Recht richten voor de wagen

Moderators: C_arola, Coby, Nicole288, Dyonne

 
 
Napie

Berichten: 9071
Geregistreerd: 24-06-04
Woonplaats: Lennisheuvel

Recht richten voor de wagen

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 01-10-16 22:32

De afgelopen 6 jaar heb ik me met mijn pony gericht op de mendurance en dus voornamelijk kilometers gemaakt. Ik had in die tijd ook geen mogelijkheid om dressuur te rijden in een bak op een enkele losse les na. Tijdens de ritten wel aandacht besteed aan nette stelling en buiging. Nu heb ik weer een bak tot mijn beschikking en wil daar ook meer gebruik van maken. Nu is mijn pony eigenlijk zo krom als een hoepeltje. Hij loopt voltes ovaal en loopt afgeweken voornamelijk naar links. Hoe kan ik hem goed rechtrichten voor de wagen
(Instruktie en les volgen, maar wil nu zelf aan de gang kunnen)

1090 goedgekeurde kilometers in de mendurance. Powershet


sakvis
Berichten: 947
Geregistreerd: 14-08-08
Woonplaats: In de stal!

Link naar dit bericht Geplaatst: 01-10-16 23:06

Interessante vraag. Wil je het voor de wagen oplossen? Ik zou er voor kiezen om eerst aan de dubbele lange lijnen of lange teugel te werken aan rechtgericht zijn. Dan kan je die basis meenemen naar het aangespannen rijden.
In die basis zouden, wat mij betreft, ook zijgangen zitten.

Ik oefen het dressuurgedeelte vaak op 2 dagen. Dag 1 loopt mijn pony aan de dll of lange teugel. Op dag 2 herhaal ik het werken van dag 1, maar dan in aangespannen vorm. Dit werkt voor mij erg goed.

Mijn pony is beter gaan lopen sinds dat er meer regelmaat zit in het werken met de dll en aan de lange teugel.

Grainey

Berichten: 2087
Geregistreerd: 27-08-05
Woonplaats: Zevenhuizen, Groningen

Re: Recht richten voor de wagen

Link naar dit bericht Geplaatst: 01-10-16 23:35

Toevallig rijden wij 22 oktober een menrit, aansluitend is er een clinic waar ook het rechtrichten voor de wagen wordt behandeld: http://aaenhunze-evenement.nl/programma/
Misschien kun je er iets mee.

Eilatan
Berichten: 7198
Geregistreerd: 22-05-04

Re: Recht richten voor de wagen

Link naar dit bericht Geplaatst: 01-10-16 23:52

sakvis: wat ik me dan afvraag, werken aan dubbele longe of lange teugel is vrijwel hetzelfde qua hulpen als voor de koets?

Iig ik heb hetzelfde, ik ben een beetje een perfectionist ook en rechtrichten is toch een basis dus ik ben daar ook eigenlijk alleen maar mee bezig (jonge pony).
Ik vind het aan de ene kant lastig voor de koets ivm beperkte hulpen, aan de andere kant heb ik wel zodanig goed uitzicht achter hem dat ik wel precies zie hoe de buiging/scheefheid is en dus ook welke effecten mn hulpen hebben.

Toevallig vorige les extra aandacht gehad, ponylief ging ineens constant met linkerbil tegen (smal) lamoen lopen, juf heeft er even mee gestuurd en die lost dat in paar rondjes op eigenlijk....

Napie

Berichten: 9071
Geregistreerd: 24-06-04
Woonplaats: Lennisheuvel

Re: Recht richten voor de wagen

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 02-10-16 06:23

Maar welke hulpen moet ik gebruiken. Moet ik mijn eind leidsel juist loslaten? Knijpen in mijn binnenleidsel? Waar leg in mijn zweep? Binnenkant om aandacht te vragen of buitenkant om te begrenzen? Welke oefeningen kunnen helpen?

1090 goedgekeurde kilometers in de mendurance. Powershet

Caira
Berichten: 26044
Geregistreerd: 20-07-02
Woonplaats: Schoorl

Re: Recht richten voor de wagen

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-10-16 06:35

Ik geef diverse menners les aan de dubbele longe of lange teugel om inderdaad dat stukje aan te pakken.

janouk
Blogger

Berichten: 17811
Geregistreerd: 18-04-06

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-10-16 06:39

Hangt er van af of je paard naar binnen valt of over de schouder wegvalt. Dat zal op de ene hand anders zijn da op de andere hand.
We trainen veel dressuur voor de koets. Je reageert op wat het paard aangeeft en nodig heeft in de wending.
Als je paard naar binnenvalt, zweep op binnenschouder en buitenteugel aanhouden.
Als je paard over buitenschouder wegloopt, zweep op de buitenschouder.

Veel figuren rijden. Balans en zelf houding trainen. Dus wendingen rijden, voltes, gebroken lijnen, slangevoltes. Begin inn een laag tempo, om het paard balans te leren. Als je te snel gaat, laten ze zich vallen om tegen te sturen. Het is niet anders dan onder het zadel. En als je verder in de training komt, kan je meer tempo rijden.
Je moet als koetsier alleen goed anticiperen. Als ruiter voel je wat er onder je gebeurt. Als koetsier moet je goed kijken en anticiperen, anders ben je net een pas te laat.

Meneer Anton M dressuur ZZ vaardigheid mennen
Aladdin L dressuur M vaardigheid mennen L2 dressuur
Madness, draver, 7 overwinningen, kilometer record 1.14.7
Janouk ZZ dressuur ZZ vaardigheid mennen

sakvis
Berichten: 947
Geregistreerd: 14-08-08
Woonplaats: In de stal!

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-10-16 07:02

Toydoll, bij het werken zonder kar ben ik flexibeler in de hoeveelheid te kiezen figuren en kan ik ook de zijgangen meenemen. Voor de kar kan je ook wel een heel klein beetje zijgangen oefenen, maar niet zo mooi als zonder kar. voltes 10 meter, of een slangevolte met vier bogen en daarbij in iedere boog een extra mini-volte zijn twee oefeningen die ik voor de kar moeilijk voor elkaar krijg. Maar, het zijn wel figuren die mijn jonge pony goed leren af te wachten, stelling aan te nemen, omstellen, niet over de binnenschouder te vallen ect.
Nou heb ik verder totaal geen dressuurbasis, dus dit ervaar ik als prettig werken.

Ik denk dat de hulpen die je gebruikt nogal persoonlijk zijn. De zweep heb ik vrijwel alleen maar nodig om de binnenkant te begrenzen. Maar je hebt waarschijnlijk ook paarden waarbij juist de buitenkant begrenzen nodig is. Knijpen in leidsels doe ik niet. Ik probeer gelijkmatig contact te houden. Maar ook dat kan heel persoonlijk zijn.

riegje
Berichten: 842
Geregistreerd: 14-05-09

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-10-16 09:30

ik krijg ook meer voor elkaar met de dubbele longe, moet ik er wel bij zeggen dat ik mijn lichaam ook vaak gebruik zeker met het plaatsen van de schouders of de achterhand naar binnen of buiten zetten etc.
Ik vind het longeren(zowel enkel als dubbel) dus echt een hele waardevolle aanvulling op het trainen.
Als ik iets voor de koets niet voor elkaar krijg, ga ik oefenen aan de hand of longe. totdat ze het begrijpen en ik er ook een beetje handigheid in heb. en dan weer voor de koets.


Napie

Berichten: 9071
Geregistreerd: 24-06-04
Woonplaats: Lennisheuvel

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 02-10-16 09:34

Mijn paard loopt met zijn hoofd naar links, ook langs de weg. Als ik rechts knijp in het leidsel loopt hij over de rechterschouder weg.Ik heb continu gewicht in mijn rechterhand terwijl het leidsel links gewoon slap kan hangel. Nadat we warm gereden zijn krijg ik hem wel iets rechter.
Ik probeer nu veel op de rechterhand te rijden. Slangevoltes maar ook grote volte verkleinen en vergroten. Zijgangen gaat ook redelijk voor de sulky maar op de rechterhand zou ik dan misschien aan de lange lijnen kunnen oefenen. Zou het werken zonder oogkleppen kunnen helpen?

1090 goedgekeurde kilometers in de mendurance. Powershet

Hilary

Berichten: 9203
Geregistreerd: 22-05-04

Re: Recht richten voor de wagen

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-10-16 09:47

Bij constante linkerstelling zou ik op de linkerhand in buitenstelling gaan werken (eerst rechtuit zonder stelling , want dat is al 'anders' dan linkerstelling en waarschijnlijk al lastig genoeg). In eerste instantie aan de lange lijnen, want dan heb je niet dat je met je sulky achter een paal in de bak blijft hangen :+ Je kunt de pony echt strak langs de bakrand laten lopen. Hou wel contact op beide lijnen / leidsels, bij voorkeur evenveel druk.

Oy with the poodles, already

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-10-16 09:49

Napie schreef:
Maar welke hulpen moet ik gebruiken. Moet ik mijn eind leidsel juist loslaten? Knijpen in mijn binnenleidsel? Waar leg in mijn zweep? Binnenkant om aandacht te vragen of buitenkant om te begrenzen? Welke oefeningen kunnen helpen?


Rechtrichten begint met werken naar gelijke druk op twee kanten. Dus niet zomaar knijpen in je binnenleidsel of een buitenleidsel loslaten. Het heeft namelijk niet zoveel met binnen- en buitenleidsels te maken, maar met dat het paard scheef is doordat zijn lichaam niet aan beide kanten gelijk ontwikkeld is. Dat kan van nature zijn of door verkeerde training of beiden. Dat merk je vaak doordat je paard op het ene leidsel meer druk zoekt en aan de andere kant juist druk ontwijkt.
Rechtrichten doe je onder meer door te zorgen voor constant en vriendelijk contact op de kant die hij ontwijkt. En op het leidsel waar hij de druk juist opzoekt de druk juist verminderen. En dat train je in het begin het best door juist rechte, lange lijnen te rijden. Tenminste: zo denken de instructeurs waar ik les van heb (gehad) erover.

Beetje cliché wat ik nu ga schrijven, maar wel enorm waar: Kan je echt aanraden er les bij te nemen. ;)

sakvis
Berichten: 947
Geregistreerd: 14-08-08
Woonplaats: In de stal!

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-10-16 10:31

Als ik aan de dubbele lange lijnen werk dan gebruik ik een longeersingel en loop ik erachter in menpositie. De lijnen gaan via het bit door de singel naar mijn hand. Hierbij moeten de lijnen ongeveer ter hoogte van de schouderpunt zitten. Het voordeel van deze lagere lijnen is dat he de achterhand kan meenemen en steun kan geven. Met lijnen hogerop de singel kun je minder goed de achterhand meenemen (terwijl die achterhand juist de moter is). Je kunt dan ook minder goed het binnenachterbeen vragen om actief mee te doen in wendingen en voltes.
Ik begin dus altijd met dll in menpositie. Inmiddels wissel ik het af met stukjes lange teugelen. Ook hierbij loop ik er recht achter.
Probeer niet meer druk te nemen op 1 kant als de pony daarom 'vraagt'. Dan maak je de verschillen tussen de sterke en zwakke kant juist nog groter.

Maar een goede lesgever kan je hierbij vast helpen. Grootste issue van zowel paard als mens is de natuurlijke scheefheid. Dus daar moet een lesgever al vaak genoeg mee te maken hebben gehad.

Grainey

Berichten: 2087
Geregistreerd: 27-08-05
Woonplaats: Zevenhuizen, Groningen

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-10-16 10:44

Die oogkleppen maakt niets uit, probeer rechts ook eens los te laten, kleine stukjes , waarschijnlijk gaat ie dan naar links, laat hem dan maar gaan en als hij dan een stuk naar links gegaan is, weer helemaal naar rechts sturen, weer recht zetten, weer op beide leidsels proberen te rijden, gaat ie weer hangen, weer loslaten ,enz. consequent blijven, maar niet tot het oneindige doorgaan, anders is het voor hem, maar zeker voor jou ook niet leuk meer. Hij zoekt nu steun op rechts en die vindt hij ook als jij vasthoudt.
Dat loslaten is trouwens de eerste keren best eng, want wat gaat ie nu doen, pony zal de eerste keer het ook niet weten, die van mij gooide de rem erop, was de kluts even kwijt :).
Je kunt proberen hem te begrenzen met de zweep, maar meestal lopen ze daar gewoon doorheen.
Wij hebben hier van die witte strepen op de weg (een brede lange rechte weg), naast zo'n rood fietspad, mijn doel was over die witte lijn te rijden, nou dat was ontzettend moeilijk, maar nu kunnen we het zelfs aan een lang leidseltje.

Die van mij was scheef doordat hij altijd in dubbelspan liep en altijd aan dezelfde kant liep.
In een bak op de binnenhoefslag rijden, zodat hij geen steun kan zoeken van de bakrand.

Mijn Kasper werd erg boos van die lange lijnen, vond ie blijkbaar onder zijn niveau, dus hebben we hem na een keer proberen, maar weer voor de wagen gezet, pony weer helemaal blij.
Instructie stond namelijk bij die lange lijnen ook met de handen in het haar, pony accepteerde het niet.
Was instructie die gespecialiseerd was in rechtrichten :), maar dit had ze nog nooit meegemaakt, pony staakte, probeerde te bijten en te slaan, wat ie anders nooit doet en ook nog nooit weer gedaan heeft.

Napie

Berichten: 9071
Geregistreerd: 24-06-04
Woonplaats: Lennisheuvel

Re: Recht richten voor de wagen

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 02-10-16 11:15

Ik dacht inderdaad dat hij de scheefheid heeft opgelopen in het dubbelspan.Hij liep altijd links. Ik heb hem de eerste 9 jaar eigenlijk alleen dubbelspel gereden en nu 4 jaar enkelspan. Mijn andere pony is kaarsrecht. Die heeft zijn eerste 4 jaar in enkelspan gelopen.
Mijn gedachte achter het weghalen van de oogkleppen is dat hij de begrenzing van de zweep ook kan zien

1090 goedgekeurde kilometers in de mendurance. Powershet

Jorex

Berichten: 9896
Geregistreerd: 18-05-12
Woonplaats: inmiddels in dr88

Re: Recht richten voor de wagen

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-10-16 17:06

Ik ben net als Grainey zegt rechts nu steeds meer aan het loslaten en links aan het vastpakken en ja dan lopen we op de Engels manier op het fietspad ipv rechts. Maar bij mij is het ook heel lastig om rechts los te laten, want ik ben zelf van nature juist strenger op rechts en dat helpt niet met Alex zijn natuurlijke scheefheid. Dus ik ben nu de stukken op het fietspad lekker aan het uitproberen wat wel werk, met de zweep begrenzen kent hij niet en hij gaat dus alleen maar harder lopen als ik hem met de zweep begrens. Alex heeft deze scheefheid altijd al gehad, wil ook niet netjes rond lopen aan longe aan die kant, breekt dan telkens uit de volte.

Alex en Jorie <3

Grainey

Berichten: 2087
Geregistreerd: 27-08-05
Woonplaats: Zevenhuizen, Groningen

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-10-16 17:07

Die van mij loopt rechts in het dubbelspan, had dezelfde afwijking als die van jou, keek ook naar links :).
Als hij zo lang met oogkleppen heeft zou ik het niet veranderen.
Heb uit frustratie hem wel een keer een tik met de zweep op de neus gegeven, toen hij weer zo'n tegenstelling had, hielp ook wonderbaarlijk, hele rit geen last meer gehad :).

janouk
Blogger

Berichten: 17811
Geregistreerd: 18-04-06

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-10-16 07:11

Soms helpt het om het te zien. Zo leg ik het altijd uit en helpt te begrijpen wat er gebeurt.
Leg een kromme banaan voor je op tafel met de ronding naar rechts.
Afbeelding

Dit is je scheve, naar links gestelde paard voor de wagen. Als je je leidsels gelijk hebt, is de druk links minimaal en rechts zwaar, omdat die bolling druk geeft. Op de rechterhand kijkt je paard naar links, holle kant naar het schot. . In de volte naar rechts is voor deze banaan dus lastig. Proberen de banaan recht te krijgen is moeilijk en vergt training.
Op de linkerhand kijkt het paard naar binnen, nu belangrijk om buiten stelling te nemen. Hij zal op de volte geneigd zijn naar binnen te vallen, dus hier proberen ook met veel buiten leidsel en binnenzweep de volte rond te houden.

Bij elke wending visualiseer je linkerbanaan, dan is het veel duidelijker om te snappen wat er gaat gebeuren en wat jij moet doen om de banaan rechter te houden.
De linkerspieren zijn kort en strak en de rechterspieren zijn lang gerekt en rechterbuitenbeen is buiten de massa,.
De training moet dus zijn om de korte linkerspieren op te rekken en rechts achter actiever en meer onder de massa te rijden.

Dit is training van weken, maanden, doe je niet in een paar dagen.

Meneer Anton M dressuur ZZ vaardigheid mennen
Aladdin L dressuur M vaardigheid mennen L2 dressuur
Madness, draver, 7 overwinningen, kilometer record 1.14.7
Janouk ZZ dressuur ZZ vaardigheid mennen

Napie

Berichten: 9071
Geregistreerd: 24-06-04
Woonplaats: Lennisheuvel

Re: Recht richten voor de wagen

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 03-10-16 10:48

Bedankt voor deze duidelijke uitleg Janoek. Ik ga vaker aan de gang in de bak en hier ook zeker buiten meer aandacht aan geven

1090 goedgekeurde kilometers in de mendurance. Powershet

janouk
Blogger

Berichten: 17811
Geregistreerd: 18-04-06

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-10-16 11:50

Graag gedaan. Succes met je banaan.

We merken ook dat zelfs Janouk, die heel recht is in aanleuning en heel soepel in buiging en stelling, ook een beetje scheef is na een weekendje tweespannen. Dan moet ik onder het zadel of in enkelspan haar weer recht maken. Dat lukt dan snel omdat haar basis goed is. Dus ik snap best dat jouw banaan na zoveel jaar tweespan werk problemen heeft met in zijn eentje enkelspan lopen, omdat hij altijd aanleuning heeft aan zijn spanmaatje.

Niet erg, lekker trainen

Meneer Anton M dressuur ZZ vaardigheid mennen
Aladdin L dressuur M vaardigheid mennen L2 dressuur
Madness, draver, 7 overwinningen, kilometer record 1.14.7
Janouk ZZ dressuur ZZ vaardigheid mennen

jorretje

Berichten: 3992
Geregistreerd: 30-08-05
Woonplaats: Blaricum

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-10-16 12:13

Ik lees even mee, vind dit wel interessant!
Ik herken het probleem, mijn oude bijrijdpaarden liepen veel in het tweespan en de een werd soms écht een banaan (de linker) en de ander was op de ene kant soepeler te stellen dan op de andere, maar liep redelijk recht. Ik reed ze onder zadel en probeerde ze dan rechter te richten. Soms gingen we ook met de 'banaan' onder zadel en de ander in het enkelspan op pad, dan kan je er meer aan 'rijden'. In het tweespan kreeg de eigenaar ze echt niet rechter.

:¨·.·¨:
`
·. Gijs van de Hertoghoeve
Gijs staat ter dekking via KI Gijs op facebook
viewtopic.php?f=250&t=1873568

janouk
Blogger

Berichten: 17811
Geregistreerd: 18-04-06

Re: Recht richten voor de wagen

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-10-16 20:53


Meneer Anton M dressuur ZZ vaardigheid mennen
Aladdin L dressuur M vaardigheid mennen L2 dressuur
Madness, draver, 7 overwinningen, kilometer record 1.14.7
Janouk ZZ dressuur ZZ vaardigheid mennen

marga1
Berichten: 879
Geregistreerd: 11-11-10

Re: Recht richten voor de wagen

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-10-16 21:49

Ik heb ooit de tip gekregen om de pony's / paarden van een span elke keer andersom te zetten dan blijven ze rechter of worden minder krom. Het blijkt wel dat ze er weinig om geven aan welke kant ze staan, zelf heb ik wel een voorkeur tijdens wedstrijden, maar train beide kanten.

Napie

Berichten: 9071
Geregistreerd: 24-06-04
Woonplaats: Lennisheuvel

Re: Recht richten voor de wagen

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 03-10-16 22:56

Ze lopen al vier jaar niet meer in het tweespan helaas. In die tijd wisselde ik soms wel eens om maar dan liep het span voor geen meter.

1090 goedgekeurde kilometers in de mendurance. Powershet

Grainey

Berichten: 2087
Geregistreerd: 27-08-05
Woonplaats: Zevenhuizen, Groningen

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-10-16 23:09

Kasper loopt in twee verschillende spannen, ook wedstrijden, 3x kampioen geweest in dubbelspan vaardigheid op de hippiade, Z dressuur in dubbelspan, hij loopt altijd rechts, hij heeft dit van jongs af gedaan, als we ze wisselen, heus wel eens geprobeerd, loopt het niet fijn.
Aangezien je toch moet trainen voor die wedstrijden, hebben we ze maar gewoon op hun plekje laten lopen, de dressuur werd er namelijk niet beter op als we wisselden.
Door hem in enkelspan te trainen, zoals ik boven omschreven heb, begon hij weer recht en op eigen benen te lopen, ondertussen zijn we ZZ dressuur met winst in het enkelspan.
Hij loopt trouwens ook nog steeds in dubbelspan en nog steeds rechts.
Zijn partners die dus links lopen, hebben nooit scheef gelopen in enkelspan.
Valt me wel op dat ze dus allemaal naar links trekken, zou het iets te maken kunnen hebben dat je, als je rechts bent, toch strenger bent op rechts?


Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 6 bezoekers