Huidontstekingen op witte benen, uitbehandeld bij kliniek

Moderators: C_arola, Coby, Nicole288, Dyonne

 
 
L_isanne

Berichten: 3534
Geregistreerd: 22-03-08

Huidontstekingen op witte benen, uitbehandeld bij kliniek

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 29-09-16 12:51

Hallo behulpzame bokkers! :wave:

Ik zit met een probleem waar ik inmiddels hopeloos wanhopig van wordt...
Om maar bij het begin te beginnen:

27-08: paard 1 heeft dikke benen en is lusteloos en eet matig. Weekend even aangezien onder vermoeden van een virusje. Zondag lichte koorts met temperatuur van 39 graden.
29-08: Temperatuur 37 graden. Dierenarts voor het eerst erbij gehaald ivm drie dikke benen (alleen de drie witte benen) en paard wil nog steeds niet eten. Ook loopt er oranjekleurig vocht uit de benen. Diagnose: 3 benen pastern dermatitis oftewel vasculitis. Paard heeft een spuit gehad (dexa?) en kregen het advies hem van het gras te halen ivm vermoeden overgevoeligheid voor kleurstof. Veel koelen en hydrocortiderm smeren.
31-08: Op naar de kliniek, want benen zijn serieus dik en loopt veel vocht uit de benen. Temperatuur 38 graden. Advies: koelen, veel stappen en blijven smeren met hydrocortiderm. Paard weer een injectie gehad, dit keer ook antibiotica.
01-09: Gaat beter, geen vocht meer, nog wel dikke benen. Paard loopt nog steeds erg moeilijk. Nog twee dagen antibiotica spuiten en dexaject. Blijven koelen, stappen en smeren met hydrocortiderm.
02-09: Benen worden wat sneller dunner na beweging en zijn niet meer warm. Wel erge korstvorming, mokachtig beeld. Nog twee dagen procapen en dan zou het goed moeten zijn. Paard mag weer op de wei.
06-09: Nog niet echt veranderd, maar niet slechter, dus doorgaan. Paard 2 heeft lichte mokvlekjes en wordt aangeraden de korsten eraf te halen en daarna smeren met novaderm.
12-09: Beeld paard 1 nog niet veranderd, nog steeds dikke benen en veel korstvorming. Paard voelt zich verder wel weer duidelijk beter. Paard 2 reageert sterk allergisch op de novaderm. Krijgen beiden corticosteroiden en procapen ingespoten. Ballistol smeren om de korsten eraf te krijgen.
14-09: Dit lijkt goed te werken eerste dagen, doorgaan met ballistol. Beide paarden worden weer gespoten.
19-09: Korsten komen net zo hard weer terug. Benen zijn na stoppen met injecties weer dikker en wordt weer slechter. Besloten wordt de kuur te verlengen. Zelf 5 dagen lang dagelijks gespoten met procapen en Dexaject. Dierenarts heeft eenmalig Dectomax gespoten tegen eventuele mijt. Oja, tussendoor nog een keer alle benen in de Bye-mite gezet.
26-09: Benen blijven dun tijdens spuiten, maar na stoppen weer gelijk dik. Korstvorming wordt niet minder. Huid lijkt wel wat rustiger. Kliniek weet het eigenlijk ook niet meer. Besloten wordt het laatste wat zij kunnen bedenken te proberen: Hibiscrub op dag 1,3 en 5. De overige tijd droogzetters op de korsten en op de roze huid levertraanzinkzalf smeren. Volgende week maandag moeten we terugkomen. Kliniek heeft sterk vermoeden voor fotosensibiliteit, dus we gaan van voer veranderen ter controle en paarden lopen met sokken in de wei tegen het UV-licht.

We zijn inmiddels op dag 4 en de huid is wat minder fel, maar de korsten willen maar niet verdwijnen. De benen van paard 1 zijn nog steeds erg dik na een nacht op stal, wel dun na weidegang. We zijn dus inmiddels op het punt gekomen dat we niet meer weten hoe nu verder.. Ik hoop dus van harte dat er iemand is die dit herkent en een idee heeft wat we nu verder nog kunnen doen. Ik ben bereid alles te proberen. We zijn al in gesprek met de dermatoloog van de kliniek in Utrecht, maar die weten het zo direct ook nog niet.

Dus.. HELP!

Bijgevoegd foto van paard 1 zijn achterbenen. Hier is te zien hoe dik ze 's ochtends zijn en een deel van de korsten te zien. Betere foto's kunnen gemaakt worden voor geinteresseerden. Bij paard 2 zitten de korsten op de randen van de kootholte. Bij paard 1 zitten de korsten over het hele witte been. Kootholtes zijn schoon.

Afbeelding


Fredje! Z2+7 <3 Baida! (v. Van The Man): L1+11 bevallen op 24-04 van Lutando (v. Glamourdale)
<3


Alenthe05

Berichten: 1093
Geregistreerd: 19-03-06
Woonplaats: Naast de buren

Re: Huidontstekingen op witte benen, uitbehandeld bij kliniek

Link naar dit bericht Geplaatst: 29-09-16 12:55

Lijkt op het verhaal van mn collega dr paard. Een allergie op zonlicht. Die staat nu met zonnebrandcreme factor 50 en van die kousen in de wei. Meestal savonds ivm de zon of smorgens wanneer het nog niet zo fel is. Gaat nu wel beterder.

[i]Pura Raza Espanola
Derrote II; Cautivo XIII x Cautivo VII x Pericon;
B+4, L1+6, L2+10, M1+10, M2+10, Z1+10, Z2+0 geblesseerd
Nederlands Kampioen MCI Level 1, 2019, 4x 4e op het EK MCI Iberische paarden, Parijs 2019

Jette

Berichten: 1455
Geregistreerd: 28-05-09
Woonplaats: Haarlem

Re: Huidontstekingen op witte benen, uitbehandeld bij kliniek

Link naar dit bericht Geplaatst: 29-09-16 12:59

Ik ben wel benieuwd naar betere foto's van de plekken. Lijkt sterk op iets wat 1 van de merries had waar ik voor zorgde. Liep ook op eieren, wondjes over het hele been en met dikke benen de stal uitkomen. Maar kan vanaf de foto's zo niet zien of de wondjes ook vergelijkbaar zijn.

L_isanne

Berichten: 3534
Geregistreerd: 22-03-08

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 29-09-16 13:01

Bedankt voor je reactie! Beide paarden zijn 10 jaar oud en hebben nog nooit overgevoelig gereageerd op zonlicht of verbrande huid gehad. Kan dit zomaar ontstaan?

Jette: Ik zal vanavond even betere foto's maken en ze hier plaatsen! Paarden lopen overigens nu beide wel gewoon weer zuiver en normaal. Niet meer gevoelig dus. Was het bij die merrie ook alleen op de witte benen?


Fredje! Z2+7 <3 Baida! (v. Van The Man): L1+11 bevallen op 24-04 van Lutando (v. Glamourdale)
<3

janouk
Blogger

Berichten: 17850
Geregistreerd: 18-04-06

Re: Huidontstekingen op witte benen, uitbehandeld bij kliniek

Link naar dit bericht Geplaatst: 29-09-16 13:04

Staan er geen planten in de wei, waar je paarden van eten, die fotosensibiliteit veroorzaken.

Meneer Anton M dressuur ZZ vaardigheid mennen
Aladdin L dressuur M vaardigheid mennen L2 dressuur
Madness, draver, 7 overwinningen, kilometer record 1.14.7
Janouk ZZ dressuur ZZ vaardigheid mennen

esje01

Berichten: 4895
Geregistreerd: 09-10-06
Woonplaats: op een uniek plekje in Brabant

Link naar dit bericht Geplaatst: 29-09-16 13:06

Neem eens contact op met Hidez Benelux
Zij leveren compressie pakken.
Misschien herkennen zijn dit probleem en kunnen ze je verder helpen

Casarell

Berichten: 9603
Geregistreerd: 15-02-06
Woonplaats: Drunen

Link naar dit bericht Geplaatst: 29-09-16 13:10

Hier ook een paard gehad met hetzelfde probleem.. en bleek een bacteriële infectie.
DA gaf vochtafdrijvers én een zalf (waar hij een antibioticum doorheen had gemengd), die ik 2x per dag erop moest smeren.
De huid kwam tot rust en de kosten verdwenen.. al had het laatste restje wel even tijd nodig.. :o


L_isanne

Berichten: 3534
Geregistreerd: 22-03-08

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 29-09-16 13:13

Janouk: De dierenarts heeft de weides bekeken en kon geen planten ontdekken. Dit hadden we ook niet verwacht, er staan geen planten in namelijk. Weides worden goed onderhouden. Maar bedankt voor het meedenken!

Esje01: Hidez Benelux had ik al naar gekeken inderdaad. Zij zijn echter niet gespecialiseerd in huidproblemen dus daar wacht ik nog even mee. De dikke benen zijn een reactie op de wondjes volgens de dierenarts, dus het is zaak de korsten weg te krijgen.

Casarell: Ze zijn inderdaad ook gespoten tegen een bacteriele infectie. Weet je nog welke zalf de DA je heeft gegeven? :)


Fredje! Z2+7 <3 Baida! (v. Van The Man): L1+11 bevallen op 24-04 van Lutando (v. Glamourdale)
<3

hoogendroog
Berichten: 3280
Geregistreerd: 24-06-05
Woonplaats: Achterhoek

Link naar dit bericht Geplaatst: 29-09-16 13:18

Staat er Sint Janskruid in de weide? De etherische oliën hierin kunnen dergelijke ellende veroorzaken. Voorts is vasculitis iets anders dan pastern dermatitis, maar dat terzijde.
Wij hebben hier iets soortgelijks gehad bij een van onze merries. Begon iets anders, namelijk met een soort van agressieve schimmel. Binnen 2 dagen waren de witte benen (4) dik en overdekt met gele plakkerige korsten. Dit was geen mok. DA erbij en op de AB voor 3 dagen, toen werd het helaas alleen maar erger. Onze DA wilde geen prednisolon of cortico-steroiden voorschrijven omdat dat de boel onderdrukt, maar het tegelijkertijd onderhuids door kan woekeren.
Paard liep hele dagen op de weide, kon niet meer gewerkt worden. Omdat ze nogal wat gewicht verloor wel doorgevoerd met PAVO Energy Control. Op de gewone PAVO werden de plekken erger, op de Energy werden ze rustiger. We zijn er al met al helaas dik 3,5 maand mee bezig geweest.
Ik hoop dat het voor jullie paarden niet zo lang hoeft te zijn! Ik zou stoppen met de AB en cortico's etc. en het het lichaam zelf laten opknappen. Eventueel MSM bijvoeren en de plekken in de ordinaire zuivere vaseline zetten en zorgen dat er geen zonlicht op kan komen (kousen). Niet wassen o.id., voor het insmeren, de plekken met een zachte doek schoonwrijven, maar nooit de korstjes er af krabben.
Maar dit alles is mijn bescheiden mening, ik hoop dat je paarden snel opknappen!

bokker88

Berichten: 319
Geregistreerd: 19-01-09

Link naar dit bericht Geplaatst: 29-09-16 13:19

Mijn merrie heeft iets soortgelijks gehad, bij haar kwam het vanuit de lever waardoor ze overgevoelig werd voor zonlicht. Ik heb toen ook hydrocortiderm gebruikt en haar lever ondersteunt met goudsbloem (calendulan). Ej had toen een kruidenmix met goudsbloem en je hebt verschillende soorten zalf met calendulan erin. Ook heb ik veel met haar gewandeld zo goed als het ging, om de afvoer van de afvalstoffen te bevorderen.

Ik merkte dat het smeren van dingen wel enigszins hielp maar dat het van binnen uit opgelost moest worden. Mijn merrie had nog veel ergere korsten en was echt kreupel, na 4 weken was het compleet genezen.
Wel heb ik nog heel lang haar benen en neus met factor 50 zonnebrand ingesmeerd als er felle zon was.

Mijn dierenarts zei dat dit kan ontstaan door het eten van een verkeerd plantje of zoals bij ons, na een trauma/veel stress waardoor het lichaam zichzelf 'vergiftigd'.

ik weet niet in hoeverre dit vergelijkbaar is, maar misschien heb je er wat aan.

Casarell

Berichten: 9603
Geregistreerd: 15-02-06
Woonplaats: Drunen

Re: Huidontstekingen op witte benen, uitbehandeld bij kliniek

Link naar dit bericht Geplaatst: 29-09-16 13:23

Oeh.. dat durf ik niet te zeggen.. is ook alweer 2 jaar geleden.. :o
Was wel een antibioticum wat normaliter intramusculair wordt gespoten..

LinSa

Berichten: 2270
Geregistreerd: 11-11-08

Link naar dit bericht Geplaatst: 29-09-16 13:29

Mijn merrie heeft iets soortgelijks op haar neus gehad (ook wit). Dit kwam hoogstwaarschijnlijk door het eten van berenklauw. Haar leverwaarden waren toen ook sterk verhoogd.

Is er al bloed getrokken? Zo niet, is het een idee om de orgaanfuncties te checken?

speedfiets_2
Badass Cowgirl

Berichten: 3032
Geregistreerd: 15-03-09
Woonplaats: Den Bosch

Re: Huidontstekingen op witte benen, uitbehandeld bij kliniek

Link naar dit bericht Geplaatst: 29-09-16 13:33

MTG smeren. Wondermiddel tegen bijna alles. Is een olieachtige substantie en stinkt maar werkt als een tierelier. Ik heb zoiets gelijks bij een paint gezien als jouw paard. Met dat spul was het binnen een paar weken weg

Be happy eat a snackkie

L_isanne

Berichten: 3534
Geregistreerd: 22-03-08

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 29-09-16 13:36

Bedankt allemaal voor het meedenken, super fijn!

Casarell: Wij hebben inderdaad ook antibiotica intramusculair ingespoten gehad. Dit heeft de vasculitis wel genezen.

Bokker88: Zeker iets om over na te denken! Hoe ben je erachter gekomen dat het aan de lever lag?

hoogendroog: Er staat geen Sint Janskruid in de wei. Er werd ons verteld dat het vasculitis was, maar in het behandeloverzicht staat pastern dermatitis, dus ik was er daarom vanuit gegaan dat het hetzelfde was. Vervelend van je merrie zeg, jeetje 3,5 maand is lang! We zijn inderdaad gestopt met alle AB en cortico's etc. De DA heeft ook geconstateerd dat dit dus niet heeft gewerkt. We wassen de benen nu dus met de hibiscrub drie keer. Verder wassen we ze niet. Ze staan inderdaad met sokken in de wei tegen het zonlicht. De paarden staan nu qua voer even alleen maar op gras en hooi. Gele korsten hebben we overigens niet gehad. Dus ik denk dat het toch niet helemaal overeenkomt. Ik heb besloten deze behandeling nog even af te maken en dan eens even een tijdje niks te doen. Eens kijken wat er dan gebeurt. Gewoon inderdaad de huid zelf laten helen.

speedfiets_2: ga ik naar kijken, dankje!

LinSa: Er is nog geen bloed getrokken. De DA zag daar nog geen reden toe. De witte neus is namelijk niet aangedaan. Ik hou het in mijn achterhoofd!


Fredje! Z2+7 <3 Baida! (v. Van The Man): L1+11 bevallen op 24-04 van Lutando (v. Glamourdale)
<3

Casarell

Berichten: 9603
Geregistreerd: 15-02-06
Woonplaats: Drunen

Re: Huidontstekingen op witte benen, uitbehandeld bij kliniek

Link naar dit bericht Geplaatst: 29-09-16 13:38

Klopt.. maar mijn DA gaf aan dat het inwendig niet genoeg werkte op die plek, vandaar dat hij het in een zalf mengde.
Dit smeerde je direct op de plekken, waar de bacteriën dus direct aangepakt werden.

speedfiets_2
Badass Cowgirl

Berichten: 3032
Geregistreerd: 15-03-09
Woonplaats: Den Bosch

Link naar dit bericht Geplaatst: 29-09-16 13:41

De naam van het merk is trouwens Shapley's en dan de MTG fles (mane,tail,groom) ik koop het bij arthur western store maar volgens mij zijn er meer western stores die het verkopen

Be happy eat a snackkie

Dees

Berichten: 18907
Geregistreerd: 09-08-01
Woonplaats: Friesland

Re: Huidontstekingen op witte benen, uitbehandeld bij kliniek

Link naar dit bericht Geplaatst: 29-09-16 13:54

Een behandeling lymfedrainage kan misschien wat voor je paard betekenen, zodat de stalbenen zich niet meer zo snel ontwikkelen.
De wondjes zijn ook goed te behandelen met honingzalf.

Als het echt gevoeligheid voor zonlicht is, zouden de problemen nu voor minstens 6 maanden over moeten zijn.
Ik ben zelf meer genegen om dit het resultaat van matige doorbloeding te noemen. Maar ik ben geen dierenarts.

Wat als.... de wetenschap wel gelijk heeft?

Angela

Berichten: 25691
Geregistreerd: 21-03-05
Woonplaats: Beuningen

Link naar dit bericht Geplaatst: 29-09-16 13:54

Het doet mij denken aan wat mijn paard heeft gehad. Bij hem bleken er onder de korstjes hele super kleine teekjes (daar leek het het meeste op iig) te zitten. Dierenarts had dit niet gezien, we kwamen er per toeval achter toen mijn verzorgster de benen aan het koelen was en een los korstje weg haalde. We hebben daarop alle korstjes eraf geweekt en gekrabt en daarna met betadine gewassen. Daarna behandeld met shampoo tegen teken die bij honden gebruikt wordt. Daarna voor de verzachting van het geheel honing zalf gesmeerd. De benen waren al dagen dik en dit nam snel af na deze behandeling.

De Tapasworkshop.nl Voor een tapasworkshop bij jou thuis, door heel Nederland
Importexpert compleet verzorgde auto import
http://www.akasha-rijkunst.nl/akashas-college - Opleidingen voor volwassenen! o.a. Zitcoach, stalmedewerker

LinSa

Berichten: 2270
Geregistreerd: 11-11-08

Re: Huidontstekingen op witte benen, uitbehandeld bij kliniek

Link naar dit bericht Geplaatst: 29-09-16 14:03

Mijn merie had het enkel op haar neus en niet op haar 4 witte benen. Ik raad sterk aan om het bloed te laten checken.

ElCamino

Berichten: 8929
Geregistreerd: 01-03-05
Woonplaats: Naarden

Link naar dit bericht Geplaatst: 29-09-16 14:05

Het vreemde vind ik dat er dus 2 paarden gelijk hetzelfde probleem hebben.
Dat moet bijna iets van buitenaf zijn, krachtvoer, ruwvoer, iets waar ze samen staan....
Lymfedrainage en Hide sokken zijn super maar is symptoombestrijding en niet het wegnemen van de oorzaak.....

L_isanne

Berichten: 3534
Geregistreerd: 22-03-08

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 29-09-16 14:08

Dees: Waarom denk je aan matige doorbloeding? :) Het ene paard heeft uberhaupt geen dikke benen en de andere had ook voorheen nooit dikke benen of stalbenen. En kunnen er korsten ontstaan door matige doorbloeding? Honingzalf ga ik naar kijken.

Angela: Bijzonder zeg! Als de korstjes erafgaan dan is de huid over het algemeen eigenlijk mooi heel eronder, dus geen kleine teekachtige dingen. De korsten komen alleen weer terug, terwijl er dus eigenlijk geen wondje onder zit.

LinSa: Ik ga het overleggen met de DA.

ElCamino: Dat laatste ben ik het absoluut mee eens. Ik heb het idee dat er een andere oorzaak is. Omdat inderdaad twee paarden hetzelfde hebben dacht de kliniek dus ook aan zoiets. Daarom hebben we ze nu allebei van het krachtvoer afgehaald. Ander ruwvoer gaan voeren. Wel of geen weidegang maakte niet uit, dus dat geloof ik niet zo. Er staan nog twee pony's met witte benen op stal en die hebben nergens last van. Ze krijgen allemaal hetzelfde voer, staan op dezelfde balen vlas en op hetzelfde weiland. Je zou bijna gaan denken dat het aan mij ligt. De twee paarden die ik rijd hebben er last van. :+


Fredje! Z2+7 <3 Baida! (v. Van The Man): L1+11 bevallen op 24-04 van Lutando (v. Glamourdale)
<3

ElCamino

Berichten: 8929
Geregistreerd: 01-03-05
Woonplaats: Naarden

Re: Huidontstekingen op witte benen, uitbehandeld bij kliniek

Link naar dit bericht Geplaatst: 29-09-16 14:23

Niet teveel in 1 keer veranderen hoor, dan kom je er niet achter wat nou de boosdoener is.
Ik zou dan eerst het krachtvoer aanpakken.... daarna het ruwvoer.... etc etc.... voer je ms andere supplementen opeens ? Heb je andere soort snoepjes, appels of iets dergelijks ? een vitaminekuur, wormkuur oid ?
En wellicht heeft je leverancier wel de samenstelling van de brok verandert ? is wel lastig zoeken, succes...

L_isanne

Berichten: 3534
Geregistreerd: 22-03-08

Re: Huidontstekingen op witte benen, uitbehandeld bij kliniek

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 29-09-16 14:27

Leverancier hebben we gebeld en die heeft niks veranderd. Ze krijgen geen supplementen, andere snoepjes en dergelijke. Ook geen kuren die veranderd zijn of die ze allebei krijgen. We zijn alles al nagegaan, maar komen er niet uit.

De huid lijkt in ieder geval wel rustiger nu de benen uit de zon worden gehouden. Nu de korsten er nog af...


Fredje! Z2+7 <3 Baida! (v. Van The Man): L1+11 bevallen op 24-04 van Lutando (v. Glamourdale)
<3

Martinedd

Berichten: 1309
Geregistreerd: 04-08-04
Woonplaats: In de rimboe in Friesland

Link naar dit bericht Geplaatst: 29-09-16 14:28

Zijn er meer overeenkomsten tussen de beide paarden? Genetisch hetzij bv boxmateriaal,voer enz?
Kunnen ze 24/7 buiten? Dan blijven ze meer in beweging en hebben ze minder dikke benen?

Ik zou zeker wel bloed afnemen want daar is meer dan genoeg reden voor!

SJ kan ook in het hooi zitten?? of is dat ook gecheckt?
Hoe zijn hun hoeven? geen rotstraal of iets in die richting?
Is de stal droog?

{ Hondenschool Martine }
puppy, gedrag en gehoorzaamheidscursussen
http://www.hondenschoolmartine.nl

ajesca123

Berichten: 1930
Geregistreerd: 18-06-09
Woonplaats: Baarle Nassau

Link naar dit bericht Geplaatst: 29-09-16 14:32

Mijn merrie heeft vorig jaar iets soortgelijks gehad waarbij er op den duur zelfs geel oranje vocht uit haar huid bij de kroonrand kwam, met op het slechtste moment een einshuss been. Antibiotica etc hielp maar matig. Nadat ik het in overleg met de dierenarts een poosje gesmeert heb met een mengsel dat ik zelf maakte van hydrocortiderm, mesitran en zinkzalf, verdween het als sneeuw voor de zon!
Ik denk dat het bij mijn merrie wel aan verandering van haar voeding gelegen heeft. Het lichaam vergiftigd zich op dat moment en de afvalstoffen moeten er ergens uit.

Fidelity 10-7-2010 Zhivago x Sandro King.
Phoebe La Vie 16-5-2020 For Ferrero x Zhivago
Solaine La Vie 2-4-2022 For Ferrero x Zhivago.
La Fidèle 3-6-2016 Valdez x Zhivago.
Par Fiero 11-4-2020 For Ferrero x Valdez.

Rust zacht Ajesca ik mis je meisje! 27-09-2012


Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Armani1985, billy3105, Brandje_04, Googlebot, nadcha, xSCWx, YandexBot en 117 bezoekers