Ter info: De invloed van een (te) strakke neusriem

Moderators: C_arola, Coby, Nicole288, Dyonne

 
 
babeth23

Berichten: 34
Geregistreerd: 11-11-05

Ter info: De invloed van een (te) strakke neusriem

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 23-11-13 14:46

Omdat ik denk dat we alle informatie die het welzijn van onze paarden kan verbeteren moeten delen met elkaar!

De invloed van een (te) strakke neusriem

Onderstaande tekst is een samenvatting van een artikel wat geplaatst is op de website van de International Society for Equitation Science (ISES). De titel van het artikel is ‘Position statement on restrictive nosebands‘. Het originele artikel is hier te lezen.

Tegenwoordig worden veel neusriemen van paarden erg strak vastgemaakt. Waarom doen we dit, welke effecten heeft dit op onze paarden en wat is nu eigenlijk goed?

Strakke neusriem verhoogd gevoeligheid mond
Uit onderzoek is gebleken dat het te strak vastmaken van de neusriem van je paard ervoor kan zorgen dat de slijmvliezen die zich aan de binnenzijde van de wangen van het paard bevinden hard tegen zijn kiezen (maalkiezen) worden geduwd. Het wordt waarschijnlijk geacht dat hierdoor de mond (wangen) van het paard gevoeliger (pijnlijker) worden gemaakt waardoor de reactie van het paard op druk van de teugels verhoogd wordt en hij sneller ‘toegeeft’ (nageeft) (Randle & McGreevy, 2011). Dit geeft als voordeel voor de ruiter dat het paard het gevoel geeft op een licht contact van de teugels te lopen, iets wat over het algemeen wordt gezien als dat het paard meer ‘onderdanig’ (gehoorzaam) zou worden. Maar wat eigenlijk bereikt wordt met het te strak vastmaken van de neusriem is dat we de mond van het paard pijnlijker maken, waardoor het paard sneller reageert op teugelhulpen omdat hij probeert de pijn die hij ervaart te verlichten. Als dit niet lukt, omdat de neusriem te strak blijft en de paard daardoor geen enkele mogelijkheid heeft de pijn te verlichten, zorgt dit voor veel stress.

Open mond en tanden knarsen
Paarden uitten stress die veroorzaakt wordt door pijn of verwarring (door onduidelijke training) vaak door het openen en open houden van de mond en het knarsen van de tanden. Het strak vastmaken van de neusriem zorgt er ook voor dat het paard deze natuurlijke uitingen van pijn en stress niet kan tonen doordat zijn kaken- en tongbewegingen ernstig worden beperkt. Hierdoor kunnen met een te strakke neusriem veel pijn en trainingsproblemen worden verhuld, wat erg negatieve gevolgen heeft op het welzijn van het paard.

Uit recente onderzoeksresultaten is naar voren gekomen dat paarden die een strakke neusriem dragen fysiologische stress reacties ondergaan, gevoeliger zijn voor de druk van het bit en mogelijk een gereduceerde doorbloeding hebben (McGreevy et al., 2012). Het is daarom het standpunt van de ISES dat in het belang van het welzijn van paarden het gebruik van strakke, vernauwende en daarmee blessure gevende neusriemen niet wordt toegestaan in training en op wedstrijden.Paarden moeten op zo’n manier getraind worden dat ze ontspannen zijn tijdens het trainen en de wedstrijden. Een van de indicaties hiervoor is een gesloten, ontspannen mond- en tonghouding ook met een voldoende losse neusriem (McGreevy & McLean, 2007; ISES, 2011).

Hoe strak hoort een neusriem
Of je neusriem correct is vastgemaakt kun je controleren door twee vingers zacht tussen de neusriem en het neusbeen (aan de bovenzijde midden op de neus) van het paard te schuiven. Let erop dat er hierbij wordt uitgegaan van de omvang van de wijsvinger en middelvinger van de gemiddelde volwassene op het tweede gewricht is 1.59 × 3.87 × 9.89 cm (McGreevy et al., 2012). Veel vrouwenvingers zijn kleiner en smaller dan dit, waardoor zij bij het meten dus meer ruimte moeten hebben dan de twee vingers.
Deze ruimte onder de neusriem geeft het paard de mogelijkheid om conflict gedrag (als gevolg van pijn en/of stress door onjuiste training) te uitten en komt hiermee overeen met de principes van ethisch verantwoord paardrijden.

Adviezen van de ISES

De International Society for Equitation Science (ISES) beveelt aan dat alle paardensport disciplines erop toe moeten zien dat de neusriemen van paarden gecontroleerd worden op de middellijn van het neusbeen.

Om de meting eerlijk en objectief te laten zijn is het verstandig gebruik te maken van een meetinstrument wat onder de neusriem geplaatst kan worden voor dit doel (bijvoorbeeld http://www.equidaewelfare.com). Het meetinstrument moet zonder kracht onder de neusriem worden geschoven en moet duidelijk afgetekend zijn om de juiste mate van losheid van de neusriem aan te geven, welke overeenkomt met de gemiddelde omvang van twee volwassen vingers. Ruiters moet geadviseerd en gemotiveerd worden om hetzelfde meetinstrument te gebruiken.


Conclusies

Het te strak vastmaken van een neusriem heeft negatieve gevolgen voor het welzijn van een paard.
De juiste mate van strakheid van de neusriem is wanneer er twee ruime vingers onder de neusriem geschoven kunnen worden (zonder kracht) op het neusbeen van het paard.
De oplossing voor een paard met ‘mondproblemen’ mag nooit gezocht worden in het nog strakker doen van de neusriem. Een inadequate mondhouding is altijd een resultaat van pijn en /of stress (verwarring door training).

Voor meer info en een filmpje: http://www.babethkorevaar.nl/nieuws-artikelen/


Friso_lover

Berichten: 1038
Geregistreerd: 29-09-08

Re: Ter info: De invloed van een (te) strakke neusriem

Link naar dit bericht Geplaatst: 23-11-13 14:51

Ik denk dat veel bokkers hiervan kunnen leren :j

:¨·.·¨:
`·.
Friso&Andor

Urielle

Berichten: 50067
Geregistreerd: 28-07-05
Woonplaats: Rilland

Re: Ter info: De invloed van een (te) strakke neusriem

Link naar dit bericht Geplaatst: 23-11-13 14:53

Ik heb mijn neusriem van mijn ene paard strak omdat die juist door een lossere neusriem gewoon schaafwonden om de neus krijgt.

May the odds be ever in your favor.
Wrangler 22-04-2003 * 02-11-2015

Friso_lover

Berichten: 1038
Geregistreerd: 29-09-08

Re: Ter info: De invloed van een (te) strakke neusriem

Link naar dit bericht Geplaatst: 23-11-13 14:55

Misschien aanschaf van andere neusriem? Een die zacht onderlegd is of iets dergelijks. Want een te strakke neusriem is echt niet fijn :n

:¨·.·¨:
`·.
Friso&Andor

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 23-11-13 14:57

Hier ook altijd een lossere neusriem. Vind het niks, dat strak aansnoeren..

Duidelijk stuk! Kunnen een hoop mensen inderdaad van leren.

Mijn merrie kreeg van haar vorige neusriem op den duur ook een schaafplekje, maar dat leer was gewoon 'op' (was ook niet het duurste hoofdstel dus ach.. kan je verwachten). Eenvoudig opgelost met een andere, zachtere neusriem en dan heeft ze nergens last van.

Urielle

Berichten: 50067
Geregistreerd: 28-07-05
Woonplaats: Rilland

Link naar dit bericht Geplaatst: 23-11-13 14:59

Friso_lover schreef:
Misschien aanschaf van andere neusriem? Een die zacht onderlegd is of iets dergelijks. Want een te strakke neusriem is echt niet fijn :n

Hebben we allemaal al lang gehad joh, inclusief bont en alles. Gewoon een zeer gevoelig velletje.
Achter de oren is ook noodgedwongen een bontje erom, anders is het daar ook steeds door.

May the odds be ever in your favor.
Wrangler 22-04-2003 * 02-11-2015

prugelpiet

Berichten: 12554
Geregistreerd: 20-01-12

Link naar dit bericht Geplaatst: 23-11-13 15:00

Weer wat geleerd! Sowiso heb ik ze nooit strak, er zijn immers ook paarden die zonder neusriem kunnen lopen :D

I am because you were

Rennie89
Berichten: 37241
Geregistreerd: 18-07-08
Woonplaats: Den Haag

Re: Ter info: De invloed van een (te) strakke neusriem

Link naar dit bericht Geplaatst: 23-11-13 15:01

ik rijd niet vaak met een neusriem, maar als ik het doe moet die nog wel ruimte hebben en op snoepjes kunnen kauwen waar ik hem mee verwen tijdens een buitenrit als die braaf is xD

heidy_wilco

Berichten: 4477
Geregistreerd: 24-10-09
Woonplaats: Grunn/Overijssel

Link naar dit bericht Geplaatst: 23-11-13 15:03

En zo is dat :)
Ik vind het verschrikkelijk om zulke strakke neusriemen te zien. Ik heb wel zo'n zogenaamde 'aansnoerneusriem' (Wat een verschrikkelijke naam eigenlijk!) maar dat betekend niet dat ik mijn pony daarom ook maar moet gaan aansnoeren. Ze mogen wat mij betreft daar echt wel streng op controleren. Het is eigenlijk gewoon dierenmishandeling.

*pum**pum**pum**pum**pum*

Morganlefay

Berichten: 8695
Geregistreerd: 05-05-11
Woonplaats: Orkney

Link naar dit bericht Geplaatst: 23-11-13 15:03

Leuke info voor de gebruikers van de welbekende mexicaanse neusriem

Ben een HSP-er, dus wars van macht, hiërarchie en regels.
Een soeverein? die ligt in mijn gereedschapskist.

Woogy

Berichten: 8285
Geregistreerd: 06-01-03
Woonplaats: Bellingwolde

Link naar dit bericht Geplaatst: 23-11-13 15:07

heel informatief :)

Ik rij eigenlijk altijd zonder neusriem tenzij het betreffende paard behoefte heeft aan extra steun. Mijn merrie sleurt de armen uit m'n lijf met neusriem, zonder toont ze mijn fouten door haar kaken te kruisen, mond te openen of hangen. Ideaal, geen instructie nodig om je te vertellen wat je verkeerd doet :)

Oh those blue eyes,
All they ever did was tell a million lies

Woogy

Berichten: 8285
Geregistreerd: 06-01-03
Woonplaats: Bellingwolde

Link naar dit bericht Geplaatst: 23-11-13 15:09

Urielle schreef:
Ik heb mijn neusriem van mijn ene paard strak omdat die juist door een lossere neusriem gewoon schaafwonden om de neus krijgt.


dan zit hij te los, waardoor hij gaat wiebelen over de snuit. Probeer eens zonder...

Oh those blue eyes,
All they ever did was tell a million lies

justkid

Berichten: 11815
Geregistreerd: 09-12-07
Woonplaats: Caitwick

Link naar dit bericht Geplaatst: 23-11-13 15:10

Ik rij bijna nooit met een neusriem, heel soms maar dan is het een losse hoge.
Ik ben westernruiter.

Friso_lover

Berichten: 1038
Geregistreerd: 29-09-08

Re: Ter info: De invloed van een (te) strakke neusriem

Link naar dit bericht Geplaatst: 23-11-13 15:13

Inderdaad Urielle, probeer dan eens zonder.
Of heb je misschien de neusriem te hoog/laag?

:¨·.·¨:
`·.
Friso&Andor

Monchou

Berichten: 7036
Geregistreerd: 16-08-05
Woonplaats: Nederland

Link naar dit bericht Geplaatst: 23-11-13 15:25

Persoonlijk vind ik het niet mooi, een hoofdstel zonder neusriem. Tenzij het een westernhoofdstel is.
Maar er zit natuurlijk ook nog een verschil tussen strak en tè strak.

Ik heb zelf ook een aansnoerneusriem, maar doe hem altijd lekker los.
Net als de sperriem overigens.
Laatst bijgewerkt door Monchou op 23-11-13 15:27, in het totaal 1 keer bewerkt

cp112

Berichten: 14721
Geregistreerd: 08-03-05
Woonplaats: Zuidwolde (Drenthe)

Re: Ter info: De invloed van een (te) strakke neusriem

Link naar dit bericht Geplaatst: 23-11-13 15:27

Hier altijd braaf 2 vingers bovenop de neus en onder de neusriem :j.
Alleen mijn paard knarst bij ontspanning :') (voornamelijk bij het uitstappen of buitenrijden met lang teugeltje)

Stal van 't Heideveld
' t Heideveld Horse Transport. Paardentaxi en internationaal transport.

_San87_
BKB 2024 winnaar 2D

Berichten: 41539
Geregistreerd: 18-05-09
Woonplaats: Het bos

Re: Ter info: De invloed van een (te) strakke neusriem

Link naar dit bericht Geplaatst: 23-11-13 15:31

Mijn neusriem (en sperriem!) zitten altijd los. Eigenlijk zitten ze er voor de sier inmiddels :').

Annelove16x

Berichten: 1012
Geregistreerd: 21-04-13

Re: Ter info: De invloed van een (te) strakke neusriem

Link naar dit bericht Geplaatst: 23-11-13 15:39

Goede info :))
Dit moet op uitgelicht.

A horse is your best friend <3
Saying ‘goodbye’ is often another way of saying ‘I remember’.
To the world you may be but one, but to one you might be the world.

Ceriadwen

Berichten: 3186
Geregistreerd: 03-02-10

Re: Ter info: De invloed van een (te) strakke neusriem

Link naar dit bericht Geplaatst: 23-11-13 15:42

Weet IEMAND hier wat de functie van de neusriem is?

Paardrijden is net als het spelen van een RPG, je hebt altijd wel XP

Be where you are; otherwise you will miss your life.

Friso_lover

Berichten: 1038
Geregistreerd: 29-09-08

Re: Ter info: De invloed van een (te) strakke neusriem

Link naar dit bericht Geplaatst: 23-11-13 15:52

Jaa, dat het paard de mond niet open kan trekken.

Mijn sperriem heb ik zo los dat dat ding eigenlijk geen nut heeft :+ Vind een hoofdstel zonder sperriem (maar wel zo'n hangertje eraan) echt lelijk. Dus dan maar los :+

:¨·.·¨:
`·.
Friso&Andor

Ceriadwen

Berichten: 3186
Geregistreerd: 03-02-10

Link naar dit bericht Geplaatst: 23-11-13 15:58

Friso_lover schreef:
Jaa, dat het paard de mond niet open kan trekken.

Mijn sperriem heb ik zo los dat dat ding eigenlijk geen nut heeft :+ Vind een hoofdstel zonder sperriem (maar wel zo'n hangertje eraan) echt lelijk. Dus dan maar los :+

U gaat NIET door voor de koelkast, iemand anders misschien wel de goede oplossing?

Paardrijden is net als het spelen van een RPG, je hebt altijd wel XP

Be where you are; otherwise you will miss your life.


Cowgirl

Berichten: 23737
Geregistreerd: 04-03-01
Woonplaats: Drenthe

Link naar dit bericht Geplaatst: 23-11-13 16:00

Eigenlijk shocking dat zo'n artikel geschreven moet worden.

Ik ben zeker nog van de oude stempel dat ik vroeger leerde 2 vingers tussen de neusriem en een vuist bij de keelriem.


En dat nog altijd braaf doe ook.

Functie van de neusriem. tja vele roepen voor een stabiele ligging van het bit in de mond maar als ik een hoofdstel indoe zonder riem dan ligt het bit stabiel zolang ik er maar niet te veel aantrek.
Dus ik ben van mening dat dat ding uitgevonden is (welke variant dan ook) om de mond te snoeren zodat het paard niet onder de hulpen uit kan komen. Zal ook vast op de slagvelden zijn uitgevonden.

Sommige kunnen het dan nog steeds maar toen kwam er een vindingrijk persoon die het lepelbit uitvond en ga zo nog even door.

En natuurlijk de mooiigheid. Al vind ik dat geen reden. Als iedereen plots zonder gaat rijden en zegt dat het mode is komt de rest vanzelf en vinden ze dat ineens mooi.

' On bended knee is no way to be free'
Peter R de Vries.

Ceriadwen

Berichten: 3186
Geregistreerd: 03-02-10

Link naar dit bericht Geplaatst: 23-11-13 16:04

Cowgirl schreef:
Eigenlijk shocking dat zo'n artikel geschreven moet worden.

Ik ben zeker nog van de oude stempel dat ik vroeger leerde 2 vingers tussen de neusriem en een vuist bij de keelriem.

Als het goed is leert men dat nu nog steeds.


Citaat:
Functie van de neusriem. tja vele roepen voor een stabiele ligging van het bit in de mond maar als ik een hoofdstel indoe zonder riem dan ligt het bit stabiel zolang ik er maar niet te veel aantrek.

Ligt eraan met wat voor een bit je rijd. Westernruiters rijden veelal met een stangachtig bit, die ligt altijd stabiel in de mond. Een gebroken trens niet.


Citaat:
Sommige kunnen het dan nog steeds maar toen kwam er een vindingrijk persoon die het lepelbit uitvond en ga zo nog even door.

Dit is nou weer jammer, een lepelbit is om tegen te gaan dat een paard de tong over het bit gooit.

Paardrijden is net als het spelen van een RPG, je hebt altijd wel XP

Be where you are; otherwise you will miss your life.

Cowgirl

Berichten: 23737
Geregistreerd: 04-03-01
Woonplaats: Drenthe

Link naar dit bericht Geplaatst: 23-11-13 16:08

Als je de mond snoert kan een paard ook veel moeilijker zijn tong over het bit gooien maar voor diegene die het dan toch nog kunnen is het lepelbit uitgevonden.

In de drafsport bind men de tong gewoon vast.

Waarom 'jammer'?

' On bended knee is no way to be free'
Peter R de Vries.

Rennie89
Berichten: 37241
Geregistreerd: 18-07-08
Woonplaats: Den Haag

Link naar dit bericht Geplaatst: 23-11-13 16:09

Ceriadwen schreef:
Friso_lover schreef:
Jaa, dat het paard de mond niet open kan trekken.

Mijn sperriem heb ik zo los dat dat ding eigenlijk geen nut heeft :+ Vind een hoofdstel zonder sperriem (maar wel zo'n hangertje eraan) echt lelijk. Dus dan maar los :+

U gaat NIET door voor de koelkast, iemand anders misschien wel de goede oplossing?

dat de kaak van het paard niet zou breken ofzo toch? tijdens de oorlog?


Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 39 bezoekers