Socialiseren van pups do's, dont's, tips en tricks!

Moderators: Muiz, Firelight, Maureen95, NadjaNadja, Essie73

 
 
lisem94

Berichten: 676
Geregistreerd: 01-03-10
Woonplaats: Ergens in zuid-west Brabant

Socialiseren van pups do's, dont's, tips en tricks!

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 04-10-16 13:17

Hoe socialiseer jij je pup met de wereld?

Het lijkt me interessant en leerzaam om de do's, dont's, tips en tricks met elkaar te delen wat betreft socialiseren. Hoe pak/pakte jij dat aan?

Onderwerpen die bij mij opkomen:
- Kinderen en dan vooral als je zelf geen kinderen of "leen" kind in de buurt hebt;
- Vreemde honden zowel vanuit een roedel als "alleen". Hoe zorg(de) jij ervoor dat je pup positief op vreemde honden reageert zowel op afstand als dichterbij;
- Het veilig leren omgaan met andere niet-hond huisdieren;
- Introductie in een al bestaande roedel;
- Angstige situaties, denk aan grote herrie makende objecten;
- Al het andere wat in je opkomt!

Brand vooral los, hoe vorm jij een stabiele hond en wat is jouw kijk op een goede socialisatie?

Of zit je met (niet ernstige) vragen over het socialiseren, stel ze gerust! Hoe meer ervaringen en ideeën hoe beter!

..............................................................

Nog wat info over mij en waarom ik dit topic start.

Ik ben met honden opgegroeid en heb me de afgelopen jaren verder verdiept in hondengedrag. Met als doel dat als ik zelf in de mogelijkheid zou komen een pupje aan te schaffen ik goed beslagen ten ijs zou komen. Volgend jaar is het mogelijk zover dus ik hoop nog wat slimme dingetjes uit dit topic mee te nemen om mijn toekomstige pupje een fijne opvoeding te kunnen geven :D.


Thesserd

Berichten: 4092
Geregistreerd: 02-05-12

Re: Socialiseren van pups do's, dont's, tips en tricks!

Link naar dit bericht Geplaatst: 04-10-16 13:29

De honden van mijn ouders zijn met kinderen gesocialiseerd doordat mijn moeder regelmatig met ze als pup bij een schoolplein ging staan wanneer de kinderen uit school kwamen. Ze zijn allemaal echt dol op kinderen nu :D

"We are going to die, and that makes us the lucky ones. Most people are never going to die because they are never going to be born."


ivy_power89

Berichten: 5829
Geregistreerd: 16-09-06
Woonplaats: almere

Re: Socialiseren van pups do's, dont's, tips en tricks!

Link naar dit bericht Geplaatst: 04-10-16 13:31

Dat gebeurd hier al in het nest :)

Vanaf 5 weken elke dag mee met de auto, zijn mee geweest naar verzorgingstehuis, kinderdagverblijf, mee naar een vriendin op de camping, mee naar verjaardagen van familie, s'avonds op straat plassen bij de boom en alle fietsers en auto's zien.

Als wij zelf een pup halen bij een fokker dan gaat het vanaf dag 1 overal mee naar toe.

Alejandro Z1+5 / Odin finalist Friesian Talent cup 2021 L1+3 / Dressuur Jurylid t/m M2

http://Www.beestachtiggoed.nl http://www.dutchbling.nl frontriemen en halsbanden!

Mizora

Berichten: 18071
Geregistreerd: 08-02-05
Woonplaats: Oudenhoorn

Link naar dit bericht Geplaatst: 04-10-16 13:40

Ik vind dit wel een mooie richtlijn: Puppy rule of 12.
https://www.longmonthumane.org/sites/de ... tfinal.pdf

Een stukje:
Experienced 12 different surfaces: wood, woodchips, carpet tile, cement, linoleum, grass, wet grass, dirt, mud, puddles grates, uneven surfaces, on a table, on a chair, etc...
Played with 12 different objects: fuzzy toys, big & small balls, hard toys, funny sounding toys, wooden items, paper or cardboard items, milk jugs, (all under supervision) etc...
Experienced 12 different locations: front yard, other people's homes, school yard, lake, pond, river, basement, elevator, car, moving car, garage, laundry room, hardware store, pet store, stairs, etc...
Met and played with 12 new people: (outside of family) include children, adults (male and female) elderly adults, people in wheelchairs, walkers people with canes and umbrellas, crutches, hats, sunglasses, men with deep voices, people with dark colored skin, etc...
Exposed to 12 different noises: (ALWAYS keep positive and watch puppy's comfort level-we don't want the puppy scared) garage door opening, doorbell, children playing, babies screaming, big trucks, Harley motorcycles, skateboards, washing machine, shopping carts, clapping, pan dropping, vacuums, lawnmowers, etc...
Exposed to 12 fast moving objects: (Don't allow to chase) skateboards, roller-blades, bikes, motorcycles, cars, people running, cats running, scooters, children running, squirrels, etc...
Laatst bijgewerkt door Mizora op 04-10-16 13:41, in het totaal 1 keer bewerkt

Mijn laptop heeft een instortend toetsenbord en verdraagt geen los toetsenbord meer. Hierdoor doen o.a. de backspace en Q (alt 81 en alt 113) het niet meer, en voegt hij soms letters dubbel toe, of geeft hij ze juist niet door. Mijn tablet daarentegen heeft een overactieve autocorrect. Mijn teksten zijn daardoor wel eens een zooitje.

Nachocheese
Berichten: 780
Geregistreerd: 01-04-15

Link naar dit bericht Geplaatst: 04-10-16 13:41

Om heel eerlijk te zijn heb ik bij al die vragen helemaal niet nagedacht toen wij onze pup kochten en ook niet toen we hem hadden. Gelukkig is het een stabiele sociale hond geworden :D

We zijn gelijk met hem naar cursus gegaan, dus vanuit daar heeft die al dingen meegekregen. M'n ouders hebben een hond, dus die zag hij veel.
En een vriendin had ook een pup van dezelfde leeftijd, dat was z'n speelmaatje.

Voor de rest veel overal mee naar toegenomen, naar de markt, in de auto.

En met alles consequent zijn. Ook al was die lief, klein en schattig. Nee was toen ook een nee.

Pindakaa7
Berichten: 622
Geregistreerd: 28-07-16
Woonplaats: Ja

Link naar dit bericht Geplaatst: 04-10-16 14:06

Wij hebben onze pup gewoon vaak mee genomen.
Mee mijn zusje ophalen op school, mee naar het terras, in de auto, etc.
Niet echt speciaal een lijst gemaakt ofzo, gewoon mee genomen naar dingen. Hij is nergen bang van, nooit geweest ook.
Ik vind (mijn mening) dat mensen er een heel gedoe van maken. Ik had op internet een hele lijst gevonden met dingen waar je pup kennis mee moet maken, maar daar stonden echt onzin-dingen op vond ik. Mensen met een bril bijvoorbeeld. Die kom je toch vanzelf een keer tegen? Hoef je niet speciaal op te zoeken. Netals een heleboel andere dingen.
Socialisatie wordt vaak als iets heel groots gezien, maar als je de pup gewoon uitlaat kom je al een hoop tegen.
Belangrijk is vooral de je de pup gewoon mee neemt naar verschillende dingen.

MyWishMax

Berichten: 25059
Geregistreerd: 14-11-05
Woonplaats: Zuid Holland

Link naar dit bericht Geplaatst: 04-10-16 14:17

Ik laat puppen gewoon meedraaien in ons leven, ik ga niet speciaal iets opzoeken wat ze misschien 1 keer tegenkomen. Ik zorg voor een goede band en dat ze me vertrouwen. Ik ga dus niet naar een kermis toe om te socialiseren, maar als er toevallig een wedstrijd is waar we heen gaan, gaat de pup mee.
Net als met mensen en honden, ik laat niet iedereen een pup aaien. Ik leer ze juist mensen en honden te negeren en dat ik dingen voor ze oplos. Ik laat geen honden die ik niet ken bij mijn honden komen, maar spreek met mensen af waar ik vertrouwen in heb qua kennis en honden die passen bij wat de pup nodig heeft. Zo ook met mensen, ik vraag zelf mensen om te helpen en doe dat niet met vreemden. Ik wil de situatie kunnen controleren namelijk.

Ondanks dat veel mensen roepen dat een pup van alles mee moet maken, heb ik dat dus niet gedaan. Niet speciaal voor de pup in ieder geval. En nu kunnen die honden overal mee naartoe, ook in situaties die ze nooit meegemaakt hebben.

Je moet ook kijken wat er bij een pup past, als die bijvoorbeeld niet geaaid wil worden door vreemden, kan het een nare ervaring worden als je vindt dat dat maar door elke keer toelaten beter moet worden. Een leuke ervaring van maken zonder dwang en met respect voor de reactie van de pup kan wel. Een pup die nog een beetje angstig is voor andere honden tussen een stel bulldozers van honden zetten, kan daar nog banger van worden. Met een hond gaan lopen die de pup juist negeert kan juist een heel positief effect hebben.

B + 19 PR 217 / L1 + 24 PR 218 / L2 + 23 PR 212 / M1 + 28 PR 212,5 / M2 + 16 PR 227,5
[RIJ-ITP] Flow tijdens training

lisem94

Berichten: 676
Geregistreerd: 01-03-10
Woonplaats: Ergens in zuid-west Brabant

Re: Socialiseren van pups do's, dont's, tips en tricks!

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 04-10-16 15:27

Thesserd, dat is inderdaad een goede! Die heb ik al vaker langs zien komen als advies met een pup. Alleen denk ik ook wel dat je daarmee op moet passen. Als er ineens 20 kinderen omheen staan zou het van positief weleens naar negatief kunnen gaan. Was jullie pup zo zelfverzekerd of hebben jullie het op een bepaalde manier aangepakt?

ivy_power89, dat is wel echt top dat jullie daar zoveel aandacht aan besteden. Zou elke fokker moeten doen. Echter heb ik qua fokker niet heel veel te kiezen omdat er zeer weinig fokkers zijn. Dus dat ideale plaatje is mogelijk gewoon niet haalbaar, ik hoop van wel natuurlijk of in ieder geval iets wat er zeer bij in de buurt komt.

Mizora, dat is echt wel een mooie richtlijn! Nooit eerder zo tegenkomen dus echt een mooie aanvulling.

Nachocheese, een puppycursus is inderdaad wel een dingetje. Ik twijfel er nog over of ik daar wat mee wil doen, vond jij het echt toegevoegde waarde hebben? Kan je veel niet gewoon zelf als je daar een beetje handig in bent? Dat consequente wat een pup evengoed nodig heeft is scherp opgemerkt, volgens mij vinden maar wat mensen dat moeilijk :P.

Horsies7, je moet er inderdaad niet mee gedoe van maken dan nodig. Dat probeer ik ook niet te doen hoor :o :P. Alleen gaat het socialiseren bij het ene ras wat meer vanzelf dan bij het andere. Bij sommige rassen moet je daar denk ik wel wat meer bovenop zitten.

MyWishMax, jouw reactie vind ik wel een interessante. Vooral het deel dat jij wat meer de nadruk legt op dat je ze juist wil leren mensen en honden te negeren en het dus niet bij vreemden op te zoeken. Dat je mensen niet laat aaien is makkelijk maar hoe leer je een jonge pup een andere hond te negeren? En hoe zorg je ervoor dat dat juist niet omslaat in iets negatiefs? Als je bijvoorbeeld vreemde (losse) honden tegenkomt, kan de pup hier dan wel mee omgaan? Evenals bij mensen trouwens, als een vreemde ineens jouw hond aanraakt, kan hij daar dan wel mee dealen? Ik hoor er graag meer over!

Nimmy

Berichten: 3922
Geregistreerd: 01-02-03

Re: Socialiseren van pups do's, dont's, tips en tricks!

Link naar dit bericht Geplaatst: 04-10-16 15:53

Wij gaan naar puppy cursus, moet zeggen dat we er echt wel eea van opsteken ondanks dat we beide al ervaring hadden.

Verder vanaf dag 1 (en daarvoor bij fokker ook) gaat hij overal mee naar toe. Is gewent op de bouw,harde geluiden geen probleem. Is mee geweest naar een grote Kermis.

Qua spelen met andere honden, in losbos hopen op speelkameraadjes of met hondjes van bekenden. Valt me helaas wel op dat veel hondjes (en regelmatig ook baasjes) niks moeten weten van andere honden. Zo jammer, ons sociale blije ei vindt spelen met anderen zo leuk.

Op termijn komt er dus een 2e bij.

tesseke

Berichten: 2325
Geregistreerd: 24-02-10
Woonplaats: Turnhout

Link naar dit bericht Geplaatst: 04-10-16 16:08

Ik neem mijn pup zo veel mogelijk overal mee heen. Zo hebben we een tijdje geleden een daguitstap naar de dierentuin en het strand gemaakt met de honden. Ook is hij, toen hij een 3 weken bij ons was, meteen een week mee op vakantie geweest in de Ardennen.

Socialisatie met onze eerste hond en de honden uit de familie was een (korte) wandeling, aan elkaar laten snuffelen en daarna laten spelen in de tuin. Is allemaal goed gegaan hier.

Ik ga er 2 x per week mee naar de hondenschool waar hij voldoende andere (vreemde) honden tegen komt. Ook op wandeling komen we vaak andere honden tegen. Soms mag hij snuffelen en spelen, maar vaak wordt er ook gewoon doorgelopen.

In het begin wou hij vaak achter fietsers en joggers aan lopen. Ik heb hem het bevel 'kijk' aangeleerd. Wanneer hij nu gefocust is op een fietser/jogger, geef ik hem dit bevel en dan moet hij naar mij kijken. Focus voor de fietser/jogger is weg, ik heb zijn aandacht en hij krijgt zijn beloning hiervoor.

Tessa Meynen Fotografie

There's a silver lining behind every cloud,
and a rainbow after every storm.

MyWishMax

Berichten: 25059
Geregistreerd: 14-11-05
Woonplaats: Zuid Holland

Link naar dit bericht Geplaatst: 04-10-16 16:30

lisem94 schreef:
MyWishMax, jouw reactie vind ik wel een interessante. Vooral het deel dat jij wat meer de nadruk legt op dat je ze juist wil leren mensen en honden te negeren en het dus niet bij vreemden op te zoeken. Dat je mensen niet laat aaien is makkelijk maar hoe leer je een jonge pup een andere hond te negeren? En hoe zorg je ervoor dat dat juist niet omslaat in iets negatiefs? Als je bijvoorbeeld vreemde (losse) honden tegenkomt, kan de pup hier dan wel mee omgaan? Evenals bij mensen trouwens, als een vreemde ineens jouw hond aanraakt, kan hij daar dan wel mee dealen? Ik hoor er graag meer over!


Ik moet erbij zeggen dat ik werklijn Duitse Herders heb. Het negeren is ook iets wat ze iets meer zelf aanbieden dan de gemiddelde labrador. ;) Ook ga ik niet op drukke tijden naar een losloopgebied en spreek ik af met bekende die honden hebben die het gedrag laten zien dat ik graag wil. Van een andere hond leren ze toch wel het snelst. En je kan dan een situatie schetsen waar je controle op houdt en je dus kan trainen.

Dat bedoelde ik dus met naar de pup kijken. Mijn reu negeerde als pup al mensen en andere honden en aangezien het niet de meest geschikte honden zijn voor speelveldjes ben ik op dat negeren ingesprongen. Als ik een andere hond zag, dan riep ik hem bij me en maakte er een feestje van. Als die andere hond rustig op ons af kwam, dan liet ik ze kennis maken, anders blokte ik die hond. Het is nu een volwassen volle reu en ik kan rustig in een losloopgebied lopen, andere honden ontwijkt hij of hij maakt rustig kennis. Spelen doet hij amper tot niet (maar goed, wij hebben er thuis in totaal 3 lopen), maar redt zich heel goed. Pas als de andere hond asociaal tegen hem opbeukt of lelijk doet, reageert hij ook lelijk, maar stopt daar meteen mee als ik wat zeg. Hij komt ook nog steeds naar mij toe op zo'n moment. Met mensen heb ik erg mijn best gedaan om het toch leuk of verdraagbaar te maken voor hem, maar het negeren en liefst ontwijken van mensen is er in gebleven. Wel heeft hij dus geleerd dat waarschuwen of ontwijken helpt en dat ik ervoor zorg dat hij met rust gelaten wordt. Als er bij hem een vreemde de kans krijgt om hem aan te raken, dan kan hij daar wel mee dealen, maar hij laat duidelijk merken dat hij er niet van gediend is. Maar hij is zelf erg goed in mensen inschatten en gaat dan uit zichzelf aan de kant en ik let er op dat mensen hem met rust laten. Nu heeft hij wel zijn uiterlijk mee, staande oren, zwarte kop, waardoor er maar weinig mensen zijn die hem willen aanraken. ;) Als ik ergens loop met hem heeft hij 9 van de 10 keer een bal in zijn bek en hij bijt niet, tenzij hij enorm in het nauw gedreven is en de waarschuwingen genegeerd worden. Maar gebeten heeft hij in zo'n situatie met een vreemde nog nooit. Ook niet bij de dierenarts bijvoorbeeld. En ik kan rustig tussen een grote groep mensen staan/lopen, zonder dat hij wat doet. (Hij ging altijd mee naar voetbalwedstrijden en zat dan gewoon in de kantine bijvoorbeeld of buiten tussen de supporters)

Het jongste teefje was een ander verhaal, die heeft heel lang aan een lange lijn gelopen, maar ook bij haar zocht ik de honden uit waarmee ze kennis mocht maken. Zij kan zich heel goed redden met andere honden. Bij haar hebben we het negeren aangeleerd op commando en dus niet ingespeeld op haar karakter. Daar kwamen die vrienden weer goed van pas om te oefenen. Bij haar was het iets meer werk om haar mensen te laten negeren, als ze haar negeerden ging het goed, maar als ze aangekeken werd of er tegen haar gepraat werd, dan werd ze gek. :') Uiteindelijk is dat langzaam weggesleten, maar als ze nu aangeraakt zou worden door een vreemde gaat ze al kronkelend aandacht vragen tot wij zeggen dat ze mee moet. Ze zoekt alleen zelf het contact niet.

Bij beide is het dus niet omgeslagen in iets negatiefs. De reu heeft denk ik zelfs een langer lontje gekregen, omdat er naar hem geluisterd wordt en hij niets MOET met andere mensen. Dat hij niet met elke hond kan, is ook meer dat hij bepaalde dingen niet pikt maar dat ligt meer aan het reu zijn, dan aan de socialisatie. Uitvallende honden kan ik ook langslopen zonder dat hij reageert. Maar ik moet heel eerlijk zeggen dat dit ook twee makkelijke honden waren, ook omdat wij er 3 dagen in de week intensief mee trainen (IPO) en ze daarbij dus ook mensen en honden moeten negeren. Het zijn gewoon hele baasgerichte honden die dolgraag voor ons willen werken en dat is toch wel heel makkelijk.

Ik laat pups trouwens bijna nooit uit met onze andere honden. Tot ze een jaar zijn, gaan ze eigenlijk altijd alleen mee, maar 1 keer per week oid een losloop wandeling met de reu. De oudste teef is angstagressief (als herplaatser bij ons gekomen) en daar mag een pup dus niet samen mee lopen.

EDIT: De reu is dan wel weer gek op kinderen... Ook kinderen die hij niet kent, ondanks dat ik daar dezelfde methode bij aangehouden heb als bij volwassenen. :+
Laatst bijgewerkt door MyWishMax op 04-10-16 16:34, in het totaal 1 keer bewerkt

B + 19 PR 217 / L1 + 24 PR 218 / L2 + 23 PR 212 / M1 + 28 PR 212,5 / M2 + 16 PR 227,5
[RIJ-ITP] Flow tijdens training

joyce_eddy
Berichten: 4013
Geregistreerd: 01-08-10

Re: Socialiseren van pups do's, dont's, tips en tricks!

Link naar dit bericht Geplaatst: 04-10-16 16:34

Eveneen stipje hier! Wij verwachten ook een pup begin 2017

Mlies
Berichten: 14145
Geregistreerd: 23-07-03

Link naar dit bericht Geplaatst: 04-10-16 16:36

MyWishMax schreef:
Net als met mensen en honden, ik laat niet iedereen een pup aaien. Ik leer ze juist mensen en honden te negeren en dat ik dingen voor ze oplos. Ik laat geen honden die ik niet ken bij mijn honden komen, maar spreek met mensen af waar ik vertrouwen in heb qua kennis en honden die passen bij wat de pup nodig heeft. Zo ook met mensen, ik vraag zelf mensen om te helpen en doe dat niet met vreemden. Ik wil de situatie kunnen controleren namelijk.


Ben het hier wel redelijk mee eens! Op straat mogen mijn honden niet geaaid worden, ze mogen niet naar andere honden toe.
Mijn Duitser heeft van pup af aan geen interesse in andere mensen of honden gehad. Heel fijn! Mijn Bracco daarentegen... Die vindt iedereen leuk en lief en dat is dus iets harder werken om hem te leren alles te negeren. :)

http://www.skyesearchdogs.nl
Reddingshonden, mantrailen, vlaktezoeken, detectie

Nachocheese
Berichten: 780
Geregistreerd: 01-04-15

Re: Socialiseren van pups do's, dont's, tips en tricks!

Link naar dit bericht Geplaatst: 04-10-16 16:47

Lisem, om eerlijk te zijn. Nee. Ze zijn nog veel te jong om zich een uur te concentreren op commando's. Daarom zijn we ook snel gestopt, en zelf thuis verder gegaan met de commando's. En die socialisatie kan je daarbuiten natuurlijk ook creëren.

Wel zijn we toen hij rond de 7/8 maanden was, weer gegaan. Dan hebben ze een grotere spanningsboog en kan je ze ook wat meer aanpakken. Die cursus heeft hem/ons heel veel goed gedaan!

dierenfan
Berichten: 9568
Geregistreerd: 27-02-10

Link naar dit bericht Geplaatst: 04-10-16 16:54

Elke hond en elke pup is weer anders. Pup kan vaak nog niet zo lang alleen zijn dus gaat automatisch naar meer dingen mee ;)
Maar net als even naar de stad even naar de markt even over de braderie/Kermis/intratuin dat soort dingen doe ik speciaal voor de pup wat vaker. Hij moet zich relaxt voelen in veel situaties omdat ik mijn honden overal mee naar toe sleep voor zover de hond het leuk vind.

Wij hebben 6 honden (4 herplaatsers met heel verleden). 1 vind mensen doodeng die gaat alleen mee naar het bos strand en zeer rustige plaatsen. Daar moet ze zich gedragen maar meer eisen wij niet.
Wij hebben er 1 die blanke mensen erg gezellig vind maar donkere mensen aan valt. Uiteraard gaat ook hij alleen maar mee naar rustige overzichtelijke plaatsen. Vandaar dat wij zoveel km per dag in de bossen lopen ;)

De andere 4 hebben wel hun eigenaardigheden maar lang niet zo extreem. 1 hond gaat liefst niet mee de mensenmassa in of de drukte van een winkel in hij wil overzicht dus hij gaat mee wandelen door de stad enz. Maar nooit op drukke tijden. De rest kan het niet gek genoeg zijn die passen zich overal aan. Ik hoop dat de komende pup ook zo lekker onverstoorbaar wordt en anders wordt het proberen wat extra te trainen en vind de pup ergens echt niets aan dan voortaan niet meer mee naar zo n situatie. Echter ik verwacht geen problemen want wij nemen overal de tijd voor. Laat de pup maar onderzoeken al is dat 10x al is dat 100x nodig al moet hij eerst op afstand kijken dan doet pupmans dat maar ;)

Wat ik niet vind kunnen is teveel verlangen van een pup of de pup juist niet uitdagen. Een stabiele hond wordt het door uit te dagen en positief de uitdaging af te sluiten zonder stress en zonder doodmoe te zijn ;)

dierenfan
Berichten: 9568
Geregistreerd: 27-02-10

Re: Socialiseren van pups do's, dont's, tips en tricks!

Link naar dit bericht Geplaatst: 04-10-16 16:57

Socialiseren met mensen kinderen honden doe ik niet expres. Wij hebben een roedel en de 3 pup oppas adressen hebben ook elk eigen roedel. Heb een grote familie dus ook veel neefjes en nichtjes en ga gewoon elke week bij iemand op visite met pup ;) veel relaxter dan met vreemde mensen kinderen en honden die ik zelf niet ken.

Pup cursus is alleen om te werken met mij en andere honden negeren. Geen druk alleen spelen en leuk met mij doen.

Nimmy

Berichten: 3922
Geregistreerd: 01-02-03

Link naar dit bericht Geplaatst: 04-10-16 19:14

Nachocheese schreef:
Lisem, om eerlijk te zijn. Nee. Ze zijn nog veel te jong om zich een uur te concentreren op commando's. Daarom zijn we ook snel gestopt, en zelf thuis verder gegaan met de commando's. En die socialisatie kan je daarbuiten natuurlijk ook creëren.

Wel zijn we toen hij rond de 7/8 maanden was, weer gegaan. Dan hebben ze een grotere spanningsboog en kan je ze ook wat meer aanpakken. Die cursus heeft hem/ons heel veel goed gedaan!


Puppycursus bij ons is veel afwisseling van oefeningen, spelletjes en hersenwerk en parcourtjes met obstakels en speciale socialisatie lessen. Vanaf week 1 prima te doen voor pupjes, intensiteit wordt langzaam opgevoerd als ze ouder worden.

Nikita_K
Berichten: 539
Geregistreerd: 11-11-14

Re: Socialiseren van pups do's, dont's, tips en tricks!

Link naar dit bericht Geplaatst: 04-10-16 19:20

Oeh leuk topic! Over een maand krijgen wij een pup, dus even een stipje! :)

Mizora

Berichten: 18071
Geregistreerd: 08-02-05
Woonplaats: Oudenhoorn

Link naar dit bericht Geplaatst: 04-10-16 19:31

Bij ons is de puppycursus van 7-12 weken een uur. In dat uur doe je 4 dingen over het algemeen: een soort doolhof waarbij ze 1 voor 1 gaan, de hond wordt aan het begin vastgehouden en dan moet jij naar de andere kant gaan en daar de hond roepen/lokken/een beetje sturen door heen en weer te lopen (3 groepjes van 3-5 pups, afhankelijk van de instroom), een blokkenparcours waar ze overheen lopen of iets van een zit danwel lig oefening, echt de uiterste basis, meer om speels wat uitleg over aanleren te geven, en dan nog iets van een ballenbak of een hindernisbaan met enge dingen (een pad van een 80? cm doorsnede met daar dan een aantal dingen als een sliertengordijn, 3 koekenpannen, wat plastic bekertjes, rammelaars, etc.). Als je alledrie de dingen gerouleerd hebt, dan is het plaspauze en in die tijd zetten ze de hekjes op waar de pups met 2-5 honden verdeeld worden passend qua karakter. In iedere ren staat een begeleider en de hoofdtrainster kijkt dan steeds naar alle pups en vaak verplaatsen pups ook nog van ren afhankelijk van hoe het spel gaat en een te moeie pup wordt er tussenuit gevist en al aan de eigenaar gegeven. Tot een tijdje terug hadden ze ook een hondse Puppycoach, een geweldige Duitse Dog, helaas is Vegas een paar maanden terug ingeslapen omdat de wobbler te erg was en daarvoor werd hij al een tijdje niet meer ingezet om die reden.

Vegas zette dan ook in een ren en als er dan een hele brutale of juist hele onzekere pup was dan werd deze bij Vegas gezet. En als Vegas vond dat in de aansluitende rennen het te wild ging stak hij zijn hoofd in die richting en zei hij Woef. Dat was voor die pups indrukwekkend genoeg om het iets rustiger aan te doen. Het was echt een wereldhond.

De basiscursus van 12-16 weken is 3x in de week in totaal 10 lessen. Het stamt af van de Martin Gaus methode en je traint een half uur met de hond en daarna (of daarvoor) heb je een uur theorie.

Vervolg 1 is 40 minuten eens in de week en 8 praktijklessen en 2 theorielessen (die week dan geen praktijk).

Ik vind dit ontzettend fijn trainen. Ik heb wegens omstandigheden op 3 hondenscholen getraind maar deze bevalt absoluut het beste. Alleen de privétrainingen konden dit matchen.

Mijn laptop heeft een instortend toetsenbord en verdraagt geen los toetsenbord meer. Hierdoor doen o.a. de backspace en Q (alt 81 en alt 113) het niet meer, en voegt hij soms letters dubbel toe, of geeft hij ze juist niet door. Mijn tablet daarentegen heeft een overactieve autocorrect. Mijn teksten zijn daardoor wel eens een zooitje.

Thesserd

Berichten: 4092
Geregistreerd: 02-05-12

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-10-16 09:04

lisem94 schreef:
Thesserd, dat is inderdaad een goede! Die heb ik al vaker langs zien komen als advies met een pup. Alleen denk ik ook wel dat je daarmee op moet passen. Als er ineens 20 kinderen omheen staan zou het van positief weleens naar negatief kunnen gaan. Was jullie pup zo zelfverzekerd of hebben jullie het op een bepaalde manier aangepakt?


Zelfverzekerde en enthousiaste pup i guess haha. Je moet natuurlijk wel altijd op blijven letten, maar doorgaans is de ervaring dat de kinderen voorzichtig zijn en dat de pup door het dolle heen is haha.

"We are going to die, and that makes us the lucky ones. Most people are never going to die because they are never going to be born."

Nimfee
Berichten: 1259
Geregistreerd: 06-01-13

Re: Socialiseren van pups do's, dont's, tips en tricks!

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-10-16 11:36

Ik zou me niet zo druk maken om het socialiseren. Volgens mij is dat een beetje overrated. Ik ben voor het eerst van de zomer met mijn hond naar de stad gegaan om op een terrasje te gaan zitten. Ze is nu 10 jaar en ik heb haar al 8 jaar. Als ik het 'goed begrijp' zou je dit als pup al aan moeten leren, maar ik zou niet weten waarom. Mijn hond ging gewoon liggen en het was voor het eerst dat we naar zoiets druks zijn geweest, want normaal ontwijk ik het. Een hond vindt iets leuk of gewoon niet leuk, zo zie ik het een beetje.
Ik denk dat het belangrijker is om je hond/pup te leren jou te vertrouwen en aan de band te werken. Gewoon samen beetje op onderzoek gaan in de omgeving bij jou in de buurt. Ik zou niet naar drukke markten of schoolpleinen toe gaan (heb ik nooit begrepen, wat moet ik in vredesnaam op een drukke markt met mijn hond).

akishino
Berichten: 1866
Geregistreerd: 18-05-10
Woonplaats: brabant

Re: Socialiseren van pups do's, dont's, tips en tricks!

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-10-16 11:57

Ik vind het moeilijk uit te leggen, maar mijn ervaring is dat als baasjes niet overal een "ding" van maken, honden dat ook niet doen en zich prima aanpassen. Komt een beetje raar over als ik het zo zeg, maar weet niet zo goed hoe ik het uit moet leggen.
Verschillende honden gehad vanaf pup,maar ook herplaatsers en die hebben zich allemaal moeiteloos aangepast, omdat we er duidelijk, consequent en zelfverzekerd mee omgaan, maar wel rekening houdend met het karakter van de hond. Wij hebben dus geen extra dingen gedaan om te socialiseren, maar onze gewone dingen gedaan. En er nooit te veel aandacht aan besteed. Niet over the top enthousiast belonen, maar ook niet hard straffen.
Volgens mij niet zo'n duidelijk stukje geworden :o , maar zal straks eens even rustig kijken of ik het beter kan verwoorden.

HOOP is een klein lichtje in je hart, dat vandaag MOED geeft en morgen KRACHT

moonsparkle
Berichten: 21659
Geregistreerd: 21-03-05

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-10-16 12:02

Ik leerde mn pup ook honden en andere mensen buiten te negeren. Ideaal hij loopt er nu met een boog omheen zodat een hond aan de riem hem ook niet zomaar kan bereiken. Hij loopt altijd los. Ik nam hem ook mee meer het openbaar vervoer, en razende trein, of massa's mensen kan hij nu prima mee omgaan.

Wist je dat veel planten eetbaar zijn en dat sommige ook heel gezond zijn? Je leert er meer over tijdens een wildplukwandeling

mika11

Berichten: 11091
Geregistreerd: 12-12-10
Woonplaats: Noord Veluwe

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-10-16 12:51

Het meest belangrijk zijn de 8 weken in het nest, dat dit in een goede omgeving gebeurt.
Bij een goede fokker in huis, die al een beginnetje heeft gemaakt met de socialisatie.
Deze pups hebben al een grote voorsprong op pups die nog niks gezien hebben.

Helaas zijn driekwart van de honden in Nederland broodfokhonden, soms in erg slechte omstandigheden gefokt.
Of veel te jong bij de moeder weggehaald.
Acht weken oud is minimaal dat een pup in het nest moet zitten, de laatste week leren ze vooral veel van hun moeder en omgang met broertjes en zusjes over de 'hondentaal en gedrag'.
Het is zonde als ze te vroeg uit het nest worden gehaald en ze dit niet meer meekrijgen.
Veel van deze broodfokhonden krijgen ook te maken met gedragsproblemen.

Socialiseren is goed, maar rust is voor een pup nog belangrijker.
Over - socialiseren gebeurt goed bedoeld ook vaak, dan denken mensen: hoe meer een pup ziet een meemaakt hoe beter.
Maar in het koppie kan een pup dat helemaal niet aan, en eenmaal volwassen zijn het prikkelgevoelige, nerveuze dieren geworden.


De eerste week in huis, laten wennen aan huis/tuin/straat/park in de buurt.
Zo'n pup heeft er de eerste week genoeg aan zijn nieuwe omgeving en baasjes te leren kennen.

Daarna om de dag iets met de pup doen.
Na een 'socialisatiedag' altijd de dag erna niks aparts doen, die tijd heeft de pup nodig om de indrukken te verwerken.

Het eenvoudigste is de hond te laten socialiseren aan dingen waarvan je weet dat hij ermee te maken krijgt, of waarvan je wil dat hij eraan went.
Bijvoorbeeld aan een boot, aan paarden, aan vee.
Buiten de normale dingen om zoals verkeer, kinderen, eigenlijk alles wat je buiten normaal tegenkomt.

Andere honden: laten omgaan/spelen met bekende en stabiele honden, niet met vreemde honden.
Laten negeren van honden is een eigen keuze, om dat je hond aan te leren.



Ik heb 2 honden op deze manier door de puppentijd geloodst.
En nu 2 honden die onverstoorbaar zijn, niet angstig of nerveus op nieuwe dingen reageren.
Sociaal met mens en dier.
Gezorgd dat ze het eerste half jaar nooit alleen zijn geweest.
Wel dat de pup beneden was en de persoon in huis boven bijvoorbeeld.
Ze zijn heel rustig opgevoed, en nu ze volwassen zijn kunnen ze prima alleen thuis zijn.
Allebei nooit in een bench gehad, ook als pup niet. :)

Thesserd

Berichten: 4092
Geregistreerd: 02-05-12

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-10-16 12:59

akishino schreef:
Ik vind het moeilijk uit te leggen, maar mijn ervaring is dat als baasjes niet overal een "ding" van maken, honden dat ook niet doen en zich prima aanpassen. Komt een beetje raar over als ik het zo zeg, maar weet niet zo goed hoe ik het uit moet leggen.
Verschillende honden gehad vanaf pup,maar ook herplaatsers en die hebben zich allemaal moeiteloos aangepast, omdat we er duidelijk, consequent en zelfverzekerd mee omgaan, maar wel rekening houdend met het karakter van de hond. Wij hebben dus geen extra dingen gedaan om te socialiseren, maar onze gewone dingen gedaan. En er nooit te veel aandacht aan besteed. Niet over the top enthousiast belonen, maar ook niet hard straffen.
Volgens mij niet zo'n duidelijk stukje geworden :o , maar zal straks eens even rustig kijken of ik het beter kan verwoorden.


Maar zo is het wel :D Gewoon normaal doen. Je normaal gedragen, en je hond normaal behandelen. Net als kinderen, worden honden dan meestal ook gewoon het normaalst.

Mijn ouders zijn heel voorzichtig gaan doen met onze honden in socialisatie met andere honden, omdat dit in het verleden meerdere keren mis is gegaan (als in; pup wordt aangevallen door andere volwassen hond). Dit zie je terug in de honden. Die betreffende honden zijn minder of helemaal niet sociaal naar soortgenoten. Ga je zelf krampachtig doen, dan doet je hond dat ook vanzelf.

"We are going to die, and that makes us the lucky ones. Most people are never going to die because they are never going to be born."


Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Googlebot, IASCrawler en 3 bezoekers