Eventingpaard Erin Go Bragh overleden

Moderators: NadjaNadja, Essie73, Muiz, Maureen95, Firelight

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
liesd
Berichten: 3879
Geregistreerd: 04-07-11

Eventingpaard Erin Go Bragh overleden

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 27-11-13 12:34

www.horsetalk.co.nz / bokt.nl


Erin Go Bragh, het bekende eventingpaard, is overleden op dertigjarige leeftijd. De Connemarahengst was een van de bekendste eventingpaarden van zijn tijd en was erg succesvol in 1998 en 1999.

Voor amazone Carol Kozlowski hem in 1988 onder het zadel kreeg, was Go Bragh een menpaard. Kozlowski en Go Bragh namen deel aan wedstrijden over de hele Oostkust van Amerika en in Canada, en het paard werd al snel een publiekslieveling. De hengst was niet groot (slechts 1m53) en was vaak de underdog. Hij won echter belangrijke wedstrijden.

Go Bragh speelde een belangrijke rol in het veranderen van de internationale regels voor eventingwedstrijden. Oorspronkelijk was de sport bedoeld als een test voor het ideale cavaleriepaard. Alle paarden moesten een gewicht van minstens 75 kilo (inclusief tuig) dragen voor het snelheids- en enduranceonderdeel van de competitie: over wegen en paden, steeplechase, nog een stuk over wegen en paden en cross-country. Ze legden een afstand van 26 kilometer af, met aan het einde het lastigste stuk: 6,5 kilometer over een terrein met vaste hindernissen. Paarden met kleine ruiters moesten gewicht meenemen om zo aan de voorgeschreven 75 kilo te komen. Dat was niet lastig voor grote paarden, maar voor kleinere paarden zoals Go Bragh was dat een zware extra belasting. Met een dood gewicht op de rug lopen en springen, is niet hetzelfde als een actieve ruiter dragen.

Carol Kozlowski en Go Bragh brachten dat probleem naar buiten voor de Olympische Spelen in Atlanta, waar het voorgeschreven gewicht verlaagd werd naar 70 kilogram, omwille van de hitte. De regel werd op de Algemene Vergadering van de FEI in de lente daarna afgeschaft. Go Bragh nam, samen met vijf andere paarden, deel aan een gewichtsstudie die werd uitgevoerd. De paarden kregen 18 kilo lood op hun rug, waarna de impact van het gewicht op hun manier van springen bestudeerd werd. Daaruit bleek dat grote hoeveelheden dood gewicht een negatieve impact hadden op de manier van springen.

Go Bragh werd in Geneseo, New York ook ingezet voor de dekdienst en bracht meer dan 225 veulens voort. Verschillende nakomelingen hebben op de hoogste niveaus van de eventing gelopen.

Erin Go Bragh ging in 1999 op zestienjarige leeftijd op pensioen.



Anoniem

Re: Eventingpaard Erin Go Bragh overleden

Link naar dit bericht Geplaatst: 27-11-13 13:39

Zonde zeg maar een respectabele leeftijd , en die kleding op het filmpje haha.


Mieschie
Berichten: 101
Geregistreerd: 03-01-06
Woonplaats: vuren

Link naar dit bericht Geplaatst: 27-11-13 14:19

Wat een gave connemara!! 30 is een respectabele leeftijd toch

SensaHorses
Berichten: 708
Geregistreerd: 19-05-13

Link naar dit bericht Geplaatst: 27-11-13 16:44

Knap zeg, zo'n pony tussen de paarden!
Leuk filmpje :)
Hij heeft wel lekker lang van zijn pensioen kunnen genieten! :D

Ragdollcat
Berichten: 14664
Geregistreerd: 03-08-08
Woonplaats: Daar waar ik woon

Re: Eventingpaard Erin Go Bragh overleden

Link naar dit bericht Geplaatst: 27-11-13 18:51

Wat een fantastische paardje.


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Amiigo, Annash, AnnickT, Anoukjuuuhh, Buffelduke, Earth, goesju, koend, laetitia98, Linde_C, Margot1001, Petra_O, Pikeur, Polarize, san4nie, Selima, SentiBot, Vagabondo, wisja en 58 bezoekers