Kleine kinderen met sporen?!!

Moderators: balance, C_arola, Sica, Neonlight

Toevoegen aan eigen berichten
 
 
Mieke
Berichten: 6925
Geregistreerd: 09-02-01
Woonplaats: NH

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 29-05-01 11:06

Dit zie ik de laatste jaren steeds vaker. Kinderen van een jaar of 10 op hun pony met sporen om. Moeten die niet eerst gewoon leren rijden, benen stil houden en hun pony aan de beenhulpen krijgen?

Er zullen altijd uitzonderingen zijn, pony's die gewoon slecht aan het been zijn, maar dit is een africhtingsprobleem en dan zouden er geen kleine kinderen op zo'n pony moeten rijden voordat deze goed gecorrigeerd is. Is mijn mening.

Oké, ik behoor tot de "ouwe bokken" hier en toen ik jong was (jonger was, bedoel ik *LOL*) zag ik niemand van mijn leeftijd met sporen rijden, volgens mij is het echt iets van de laatste tijd, klopt dit?

Wat vinden jullie daar nou van?

Groetjes Mieke

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 29-05-01 11:10

klopt hoor. Bij ons wordt westernles gegeven en daar zie je het ook. Kun je je voorstellen, kids met 'pizzasnijders'?

Ineke2

Berichten: 33108
Geregistreerd: 09-01-01
Woonplaats: Spijkenisse

Link naar dit bericht Geplaatst: 29-05-01 11:15

Ja bij ons op de manege is ook een meisje met een eigen pony (meisje is 8) die rijd met sporen en zweep op die pony.

Die pony is nu dus helemaal verpest, totaal niet aan het been en maar zitten schoppen met die sporen GRRR....

Maarja als ik er iets van zeg krijg een grote mond terug, (ook van die ouders dan he, want meisje gaat kwaad naar der ouders, dat ik heb gezegd dat ze niet met sporen moet rijden, voordat ze der benen stil kan houden) nou dan moeten ze het zelf maar weten...bemoei me der niet meer mee....zielig voor die pony maarja.

Pink_Horizon

Berichten: 19828
Geregistreerd: 11-03-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 29-05-01 11:16

ja dat klopt! valt mij ook erg op.
Maar ja, wat doe je eraan? Als de instructeur er al nix van zegt wie zijn wij dan?

Groetjes Kim

Karin

Berichten: 65336
Geregistreerd: 10-01-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 29-05-01 11:18

Eigenlijk onvoorstelbaar hè, bij ons op de manege werd vroeger in de beginnerslessen ook met sporen gereden. Ik deed er zelf ook aan mee... Tja, we wisten niet beter, er waren twee pony's die sporen 'nodig hadden' dus reed je daarmee. En als je daar geen zin in had en de pony liep halverwege de les niet door, kreeg je ze alsnog om van de baas (tevens instructeur). Geen idee of het nu nog zo is, maar ik vrees het ergste.

P.S. Ik heb het nu over mijn eerste jaar op de manege en dat was '83/84!

_________________
<FONT COLOR="DARKBLUE"> Mannen leven van vergeten, vrouwen van herinneringen - T.S. Eliot</FONT>

<font size=-1>[ Dit Bericht is bewerkt door: Karin op 2001-05-29 11:19 ]</font>

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 29-05-01 11:20

Toen ik nog zo klein was mocht ik ook echt niet met sporen rijden. Bij ons op de manege mocht je pas met sporen rijden als je je benen echt goed onder controle had.
Tegenwoordig zie je steeds meer kinderen met sporen rijden, ook als ze geen les hebben en dat vooral vind ik een kwalijke zaak. Als ze al een tijdje rijden en bijvoorbeeld echt trainen en veel les hebben dan kunnen ze onder begeleiding best wel eens een spoortje om krijgen maar ik vind het belachelijk als je zite hoeveel beginnende kinders ze om hebben voor het stoere of omdat ze vindne dat ze wel goed rijden en hun pony niet goed loopt. En dan heb je tegenwoordig ook nog de ouders die zeggen dat hun kind met sporen moet rijden omdat ze nog zo klein zijn en niet voldoende kracht in de benen hebben.

flopsy

Berichten: 738
Geregistreerd: 02-02-01
Woonplaats: voorburg

Link naar dit bericht Geplaatst: 29-05-01 11:47

ja!! kwam laatst op een manege waar wedstrijd was, reed er een meisje van 10 met sporen op haar pony! en schoppen dat ze deed, echt sonde, was een z2 dressuur pony geweest en papas en mams dachten maar ooh wat leuk daar kan ze nog ver mee komen, bah!

miseryfox

Berichten: 1681
Geregistreerd: 07-03-01
Woonplaats: Dronten

Link naar dit bericht Geplaatst: 29-05-01 12:05

Jaaah..
bij ons zag k n meisje ook met sporen rijden...
van 8 ofzo... echt mega jong..
eerst reed ze haar zonder sporen maar nu dus met...
in de les zeggen ze dr nix over omdat t n eigen pony is..

kenzolover

Berichten: 228
Geregistreerd: 25-04-01
Woonplaats: POORTUGAAL!

Link naar dit bericht Geplaatst: 29-05-01 12:37

aan de ene kant is het zielig

maar op een manege die ik ken mag je ook met sporen rijden (kinderen van 12 tot 15) maar ja hoe wil je anders die zachte kleine beentjes van de kinderen laten voelen in je paards buik???
sommige paarden negeren ook zwepen en dan? zit jij daar met je korte beentjes...

ik zelf rij niet met sporen mijn been voelen ze meestal wel...

ik ken ook een meisje die ook een pony heeft die ze met sporen berijd en dan ook nog die lange zweep erbij
die pony word nu ook verpest..

maar misschien komt dat niet door de sporen je weet maar nooit...

flopsy

Berichten: 738
Geregistreerd: 02-02-01
Woonplaats: voorburg

Link naar dit bericht Geplaatst: 29-05-01 12:40

nou ik denk dat als die kindertjes eraan toe zijn en goed genoeg rijden dat die beentjs toch wel wat inwerking hebben, behalve als het echt van die manege ponys zijn die nergens meer op reageren. maar ik denk dat je eerst goed je been moet leren stilhouden en goed moet leren rijden voordat je sporen gaat gebruiken

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 29-05-01 13:10

hoi
ik ben het helemaal met jullie eens dat kleinen kinderen gewoon nog geen sporen om mogen hebben.Laat ze inderdaad eerst zo maar eens leren rijden.

Westernfreak

Berichten: 5495
Geregistreerd: 06-05-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 29-05-01 13:32

Inderdaad. Ook op concours, zie je veel mensen (ook volwassenen) die hun paard lek prikken na een weigering, terwijl het toch echt meestal de fout van de ruiter was. Daar erger ik me pas aan!!! Boos!

Heike
Mede-oprichtster

Berichten: 17804
Geregistreerd: 09-01-01
Woonplaats: Gemert

Link naar dit bericht Geplaatst: 29-05-01 14:26

hmm een paard voelt het heus wel. Een paard voelt een vlieg over zijn vacht lopen maar een stel kinderbenen zal hij niet voelen.

trouwens bij ons op de manege schoppen de kinderen echt. Ze 'drijven' dan echt harder aan dan de meeste volwassenne.

De meeste pony's hebben ervoor gekozen niet te luisteren en dat kun je ze niet afleren door dan maar met een spoor te gaan rijden. want wat is de volgende stap?!

Eerst goed leren rijden en dan pas spoortjes aan.

Ontario

Berichten: 1921
Geregistreerd: 25-01-01
Woonplaats: Deurne

Link naar dit bericht Geplaatst: 29-05-01 14:50

Hoi!
Mijn zusje is bijna 9, maar ze rijdt al ruim 4 jaar. Ze rijdt netje smet haar benen stil. Ik ga met haar toch knopspoortjes proberen, want die ouwe dikke Plokkie, wil, hoe hard je te keer gaat zonder sporen, niet lopen! (eigenwijze haf) Ze is ook erg bot op beenhulpen, en dat krijg je er dus echt niet uit. Ik reed haar altijd met aardig lange sporeen en een lange zweep, dan gaat het aardig. En als het niet gaat, of als ik zie dat het niet kan, dan zeg ik gewoon: sporen af! Klaar! Ik kijk wel hoe het gaat.

Mieke
Berichten: 6925
Geregistreerd: 09-02-01
Woonplaats: NH

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 29-05-01 15:07

Ik weet hoe het voelt op een paard wat afgestompt is op beenhulpen. Heb er zelf twee, beiden nooit goed ingereden. Is niet fijn. Boos!

Daarom vind ik dus ook dat kinderen in principe moeten leren rijden op goed ingereden pony's, dit bevordert een goede zit en stille handen en benen. Ik heb eens een intervieuw met Tineke Bartels gelezen die zei dat mensen die op afgestompte paarden leren rijden, later nooit mooi stil kunnen zitten en ik denk dat ze voor een groot deel wel gelijk heeft.

Zelf heb ik als kind op een nogal strenge klassieke manier les gehad van Betty Clausen (in Noordholland een hele bekende), die bijna militairistisch was ingesteld. Geen humor in de lessen, geen gepraat, bloedserieus rijden en elke les zitoefeningen. Helaas was er nooit gelegenheid om te spelen met de pony's of zonder zadel te rijden, wat een goede zit alleen maar bevordert. Dat is dus wel een tekortkoming!
Alle pony's waren zelf gefokt en goed aan de hulpen. Er waren wel een paar luie beestjes bij, maar ze zorgden er altijd voor dat je daar niet te vaak op reed. Niemand reed daar met sporen, ook de oudere jeugd niet. Waarschijnlijk komt daar een deel van mijn aversie tegen jonge kinderen met sporen vandaan.

Mijn paard Toon is ex-manegepaard en door manegeklanten (die soms pas 20 lessen gehad hadden) altijd met sporen werd gereden omdat hij anders niet wilde lopen. Ik zit dus nu met een paard dat nergens van onder de indruk is en weer helemaal "gevoelig" moet worden gemaakt. Valt niet mee! (Alhoewel hij het prima doet hoor!)

Groetjes Mieke

Nimber

Berichten: 26552
Geregistreerd: 10-01-01
Woonplaats: Apeldoorn

Link naar dit bericht Geplaatst: 29-05-01 17:12

ik vind het onzin als zo'n kind dus amper kan rijden en totaal geen stil been heeft om dan met prikkers te gaan rijden als het paard al slecht aan het been is moet je vooral niet met sporen gaan rijden stompie ie lekker nog meer op af.......

Ik ken het ja van Heike hoe die kinders soms rijden benen er een heel eind af en dan klets er vol in...

Cissi_D

Berichten: 1549
Geregistreerd: 10-01-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 29-05-01 17:50

Laatst was ik bij een wedstrijd. Toen was er een meisje dat voorop mocht bij het ererondje. Ik denk dat ze een jaar of 6,7 geweest zou zijn. Kei lieve pony. Was gewoon voorwaarts. Maar dat meisje had spoortjes aan en ook nog eens verkeerd om, met de knoppen naar boven dus! En ze hield haar benen niet stil!

ylva

Berichten: 1745
Geregistreerd: 08-04-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 29-05-01 20:05

Bij ons reed er niemend met sporen op de manege ponies vroeger, mocht niet, en was ook niet nodig, naar de kleintjes luisterden de meeste niet, ja neem het ze kwalijk, maar in de gevorderde lessen(waar ik ook in zat, en wij reden heus niet geweldig) waren ze allemaal prima voorwaarts en goed aan het been, nooit een spoor nodig. Ik heb ze ooit wel eens gekocht, knopspoortsjes, maar ook op mn eigen pony zelden gebruikt.
Kleine kinderen moeten geen sporen om, leer ze inderdaad eerst maar normaal rijden.
Ik leer mijn pony nu ook op de lichtste beenhulp voorwaarts te gaan, nou wil ie sowieso wel, maar zolang het goed gaat draag ik echt geen sporen, een zweep heb ik alleen als hij weigert te lopen (beetje koppig)en verder gebruik ik die ook niet, hoe minder hulpmiddelen hoe beter!

Marieke
Berichten: 1343
Geregistreerd: 31-03-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 29-05-01 20:29

Dat kunnen ze niet van mij hebben afgekeken, ik rij nooit met sporen op TV *LOL* *LOL*

Grapje!

Ineke2

Berichten: 33108
Geregistreerd: 09-01-01
Woonplaats: Spijkenisse

Link naar dit bericht Geplaatst: 29-05-01 20:49

hihihi *lol* die vind ik wel leuk hoor Marieke *LOL* Party!!

vikki

Berichten: 14286
Geregistreerd: 21-02-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 29-05-01 21:01

Haha! Hmmm, er mogen van mij af en toe wel kinderen eventjes op Escaal rijden, maar NIET met sporen! Als ze haar zonder sporen niet kunnen rijden kunnen ze het met sporen zeker niet, Escaal is zo makkelijk Haha! Maar eh, er heeft af en toe wel een meisje van 13 op Escala gereden en die reed ook nog op een manege, daar mochten kinderen sowieso niet met sporen rijden als ze niet al lang les hadden en zelfs dan moesten ze eerst nog een sporentest afleggen! Jammer dat dat geen officiele test is eigenlijk, want ze zijn er op die manege heel streng in, tijdens de test met een knopspoortje rijden en als de spoor dan onbedoeld het paard raakte moesten de spoortjes af en mocht dat kind niet met sporen rijden, dan was hij/zij gezakt voor de sporentest zeg maar. Misschien klinkt het een beetje vreemd, maar ik vind het wel goed dat die manege niet zomaar iemand (kind of volwassene) met sporen laat rijden.
Groetjes, Jasja

Dorine
The one and only

Berichten: 4131
Geregistreerd: 09-01-01
Woonplaats: Zevenaar

Link naar dit bericht Geplaatst: 29-05-01 22:07

Pie, mijn ex-verzorgpaard, was dus ook errug afgestompt. En als ik hem net weer een beetje beter aan het been had, mocht er voor een keer een meisje op rijden die niet consequent genoeg reed (kon ze zelf ook niks aan doen). En dan kon ik de keer er op opnieuw beginnen met Pie iets leren. Idem dito met hangen op bit of dat hij de teugels uit mijn handen trok door kop omlaag te gooien. Dan moest ik weer eens duidelijk aangeven dat-ie dat bij MIJ toch écht niet kon maken!
Ik reed altijd zonder zweep, heel af en toe met, hoefde dan niet eens te tikken. En ik weet dat ik gewoon mét zweep bij Pie kon opstappen. Maar anderhalve week geleden niet. Hij draafde heel snel weg, kon er niet eens op komen!!
Wat bleek later: ik hoorde dat de 2 verzorgsters de dag ervoor hadden gereden op Isa, en ze mochten Pie ook berijden. De ene ging 20 ( Verward ) rondjes met hem galopperen. Ik deed net of mijn neus bloedde toen ik het hoorde, lachtte en vroeg hoe ze dat in godsnaam met zo'n luie donder voor elkaar kreeg. Ze reed dus met zweep.
Daarna ging het andere meisje er op, maar toen rende hij bokkend weg, dus is ze er maar mee gestopt.
Nou de volgende dag was hij errug lui en vandaar dat hij ineens begon te rennen bij die zweep!!!!! Hij dacht aan de nachtmerrie van de dag ervoor.... Niet dat je geen 20 rondjes met Pie mag galopperen, maar enigzins basisdressuur zit er bij hun niet bij, gewoon de hakken er in tot-ie aanspringt in galop en dan de zweep erbij. Zucht....
Maar ja, als de anderen dingen toelaten die ik hem wilt afleren... dweilen met de kraan open zeg maar.
Ik ben dolblij dat eentje nu met een verzorgpony bij de vereniging gaat, krijgt ze tenminste goed les. 't Is best een lieve meid, maar ze snapt gewoon nog niet wat je wel en wat je niet kan doen soms. Daar krijgt ze zeker wel te horen als ze teveel met sporen in de buik zit te prikken!
Trouwens Mieke: het is niet iets van deze tijd hoor. Vroeger toen ik 12 was waren er ook meiden van mijn leeftijd die dachten dat je goed kon rijden als je met sporen reed... en dat het bij sommige pony's nodig was terwijl het niet zo was.
Verder heb ik ook wel eens een onervaren volwassen man (geen kind dus maar wel beginner) met sporen zien prikken.
Niet alle kindertjes met sporen kunnen wat verweten worden. Eerder de instructeur/ice. Als die er is tenminste?
Groetjes, Dorine.

Rhys
Berichten: 6352
Geregistreerd: 19-01-01
Woonplaats: Drenthe

Link naar dit bericht Geplaatst: 29-05-01 22:29

Hmm. het doel van sporewn is verfijning der hulpen. Laten we dat even niet vergeten.
het kan handig zijn om een pony vooruit te schoppen zeg maar.

Ik ben abso tegenstander van sporen bij onervaren ruiters, jong en oud.

ikke

Berichten: 37539
Geregistreerd: 06-03-01
Woonplaats: next to nowhere

Link naar dit bericht Geplaatst: 29-05-01 23:01

Sporen zijn van die dingen die je in de kast moet hebben hangen voor je weet maar nooit. Net zoals ik een arsenaal ijzerwerk in mijn kast heb hangen, kun je eens wat uitproberen. Voor hulpteugels geld mijn inziens het zelfde.
Echter: waar de kennis van de ruiter ophoud beginnen de inkomsten van de ruitershop.....