Hummus maken

Moderators: Muiz, Firelight, Maureen95, NadjaNadja, Essie73

 
 
Maartje_M

Berichten: 9300
Geregistreerd: 09-04-07
Woonplaats: Aarle-Rixtel

Hummus maken

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 27-12-13 12:50

Ik heb vandaag voor het eerst zelf hummus gemaakt, maar ik had wat moeite met het pureren van de kikkererwten. Het recept dat ik had, stond dat ze in de blender moesten, maar deze mengde niet genoeg waardoor de onderkant dus mooi gepureerd werd, maar de bovenkant gewoon hele erwten bleven. Ik had het ook al met de staafmixer geprobeerd, maar dat was ook geen succes. Daar ging alles in de kop van de staafmixer zitten en daarop liep hij min of meer vast :+
Waarmee maken jullie hummus? Of had ik er gewoon te weinig vocht bij zitten dan?

Ben ook wel benieuwd hoe jullie het maken. Wat voor kruiden doen jullie er bijvoorbeeld in?


Many
Berichten: 8275
Geregistreerd: 30-10-04

Re: Hummus maken

Link naar dit bericht Geplaatst: 27-12-13 16:55

Ik maak humus in een staafmixermolentje. Moet dan tussendoor wel een paar keer roeren om alles mooi gepureerd te krijgen, maar verder gaat dat prima. Je zou de erwten trouwens ook met een vork kunnen prakken, maar dan wordt je humus natuurlijk minder glad dan in de machine.

Qua recept: ik hou erg van een simpele humus, dus met alleen kikkererwten, tahin, knoflook, een klein beetje water en wat zout en peper. Maar met paprikapoeder of komijn is ook lekker. De hoeveelheden hangen dan natuurlijk helemaal van je eigen smaak af :)

Maartje_M

Berichten: 9300
Geregistreerd: 09-04-07
Woonplaats: Aarle-Rixtel

Re: Hummus maken

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 27-12-13 17:25

Oh wacht, zo'n ding heb ik ook. Die ga ik de volgende keer eens proberen!

Ik had er geen knoflook in gedaan omdat ik het straks ook op mijn werk wil eten. Zo neutraal vond ik hem ook prima, met komijn lijkt me ook lekker

Winegum

Berichten: 219
Geregistreerd: 02-03-08

Link naar dit bericht Geplaatst: 30-12-13 13:57

Je kunt er ook wat kookvocht bij doen. Of als je kikkererwten uit blik gebruikt, kun je het vocht uit de blender gebruiken. Mijn ervaring met blenden is namelijk dat er een 'nat' product ervoor zorgt dat het wat beter werkt ;)

Nouka

Berichten: 4430
Geregistreerd: 20-01-03
Woonplaats: Cornwall, U.K.

Re: Hummus maken

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-01-14 19:32

Ik maak het met een stamppot stamper ... maar meestal trek ik gewoon een blik open (Chtoura is het beste merk). En hummus zonder knoflook?? Heiligschennis! ;)
Ik maak het met (libanese versie):
- tahin
- knoflook
- citroen
- zout
- olijfolie bovenop
Eventueel kan er nog wat sumak of zaatar (tijm mengsel) bovenop :)

Zo dus
Afbeelding

لا شيء يدوم

Maartje_M

Berichten: 9300
Geregistreerd: 09-04-07
Woonplaats: Aarle-Rixtel

Re: Hummus maken

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 06-01-14 20:05

Ik heb er gister wat extra olie in gedaan en dat ging al beter.

Nouka dat ziet er lekker uit! En knoflook doe ik mijn collega's echt maar niet aan :=

Bliksem

Berichten: 2734
Geregistreerd: 06-11-03
Woonplaats: Rotterdam

Link naar dit bericht Geplaatst: 09-01-14 18:58

Ziet er erg lekker uit hierboven.
Ik heb een tijdje terug voor het eerst geprobeerd om hummus te maken, maar ik vond het ZO vies!
Echt niet te eten, dus ik heb alles maar weggemikt.
Ik vond deze Tahin mega overheersend naar pindakaas smaken (en als ik íets niet lust...), terwijl ik me wel netjes aan het recept had gehouden. Tahin uit de natuurwinkel, dus lijkt me ook niks mis mee.

Daarna heb ik me er niet meer aan gewaagd, iemand tips?

De natuur heeft geen haast en toch komt alles voor elkaar!

Sonja_vR

Berichten: 27462
Geregistreerd: 12-07-02
Woonplaats: Dusschen

Re: Hummus maken

Link naar dit bericht Geplaatst: 09-01-14 19:23

hoeveel tahini heb je er in gedaan en welke heb je?

Ik ben niet pc en heb ook niet de ambitie dat te worden :evaw:

Bliksem

Berichten: 2734
Geregistreerd: 06-11-03
Woonplaats: Rotterdam

Link naar dit bericht Geplaatst: 09-01-14 19:31

Horizon, witte tahin sesampasta.
Ik had dit recept gebruikt:
215 gram gewelde kikkererwten (biologisch)
1 teen knoflook
2 eetlepels sesamzaad tahin (een pasta gemaakt van sesamzaad)
Citroensap (vers geperst)
Scheut olijfolie (optioneel)*
Vers gemalen zwarte peper en een snufje zout
Verse tuinkruiden, zoals basilicum, bieslook en/ of peterselie

De natuur heeft geen haast en toch komt alles voor elkaar!

Sonja_vR

Berichten: 27462
Geregistreerd: 12-07-02
Woonplaats: Dusschen

Re: Hummus maken

Link naar dit bericht Geplaatst: 09-01-14 19:37

ik gebruik veel minder tahin, ik zou hem nog eens proberen volgens recept, maar beginnen met een goeie theelepel tahin , vind het met twee eetlepels tahin ook te veel worden geloof ik ...

Ik ben niet pc en heb ook niet de ambitie dat te worden :evaw:

batje

Berichten: 10553
Geregistreerd: 18-10-01
Woonplaats: Amsterdam

Link naar dit bericht Geplaatst: 09-01-14 19:38

Ik gebruik ook maar de helft van de aangegeven tahin, vind het zelf ook niet zo lekker. Gewoon een beetje experimenteren met wat je zelf lekker vindt qua hoeveelheden..

Belle comme une Fleur! En dan komt er een tijd van afscheid nemen..

Bliksem

Berichten: 2734
Geregistreerd: 06-11-03
Woonplaats: Rotterdam

Re: Hummus maken

Link naar dit bericht Geplaatst: 09-01-14 19:42

Zal bnnenkort nog eens een poging wagen dan. :P
Gebruiken jullie nog variaties hierop, lekkere toevoegingen?

De natuur heeft geen haast en toch komt alles voor elkaar!

Sonja_vR

Berichten: 27462
Geregistreerd: 12-07-02
Woonplaats: Dusschen

Re: Hummus maken

Link naar dit bericht Geplaatst: 09-01-14 20:23

ik maak het ipv met kikkererwten ook wel met limabonen, cannelinibonen etc,
evt iets pittigs toevoegen (pepers of sambal, gember kan ook lekker zijn)
-koriander er door
-pompoenhummus is ook lekker

Ik ben niet pc en heb ook niet de ambitie dat te worden :evaw:

Maartje_M

Berichten: 9300
Geregistreerd: 09-04-07
Woonplaats: Aarle-Rixtel

Re: Hummus maken

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 09-01-14 22:14

Ik doe op 1 blik kikkererwten maar 1 eetlepel tahin, verder heb ik hetzelfde recept.
Andere bonen is wel leuk om eens te proberen! Of pompoen, klinkt ook erg goed :9 Maak je dat dan met gekookte pompoen?

Sonja_vR

Berichten: 27462
Geregistreerd: 12-07-02
Woonplaats: Dusschen

Re: Hummus maken

Link naar dit bericht Geplaatst: 09-01-14 22:18

koken kan, maar vrees dat dat nogal waterig word
ik zou eerder poffen, dat is echt te jummie :9

Ik ben niet pc en heb ook niet de ambitie dat te worden :evaw:


Uums

Berichten: 6777
Geregistreerd: 07-07-03
Woonplaats: Het nuchtere noorden

Link naar dit bericht Geplaatst: 09-01-14 22:49

Winegum schreef:
Je kunt er ook wat kookvocht bij doen. Of als je kikkererwten uit blik gebruikt, kun je het vocht uit de blender gebruiken. Mijn ervaring met blenden is namelijk dat er een 'nat' product ervoor zorgt dat het wat beter werkt ;)

Is ook mijn ervaring :j

M.i. hoort knoflook trouwens écht wel in de hummus :D

Een variant die ik ook heel smakelijk vind is die met gegrilde paprika op zuur erdoorheen. Al kan die ook gewoon los erbij.

Z dressuur met mijn prachtige Groninger :)
Auteur van onder meer paardenboek De Groningin en Schoem: http://www.greunenkriek.nl/

Nouka

Berichten: 4430
Geregistreerd: 20-01-03
Woonplaats: Cornwall, U.K.

Re: Hummus maken

Link naar dit bericht Geplaatst: 09-01-14 23:26

Je hebt trouwens ook blikken hummus (chtoura bijv) waar al tahin in zit ... dus als je daar ook nog tahin bij doet is het een beetje too much (ik spreek uit ervaring.. hahaa) op 1 blik doe ik 1 of 1,5 theelepel tahin.

Die gekookte kikkererwten uit blik was ik wel trouwens nog een keer met water, dat moet volgens mijn schoonmoeder, dus ik volg braaf instructies :)) Dan blijft er een beetje water in het blik achter en ik denk dat het dan ook beter gaat in de blender.

لا شيء يدوم

Kaka

Berichten: 4810
Geregistreerd: 17-10-06
Woonplaats: Camping 4, 2e straat rechts

Link naar dit bericht Geplaatst: 10-01-14 09:02

Ook lekker: een gekookt bietje door de hummus, wordt het heerlijk zoet van en het krijgt een prachtige roze kleur.

Wit beyond measure is man's greatest treasure

Maartje_M

Berichten: 9300
Geregistreerd: 09-04-07
Woonplaats: Aarle-Rixtel

Re: Hummus maken

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 10-01-14 09:14

Hoe pof je pompoen :o?

Ik was de kikkererwten ook vooraf altijd

Ik vind knoflook in mijn lunch echt niet fijn, ruikt de hele dag zo :o

Kaka

Berichten: 4810
Geregistreerd: 17-10-06
Woonplaats: Camping 4, 2e straat rechts

Re: Hummus maken

Link naar dit bericht Geplaatst: 10-01-14 09:19

Pompoen door midden snijden en een half uur tot 3 kwartier in de over leggen (op 175 graden oid). Het vruchtvlees wordt zacht en kun je uit de schil lepelen.

Wit beyond measure is man's greatest treasure

pyelone
Berichten: 42
Geregistreerd: 05-07-13

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-01-14 09:37

Ik maak hummus meestal zonder tahin. Vind ik veel lekkerder. Mijn favo is Italiaanse hummus met basilicum en zontomaatjes er doorheen.

Hier simpele en lekkere recepten: http://www.degroenemeisjes.nl/tag/hummus

Maartje_M

Berichten: 9300
Geregistreerd: 09-04-07
Woonplaats: Aarle-Rixtel

Re: Hummus maken

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 14-01-14 19:59

Ik vind de tahin juist wel lekker! Ik ga eens even op je link kijken

Kaka bedankt!

Bliksem

Berichten: 2734
Geregistreerd: 06-11-03
Woonplaats: Rotterdam

Re: Hummus maken

Link naar dit bericht Geplaatst: 16-01-14 20:24

Ik heb vandaag de pompoenhummus gemaakt. Met alleen een flinke theelepel tahin erdoorheen. Dat is voor mij blijkbaar al genoeg haha.
Echt een aanrader, hij is super lekker!!

De natuur heeft geen haast en toch komt alles voor elkaar!

Maartje_M

Berichten: 9300
Geregistreerd: 09-04-07
Woonplaats: Aarle-Rixtel

Re: Hummus maken

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 17-01-14 14:21

Ik denk dat we dit weekeind met de boodschappen ook een pompoen meenemen, ik wil het ook proberen!

Hoe lang is zelfgemaakte hummus trouwens houdbaar? Ik heb nu meestal een portie die in een week op gaat, maar ik kan me voorstellen dat ik van een pompoen meer kan maken. Is het ook in te vriezen of wordt het daar niet beter van?

Anoniem

Re: Hummus maken

Link naar dit bericht Geplaatst: 17-01-14 14:42

Ik heb wel humus gemaakt maar is vervolgens in de koelkast blijven staan. Waar eten jullie het bij?
Ik eet geen brood

Ik maak liever falafel of salade van kikkererwten


Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Mariett en 8 bezoekers