Travers/schouderbinnenwaarts overpeinzingen

Moderators: C_arola, Coby, Nicole288, Dyonne

 
 
Rhys
Berichten: 6352
Geregistreerd: 19-01-01
Woonplaats: Drenthe

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 21-05-01 17:43

Nou, eens kijken of ik een nieuwe technische discussie op kan starten Party!!

Ik had gister privéles en m'n instructrice heeft me weer eens behoorlijk aan het denken gezet.
Ten eerste over de schouderbinnenwaarts. Die moet je op twee manieren kunnen rijden wil je het goed doen; zowel op de buitenteugel als op de binnenteugel zodat je alle eventuele blokkeringen in de hals ook op kunt lossen, naast het 'gewone' doel van de schouderbinnenwaarts - aan het binnenbeen en de buitenteugel zetten (een typisch geval van de weg is het doel)en daarmee uiteindelijk de achterhand en vooral het binnenachterbeen eronder krijgen. En da's nog niet zo simpel. Als je wist op hoeveel manieren een paard onder het onderzetten van dat been uit kan komen.
Ik had in die hele les één stukje - voor het eerst - dat ze echt abso correct schouderbinnenwaarts liep...ik voelde bij elke pas duidelijk het onderzetten van dat been. Kicken!
Nou hoop ik alleen dat ik datzelfde gevoel morgen weer kan terughalen. Hoe?

En dan de travers. Doel (de weg als doel) van de travers is natuurlijk de buiging. Een evenicht vinden tussen buiging van de voorhand (en stelling) en de buiging van de achterhand die je naar binnen zet.
En dat met behoud van tempo en ritme.
Hoe langer ik erover nadenk, hoe duidelijk en moeilijker het wordt......het is onwijs moeilijk om een paard 'op' de achterhand te houden in een travers. Ik kan me heel goe dvoorstellen dat een paard de neiging heeft in meer of mindere mate op de voorhand te duiken in een travers.

Vergeef me m'n typfouten......ik ga weer terug naar m'n geschiedenis!

Es könnte alles so einfach sein
Ist es aber nicht

~Die fantastischen Vier~


ineke

Berichten: 916
Geregistreerd: 19-03-01
Woonplaats: brabant

Link naar dit bericht Geplaatst: 21-05-01 19:00

Ik was vandaag travers aant doen rechts en toen ging moon omhoog (tot 3 x toe Verward ).Normaal gaat ie heel moeilijk travers rechts ( de buiging dan ) maar als ik dan wat doorvraag komt ie vanzelf ,vandaag heb ik denk ik iets fout gedaam ,maar wat ?

Fitzroy

Berichten: 25091
Geregistreerd: 11-01-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 21-05-01 21:30

Dat bedoelde ik nu pas ook met dat verhaaltje over die stang. Toen voelde ik hem pas echt zijn achterhand er goed onderbrengen. Met een gewone trens krijg ik dat dus niet voor elkaar. Zijn schouderbinnenwaarts is trouwens wel veel beter dan zijn travers.

Travers blijf ik een k**oefening vinden. Erg paardonvriendelijk om je in die bochten te moeten wringen *LOL* *LOL*. Persoonlijk vind ik appuyeren een veel betere oefening voor je paard.

Rhys
Berichten: 6352
Geregistreerd: 19-01-01
Woonplaats: Drenthe

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 21-05-01 22:50

Ik krijg de laatste tijd pas wat meer 'grip' op die travers.
Dat je het idee hebt dat je 'em kunt plaatsen, weet je wel?
Het is zo moeilijk dat evenwicht te vinden tussen buiging aan de voorkant en buiging aan de achterkant. Ik vind dan een volte 10- meter en dan proberen alles zover mogelijk te buigen lekker werken.
En dan vanuit dat voltetje doorrijden op de lange zijde en voila, een nette travers.

Ineke: misschien vroeg je toch iets te veel?
Heb je al eens geprobeerd hem renvers te zetten ipv travers?

Es könnte alles so einfach sein
Ist es aber nicht

~Die fantastischen Vier~

Fitzroy

Berichten: 25091
Geregistreerd: 11-01-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 22-05-01 08:44

Op zich werkt dat bij mij ook wel prima vanuit zo'n kleine volte, maar het probleem is dat de travers in de huidige proeven vanuit onmogelijke lijnen moet worden gereden. Dus om te oefenen rijd ik hem meestal ook vanuit een kleine volte maar dan gaat het op wedstrijd weer helemaal bagger ...

Rhys
Berichten: 6352
Geregistreerd: 19-01-01
Woonplaats: Drenthe

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 22-05-01 12:44

Klopt! Heb je M2 proef 35 gezien? Die lijn van schouderbinnenwaarts - volte 1o meter en dan travers is echt een killer.
Je moet daar schouder binnenwaarts (K-E)dan E afwenden en volte 10 meter rechts, dan B linkerhand en B-M travers. Je hebt dan dus precies 10 meter om om te stellen, hetgeen dus bijna onmogelijk is.

Es könnte alles so einfach sein
Ist es aber nicht

~Die fantastischen Vier~

Fitzroy

Berichten: 25091
Geregistreerd: 11-01-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 22-05-01 18:35

Sterker nog, ik heb proef 35 al 2 x gereden. Het blijven onmogelijke lijnen. Ik geloof dat ik in die proef nog geen voldoende heb gehaald voor de travers maar het is dan ook echt mijn zwakste onderdeel. Voor de rest wisselt het nog al waarvoor ik lagere punten heb maar mijn travers rechts is gegarandeerd onvoldoende!
Voor mijn schouderbinnenwaarts heb ik meestal wel 6-en of 7-ens.

A.s. zondag mag ik weer aantreden dus nog 1 x proef 35 en dan gelukkig tot oktober niet meer!

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 22-05-01 19:35

Travers is ook een beetje een k#toefening, die je paard best uitnodigd om op de voorhand te komen. Ihkv de weg is het doel doe ik dan ook meestal renvers of iets van die strekking.

Een erg goede en leuke oefening is het wisselen tussen schouderbinnenwaarts en renvers op de lange zijde. In dat omstellen moet je paard echt volledig recht worden, en heeft geen enkele mogelijkheid om nog op een van beide teugels te "plakken".

Dat gevoel van m kunnen plaatsen is dat ook letterlijk. De oefening wordt beter bevestigd en dan krijg je dat gevoel. Wel gaaf altijd als het ineens zo duidelijk komt!

Wat die proef 35 betreft: heb m nog niet gereden dus kan er nix van zeggen. De hoek om en dan travers vereist naast soepelheid ook een heel snelle reactie van je paard. Overigens zat er in de oude Z2 proeven ook zo'n lijntje meen ik me te herinneren.

Succes met je geschiedenis!!

Rhys
Berichten: 6352
Geregistreerd: 19-01-01
Woonplaats: Drenthe

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 22-05-01 20:30

Wisselen tussen schouderbinnenwaarts en renvers is zó moeilijk......maar als je het kunt...ik ben er de laatste tijd eerlijk gezegd niet meer zo mee bezig geweest.
Maar ik kon het maar met een heel klein beetje buiging zeg maar. Ik zal van de week m'n instructrice eens vragen, kunnen we daar wel weereens mee aan de gang gaan.

Die schouderbinnenwaarts heb ik trouwens nog niet helemaal door.
Hoe krijg ik 'em nou op dat achterbeen? Heb vandaag zittende op m'n beessie m'n hersens erover gebroken maar dat heeft weinig opgeleverd.
Lag er wel tot drie keer toe bijna naast Lachen Die vogels, konijnen, plasticjes, moeders die daar allemaal achter de manege rondlopen...allemaal monsters!
Gaaaap

Es könnte alles so einfach sein
Ist es aber nicht

~Die fantastischen Vier~

Jasmijn

Berichten: 3757
Geregistreerd: 24-02-01
Woonplaats: Apeldoorn

Link naar dit bericht Geplaatst: 23-05-01 22:01

Wat ik zelf erg leuk vind, is op wedstrijd kijken hoeveel mensen bij het SB hun binnenbeen naar achteren leggen ipv op de singel en buitenbeen begrenzend naar achter. Ze drukken dus de achterhand naar buiten. Ik denk als je een tijdje bij een M baan gaat zitten wel 8 van de 10 ruiters dat doen.
Of hebben we hier in Noord Holland zo'n slechte ruiters Verward

Navragen is beter dan afvragen.

Rhys
Berichten: 6352
Geregistreerd: 19-01-01
Woonplaats: Drenthe

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 23-05-01 22:12

Ik denk nog wel meer dan 8 van de 10 Party!!
En die mensen mogen ze van mij allemaal een 3 geven. dat is nl. geen schouderbinnenwaarts meer maar achterhandbuitenwaarts. Je ziet dan ook dat de buiging gewoon niet in orde is.
Welk nut heeft die oefening dan nog?
Maar ik denk dat ik gewoon één van de weinigen ben met goede instructie. Daar heeft dat voor het grootste deel mee te maken denk ik. Als er niemand is die je vertelt hoe het echt moet, weet je natuurlijk niet beter,...... Verdrietig

Es könnte alles so einfach sein
Ist es aber nicht

~Die fantastischen Vier~

Jasmijn

Berichten: 3757
Geregistreerd: 24-02-01
Woonplaats: Apeldoorn

Link naar dit bericht Geplaatst: 23-05-01 22:30

Ik wou eerst ook minstens 9 van de 10 zeggen, maar ik dacht laat ik het nou eens een beetje Verward positief benaderen.
En over die 3, sommige paarden voeren evengoed nog een nette SB uit, waarschijnlijk dus door een ander geleerd of zo, en dan kan je toch echt niet onder de 5 gaan zitten, je kan het er alleen bij zetten en het bij Juistheid vd hulpen afstraffen.

Navragen is beter dan afvragen.

Fitzroy

Berichten: 25091
Geregistreerd: 11-01-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 23-05-01 23:29

Straf jij dan 1 verkeerd uitgevoerde oefening meteen bij de juistheid der hulpen af?? Je moet toch naar de hele proef kijken en niet alleen hoe de SB wordt uitgevoerd of zie ik dat verkeerd??
Niet dat het bij mij van toepassing is, maar ik vind het een beetje vreemd om 1 oefening in een eindcijfer te verwerken??

Jasmijn

Berichten: 3757
Geregistreerd: 24-02-01
Woonplaats: Apeldoorn

Link naar dit bericht Geplaatst: 24-05-01 12:09

Natuurlijk neem je alles mee bij juistheid vd hulpen, en ga je niet op een onvoldoende zitten als het alleen het SB is wat niet goed gaat, maar de ervaring leert (bijna 80+, dat zie je) dat in zo'n geval het niet alleen om de hulpen in het SB gaat, maar er veel meer basisfouten in zitten (binnenbeen naar achter in het SB is imo echt een basis fout)
Ik bedoelde er vooral mee te zeggen dat je moet kijken hoe de oefening die gevraagd wordt eruit ziet, en als de ruiter daarbij bv aan het linkeroor gaat trekken (even een extreem voorbeeld), maar het paard laten een keurige SB zien, hoef je niet naar de 8 of de 9, maar kom je toch niet onder de voldoende voor de SB uit, dus een 5.
Ik hoop dat ik het zo wat duidelijker gemaakt heb. *LOL*

Navragen is beter dan afvragen.

Rhys
Berichten: 6352
Geregistreerd: 19-01-01
Woonplaats: Drenthe

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 24-05-01 12:43

Volgens mij is het erg moeilijk voor een paard een correcte schouderbinnenwaarts te laten zien als de ruiter echt met z'n been naar achter zit. Het paard moet nl. 'licht gebogen zijn om het binnenbeen'......hoe wil je dat doen met een binnenbeen dat ver naar achteren ligt? (en nou heb ik het dus eigenlijk alleen over extreme gevallen, geloof ik)

Es könnte alles so einfach sein
Ist es aber nicht

~Die fantastischen Vier~

Jasmijn

Berichten: 3757
Geregistreerd: 24-02-01
Woonplaats: Apeldoorn

Link naar dit bericht Geplaatst: 24-05-01 12:48

Je staat er soms verbaasd van wat goed doorgereden paarden met een mindere ruiter kunnen.
Soms denk je weleens dat er een paneeltje met knopjes voor op het zadel zit Verward

Navragen is beter dan afvragen.

ineke

Berichten: 916
Geregistreerd: 19-03-01
Woonplaats: brabant

Link naar dit bericht Geplaatst: 28-05-01 13:07

Citaat:
Op 2001-05-24 12:48, schreef Jasmijn:
Je staat er soms verbaasd van wat goed doorgereden paarden met een mindere ruiter kunnen.
Soms denk je weleens dat er een paneeltje met knopjes voor op het zadel zit Verward


Dan ben jij zeker wel heeel erg goed Jasmijn !!!!!!!!Ik bespeur hier een verregaande vermanegelijking (klets van de manege )!Volgens mij is het de bedoeling dat je geen fouten kijkt ,,,maar positief kijkt zodat de ruiter er wat aan heeft als ie z,n protocol doorleest ,en niet zoals nu gebeurt alleen naar de punten kijkt en het vervolgens wegsmijt .Een ruiter moet plezier houden in zijn paard en in het rijden en met zin naar een wedstrijd gaan en niet zoals nu meestal gebeurt ,van: we gaan weer naar de slachtbank .
volgens mij hebben veel juryleden last van onverwerkte teleurstellingen en veel last van de jalouzie die daarop volgd .Gelukkig ken ik ook heel veel positief jurerende juryleden waardoor je zin om door te gaan blijft .
Volgens mij is de ruitersport voor de ruiter en niet voor de juryleden ,(dit idee krijg je nog al eens )
Hiermee neem ik het risico om WEER uitgemaakt te worden voor van alles en nog wat ,maar dit moest me toch echt van het hart .

Rhys
Berichten: 6352
Geregistreerd: 19-01-01
Woonplaats: Drenthe

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 28-05-01 14:35

Ineke, ik begrijp je reactie niet helemaal. Kun je iets beter uitleggen waarom je denkt dat jasmijn zich heel goed voelt?

Verder hadden we het erover dat er in een schouderbinnenwaarts dus vaak door de ruiter een verkeerde hulp gegeven wordt. Wat moet een jurylid daar volgens jou dan mee?

Ik ben het eens met het standpunt als het netjes uitgevoerd wordt (knap paard!), een zes, maar zeker niet meer want het is immers niet correct gereden van de ruiter.....

Es könnte alles so einfach sein
Ist es aber nicht

~Die fantastischen Vier~

Fitzroy

Berichten: 25091
Geregistreerd: 11-01-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 28-05-01 15:42

ik ben het helemaal met je eens, Ineke, alleen dan niet met betrekking tot Jasmijn. Maar er zitten heel veel foutenkijkers onder de juryleden. Het ergste vind ik nog en dit vind ik ook echt een manco aan de bevoegdheden van juryleden, dat bv. mensen die zelf nooit hoger hebben gereden dan 1 wp in de M1 dan toch M2 mogen jureren. De M2 is toch alweer een heel andere rubriek waarin verzameling gevraagd wordt en niet progressieve overgangen. Die mensen hebben dit zelf nooit kunnen/mogen voelen, hoe kunnen ze dan anderen daarop beoordelen?
Zo was ik voor de MKZ crisis bij een wedstrijd waar ik van de 5 proeven de enige was zonder verliespunt (dus dat was ook een prestatie), dan vraag ik me echt af waar juryleden mee bezig zijn.
In mijn ogen is dat ook jaloezie omdat ze zelf nooit hoger hebben gereden.

Jasmijn, dit hele verhaal was niet voor jou bedoeld, maar ik vraag me wel af hoe jij erover denkt??

Rhys
Berichten: 6352
Geregistreerd: 19-01-01
Woonplaats: Drenthe

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 28-05-01 22:09

Was ik nog even vergeten te zeggen Haha! ben het in principe ook met je eens.
Vooral de oudere garde juryleden is letterlijk en figuurlijk nog al eens conservatief bezig.

Maar: Het is natuurlijk heel moeilijk, dat jureren. Wij zijn in die zin dan de beste stuurlui die aan wal staan.

En het wordt steeds beter! Heb ik het idee tenminste.

Es könnte alles so einfach sein
Ist es aber nicht

~Die fantastischen Vier~

Jasmijn

Berichten: 3757
Geregistreerd: 24-02-01
Woonplaats: Apeldoorn

Link naar dit bericht Geplaatst: 28-05-01 23:33

Ik ben absoluut geen fouten kijker, ik neig zelfs vaak naar het tegenovergestelde, ik vind bijv 3 passen halsstrekken, waarbij je de rug ook ziet welven, en de rest matig, veel beter dan een paard/pony die de neus naar beneden doet, zonder zijn hals te strekken zoals het bedoelt is.
Ik heb gelukkig ook nog nooit te horen gekregen dat ik een fouten kijker ben. Ik denk juist door te zeggen dat als er een oefening goed uitgevoerd wordt door het paard, maar duidelijk minder door de ruiter, ik toch een voldoende moet geven, ik daarmee al aangeef geen fouten kijker te zijn.
Ik ben jurylid geworden omdat ik met een draver reed. Het begin van de punten was altijd erg hoog, maar na de galop kwam ik niet meer boven de 4 uit, van o jee, een draver, die mag geen winstpunt krijgen! Terwijl de galop gewoon een 4 tact was, dus slecht, maar de onderdelen daarna weer gewoon goed. Ik probeer dus naar het rijden te kijken en niet naar de kwaliteit van het paard.
Ik vind het zelf wel heel belangrijk dat je als jury zelf nog rijdt (ook wedstrijden) zodat je weet wat je in de baan allemaal tegen kunt komen, en het geen ver van je bed show is.
Ik ben bovendien niet jaloers op anderen, ik jureer tot en met de M en rijdt zelf Z, dus jureer geen concurentie van mij.
Het enige waar ik wel eens pissig om kan worden is een heel goed paard, met een ruiter die er (nog) niets van snapt en dat op het paard afreageerd, daar kan ik slecht tegen, en daarvoor wil ik voor dat onderdeel nog wel eens lage punten geven.
Een verliespunt heb ik gelukkig nog nooit hoeven geven, en ik denk dat de meeste juryleden voor de baan gaan zitten om leuke proeven te zien en veel (hoge) punten weg te geven. Ik wel in ieder geval, ik kan echt genieten van een leuke, sympathieke proef.
Wat ik echt niet kan is B pony's jureren, als ik die kleintjes door de baan zie gaan, vind ik dat al zo knap, dat ze bijna allemaal een winstpunt hebben Haha! Dat is eigenlijk ook weer niet de bedoeling.
Groetjes Laura, die hoopt van de zomer weer leuke punten weg te mogen/kunnen geven.

Ineke, ik ben het helemaal met je eens dat de ruitersport voor de ruiters is, maar vergeet niet dat zonder juryleden, (die er ook alleen maar kilometervergoeding en 25 gulden voor krijgen, dus eigenlijk vrijwilligerswerk doen) er weinig wedstrijden zouden zijn. Ik ben het helemaal met je eens dat er veel foutenkijkers zijn, maar als ik die als jury krijg denk ik altijd maar, wie heeft er nou gelijk, zij of ik, en als ik vind dat mijn paard een lekkere proef gelopen heeft, vind ik dat ik gelijk heb, en dat zij er anders over denken is hun probleem, niet het mijne. (Wel zonde van je startgeld, maar ja)
_________________
Een vos verliest wel zijn haren, maar niet zijn streken!!!

<font size=-1>[ Dit Bericht is bewerkt door: Jasmijn op 2001-05-28 23:42 ]</font>

<font size=-1>[ Dit Bericht is bewerkt door: Jasmijn op 2001-05-28 23:44 ]</font>

ineke

Berichten: 916
Geregistreerd: 19-03-01
Woonplaats: brabant

Link naar dit bericht Geplaatst: 29-05-01 13:30

Wat dacht je van de tijd die je er mee kwijt bent.Eerst oefenen ,oefenen en nog eens oefenen dan de hele zaterdag poetsen wassen vlechten, dan de hele zondag op pad voor 6 min .!!!!!! Party!!

Jasmijn

Berichten: 3757
Geregistreerd: 24-02-01
Woonplaats: Apeldoorn

Link naar dit bericht Geplaatst: 29-05-01 15:20

Dat van het vlechten en poetsen en wassen ben ik helemaal met je eens *LOL*
(Hoewel het voor mijn leerwerk wel weer goed is Haha! )
Maar het oefenen, doe je toch niet alleen voor die 6 minuten?? Dat doe je toch ter ontwikkeling van je paard? En voor je eigen plezier hoop ik?
Groetjes Laura

Navragen is beter dan afvragen.

Jasmijn

Berichten: 3757
Geregistreerd: 24-02-01
Woonplaats: Apeldoorn

Link naar dit bericht Geplaatst: 29-05-01 21:38

Bovendien is als het goed is het rijden van een wedstrijd gewoon leuk, en dat leuke is toch niet afhankelijk van het puntenaantal dat je aan het eind van de dag te horen krijgt?
Volgens mij moet je de voldoening van het wedstrijd rijden veel meer bij jezelf zoeken en als de jury het met je eens is is dat natuurlijk heel leuk, maar als je lekker gereden hebt, een leuke dag gehad hebt, is dat toch niet allemaal ineens verpest als de punten niet zo uitvallen als je verwacht had?
Bij een verliespunt kan ik me dat trouwens wel een beetje voorstellen, maar die heb ik zoals eerder geschreven nog nooit hoeven geven, ik denk dat als je 120 punten haalt het ook wel duidelijk is dat je geen superproef gereden hebt Knipoog

Navragen is beter dan afvragen.


Rhys
Berichten: 6352
Geregistreerd: 19-01-01
Woonplaats: Drenthe

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 29-05-01 22:50

Je moet ook inderdaad voor jezelf rijden en niet voor de jury.
Alleen kan dat wel moeilijk zijn.
Ik heb er ook even over gdaan om tot dat besef te komen zegmaar. Als ik vroeger geen winstpunt had, was ik diect teleurgesteld, dacht dat ik het nooit zou leren enz.....nu kan ik het realtiveren en ga eerst bij mezelf na of ik tevreden was, en kijk dan naar de punten. meeslat vallen die mee de laatste tijd, gelukkig Lachen
Hoewel het ook geen goed gevoel is als je met 168 punten thuis komt terwijl je zelf het gevoel had dat je een poedersuikerproef gereden hebt...(komt bij mij voor)...

Om nog even terug te komen op het schouderbinnenwaarts. heb even een jurylid haar mening gevraagd Lachen .
Zij was het met mij eens dat een paard geen correcte schouderbinnenwaarts KAN uitvoeren als de ruiter het binnenbeen naar achteren legt, dan loopt hij gewoon braaf te wijken langs de hoefslag. Welke buiging?
Verder is het gewoon de verantwordelijkheid van de ruiter, als je verder wilt komen moet je jezelf niet voor het lapje houden door oefeningen half uit te voeren, daar schiet je niks mee op. Het schouderbinnenwaarts is een middel, geen doel.

Dit verhaal spreekt mij wel aan. Jullie?

Es könnte alles so einfach sein
Ist es aber nicht

~Die fantastischen Vier~


Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 88 bezoekers