Paard laat zich vallen op trailer

Moderators: C_arola, Coby, Nicole288, Dyonne

 
 
CoreMeltdown
Berichten: 104
Geregistreerd: 17-01-12

Paard laat zich vallen op trailer

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 06-07-15 21:13

Hoi Bokkers,

Ik heb sinds februari mijn eerste eigen paard. Maar er zijn wat problemen opgedoken bij het rijden met de trailer. De eerste keer dat we het voorhadden was toen we een nieuw zadel gingen passen/kopen. De rit van 30 min heen was geen probleem. Niets aan te merken, slechts een heel klein beetje bezweet. Maar tijdens de terugrit, ongeveer in de helft begon de auto opeens heel hard te schommelen. Ze was gevallen (had zich laten vallen?) op de trailer. Godzijdank had ik mijn lesgeefster bij want ik was compleet in paniek en kon niet meer logisch nadenken. Ze hing nog vast aan het touwhalster, dus ze lag op de grond maar haar hoofd zat vast boven de balk aan de borst. Daarna heel voorzichtig verder gereden, maar na 5 min was het weer. (Beide keren op een recht stuk baan!) Deze keer zat ze met haar heup achter de paal van het middenstuk vast. Ze had ook twee serieuze snijwonden (die zijn gelukkig goed genezen). Met een heel klein hartje en heel traag verder naar huis gereden, waar we ze schuimend van het zweet van de trailer haalden.

We konden er geen logica in vinden: op een recht stuk, heel voorzichtig gereden, ze stond er alleen in, ... We veronderstelden maar dat de eerste keer was verschoten van een voorbijganger.

De keer erna hadden we zo'n grotere van, waar je drie paarden schuin op kan zetten. Ze gingen er met twee op, maar we gaven haar veruit het meeste plaats. Daar is er eigenlijk niets misgegaan (al was het een korte rit en was ze wel wat bezweet).

Nu probeerden we het gisteren nog eens, alleen op de trailer. De eerste minuten gingen prima (bochten genomen, hobbelige weg) maar ineens weer op een recht stuk begon de auto heel hard te bewegen. En het was weer van dat. Nu was ze niet gevallen maar ze liet zich wel steeds onderuit schuiven en terug recht springen. Je kon gewoon niet meer voortrijden met haar, want als ze nog maar beweging voelde deed ze het terug.

Ergens is er dus iets grondig mis, maar ik weet niet hoe dit op te lossen. Een 3-paardstrailer kopen is voor mij geen optie wegens financiën en geen juiste auto. Waarom lukt het de ene moment wel perfect en de andere moment niet? En waarom dan net op rechte stukken?

Ik zou eind juli met haar op kamp gaan (2 uur rijden), maar het ziet ernaar uit dat ik haar niet tot daar ga krijgen. Ze zou sowieso met een ander paard samen op de van moeten, en dat durf ik zelfs niet meer te proberen.

Iemand iets gelijkaardigs meegemaakt? Iemand die weet hoe we kunnen ontdekken waar nu echt de oorzaak ligt?


Homiafortuna

Berichten: 1983
Geregistreerd: 27-07-02
Woonplaats: Langelille

Re: Paard laat zich vallen op trailer

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-07-15 21:17

Ik heb ook een paard gehad dat dit deed. Paard had last van claustrofobie. Wist ook niet hoe snel ze door smalle doorgangen moest. Oplossing was om het paard alleen in de tweepaardstrailer te zetten en dan het tussenschot eruit en voor en achter een lange stang. Hierdoor nooit meer problemen gehad. Op deze manier kon ze breed gaan staan en makkelijker haar evenwicht hervinden omdat ze ruimte had om te gaan verstaan als ze haar evenwicht verloor.

speurneusc

Berichten: 5363
Geregistreerd: 06-08-12
Woonplaats: Veldhoven

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-07-15 21:25

stond ze beide keren aan dezelfde kant in de trailer? heb je ook eens geprobeerd om haar aan de andere kant te zetten, kijken wat er dan gebeurt.

zelf een hoefijzer maken met epoxy...https://carolsshop.nl onder epoxy en meer, bij de startsets/sets. Nu ook voor de cricut fans, glasblokken 19x19 of 19x9

Zinzi_jewel

Berichten: 8781
Geregistreerd: 24-01-08
Woonplaats: In het mooie zuiden !!

Re: Paard laat zich vallen op trailer

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-07-15 21:28

Idd geef haar eens ruimte om schuin te gaan staan

Chasing Dreams ...

https://gofund.me/f9794b16

CoreMeltdown
Berichten: 104
Geregistreerd: 17-01-12

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 06-07-15 21:29

Homiafortuna, de vorige eigenaresse had wel gezegd dat ze bang is om door smalle doorgangen te gaan en dat ze ruim moest staan op de trailer. Dus claustrofobie zal er wel mee te maken hebben. Wij hadden de achterste helft van het tussenschot eruit gehaald, maar dat was dus niet voldoende. Jammer genoeg kan ik zelf nog niet met de trailer rijden, dus telkens we weg gaan zijn we steeds met twee paarden...

Speurneus, nee ze stond telkens aan een verschillende kant...

Blixem
Berichten: 1942
Geregistreerd: 13-11-13

Re: Paard laat zich vallen op trailer

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-07-15 21:30

in de trailer met touwhalster levensgevaarlijk

Homiafortuna

Berichten: 1983
Geregistreerd: 27-07-02
Woonplaats: Langelille

Re: Paard laat zich vallen op trailer

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-07-15 21:35

Ben bang dat er niets anders op zit dan ze ruim te vervoeren, dus op een anderhalfs of tweepaards trailer. Ik heb het na verloop van tijd ook weer eens geprobeeerd om er twee op de trailer te zetten, maar dat ging dus echt niet. Het andere paard ging het zelfs overnemen. Heb het er daarna nog eens met Emiel Voest over gehad en die zei dat er niets aan te doen was.

CoreMeltdown
Berichten: 104
Geregistreerd: 17-01-12

Re: Paard laat zich vallen op trailer

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 06-07-15 21:37

Mja, ik vreesde er al een beetje voor ...

Ik zei touwhalster, maar het is een gewoon halster, met een touw dat in de trailer hangt dat je dan vastklikt, uiteraard met heel wat speelruimte om hoofd en hals te bewegen. Is het beter om haar gewoon los te laten en niet vast te klikken dan? (sorry, ik ben echt nieuw, nog maar een paar maanden mijn eigen paard)

Homiafortuna

Berichten: 1983
Geregistreerd: 27-07-02
Woonplaats: Langelille

Re: Paard laat zich vallen op trailer

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-07-15 21:41

Ik zette haar wel vast, want anders kon ze omdraaien. Ik had haar aan beide kanten vast staan, maar wel met genoeg bewegingsruimte, dat ze van links naar rechts kon in de trailer.

Evony

Berichten: 6454
Geregistreerd: 16-04-06

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-07-15 21:42

Je hebt een 2-paards trailer? Wat voor schot heb je er in?

Mijn paard doet het ook in mijn 2-paards trailer als er een dicht schot in staat.
Zonder schot of een zachtschot (waar ze onder door kan met der benen) is geen probleem.
Deze merrie heeft dus problemen met de balans etc.

''Dreams will get you nowhere, a good kick in the pants will take you a long way.''

-- Baltasar Gracian

Homiafortuna

Berichten: 1983
Geregistreerd: 27-07-02
Woonplaats: Langelille

Re: Paard laat zich vallen op trailer

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-07-15 21:44

Mijn merrie deed het met "dicht" en "open" schot by the way. Zij reageerde op de buis die er in het midden tussen zat. Vermoed dat het paard van TS hier ook op reageert.

CoreMeltdown
Berichten: 104
Geregistreerd: 17-01-12

Re: Paard laat zich vallen op trailer

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 06-07-15 21:53

Ik heb zelf nog geen eigen trailer, de eigenaresse van de stalling zorgt steeds voor vervoer. Ze heeft een kleine tweepaards en tot enkele maanden een grote 3 paards. Die laatste is jammer genoeg afgekeurd. Ze heeft nu een grote tweepaards bijgekocht. (Of is het nou een 1,5 en 2 paards dat ze heeft? Ik ken de afmetingen niet, in elk geval kunnen in beide trailers 2 paarden, maar op de nieuwe is er wel meer ruimte en kunnen ze vooruit kijken door een raam ipv opzij). Ik was aan het kijken voor een eigen trailer, financieel gezien dan een 1,5 paards tweedehands, maar daar gaat ze nog problemen op hebben. Iets groter kan de auto niet trekken. En momenteel kan ik die dubbele investering echt niet aan.

Het tussenschot is vanonder open, dus ze heeft het zoals bij de merrie van Homiafortuna bij beide. Wij hebben al de helft van het schot eruit gehaald, maar dat hielp dus niet. Nuja, in het begin wel, maar halverwege deed ze het terug.

Homiafortuna

Berichten: 1983
Geregistreerd: 27-07-02
Woonplaats: Langelille

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-07-15 21:56

Mijn paard ging op een anderhalfpaards wel goed. Mischien eens eentje huren en uitproberen.

manonutjuh

Berichten: 3008
Geregistreerd: 12-10-04
Woonplaats: Goeree-Overflakkee

Re: Paard laat zich vallen op trailer

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-07-15 10:52

Probeer het inderdaad eens op een anderhalf paards trailer, of in een tweepaards zonder schot, maar dan wel met lange stangen erin.

maaikemuis
Berichten: 5273
Geregistreerd: 16-06-06
Woonplaats: Het randje van Almere

Re: Paard laat zich vallen op trailer

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-07-15 22:29

Wat gezegd wordt, probeer eens een 1,5 paards trailer uit. De merrie die ik rij valt (laat zich vallen) in een 2-paards trailer. Een anderhalf gaat wel goed.

pol013

Berichten: 8990
Geregistreerd: 18-05-04
Woonplaats: Omg breda

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-07-15 07:37

Hier een zelfde ervaring: alles willen afbreken/ willen gaan liggen in een 2 paards trailer met tussenschot.
Daarna alleen nog vervoert met schot schuin gezet (en dus maar 1 paard in de trailer) of anderhalf paards trailer en datzelfde paard is nu 1 van de makkelijkste paarden op de trailer. Super braaf en relaxed. Ritten van 2,5 uur zijn geen probleem en komt er heel relaxed van af.
Oplossing zal even puzzelen zijn nu voor je maar als het dit is ben je daarna wel snel van je probleem af.

Anderhalf paards trailer huren dus en uitproberen.

Sizzle

Berichten: 35665
Geregistreerd: 21-04-06
Woonplaats: Zwitserland

Re: Paard laat zich vallen op trailer

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-07-15 07:43

Ik had er ook 1 die graag tegen de zijkant ging hangen met uitglij potentie.
Die stond goed in een anderhalf of 2 paards zonder schot.


mindful

Berichten: 3556
Geregistreerd: 24-09-08
Woonplaats: Zaventem - België

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-07-15 08:05

Ik heb ook zo iemand gekend, en idd zonder tussenschot rijden was de oplossing.

Veel succes!!! En hopelijk geraak je ter plekke :)

IvankBacardi

Berichten: 1005
Geregistreerd: 28-12-12
Woonplaats: Vinkeveen

Re: Paard laat zich vallen op trailer

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-07-15 08:10

Zou het kunnen dat je paard vroeger in een 1,5 paards trailer is vervoerd?
Mijne laat zich ook vallen als hij smal staat in een 2paards trailer, nu hebben wij het tussenschot scheef en vast gezet en een lange stang en het probleem is gelijk over.

Bacardi, Z2 <3
Proud, L1 dressuur & B dressuur mennen <3

hwn
Berichten: 4688
Geregistreerd: 26-05-13

Re: Paard laat zich vallen op trailer

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-07-15 08:15

Mocht het probleem niet psychologisch zijn, maar eerder een balansprobleem, dan kan je es proberen met een bodywrap (google dit maar eens, is denk ik van Linda Tellington-Jones (die van T-touch). Zo worden de paarden zich bewuster van hun eigen lichaam, en hangen voor- en achterhand meer aan elkaar. Heb al goede ervaringen gehoord hiermee.

Maar anders zal je je idd moeten aanpassen aan je paard, en ruimere trailer of bestelwagen huren.

Casarell

Berichten: 9603
Geregistreerd: 15-02-06
Woonplaats: Drunen

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-07-15 08:21

CoreMeltdown schreef:
.... Iets groter kan de auto niet trekken. En momenteel kan ik die dubbele investering echt niet aan. ....


Ik weet natuurlijk niet wat voor auto je hebt als trekauto, maar als je een 2 paards koopt, kan je em wellicht terug laten keuren.. ;)
Moet je alleen wel goed naar de gewichten kijken..

PaysBas

Berichten: 4997
Geregistreerd: 18-08-04
Woonplaats: Somewhere

Re: Paard laat zich vallen op trailer

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-07-15 08:32

Neem eens contact op Sharon Nawijn. Zij heeft ervaring met dit soort trailer vervoersproblematiek. Heb je een camera in de trailer om te zien wat ze doet of heb je er weleens bij ingestaan? Dat laatste is eigenlijk niet toegestaan.

KNHS ZAL DE KOSTEN OP DE LEDEN VERHALEN wij zwijgt stemt toe dus WEES SLIM—> https://petities.nl/petitions/wij-wille ... ?locale=nl

Sinterklaas & Zwarte Piet zijn onderdeel van de Nederlandse cultuur. En nee ik ben geen racist. Racisme staat compleet los van dit oer-Hollandse feest.
https://nl.m.wikipedia.org/wiki/Sinterklaas

Amaris

Berichten: 12899
Geregistreerd: 25-03-06
Woonplaats: Wieërt

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-07-15 08:39

CoreMeltdown schreef:
Ik heb zelf nog geen eigen trailer, de eigenaresse van de stalling zorgt steeds voor vervoer. Ze heeft een kleine tweepaards en tot enkele maanden een grote 3 paards. Die laatste is jammer genoeg afgekeurd. Ze heeft nu een grote tweepaards bijgekocht. (Of is het nou een 1,5 en 2 paards dat ze heeft? Ik ken de afmetingen niet, in elk geval kunnen in beide trailers 2 paarden, maar op de nieuwe is er wel meer ruimte en kunnen ze vooruit kijken door een raam ipv opzij). Ik was aan het kijken voor een eigen trailer, financieel gezien dan een 1,5 paards tweedehands, maar daar gaat ze nog problemen op hebben. Iets groter kan de auto niet trekken. En momenteel kan ik die dubbele investering echt niet aan.

Het tussenschot is vanonder open, dus ze heeft het zoals bij de merrie van Homiafortuna bij beide. Wij hebben al de helft van het schot eruit gehaald, maar dat hielp dus niet. Nuja, in het begin wel, maar halverwege deed ze het terug.


Ik snap dat het voor nu geen blijvende oplossing is, maar ik zou het met je lesgeefster wel gaan proberen.

Leen je lesgeefster en haar trailer en doe wat hier wordt aangegeven: schot eruit of schuin en rijden maar.

Gaat het dan wel goed dan weet je in ieder geval hoe je het kunt oplossen en waar het aan ligt. Feit dat je zelf nog geen trailer kunt kopen is dan even ondergeschikt.

Dan is het maar even niet met de trailer weg.

Cajra
Berichten: 166
Geregistreerd: 23-11-08

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-07-15 08:46

Hoe reageert het paard op druk achter zijn/haar oren. Mijn paard als hij gaat hangen en de druk voelt raak dan in paniek. Druk weg paniek weg. Misschien eens een trailertouw wat elastisch is. Dan geen druk achter de oren.

Rizette
Berichten: 4329
Geregistreerd: 11-06-09

Re: Paard laat zich vallen op trailer

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-07-15 08:59

Let op met te lang zetten. Paard wat claustrofobisch is kan ook proberen over de voorstang te springen omdat ze daar ruimte ziet dus liefst touw nog onder de stang door voor het vastzetten zodat ze niet heel veel omhoog kunnen komen en inderdaad ruim zetten daar komt het toch op neer dan is het probleem weg. Het kan iets verbeteren maar komt altijd weer terug.


Wie is er online

Gebruikers op dit forum: 996981, Django_Mette, Eefje_Sammy, horssie, kimwilliam, koend, Larissa123, nuevo_mien, Tazzey, xSannee en 70 bezoekers