Renpaarden eindigen na hun carrière vaak bij de slacht.
Foto: Jeff Kubina
Vlak voor de kerstdagen kun je in Amsterdam aanschuiven bij het Plaagdierendiner. Op het menu staan zwaan, Amerikaanse rivierkreeft, Japanse oester en renpaard. Dit ongewone diner is een initiatief van kunstenaarscollectief de Keuken van het Ongewenst Dier en restaurant Moes in Amsterdam. "Met dit speciale kerstdiner willen we aandacht vragen voor dieren die worden afgemaakt, omdat ze overlast en schade veroorzaken en omdat er te veel van zijn", stelt Mark Jansen van restaurant Moes.
Renpaarden worden vaak na drie trainingsjaren afgemaakt als blijkt dat ze niet goed presteren. Ze zijn dan niet meer geschikt als 'recreatiepaard', omdat ze vooral in draf gespecialiseerd zijn. De Japanse oester werd in de jaren zeventig geïmporteerd en inmiddels tiert de oester welig in de Oosterschelde en duikt op in de Waddenzee. "Bij stranden zitten grote oesterbanken. Dat is bloedlink. De oesters zijn messcherp en zwemmers kunnen zich hieraan verwonden", zegt Rob Hagenouw van de Keuken van het Ongewenste Dier. "Ze worden weggehaald en verderop gedumpt."
Belangstellenden voor de plaagdieren kunnen 22 december aanschuiven aan de dis bij restaurant Moes. "Wij zijn voorstander van voedsel dat uit de buurt komt, daarom hebben we ook geitenbokken op het menu staan en kroketten van Schipholgans. Die worden afgeschoten bij de luchthaven, omdat ze een gevaar opleveren", zegt Mark Jansen. "Vaak levert het dubbele reacties op van mensen. Ze vinden het vreemd om zoiets te eten. Het eten van zwaan zal waarschijnlijk nog veel meer reacties oproepen. Die serveren we, omdat ze vanwege een overschot worden afgeschoten. Dat wordt altijd stil gehouden, omdat ze zo geliefd zijn." Het afschieten is aan strikte regels gebonden. Zo mogen ze alleen in paren worden afgeschoten door gespecialiseerde jagers.
Het serveren van paard leverde bij de vorige editie van het Plaagdierendiner, een half jaar geleden, de meeste weerstand op. Het diner rond Kerstmis wordt opgeluisterd door verschillende praatjes. Hagenouw en Nicolle Schatborn van de Keuken van het Ongewenst Dier zullen uitleg geven over de plaagdieren en waarom ze worden afgeschoten. Ook komen jagers langs om over hun werk te praten. "Veel mensen denken dat jagers maar gewoon wat in het rond schieten. Maar ze zijn aan strikte regels gebonden", stelt Hagenouw. "Als ze zich daar niet aan houden, raken ze hun vergunning kwijt."