Uitleg Voorwaarts Neerwaarts

Moderators: C_arola, Coby, Nicole288, Dyonne

Dit onderwerp is gesloten, je kan geen berichten wijzigen of nieuwe antwoorden plaatsen.Onderwerp gesloten
 
 
Danielle
Berichten: 236
Geregistreerd: 10-01-01
Woonplaats: Almere

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 27-05-01 20:43

Hoi,
Wie kan mij heel simpel uitleggen wat voorwaarts neerwaarts precies is, hoe dit er uit ziet, hoe dit voelt en hoe je dat voor elkaar krijgt? Je hoort er zoveel over en ik snap het eigenlijk nog steeds niet, want veel zeggen dat het goed is voor je paard, maar niet hoe je het nou voor elkaar krijgt! (in boeken en zo)Alvast Bedankt!
Danielle

***Roderick = Springpaard******Roderick = Springpaard******Roderick = Springpaard******Roderick = Springpaard***


kim_oud1

Berichten: 818
Geregistreerd: 03-04-01
Woonplaats: Tussen de middeleeuwse stadmuren van Amersfoort

Link naar dit bericht Geplaatst: 27-05-01 20:58

Het is een kwestie van goed voorwaarts rijden waardoor ze een hele actieve achterhand krijgen. Dus ze stappen ver onder. Dan rijd je hem met zijn neus richting de grond maar wel zo dat er een knik in de nek zit. Dan loopt hij dusals het ware zo: Party!! Party!! Party!!
Party!!
Party!! Iets minder stijl eigelijk. Het is best wel moeilijk uit teleggen van achter een toetsebord.
Je moet het een beetse zien als gewoon aan de teugel rijden maar dan loopt hij niet verzameld langzaam en veel dieper met zijn hals. Snappie Verward
Suc 6
kim

Vrijwilligers gezocht voor onderzoek!
info:http://www.bokt.nl/forums/viewtopic.php?t=210362

kim_oud1

Berichten: 818
Geregistreerd: 03-04-01
Woonplaats: Tussen de middeleeuwse stadmuren van Amersfoort

Link naar dit bericht Geplaatst: 27-05-01 20:58

Met die smilies lukt het dus niet, Sorry.
kim

Vrijwilligers gezocht voor onderzoek!
info:http://www.bokt.nl/forums/viewtopic.php?t=210362

Dorien

Berichten: 1440
Geregistreerd: 27-04-01
Woonplaats: België 

Link naar dit bericht Geplaatst: 27-05-01 21:12

Voorwaarts neerwaarts wil zeggen dat het paard met zijn neus richting voorknieën loopt en zo zijn gehele bovenlijn, d.i. zijn bovenste nekspieren en zijn rugspieren ontspant. Het begint eigenlijk allemaal met het paard aan de teugel te rijden. Als het paard dan warm gelopen is en goed soepel is, dus meestal op het einde van de training zal het paard de hand van de ruiter volgen.
Eigenlijk is het iets dat je niet echt kunt leren uit boeken of zo, het is vooral de ervaring die het hem doet.
Het is wel goed voor je paard, het zal er makkelijker de oefeningen die je vraagt kunnen door uitvoeren, omdat hij soepeler is. Je kan het vergelijken met jezelf als je nooit gelopen hebt en je gaat ineens 5 km hardlopen ben je de dag daarna ook verschrikkelijk stijf. Zo is het bij een paard ook en daarom wordt voorwaarts neerwaars gebruikt.
Zo is het mij tenminste verteld, het kan zijn dat iemand er een andere mening over heeft!

Een paard zonder ruiter, blijft een paard.
Een ruiter zonder paard, is alleen maar... een mens

Mieke
Berichten: 6925
Geregistreerd: 09-02-01
Woonplaats: NH

Link naar dit bericht Geplaatst: 28-05-01 16:35

Probeer het boek Ruiters en Rechters te bemachtigen, daarin staat duidelijke uitleg met foto's van hoe het wel en hoe het niet moet.

De bedoeling is dat je paard inderdaad je hand naar voren en naar beneden volgt en dat zijn neus voor de loodlijn blijft. Je krijgt dan als het ware een mooie boog vanaf het puntje van zijn neus tot aan zijn staartwortel. Hierdoor gaat het paard zijn rug opbollen waardoor je beter verbinding krijgt met zijn achterhand. Let wel op dat je goed blijft drijven anders gaat het paard alleen maar op de voorhand lopen en daar heb je niets aan!

In het begin kleine stukjes oefenen en met een beetje tevreden zijn. Als een paard sterker is geworden kan zijn hoofd wat verder naar beneden, maar voor het begin moet je tevreden zijn met puur en alleen het uitschuiven van je paard (het volgen van je hand op zich, de houding is dan nog even niet belangrijk).

Verbreekt je paard het contact, pak hem dan opnieuw op, zorg dat je een fijne verbinding hebt en probeer het opnieuw. Sommige paarden reageren ook goed op het even op de schoft kriebelen. Daar laten ze hun hals vaak goed op zakken.

Succes Mieke

Dorien

Berichten: 1440
Geregistreerd: 27-04-01
Woonplaats: België 

Link naar dit bericht Geplaatst: 31-05-01 17:10

Hier is een afbeelding van voorwaarts neerwaarts. Ik hoop dat dit het voor jou wat gemakkelijker maakt om je iets bij de uitleg voor te stellen:
[img]../upload/418/bonfire6.jpg[/img]

Een paard zonder ruiter, blijft een paard.
Een ruiter zonder paard, is alleen maar... een mens

Mieke
Berichten: 6925
Geregistreerd: 09-02-01
Woonplaats: NH

Link naar dit bericht Geplaatst: 01-06-01 10:05

Dit paard op de foto loopt iets te diep en te rond voor voorwaarts-neerwaarts, dit valt dan ook meer onder het idee: laag-rond-diep en das wat anders dan voorwaarts-neerwaarts!

Dit zijn twee verschillende dingen, voorwaarts-neerwaarts kan iedereen in principe zonder gevaar toepassen, maar laag-rond-diep kan problemen opleveren als je niet ervaren genoeg bent. Veel paarden willen zich namelijk nooit meer oprichten als ze eenmaal gewend zijn om L-R-D te lopen....

Danielle
Berichten: 236
Geregistreerd: 10-01-01
Woonplaats: Almere

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 01-06-01 20:41

Hoi,
Ik blijf het lastig vinden, maar het word me al wel wat duidelijker, vooral het uit elkaar houden van laag rond diep en voorwaarts neerwaarts vind ik lastig. Maar morgen ga ik naar Hippo Hippic in Bussem, dus ik hoop dat ze het boek ruiters en rechters hebben. Ik heb al zo veel goede dingen over dat boek gehoord!
Bedankt! Danielle

***Roderick = Springpaard******Roderick = Springpaard******Roderick = Springpaard******Roderick = Springpaard***

fire

Berichten: 176
Geregistreerd: 02-06-01
Woonplaats: Heemstede

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-06-01 13:23

je moet je paard voorwaarts rijden en inplaats met je handen hem aan de teugel te krijgen, doe je dat met je benen.
doordat het paard iets harder loopt moet die zich beter op je gaan concentreren. als het paard op het werk geconcentreerd is kun je meer oefeningen gaan doen. je kunt het paard dan laten concentreren op je benen. als het paard dan meer geconcentreerd is op je benen kun je zover werken dat het paard alles op je benen doet zelfs een de teugel lopen. en dat geeft goede resultaten en ziet er ook stukke beter uit. veel mensen wiebelen met hun handen en dat kan heel storend voor het paard zijn. en dan is dit een hele goede oplossing!
probeer het maar! Lachen

Don't believe in what they say... Believe in yourself... In your own world...


Dorien

Berichten: 1440
Geregistreerd: 27-04-01
Woonplaats: België 

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-06-01 15:13

Inderdaad Fire, ik moet van m'n instructrice ook m'n paard aan de teugel rijden met m'n benen, goed drijven om dat zachte halve ophoudingen te kunnen maken. Is inderdaad een veel mooier zicht dan wanneer je alles met je handen gaat doen en het paard knikt ook veel minder "nee" als je met je benen aan de teugel rijdt.

Een paard zonder ruiter, blijft een paard.
Een ruiter zonder paard, is alleen maar... een mens

lOttiiee
Berichten: 32
Geregistreerd: 21-12-05

Re: Uitleg Voorwaarts Neerwaarts

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-01-06 12:47

Goed uitglegt khoop dat je hier iets mee kan

*#A.mber en #A.nOuk wiil J niet meer #kwiJt*

WowAmigo
Berichten: 4819
Geregistreerd: 22-07-05

Re: Uitleg Voorwaarts Neerwaarts

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-01-06 12:59

Afbeelding

Afbeelding

Ik doe altijd pogingen om voorwaarts/neerwaarts te rijden met deze 3,5 jarige hengst en dat is toevallig vorige week op de foto gezet.
Er is nog wel het een en ander op aan te merken hoor, maar dan heb je er ook een beeld bij!

WowAmigo
Berichten: 4819
Geregistreerd: 22-07-05

Re:

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-01-06 13:01

(en je moet er niet zo plat bij op je paard gaan liggen als ik hoor!)

Goofy44

Berichten: 2045
Geregistreerd: 18-05-05

Re: Uitleg Voorwaarts Neerwaarts

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-01-06 13:12

Onder Symposium: Diep & Rond staat:

De onderlijn wordt wel degelijk gebruikt bij VWNW. De essentie is niet het neerwaarts, maar het voorwaarts bij neerwaarts. Daarnaast heb je neerwaarts en neerwaarts. Het neerwaarts van de hals moet vanuit de schoft als een telescoop uitrollen / uitschuiven. Door de deinende beweging van hoofd en hals wordt het hoofd en de hals op een natuurlijke manier gebruikt. Het paard gymnastiseert zichzelf door rek- en strekbewegingen. De ruiter moet zorgen of controleren dat het paard dit op de goede manier doet.
Doordat door VWNW rijden de voorbenen meer naar voren treden en de benen neergezet worden op de plaats waar de neus van het paard naar toe wijst ontstaat het effect dat het paard het zwaartepunt naar voren verplaatst. Het paard voorkomt dit, door de achterbenen meer onder de massa te plaatsen. Daar heeft het paard de achterhand en de rug voor nodig. Het oprekken van de bovenlijn komt dus niet alleen door het voorwaarts-neerwaarts van de hals en het hoofd maar ook door de noodzaak om de achterhand meer onder te brengen. De gymnastisering van de achterhand, het bekken en de aansluiting naar de rug komt meer vanuit het bekken, dan vanuit het strekken van de hals. Daarnaast speelt er ook nog een wederkerige invloed van hoofd en hals voorwaarts-neerwaarts en meer onderbrengen van de achterbenen/achterhand. Door het meer onderbrengen van de achterhand zal het paard voor liever de hals strekken en laten zakken en omgekeerd. Een andere essentiele voorwaarde voor ontspanning is een open keelgang. Die wordt bij het VWNW bereikt door de neus (profiellijn) voor de vertikaal te houden. Bij voorwaarts-neerwaarts werkt de hals en het hoofd als een hefboom. Het draaipunt van de hefboom is de schoft van het paard. De dynamiek die zit in de harmonische beweging van hals en hoofd plant zich voort door de inwerking van krachten en momenten die dynamisch en harmonisch inwerken op de bewegingen van het paard.

Goed VWNW rijden vraagt om een goede ruiter. Het kan langer duren om het voor elkaar te krijgen. Dit ligt niet aan het paard, maar aan het rijkunstig niveau van de ruiter. Omdat deze gymnastisering dynamisch en harmonisch is, worden de gangen en bewegingen van het paard volledig gebruikt. M.a.w. de impact op de kwaliteit van de gangen van het paard is zeer goed. Bij dressuur is de zuiverheid van de gang en de beweging een van de belangrijkste kriteria. (of beter: zou het moeten zijn en blijven).

Voorwaarts-neerwaarts is vanuit de anatomie, fysiologie, bio-kinematica en bio-mechanica volledig te verklaren. Ook de psychologische factoren die een rol spelen. Daarnaast is de methode niet omstreden en wordt door iedereen die een beetje kan paardrijden geaccepteerd. De methode wordt al zeer lang toegepast. VWNW werkt zowel in de boven- als onderlijn. Dat er geen inwerking of invloed op de onderlijn zou zijn, is totale onzin.

Als je de bovenlijn oprekt, zou het bereik van het oprek effect in de bovenlijn beperkt zijn tot voor de lendenstreek en dus de achterhand niet bereiken. Bij VWNW bereikt de oefening indien goed uitgevoerd het volledige traject: nek, hals, schoft, rug, lenden, achterhand, achterbenen, achtervoeten. Niet door de alleen door rekken, maar door het dynamische rekken en strekken. De voorwaarde bij VWNW is dus niet neerwaarts, maar correct neerwaarts (vereist vakmanschap), hals correct uitstrekken vanuit de schoft (uitschuiven) en hoofd laten zakken, geopend houden van de keelgang (hyoid apparaat) en het paard voorwaarts laten gaan, en laten ondertreden. Als het paard niet ondertreedt onder de massa met de achterbenen en niet correct voorwaarts gaat, werkt de oefening niet.

Een paard rijdt je niet VWNW met hulpteugels, zoals je ook vaak ziet.
Een gestrekte hals heeft een directe invloed op de ontspanning van het paard. Een ontspannen paard is beter te gymnastiseren en te berijden dan een gespannen paard. Er is een harmonische ontspanning van de spieren nodig om de spieren gymnastisch te kunnen ontwikkelen. Ontspanning leidt tot een weerstandsloze overgave door het paard van alle spiergroepen voor de verlangde bewegingsafwikkeling. Deze ontspanning is herkenbaar aan de regelmaat en souplesse van de beweging, de zuiverheid van de gang, de verende elastische spierwerking. Los van het feit of de ontspanning van een paard in de rug, de achterhand of in de hals begint, staat vast dat een paard dat spontaan de hals op de correcte manier laat zakken zich ontspant. Op dat moment zou je pas kunnen beginnen met gymnastiseren. Hoeveel ruiters beginnen er niet eerder met het echte werk ?

WowAmigo
Berichten: 4819
Geregistreerd: 22-07-05

Re:

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-01-06 13:17

@Goofy: wat is jouw commentaar bij mijn foto's?
(ik ben wel erg benieuwd, wat jij schrijft daar kan ik helemaal achter staan, en ik heb ook wel een bepaald gevoel voor ogen dat ik wil bereiken, maar ik kan dat niet zo onderbouwen als jij dat hebt gedaan! Dus ben benieuwd of mijn gevoel dan juist is!)

Biepje

Berichten: 2760
Geregistreerd: 14-07-04
Woonplaats: België

Re: Uitleg Voorwaarts Neerwaarts

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-01-06 14:07


lolclub
Berichten: 2106
Geregistreerd: 17-12-05
Woonplaats: aan het bos

Re: Uitleg Voorwaarts Neerwaarts

Link naar dit bericht Geplaatst: 04-01-06 22:20

ik wil ook hierbij twee foto's plaatsen.

de eerste foto is gemaakt tijdens het losrijden, in de voorwaarts neerwaartse lijn, de tweede foto aan het eind van hetzelfde trainingsuur, meer in de opwaartse lijn met een begin van het sluiten van het paard.

let vooral op de beenzetting in de beide fases.

Afbeelding

Afbeelding

ps . dit zijn foto's van mezelf, ik heet geen Anky en mijn paard geen Salinero, kortom wij zijn niet perfect.
ik plaats ze alleen als klein voorbeeld van een paard wat ook eerst voorwaart neerwaarts gereden wordt om later naar de oprichting te komen

Goofy44

Berichten: 2045
Geregistreerd: 18-05-05

Re:

Link naar dit bericht Geplaatst: 04-01-06 22:47

Om te beginnen zou ik de oefeningen beginnen op een grote volte en echt proberen een cirkel te rijden. De oefening moet je afwisselen op beide handen. Een paard dat je lateraal (zijwaarts) buigt, zal eerder in de lengte richting strekken. Een paard dat graag de hals strekt en het hoofd laat zakken (werkt door naar achteren, ontspannenheid, balans) rekt in lengterichting. Het paard zal daardoor gemakkelijker zijwaarts buigen.

De wederkerigheid van de oefening is dus: zijwaarts buigen bevordert in lengte richting buigen (uitrekken), uitrekken in lengte richting bevordert het zijdeling buigen.

Je zou ook balkjes op de grond kunnen leggen. Het paard moet de rug en de benen dan beter gebruiken.

Als dat goed gaat, het achterbeen onder de massa van het paard drijven. Daardoor rekt de achterhand ook op, wat weer doorwerkt naar het front van het paard. Het paard zal hierdoor sneller geneigd zijn, de hals te strekken. Het uitstrekken van de hals heeft tot gevolg dat het paard om in dynamisch evenwicht te blijven, de achterbenen verder moet onderbrengen. Ook hier is dus sprake van een wederkerigheid. Het strekken en laten zakken van hals en hoofd werkt door naar de achterhand, het verder ondertreden van de achterbenen onder de massa van het paard, werkt door naar de voorkant van het paard. Als je de oefening goed doet, werkt het hele orkest van spieren (e.a.) in harmonie..
Laatst bijgewerkt door Goofy44 op 04-01-06 22:51, in het totaal 1 keer bewerkt

carola

Berichten: 8685
Geregistreerd: 18-04-01
Woonplaats: Putten

Re:

Link naar dit bericht Geplaatst: 04-01-06 22:49

Mensen, dit is een topic uit 2001!!!

Eindig niet, maar begin! (quote Dorine)

Sjoert

Berichten: 35961
Geregistreerd: 29-07-04
Woonplaats: De rug

Re:

Link naar dit bericht Geplaatst: 04-01-06 22:58

Dit topic gaat weer terug in de kast.

Op de hoogte blijven van mijn rondzwervingen als fotograafje:
Join via deze link


Dit onderwerp is gesloten, je kan geen berichten wijzigen of nieuwe antwoorden plaatsen.Onderwerp gesloten

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 46 bezoekers