Wanhoop nabij. Wat moet ik nu doen?

Moderators: Dani, Shanna, khirshanta, EvelijnS, Hanmar, benangelique, Polly

 
 
chantalboes

Berichten: 1128
Geregistreerd: 06-06-12
Woonplaats: Katwijk

Wanhoop nabij. Wat moet ik nu doen?

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 29-06-15 13:00

Ik ben echt de wanhoop nabij, lichtelijk depressief weet ik nu echt niet meer wat ik moet doen.
Graag wil ik mijn verhaal kwijt en misschien kunnen jullie mij helpen.

Na mijn havo ben ik een opleiding gaan doen waar ik na een jaar achterkwam dat het hem niet was.
Ik ben gestopt en heb een tussenjaar genomen, veel gewerkt maar ik wilde graag weer naar school.

Afgelopen augustus ben ik dan ook begonnen met de hbo opleiding journalistiek (HU).
Ik vind het een onwijs leuke opleiding maar het gat gewoon mis.

Op het moment heb ik 20 studiepunten.
1e blok: 10
2e blok: 5
3e blok: 5

Nu heb ik met de decaan gesproken omdat ik wat tegenslagen heb gehad, ik ben aan mijn knie geopereerd en daardoor heb ik heel veel lessen gemist (blok 3&4). Ik moest op school komen voor een pleitsessie met de examencommissie en zij besluiten pas later als ik na blok E (zomervakantie) heb bewezen dat ik gemotiveerd ben en het niveau aankan.

Maar ik weet helemaal niet zeker of ik het niveau wel aankan. Ik heb letterlijk niet één theorietoets van dit jaar gehaald. Ook niet in de herkansing. En hier zit dus mijn probleem, omdat mijn klasgenootjes de toetsen wel allemaal halen voel ik me helemaal prut. Want het is niet dat ik een luie leerling ben, ik werk er echt hard voor (studeren, studeren en nog meer studeren). Is hbo gewoon te hoog gegrepen voor mij??

Ik moet nu in de zomervakantie (begint deze week tot aan 12 augustus) naar school om de vakken die ik door mijn operatie heb gemist te herkansen. Als ik deze 3 vakken haal krijg ik er dus 15ec bij, dus kan ik in totaal nog 35 punten halen. Plus een theorie toets van het 4e blok die ik moet herkansen, omdat ik deze in de eerste kans wéér niet heb gehaald.

Toen ik de uitslag van deze toets binnen kreeg stortte mijn wereld echt weer in. Moet ik nu weer stoppen met een opleiding omdat ik niet aan het minimum studiepunten kan komen. Moet ik weer een tussenjaar gaan nemen?? Ik word dit jaar al 21 en heb nogsteeds 'niets' bereikt.

Zijn er mensen die ook zo'n studieloopbaan achter de rug hebben? Hoe is het bij jullie gegaan, en is alles nog op zijn pootjes terecht gekomen? Want ik zie nu even niet meer hoe alles goed kan komen...

Bedankt voor het lezen en (hopelijk) reageren.

Groetjes Chantal

“It takes ten times as long to put yourself back together as it does to fall apart.”
― Suzanne Collins, Mockingjay


Blijheid

Berichten: 10203
Geregistreerd: 19-05-08

Re: Wanhoop nabij. Wat moet ik nu doen?

Link naar dit bericht Geplaatst: 29-06-15 13:05

Tjonge wat vervelend voor je, ik kan me voorstellen dat je heel erg baalt :(:)

Als je wel goed leert, en geen faalangst ed hebt dan kan het inderdaad zijn dat het niveau te hoog is voor je. Vervelend, maar waar. Hoe denk je daar zelf over? Vind je de stof ook echt moeilijk, of heb je het idee dat het prima gaat tot je de uitslag van je tentamens ziet?

chantalboes

Berichten: 1128
Geregistreerd: 06-06-12
Woonplaats: Katwijk

Re: Wanhoop nabij. Wat moet ik nu doen?

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 29-06-15 13:07

Ja dat is het dus juist. Voor mijn gevoel gaat het leren me goed af, de toetsen zijn wel moeilijk maar ik ben telkens weer stomverbaasd als ik weer een onvoldoende haal. Omdat ik me juist zo goed voorbereid.

“It takes ten times as long to put yourself back together as it does to fall apart.”
― Suzanne Collins, Mockingjay


Blijheid

Berichten: 10203
Geregistreerd: 19-05-08

Re: Wanhoop nabij. Wat moet ik nu doen?

Link naar dit bericht Geplaatst: 29-06-15 13:11

Als je gemotiveerd bent, je goed voorbereid, de havo netjes hebt afgerond, dan zou HBO toch niet zulke problemen mogen geven. Wat zeggen je docenten en decaan ervan?
Misschien ligt het probleem niet in dat je de stof niet snapt, maar in de manier waarop je je antwoord formuleert, om maar een voorbeeld te noemen?

brokjes

Berichten: 2595
Geregistreerd: 21-09-10

Link naar dit bericht Geplaatst: 29-06-15 13:11

kun je niet hulp krijgen van iemand die bv met jou een toets maakt? weten ze precies hoe en waar je de fout in gaat! succes

chantalboes

Berichten: 1128
Geregistreerd: 06-06-12
Woonplaats: Katwijk

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 29-06-15 13:14

Docenten en decaan kijken alleen naar de cijfers, en omdat ik zelf ook niet precies aan kan geven waar het mis gaat kunnen ze er weinig aan doen. Formulering is het ook niet, want alle theorietoetsen zijn meerkeuze.
Ik denk dat je gelijk heb en dat het gewoon teveel is, lat te hoog, te zwaar niveau. Ik baal zo onwijs, als ik dus geen opgeschort advies krijg van de examencommissie wordt dit al mijn 2e onafgeronde opleiding. Voel me een faler zonder toekomst.

“It takes ten times as long to put yourself back together as it does to fall apart.”
― Suzanne Collins, Mockingjay

Blijheid

Berichten: 10203
Geregistreerd: 19-05-08

Link naar dit bericht Geplaatst: 29-06-15 13:17

Don't beat yourself up :(:)
Je bent pas 21, nog tijd genoeg voor een opleiding en een baan. Er zijn zat mensen die (meer dan) eens een verkeerde keuze maken, of om andere redenen vertraging oplopen.
En daarbij, het is niet alsof het misgaat omdat je zit te lanterfanten! Misschien ligt de lat inderdaad te hoog, en daarbij heb je door die operatie ook nog eens veel lessen gemist. Het is onwijs balen, dat snap ik, maar je bent zeker geen loser :(:)

Emmaa_

Berichten: 20429
Geregistreerd: 26-05-07
Woonplaats: Badhoevedorp

Link naar dit bericht Geplaatst: 29-06-15 13:19

Toevallig genoeg heb ik met dezelfde opleiding ook heel veel problemen. Ik heb ADHD, wat het voor mij moeilijk maakte om dit jaar te halen, en daar komt nog eens een trauma bovenop waardoor het onmogelijk is geworden voor mij om het jaar te halen. Ik heb nog veel minder punten dan jij en als de examencommissie uberhaupt besluit dat ik mag blijven dan moet ik het hele eerste jaar opnieuw doen. Niet zo'n groot probleem, maar ik schijt echt 7 kleuren dat ik van school geschopt ga worden.

Ik denk (weet) dat je op dit moment niet heel veel meer kan doen dan keihard werken om je laatste herkansingen nog te halen. Als jij 5 punten tekort komt voor je BSA is de kans vrij groot dat de examencommissie het door de vingers gaat zien, al wordt het wel heel erg hard werken volgend jaar.

En dat de theorietoetsen meerkeuze zijn zegt helemaal niks. Ik vind dat persoonlijk juist moeilijker..

Don't look back in anger.

Dani
Moderator Algemeen1
No drama, no glory!

Berichten: 10118
Geregistreerd: 26-12-08
Woonplaats: Alkmaar

Link naar dit bericht Geplaatst: 29-06-15 13:20

Onthoud: over 20 jaar vraagt er niemand naar jouw studieloopbaan. Uiteindelijk studeer je af in iets, ga je aan het werk, en die werkervaring wordt veel belangrijker dan hoe je dat diploma precies hebt gehaald. Haal dus even diep adem, en besef dat je leven nu niet verpest is.

Je hebt niet gefaald, je hebt geleerd. Niemand heeft een perfecte levensloop, veel mensen maken er maar een rommeltje van. ;) Geswitcht tussen studies, jaartje opnieuw doen, gaan werken in een totaal andere richting, doen tig banen voordat ze die ene leuke vinden...je bent echt de enige niet bij wie het niet op rolletjes loopt. En dat komt eigenlijk altijd ook weer goed.

Verder klinkt het alsof dit niveau op dit moment inderdaad te hoog gegrepen is. Leer je wel op de goede manier? Heb je verschillende leertechnieken uitgeprobeerd? Misschien dat daar nog een oplossing in ligt, want niet één toets halen terwijl je er wel een goed gevoel bij hebt is wel vreemd. Of je beter kan stoppen of niet, dat durf ik niet te zeggen. Hoeveel zin heb je in het volgende jaar? Vind je de opleiding wel echt leuk? Durf je nog wel? Vind je van jezelf dat je geen MBO 'mag' omdat je havo hebt gedaan, maar zou je het eigenlijk liever willen?

Probeer eerst voor jezelf helder te krijgen wat jij wil. Los van (on)mogelijkheden. Wil je deze opleiding echt graag afronden omdat je het supertof vindt en je dolgraag de journalistiek in wil? Dan zou ik eens gaan praten met leerbegeleiders of studieadviseurs, ook van buiten je school, om te kijken of je de oorzaak van het probleem kunt achterhalen. Begrijp je de stof niet goed, denk je te snel dat je het wel weet, leer je op de verkeerde manier? Daarna kan je verder kijken: is er een oplossing, of is de conclusie dat ik dit niet ga redden? Als je deze opleiding eigenlijk helemaal niet zo graag wil, dan zou ik jezelf een boel teleurstelling besparen en nu stoppen en bedenken wat dan wel. Een jaartje werken is ook geen schande, zeker niet als je dat in het buitenland zou kunnen doen. En er zijn tig MBO-opleidingen, of zelfs totaal andere HBO-opleidingen, waar je misschien helemaal goed op je plek zit.

Alleen foto's in een topic bekijken? Zet &if=1 achter de link.

Evelijn

Berichten: 7490
Geregistreerd: 12-07-04
Woonplaats: Peize

Link naar dit bericht Geplaatst: 29-06-15 13:23

Heb je de toetsen later bekeken en besproken met de docent?

Bij meerkeuze (zeker als je wat stress hebt) is het soms dat je te moeilijk denkt... en dan dus het andere antwoord kiest. (de optie die een beetje lijkt op het goede antwoord maar net fout is)

"Men kan in de africhting van het paard en de opleiding van de ruiter pas een volgende stap zetten als de vorige stap is afgesloten" Ernest van Loon

jibberjabber

Berichten: 584
Geregistreerd: 12-02-11
Woonplaats: Achter m'n voorhoofd

Link naar dit bericht Geplaatst: 29-06-15 13:24

Faler zonder toekomst.... kom op zeg. Onderneem actie. Ga met een klasgenoot of met verschillenden om de tafel zitten en kom er achter wat jij anders doet dan zij.
Er is vast iemand die je wil helpen. Als je het weet stap je naar je decaan en/of docenten en bespreek het.
Vraag !!!!
Dat is wat er ook van je verwacht wordt: Actie ondernemen en als je dat doet dan ziet de examencommissie ook dat je je verantwoording neemt.
Ik weet bijna zeker dat het niveau niet te hoog voor je is, je moet alleen wat slimmer worden in verwerken van je stof in je hoofd en het vervolgens reproduceren in de toets.
Er is echt verschil in de manier van leren voor de Havo en voor een vakopleiding. Je decaan of een of meerdere docenten kunnen en zullen je er echt bij willen helpen. Maar dat moet je dan wel goed aangeven.
Kom. Aan de slag. Grijp je kans en ga niet bij de pakken neerzitten. Wat je nu voor elkaar gaat boksen bepaalt inderdaad je toekomst. Dit is een kans en deze grijp je !
Heel veel succes.

http://www.bokt.nl/markt/ad/32393/bijzondere-oornetjes
"Moed betekent niet de afwezigheid van angst. Moed betekent angst voelen en toch je hart volgen!" Verberg nooit je angst in stilte !

Appelflapje

Berichten: 9578
Geregistreerd: 22-12-05
Woonplaats: Utrecht

Link naar dit bericht Geplaatst: 29-06-15 13:26

Vergeet niet dat het maken van meerkeuze-toetsen ook een vak apart is. Het kan best zijn dat jij de stof heel goed kent, maar (nog) niet zo bedreven bent in het doorgronden van het verschil tussen de antwoorden waaruit je kunt kiezen. Heb je tijdens het maken wel het idee dat je zeker weet welk antwoord het moet zijn of twijfel je vaak tussen bijvoorbeeld 2 van de 4 opties? Als je dan steeds net de verkeerde kiest, kun je alsnog een laag cijfer halen terwijl je best wel wat weet over de stof. Het zou zomaar kunnen dat je het veel beter zou doen als er gewoon open vragen zouden worden gesteld. Dan kun je de stof die je hebt geleerd ook daadwerkelijk toepassen en heb je ruimte om je antwoord toe te lichten en te nuanceren. Meerkeuzevragen zijn lang niet altijd duidelijk in hun formulering, waardoor je ze op verschillende manieren op kunt vatten en daardoor ook makkelijk het verkeerde antwoord geeft.

Blijven alle toetsen bestaan uit meerkeuzevragen of komen er later in de opleiding ook tentamens met open vragen? In dat laatste geval zou ik zeker nog even doorzetten, want het kan dus zomaar zijn dat je cijfers daar ineens een stuk van omhoog gaan. En sowieso is het goed om je wat meer te verdiepen in het systeem dat bij multiple choice toetsen gebruikt wordt. Vaak kun je 2 van de 4 antwoorden sowieso al wegstrepen en is het vervolgens de kunst om voor jezelf duidelijk te krijgen wat precies het verschil is tussen de 2 overgebleven antwoorden. Alleen als je die nuance ziet, kun je kiezen wat het juiste antwoord is op de vraag. Ik denk dat er op internet ook redelijk wat tips te vinden zijn over meerkeuzevragen, want je bent zeker niet de enige die dit lastig vindt!

mirriezz
Berichten: 1823
Geregistreerd: 12-02-14

Link naar dit bericht Geplaatst: 29-06-15 13:26

Zulke resultaten zijn niet motiverend nee. Maar blijheid heeft wel gelijk: je bent "nog" maar 21 en je hebt nog genoeg tijd om te zorgen dat alles op zijn pootjes terecht komt.

Probeer niet teveel te denken dat al je klasgenoten er met gemak doorheen komen. Ik dacht tijdens mijn 1e opleiding (om ongeveer jouw redenen gestopt) ook dat ik echt de enige was die het moeilijk vond en die slechte cijfers haalde enzo.
Later kwam ik erachter dat dat helemaal niet zo is! Ik durf eigenlijk wel te zeggen dat elke student onzeker is, en dat veel studenten zeker het eerste jaar een moeilijk jaar vinden. Niet alles lukt in 1 of 2 keer. Dat geeft ook niet, het maakt je echt niet een slecht mens.

Wel een vraagje over je toetsen dan: heb je je toetsen wel in mogen zien? Snap je dan wat je fout doet, of heb je nog steeds geen idee waar het aan ligt? Of vraag je je misschien nog steeds af waarom jouw antwoord fout is?
Vooral bij meerkeuze heeft de manier waarop je de vraag leest ook invloed op wat je als antwoord invult. Als jij de vraag anders leest dan de docent hem bedoelt, snap ik je uitdaging wel.

chantalboes

Berichten: 1128
Geregistreerd: 06-06-12
Woonplaats: Katwijk

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 29-06-15 13:30

Thanks! Jullie peppen me weer een beetje op!

Qua leren heb ik alles al geprobeerd, alles doorlezen en samenvatten. Opschrijven en samenvatten, alle samenvattingen (ook van andere) doorlezen en in me hoofd stampen. De readers van school 100x doorlezen en achtergrond info ervan opzoeken. Ik weet gewoon niet waarom ik het niet haal als ik alles stof uit mn hoofd ken.

Misschien is mbo wel beter, maar ik vind dit zo'n onwijs leuke opleiding en het werk past ook heel erg bij mij. Ik ga in ieder geval wel de vakken deze zomer herkansen en alles op alles zetten om de punten die ik kan halen ook echt te halen. Maar dan ben ik nu alweer bang dat ik die theorie herkansing wéér niet haal. En dat de examencommissie het ziet als niet gemotiveerd, want ik ben wel gemotiveerd!

“It takes ten times as long to put yourself back together as it does to fall apart.”
― Suzanne Collins, Mockingjay

Emmaa_

Berichten: 20429
Geregistreerd: 26-05-07
Woonplaats: Badhoevedorp

Re: Wanhoop nabij. Wat moet ik nu doen?

Link naar dit bericht Geplaatst: 29-06-15 13:32

Chantal, wanneer ben je voor het eerst naar de decaan gestapt met dit probleem? Als je het op tijd hebt aangegeven dan zien ze het niet als een motivatieprobleem. Als jij het einde van het laatste blok langs bent gekomen dan doen ze vaak moeilijker.

Don't look back in anger.

Blijheid

Berichten: 10203
Geregistreerd: 19-05-08

Link naar dit bericht Geplaatst: 29-06-15 13:33

Vraag anders eens of je docent je wil helpen met een proeftoets. Leer zoals je altijd doet, en ga dan samen zitten voor de proeftoets. Lees de vraag en vertel welk antwoord je kiest en waarom. Je docent kan dan aangeven of dat juist is, en waarom wel/niet. Misschien geeft dat je een stuk extra inzicht in waar het nu mis gaat.

lucifertje

Berichten: 4694
Geregistreerd: 08-03-06
Woonplaats: in ut stedje van lol en plezeer

Link naar dit bericht Geplaatst: 29-06-15 13:36

Ga toch lekker mbo doen. Is geen schande en je komt er vanzelf. Ik heb ook vmbo T, mbo 3, mbo 4 en toen HBO gedaan. Gewoon op mijn gemak en het is gelukt. Was 24 toen ik klaar was!

Als je nu mbo gaat doen mag je vaak in de 2de beginnen ivm je havo diploma dan ben je 3 jaar bezig met je mbo en mag je ook als je opleiding aansluit in de 2de vh hbo beginnen. Dan ben je over 6 jaar klaar. Heb met genoeg van ma 3 jaar heb je iig je mbo diploma :D
Laatst bijgewerkt door lucifertje op 29-06-15 13:38, in het totaal 1 keer bewerkt

[o] :¨·.·¨:
`·.Lucifer B+9 Eindstand
Vegas L1+2 Eindstand, 24 mei 2013...

chantalboes

Berichten: 1128
Geregistreerd: 06-06-12
Woonplaats: Katwijk

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 29-06-15 13:37

@mirriezz het is precies zoals Appelflapje zegt met meerkeuze. 2 kunnen er sowieso al weggestreept worden, en blijkbaar kies ik dus telkens dan de ene verkeerde die overblijft.

@Jibberjabber, ik onderneem actie want ik ben onwijs gemotiveerd om door te gaan. Maar slb'er zegt nu dat ik pas volgend schooljaar begeleiding kan nemen, terwijl ik het nu juist zo nodig heb!

Toetsen kijk ik vaak achteraf in en dan kom ik er inderdaad achter dat ik net het verkeerde antwoord heb gekozen. Dus dat helpt niet veel.

“It takes ten times as long to put yourself back together as it does to fall apart.”
― Suzanne Collins, Mockingjay

chantalboes

Berichten: 1128
Geregistreerd: 06-06-12
Woonplaats: Katwijk

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 29-06-15 13:40

Emmaa_ schreef:
Chantal, wanneer ben je voor het eerst naar de decaan gestapt met dit probleem? Als je het op tijd hebt aangegeven dan zien ze het niet als een motivatieprobleem. Als jij het einde van het laatste blok langs bent gekomen dan doen ze vaak moeilijker.


Rond januari heb ik haar al een mail gestuurd dat het allemaal niet zo verloopt als het zou moeten,
maar daar werd dus het probleem op mijn knie geschoven omdat ik veel lessen mistte door ziekenhuis afspraken enz.

“It takes ten times as long to put yourself back together as it does to fall apart.”
― Suzanne Collins, Mockingjay

Emmaa_

Berichten: 20429
Geregistreerd: 26-05-07
Woonplaats: Badhoevedorp

Link naar dit bericht Geplaatst: 29-06-15 13:41

chantalboes schreef:
Emmaa_ schreef:
Chantal, wanneer ben je voor het eerst naar de decaan gestapt met dit probleem? Als je het op tijd hebt aangegeven dan zien ze het niet als een motivatieprobleem. Als jij het einde van het laatste blok langs bent gekomen dan doen ze vaak moeilijker.


Rond januari heb ik haar al een mail gestuurd dat het allemaal niet zo verloopt als het zou moeten,
maar daar werd dus het probleem op mijn knie geschoven omdat ik veel lessen mistte door ziekenhuis afspraken enz.

Dat scheelt je al heel veel. Ik ben in februari naar mijn SLB'er gestapt en dat heeft mijn hachje echt gered

Don't look back in anger.

chantalboes

Berichten: 1128
Geregistreerd: 06-06-12
Woonplaats: Katwijk

Re: Wanhoop nabij. Wat moet ik nu doen?

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 29-06-15 13:43

Ben gewoon heel erg bang dat ik de hele zomervakantie keihard aan het werk ben om te kunnen blijven en ze uiteindelijk besluiten dat ik van school af moet.

“It takes ten times as long to put yourself back together as it does to fall apart.”
― Suzanne Collins, Mockingjay

Emmaa_

Berichten: 20429
Geregistreerd: 26-05-07
Woonplaats: Badhoevedorp

Link naar dit bericht Geplaatst: 29-06-15 13:44

chantalboes schreef:
Ben gewoon heel erg bang dat ik de hele zomervakantie keihard aan het werk ben om te kunnen blijven en ze uiteindelijk besluiten dat ik van school af moet.

Snap ik... Kan je dit niet met de decaan bespreken? Dat je graag wilt weten hoe reeel de kans is dat je mag blijven omdat je het zonde vindt om anders je zomervakantie eraan te spenderen?

Don't look back in anger.

mirriezz
Berichten: 1823
Geregistreerd: 12-02-14

Link naar dit bericht Geplaatst: 29-06-15 13:46

chantal: goed dat je op tijd contact hebt gezocht met je decaan. Dat spreekt in alle gevallen voor je, zeker bij een examencommissie.

Ik denk dat de tip om met een docent een toets of evt een paar opdrachten te maken misschien wel kan helpen. Als je inderdaad elke keer 2 opties over houd en dan de verkeerde kiest, is dat heel vervelend. Waarschijnlijk lijken die 2 opties erg op elkaar en weet je eigenlijk wel hoe het moet, je kiest alleen verkeerd. Tijd dus om erachter te komen waarom jij het verkeerde antwoord kiest. Ben je misschien zo zenuwachtig dat je dat ene woordje mist? Heb je misschien net een andere redenatie dan de docent? etc.

Misschien, als je toch nog die ene toets van blok 4 moet herkansen, kun je de docent van dat vak wel vragen? Als die een paar opdrachtjes (al is het maar van de vorige toets) met je door kan spreken, dan kom je er misschien wel achter waar jouw redenering verkeerd gaat en wat je kunt doen om je toets bij poging 2 toch te halen.

chantalboes

Berichten: 1128
Geregistreerd: 06-06-12
Woonplaats: Katwijk

Re: Wanhoop nabij. Wat moet ik nu doen?

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 29-06-15 13:50

Heb er zojuist een mailtje met helpkreet uitgegooid naar de decaan, zodat ik nog hulp krijg met het
voorbereiden van de herkansing. Ook ga ik aan de slag met een meerkeuze training zoeken.
Dank jullie wel voor de steun en het advies :)

@Emma, wat is bij jouw nu het plan? Moet je nog vakken herkansen in blok E?

“It takes ten times as long to put yourself back together as it does to fall apart.”
― Suzanne Collins, Mockingjay

Knudd

Berichten: 1161
Geregistreerd: 14-08-11

Link naar dit bericht Geplaatst: 29-06-15 13:51

Korte reactie: tip voor het leren, ga jezelf vragen stellen. In plaats van alles opschrijven, stel vragen als je de stof aan het doorlezen bent. Waarom is dit, hoe zit dat, hoe komt dit etc. Dit is een methode die vaak veel effectiever werkt :)

[o]


Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Niobe, Tanya en 26 bezoekers