Aanleuning

Moderators: C_arola, Coby, Nicole288, Dyonne

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
Pril

Berichten: 1831
Geregistreerd: 13-02-01

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 12-06-01 06:31

Hoeveel gewicht hebben jullie tijdens het rijden in jullie handen? Leroy vond ik altijd een beetje stug en zwaar op mijn handen. Toen ik Perry ging inrijden heb ik geprobeerd om hem altijd heel licht in mijn handen te houden en dat is aardig gelukt. Ik kan de teugels tussen mijn duim en wijsvinger houden en hij houdt nog steeds een mooie stille en nageeflijke aanleuning. Soms bestaat er het gevaar dat als je je paard zo licht heb dat ie wel eens achter de teugel wil kruipen en dat je klepperteugels krijgt. Dit had ik dus soms met Perry maar daar hebben we in de clinic met Michelle Gibson hard aan gewerkt en nou blijft Per mooi op lengte. Alleen nou kreeg ik laatst als opmerking van een jury dat ik iets meer gewicht in de hand moest krijgen. De proef voor de rest ging heel goed en we kregen ook een hoge score. Ik weet eigenlijk niet echt wat ik hier mee aan moet want ik heb hier nog nooit opmerkingen over gekregen. Als ik om me heen kijk zie ik dat de ruiters over het algemeen met enorm veel hand rijden. Mondhoeken opgetrokken en de achterhand bungelt er maar wat achteraan. Persoonlijk vind ik de aanleuning die ik nu heb met Per heb heel goed werken. Hij heeft een gevoelig mondje en te veel "klooien" met je handen werkt averechts bij hem. Het zal waarschijnlijk ook wel per paard verschillen en natuurlijk de manier hoe ie is ingereden. Maar in ieder geval, het bevalt me dus op deze manier en we oogsten lekker op de wedstrijden Party!! Bestaat er een vuistregel voor het gewicht dat je in je handen mag hebben?


Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 12-06-01 08:30

is al eens een topic over geweest trouwens.

Ernest van Loon zegt: aanleuning is het gewicht van de teugel.
De aanleuning wordt imo door de ruiter gecontroleerd. In de ideale gevallen, theoretisch gesproken, zou je ze net zo licht moeten kunnen maken als je zelf wilt. Mooi streven, in de praktijk blijven de meesten halverwege hangen.

De aanleuning kan zo licht zijn als je maar wilt, zolang er maar verbinding van achter naar voor is. Veel mensen zie je heel blij zijn dat ze zo weinig in hun handen hebben, maar vaak gebeurt er dan verder ook helemaal niks.

Tender
Berichten: 2359
Geregistreerd: 09-01-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 12-06-01 14:52

als jij denkt dat het zo goed is, en de jury heeft geen andere opmerking dat dat je met meer hand moet rijden, dan zou ik zeggen "fiets the jury"! Niet leleijk bedoeld hoor, maar als er verder niets aan te merken valt, dan rij je toch lekker zo verder al sje nu gaat? Ik kreeg ook een keer een opmerking op mijn protocol: ruiter moet meer doen, paard doet alles vanzelf! Dat was het mooiste compliment dat ik met dat paard ooit heb gehad, want ik had hem ook zelf opgeleid en hij deede niets voor niets hoor! Overal was keihard voor gewerkt! Maar dat het lijkt alsof het paard alles zelf doet, dat is toch het streven van de dressuur?????

Kitty

Berichten: 7684
Geregistreerd: 29-01-01
Woonplaats: Rolde

Link naar dit bericht Geplaatst: 12-06-01 15:10

Tijdens mijn vorige privéles moest ik, toen Muzefee ontspannen liep, mijn buitenhand even helemaal naar voren brengen, terwijl de binnenhand op de plek bleef. Daarna moest ik mijn hand weer op de plek doen. Even later hetzelfde met de binnenhand terwijl de buitenhand op de plek bleef. Door dit te doen, kon ik precies voelen hoe de aanleuning was en hoe weinig ik in handen hoefde te hebben.

Verward Verward Verward
Ik heb het idee dat ik het een beetje vaag uitgelegd heb... Snap je wat ik bedoel? Anders probeer ik het nog even anders uit te leggen...

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 12-06-01 15:14

Kitty, is wat jij bedoelt niet meer de zelfhouding controleren? Verward In het Duits noem je dat überstreichen, je verbreekt even de verbinding totaal, maar als het goed is loopt je paard op eigen benen en verandert er weinig tot niets.

Tender
Berichten: 2359
Geregistreerd: 09-01-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 12-06-01 15:20

dat dacht ik inderdaad ook ja.

Of is het anders Kitty? (ik ben je laarzen uiteraard nog niet vergeten hoor, bel je zo gauw ik kan komen!!!)

Kitty

Berichten: 7684
Geregistreerd: 29-01-01
Woonplaats: Rolde

Link naar dit bericht Geplaatst: 12-06-01 15:29

Hmmm... zou ik het dan zelf verkeerd begrepen hebben? Oepsie... ik zal morgen eens vragen.
Ik dacht dat ze erbij zei dat het was om te voelen hoeveel je in handen hebt...

Nimber

Berichten: 26547
Geregistreerd: 10-01-01
Woonplaats: Apeldoorn

Link naar dit bericht Geplaatst: 12-06-01 17:34

Ik streef hetzelfde als jou naar pril soms lukt het om IMO de perfecte aanleuning even voor elkaar te hebben maar ik daar moet ik nog wel hard aan werken Lachen

http://www.kimtelgen.nl
Cranio sacraal therapeut en instructrice

Fitzroy

Berichten: 25044
Geregistreerd: 11-01-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 12-06-01 20:04

Ha Pril, eindelijk mijn ORUN theorie in de praktijk brengen *LOL* *LOL* *LOL* :
Aanleuning is de zachte en constante verbinding tussen de ruiterhand en de paardenmond die van het paard uitgaat als gevolg van de voorwaartse inwerking van de ruiter.

En nu in normaal NL: het komt er dus op neer dat dit per paard verschillend kan zijn. Het ene paard neemt meer gewicht in de hand dan het andere terwijl er toch in beide gevallen sprake kan zijn van een constante aanleuning.

Die jury bekijkt het waarschijnlijk heel erg vanuit zijn/haar rijden en heeft waarschijnlijk meer gewicht in haar handen. Maar als Per voor jou goed aanvoelt, zou ik het gewoon zo doorgaan en de jury lekker laten kletsen. Ik neem tenminste aan dat er geen bogen in je teugels hangen???

Pril

Berichten: 1831
Geregistreerd: 13-02-01

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 13-06-01 00:39

Ik was niet van plan om er iets aan te veranderen, hij loopt prima zo. Ik had in het begin wel het gevaar dat ie afentoe iets achter het bit kwam en ik een klepperteugel kreeg maar dat is helemaal opgelost. Ach ja, een jury is ook geen heilige maar over alles wat een jury zegt denk ik grondig na, ook als ik het er niet mee eens ben. Ik vond het gewoon zo`n rare opmerking. Bedankt voor jullie reacties trouwens!


Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 13-06-01 13:04

Citaat:
Op 2001-06-12 16:10, schreef Kitty:
Tijdens mijn vorige privéles moest ik, toen Muzefee ontspannen liep, mijn buitenhand even helemaal naar voren brengen, terwijl de binnenhand op de plek bleef. Daarna moest ik mijn hand weer op de plek doen. Even later hetzelfde met de binnenhand terwijl de buitenhand op de plek bleef. Door dit te doen, kon ik precies voelen hoe de aanleuning was en hoe weinig ik in handen hoefde te hebben.


Mijn instructrice roept wel eens <IMG SRC="/forums/images/smiles/shout.gif"> BELONEN .
Lois krijgt dan een klopje op de hals, leuke controle om te kijken of hij er echt wel goed aan is *LOL*


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: IASCrawler en 14 bezoekers