Raad voor kwakkelpony

Moderators: C_arola, Coby, Nicole288, Dyonne

 
 
Lori

Berichten: 3564
Geregistreerd: 11-08-10

Raad voor kwakkelpony

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 28-09-16 19:41

Ik maak dit topic toch maar aan omdat ik het zelf niet meer weet wat we moeten doen.

Onze mini shet hengst van nu 2,5 jaar is al sinds zijn 8 maanden aan het sukkelen. Toen begon het met zijn knie die af en toe op slot ging, al snel begon die ook af en toe diarree te hebben en een buik die steeds meer opblies. Het advies van meerdere was om het even af te wachten en die diarree was ook in periode's, kon een week last hebben om dan terug 2 maanden droog te zijn.

Dit jaar in maart viel het mij op dat hij enorm vermagerd was in de winter, viel natuurlijk niet op met die dikke wintervacht en die werd regelmatig gepoetst maar nooit echt "gevoeld" zeg maar tot die dag en ik schrok er enorm van.

De dierenarts is er ook bijgeweest toen en behalve leverwaarden die verhoogd waren (en behandeld daarna) was er niks van wormen te vinden. Er is bloed en mestonderzoek gedaan daarnaar. Verder onderzoek kon hij niet doen en dan moesten we maar naar de kliniek. Nu mag het zo zijn dat die mini-shetten vaak gratis aangeboden worden en we het eigenlijk niet zien zitten, niks tegen het dier natuurlijk (zijn helemaal dol op 'm) maar we weten wel met wat we binnengaan maar met wat we buitenkomen is wat anders. Nu zijn er vast bokkers die zo iets hebben "dan moet je geen dieren houden" oke prima idee maar er zijn grenzen ook voor iedere eigenaar van een dier, wees realistisch. Het is niet dat ik er geen geld wil insteken had anders de dierenarts al niet laten komen.

In juli was hij pas van zijn wintervacht af, een goede 2weken later begon hij al terug nieuwe wintervacht aan te maken. Deze zomer kwam hij terug mooi op gewicht enkel die buik gaat maar niet weg, ook heeft hij nu goede mest maar natte scheten telkens en zijn knie zit ondertussen al een week vast. Dan sleept die dat been vooruit, als ik 'm losmaak zit die terug vast van zodra hij dat been terug neerzet. Ik voel het echt een "klak" geven ook als ik het losmaak. Ik ken het binnendoor bekappen en dat het een kwestie zou moeten zijn van spieren kweken maar heb de indruk dat hij het wel vrij extreem heeft het vast zitten. Er zit ook een uitloop aan de stal waardoor hij altijd kan bewegen, het water expres aan de andere kant zodat die naar daar moet om te drinken en dan terug om te eten. Ik heb al zijn tuig en tweewieler waarmee ik dan tegen dat hij oud genoeg is spier zou willen opbouwen door kleine blokjes om heuveltraining te doen maar ik kan zelfs niet gaan wandelen met hem, hij zit gewoon vast. Zou anders wel wandelen opbouwen, daarna droogmennen met het tuig en fietsen, ...

Nu is het deze week zo pijnlijk om te zien met dat been dat die zo meesleept en het besef ook dat die daardoor zijn anders been overbelast dat we ons afvragen of het eigenlijk wel zo eerlijk is naar hem toe om 'm zo te laten verder leven. We vragen ons enorm af of die geen pijn heeft en hem inslapen niet eerlijker zou zijn.

Ik hoop eigenlijk dat er bokkers zijn die weten wat ik nog kan doen voor hem want liefst van al zien we hem hier over 20jaar nog staan. Ik wil best was uitgeven nog aan 'm maar klinieken begin ik niet aan. Ben ook van België trouwens. Ik ben zelfs bereid hem te laten gaan desnoods naar iemand die hem verder kan helpen dan ons maar liefst zouden we hem zelf helpen. Hij is van mijn klein zusje van 6 eigenlijk.

Aanvulling: Voor zijn darmen heb ik al kruiden gegeven die tijdelijk helpen maar vanaf het weggelaten wordt is het probleem er terug. Ik ben ook bang voor zware dingen te geven omdat hij zo gevoelig is aan zijn darmen. Het is misschien niet zo slim de winter te rekken daarom dit topic voor jullie kijk er op.


Anoniem

Re: Raad voor kwakkelpony

Link naar dit bericht Geplaatst: 28-09-16 19:43

Ik heb de fotos gezien in je profiel, maar heeft hij geen dwerggroei? Dat ie daarom aan de binnenkant niet helemaal goed is van binnen?

pretty

Berichten: 4110
Geregistreerd: 12-06-03
Woonplaats: België,West-Vlaanderen

Link naar dit bericht Geplaatst: 28-09-16 19:50

Je kunt voor de diarree eens appelazijn proberen. Heeft hij geen leverbotinfectie dan? Staan er schapen in de weide? Op je fotos vind ik hem ook op het randje van dwergachtig..
de knie die op slot blijft is lastiger..normaal als je een stap achteruit doet moet het tenminste terugschieten. Een week met dat been al slepen,dat moet toch pijnlijk zijn :(:)

Rizette
Berichten: 4278
Geregistreerd: 11-06-09

Link naar dit bericht Geplaatst: 28-09-16 19:53

Heb je hem al eens gecontroleerd op zand in de darmen? En kan dat op slot schieten van de knie ook komen doordat hij toch in de groei zit maar niet genoeg uit zijn eten kan halen? Is de mest 1 keer op wormen gecontroleerd of vaker? Ontworm je wel of niet?

Lori

Berichten: 3564
Geregistreerd: 11-08-10

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 28-09-16 20:00

Weet het niet, op zich in het echt lijkt hij qua bouw prima. Nog lichtjes overbouwd maar verder geen kromme rug of dergelijke. Natuurlijk kan dwerggroei ook subtiel zijn dat het vanbinnen zit die is 78/80centimeter nu. Enkel stel dat het zo iets is hoe kunnen we het dan na gaan om zeker te zijn..
Even 2 recentere foto's:

Afbeelding
Afbeelding

Zijn ouders:
Afbeelding

Afbeelding

Het was geen leverbot, staan hier ook geen schapen verder. Appelazijn heb ik een periode gegeven maar had geen effect. Ook zand heb ik gecontroleerd maar kwam niks te veel uit, alsnog krijgt die af en toe eens een pysilium kuurtje net als de rest.

Helaas gaat de knie niet los met een stap achteruit, denk dat het is door zijn eigen manier dat die ervoor heeft ontwikkeld van lopen. Het pijn, geen pijn is enorm moeilijk maar kan inderdaad bijna niet dat die er geen pijn aan heeft maar het is moeilijk inschatten natuurlijk.

Qua voer krijgt hij in het najaar-winter vitamine's bij met bietenpulp/zuppa (vanaf ze op gras gaan niet meer). Ook is er een liksteen altijd aanwezig in de stal waar hij ook gebruik van maakt. Ze worden hier ontwormd, in het najaar equest, ivermectine tussendoor en veulenworm ook al is die qua leeftijd daar normaal ongeveer wel voorbij. Nog nooit een worm in zijn mest gezien.

Anoniem

Re: Raad voor kwakkelpony

Link naar dit bericht Geplaatst: 28-09-16 20:04

Met zo'n vader zou ik al niet willen fokken := (beroerde rug). Maar goed, waar ik dat op baseer zijn de stand van de hoeven, de korte rechte rug en het (te) rond geribd zijn.

Het is lastig, want je wil er niet mee naar de kliniek, wat ik op zich ook wel begrijp. Maar toch denk ik dat je verder onderzoek moet doen betreft die knie. Verder misschien eens laten beoordelen of hij idd dwerggroei heeft. Dat neemt zijn klachten nog niet weg, maar kan wel de boel verklaren. Dwerggroei zie je vaak niet alleen aan de buitenkant, maar kan aan de binnenkant ook tot uiting komen.

Lori

Berichten: 3564
Geregistreerd: 11-08-10

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 28-09-16 20:11

Tja toen hebben we daar allemaal zo niet opgelet. Dat is nu wel een puntje waar ik op let als ik de ouders kan zien. Zo bekeken vanaf de foto heeft zijn vader inderdaad een beroerde rug. Zijn moeder waren we al langer over uit dat ze niet prachtig in elkaar zat. Mijn moeder is gewoon verliefd op 'm geworden toen we die weide passeerden en die was toevallig te koop.

Ik wil zeker wel verder onderzoek doen, weet niet of de dierenarts daar manieren voor heeft of ik bij iemand specifiek moet zijn voor zo iets ?

Edit: Stel dat die dwerggroei heeft laten we 'm wel beter gaan denk ik, de knie heeft de DA toen ook nog bekeken maar we konden enkel binnendoor bekappen en spieren kweken zodra die oud genoeg is.

tamary

Berichten: 29051
Geregistreerd: 19-06-02
Woonplaats: Drenthe

Link naar dit bericht Geplaatst: 28-09-16 20:17

Ook bv hazen kunnen leverbot dragen, die krengen zijn niet zo sterk gebonden aan schapen dat ze geen andere gastheer voor hun verspreiding accepteren.
Met een flinke zandkuur kan je misschien die buik wel helpen, al zal zo'n klein ponytje altijd wel buik hebben enkel al omdat de darmen ergens heen moeten. Echter die knie die kennelijk steeds erger wordt is een ander verhaal. Als bekappen niet helpt en trainen door het op slot schieten niet kan, is inslapen inderdaad ernstig te overwegen. Been dat niet meewerkt geeft ook nog eens flink stress (niet kunnen vluchten) is er toevallig een verband tussen knie vaker op slot en de diarree?

[o]
Bayo - 01-01-1996 - 15-04-2017 ;(
“Technological progress has merely provided us with more efficient means for going backwards.” – Aldous Huxley –

BigOne
Berichten: 38036
Geregistreerd: 03-08-09

Re: Raad voor kwakkelpony

Link naar dit bericht Geplaatst: 28-09-16 20:22

Knie kun je vrij goedkoop laten opereren, dan snijden ze één bandje aan de binnenkant door en kan de knie niet meer op slot gaan. Indien het een week vastzit dan vind ik dat persoonlijk mishandeling. Het terugzetten is pijnlijk en er kunnen ook verdikkingen en ontstekingen bijkomen door de frictie. Bij ons gewoon op stal geopereerd en daarna altijd aan de buitenkant iets lager gezet, geen problemen verder mee gehad. En die dikke buik en diarree, bloedworm??? Willen jullie er geen geld aan uitgeven laat het dier dan hemelen.

We live in a time where intelligent people are being silenced so that stupid people won’t be offended.

Lori

Berichten: 3564
Geregistreerd: 11-08-10

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 28-09-16 20:30

@Tamary, Ik denk niet dat er een verband is tussen de 2, kan tegelijk zijn maar elkaar afwisselen ook. Had nog niet zo ver gedacht maar het moet inderdaad stresserend zijn dat hij op zich niet kan vluchten. De kudde staat dan samen en hij blijft dan natuurlijk achter met dat been.

Bigone@ Wij willen er wel degelijk geld aan geven enkel aan de kliniek beginnen we niet. Die operatie heb ik destijds gevraagd aan de dierenarts en hij was er geen voorstander van, de hoefsmid ook niet trouwens. Bloedworm heeft hij niet dat is onderzocht geweest, het is inderdaad het eerste waar je aan zou denken bij diarree en een bolle buik maar niet dus.

Zandkuren krijgt die regelmatig, eerste keren een hogere dosis gegeven nog zelfs.

Floortz
Berichten: 1774
Geregistreerd: 19-02-15

Link naar dit bericht Geplaatst: 28-09-16 20:44

Ik zou een second opinion vragen bij een andere DA en op advies toch iets aan het been laten doen. Patella fixatie is niet zo'n enorme ingreep. Als het been weer ok is dan kan hij meer bewegen, afvallen, en een betere conditie krijgen.


Lori

Berichten: 3564
Geregistreerd: 11-08-10

Re: Raad voor kwakkelpony

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 28-09-16 20:52

@Floortz, Dat is natuurlijk ook een optie, een andere DA inschakelen die misschien meer moeite wil doen ook. Pony is trouwens niks te dik, die buik (opgeblazen) vertekend enorm zijn bovenlijn is maar nipt op gewicht.

Hoe succesvol is de operatie (?) qua resultaten denk ik wel direct aan, lopen vast wel topics over.

BigOne
Berichten: 38036
Geregistreerd: 03-08-09

Re: Raad voor kwakkelpony

Link naar dit bericht Geplaatst: 28-09-16 21:16

Zoals ik zei, onze is vier jaar geleden geopereerd en resultaat is prima. maar nadat het beentje al een keer een aantal uren op slot had gezeten heeft onze da het los gemaakt en ook antibiotica gegeven. Dus je snapt dat ik het schandalig vind dat jullie pony een week met een op slot staand been loopt. Ik vind het niet kunnen dus zou zeker een operatie overwegen.

We live in a time where intelligent people are being silenced so that stupid people won’t be offended.

Lori

Berichten: 3564
Geregistreerd: 11-08-10

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 28-09-16 21:26

Ja snap ik absoluut, is enorm pijnlijk om te zien. Ik ben momenteel aan het opzoeken over die operatie. Ik heb op youtube zitten kijken naar pony's met dit maar zie telkens filmpjes dat ze het been wel kunnen heffen maar er zeg maar een knikje inzit. Onze kan dat echt niet als die vast zit, die sleept 'm gewoon dan. Blijft dan vastzitten of ik 'm nu een pasje achteruit vraag of 'm zelf losmaak door voetje te vragen. Als ik de kans heb film ik even (al zou ik het liefst willen dat die terug los is) maar ga denk ik even bij de DA informeren ook.

Da had de vorige keer als gezegd dat die die operatie's niet wil doen omdat die er geen voorstander van is, er zitten helaas zeer weinig dierenartsen die gespecialiseerd zijn in paarden op de regio. Meeste zijn de kleine huisdieren. Nu als het hem helpt is het desnoods een DA een stuk verder met meer rij kosten erbij dan maar moet 'm natuurlijk helpen zo kan het zeker niet blijven.

__elise__

Berichten: 2073
Geregistreerd: 29-11-06
Woonplaats: Ingen

Link naar dit bericht Geplaatst: 28-09-16 21:28

Ik mis een beetje zijn bewegingspatroon. Hoeveel uren per dag staat hij op de wei, paddock en/of op stal? Heeft hij wel genoeg ruimte om zelf rechtuit te bewegen?

Lori

Berichten: 3564
Geregistreerd: 11-08-10

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 28-09-16 21:34

Pony staat momenteel van 11u tot 19u op de weide, de andere uren in een stal met vriendjes van 3,5 x 3,5 met een uitloop aan van 8 meter maar meestal zet ik het stuk ernaast open waar ze nog op kunnen.
Bij heel slecht weer is het enkel de uitloop (x stal) maar die is nog altijd groter dan een pony stal van 2x2 waar veel kleintjes in opgesloten staan (zou funest zijn voor hem). Verder water staat expres aan de andere kant, hooi is uit slowfeeders onbeperkt. Hij krijgt geen graan wel dus in het najaar/winter wat zuppa (bietenpulp) met een vitaminenkorrel en altijd een liksteen (rode) ter beschikking.

Rizette
Berichten: 4278
Geregistreerd: 11-06-09

Re: Raad voor kwakkelpony

Link naar dit bericht Geplaatst: 28-09-16 21:40

Kan hij niet gewoon op de weide blijven? Dat je hem niet meer op stal zet?

Lori

Berichten: 3564
Geregistreerd: 11-08-10

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 28-09-16 21:53

Kan op zich wel maar moet natuurlijk opletten dat het nog altijd een shet is, zou 'm niet graag bevangen zien naast al zijn andere dingen. Fructaan wordt steeds hoger ben daar wel wat bang voor ook zeker omdat ik het al van dicht heb meegemaakt bij een pony van een kennis. Nu ze hebben hoe dan ook hun uitloop stuk er aan het is niet enkel een stal gewoon. Als die vaststaat mag het stuk nog een hectare groot zijn bewegen zit er dan niet in.

Waar iemand nog aandenkt thuis net is dat hij heel smalle hoeven heeft en snel last van een dubbele zool, die word dan terug weggesneden maar dan komen er vervolgens geen steunsels boven maar terug zo een dubbele zool om het zo te zeggen. Ik kan zelf de hoeven onderhouden (bijraspen, steunsels onderhouden), heb er wel verstand van op zich en de hoefsmid had het ook al opgemerkt. Weet niet of het ermee te maken heeft.

senna21

Berichten: 11745
Geregistreerd: 17-03-09

Link naar dit bericht Geplaatst: 28-09-16 21:57

De stand van de voorbenen lijkt erg slecht,- voor zover dat op een foto te zien is. Zo stijl dat bewegen met "vering" onmogelijk lijkt.
Ik vraag mij af of een operatie daar verandering in kan brengen. (Denk het niet)
Ik zou een andere, goede DA en smid vragen.
Een wormenkuur zou ik wel geven. Mestonderzoek zegt weinig.

Books, minds and umbrella's only work when they are open.

Lori

Berichten: 3564
Geregistreerd: 11-08-10

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 28-09-16 22:02

Wormenkuren krijgt hij gewoon, mestonderzoek vertrouw ik niet enorm in dus hij wordt gewoon ontwormd. Later dit najaar equest.

Andere DA is zeker een optie, al zal dat zoeken zijn maar heb dat er zeker voor over.
Kan morgen(avond) eens kijken of ik geen goede foto heb dat de stand van zijn voorbenen goed te zien is. Als het nog niet goed is (morgen school) maak ik even een filmpje nog.

Rizette
Berichten: 4278
Geregistreerd: 11-06-09

Re: Raad voor kwakkelpony

Link naar dit bericht Geplaatst: 28-09-16 22:14

Dubbele zolen zie je vaak los komen als pony;s die vrijwel geen beweging hebben gehad naar meer beweging gaan. Dus van stal naar buiten of van een klein paddockje naar een grote wei (is mijn ervaring)

poown
Berichten: 271
Geregistreerd: 09-08-13

Re: Raad voor kwakkelpony

Link naar dit bericht Geplaatst: 28-09-16 22:22

Heb je ook ontwormd tegen spoelwormen dus pyrantel? Wisselende diarree is meestal of zand of wormen. Die knie is idd heel simpel op te lossen. Een sneetje van een paar centimeter , bandje doorhalen, hechting erop en klaar. Het enige 'nadeel ' is dat hij met dat been niet meer op rust kan staan. Daarom doen ze dit eigenlijk ook nooit aan 2 kanten. Maar voor 1 been een prima oplossing en een redelijk goedkope ingreep omdat het gewoon staand onder plaatselijke verdoving gebeurd.

Lori

Berichten: 3564
Geregistreerd: 11-08-10

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 29-09-16 06:34

Als het aan huis kan is het zeker te overwegen.

Hij is ontword geweest tegen spoelworm, nog nooit een worm in zijn mest gezien.

Van die zolen beweging komt hij niet te kort maar natuurlijk goed om te weten.

No_No

Berichten: 6676
Geregistreerd: 31-03-07
Woonplaats: overijssel

Link naar dit bericht Geplaatst: 29-09-16 07:04

Wat sneu..

Zo op de foto te zien denk ik dat buik misschien in de weg zit om goed te kunnen lopen waardoor hij zijn been misschien verkeerd moet neerzetten?

Wat gebeurt er met de buik als hij van het gras af gaat en alleen goed hooi, pulp, lijnzaad en een vitamine korrel eet?

Fleur ❤️

Lori

Berichten: 3564
Geregistreerd: 11-08-10

Re: Raad voor kwakkelpony

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 29-09-16 08:16

Zijn buik blijft opgeblazen dan net zoals op gras helaas. Ik kan er totaal geen touw aan vastknopen ook qua die diarree. Dacht eerst dat die te gevoelig zou zijn voor het gras maar als ik hem enkel op hooi hou (geen voordroog) heeft die het ook. Is echt opgeblazen als je voelt.


Wie is er online

Gebruikers op dit forum: lizy29, Mariett en 25 bezoekers