Verhuizing: Hoe socialiseren met nieuwe paarden?

Moderators: C_arola, Coby, Nicole288, Dyonne

Toevoegen aan eigen berichten
 
 
Em_

Berichten: 2180
Geregistreerd: 05-06-12
Woonplaats: Regio midden NL

Verhuizing: Hoe socialiseren met nieuwe paarden?

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 17-12-13 22:36

Eind van het jaar ga ik met m'n paard verhuizen naar een prachtige plek aan het bos (joepie! :D )!
Hij komt dan op een paddock (en wei in de zomer) met schuilstal te staan met een shet (ruin), Haflinger (merrie), KWPN (merrie) en Fries (dominante ruin). Mijn paard is een ruin en altijd erg (soms te) enthousiast naar andere paarden.

Nu wordt hij alleen op z'n huidige plek (ook buiten) vaak opgejaagd door een merrie en ruin, waardoor hij al angstig wordt als ze bij hem in de buurt komen. Ze jagen hem bij z'n hooi weg (terwijl er op verschillende plekken verspreid hooi ligt) en er is zelfs een periode geweest dat hij niet eens (genoeg) water durfde te drinken (steeds als ik hem pakte dan had hij enorme dorst). Ook is hij getrapt en gebeten door ze. Er was helaas geen oplossing en dus geen prettige situatie.

Nu wil ik dit uiteraard niet nog een keer meemaken! Dus hoe kan ik de ontmoeting met de nieuwe paarden het beste laten verlopen? De staleigenaar heeft voorgesteld om m'n paard eerst alleen met de Fries (dominante ruin) in de buitenbak te zetten en als hij dan "geaccepteerd" is, hem bij de rest te zetten. Wat vinden jullie?

Elegance_
Berichten: 2001
Geregistreerd: 18-06-08
Woonplaats: Voorthuizen

Re: Verhuizing: Hoe socialiseren met nieuwe paarden?

Link naar dit bericht Geplaatst: 18-12-13 11:37

Jou paard zou ik eerst een aantal dagen apart zetten, dus wel dat ze elkaar kunnen zien maar niet bij elkaar kunnen. En dan na een aantal dagen gewoon erbij zetten en kijken hoe het gaat.

Ik heb net een nieuwe ruin tussen mijn groep gezet (1 merrie en 3 ruinen) de dominante ruin die er al stond vond de nieuwe niet zo leuk en jaagde hem telkens weg, dus ik heb hem eerst een tijdje apart gehad, en na een tijdje erbij gedaan. De eerste dag ging hij er af en toe nog achter aan maar toen ik de volgende dag kwam ging het al heel goed en was hij dikke maatjes met 1 van de shetland ruintjes :)
Gewoon aankijken dus

Em_

Berichten: 2180
Geregistreerd: 05-06-12
Woonplaats: Regio midden NL

Re: Verhuizing: Hoe socialiseren met nieuwe paarden?

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 19-12-13 15:26

Bedankt voor je tip!

Het een tijdje apart zetten gaat denk ik alleen niet lukken, omdat ze 's nachts samen in een schuilstal staan. Maar als de ontmoeting niet goed verloopt, kan ik dat wel overwegen (moet mijn paardje maar een paar dagen bikkelen in de kou ;) )

Elegance_
Berichten: 2001
Geregistreerd: 18-06-08
Woonplaats: Voorthuizen

Re: Verhuizing: Hoe socialiseren met nieuwe paarden?

Link naar dit bericht Geplaatst: 19-12-13 19:18

Dat probleem hebben wij hier dus ook, maar toch zetten we nieuwe paarden altijd eerst apart van de groep (dus buiten) Onze ervaring is dat wanneer je een nieuw paard meteen de groep in gooit dat het er veel ruwer aan toe gaat dan als je het een paar dagen later doet :)

Em_

Berichten: 2180
Geregistreerd: 05-06-12
Woonplaats: Regio midden NL

Re: Verhuizing: Hoe socialiseren met nieuwe paarden?

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 19-12-13 20:12

Ik ga dan maar toch vragen of dat kan :)
En een tijdje apart, is dat dan een paar dagen, of een week?

Elegance_
Berichten: 2001
Geregistreerd: 18-06-08
Woonplaats: Voorthuizen

Re: Verhuizing: Hoe socialiseren met nieuwe paarden?

Link naar dit bericht Geplaatst: 19-12-13 20:29

Ik kijk zelf altijd naar hoe ze op elkaar reageren, ik doe meestal 1 a 2 dagen apart, en dan een keer erbij zetten om te kijken hoe het gaat, uit elkaar halen kan altijd nog :)

Togechick

Berichten: 213
Geregistreerd: 18-09-12
Woonplaats: Tilburg

Re: Verhuizing: Hoe socialiseren met nieuwe paarden?

Link naar dit bericht Geplaatst: 20-12-13 13:48

Mijn merrie is recent verhuisd naar een stal waar ze overdag in een groep andere merries op de wei zetten. Bij haar hebben ze haar de eerste 2 dagen met een andere merrie uit die groep op een apart stukje gezet. (die andere merrie had op dat moment een hoefzweer en was dus wat "rustiger" dan normaal).
Daarna hebben ze haar gewoon tussen de rest van de groep gezet en dat ging prima. Het schijnt wel normaal te zijn dat er een beetje naar elkaar gehapt wordt oid in het begin, maar ze had binnen een week haar plekje wel gevonden (en geen zichtbare verwondingen)
Maar het zal vast per type paard verschillen ook, of ze van zichzelf dominant zijn of niet.

Waratje
Berichten: 10176
Geregistreerd: 03-11-03
Woonplaats: Bennekom

Link naar dit bericht Geplaatst: 20-12-13 14:30

Inderdaad een paar dagen ernaast laten lopen, eventueel per paard in de bak samenzetten zodat hij met de andere paarden kan kennismaken zonder extra bemoeienis.
En hou een (regen)deken beschikbaar voor het geval het echt vies weer is. Hij is er natuurlijk niet echt aan gewend, maar nu is hij wel gewend om te kunnen schuilen als het langdurig regent. Ook als hij wel in de groep staat is er nog geen garantie dat hij in de schuilstal mag/durft.
Succes met de verhuizing!

Tigra_
Berichten: 13059
Geregistreerd: 31-03-08
Woonplaats: NB

Link naar dit bericht Geplaatst: 21-12-13 00:19

Hier ook goede ervaringen mee om het paard eerst naast de andere paarden apart te zetten. Hoeft inderdaad niet zolang te zijn. Je moet gewoon even opletten hoe de reactie van de andere paarden is. Hier is ook een dominante ruin die andere niet zomaar in z'n weide wil hebben maar als ze er een tijdje naast staan zie je dat hij vrij snel vrienden wordt. Ze kunnen elkaar leren kennen zonder echt bij elkaar te komen vind ik persoonlijk toch de veiligste manier.

PM1
Berichten: 78
Geregistreerd: 11-10-13

Re: Verhuizing: Hoe socialiseren met nieuwe paarden?

Link naar dit bericht Geplaatst: 22-12-13 17:24

Ik zou hem dan juist niet meteen kennis laten maken met de dominantste van de groep, maar juist met eentje die vriendjes is met iedereen. Dan gewoon bij de rest van de kudde, maar heeft hij als het goed is wat steun aan de andere die hij al kent.

Koper

Berichten: 30260
Geregistreerd: 12-10-07
Woonplaats: In een mooi dorp

Link naar dit bericht Geplaatst: 24-12-13 07:56

Dit zijn van die dingen die je echt per paard moet bekijken. Op een gegeven moment weet je van je paard ongeveer hoe hij in een kudde is, en hoe hij op wat voor type paarden reageert. Mijne kun je bij voorbeeld vrijwel blindelings bij aardepaarden zetten.

Wat ik in jouw geval zou doen: eerst een paar dagen apart met een draadje ertussen. Dus dat ze elkaar kunnen zien en horen, en dat ze kunnen neuzen. En daarna jouw paardje en de Fries bij elkaar, in een ruimte die groot genoeg is. Minimaal een flinke rijbaan. En veel hooi er bij, zo dat er afleiding is.

En als dat goed gaat zet je 'm samen met de Fries bij de kudde.

Em_

Berichten: 2180
Geregistreerd: 05-06-12
Woonplaats: Regio midden NL

Re: Verhuizing: Hoe socialiseren met nieuwe paarden?

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 24-12-13 17:18

Bedankt voor alle tips, ik heb er veel aan! :D
Aanstaande zaterdag is het zo ver, ik ga mijn paard eerst apart zetten in de buitenbak (grenst aan de paddock), zodat ze kunnen "neuzen". En als dat goed gaat, waarschijnlijk toch nog wel dezelfde dag, gaat de dominante ruin er bij. Dit omdat die ruin het niet kan hebben als hij eerst naar de merries toe gaat. Dus als er eerst een merrie bij zou worden gezet en dan gezamenlijk met de hele groep, kan die ruin "jaloers" worden.

eridinges

Berichten: 2270
Geregistreerd: 16-01-08

Link naar dit bericht Geplaatst: 24-12-13 17:26

Ik zou hem ook even een aantal dagen apart nemen zodat hij kan wennen aan de nieuwe omgeving.
Liefst ook wel dat hij de andere paarden kan zien of kan neuzen.
Zorg wel dat er stroom op het draad staat.

Heel veel plezier op jullie nieuwe stekkie!

_Nancy

Berichten: 14093
Geregistreerd: 07-09-06
Woonplaats: Heesch

Re: Verhuizing: Hoe socialiseren met nieuwe paarden?

Link naar dit bericht Geplaatst: 24-12-13 20:17

Ik heb mijn nieuwe fjord gewoon direct in de wei gezet.. Eerst rondjes gelopen op het erf en langs de wei, daarna gewoon in de wei. Geen fratsen.
Binnen was geen optie, vanwege haar dikke wintervacht stond ze al met een uur te zweten.
Dus meteen naar buiten, even achtervolgt door de anderen.
Daarna alles goed :)

En de kudde is best groot, bestaat uit 15-20 paarden denk ik.

Mooblie

Berichten: 825
Geregistreerd: 24-12-13
Woonplaats: Amersfoort

Re: Verhuizing: Hoe socialiseren met nieuwe paarden?

Link naar dit bericht Geplaatst: 24-12-13 21:44

Ik zou idd ook jouw paard eerst apart naast de kudde zetten, zoals hierboven gemeld wordt. Mocht je paard het dan koud hebben zou je misschien een goede deken kunnen proberen?
De paarden waar ik mee in aanraking kom staan namelijk altijd buiten (wel met schuilstal) maar hebben dan in de winter een goede deken op, en dat werkt prima :)

PM1
Berichten: 78
Geregistreerd: 11-10-13

Re: Verhuizing: Hoe socialiseren met nieuwe paarden?

Link naar dit bericht Geplaatst: 25-12-13 13:27

Wat voor hek zit er tussen de bak en de paddock? Dat zou ik namelijk enger vinden dan meteen erbij. Ze kunnen met hun voorbeen gaan slaan, of omdraaien en een bok richting het andere paard en daarbij het hek raken... Als ze wel bij elkaar staan zullen ze hetzelfde gedrag vertonen, maar dan is daar de ruimte voor (de 1 kan dan slaan/bokken richting de ander en er is voldoende ruimte om weg te rennen). Ik zie het nut er niet van in om er een hek tussen te laten.

Eten als afleiding kan, maar dat werkt maar even, want zodra het eten op is begint de kennismaking eigenlijk pas echt, of ze gaan meteen onenigheid krijgen over het eten (terwijl de rangorde nog niet is bepaald).