[VOLG] Ons nationale televisiedebuut

Moderators: balance, C_arola, Sica, Neonlight

Toevoegen aan eigen berichten
 
 
JoSav

Berichten: 4686
Geregistreerd: 08-02-05
Woonplaats: Verweggistan

[VOLG] Ons nationale televisiedebuut

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 21-07-15 16:38

Onlangs is een documentairemaker op bezoek geweest op stal om naar mijn paard te komen kijken en te praten over de geschiedenis van het Friese paard.
Ook hebben we in het kort de mogelijkheden besproken rond het filmen op locatie voor de documentairereeks van Omrop Fryslân en het KFPS over het Friese paard.
Behalve dat ik zelf dan dus met mijn kop ( :') ) op (nationale!) TV moet zal ook mijn paard in beeld komen.

(Ziet een handjevol nieuwsgierige bokkers voor zich die doorklikken naar mijn profiel…) :+
Ik weet wat jullie denken... Huh? Dat paard is toch helemaal geen Fries?

Juist!
Hoe zit het dan precies?

Eigenlijk moet ik dan verder terug.
Sommige bokkers kennen mij misschien als soort van kenner van Oosterse paardenrassen als de Akhal-Teke, Berber of Arabische Volbloed maar ook onbekende paardenrassen afkomstig uit het woestijn/steppegebied van Noord-Afrika tot Oost-Azië.

Hoe kom je dan in godsnaam bij het Friese paard?
Dat begon allemaal ongeveer een jaar geleden, niet lang nadat ik naar Friesland verhuisde voor, jawel, de liefde. <3

In dit topic wil ik, als mensen dat leuk vinden, verslag doen van mijn belevenissen met it Fryske hynder en ons aankomende televisiedebuut.

En misschien kan ik dan ook vertellen hoe dit zo gelopen is. Want hoe word je met een specialisatie in Oosterse paardenculturen ineens expert van het Friese paard? :Y)

_Summerly_

Berichten: 1832
Geregistreerd: 18-04-06
Woonplaats: Pretoria, SA

Link naar dit bericht Geplaatst: 21-07-15 17:24

Superleuk, ik lees je topics altijd heel graag. :D Ik ben heel benieuwd!

Muronia

Berichten: 19543
Geregistreerd: 29-04-09
Woonplaats: Aan het kanaal, achter de spoordijk

Re: Ons nationale televisiedebuut

Link naar dit bericht Geplaatst: 21-07-15 20:19

Moderatoropmerking:
Ik heb zojuist een heel aantal oneliners verwijderd (zoals "ik volg" of "ik ben benieuwd"). Wanneer je een topic wilt volgen dan kun je onderaan het topic, boven het antwoord-veld klikken op "volg dit topic". Het is niet de bedoeling om dit in het topic zelf te melden met een oneliner.

JoSav

Berichten: 4686
Geregistreerd: 08-02-05
Woonplaats: Verweggistan

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 21-07-15 20:42

Haha, jammer, volgens mij heb ik een heel aantal reacties nèt gemist. :+

Summerly: leuk compliment! Ik zal meteen een tweede deel plaatsen met een beginnetje van hoe het zo komt dat ik een expert ben geworden van de geschiedenis van het Friese paard.



Mijn avonturen :+ met het Friese paard begonnen ongeveer een jaar geleden.
Ik werd benaderd om een wetenschappelijk artikel te schrijven over het Friese paard. Als historicus heb ik mij onder andere gespecialiseerd in de geschiedenis van paarden, het ontstaan van paardenrassen en de rol van het paard door de tijd. Dat heb ik trouwens lang voor me gehouden en me braaf gespecialiseerd in Europese geschiedenis, niet-Westerse geschiedenis, internationale betrekkingen en Koude Oorlog geschiedenis. Ja, ik heb veel meer studiepunten gehaald dan nodig. :D :D (Twee bachelors en twee masters... I know...)
Tijdens mijn opleiding kreeg ik het idee dat als ook maar iemand lucht zou krijgen van mijn 'hobby interesse' ik al snel te boek zou komen te staan als 'dat paardenmeisje'.
Die angst leek overigens ergens gegrond, want toen ik in 2011 in contact kwam met een hoogleraar met een interesse in paardgerelateerde geschiedenis vertelde hij me dat hij in de wandelgangen de paardenhistoricus wordt genoemd (aan beide zijden werd daar enigszins gekscherend over gedaan). :Y)
Goed, terug on topic.

Rond 2007/2008 begon ik mij verder te verdiepen in de geschiedenis van de Oosterse paardenrassen naar aanleiding van een kunstproject dat ik toen opstartte.

Dat project begon met deze schilderijen:

Afbeelding

Afbeelding

Het begon met een ongezonde interesse in de Akhal-Teke.
Die fascinatie was al jaren daarvoor ontstaan na een bezoek aan het circus. Het paard dat halverwege de voorstelling de ring binnen draafde leek zo van een pagina uit een sprookjesboek gelopen. Het was een bijna magisch wit paard met blauwe ogen die wist dat alle ogen op hem gericht waren. Ik was verkocht. Ik wist direct dat dit een bijzonder paard was. Dat was mijn allereerste kennismaking met de Akhal-Teke. Ik zal toen een jaar of 8 zijn geweest.

Mijn kunstproject liep al snel uit de klauwen. Binnen luttele weken groeide het uit tot een monsterproject over Oosterse paardenculturen in de gehele Dry Belt (van Noord-Afrika tot Mongolië). De geschiedenis bleek bovendien vele malen complexer dan ik had gedacht. Het moest een boek worden, maar een zacht stemmetje in mijn achterhoofd fluisterde listig: "Dit is véél te ambitieus!"

In diezelfde periode kwam nogal onverwachts een Russische Akhal-Teke merrie op mijn pad. Muzanna, een (klein gebleven) merrie van het middentype.
Ik besloot mij eerst vooral op haar achtergrond te concentreren. Ik begon met het uitpluizen van haar afstamming met het oog op een veulentje in de toekomst. Dat bleek nog niet zo makkelijk.
Het groeide uit tot een obsessie om te achterhalen hoe de geschiedenis van de Akhal-Teke nou werkelijk in elkaar stak. Dat werd bovendien aangewakkerd door een specialisatie in de geschiedenis van de Koude Oorlog en de complexe politieke verhoudingen in de voormalige Sovjet-Unie, en tussen Oost en West.

Destijds was het Friese paard eigenlijk alleen in beeld als lief en schaapachtig opfokgenootje van mijn merrie. Een Friese merrie genaamd Wiske had het in haar hoofd geprent dat vriendlief en ik voor háár kwamen. Waar Muzanna was, daar was Wiske. Muzanna tolereerde geen paarden in onze buurt, maar voor het Friesje maakte ze vaak heel eventjes een uitzondering. Al snel werd Muzanna geflankeerd door haar vaste bodyguard. Niet dat ze een bodyguard nodig had. Muzanna wist vooral heel goed wat ze wilde en lieve, ietwat lompe, Wiske liep braaf met haar mee.

Ladybird
Moderator Algemeen1
No drama, no glory!

Berichten: 18678
Geregistreerd: 15-06-09
Woonplaats: Wakkerdam

Re: Ons nationale televisiedebuut

Link naar dit bericht Geplaatst: 21-07-15 21:13

Jeetje! wat kun jij interessant vertellen zeg! Ben heel benieuwd hoe dit verder gaat! :D

heb je de opnames al gehad? O:)

CarinaR

Berichten: 11950
Geregistreerd: 15-10-04
Woonplaats: Net buiten ons dorp

Re: Ons nationale televisiedebuut

Link naar dit bericht Geplaatst: 21-07-15 21:36

Ik had geschreven dat ik erg benieuwd ben.
Dat is schijnbaar een oneliner en dat mag niet. Hoe oprecht en niet onelinerig ik hem ook bedoelde.
Aangezien ik jou AT al geweldig vind. Ben ik hier dus ook erg nieuwsgierig naar.

Wanneer gaat t uitgezonden worden , of weet je dat zelf ook nog niet.

Ladybird
Moderator Algemeen1
No drama, no glory!

Berichten: 18678
Geregistreerd: 15-06-09
Woonplaats: Wakkerdam

Re: Ons nationale televisiedebuut

Link naar dit bericht Geplaatst: 21-07-15 21:38

Carina, ik kreeg hem ook inderdaad :j daarom heb ik er nu maar even een vraag bij gesteld :=

Als het uitgezonden word, ga ik zeker even kijken :D

lideli

Berichten: 2440
Geregistreerd: 21-03-10

Re: Ons nationale televisiedebuut

Link naar dit bericht Geplaatst: 21-07-15 21:39

Wat enorm interessant is dit zeg! Heel erg tof!
Ik ben ook heel erg benieuwd naar meer :D

YMJArabians

Berichten: 9678
Geregistreerd: 10-11-05
Woonplaats: Somewhere

Re: Ons nationale televisiedebuut

Link naar dit bericht Geplaatst: 21-07-15 22:41

Eerdere reactie foetsie!

Heb meerdere topic van je gevolgd over de Oosterse rassen. Prachtig om dergelijke geschiedenis te bestuderen! Ik hoop dat je ooit nog een boek gaat schrijven! :D

JoSav

Berichten: 4686
Geregistreerd: 08-02-05
Woonplaats: Verweggistan

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 22-07-15 11:27

Ladybird: dankje! :o Nee, de opnames staan rond eind augustus/begin september gepland.

CarinaR: oh haha, mag dat niet? Misschien moet Bart eens een functie invoeren die aangeeft dat je post niet genoeg tekens bevat oid. := Verder: helemaal leuk!
De docu reeks wordt eind januari/begin februari uitgezonden. Eerst op Omrop Fryslân, daarna op NPO.

Lideli: leuk dat je volgt!

Bonjoy: daar kom ik nog op terug ;) leuk dat je opnieuw volgt!

Ik ben vandaag naar de Boerenbruiloft in Joure om Friezen in "traditionele" setting te fotograferen. Hopelijk kan ik vanavond weer een stuk plaatsen, want als het goed is duurt het maar tot ergens laat in de middag. Uiteraard moet paardlief dan eerst nog even wat aandacht krijgen. :D

JoSav

Berichten: 4686
Geregistreerd: 08-02-05
Woonplaats: Verweggistan

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 22-07-15 21:22

Het uitpluizen van de afstamming en geschiedenis bleek nog niet zo eenvoudig. Een zelfcursus Russisch en honderden historische documenten in zeven verschillende talen verder ( :7 ) kreeg ik echter steeds meer grip op de materie.
De rol van de Turkoman (een historische verzamelnaam voor de Akhal-Teke) in de geschiedenis bleek vele malen groter en ingewikkelder te zijn dan ik ooit had verwacht, maar desondanks waren er ook mythes die moesten worden doorgeprikt. Hier speelde veel politiek mee en een botsing van culturen.
Al snel werd me duidelijk dat de geschiedenis van Europa, Rusland, de gehele Dry Belt, de geschiedenis van het imperialisme, oorlogvoering en de geschiedenis van de paardenfokkerij onlosmakelijk waren verbonden met de geschiedenis van het Turkmeense paard. Je zou misschien verwachten "de Arabische Volbloed". Dat verwachtte ik namelijk ook! Tot zover het idee dat het vooral de Arabische Volbloed was die van invloed is geweest op Europese (en eigenlijk bijna alle) paardenrassen...

Interessante materie! Ik begon paralellen te zien tussen de Berber, de Arabier en de Turkoman. Die paralellen kon ik zelfs doortrekken naar het Wilde Westen! Deze geschiedenis was groot. Echt groot.

Afbeelding

Ik waadde mij door dikke rookgordijnen van mythologie, vooral de mythes gesponnen rond de Arabische Volbloed, en prikte door eeuwen van politiek en culturele vooringenomenheid. Dit was complexer dan ik ooit had kunnen vermoeden.

Mijn boek in wording dreigde me boven het hoofd te groeien. Dit was groot, zó groot. En dan had ik het alleen nog over de Turkoman. En de Arabier, de Berber en het Mongoolse paard dan? Die vier vormden de kern van mijn boek over Oosterse paardenculturen. Vier rode draden die hier en daar door de eeuwen heen met elkaar in de knoop raakten.

Omdat ik mij intussen vooral concentreerde op een klein aspect vanwege promotieonderzoek zat er jarenlang weinig schot in het boek. Het kunstaspect begon bovendien wat op de achtergrond te raken.
Ook de invulling ervan veranderde door de jaren heen. Oorspronkelijk was het begonnen als vooronderzoek voor mijn kunst: mijn schilderijen zijn altijd verhalen op zich.

Afbeelding
De dansende paarden van T'Ang.

Toen ik wel erg veel fascinerende verhalen had verzameld wilde ik het in boekvorm gieten. Ik besloot maar meteen veel te ambitieus er een dubbelpublicatie van te maken: een kunstproject en een wetenschappelijk boek. Vervolgens bleek er veel interesse te zijn vanuit de paardenwereld en kwam de nadruk op een laagdrempelig format met mooie illustraties en foto's. Via een hoogleraar kwam ik terug bij de kern van mijn onderzoek en besloot ik dat er toch een grote geschiedenis verteld moest worden aan de hand van de paarden van de Dry Belt. Het boek kwam langzaam weer op de rit.

Maar, zoals ze weleens zeggen, gooide het echte leven ineens roet in het eten.

Piekosjj

Berichten: 5451
Geregistreerd: 10-03-08
Woonplaats: Kalmar, Zweden

Re: Ons nationale televisiedebuut

Link naar dit bericht Geplaatst: 23-07-15 12:15

Jo dit is net een spannende thriller ínclusief cliff hanger! Kan niet wachten tot je volgende update. En je boek (boeken?!) uiteraard, want je maakt me heel nieuwschierig en ik zou dit heel graag in handen willen hebben! :):)

Daks

Berichten: 5834
Geregistreerd: 09-01-08
Woonplaats: Daar waar de zon op en onder gaat

Re: Ons nationale televisiedebuut

Link naar dit bericht Geplaatst: 23-07-15 12:22

ben zo benieuwd hoe het nu verder gaat.
Ga het zeker volgen als het op tv komt.

Jaan81

Berichten: 7609
Geregistreerd: 07-10-05
Woonplaats: Goedereede

Re: Ons nationale televisiedebuut

Link naar dit bericht Geplaatst: 23-07-15 12:31

Wat een heerlijke, interessante schrijfstijl heb jij, nu al nieuwsgierig naar het volgende deel :D

janouk
Blogger

Berichten: 17866
Geregistreerd: 18-04-06

Link naar dit bericht Geplaatst: 23-07-15 12:39

Leuk, interessant.
Op de middelbare school (heel lang geleden :o ) heb ik mijn eindscriptie geschreven over de rol van het paard in de Westerse geschiedenis. Maar daarbij heb ik totaal niet ingezoomd op de verschillende paardenrassen, maar op de invloed van het paard op de ontwikkeling van de Westerse mens door de eeuwen heen.
Heel interessant om dan jouw verhalen te lezen over de Oosterse wereld, waar ik zelf echt heel weinig van weet.

je hebt een volger.

Steppe

Berichten: 2798
Geregistreerd: 15-11-05

Re: Ons nationale televisiedebuut

Link naar dit bericht Geplaatst: 23-07-15 12:52

Zelf heb ik een Arabier maar ik vind de Akhal-Teke ook prachtig, de geschiedenis enorm interessant, maar door het lezen van diverse boeken was ik al snel het spoor bijster over alle invloeden op de rassen door oorlog, stammen enz.
En ik vind het enorm interessant en ik hoop door jouw stukken het beter te begrijpen.
Dus ga zo door.

JoSav

Berichten: 4686
Geregistreerd: 08-02-05
Woonplaats: Verweggistan

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 23-07-15 20:55

Piekosjj: daar kom ik in de volgende update op terug. :D
Vanavond heb ik geen tijd meer om een update te schrijven, maar hoop er morgen wel aan toe te komen want daarna vertrek ik naar Duitsland.

Daks: als de precieze data bekend zijn zal ik het zeker in dit topic melden, ook al hoef ik zelf niet zo nodig op TV, haha.

Jaan81: dankje! Hopelijk kom ik er morgen aan toe nog een stukje te schrijven.

Janouk: wauw, en dat paste in 1 scriptie? Ambitieus hoor. Oost en west zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden, en voor een groot deel door het paard. Dat maakt het paard een belangrijke schakel in de geschiedenis van de mens, op veel fronten. De ontwikkeling van rassen hangt sterk samen met oorlogvoering en volbloed paarden (Engelse Volbloed, Arabische Volbloed, Berber en Turkoman) maar ook met de Franse Revolutie, Industriële Revolutie en agrarische revolutie. De dominante rol van de Engelse Volbloed en Arabische Volbloed is voor een groot deel politiek geweest. Een eurocentrisch perspectief is daar een onderdeel van en heeft dezelfde wortels.

Rumay: leuk dat je volgt.
Paardenhandboeken zijn wat dat betreft niet het juiste beginpunt. Daar kwam ik zelf al snel genoeg achter. De informatie wordt vaak gerecycled en rassen worden beschreven zonder ooit een exemplaar in levende lijve te hebben gezien. De meeste historici weten juist weer niks van genetische en biologische aspecten of meer specifiek van paarden, behalve wat de voorkant en wat de achterkant is. :+ Dat geldt overigens voor veel (alpha) wetenschappers. Velen van hen lopen al snel tegen de beperkingen aan van hun discipline. Daar komt nog bovenop dat veel kennis jarenlang strikt gescheiden is geweest door een IJzeren Gordijn, alsof er een soort vacuüm bestond.

Dan heb ik het nog niet over de taalbarrières of de culturele en politieke elementen die meespelen in hoe de geschiedenis van paardenrassen wordt gepresenteerd. Dan vind ik het echt niet gek dat je het spoor bijster raakt. Het ís namelijk ingewikkeld!

JoSav

Berichten: 4686
Geregistreerd: 08-02-05
Woonplaats: Verweggistan

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 04-08-15 19:26

Na een week of wat te zijn afgesloten van de bewoonde wereld (ik bedoel eigenlijk internet) is het toch wel tijd voor een update.

Na diverse omzwervingen en tegenslagen (een boek op zich, dus breek me de bek vooral niet open) }:0 studeerde ik cum laude af. Ik moest afscheid nemen van het studentenleven en volwassen worden met een echte baan en een echt huis en meer van die grote mensen dingen. :Y) Omdat ik midden in de crisis afstudeerde bleek het vinden van een baan nog niet zo eenvoudig. Te hoog opgeleid, te weinig ervaring, enzovoorts. Ik heb het allemaal gehoord.
Ik besloot in het diepe te springen en voor de liefde naar Friesland te verhuizen. Het vinden van een baan op het platteland was al helemaal een opgave. (Sodeju, wat een understatement...)
Eenmaal daar werd ik naar aanleiding van mijn boek in wording gevraagd een artikel te schrijven over het Friese paard en dan vooral om eens die mythes rondom de geschiedenis van het ras (Romeinse krijgers op Friezen?!) eens goed en wetenschappelijk onderbouwd uit te pluizen.

Romeinse krijgers reden weliswaar niet op grote, zwarte Friese paarden (met een stokmaat rond 132 algemeen en 136 in de Laat-Romeinse Tijd waren paarden van de Frisii voor Romeinse begrippen natuurlijk vrij klein), maar de geschiedenis van het Friese paard bleek vele malen rijker en ingewikkelder dan de handboeken over het ras suggereren.

Al snel bleek dat er genoeg ruimte was voor een boek. Een collega-onderzoeker (die vaker goede ideeën heeft) stelde mij voor aan een bevriende uitgever. Dat gebeurde eigenlijk vrij spontaan. De uitgever kwam langs om een ander project te bespreken. Vanwege een op handen zijnde verhuizing deelde ik tijdelijk een werkkamer. De uitgever stelde me wat vragen over mijn project dat ter sprake kwam bij de introductie (dit is... en zij doet... Je kent het wel) en gaf mij direct (on the spot!) de opdracht een boek te schrijven. Een boek dat de geschiedenis van het Friese paard eens en voor altijd eens goed zou vertellen. Hét boek over het Friese paard. (Dus!)

Via de uitgever kwam ik in contact met de makers van de documentairereeks over het Friese paard. Zo is het balletje gaan rollen. Maar een artikel in boekvorm gieten is nog niet zo eenvoudig. Erover vertellen gaat me gelukkig wat beter af. We zullen zien of dat ook nog het geval is met een camera op mijn snufferd... :=

lideli

Berichten: 2440
Geregistreerd: 21-03-10

Re: Ons nationale televisiedebuut

Link naar dit bericht Geplaatst: 04-08-15 19:37

Stoer! Wat enorm tof zeg :D

Solleke_Noah

Berichten: 11079
Geregistreerd: 22-11-07
Woonplaats: België

Link naar dit bericht Geplaatst: 04-08-15 19:39

Super interessant! :) je weet hier toch al mega boeiend te schrijven. Jouw tekeningen/schilderijen trouwens ook altijd geweldig gevonden. Ben benieuwd hoe het verder gaat (en of dat kunstboek met historische achtergrond over de oosterse rassen er nog komt, dan heb je toch al één lezer hoor ;) )

JoSav

Berichten: 4686
Geregistreerd: 08-02-05
Woonplaats: Verweggistan

Re: Ons nationale televisiedebuut

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 04-08-15 19:51

Lideli: dankje. Ik vind het zelf vooral erg spannend en niet zo stoer van mij hoor. :D ik kan er nu natuurlijk niet meer onderuit en mij niet verschuilen achter honderd andere projecten. Deze krijgt nu gewoon voorrang en dat is best een eng idee. Zoals de Friezen zeggen: no sil it heve! (Met autocorrect overigens erg lastig om te schrijven, haha)

Solleke_Noah: dankjewel, dat vind ik een leuk compliment. Voorlopig heeft mijn boek over het Friese paard (waarvan de deadline schrikbarend dichtbij komt nu) even voorrang, maar het is de bedoeling dat ik daarna weer braaf aan mijn 'grote project' verder ga. :j

xLillith

Berichten: 474
Geregistreerd: 17-12-13
Woonplaats: Friesland.

Link naar dit bericht Geplaatst: 04-08-15 20:04

Wat ontzettend interessant! Ik heb altijd al een grote liefde voor geschiedenis gehad, maar er nooit aan gedacht om die te combineren met paarden..

Solleke_Noah

Berichten: 11079
Geregistreerd: 22-11-07
Woonplaats: België

Re: Ons nationale televisiedebuut

Link naar dit bericht Geplaatst: 04-08-15 20:07

Het is ook inspirerend dat je geschiedenis zo met paarden hebt gecombineerd :) wou zelf een tijdje geschiedenis gaan studeren (en vind het nog steeds erg interessant) maar zelf niet meteen aan de paarden invalshoek gedacht. Uiteindelijk biologie gaan studeren en mijn masterthesis (oa) over paarden gedaan :')

Kijk al uit naar je oosterse paarden boek met de prachtige tekeningen :D Maar eerst veel succes met je Friezen-project!

GQMMS
Berichten: 2717
Geregistreerd: 07-05-07

Re: Ons nationale televisiedebuut

Link naar dit bericht Geplaatst: 04-08-15 20:43

Ik ben een stille meelezer, maar ik wil toch even zeggen dat ik enorm geniet van jou berichten en schrijfstijl!

JoSav

Berichten: 4686
Geregistreerd: 08-02-05
Woonplaats: Verweggistan

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 06-08-15 21:19

xLillith: misschien komt dat ook omdat paarden uit het dagelijkse straatbeeld zijn verdwenen en veel mensen daardoor 'vergeten' hoe belangrijk het paard voor de mens is geweest.

Solleke_noah: de geschiedenis van het Friese paard is sterk gebonden aan de geschiedenis van oosterse paarden en paardenculturen. Dat beseffen weinig mensen. Het is mijn insteek om het boek over de Fries ook interessant te maken voor mensen die niets met Friezen of zelfs niets met paarden hebben, maar geschiedenis gewoon interessant vinden. Friezen zijn sterk verbonden met de Europese geschiedenis en die van de Nederlanden. :j Ik zie dit project zelf heel sterk in het licht van mijn oosterse paardenproject, omdat het daar echt een soort ader van is, met een grote geschiedenis als rode draad.

GQMMS: leuk dat je je meldt en bedankt voor je compliment! Stiekem vind ik het best spannend om in het Nederlands te schrijven omdat het niet mijn moedertaal is. Wel een uitdaging natuurlijk. :D

Tijd voor nog een deel.



Mijn oorspronkelijke artikel verschijnt eind dit jaar (zit nu in de peer review). Ook mijn boek verschijnt deze winter. Een ander artikel verschijnt in november. En ik zal als historisch deskundige optreden in de documentairereeks.

Zo ben ik in een jaar tijd met onderzoek in diverse archieven en het uitpluizen van honderden documenten, o.a. in het Oudfries (dat is weer een verhaal op zich), Latijn, Frans, Duits en Nederlands, uitgegroeid tot een kenner van het Friese paard – of in ieder geval de geschiedenis van het Friese paard.

Een dergelijke expertise roept vragen op. Ik spreek inmiddels vloeiend Fries, maar juist mijn uiterlijk en naam scheppen verwarring. Mijn achternaam is immers Limburgs (of buitenlands als ik menigeen moet geloven). Mijn uiterlijk, als ik de Friezen mag geloven, is vooral zeer Mediterraans. (Ach toen ik nog in Amsterdam woonde werd ik vaak in het Turks aangesproken... Of werd ik door menig niet-westerling gevraagd waar ik vandaan kwam, of "oké oké maar je ouders dan?" Ik ben wel wat gewend. :D )
Een vraag die even vaak op de lippen brandde van belangstellenden en Friezen-kenners was: hast self ek in hynder? (Heb je zelf ook een paard?) Jawel!
Al snel sloeg de sprankel in de ogen om in teleurstelling en vooral verwarring wanneer ik vertelde dat ik geen Fries had maar een Akhal-Teke.
Een wát? Wát voor ding?
Een Akhal-Teke. Een Centraal-Aziatisch woestijnpaard.

Als zogenaamde expert (liever: paardenhistoricus) is het moeilijk om uit te leggen dat je een brandende interesse in de ontwikkeling van paardenrassen kunt hebben en de rol van paarden in verschillende culturen (enzovoorts) zonder net dat specifieke ras daadwerkelijk in je bezit te hebben. Of te verafgoden. Ofzo.
Toch bleken de Friezenmensen (en Friese mensen in het algemeen) veel opener en begripsvoller te zijn dan sommige paardenmensen uit het buitenland. Zo weigerden veel Akhal-Teke fokkers mij over het algemeen serieus te nemen in de begintijd van mijn onderzoek. Ik had immers sowieso geen recht van spreken want ik had niet eens een Akhal-Teke!
Friezen zijn daarin veel ruimhartiger gebleken. Stugge Fries is voor mij werkelijk een onbekend fenomeen. Wellicht dat de taalbarrière ook meespeelt. Ik spreek vloeiend 'geef Frysk', maar in het Russisch wil ik nog wel eens hakkelen. Ik heb natuurlijk in Friesland alle gelegenheid om de taal aan de praktijk te onderwerpen, wat met Russisch in de Friese klei (en wouden – of waar dan ook) wat lastiger is.
(Ze zien me aankomen...)

En zo heb ik uren en uren in Tresoar (Fries archief) doorgebracht, over de geschiedenis van het Friese paard en mijn boek gepraat – met mijn uitgever, met geïnteresseerden, met Ids Hellinga van het stamboek en met Piter Tjeerdsma van Omrop Fryslân. Bovenal heb ik vooral heel vierkante ogen gekregen van het achter de laptop zitten of door een lens turen op een Fries paardenevenement. Als je hoge eisen aan jezelf stelt is het schrijven van een boek echt niet niks. :list: -:)