Heb je het ruiterbewijs??(herhaald onderwerp))

Moderators: balance, C_arola, Sica, Neonlight

 
 
angelique

Berichten: 581
Geregistreerd: 30-05-01
Woonplaats: regio rotterdam

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 10-06-01 05:01

vond je de theorievragen pittig
en de praktijk???
Makkie of een nachtmerrie?
Wanneer heb je t afgewezen onderdeel
opnieuw aangevraagd!!!
En toen wel geslaagd?
Heb je het ruiterbewijs echt nodig,
of deelgenomen om je kennis te testen???
Vind je,dat je het ruiterbewijs verplicht
moet halen? <IMG SRC="/forums/images/smiles/shout.gif"> <IMG SRC="/forums/images/smiles/shout.gif"> <IMG SRC="/forums/images/smiles/shout.gif"> vertel!!


_________________
rijden op paarden is een hemel op aarde!!

<font size=-1>[ Dit Bericht is bewerkt door: angelique op 2001-06-10 05:04 ]</font>


Dennis

Berichten: 31463
Geregistreerd: 23-05-01
Woonplaats: Slootdorp

Link naar dit bericht Geplaatst: 10-06-01 09:20

Ik vond het best makkelijk. Als je je pony normaar kan verzorgen kan je de theorie prima doen en het rijden stelt ook niets voor(bij ons dan).
Ik had nog nooit(!!!!!)gesprongen en we moesten ook een sprongetje maken, ik werd op een pony gezet die altijd springt en rijden maar! Als je meer wilt weten stuur dan maar een PB'tje.
XXX
Ciska

Super fijn voer bestel je hier: https://equilin.eu/?partner=217
*Als je haar voor je ogen waait, als je jas om je lichaam draait, als de wind langs wangen aait, weet dat ik je mis* - Acda en de Munnik

Maaike

Berichten: 11864
Geregistreerd: 12-01-01
Woonplaats: Apeldoorn

Link naar dit bericht Geplaatst: 10-06-01 10:44

ok ik vond de theorie echt heel makkelijk, was heel leuk om te leren en met t examen had ik daardoor geen fouten Haha!
de praktijk vond ik ook niet supermoeilijk, maar wij hadden vantevoren al een paar keer geoefend op de manege, ook gesprongen enzo.
ik heb mn ruiterbewijs omdat ik met mn vz pony's 9 vd 10 keer het bos inga en als ik eventueel gecontroleerd zou gaan worden kunnen ze me er niet op pakken dat ik geen ruiterbewijs heb. en voor mn ouders is t een veilig idee dat je verzekerd bent.

Je hoeft niet meteen een vlinder te zijn
Obsession SL (v. Orbaldo II) mijn grote trots :+:

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 10-06-01 10:59

Het ruiterbewijs stelt echt geen fluit voor. De theorie is redelijk maar het rijtechnische deel is echt een lachtertje.
Ik heb het gehaald omdat bij mij in de omgeving het ruiterbewijs verplicht is gesteld in bijna alle bossen [Gelders Landschap]
Als je trouwens L bent met een winstpunt hoef je alleen de theorie te doen en kun je het bewijs zo aanvragen.

ikke

Berichten: 37527
Geregistreerd: 06-03-01
Woonplaats: next to nowhere

Link naar dit bericht Geplaatst: 10-06-01 12:00

Niet alleen stelt het halen ervan niks voor, het heeft ook totaal geen enkele juridische waarde. Alleen op een stukje van de Veluwe is het verplicht, volgens mij alleen om het aantal bezitters op te krikken. De verzekering heeft ook niet echt een toegevoegde waarde, je bent via je WA verzekeing al verzekerd, heeft dus alleen "nut" als tot die groep mensen behoort die zich om pricipiele/godsdienstige reden niet verzekeren. En dan nog.......
Een bewijs dat je kunt rijden is het al helemaal niet, je kunt niet verwachten dat elk paard bom-proef is. Bovendien, als je het haalt op een superbraaf paard en je durft niet op een pittig paard te rijden, wie garandeerd jou dat je dan altijd op een braaf paard zult rijden? Ik heb het zelfs meegemaakt in Wales dat iemand die daar een hipische opleiding deed niet eens in staat was een stoute Welsh-Cob te corigeren en op zijn plaats te zetten. Je kon op een km afstand al zien dat hij streken had. Pakte je hem even stevig aan dan had je er een heel leuk paard aan, maar dat kon ze dus niet. En dat moet ons dan gaan leren hoe het moet? De opleidingen in Nederland zijn echt niet beter dan in Engeland.
Om dit soort situaties het hoofd te kunnen bieden moet je gewoon heel veel vlieguren gemaakt hebben, en dat wordt niet gecontroleerd bij het ruiterbewijs. Net als bij je autorijbewijs, je hebt laten zien dat je een auto op de weg kan houden en nu mag je gaan leren autorijden. Stap met je nieuwe rijbewijs in een snelle sportauto en tien tegen een dat je ermee verongelukt.

carola

Berichten: 8685
Geregistreerd: 18-04-01
Woonplaats: Putten

Link naar dit bericht Geplaatst: 10-06-01 12:20

Ik heb het ook niet, en ik rij al sinds ik 5 jaar ben in het 'bosje' wat de veluwe heet. Ik rij nu dus al 13 jaar zonder ruiterbewijs en ik kan wel zeggen: soms houd ik m'n hard vast als iemand het bos ingaat die wel een ruiterbewijs heeft. Je hoeft niet goed te kunnen rijden namelijk om hem te halen.
Ik heb hem niet, maar ik weet van mezelf wel dat ik goed genoeg rijd om zonder ruiterbewijs het bos in te gaan! Dat ruiterbewijs is namelijk geen bewijs van de kwaliteit van de ruiter.
Het halen daarvan stelt niets voor, en ik vind het de grootst onzin die er bestaat. Het heeft geen waarde, alleen die verzekering die eraan vast zit dan. Maar je kunt je ook verzekeren zonder ruiterbewijs!
Het kost ook nog eens veel geld, want om de twee jaar moet je hem verlengen en dat kost weer 40 piek. Als je dat vergeet moet je hem weer opnieuw halen, en tja, dat kost ook weer geld.
Het is maar in 1 gebied in nederland verplicht. Je moet dan een geel plastic kaartje om de hals hangen om te laten zien dat je je ruiterbewijs hebt. Ik rijd daar soms ook wel, dan leen ik het 'gele kaartje' van vrienden van me, en kan ik heerlijk het bos in. (hihi, dat mag dus niet....)

Dorine
The one and only

Berichten: 4131
Geregistreerd: 09-01-01
Woonplaats: Zevenaar

Link naar dit bericht Geplaatst: 10-06-01 12:37

Hoi!
Ik heb mijn ruiterbewijs gehaald met mijn vorige verzorgpaard. Reden: hij kon nog wel eens op hol slaan of zo (met name in bos) en ik wilde gewoon een soort bevestiging voor mijzelf. Andere reden: ik heb geen eigen paard, en als ik nog eens een verzorgpaard moest zoeken in de toekomst, kon ik in elk geval zeggen dat ik mijn ruiterbewijs had, wat wel wordt gewaardeerd.
Ik haalde het in november 2000. Toen was de theorie net wat moeilijker geworden hoorde ik. Ze vroegen ook veel over kleur (soorten schimmels bijv.), aftekeningen (kolletje, sokje, etc.) en over ziekten (bijv. droes). Ook over giftige planten.
Verder gaven ze verschillende verkeerssituaties aan, vroegen wie er voorrang had en ook waarom. We hadden daarbij meerkeuze vragen, maar toch was het ingewikkeld wanneer je niet alles geleerd had. Dus gewoon het boek van het ruiterbewijs goed doorlezen, en vragen aan degene die het voorbereidt wat erg belangrijk is, en welke vragen vaak voorkomen.
De praktijk: als je die doet op een manegepaard, zorg dat je die al eens bereden hebt en als het kan al een buitenrit mee gemaakt hebt. Dan weet je bijv. als je in de wei in galop moet, of hij altijd in de goeie galop aanspringt of dat je daar goed op moet letten. Of hij springt zonder aarzelen, of dat je echt super moet aansporen omdat hij wat lui is en liever er langs schiet.
De vrouw die bij ons het examen af nam was streng, en had geen goed humeur omdat het regende, of liever gezegd hoosde.
De kletsnatte en drassige wei zorgde voor constant struikelen van paarden, maar we mochten niet in de binnenbak Boos! .
Springen zag ik dan ook niet zitten, Pie stormde daar altijd zo enthousiast op af dat ik me af vroeg of hij niet zou vallen tijdens of na de sprong. Maar het ging goed...
Pie was tijdens de buitenrit (we gingen in groepjes van twee paarden over landelijke weggetjes) totaal opgefokt geraakt. Hij liep vanuit de wei de weg op met het idee dat hij naar huis mocht. Dus niet. Hij moest met mij in de binnenbak wachten. Toen hij eindelijk naar buiten mocht namen we een afslag waaruit bleek: hij mocht weer niet naar huis. Na vijf minuten langs een meertje/water, en aan de andere kant voetbalvelden. Hij raakte helemaal zenuwachtig, dribbelend, en wilde naar achteren lopen. Maar daar was de auto van de examinatrice... scheelde weinig... En naar voren was (om onbekende reden) eng.
Schijnbaar heb ik het goed opgelost, want ik kreeg later te horen dat ik geslaagd was.
Dus: ook al slaat je paard op hol, het gaat dus om de manier waarop je dit oplost, of je dit aankunt, het paard terug brengen in stap enzo...
Veel succes in elk geval er mee, en mocht je het op een rustig paard kunnen doen: het valt heel erg mee!
Groetjes, Dorine.
Veel succes met het halen van het ruiterbewijs.

Suzan

Berichten: 1583
Geregistreerd: 23-04-01
Woonplaats: Almere

Link naar dit bericht Geplaatst: 10-06-01 13:48

Hoewel ik inmiddels 15 jaar rij heb ik nooit mijn ruiterbewijs gehaald. Dat kwam omdat om de maneges waar ik vroeger reed, daar geen gelegenheid voor was. Nu rij ik erg vaak door het Goois Natuurreservaat. Daar heb je eigenlijk een vergunning voor nodig en die krijg je weer alleen als je een ruiterbewijs hebt. Dus ik zit erover te denken om toch maar een keer het ruiterbewijs te gaan halen. Als er iemand hier toevallig een manege weet waar ze regelmatig examens hebben en waar je als niet vaste klant dan ook aan deel kan nemen, dan hoor ik het graag!

Sandra_H

Berichten: 2714
Geregistreerd: 14-04-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 10-06-01 14:20

Ik heb het ook nog niet, vroeger heb ik het nooit gehaald omdat dat nog nergens nodig was, ik ging gewoon met m'n verzorgpaard de duinen in en over straat, maar moet het nu wel gaan halen omdat bij ons in het recreatiegebied "om de hoek" van stal het wel verplicht is. En daar wordt ook gecontroleerd. Dus moet ik een papiertje gaan halen waar ik TOTAAL het nut niet van inzie, omdat het A: geen garantie is dat je goed kunt rijden, B: geen garantie is dat je jezelf netjes gedraagt in zo'n gebied. Dat laatste is nog altijd een mentaliteitskwes-tie. Bovendien die theorie: het ruiterbewijs is toch bedoeld om te laten zien dat je een paard in allerlei omstandigheden kunt rijden en de etiquette een beetje kent? Wat is dan in vredesnaam het nut van vragen over kleuren, ziektes, de beenzetting in alle gangen en hoefproblemen enzo? Dat zijn allemaal wel noodzakelijke dingen (in elk geval ziektes en problemen) als je een eigen of verzorgpaard hebt, maar met het ruiterbewijs heeft het weinig te maken. Zolang je maar weet van welke planten je hem niet moet laten eten, en in noodgevallen weet wat je moet doen. Als je voor je autorijbewijs bezig bent vragen ze op het theorie-examen toch ook alleen maar dingen over verkeersregels? Je hoeft niks tot bijna niks te weten over de techniek in zo'n auto. Als je er maar mee kunt rijden. Nou is een auto wel geen paard maar toch....
Wij gaan het bij ons op stal trouwens wel weer aanvragen dat examen, met tegenzin weliswaar maar het is niet anders.

angelique

Berichten: 581
Geregistreerd: 30-05-01
Woonplaats: regio rotterdam

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 10-06-01 18:31

[img]../upload/590/an_op_dober.jpg[/img]
de praktijk op een manegepaard[img]../upload/590/an_in_de_picture_op_dober.jpg[/img]
Ik had eerst hesje nummer 13...booeeeeaaaa!
maar door een foutje kreeg ik hesje nummer 17[img]../upload/590/springen_voor_ruiterbewijs_an_op_dober.jpg[/img]
T lag absoluut niet aan het paard maar ik
was lichamelijk nog niet okee...
springen vond dobertje geweldig!!!!
uiteindelijk op praktijk gezakt.....
theorie heb ik vast!!!!

Laui!

Berichten: 16863
Geregistreerd: 10-01-01
Woonplaats: wherever I wanna be

Link naar dit bericht Geplaatst: 10-06-01 19:59

grrr... weer hele venster leeg...
Naja, ik was verbaasd over de kwaliteiten van mijn mede kandidaten. Echt heel erg. Theorie was een eitje, voor rijbewijs is dat wel anders *huil*...
Enneh, het was verplicht voor de DER (net als chippen) dus noodzakelijk kwaad. Ach, als ze er gelukkig mee zijn. Ik heb m iig, en bij veel gelegenheden is het zeker wel makkelijk (bij maneges krijg je echt zomaar paarden mee.... terwijl het dus geen hout voorstelt).

"Restaureer je kerk / Stuur je kinderen ten oorlog / Lees handen tot je blind bent / Maar red mij niet " - Maarten van Roozendaal

I'm livin' the dream | Interessante dingetjes

ingrid

Berichten: 3291
Geregistreerd: 19-05-01
Woonplaats: zevenaar

Link naar dit bericht Geplaatst: 10-06-01 20:06

ik vond de theorie echt een eitje van het ruiterbewijs. nou ja ik heb hem dan ook al weer 3 jaar. alleen de praktijk ging helemaal fout bij mij. we moesten oxer springen en queen had het toen niet zo p oxers. hele tijd weigeren en ikkreeg hem er niet overeen. uit eindelijk mocht ik op een ander paard en die sprong me toch goed en toen was ik alsnog geslaagd. en je raadt het nooit maar queen springt nu alles. maak donderdag foto's van haar tijdens het springen en dan zet ik ze er wel op
kuzzz

Love the life that you live, live the life that you love

LadyMadonna

Berichten: 62220
Geregistreerd: 09-01-01
Woonplaats: werkendam (NB)

Link naar dit bericht Geplaatst: 10-06-01 20:19

sorry, maar waarom zou je moeten weten op wat voor kleur paard je zit? Wat heeft dat in vredesnaam met veiligheid/verzorging te maken?

Maaike

Berichten: 11864
Geregistreerd: 12-01-01
Woonplaats: Apeldoorn

Link naar dit bericht Geplaatst: 10-06-01 20:27

dat is algemene kennis stef, daar vragen ze ook om namelijk. ze vragen ook de onderdelen van bv een hoefijzer ofzo en dat vind ik ook algemene kennis.

Je hoeft niet meteen een vlinder te zijn
Obsession SL (v. Orbaldo II) mijn grote trots :+:

Laui!

Berichten: 16863
Geregistreerd: 10-01-01
Woonplaats: wherever I wanna be

Link naar dit bericht Geplaatst: 10-06-01 20:33

moet je een voet optillen, laat ik doodleuk de teugels los, was ik echt bijna op gezakt, vent over de zeik... Oh, maar hij vond dat ik heel goed reed, dus ik weer blij... Mocht ook op kop op straat, wat stelde dat weinig voor, die hele vent heeft 2 m van het parcours ons gezien, verder niet. Ik sprong wel goed, maar ik vind het echt niet leuk. Ben er een paar keer afgelazerd, my oh my...

"Restaureer je kerk / Stuur je kinderen ten oorlog / Lees handen tot je blind bent / Maar red mij niet " - Maarten van Roozendaal

I'm livin' the dream | Interessante dingetjes

Sandra_H

Berichten: 2714
Geregistreerd: 14-04-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 10-06-01 20:33

Maar dat soort algemene kennis heb je niet nodig om je paard veilig door het bos te kunnen sturen. En daarom vind ik het niet bij het ruiterbewijs horen. Kijk, als het ruiterbewijs nou verplicht zou zijn om een paard te kunnen kopen (ik noem maar iets) dan zou ik het wel zinnig vinden, dat je toch de elementaire dingen weet.

LadyMadonna

Berichten: 62220
Geregistreerd: 09-01-01
Woonplaats: werkendam (NB)

Link naar dit bericht Geplaatst: 10-06-01 20:33

godsakke wat een grote onzin!!!!
Ik kan ZZ rijden zonder de kleur van mijn paard te weten
Het ruiterbewijs is er voor de veiligheid, wat zulke dingen daarmee te maken hebben ontgaat mij volledig, sorry


Sandra_H

Berichten: 2714
Geregistreerd: 14-04-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 10-06-01 20:40

Er heeft een tijdje terug eens een best wel kritisch artikel in de bit gestaan. en deze maand stond er een reactie in van een nogal gepikeerde SRR-meneer Haha!
Ik heb ooit es een mail naar ze gestuurd om iets te vragen (wat verder niet echt iets met het ruiterbewijs zelf te maken had trouwens) en daarin per ongeluk ook nog vermeld dat ik het ruiterbewijs maar onzin vind (niet in die woorden maar daar kwam het wel op neer). Heb nooit antwoord gekregen....
Hoe dan ook, als ik hier in het recreatiegebied wil rijden zal ik wel moeten helaas, want hier wordt nogal streng gecontroleerd door een chagrijnige boswachter.

ibikus
Berichten: 20688
Geregistreerd: 15-05-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-06-01 08:13

Ik heb het 8 jaar terug gehaald, bij ons was het nodig om de penningen bij de gemeente aan te vragen, die heb je weer nodig om in het bos te mogen rijden.
Inmiddels is hij al weer minstens vijf jaar verlopen.

Ps: het was trouwens een eitje, bij mij in de groep reedt ook een blind en geestelijk gehandicapt meisje mee, wat ècht niet kon rijden ze klapte er bijna iedere keer af, eigenlijk onverantwoord om haar in de wei te laten rijden laat staan in het bos, zij slaagde voor haar praktijk en zakte voor de theorie....

Mirkim

Berichten: 6142
Geregistreerd: 01-02-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-06-01 09:54

ik heb hem niet. ik denk toch dat ik hem niet haal. ik heb gehoord dat je met je paard voorop moet, en Raldi kan dat niet. en heb ook gehoord dat de hindernissen 80 centimeter zijn. en de theorie hartstikke moeilijk is. en het is toch zo, dat ik dan die dressuurproef verknal.
en hier is het volgens mij nog niet verplicht.

allegria
Berichten: 104
Geregistreerd: 10-04-01
Woonplaats: maastricht

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-06-01 10:38

Hoi
ik heb examen gedaan in belgie hun werken via een heel ander systeem je kunt een heleboel diploma's halen in belgie ik heb er maar een die was nodig om buiten te rijden en verder boeit dat me niet zoveel een ruiterbewijs is alleen nodig op sommige trajekten zoals bv. de veluwe maar aangezien ik daar toch nooit kom heb ik het niet nodig het heeft verder niks te maken met aansprakelijkheid ofzo greetz suus

Fitzroy

Berichten: 25097
Geregistreerd: 11-01-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-06-01 13:04

Helaas Jippie, die vrijstelling geldt niet meer.
Dus ook al rijd je NVDR, je moet toch praktijkexamen doen!

Ik heb het ook niet maar ik kan er niet meezitten. Als het echt overal verplicht wordt dan zal ik eraan moeten geloven, maar tot die tijd; mij niet gezien!

Cody

Berichten: 20725
Geregistreerd: 20-04-01
Woonplaats: Grolloo

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-06-01 13:12

Wij gaan binnenkort op de manege organiseren dat we met een groepje het ruiterbewijs gaan halen. Nog even afwachten of dat met Restar lukt, want wat moet je precies doen:

* stap, draf, galop in de bak?
* sprongetje 60 cm?
* buitenrijden?
ja, en theorie natuurlijk maar dat is een kwestie van leren en ik heb pas het proefexamen gedaan en had maar 3 foutjes ofzo dus dat lijkt me wel te doen.

Janita

Berichten: 17
Geregistreerd: 18-05-01
Woonplaats: Apeldoorn

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-06-01 16:31

Ook ik heb mijn ruiterbewijs (nog) niet, maar ik moet er nu wel aan, omdat ik nu een eigen knollie heb! Ik rij nu al meer dat twintig jaar en ik vind het grote onzin! Maar goed ik moet wel, omdat er in de bossen bij Loenen (GLD) veel en streng gecontroleerd wordt! Boos! Ik kan alleen helaas niet op mijn eigen knollie omdat dit een ijslander is, en zo'n figuur van de SSR niet het verschil ziet tussen een draf of een tölt! Echt waar! Geloof je toch niet...er werd zelfs gezegd dat de ruiter maar moest stoppen omdat zijn paardje kreupel zou zijn!! Boos! Boos! Frusty Maar goed, ik moet dus wel op een ander paard en ik heb een adres gevonden waar ze ruiterbewijs-weekenden organiseren. Dus Suzan! even opletten! Hier komt het internet adres waar je meer info kan vinden Stal@reelaer.nl Groetjes Janita

"Daar waar de rijkunst ophoud, begint de zadelkamer".

Marjolein

Berichten: 11634
Geregistreerd: 09-01-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-06-01 17:20

ik heb mn ruiterbewijs gehaald op mn 11e. ja leuk meisje van elf alleen bos in sturen lekker verantwoord. heb nu wle t gevoel dat t iets strenger is. maar de grootste kneuzen komen er nog door. bij loenen mag je idd niet het bos in zonder ruiterbewijs. maakt voor mij niet uit heb m nu al. anders zou ik m wel gaan halen. wil gewoon graag t bos in kunnen met mn paardje. zonder dat ik in overtreding ben.

Kleine muisjes hebben kleine wensjes
Beschuitjes met gestampte mensjes


Wie is er online

Gebruikers op dit forum: carina, ChelseaAyLee, Dunkeedoo, H_W_, Miriam91, Sintara, Zonnebloem24 en 116 bezoekers