Veulen brengen naar opfok, wat vinden jullie?

Moderators: C_arola, Coby, Nicole288, Dyonne

 
 
Mirte

Berichten: 2107
Geregistreerd: 18-05-01
Woonplaats: bollendorp

Veulen brengen naar opfok, wat vinden jullie?

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 26-10-02 18:20

Deze discussie heb ik al herhaaldelijk gehad met stalgenoten, en de meningen blijven daarover verdeeld. Maar ik vraag mij af wat jullie vinden van het brengen van een veulen naar een opfok stal.

Ikzelf ben dus niet voor een opfokstal en met name als het gaat om hengsten. Ik ervaar grotere problemen met hengsten die van een opfokbedrijf komen, in tegenstelling tot de hengsten die thuis zijn opgegroeid. Uiteraard logisch, thuis ben ik intensief bezig de hengsten een basisopvoeding bij te brengen op het moment dat zij mij fysiek gezien nog niet kunnen overmeesteren. Dit scheelt enorm in de verdere training van het paard. En er zijn nog wat redenen waarom ik niet kies voor een opfokbedrijf.

Maar ik vroeg mij af wat de redenen van jullie zijn om een veulen naar de opfok te brengen? Puur praktisch, of heeft het nog waarde voor het veulen volgens jullie?
Ik ben benieuwd Lachen

Inzicht zonder handeling brengt geen verandering
*zucht*waarom begin ik steeds te laat om tentamens te leren...


wodan

Berichten: 2343
Geregistreerd: 24-10-01
Woonplaats: Alkmaar

Link naar dit bericht Geplaatst: 26-10-02 18:25

Zelf ben ik ook tegen het weg brengen van je veulen naar een opfok bedrijf waar hij kan rennen met leeftijdsgenoten. Het is heel leuk om een hengst tussen leeftijdsgenoten te hebben staan,maar tegen de tijd dat jij hem komt ophalen naar stal is je paard toch veranderd. Zal proberen de baas over je te zijn misschien wel op je steigeren. Allemaal hengste streken die je mogelijk niet hebt als hij steeds bij jouw in handen is.Nog een nadeel is dat je niet weet of hij wel krijgt wat hij nodig heeft.Hiermee bedoel ik een onderdanig paard laat zich sneller bij z'n eten weg jagen dan een dominante. Nee ik ga voor eigen opvoeding jij wilt toch zo graag een veulen dan zorg je er ook voor.
Mijn jaarling speelt nu af en toe met 2 veulens en een 2 jarige op stal en de shetlanders vind hij ook super.Zo speelt hij ook met z'n eigen leeftijd.

Wodan en ik onderweg in de M2

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 26-10-02 18:39

Ik vind de opfok met name voor hengsten het meest ideale, ten eerste heb je er zelf geen omkijken naar. En ten tweede ze worden opgevoed door hun soortgenoten, die kunnen dat een stuk beter dan de mens. Mijn ervaring is juist met paarden die uit een opfok komen, een stuk fijner te hanteren zijn, dan degene die door een mens zijn opgevoed. Naar mijn mening kunnen mensen dat niet.

Cowgirl

Berichten: 23721
Geregistreerd: 04-03-01
Woonplaats: Drenthe

Link naar dit bericht Geplaatst: 26-10-02 18:45

Ik ben absoluut voor opfok als je thuis niet de mogenlijkheid heb om je paardje op te laten groeien met anderen(een gemengd koppel oud en jong is het mooist). Een paard moet leren om met andere om te gaan en dat leren ze alleen in de kudde.

Daarnaast heb je 6 maanden de tijd om de basis erin te krijgen. Dan kan je nog beslissen om hem nog een winter thuis te houden en dan van de zomer in de opfok/wei te zetten.

Een goede basis verleert een paard nooit, hoogstens moet je hem weer even wegwijs maken dat jij de basis bent.
Zo heb ik zelf een merrie meegemaakt dat na een half jaar terug kwam, ze was in het begin wat onwennig maar na een week een schat van een paard.

Over dominantie moet je je geen zorgen maken, dat zoeken ze zelf maar uit en daar worden ze hard van.
Als je je paard in bescherming neemt zal het altijd een watje blijven.
Mijn fjord was ook een watje, hij moest maar leren om voor zichzelf op te komen. Ik heb hem 1 winter bij een jaar oudere hengst gezet en na de castratie gelijk in de groep. Hij is wel niet zo dominant maar laat zich niet snel in een hoekje drijven.
Als veulen had ik hem zelden in de hand en hierdoor is hij niet zo verwend geraakt.
Maar hij heeft een degelijke opvoeding gehad en werkt graag.


Is je hengst later nog erg dominant dan kun je hem altijd nog laten castreren.

Cassidy

Berichten: 75551
Geregistreerd: 08-08-01
Woonplaats: Purmerend

Link naar dit bericht Geplaatst: 26-10-02 19:01

Altijd paarden laten opgroeien in de opfok. En dan een opfok waar je paard in handen komt. Want er is verschil in opfok en opfok.
En als je je zorgen maakt over het feit dat ze je gaan uitproberen: dat voorkom je niet door hem in handen te houden hoor. Op een gegeven moment gaan die hormonen meespelen en dan heb je die confrontaties ook als hij thuis staat. Omgaan met hengsten is nu eenmaal een vak apart.

Paarden die in de groep zijn opgegroeid worden heel sociaal en er is prettig mee te werken.

Je suis Charlie.

Jurga

Berichten: 18554
Geregistreerd: 06-05-01
Woonplaats: Ede/Lunteren

Link naar dit bericht Geplaatst: 26-10-02 20:15

Ik heb mijn veulen dus thuis in de opfok. Zeker egzien het financiele plaatje, maar ook omdat ik haar nu zelf kan vormen en ze bij ons ook prima met de andere paarden in de groep naar buiten kan. Het ontbreekt haar aan niets en ik heb er een prima controle op.

So tell me where you are / Tell me how you feel / Tell me what you need / Just tell me how you feel / And let it all just rain on me. ~ Kane

fabienne

Berichten: 4818
Geregistreerd: 14-07-01
Woonplaats: Wijchen

Link naar dit bericht Geplaatst: 26-10-02 22:07

Het grote nadeel van de huidige opfok is dat de dieren in groepen van dezelfde leeftijd geplaatst worden. Ik vind dat onnatuurlijk. Het lijkt me beter dat ze opgevoed worden in groepen waarin de leeftijd varieert.

Zelf zal ik mijn veulen niet wegbrengen, maar wij hebben thuis voldoende mogelijkheid tot opfokken van een jong dier, maar we houden eigenlijk alleen merries aan. Deze gaan gewoon mee naar buiten in een groep waarin de leeftijd varieert van 30 tot piep..........


FlairS

Berichten: 4755
Geregistreerd: 29-07-02
Woonplaats: Heiloo

Link naar dit bericht Geplaatst: 26-10-02 22:17

Mijn veulens blijven lekker thuis.Gaan in de groep mee naar buiten en worden door derest goed opgevoed.Ik zou ze niet van het erf af willen hebben.Weet nu precies wat ermee gebeurt en ze krijgen het voer dat ik wil dat ze krijgen.Ik ben natuurlijk wel in de gelukkige omstandigheid dat ik ze thuis kan houden natuurlijk!

Mirte

Berichten: 2107
Geregistreerd: 18-05-01
Woonplaats: bollendorp

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 26-10-02 22:30

Inderdaad is er ook het één en ander afhankelijk van de opfokstal. Maar bij de stallen die ik ken komen de veulens echt niet vaak in handen van mensen en ik vraag mij ook af of deze stallen wel bestaan? Behalve voeren en de dagelijkse check-ups is er zover ik weet verder niet veel aandacht voor de veulens.
En daarbij kom ik bij het punt van Fabienne, dat veel veulens bij leeftijdsgenoten zitten. De socialisatie is dan lang niet zo optimaal als bij een veel natuurlijke samenstelling van de groep.
Het opspelen van hormonen bij hengsten is niet te voorkomen, maar ik denk dat je juist wel een hoop hengestengedrag kunt reguleren door middel van een goede basis, je hebt immers al veel meer te zeggen over het dier en kunt daardoor dominatieproblemen voor blijven. Met hengsten uit de opfok moet ik eerst nog de strijd leveren om een gerespecteerd leider te worden. Daarbij merk ik dat het voor de gevoelige types best wel een shock is om van een heerlijk weideleven opeens dagelijks in aanraking te moeten komen mensen. Voor een jong dier is zoiets geestelijk zwaar, wat nou ook niet bevorderlijk is voor verdere training.

Ik wil niet beweren dat opfok per definitie slecht is, er bestaat nogal wat onderscheid tussen verschillende stallen. Daarbij hebben de veulens bij ons de mogelijkheid om in een kudde te staan met meerder merrie's en veulens, dus dat is ook al een ander verhaal. Maar doordat ze aan huis staan ben ik dus wel vanaf begin af aan bezig het paardje voor te bereiden voor zijn toekomst. Op deze wijze ervaar ik dat de impact op de psyche veel minder groot is.
Maar ik blijf graag meningen horen Lachen

Inzicht zonder handeling brengt geen verandering
*zucht*waarom begin ik steeds te laat om tentamens te leren...

XoNo

Berichten: 21435
Geregistreerd: 28-12-01
Woonplaats: Assen

Link naar dit bericht Geplaatst: 27-10-02 00:07

Pipo schreef:
En ten tweede ze worden opgevoed door hun soortgenoten, die kunnen dat een stuk beter dan de mens.


Tenzij juist jouw paard bovenaan in de rangorde staat, en dus precies hetzelfde denkt over zijn baasje. Wij hebben er 1 op stal staan die de leider was van de groep in de opfok, en het dominante zit gewoon in hem. Buddy stond daarentegen onderaan in de groep, en is heel erg makkelijk te hanteren. Dus die mogelijkheid is er ook nog.

Ach, ik vind ook dat elk paard gewoon lekker in de opfok moet opgroeien. Het is hoe dan ook, welke plaats in de kudde dan ook, altijd goed voor de sociale contacten. Hengsten houden is inderdaad een vak apart, en die zullen je zeker uitproberen.

From the looks of this place, my ass has got a lot of catching up to do.
http://www.crperformancehorses.nl

ibikus
Berichten: 20688
Geregistreerd: 15-05-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 27-10-02 00:22

Ik heb net vandaag mijn hengst opgehaald... Helaas kon hij de winter niet meer blijven aangezien er geen groepen voor 2,5 jarige meer waren.

Hij was echt het dominante paard van de kudde, als een duikboot vloog hij door het land om de andere hengsten in de benen te bijten. Kon hij ze daar niet te pakken krijgen dan vloog hij erop om te dekken.

Voordat hij ging was hij een beetje happerig maar verder gewoon netjes aan het touwtje.

En nu???
GEWELDIG, hij was zo braaf!
Ik moest hem zelf uit het land met hengsten halen en om bij de trailer te komen moesten we langs een land met net afgespeende veulens. Het dier gaf geen kik!
Ik liep zo met hem de trailer in, geen aarzeling of niets.
Eenmaal thuis heeft hij een keer gehinnekt maar bleef netjes naast me stappen.
Hij heeft geen een keer gehapt. Ik heb hem voor een ruim uur terug afgevoerd en hij staat in een box met spijlenhekken en met 2 buurmannen. Heb nog even zijn ogen gezalft omdat hij ietwat kou erop had. Hij is echt zo mak als een schaap...

*En ik wou nog wel een statussymbool* Verdrietig

Knipoog

Dit is trouwens niet ons eerste paard wat in de opfok heeft gestaan, tot nog toe niets dan lof!

Suzan

Berichten: 1583
Geregistreerd: 23-04-01
Woonplaats: Almere

Link naar dit bericht Geplaatst: 27-10-02 09:21

Ik heb goede ervaringen met paarden die uit de opfok komen.

Ik heb 8 maanden op een stal in Spanje gewerkt. Daar had ik o.a. een paar jonge hengsten onder mijn hoede. Het is in Spanje heel gebruikelijk om de jonge paarden in de opfok op te laten groeien, waarbij ze heel weinig in mensen handen komen, vaak op enorme stukken land in de bergen.

Een van de hengsten waar ik mee gewerkt heb was net een maand of wat onder zadel toen ik ermee begon. Heel gevoelig dier en behoorlijk dominant. Onder zadel een fantastisch paard, super bewegen, temperamentvol, maar hij liet zich wel fijn rijden. Op stal een echte hengst, waar je mee om moest kunnen gaan. Een paar maanden later heb ik met hem een keuring onder zadel gereden, tussen allemaal 4 tot 6 jarige hengsten. Natuurlijk moest hij goed laten weten dat hij er was, maar hij was prima onder controle te houden.
Een andere hengst kwam als 4 jarige zo uit de opfok op stal. Zeer imposant paard om te zien. Lichamelijk zeer goed ontwikkeld voor een 4 jarige! Na een paar dagen op stal ben ik rustig met hem aan het werk gegaan. De eerste paar keer had hij me de hele bak laten zien. Binnen 3 maanden kon ik gewoon tussen een groep paarden hem meenemen de bergen in.
Hiermee bedoel ik te zeggen dat ook al zijn de paarden tot hun 4e levensjaar heel weinig in handen geweest van mensen, ze eigenlijk binnen een paar maanden tijd fijne rijpaarden waren.

Mijn NRPS merrie komt ook uit de opfok. De eerste 4 jaar heeft ze in de Biesbosch rondgelopen. Toen ze een week op stal stond, had ik haar gekocht. Ze was een van de makkelijkste paarden die ik ingereden heb. Ongelovelijk hoe snel ze overal aan wennen.

In de opfok krijgen de jonge paarden de meeste beweging, wat heel belangrijk is voor de lichamelijke ontwikkeling en zoals hier al eerder gezegd is, ze voeden elkaar op. Meelopen aan een halster, voetjes geven en dat soort dingen hebben de meeste paarden zo geleerd. Hiermee wil ik absoluut niet zeggen dat al het andere fout is. Maar dat ik wel goede ervaringen met opfok paarden heb.

flettie

Berichten: 8652
Geregistreerd: 19-09-02
Woonplaats: Osterwald (Dld)

Link naar dit bericht Geplaatst: 27-10-02 09:50

Ik ben 100% voor de opfok. Ik heb zelf mijn paardje ruim 1,5 jaar bij mij in de buurt in de opfok gehad. Nou is ze wel een Tinker en een merrie en ze was ook het enige koudbloedje tussen al die warmbloedjes maar dat heeft mevrouw echt geen slecht gedaan. ik heb haar destijds in de opfok gedaan omdat ze de eerste 5 maanden alleen met d'r moeder was opgegroeid en dus wat sociaal gedrag betreft tegenover andere paarden niks had geleerd. Ik ben altijd 1 keer in de 2 weken ongeveer bij d'r langs geweest, beetje knuffelen, poetsen, etc. Dus toen ik haar dit voorjaar ophaalde was ze heel goed hanteerbaar. Nu staat ze weer met 2 andere merries op stal en de wei en is ze wat sociaal gedrag betreft een gewoon paard. Het voordeel van de opfok vind ik dus ook dat ze leren omgaan met leeftijdgenootjes en hun plaats leren te krijgen in een kudde. Mocht Fayette ooit een veulen krijgen dan zal ik dat veulen zeker een jaar in de opfok doen en bij voorkeur bij precies dezelfde man als waar Fayette heeft gestaan. Zelfs als ik de ruimte en het geld heb om het veulen aan huis te houden.

Dunla B+12 L1+18, L2+11, M1+19, M2+6

Loolapelooza

Berichten: 5911
Geregistreerd: 31-12-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 27-10-02 12:28

fabienne schreef:
Het grote nadeel van de huidige opfok is dat de dieren in groepen van dezelfde leeftijd geplaatst worden. Ik vind dat onnatuurlijk. Het lijkt me beter dat ze opgevoed worden in groepen waarin de leeftijd varieert.

Zelf zal ik mijn veulen niet wegbrengen, maar wij hebben thuis voldoende mogelijkheid tot opfokken van een jong dier, maar we houden eigenlijk alleen merries aan. Deze gaan gewoon mee naar buiten in een groep waarin de leeftijd varieert van 30 tot piep..........


Dat denk ik er nou ook van.. Ik begrijp niet goed hoe veulens elkaar nou kunnen opvoeden, ze zijn zelf tenslotte nog niet opgevoed. daar heb je de oudere paarden voor nodig in de kudde (en dan vooral de merries)
Lijkt mij toch

Mirte

Berichten: 2107
Geregistreerd: 18-05-01
Woonplaats: bollendorp

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 27-10-02 12:34

Eigenlijk zouden we een longitudinaal onderzoek moeten doen naar hengsten van opfokstallen en hengsten die thuis zijn opgegroeid. Knipoog
Ik zou willen weten of daar nou echt veel verschil in zit, ook op de lange termijn. Of zou het afhankelijk zijn van het type paard?

Sjuimpje wat jij hebt gehad heb ik nog nooit meegemaakt! Ik ben al even zoet om het paard alleen al uit de wei te plukken. Daar gaat je statussymbool! Tong uitsteken

Trouwens, dat opvoeden door groepsgenoten geldt voor paardengedrag onderling, niet voor interactie mens en dier. Het is op zich heel fijn dat een paard met soortgenoten om leert gaan en ik vind dat ook een vereiste, ook als je je paard thuis laat, maar draagt verder niet zo heel veel bij aan wat gedrag ík wil, dus functioneel gedrag voor mensen. Werkwilligheid vloeit niet alleen voort van in een groepjes staan, daar komt veel meer bij kijken o.a.predispositie.

Inzicht zonder handeling brengt geen verandering
*zucht*waarom begin ik steeds te laat om tentamens te leren...

fabienne

Berichten: 4818
Geregistreerd: 14-07-01
Woonplaats: Wijchen

Link naar dit bericht Geplaatst: 27-10-02 15:14

Hihi ik zet net nog zelfs het tegenovergestelde te overwegen......stel dat het nou juist slecht is in een groep leeftijdsgenoten???? Ze leren daar te vechten voor hun rangorde. In een kudde met verschillende leeftijden zijn de hengst en de oudere merries zonder pardon de baas. Daar kan niet aan getornd worden! Ze halen het ook niet zo gauw in hun hoofd om in opstand te komen tegen de gevestigde orde. Maar dit geldt van nature denk ik wel meer voor merries dan voor hengsten. Voor een hengst is van oorsprong toch natuurlijk om op een gegeven moment de confrontatie aan te gaan, als hij wint neemt hij de kudde over, als hij verliest verdwijnt hij.........maar dat speelt denk ik pas als ze bijna volwassen zijn, niet in de eerste twee jaar?

brechje

Berichten: 1648
Geregistreerd: 09-10-02
Woonplaats: leiden

Link naar dit bericht Geplaatst: 27-10-02 15:17

wij zelf hadden ervoor gekozen om de veulens thuis te laten, maar de buurman had zijn veulen ook naar een opfokstal gebracht en ze kwam super braaf en sociaal terug.....dat mist onze jongste echt(ze is een flessenpaardje en ontzettend irritant Tong uitsteken )misschien dat we er volgend jaar ook voor kiezen! wel gaan er 3 paarden naar de hengstenhouder en komen er 3 veulens tot 1 jarigen bij ons op stal staan, om ze wat dingetjes te leren...dat is wel leuk natuurlijk!

Koudbloedigheid dat is pas het mooie leven! 'shed a tear because i'm missing you, but I'm still alright to smile'profiel under construction

Troef

Berichten: 1571
Geregistreerd: 27-03-02

Link naar dit bericht Geplaatst: 27-10-02 15:46

Mirte:

Citaat:
Maar ik vroeg mij af wat de redenen van jullie zijn om een veulen naar de opfok te brengen? Puur praktisch, of heeft het nog waarde voor het veulen volgens jullie?


Wij geven de voorkeur s'zomers in een kudde en s'winters thuis.

Een snelle wordt van zelf langzamer
Maar een langzame wordt .............

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 27-10-02 18:21

Ik ben er heel groot voorstander van.
paarden lekker tot de 3 de wei in.
Daarna ook nog zo veel mogelijk.

De enigste paarden die mij problemem hebben gegeven met zadelmak maken, waren juist de paarden die niet in een groep hebben gelopen.

Albert

Berichten: 5707
Geregistreerd: 16-10-02
Woonplaats: Zutphen

Link naar dit bericht Geplaatst: 27-10-02 18:26

Als we het dan toch over natuurlijk hebben, een jonge hengst wordt in de natuur ook uit de groep geschopt (letterlijk) door de dominante hengst, zijn vader.
Het is dus puur natuur om jonge hengsten bij elkaar te laten opgroeien.
Het is m.i. onnatuurlijk om een jonge hengst binnen een merriegroep te laten opgroeien, dan heb na een poosje echt problemen. Dan gaat zo'n
jonge hengst zijn merries beschermen en heb je een uitdaging.

Een van die groep wordt de baas, dat is niet anders, paarden doen niet aan democratie.
De eigenaar zal toch altijd dominanter moeten zijn,
anders gebeuren er vroeg of laat ongelukken.
Wij hebben een jonge hengst in Friesland staan.
Een paar keer per maand gaan we kijken, even pootjes uitkrabben, aaien
en foto's nemen (uiteraard)
Het valt mij steeds weer op dat deze groep hengsten zo sociaal blijft
tegenover mensen. Ze blijven vriendelijk nieuwsgierig naar je toe komen.
Hebben toch respect naar de mens en zijn zeer sociaal.
Dit komt vooral omdat er meer eigenaren zijn die hun fokproduct komen bezoeken denk ik.
Kortom ik ben erg tevreden over de opfok in een homogene groep wat leeftijd betreft, ondanks (of dankzij) dat onze jaaring de baas in in zijn groep.
(Zie profiel Ilindra)
Een merrie (welshcob) van een vriend is na het afspenen alleen in een wei komen te staan en had bijna geen contact met andere paarden.
Ze was verschrikkelijk lomp en onopgevoed tegen de tijd dat ze aan het werk moest. Ze heeft veel klappen gehad voor ze door had dat mensen geen speelkameraatjes zijn. Ze had ook veel problemen met de dominante merrie waarmee ze nu de wei deelt. Het gaat nu goed, maar de start had beter gekund; in de opfok.
Laatst bijgewerkt door Albert op 27-10-02 18:37, in het totaal 1 keer bewerkt

Leetje

Berichten: 1228
Geregistreerd: 28-09-02
Woonplaats: Strijen

Link naar dit bericht Geplaatst: 27-10-02 18:36

Pipo schreef:
Ik vind de opfok met name voor hengsten het meest ideale, ten eerste heb je er zelf geen omkijken naar. En ten tweede ze worden opgevoed door hun soortgenoten, die kunnen dat een stuk beter dan de mens.


Hier ben ik het dus absoluut nie mee eens. Als je er geen omkijken naar wil hebben, moet je geen paard nemen!!!!!!!
Ovoeding door leeftijdsgenootjes is zeer goed, maar naast de opvoeding van de mens!

Op zich ben ik wel voor opfok met leefdtijds genootjes, maar dan moeten ze wel regelmatig in handen zijn geweest, en als veulen ook in handen zijn geweest!!

Zelf heb ik nu een hengstveulen, hij blijft deze winter lekker bij mij op stal en volgende zomer wil ik hem 1 zomer op een hengstenland hebben (vlak bij mij stal, het land is van de eigenaar vd stallen, als iemand nog intresse heeft om zijn hengstje er bij te zetten, pb of mail me ff)
Maar dan ga ik nog wel regelmatig langs dat ie me nog wel blijft herkennen, want ik wil wel een band hebben met me paardje!
Als ie volgend najaar binnen komt, dan laat ik hem casteren en gaat ie gewoon met de paardjes van stal de wei op Lachen

En zoals emiel voest zei: Een veulen komt te weinig in handen en van een driejarige willen ze ineens heel veel. Dan laten ze hem eerst 3 jaar paard zijn in een kudde, en dan verwachten ze dat ze opeens van alles met mensen gaan doen Verward

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 27-10-02 18:39

Leetje je hoeft het absoluut niet met me eens te zijn, maar de ideen die jij hebt ben ik het niet meeeens, daar krijg je zulke verwende paarden van. Een mens kan een paard niet opvoeden. En een band krijgen met je paard??????

Daar heb ik al heel lang mijn ideen over, je kunt met een paard geen relatie opbouwen zoals je met een mens kunt, zo zijn paarden gewoon niet. Misschien verstandig om je te verdiepen in hoe paarden denken, ipv naar Emiel Voest te gaan.

Leetje

Berichten: 1228
Geregistreerd: 28-09-02
Woonplaats: Strijen

Link naar dit bericht Geplaatst: 27-10-02 18:46

Pipo schreef:
Leetje je hoeft het absoluut niet met me eens te zijn, maar de ideen die jij hebt ben ik het niet meeeens, daar krijg je zulke verwende paarden van. Een mens kan een paard niet opvoeden. En een band krijgen met je paard??????

Daar heb ik al heel lang mijn ideen over, je kunt met een paard geen relatie opbouwen zoals je met een mens kunt, zo zijn paarden gewoon niet. Misschien verstandig om je te verdiepen in hoe paarden denken, ipv naar Emiel Voest te gaan.


Ieder zij mening hoor, maar ik wil geen relatie met me paard, zoals je met een mens kan hebben, maar een band met je paard kan heus wel!
Mijn paardjes hinniken altijd naar me, en naar andere niet!!
Bovendien als ik met me merrie loop loopt ze heel braaf achter me aan. Maar als me moeder met der loopt dan staat ze of in het gras of ze gaat veel harder! Wat is er mis met emiel voest?
Door zijn methode krijg je meer over wicht over je paard, omdat je je VEDIEPT IN HET NATUURLIJKE GEDRAG in de kudde!!

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 27-10-02 18:48

Emeil Voest vind ik persoonlijk een geld klopper die inspeelt op onzekere paarden mensen.
ik kijk en luister liever naar oudere mensen die al jaren paarden hebben.
ook kijk ik graag naar een groep paarden en zie hoe die met elkaar omgaan.
Dan leer je meer dan van Emiel of dat soort gasten.

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 27-10-02 18:49

runningkawa schreef:
Emeil Voest vind ik persoonlijk een geld klopper die inspeelt op onzekere paarden mensen.
ik kijk en luister liever naar oudere mensen die al jaren paarden hebben.
ook kijk ik graag naar een groep paarden en zie hoe die met elkaar omgaan.
Dan leer je meer dan van Emiel of dat soort gasten.


Juist Emiel speelt inderdaad in op onzekere mensen, en dat zijn er flink veel in paardenland. Luister naar die oude boertjes en kijk naar je paard.
Emiel voest is gewoon een commercieeel wonder.


Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Amazonbot en 47 bezoekers