Astronaut Neil Armstrong overleden...

Moderators: EvelijnS, ynskek, Dani, Mondy, Polly, Ladybird, Hanmar, Princesj, Shanna

Dit onderwerp is gesloten, je kan geen berichten wijzigen of nieuwe antwoorden plaatsen.Onderwerp gesloten
 
 

CoonArt

Berichten: 20606
Geregistreerd: 20-05-07
Woonplaats: Schiedamse jeneverkop!

Astronaut Neil Armstrong overleden...

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 26-08-12 11:51

Las ik net dat zowaar Neil Armstrong is overleden...

WASHINGTON - De Amerikaanse astronaut Neil Armstrong, de eerste man op de maan, is zaterdag overleden. Hij is 82 jaar geworden. Zijn familie heeft dit laten weten. Armstrong zette op 20 juli 1969 voet op de maan. Hij landde daar als commandant van de Apollo 11. Armstrong sprak de gedenkwaardige woorden: "Een kleine stap voor een man, een grote sprong voor de mensheid''.

Naar schatting 500 miljoen tv-kijkers zagen en hoorden de destijds 38-jarige astronaut die samen met Buzz Aldrin en Michael Collins naar de maan was gereisd. Collins zei in een reactie dat hij Armstrong erg zal missen. Armstrong schuwde de publiciteit.

Held
Hij had eerder deze maand een hartoperatie ondergaan. Volgens zijn familie is hij overleden aan de gevolgen van complicaties die zich bij die operatie hebben voorgedaan. De nabestaanden noemden hem in een verklaring "een Amerikaanse held tegen wil en dank die zijn natie trots diende''. Hij vond dat hij gewoon zijn werk deed. De Amerikaanse president Barack Obama noemde Armstrong zaterdag wel "een grote Amerikaanse held''.

De familie stelde voor hem te gedenken "door de volgende keer dat je op een heldere nacht buiten loopt en de maan naar je ziet lachen aan Neil Armstrong te denken en te knipogen naar hem''. De eerste Nederlandse ruimtevaarder, Wubbo Ockels, noemde het overlijden van de "fijne en integere'' Armstrong een verlies voor de mensheid.

Ruimte
Armstrong, geboren op 5 augustus 1930, kwam van het platteland van de staat Ohio en begon al op 15-jarige leeftijd met vliegen. Hij werd piloot, onder meer in oorlog in Korea, ingenieur, testpiloot, astronaut en onderzoeker. Hij werkte vanaf 1955 bij de voorganger van de NASA, het NACA. De missie naar de maan bleek Armstrongs laatste de ruimte in.

Hij vertrok in 1971 bij de NASA en ging als hoogleraar ruimtevaarttechniek les geven aan de Universiteit van Cincinnati. Hij bekleedde leidinggevende posities in de ruimtevaartindustrie. Hij was in 1986 ook vice-voorzitter van de commissie die de ontploffing van de spaceshuttle Challenger onderzocht. Armstrong woonde in de omgeving van Cincinnati in de staat Ohio.

Familie
Armstrong laat een vrouw, 2 zonen, een stiefzoon, een stiefdochter, 10 kleinkinderen en een broer en zus na. Hij scheidde in 1994 van zijn eerste vrouw. Op 18 november 2010 was Armstrong aanwezig bij het 'Meet the Future, Science & Technology Summit 2010' in Den Haag.

Andere reacties:
Buzz Aldrin, na Neil Armstrong de tweede mens op de maan: "Ik had het geluk een van de bemanningsleden te zijn, met de uitmuntende testpiloot Neil Armstrong te vliegen en hem te vergezellen in de maanlander Eagle. Het is erg triest dat we niet samen kunnen zijn als bemanning op de 50e verjaardag in 2019. Daar keken we erg naar uit. De hele ruimtevaartwereld zal erg bedroefd zijn door dit nieuws van vandaag. We zullen een groot woordvoerder en leider van het ruimtevaartprogramma missen.'' (BBC)

Zakenman Richard Branson, eigenaar van het Virgin-imperium: "Rust in vrede Neil Armstrong. Mijn eerste inspiratie om te proberen ruimtereizen voor iedereen mogelijk te maken. Een held voor iedereen die naar de sterren kijkt en droomt.'' Branson wil met het bedrijf Virgin Galactic binnenkort commerciële ruimtevluchten gaan uitvoeren.

BRON <> http://www.destentor.nl/nieuws/algemeen ... rleden.ece

Horses are the dolphins of the plains, the spirits of the wind; yet we sit astride them for the sake of being well-groomed, whereas they could have all the desire in the world to bolt, but instead, they adjust their speed and grace, only to please us, never to displease.
– Lauren Salerno


Neej

Berichten: 17611
Geregistreerd: 25-08-03
Woonplaats: In het huisje bij het boompje en de beestjes

Re: Astronaut Neil Armstrong overleden...

Link naar dit bericht Geplaatst: 26-08-12 16:09


always bring a banana to a party. bananas are good!
Neej fotografeert! rckfotografie.nl
Ned Lux Int Bel Dk Hr Ch. Forever Texas from ChurchKnights NJK'11 BelW'12 BNLW'14 BNLW'16 AmW'16 NVK'18 VWW'18 DVV'18 AmVW'18 BelVW'18Ollie heeft er een broertje bij: Highclare Rob Roy NJK'17 BNLJCh'17 JW'17 BJWNL'17 BJWBE'17 BEJW'17 Jamie

Dit onderwerp is gesloten, je kan geen berichten wijzigen of nieuwe antwoorden plaatsen.Onderwerp gesloten

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: enny, Karmandi, Liezel1, luuntje, SannevZ en 6 bezoekers