Koets studentenvereniging Vindicat naar museum

Moderators: Muiz, Firelight, Maureen95, NadjaNadja, Essie73

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 

Nieuwsredactie

Berichten: 13895
Geregistreerd: 20-04-16

Koets studentenvereniging Vindicat naar museum

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 10-10-16 10:22

RTV Noord


Leden en oud-leden Vindicat atque polit rijden er nog steeds mee door de Groninger binnenstad. Dat was ook al zo in de negentiende eeuw. De senaatskoets was en is nog steeds één van de pronkstukken van de studentenvereniging.

De koets, een zogeheten 'gala berline', wordt tentoongesteld in museum Nienoord in Leek. Deze senaatkoets vormt een prachtig stukje Groninger geschiedenis. In 1880 liet de Stadjer stalhouder Casper Nienhuis de koets bouwen bij Rijtuigfabriek Mulder in Utrecht.

Nienhuis stelde de koets in eerste instantie alleen beschikbaar aan de Senaat van Vindicat. Promovendi, mits lid of oud-lid van Vindicat, mochten per koets naar het Academiegebouw om hun proefschrift te verdedigen. Dat gebeurde tot na de Tweede Wereldoorlog.

In 1948 hield stalhouderij Nienhuis op te bestaan. De kleinzoon van Casper Nienhuis schonk de koets aan Vindicat. Jarenlang werd de koets gestald en gebruikt in Stad. In 1971 ging de koets naar de stichting Paard en Karos, waarna hij gestald werd in Leek. Wel mochten en bleven de studenten gebruik maken van de koets.

In samenwerking met musea als Paleis het Loo, Kasteel Twickel en het Koninklijk Staldepartement worden vanaf volgende week nog overgebleven 'gala berlines' tentoongesteld. In Museum Nienoord in Leek is het dus de senaatskoets van Vindicat, een gala berline die als één van de weinigen nog echt gebruikt wordt.

Wil je contact opnemen met de Nieuwsredactie, omdat je bijvoorbeeld een nieuwstip of een vraag hebt? Stuur ons dan een PB!
Spot je een foutje in een nieuwsbericht of heb je feedback voor de NR? Dat kun je in dit topic achterlaten.


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie