Voedingsadvies gevraagd, paard met div. problemen

Moderators: C_arola, Coby, Nicole288, Dyonne

Toevoegen aan eigen berichten
 
 
flappie2
Berichten: 1063
Geregistreerd: 30-06-07

Voedingsadvies gevraagd, paard met div. problemen

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 24-08-12 00:27

Wie kan mij voedingsadvies geven voor mijn paard?

Het gaat om een 6 jarige andalusier ruin.
Hij heeft al 4 jaar luchtweg problemen, en is hierdoor licht dampig geworden.
Mei dit jaar is hij HB geraakt en loopt zins 2 weken weer helemaal zuiver. Hij is waarschijnlijk IR, dit is getest maar de test is niet goed afgenomen waardoor de uitslag niet helemaal betrouwbaar is. Ook heeft hij moeite met het afvoeren van afvalstoffen, hierdoor ook snel stijf/spierpijn.

Voorheen kreeg hij altijd voordroog of hartog compactgras met 1 schep muslie.
Zins 6 maanden krijgt hij geen muslie meer maar een handje lucerne met marstall force en omega olie.

Zins hij HB is geraakt krijgt hij zo'n 10kg hooi wat minimaal 1 uur is geweekt, i.v.m het stof en de suikers. Daarnaast krijgt hij 1x p.dag een handje lucerne, met 50gr force en 30ml omega olie en een schepje magnesium.

Nou heb ik hem weer opgepakt met rijden en merk dat hij wat energie te kort komt. Uiteraard moet zijn conditie ook weer opgebouwd worden. Graag zou ik hem iets willen geven waar weinig suiker en zetmeel in zit maar hem toch wat extra energie geeft. Hij is goed op gewicht dus hoeft niet af te vallen, heeft ook niet de aanleg om erg dik te worden.

Nou zat ik zelf te denken om hem het volgende te gaan geven:
10kg geweekt hooi
1/2 kg Subli seniore priores. Hier zit erg weinig suiker en zetmeel in. De bietenpulp die er in zit zou goed zijn voor de darmen en afvoer van afvalstoffen.
Schepje magnesium. i.vm magnesium te kort volgens bloedonderzoek.
Subli omega 369. Dit zou meer energie geven.

Wat vinden jullie van dit voerschema? Andere ideen zijn uiteraard welkom!

Is het voeren van extra vit en min (force) nog nodig met dit voerschema of zou een zoutblok en mineralen liksteen ook voldoende zijn. En wat is het voordeel/ nadeel van de Subli omega 369 en omega olie wat hij nu krijgt?

tamary

Berichten: 29182
Geregistreerd: 19-06-02
Woonplaats: Drenthe

Re: Voedingsadvies gevraagd, paard met div. problemen

Link naar dit bericht Geplaatst: 24-08-12 00:30

Zijn de waardes voor selenium en vit. E ook getest? Tekort daaraan is nogwel eens reden voor de stijfheid.

flappie2
Berichten: 1063
Geregistreerd: 30-06-07

Re: Voedingsadvies gevraagd, paard met div. problemen

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 24-08-12 00:33

Ja die zijn getest en waren goed, dus heeft geen te kort hierin. Het is enkel de magnesium die wat te laag was, veder waren alle bloedwaardes goed. Er is 2x is 8 maanden bloed afgenomen, de laatste keer was eind mei.

Hannanas
Berichten: 13015
Geregistreerd: 21-01-06
Woonplaats: Gelderland

Link naar dit bericht Geplaatst: 24-08-12 00:35

Dus dan zou dat halve kilootje seniores als enige erbij komen?
Kan nooit kwaad, ook een kilo niet.
Misschien wat luzerne opvoeren? Of reageerd ze sterk op eiwitten?
Wellicht meer olie/369?
Meer energie dsn moet je dus ophogen in de eiwitten en vetten.
Force zou ik blijven geven.

flappie2
Berichten: 1063
Geregistreerd: 30-06-07

Re: Voedingsadvies gevraagd, paard met div. problemen

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 24-08-12 00:44

Lucerne kan ik er ook nog bij blijven geven, heb niet het idee dat hij reageerd op de eiwitten die er in zitten. Hij reageerd wel op suiker en zetmeel.

Karin_deB

Berichten: 8248
Geregistreerd: 15-08-04
Woonplaats: Rijsbergen

Re: Voedingsadvies gevraagd, paard met div. problemen

Link naar dit bericht Geplaatst: 24-08-12 03:57

Misschien is Equilife F4F wat voor je? Kijk eens op de site paardnatuurlijk.nl Wordt sterk aangeraden bij HB en IR paarden.

ellepel

Berichten: 47339
Geregistreerd: 24-02-04
Woonplaats: assen

Link naar dit bericht Geplaatst: 24-08-12 08:29

je kunt ook de subli dieetmix gaan geven met een schepje multivitamine.
die seniores moeten ze wel lusten,mijn paarden eten het dus niet haha.
voordeel van de dieetmix is dat er geen graan in zit,dus geen suiker.

ik geef het ook,ben er heel tevreden over.
:j

flappie2
Berichten: 1063
Geregistreerd: 30-06-07

Re: Voedingsadvies gevraagd, paard met div. problemen

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 24-08-12 09:34

Krijgen ze van die dieetmix wat extra energie dan? Of moet je daar veel van voeren voordat ze daar wat energie uit halen.

Britt

Berichten: 18893
Geregistreerd: 18-04-04

Re: Voedingsadvies gevraagd, paard met div. problemen

Link naar dit bericht Geplaatst: 24-08-12 09:48

Bij mijn pony heb ik heel veel baat gehad bij gericht behandelen met homeopatische middelen. Mijn haflinger heeft ook veel moeite met het afvoeren van afvalstoffen en kan ook slecht tegen gras (met lichte IR en altijd hoog risico op HB, ook snel verzuurde spieren). Zij wordt nu twee keer per jaar gereinigd met een groene leemkuur, die helpt haar bij het afvoeren van de afvalstoffen, daarnaast krijgt ze gedurende het weideseizoen Glucobalance, met dit jaar voor het eerst Podocomp erbij. Dit heeft ervoor gezorgd dat ze heel snel weer bovenop een hoefbevangenheid was (na niet nadenken van de staleigenaar, die haar liet ontsnappen naar een volle wei) en er geen last meer van heeft gehad.

Wat betreft krachtvoer ben ik erg tevreden over de producten van Marstall, mijn hafje staat op de Vito, aangevuld met ruwe spelt. Maar zij heeft juist teveel energie. Mijn vorige andalusiermerrie had ik op Marstall Naturell staan, maar die had geen klachten. Ik hoor ook goede ervaringen over de weidemuesli, wel genoeg energie, maar laag in de suikers :j

FriesWytske
Berichten: 9899
Geregistreerd: 05-08-06

Link naar dit bericht Geplaatst: 24-08-12 09:52

Hoe wil je een paard energie geven, maar geen eiwitten en suikers geven. Dit heeft een paard echt wel nodig voor energie.

Column Voervergelijk.nl
Posted on 14 augustus 2012 by Equilin
Al enige tijd lijkt er sprake te zijn van een nieuwe trend in paardenland. Een paard mag geen suiker meer en melasse is al helemaal uit den boze. Paardenvoeding is sterk aan trends onderhevig. Jaren geleden was de trend eiwitarm voeren. Deze trend was niet onderbouwd en zelfs ten nadele van het paard. Eiwitten werden beschuldigd van dikke benen, bulten over het hele lichaam en waren zelfs de oorzaak van hoefbevangenheid.

Wat blijkt? Geregeld komt het voor dat paarden een tekort hebben aan essentiële aminozuren. Eiwitten zijn opgebouwd uit verschillende aminozuren: essentiële en niet-essentiële. Essentiële aminozuren moet het paard via het voer binnen krijgen en zijn nodig voor vele enzymfuncties en de opbouw van (spier)cellen. Een paard met een tekort aan essentiële aminozuren kan problemen krijgen met de weerstand en is vaak arm in de bespiering.

Ook de suikerhysterie vraagt om uitleg
De voeding van het paard is onder te verdelen in vijf categorieën: vezels, eiwitten, vetten en olie, koolhydraten en vitaminen en mineralen. Al deze onderdelen heeft het paard nodig om het lichaam gezond te houden en arbeid te kunnen leveren. Onder koolhydraten vallen ruwe celstof (vezels) en verteerbare koolhydraten. En onder de verteerbare koolhydraten vallen suiker en zetmeel. Zetmeel is opgebouwd uit suikermoleculen die door de verteringsenzymen in de darm tot suiker worden afgebroken. Paardenbrokken bevatten gemiddeld 25 tot 45% zetmeel. Dit komt neer op 250 tot 450 gram suiker in een kilo paardenbrok.

Melasse is een bijproduct uit de suikerindustrie en bevat ongeveer 50% suiker. In paardenbrokken zit maximaal 6% melasse. Dit komt neer op 30 gram suiker in één kilo paardenbrok. Gras bevat meer suiker: tussen de 8 en 14%. Dit komt neer op 80 tot 140 gram suiker per kilo en van gras eet een paard doorgaans veel meer dan van paardenbrok. Hetzelfde geldt voor de diverse andere ruwvoeders, zoals 8-15% suiker in hooi en 7-14% in voordroog. De hoeveelheid suiker dat een paard vanuit melasse binnenkrijgt, is ten opzichte van de totale hoeveelheid suiker die het paard eet dus verwaarloosbaar.

Zijn suiker en zetmeel slecht?
Paarden hebben in de blinde en dikke darm miljarden bacteriën. Deze bacteriën leven in evenwicht met elkaar en leven van de voedingstoffen die het paard niet heeft kunnen opnemen in de maag en dunne darm. In een gezonde toestand zijn dit de stoffen die niet verteerbaar zijn door de verteringsenzymen van het paard zelf, bijvoorbeeld vezels (ruwe celstof) en eiwitten. Deze vertering door bacteriën wordt fermentatie genoemd en levert op zijn beurt weer allemaal gunstige voedingstoffen voor het paard op.

Als teveel verteerbare koolhydraten de blinde en dikke darm bereiken en ter beschikking komen voor bacteriële fermentatie, dan heeft dit tot gevolg dat de bacteriebalans verstoord raakt en verkeerde bacteriën de overhand nemen. Deze produceren schadelijke stoffen en verstoren zodoende de gehele stofwisseling. Bovendien wordt de darmwand geprikkeld dat weer tot ontstekingsreacties kan leiden met gas- en krampkoliek als gevolg. Maar ook allerlei vage subklinische verschijnselen en gedragsveranderingen kunnen hiervan het resultaat zijn.

Dus dan alleen nog maar snelle koolhydraten?
Snelle koolhydraten, suikers en/of zetmeel, kunnen zeer snel worden afgebroken en opgenomen. Met als gevolg een hoge bloedsuikerspiegel na de maaltijd. Die bloedsuikers worden onder invloed van insuline opgeslagen in de spier- en vetcellen van het paard en komen weer vrij tijdens beweging. Maar hoe noodzakelijk zijn die snelle koolhydraten? De meeste paarden krijgen veel meer energie binnen dan dat ze nodig hebben. Zo heeft een paard dat een uur lichte arbeid verricht geen scheppen krachtvoer nodig. Onder een uur lichte arbeid wordt verstaan een half uur stap, 25 minuten draven en een paar minuten galop (tot M-niveau) en dat elke dag. Als een paard 7 uur graast op een gemiddelde wei, dan krijgt het hiervoor voldoende energie binnen. Extra koolhydraten bijvoeren met bijvoorbeeld granen of paardenbrok resulteert dan in te dikke paarden met een verhoogd risico op insulineresistentie en hoefbevangenheid.

Suikerhysterie terecht?
Koolhydraten zitten in het paardenvoer, daar is geen ontkomen aan en zijn ook noodzakelijk voor het paard om te blijven functioneren. Paarden kunnen met koolhydraten overweg, hoewel het zaak is niet te grote porties tegelijk te voeren en in verhouding met de hoeveelheid beweging die het paard krijgt.

Vergelijk het met chips en koekjes, allemaal extra energie die in de regel niet nodig is maar wel lekker. En de commercie vaart er wel bij. Paardenbrokken zijn tegenwoordig melasse-vrij en ook de eerste varianten ‘light voer’ zijn al op de markt. Lekker ‘light’ met minimaal 25% zetmeel en ruim een kilo suiker per dag uit het ruwvoer! Als we nou echt goed willen voeren, laten we ons dan eens druk gaan maken om voldoende energiearm en vezelrijk ruwvoer, want dat is waar onze paarden echt behoefte aan hebben. En melasse, dat is een druppel op de gloeiende plaat….
_________________

Hannanas
Berichten: 13015
Geregistreerd: 21-01-06
Woonplaats: Gelderland

Link naar dit bericht Geplaatst: 24-08-12 10:27

Ts voert niet eiwitarm. Inluzerne zitten veel aminozuren.
Vandaar de tip dit wat op te voeren.
Naast de force en het ruwvoer, je kunt ook 12 kilo of meer geven, heeft je paard denk ik tijd nodig weer fit te worden.
In mijn optiek zitten er in dit rantsoen genoeg suikers door het ruwvoer.
Force zou ik niet weglaten, water onttrekt een hoop voeding uit hooi.

petitparis

Berichten: 15988
Geregistreerd: 19-01-09
Woonplaats: Hulshout (België)

Re: Voedingsadvies gevraagd, paard met div. problemen

Link naar dit bericht Geplaatst: 24-08-12 10:35

voorlopig zou ik meer luzerne en olie (of omega3-6-9) gaan voeren, maar eenmaal je je paard hebt opgebouwd en "serieuzer" aan de slag wil, zal je toch een voeder moeten bijnemen dat iets rijker is aan suikers, want dit is nu eenmaal de primaire energiebron voor een paard bij arbeid. Als je paard het verbruikt is er geen probleem. Dus echt gaan voeren in functie van de te leveren arbeid.

Misschien de Dodson&Horrel verdeler contacteren voor voeradvies. Zij hebben speciaal voeders in hun gamma voor paarden die IR of gevoelig zijn voor HB

flappie2
Berichten: 1063
Geregistreerd: 30-06-07

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 24-08-12 12:19

Lucerne ga ik ophogen. Hoeveel meer zal ik gaan geven. Hij krijgt nu 1 voerschep vol per dag. De force blijf ik geven voor de vit en min. Als hij straks weer volop in training staat kan ik hem indd wat rijker voer gaan geven, maar nu nog niet.
Ook de olie zal ik ophogen, hoeveel meer zou verstandig zijn. Geen idee hoeveel olie een paard mag hebben.

Hannanas
Berichten: 13015
Geregistreerd: 21-01-06
Woonplaats: Gelderland

Link naar dit bericht Geplaatst: 24-08-12 13:49

Doe je nu olie of subli369?
Lucerbe gaf ik hier 2 aangestampte emmers vol per dag, dus ik zou zeggen... Kijk naar je paard! Een schep is helemaal niks. Het is ruwvoer!
Zo ook met de olie. Rustig opgevoerd mag een paard wel 500 ml per dag, maar dat zou ik jou niet aanraden dat is nergens voor nodig.

2 x de hoeveelheid olie dan nu, en Lucerne per week 1 schep verhogen.
Ervaar en kijk! Kan niemand voor jou berekenen.

flappie2
Berichten: 1063
Geregistreerd: 30-06-07

Re: Voedingsadvies gevraagd, paard met div. problemen

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 24-08-12 14:10

Ik geef nu omega olie van Naf. Ik weet niet wat beter is om te geven de olie van Naf of de omega 369 van Subli???

Assiepassie
Berichten: 745
Geregistreerd: 05-11-05

Link naar dit bericht Geplaatst: 27-08-12 20:01

flappie2 schreef:
Lucerne ga ik ophogen. Hoeveel meer zal ik gaan geven. Hij krijgt nu 1 voerschep vol per dag. De force blijf ik geven voor de vit en min. Als hij straks weer volop in training staat kan ik hem indd wat rijker voer gaan geven, maar nu nog niet.
Ook de olie zal ik ophogen, hoeveel meer zou verstandig zijn. Geen idee hoeveel olie een paard mag hebben.
'

Let op: niet ieder paard verdraagt luzerne goed!
Heb meerdere pre's in mijn bestand die er net gevoelig van gingen lopen.

Ik zou je graag verder helpen.

BigOne
Berichten: 38252
Geregistreerd: 03-08-09

Re: Voedingsadvies gevraagd, paard met div. problemen

Link naar dit bericht Geplaatst: 27-08-12 20:05

De conditie opbouwen gaat ook langzamer doordat zijn longinhoud minder is geworden door de longproblemen, heeft dus niet alleen met voer te maken. Pas ook op met flink ruikende vliegensprays, hooispray en etherische olien. Als ik die gebruik kan ik meteen de da bellen want dan slaan de longen helemaal dicht.

flappie2
Berichten: 1063
Geregistreerd: 30-06-07

Re: Voedingsadvies gevraagd, paard met div. problemen

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 28-08-12 12:00

Op het moment gaat het helaas weer slechter met hem. Omdat het zo goed ging was ik heel laangzaam aan weer begonnen met het gras opbouwen. Was begonnen met 10min op het gras en heb dan na 1,5week op gebouwd naar 20min. Af gelopen zaterdag waren alle 4 de voeten weer warm en liep hij weer gevoelig.

Hij is ook net bekapt geweest. Dus het zou ook door het bekappen kunnen komen dat hij weer gevoelig loopt. De hoefsmid zij dat z'n hielen extreem afgesleten waten door de HB, hierdoor zijn z'n hielen nu zo laag dat die bijna helemaal de grond raken. Na het bekappen is de draagrand weer gelijk met de zool. Dus de zool raakt nu ook weer de grond dus dat zou ook de gevoeligheid kunnen veroorzaken.

Wat de lucerne betreft heb ik niet gemerkt dat hij daar op reageerd. Wel is het zo dat hij altijd maar 1voerschep kreeg dus dat is natuurlijk niet zo veel. Ik weet dus niet of hij wel zou reageren als de hoeveelheid omhoog zou gaan.