Ouder paard met losse snijtanden

Moderators: C_arola, Coby, Nicole288, Dyonne

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
Monchou

Berichten: 7036
Geregistreerd: 16-08-05
Woonplaats: Nederland

Ouder paard met losse snijtanden

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 06-07-15 14:30

Hoi.

Ik kom net terug van de dierenarts met mijn 22-jarige verzorgmerrie.
Nu blijkt ze een ziekte te hebben waardoor haar wortels als het ware ''oplossen''.
Hierdoor zitten haar snijtanden los, en die zullen er wellicht ook uitvallen in de komende maanden.
Haar kiezen zijn nog wel redelijk goed, maar doordat haar snijtanden zo slecht zijn, kan ze dus moeilijk grazen.
Nu hoop ik dat jullie mee willen/kunnen denken over wat ik zal voorstellen aan de eigenaar.

Optie 1: Ik kan er zelf niet 4x per dag heen om Seniores Priores te voeren. Eventueel kan ik de eigenaar vragen om het 1x per dag te doen, en het zelf 1x per dag te doen. Maar dan krijgt ze dus 2x een grote portie op een dag.

Optie 2: Haar 's nachts op stal zetten met de volledige portie Seniores Priores. Alleen moet ik dan iets bedenken waardoor ze niet de hele portie in 1x op kan eten. Iets waardoor ze maar langzaam kan eten. Òf 's nachts op stal zetten met een lading hooi natuurlijk, dan kan ze overdag nog wat gras eten voor zover ze dat kan, en krijgt ze toch 's nachts genoeg binnen.

Optie 3: Haar op een strook gras zetten naast de andere paarden, en dat gras dan deels maaien met een zeis. Dat gras kan ze dan opeten + eventueel hooi erbij. Nadeel is dat ze dan direct ook geen schuilstal meer heeft, want die zit alleen bij het andere stuk wei.

Hooi bijvoeren/gras maaien kan dus wel, alleen is het niet de bedoeling dat de dikkerds die bij haar in het land lopen dat op gaan eten. Overigens gaat zij liever staan grazen dan dat ze aan het hooi begint, maar blijkbaar krijgt ze dan toch niet genoeg binnen want ze is te mager.

Iemand andere ideeën waardoor ze wel bij de andere paarden kan blijven maar toch bijgevoerd kan worden?

Hoop dat er iemand is met ervaring hiermee. Alvast bedankt!

Groetjes, [***]


Deeks93
Berichten: 1106
Geregistreerd: 22-09-13
Woonplaats: Nijverdal

Re: Ouder paard met losse snijtanden

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-07-15 14:33

heb me laten vertellen dat gemaaid gras heel slecht is! dan zou ik zelf gaan voor 2 x daags voeren.

mrie
Berichten: 6443
Geregistreerd: 08-06-03

Re: Ouder paard met losse snijtanden

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-07-15 14:35


Bejaarde bokkers weten meer

Monchou

Berichten: 7036
Geregistreerd: 16-08-05
Woonplaats: Nederland

Re: Ouder paard met losse snijtanden

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 06-07-15 14:43

Bedankt mrie, dat topic ga ik zeker even doorlezen maar zover ik nu zie, gaat het vooral over de aandoening zelf, en ik ben specifiek op zoek naar tips en ervaringen om het paard apart te kunnen voeren.

RianneH

Berichten: 28226
Geregistreerd: 02-05-05
Woonplaats: Amersfoort

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-07-15 18:29

Wat ik eigenlijk wel lees, is dat na het trekken van de tanden de paarden nog heel goed gras kunnen eten. Ze trekken het dan met hun lippen ipv snijden met de tanden. Kan zijn dat dit paard afvalt omdat grazen pijn doet aan de tanden en nog niet 'graast' met haar lippen. Ervaring heb ik er zelf overigens niet mee.

Als het paard te mager is zou ik eerst kijken of je het kan oplossen met gewoon extra ruwvoer bij geven. Dat kan heel best apart bijvoeren in de nacht zijn, wanneer je haar apart of op stal zet. Misschien ook een paar uur apart op hoger gras? Lang gras kan meen ik gerust gevoerd worden, kort gras is gevaarlijk ivm slokdarmverstopping.

De SP kan je natuurlijk ook geven, technisch is het een volledige ruwvoervervanger, maar als het paard het hooi nog goed weg krijgt (het zijn immers de kiezen die kauwen) zou ik het alleen geven om nu even aan te komen en niet als vervanging.

"Een draver, is gaver" :D

tjady

Berichten: 3460
Geregistreerd: 11-10-05

Re: Ouder paard met losse snijtanden

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-07-15 19:09

In het verleden toen wij thuis alleen een zandpaddock hadden en een inimini stukje gras, maaide wij ook zakken vol gras met de zeis. Dat kunnen paarden veilig eten, want dat is lang gras. Gras gemaaid met de grasmachine is verpulverd en niet geschikt voor paarden. Kan je eventueel nog hooi bijvoeren? Dan kan je prima met hooi en twee keer daags SP. Hoe vaker de voerbeurten hoe beter, maar als het niet mogelijk is, dan doe je het op deze manier.
Mijn merrie krijgt in de winter SP, omdat hooi lastiger gaat. Ik geef 2 of 3 keer een portie. Afhankelijk van een dag of ik werk of vrij ben.

Kennis is nog geen wijsheid.
Y;( SG
Ronny, 9136 dagen heb ik van je mogen genieten. Dank je wel kanjer!

Monchou

Berichten: 7036
Geregistreerd: 16-08-05
Woonplaats: Nederland

Re: Ouder paard met losse snijtanden

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 06-07-15 19:59

Bedankt voor de reacties! De DA wilde nog niet gaan trekken in eerste instantie, misschien omdat ze nog wel redelijk kan grazen nu en ze kan het zichzelf zo ook langzaam aanleren om met haar lippen te grazen. Voor nu blijf ik haar gewoon bijvoeren met brok of SP, daarnaast krijgt ze gras en wat hooi. Over een poosje krijgen ze een kleiner stukje land en meer hooi. Ik kijk gewoon naar hoe ze eruit ziet en pas daarop aan of ze snachts op stal gaat en hoeveel ik bijvoer.

mrie
Berichten: 6443
Geregistreerd: 08-06-03

Re: Ouder paard met losse snijtanden

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-07-15 21:47

Ik heb de eer gehad om twee paarden te kennen die deze ziekte hadden. Beide eten gewoon gras, dat doen ze met hun lippen en het is dus handig het gras wat langer te hebben. Soms is het daarom nodig ze op een stukkie apart te houden.
Hooi, brokjes, slobber, snoepjes ze eten alles. Ze eten wel wat langzamer dus ook hier is privacy wel handig. Wortels en appels en dergelijken moeten wel in stukjes gesneden worden omda het anders erg lastig wordt om te eten.
Als de DA nog niet wil trekken zal hij je geadviseerd hebben om de boel goed schoon te houden. Spoelen met afgekoelde kamillethee werkt erg goed omdat dat ook een beetje antiseptisch is en naar de paardenmaatstaf goed smaakt.

Bejaarde bokkers weten meer

Monchou

Berichten: 7036
Geregistreerd: 16-08-05
Woonplaats: Nederland

Re: Ouder paard met losse snijtanden

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 06-07-15 21:51

Nee dat heeft ze eigenlijk niet gezegd := Wat bedoel je precies met spoelen? Hoe doe je dat?

mrie
Berichten: 6443
Geregistreerd: 08-06-03

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-07-15 22:36

Wij hadden daar een soort hele grote injectiespuit voor. We maakten dan de tanden schoon en pulkten de rommel er tussen er uit. Daarna spoten we thee in zijn muil en spoelden daarmee alle losse rommel die nog tussen de tanden zat weg. Vraag anders eens aan je TA/DA hoe je het beste kunt verzorgen en of zij daar iets voor hebben.
Deze verzorging heeft de tanden veel langer behouden dan zonder dagelijkse schoonmaak en zorgde er voor dat het tandvlees in conditie was toen het eenmaal zo ver was dat er getrokken moest worden. Het is even wennen dit ritueel voor het beest. Maar ook na het trekken moet er gespoeld worden en dan is ie dat al gewend.

Bejaarde bokkers weten meer

nicky_rilana

Berichten: 6110
Geregistreerd: 26-07-10
Woonplaats: eerst werden we gebombardeerd en nu gaan we die mensen helpen, raar dorp woon ik

Re: Ouder paard met losse snijtanden

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-07-15 22:53

Maar hoe erg is de ziekte? Kan die nog een wortel door bijten? Zo niet zou ik toch kiezen voor de snijtanden er uit of misschien maar een deel anders. Als het pijnlijk is gaat je paard toch afvallen van de pijn en vam het slecht eten. En paarden die geen snijtanden meer hebben kunnen zicht vaak beter redden dan met pijnlijke snijtanden.

weetje je hebt van die mensen en die schijven wel iets fout, ik ben daar een van, alvast sorry daarvoor

duvall: B + 13 L2+10 M1+15 M2+10 Z1+6
[ITP] Duvall door van Veldhoven fotografie


mrie
Berichten: 6443
Geregistreerd: 08-06-03

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-07-15 22:58

Ik kan natuurlijk niet voor TS spreken, maar het is vaak erg pijnlijk. Nu een wortel doorbijten zal denk ik al heel pijnlijk zijn. Toch wordt er vaak voor gekozen de tanden zo lang mogelijk te behouden. ook al omdat als je één tand er uit haalt de hele rij sneller los komt te staan terwijl die vaak nog niet eens zo erg aangetast zijn. Het juiste moment is moeilijk te bepalen, het is toch een beetje voor god spelen. Ik vind zeker dat er wat te zeggen valt voor het dan maar meteen trekken. Maar dat komt natuurlijk ook doordat ik ervaring heb met paarden die na deze operatie het prima doen. (ze kwijlen wat en hebben hun tong vaak buiten boord, maar verder is de aanpassing niet zo heel groot)

Bejaarde bokkers weten meer

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-07-15 23:19

Martine_R schreef:
Hoi.
Hierdoor zitten haar snijtanden los, en die zullen er wellicht ook uitvallen in de komende maanden.

Zijn ook rontgen fotos gemaakt?
Als echt kwestie is van paard maanden is dan zou ik er liever voor kiezen om ze gecontroleerd te laten trekken dan om van zelf te laten gaan waarbij kans op ontstekkening een stuk groter is.

Ik zie dat in Drenthe zit. IK kan je kliniek in Oosterwolde erg aanraden. Julius Peters is hier gespecialiseerd in.

Bij mijn Fjord hadden rontgen foto gemaakt. Afgebroken snijtand verwijderd, preventief hengsten tanden verwijderd en de aangetaste tanden ingekort zodat daar geen druk meer op komt.
Gevolg is dat 2 losse zittende snijtanden niet meer gevoelig zijn en ook niet meer los zitten. Ik was voor dit alles ongeveer 150.- euro kwijt.

Zo ziet zijn gebit er nu uit.
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding

Maar ik zal in ieder geval zeker wat aan laten doen want ze kunnen veel pijn aan hebben.

Monchou

Berichten: 7036
Geregistreerd: 16-08-05
Woonplaats: Nederland

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 07-07-15 07:33

Hmm.. lastig want aan de ene kant vertrouw ik de DA. Aan de andere kant is wat jullie nu zeggen ook wel vrij logisch.

Helemaal lastig omdat het om mijn verzorgpaard gaat, en niet mijn eigen paard. Helaas is de eigenaar meer van de oude stempel en ziet hij het nut niet van paardentandartsen etc. Dit komt dus allemaal voor eigen rekening, en laat ik nu net op het moment op zoek zijn naar een baan en eigenlijk geen geld over hebben :=

Ik denk dat ik ga wachten tot het najaar. Is ze dan nog niet voldoende aangekomen, dan ga ik terug naar de DA met haar, en laat haar op Cushing testen, dat hebben we sowieso al besproken. Daarnaast vraag ik dan direct of het niet beter is de tanden eruit te halen. Ik hoop dat ze het zolang volhoudt, ik zou het echt heel vervelend vinden als ze pijn heeft.. :\

Begrijp ik goed dat het trekken van de tanden onder algehele narcose gebeurd? Dat lijkt me namelijk nogal eng, met een paard van 22 :\

Als antwoord op de vragen: Nee, er zijn geen rontgenfoto's gemaakt. Ze heeft de tanden enkel wat bijgeslepen zodat ze weer enigszins op elkaar passen. Overigens zien haar tanden er een stuk slechter uit dan bovenstaande foto's.

nicky_rilana

Berichten: 6110
Geregistreerd: 26-07-10
Woonplaats: eerst werden we gebombardeerd en nu gaan we die mensen helpen, raar dorp woon ik

Re: Ouder paard met losse snijtanden

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-07-15 15:11

Nee paarden krijgen alleen een sedatie. Soms lokaal. Omdat de tanden los zitten en zeker als je nog even wacht dan kun je ze er vaak zo uit trekken met een tangetje

weetje je hebt van die mensen en die schijven wel iets fout, ik ben daar een van, alvast sorry daarvoor

duvall: B + 13 L2+10 M1+15 M2+10 Z1+6
[ITP] Duvall door van Veldhoven fotografie

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-07-15 19:14

Dan kan jou geval erg aan raden om contact op te nemen met Oosterwolde. Enige is dat vanwege rontgen foto's op de kliniek moet gebeuren. Maar kosten vielen daar erg mee (totaal 150,-).
Wat ze doen is paard sederen, en bij los zittende tanden eerst tandvlees los snijden en daarna zitten de tanden zo los dat niet veel kracht nodig is om ze er uit te trekken.
Ook moet zeggen dat persoonlijk zelf bij dit soort ingrepen ook wel erg kieskeurig ben door wie ik laat doen. Want is ook heel wat anders dan zo enkel standaard tandarts beurtje.

Na de behandeling eet het paard vaak wel eerste week slecht en hebben ze dagelijks verozging nodig. Vooral door slechte eten zou mijn voorkeur zijn om nu te doen en niet te wachten tot najaar waarbij kouder wordt en gras minder.
Maar ik snap ook wel. Want je wilt ook de diagnose laten stellen van Cushing waar mogelijk ook weer hoop kosten aan vast zitten dan moet het uiteindelijke plaatjes wel te overzien zijn.


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Eliine, Kaatastrof, Kimsel94, mabellean, mayadeby, PeanutGuapa, Rijsa, schaapie18, Tijn8, Vinny12511 en 105 bezoekers