Veiligste manier van pup enten

Moderators: NadjaNadja, Essie73, Muiz, Maureen95, Firelight

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
dierenfan
Berichten: 9604
Geregistreerd: 27-02-10

Veiligste manier van pup enten

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 03-10-16 21:13

Brand maar los ;)

Hoe zou jij tegenwoordig je pup enten en waarom zo?

De L4 enting dat is volgens mij de nieuwe variant weil enting is veel over te doen. Maar juist weil enting wil ik absoluut geven. Wanneer???

Niet enten vind ik onverantwoord maar alles tegelijk enten ook.
Teveel tegelijk is gewoon zeer slecht!

Kennelhoest enting graag niet maar vrees verplicht voor pup cursus en rabies enting gaat ook zeker er in maar geen haast bij zo lang andere belangrijker zijn.

Niet enten teveel risico maar nu nog de goede tussenweg vinden ;) dus helpppppp



Yipee

Berichten: 1860
Geregistreerd: 24-07-11
Woonplaats: Vianen

Re: Veiligste manier van pup enten

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-10-16 21:28

Gewoon naar de dierenarts gaan en daar vragen? Neem aan dat zij dat echt wel weten. Waarom geen kennelhoest enting? Juist omdat je op cursus etc gaat lijkt me dat nou juist een handige enting.

Kennelhoest krijgen bij een niet geente hond is namelijk echt geen pretje. En je hondje krijgt er heus geen autisme van.

ChiVet

Berichten: 114
Geregistreerd: 28-12-15
Woonplaats: Zeist

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-10-16 21:28

Ik zou vooral enten in overleg met de dierenarts en in het achterhoofd houdende welke entingen de pup al heeft gehad. Ze horen in principe al ingeënt te worden bij de fokker tegen bepaalde ziektes (hondenziekte en parvo) en als hier geen vervolgenting op komt kan er geen levenslange immuniteit opgebouwd worden. In principe is er voor pups net als voor kinderen een bepaald entingsschema opgesteld, wat uiteindelijk resulteert in (soms al levenslange) immuniteit, met zo min mogelijk risico's voor het dier. Dit schema houdt de dierenarts aan en zal naar mijn weten geoptimaliseerd zijn. Ook zijn veel van de vaccins die gebruikt worden zonder levend antigeen en dus onschadelijk in dat opzicht voor het lichaam.
Rabiës zou ik trouwens niet zo snel voor inenten, tenzij er grote kans is met contact met dieren uit het buitenland (of als je er zelf mee op vakantie gaat).

Never lose sight of the essence

Tieme
Berichten: 4955
Geregistreerd: 16-03-06
Woonplaats: Zeeland

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-10-16 21:49

Mijn hond heeft z'n entingen later gekregen dan volgens schema. Mijn dierenarts is tegen de standaard Ent schema's. Zit tussen niet enten en enten in.
Zij titreren het bloed om te kijken hoever antilichamen erin zitten en aan de hand daarvan enten ze of niet. Zo had mijn pup van een bepaalde ziekte nog genoeg antilichamen in z'n bloed. Van z'n moeder nog meegekregen. Die heeft ze enting dus later gehad. Paar weken later nog een keer getitert (paar druppels bloed) en daaruit kwam dat de antilichamen aan het verminderen waren. (Maar nog wel een veilige marge!!) Aan de hand hiervan is hij geënt. Vo!gens de dierenarts heeft het geen zin om een dier z'n vervolgenting te geven als hij nog meer dan genoeg antilichamen heeft. En overmatig enten is gewoon niet gezond. Paar weken na z'n entingen is z'n bloed nagekeken en daaruit bleek dat hij nog voor meer als een jaar antilichamen had. Volgend jaar dus geen standaard enting maar eerst titeren en grote kans dat het dan niet hoeft en bijvoorbeeld jaar daarop wel. Mijn vorige hond werd ook getitert. Die is de laatste jaren niet meer geënt. Had levenslange immuniteit dus dan heeft het geen nut om te enten. Je houd jezelf ermee voor de gek en de dierenarts is blij met de centen ;)
M'n katten zijn ook al een paar jaar niet meer geënt. Hadden genoeg voor een aantal jaren en misschien wel levenslang. Dat wordt tussendoor nog een keer getest

Dromen Denken Durven Doen en Doorzetten

Vicky_88

Berichten: 5033
Geregistreerd: 15-02-07
Woonplaats: Overpelt

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-10-16 22:01

Captain schreef:
Waarom is teveel tegelijk zo slecht dan volgens jou? :)


Waarom lijkt het jou een goed idee dan?
Mij lijkt het slecht omdat er een hoop giftige kankerverwekkende stoffen tegelijktijdig het lichaam in worden gespoten.

Ik kan alleen maar meegaan met Tieme.
Mocht je willen enten zoek eerst zorgvuldig uit wat je dier nodig heeft, volgens jou.

Ik ben van mening veranderd qua enten :)

<3 mama van een prachtig meisje <3
Sponsored by: http://www.ruitershoponline.nl :D

Mizora

Berichten: 18089
Geregistreerd: 08-02-05
Woonplaats: Oudenhoorn

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-10-16 22:06

Ik zou met 6 weken (dus nog bij de fokker) titeren en op basis daarvan dan enten of niet, daarna iedere 3 weken tot 3 weken na de enting wanneer nodig.

Dus bij 6 weken al moeten enten op 9 weken nog een keer titeren om te kijken of de enting is aangeslagen, zo niet: dan nogmaals enten om met 12 weken weer te controleren. Bij Dobermans en Rottweilers kan het zijn dat de Parvo echt niet aanslaat. Dat is een bekend immuunprobleem en vaker enten is dan niet de oplossing (beseffen dat hij dus gevoelig is voor Parvo wel).

Indien bij 6, 9 en 12 weken nog steeds niet geënt kan worden, op 15-16 weken weer checken.

Ik heb de L4 wel laten plaatsen (wij hebben ratten rond de boerderij en mijn honden lopen 12/7 buiten), in mijn geval hoefde op de leeftijd van een jaar niet geënt te worden (titeruitslagen van 4-6), dus is toen alleen de L4 geplaatst. Anders zou ik de L4 combineren met de basisenting en bij het controleren of de enting is aangeslagen boosteren. Wel even wachten op de uitslag van de titer, mocht de pupenting niet aangeslagen zijn dan is het fijn als het in één enting gezet kan worden, dan zijn er minder hulpstoffen nodig (en die veroorzaken de entreacties).

Rabies zou ik in ieder geval uitstellen tot 16 weken en liever tot een half jaar (of een maand voordat je hem nodig hebt). Ik zou deze niet combineren met de basisenting/L4 omdat hij toch los gegeven wordt en het best een nare enting is.

Kennelhoest heb ik niet laten enten (neusdruppels), hoewel het inderdaad niet prettig is als ze het krijgen, is enten altijd een belasting op het immuunsysteem en dat doe ik zo min mogelijk. Autisme is inderdaad onwaarschijnlijk (ook bij mensen), maar allergische reacties zijn wel mogelijk. Op geen enkele hondenschool tot nu toe is het afgedwongen (en dat zijn er 4), 1 school heeft wel gecontroleerd op de basisenting maar meer ook niet.

Het entschema is ontwikkeld omdat het wisselt wanneer de maternale bescherming uit de pup is en de pup dus een risico loopt. Op zich is de basisenting namelijk dusdanig dat deze niet geboosterd hoeft te worden. Die 3-4x enten is puur om ze zo kort mogelijk onbeschermd te houden. Een enting slaat namelijk niet aan wanneer er nog maternale bescherming aanwezig is. Door te titeren kan je zonder onnodig te enten deze tijd toch zo kort mogelijk houden.

Er zijn best een hoop honden die pas fatsoenlijk beschermd zijn na de 1-jaarsenting. Dit komt omdat de maternale afweerstoffen nog aanwezig waren bij de 12-weken enting en de enting dus niet aangeslagen is. Die honden hebben dus 3 onnodige entingen gehad.

De Weilenting (L2, L3 of L4 doet er niet toe) is een enting voor een bacterie. Daarvoor is de bescherming veel lastiger en moet er met sterkere/zwaardere hulpstoffen gewerkt worden om een voldoende grote immuunrespons op te wekken zodat de enting aanslaat. Daardoor moet hij ook geboosterd worden met de eerste keer plaatsen en moet hij jaarlijks herhaald worden. Overigens zou ik weil ook pas in de lente plaatsen omdat hij zo'n 9 maanden optimaal werkt en in de winter de minste gevallen van Weil zijn.

Mijn honden zijn in September Rabies geënt omdat ik verwacht in een zomervakantie weg te gaan, dan had ik dus nog 3 zomervakanties de mogelijkheid voordat ze opnieuw geënt moeten worden.

Een goed aangeslagen enting beschermt meestal tussen de 3-8 jaar. Een ervaren titeraar kan vaak ook een inschatting maken voor hoeveel jaar, maar sommigen doen dit niet omdat de fabrikant slechts 1 jaar garandeert. Mijn honden hoeven waarschijnlijk pas over 4-5 jaar opnieuw geënt te worden, maar ik laat ze over 2-3 jaar opnieuw titeren.

Interesse in een geweldig leuke sportieve pup? Mijn nest Pocket Peruvian doodles zoeken goede huisjes (eenmaal volwassen zo'n 10kg en 40cm). Geteste en goed bevonden ouderdieren (hd/ed/pl/ecvo)
https://link.marktplaats.nl/m2098783146
Ook zijn hun avonturen te volgen op facebook: Sportkennel "Be active with"

Esther

Berichten: 4144
Geregistreerd: 04-04-01
Woonplaats: Achterhoek

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-10-16 23:12

Ziekte van weil ent ik niet omdat het maar tegen een zeer beperkt aantal variaties van de ziekte beschermt, er zijn vele malen meer variaties, ik geloof >100, heb even geen zin dat op te zoeken. Daarbij kan niemand met zekerheid zeggen hoe lang de enting werkt, zeker geen 9 maanden, mijn DA had het zelfs over maar 3 maanden.

Kennelhoest ent ik ook niet, is net als de griepprik bij mensen, je moet maar geluk hebben dat net dat virus wat voorbij komt in de enting zit. De meeste honden worden er niet meer als verkouden van, op te lossen met tijmsiroop en in de gaten houden dat het niet verergert tot een longontsteking.

Verder idd titeren tot die uitslag aangeeft dat er geen antistoffen meer aanwezig zijn en dan enten.
Rabies enten een maand voordat je naar het buitenland gaat.

Sprakeloos

dierenfan
Berichten: 9604
Geregistreerd: 27-02-10

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 04-10-16 01:25

Captain schreef:
Waarom is teveel tegelijk zo slecht dan volgens jou? :)


Omdat ik zelf bij de dierenarts ook al overlegt heb dat alles tegelijk enten teveel aanslag op het lichaam heeft. Teveel probleem gevallen bekend dat de hond epilepsie aanvallen krijgt of tijdelijk blind enz.

dierenfan
Berichten: 9604
Geregistreerd: 27-02-10

Re: Veiligste manier van pup enten

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 04-10-16 01:25

Titeren is idd een goede optie

khirshanta

Berichten: 7565
Geregistreerd: 28-08-06

Re: Veiligste manier van pup enten

Link naar dit bericht Geplaatst: 04-10-16 01:42

Ik las heel even 'veiligste manier van pup <i>eten</i>'.

Titeren zou kunnen- wij hebben vroeger altijd het standaard schema aangehouden.

Mizora

Berichten: 18089
Geregistreerd: 08-02-05
Woonplaats: Oudenhoorn

Link naar dit bericht Geplaatst: 04-10-16 07:47

Esther schreef:
Ziekte van weil ent ik niet omdat het maar tegen een zeer beperkt aantal variaties van de ziekte beschermt, er zijn vele malen meer variaties, ik geloof >100, heb even geen zin dat op te zoeken. Daarbij kan niemand met zekerheid zeggen hoe lang de enting werkt, zeker geen 9 maanden, mijn DA had het zelfs over maar 3 maanden.


Hoe lang de enting werkt is gewoon door de fabrikant uitgezocht en ook mensen in het veld hebben deze ervaring. Je ent inderdaad voor maar een paar varianten maar die varianten zijn wel dik 80% van de ziektegevallen. Je kan dus geen volledige dekking krijgen maar 4 vd 100 varianten enten betekent niet maar 4% bescherming.

Op het moment(de afgelopen paar jaar) is het risico op Weil flink gestegen doordat er een flinke groei in de hoeveelheid ratten zit. Ongeveer de helft van de wilde ratten draagt weil.

Interesse in een geweldig leuke sportieve pup? Mijn nest Pocket Peruvian doodles zoeken goede huisjes (eenmaal volwassen zo'n 10kg en 40cm). Geteste en goed bevonden ouderdieren (hd/ed/pl/ecvo)
https://link.marktplaats.nl/m2098783146
Ook zijn hun avonturen te volgen op facebook: Sportkennel "Be active with"

Wilawander

Berichten: 15094
Geregistreerd: 12-03-06
Woonplaats: Enschede over de grens.

Re: Veiligste manier van pup enten

Link naar dit bericht Geplaatst: 04-10-16 13:40

Wij zorgen dat de moeder goed geent is en de pups worden bij ons gewoon geent. Titteren is voor mij teveel een moment opname. Ook weil word hier geent daar dat een steeds meer voorkomend probleem word. Wij hebben altijd geent ook jaarlijks en nooit geen problemen. Als dierenartsassistente overigens ook niet op 1 hond na. die bleek achteraf ook ziek te zijn wat de eigenaren niet hadden aangegeven.


Tieme
Berichten: 4955
Geregistreerd: 16-03-06
Woonplaats: Zeeland

Link naar dit bericht Geplaatst: 04-10-16 15:44

Wilawander schreef:
Wij zorgen dat de moeder goed geent is en de pups worden bij ons gewoon geent. Titteren is voor mij teveel een moment opname.


Momentopname maar wel een veilige momentopname. Je ziet precies of een enting op dat moment nodig is of niet. Zo kan je voorkomen dat je er onnodig rotzooi inpomp. Want het is en blijft gewoon troep. En zoals mijn dierenarts vertelde: het heeft geen nut om te enten als er nog genoeg antilichamen aanwezig zijn.

En er is niks onveilig aan die momentopname, ze kunnen aan de hoeveelheid antistoffen een inschatting maken hoeveel tijd de enting over kan slaan. En die is vrij nauwkeurig en wordt tussentijds nog getest.
Gewoon jammer dat veel dierenartsen in het verleden blijven hangen en niet meegaan met nieuwere ontwikkelingen.

Hier wel 2 honden gehad die problemen kregen door entingen.

Dromen Denken Durven Doen en Doorzetten

Wilawander

Berichten: 15094
Geregistreerd: 12-03-06
Woonplaats: Enschede over de grens.

Re: Veiligste manier van pup enten

Link naar dit bericht Geplaatst: 04-10-16 16:26

Tja en hoe lang is zo een momentopname? Weet niemand. Een week, paar weken. Groot risico voor een pup die bloot gesteld word aan veel nieuws. Dat dierenartsen niet mee gaan is niet zo gek. Sinds de titter Hype zie je veel Meer ziekte gevallen.

Mizora

Berichten: 18089
Geregistreerd: 08-02-05
Woonplaats: Oudenhoorn

Link naar dit bericht Geplaatst: 04-10-16 16:54

Wilawander schreef:
Tja en hoe lang is zo een momentopname? Weet niemand. Een week, paar weken. Groot risico voor een pup die bloot gesteld word aan veel nieuws. Dat dierenartsen niet mee gaan is niet zo gek. Sinds de titter Hype zie je veel Meer ziekte gevallen.


Een titerbepaling zegt iets over de kans dat de enting aanslaat omdat er te weinig antistoffen in het bloed aanwezig zijn. Op het moment dat de titer hoog genoeg is maakt het voor de bescherming niet uit of je wel of niet ent, de enting slaat toch niet aan. Dat is dus ook de reden dat je iedere 3 weken moet titeren (traditioneel schema is elke 3 weken enten om dezelfde reden).

Ik heb nog niet gehoord van ziektegevallen ondanks dat ze getiterd (en goed bevonden) zijn. Wel van een hoger aantal Weil-gevallen en de standaard buitenlandgevallen (broodfok en zielige import). Er is nu een oplossing voor een groeiende groep mensen die niet geloofde dat (toen nog) jaarlijks enten nodig was. Die groep begon steeds minder vaak te enten en werd/wordt ook steeds groter, ondanks dat er niet getiterd werd. In de niet enten en niet titeren groep zullen geheid meer ziektegevallen komen.

Interesse in een geweldig leuke sportieve pup? Mijn nest Pocket Peruvian doodles zoeken goede huisjes (eenmaal volwassen zo'n 10kg en 40cm). Geteste en goed bevonden ouderdieren (hd/ed/pl/ecvo)
https://link.marktplaats.nl/m2098783146
Ook zijn hun avonturen te volgen op facebook: Sportkennel "Be active with"

Tieme
Berichten: 4955
Geregistreerd: 16-03-06
Woonplaats: Zeeland

Link naar dit bericht Geplaatst: 04-10-16 20:44

Wilawander schreef:
Tja en hoe lang is zo een momentopname? Weet niemand. Een week, paar weken. Groot risico voor een pup die bloot gesteld word aan veel nieuws. Dat dierenartsen niet mee gaan is niet zo gek. Sinds de titter Hype zie je veel Meer ziekte gevallen.


Misschien jezelf er eens in verdiepen voordat je dit soort dingen typt?? meer ziekte door titter hype is echt bulshit. Ja, misschhien bij diegene die helemaal niet enten maar titeren is gewoon veilig. Wel apart dat steeds meer reguliere dierenartsen zijn gaan titeren Zoals ik al schreef, ze kunnen uit de bloeduitslagen zien hoelang ze ongeveer niet geent hoeven te worden en dan nemen ze alsnog een veilige marge waarin het nog een keer voor de zekerheid getest wordt. Stel dat eruit komt dat hij de rest van zn leven niet meer geent hoeft te worden dan zullen ze alsnog nog een paar x titeren. Maar waar ik allang achter ben: een dierenarts blijft vaak hangen bij wat hij jaren geleden geleerd heeft en niks anders is goed. Zo geloven veel dierenartsen niet in vers vlees, alleen hun dierenars brok is goed, standaard ontwormen en ontvlooien. Veel dierenartsen die tegen ijzerloze hoeven zijn. De mijne heeft een zoolkneuzing, voor het eerst in 7 jaar en die zou nu op ijzers moeten. Dierenarts vond blootvoets niks. En natuurlijk bekappen al helemaal niet. "Kwam alleen ellende van". En dan zoudeb hun ook in de praktijk zien. Iets met wat een boer niet kent dat vreet hij niet....

Dromen Denken Durven Doen en Doorzetten

Wilawander

Berichten: 15094
Geregistreerd: 12-03-06
Woonplaats: Enschede over de grens.

Link naar dit bericht Geplaatst: 04-10-16 21:54

Tja ik ga op eigen ervaringen af zowel bij eigen dieren en in de praktijk. En iedereen moet zelf weten wat hij doet. Ieders zijn mening en respecteren. Ik schrijf niet wat jij moet doen maar wat ik zou doen en waarom. Hier word overigens ontwormd, geent, brok gevoerd en heb ook nog eens een normale smid....

petitparis

Berichten: 15982
Geregistreerd: 19-01-09
Woonplaats: Hulshout (België)

Re: Veiligste manier van pup enten

Link naar dit bericht Geplaatst: 05-10-16 10:04

@mizora: volgens mij is titeren bij een pup "niet betrouwbaar" op 6 weken hoort hij nog antistoffen van de moeder te hebben en is je vaccin inactief. Afhankelijk van hoeveel antistoffen de pup mee gekregen heeft van de moeder begint de immunogap rond 9 weken. Waardoor velen op 9 weken terug herhalen en een booster op 12weken. Maw je weet niet of je antistoffen van de moeder of de pup zelf meet.

Sommigen gaan er vanuit dat de antistoffen van moeder tot 8w blijven en opteren om pas op 8 weken te vaccineren en te boosten op 12w.

There is beauty in everything, even the things that scare us.

Mizora

Berichten: 18089
Geregistreerd: 08-02-05
Woonplaats: Oudenhoorn

Re: Veiligste manier van pup enten

Link naar dit bericht Geplaatst: 05-10-16 12:06

Als hij nog afweerstoffen van de moeder heeft is enten zinloos. Dus meet je of hij afweerstoffen heeft een zo ja, ent je dan nog niet. Dat is juist de truc van het titeren.

Alleen L4 moet geboosterd worden, de dhp-enting niet! Die wordt bij pups zo vaak gegeven omdat niet bekend is wanneer de afweerstoffen van de moeder weg zijn en het dier dus onbeschermd is.
http://www.dierenkliniekijsselmuiden.nl ... obivac.htm
Helemaal onderaan staat het schema voor volwassen ongeënte honden.

Tannetje Koning heeft al heel wat pups getiterd die bij 6 weken al geënt moesten worden maar ook al heel wat pups die pas met 16 weken geënt konden worden. Vrijwel alle pups hebben bij de check na 3 weken voldoende afweerstoffen. En enkeling heeft echter een booster nodig. Honden die pas met 16 weken volgens de enting getiterd konden worden zouden anders tot de enting van een jaar onbeschermd rondlopen.

Interesse in een geweldig leuke sportieve pup? Mijn nest Pocket Peruvian doodles zoeken goede huisjes (eenmaal volwassen zo'n 10kg en 40cm). Geteste en goed bevonden ouderdieren (hd/ed/pl/ecvo)
https://link.marktplaats.nl/m2098783146
Ook zijn hun avonturen te volgen op facebook: Sportkennel "Be active with"

robeer

Berichten: 1405
Geregistreerd: 26-02-09
Woonplaats: Eindhoven

Link naar dit bericht Geplaatst: 12-10-16 23:11

petitparis schreef:
@mizora: volgens mij is titeren bij een pup "niet betrouwbaar" op 6 weken hoort hij nog antistoffen van de moeder te hebben en is je vaccin inactief. Afhankelijk van hoeveel antistoffen de pup mee gekregen heeft van de moeder begint de immunogap rond 9 weken. Waardoor velen op 9 weken terug herhalen en een booster op 12weken. Maw je weet niet of je antistoffen van de moeder of de pup zelf meet.

Sommigen gaan er vanuit dat de antistoffen van moeder tot 8w blijven en opteren om pas op 8 weken te vaccineren en te boosten op 12w.


Hier de pups met 6 weken laten titeren. De maatstaf is de parvotiter, die moet minimaal 1 zijn. Alle 6 onze pups zaten onder de 1 en zijn dus met 6 weken geënt. Waarom er nog maar zo weinig maternale antistoffen aanwezig waren? Geen idee.....

Als de titer van pups nog hoog genoeg is, is de standaard hertiteren na 3 weken en dat volhouden tot het moment dat de titer laag genoeg is om te enten.

Bevriend fokkers hebben andere ervaringen met titeren. Hun pups hadden nog gigantisch veel maternale antistoffen en die zijn pas met respectievelijk 19 en 20 weken 1 maal geënt. Boosteren was in hun geval niet nodig.

Ondanks de wat tegenvallende titeruitslagen van onze pups, ben ik toch blij dat we het hebben laten doen. We weten nu in ieder geval dat de enting zin had en niet weggevangen is/werd door de maternale antistoffen.

Weilenten zou ik zeker aanraden. Door de veranderde regels mbt de bestrijding van ratten, is hun aantal behoorlijk toegenomen en hiermee dus ook het risico op Weil....helaas.

Wegens gebrek aan inspiratie tijdelijk onderschriftloos........


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: boemel, Jeska2, lizy29, marleen_usar, Mitch_Beauty, StonedRomy en 106 bezoekers