Introductie 2 katten bij andere kat mbv bench?

Moderators: NadjaNadja, Essie73, Muiz, Maureen95, Firelight

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
_Tara_

Berichten: 13203
Geregistreerd: 22-11-04

Introductie 2 katten bij andere kat mbv bench?

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 11-11-13 09:54

Ik zal eerst de situatie even een beetje schetsen:
M'n ouders hebben op 't moment 1 kat en 2 honden. De kat loopt door heel 't huis en slaapt 's avonds in de bijkeuken, de honden hebben hun eigen ruimte en komen alleen 's avonds in huis. Nu komen er hoogstwaarschijnlijk 2 volwassen katten bij.

Op internet heb ik al een hoop gelezen over hoe dat aan te pakken. De 2 nieuwe katten en de oude kat eerst gescheiden in hun eigen kamer enz. Moet de oude kat dan overigens die tijd ook opgesloten zitten in die kamer? Of zou zij wel door het huis mogen lopen?
Nu noemen ze op sommige sites het gebruik van een bench. Zet de nieuwe kat in een bench en laat dan de oude kat/hond (niet tegelijk uiteraard) aan de nieuwe kat in de bench snuffelen. Voordeel is dan dat ze niet kunnen vechten. Maar mij lijkt dat zo'n nieuwe kat zich dan opgesloten voelt?

Hoe denken jullie hier over? Tips/ervaringen zijn welkom!


Anoniem

Re: Introductie 2 katten bij andere kat mbv bench?

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-11-13 09:56

Ik laat eerst de kat rustig bijkomen op een aparte kamer. En daarna gewoon de deur los. Laten ze het maar uitzoeken. Tot nu toe altijd goed gegaan.

_Tara_

Berichten: 13203
Geregistreerd: 22-11-04

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 11-11-13 10:18

Ja dat heb ik ook ergens gelezen inderdaad. Maar alle echte kattensites zeg maar, raden toch aan om 't rustiger aan te pakken.

Ook omdat 't hier om 2 nieuwe volwassen katten bij 1 kat en 2 honden gaat, willen we 't toch wat rustiger aanpakken. Zeker omdat de oude kat sinds ze uit 't nest is, altijd alleen heeft geleefd.

Anoniem

Re: Introductie 2 katten bij andere kat mbv bench?

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-11-13 12:18

Wij hebbnen het idd ook rustig aan gepakt. Eerst de katten in een aparte ruimte om tot rust te komen en hun eigen plekje te vinden, dan kun je dekentjes omwisselen bijv. zodat ze aan elkaars geur wennen. Na een dag of wanneer ze aangeven nieuwsgierig te zijn kun je de huidige kat even opsluiten en dan de nieuwe katten even in het nieuwe huis rond te laten lopen. Niet te lang, half uurtje ong. Beetje op hun snelheid. Dan kun je ze ook een keer samen wat te eten geven in dezelfde ruimte. Niet te dichtbij elkaar maar gewoon zodat ze elkaar kunnen zien en door eten het positief linken. Zo steeds een beetje uitbreiden, goed kijken naar wat de katten aangeven en willen. Laat bijv de huidige kat niet te snel bij hun in de kamer om stress te voorkomen. Als ze net een veilig plekje hebben en een andere kat komt daar binnen kunnen ze veel stress ervaren.

Overigens wordt er wel vaker gezegd ach gooi ze bij elkaar, dat kan goed gaan maar soms ook niet en dat is ook geheel katafhankelijk. Als ze heel makkelijk zijn waarom niet, maar zijhn het katten met een verleden of geen andere katten gewerkt zou ik het op de bovenstaande manier doen. Overigens wordt het imo nog wel eens onderschat hoeveel stress katten kunnen hebben van verhuizen en nieuwe omgeving.


_Tara_

Berichten: 13203
Geregistreerd: 22-11-04

Re: Introductie 2 katten bij andere kat mbv bench?

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 11-11-13 12:22

Daar heb ik wat aan, top dankjewel! Precies wat je zegt ook inderdaad. Die oude kat is al zo lang gewend om alleen te zijn.

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-11-13 12:51

_Tara_ schreef:
Daar heb ik wat aan, top dankjewel! Precies wat je zegt ook inderdaad. Die oude kat is al zo lang gewend om alleen te zijn.


Ja misschien is deze opbouw dan nog niet eens zo belangrijk voor de nieuwe katten maar meer voor je eigen kat. En houdt goed de signalen in de gaten, gedragsverandering etc. Wij hebben dat eigenlijk te laat door gehad bij Klaaz, die ging er compleet aan onderdoor terwijl wij alleen maar op de nieuwe kat aan het letten waren.


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Bloodymary en 116 bezoekers