Nou ja... mijn paard is een totale uitzondering???

Moderators: C_arola, Coby, Nicole288, Dyonne

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
Laura

Berichten: 8338
Geregistreerd: 20-02-01
Woonplaats: Midden van Gelderland

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 23-05-01 23:46

Ik had vandaag priveles en ik ben al zo'n tijd bezig om volgens de theorie netjes voorwaarts te rijden, naar ontspanning en dan nageeflijk een zo los mogelijk contact proberen te krijgen.
Nou ik kan kort zijn; dat lukt dus niet.
Vandaag met priveles dus eens even aangepakt door mn instructrice, ik was al 20 minuten aan het losrijden, meneer luisterde niet naar mn been, was zo stijf als een plank en ik had wel licht contact maar nageeflijkheid en buiging was ver te zoeken.
Toen moest ik hem even ruw aanpakken, zeg maar gerust even op zn sodemieter schoppen, teugels kort pakken en in de stelling zetten (wat sommige mensen misschien in de krul trekken zouden noemen?)
Toen ik dat had gedaan, kon ik daarvanuit ontspannen en toen ineens liep ie super. Die theorieen gaan dus bij Waldo niet op. Er moet blijkbaar eerst druk zijn voor ik kan ontspannen met mijn hand. Toen ging ie ineens ook voorwaarts lopen, moets ik hemzelfs opvangen, terwijl als ik hem van achter naar voren probeer te rijden hij dus niet vooruit te branden is.
Ik had dus echt zoiets van Verward Verward Verward
Hebben jullie dAT ook? Dat de 'standaard theorie' totaal nvt is bij je paard? Waldo liep wel super, en echt niet meer in de krul getrokken ofzo. Ik ben dus helemaal perplex maar denk dat ik voortaan hem idd maar meer vanuit dit principe ga rijden.
Verward Verward


Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 24-05-01 02:54

Volgens mij is deze aanpak niet zo uitzonderlijk hoor. Zelf druk ik ook vaak genoeg even door als een paard te lauw is. Labje bijvoorbeeld is wel eens oostindisch doof voor mijn been en dat kun je moeilijk zo laten. Het gebeurt wel eens dat ik hem streng moet aanpakken, hij is toch liever lui dan moe. Het komt er meestal op neer dat ik streng ben met mijn been en daarna wat impulserende oefeningen ga doen, zoals veel overgangen en het liefst met galop. Daar reageert hij heel goed op. Als hij met oefeningen wat zuinig is, dan moet ik wel even op mijn punt staan.
Het komt er wel eens op neer dat ie een schop krijgt of een flinke prik, dat klopt.
Maarrrrr, hoe precies, op welk moment en waarom; dat hangt heel erg van het moment af, je paard en je eigen bui. Vandaar dat je vanaf je toetsenbord eigenlijk altijd op de geduldige theorie uitkomt. Althans, ik ken jou en je paard nauwelijks en dan kan ik moeilijk adviseren hem eens een paar voltes lang flink achter zijn vodden te zitten.
Als het werkt, gewoon doen; maar blijf goed in de situatie denken als je alleen rijdt.

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 24-05-01 07:11

Pablo moet ik soms ook echt even wakker maken. Dan hebben we heel rustig wat gestapt en dan vindt hij het wel prima zo. Door hem dan even flink naar voren te rijden en hem op te richten wordt hij weer attent en daaarna kan ik zo wegrijden en weer naar ontspanning werken. Pablo's moeder moest je eigenlij kaltijd eerst duidelijk maken dathet een werk dag was en geen luierdag.
Maar zoals Lov ook al zegt het hangt van de bui van j epaard en jezelf af hoe je begint met losrijden. Misschien gaat het nu weer 5 keer op een andere manier goed en moet je dag daarna weer anders rijden. Paarden zijn geen automaten dus er is geen precieze handleiding voor. het is gewoon een kwestie van aanvoelen en er achter komen waar jouw paard in welke situatie het beste op reageert.

visje

Berichten: 4546
Geregistreerd: 11-04-01
Woonplaats: België (Vlaams-Brabant)

Link naar dit bericht Geplaatst: 24-05-01 09:13

Soms wilt RTocky absoluut niet op mijn binnenbeen reageren. Mag ik hem dan eens een schop geven? Vragen heeft dan al geen zin meer.

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 24-05-01 11:34

Als je een hulp geeft, dan moet er ook reactie komen. Komt er geen reactie, nou dan kun je nog een keer vrágen... maar als hij je negeert pak je hem heel simpel iets harder aan. Hij móét reageren. Beter een verkeerde reactie dan helemaal geen reactie.
Zo vreemd is het niet hoor.


Silvia

Berichten: 3271
Geregistreerd: 23-02-01
Woonplaats: Gelderland

Link naar dit bericht Geplaatst: 24-05-01 12:36

Paarden zijn vaak net kleine kinderen.. Schijnheilig
Als ze door hebben dat ze je kunnen besodemieteren dan doen ze dat graag.
De nieuwerwetse opvoeding van 'vooral discusieren met kinderen' levert alleen maar ettertjes op Extreme duivel . Ga maar eens een keer naar McDonalds of zo.
Paarden en kinderen willen duidelijkheid. En zachte heelmeesters maken stinkende wonden!

Rhys
Berichten: 6352
Geregistreerd: 19-01-01
Woonplaats: Drenthe

Link naar dit bericht Geplaatst: 24-05-01 12:37

Tegen ieder paard moet je bij wijze van spreken wel eens zeggen van 'kom op joh, nu even erbij' en dan ook echt nú.
Het hangt dan van je paard af hoe grof die hulp moet zijn en hoe vaak...als het goed is ken je je eigen paard daarin.

He laura, maar het is toch alleen maar mooi dat je dit ontdekt hebt, dit kun je gewoon gebruiken toch?

Es könnte alles so einfach sein
Ist es aber nicht

~Die fantastischen Vier~

Laura

Berichten: 8338
Geregistreerd: 20-02-01
Woonplaats: Midden van Gelderland

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 24-05-01 14:52

Ja ik ben dr al een tijd uit dat ik af en toe gewoon te lief ben en te vaak vraag zonder dat ik reactie krijg... daar ga ik dus aan werken!!
Ik ga zaterdag het mar weer eens in praktijk brengen hehe... maar ik vond het wel uitzonderlijk dat je dan echt bezig bent om langzaamaan te rijden, proberen of hij op zoek gaat naar aanleuning, en hij daar dus totaal niks van moet hebben terwijl als je hem dus echt een schop geeft van 'schiet op, nu erbij'dan is meneer ineens braaf en super aan t lopen.
Wist ik in mn onderbewustzijn wle denk ik, maar zoals ik al zei, als ik voor mezelf aan het rijden ben ben ik vaak te lief en te toegeeflijk en als ie dan eens lekker loopt dan houd ik er meestal op datzelfde punt meeop.. wat ik dus niet moet doen. Weer wat geleerd!!
Visje: dat kan geen kwaad hoor, een schop geven. Ik moest gisteren wijken in de priveles en waldo luisterde TOTAAL niet naar mijn binnenbeen. Toen moest ik hem echt een flinke schop geven... toen ging het al wat beter. De keer daarop dat ik afwende en de hulp gaf... tadaaaa.... in een keer *LOL*
Maar wel reeel blijven natuurlijk, en niet constant hem verrot schoppen Lachen
Ik heb dr weer helemaal zin in!!! Ik moet ook mezelf maar eens harder aanpakken... werken met die hap, Laura en niet constant stappen en sjoemelen Party!!

Jan_324
Berichten: 6933
Geregistreerd: 09-01-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 24-05-01 14:59

Citaat:
Op 2001-05-24 12:36, schreef Silvia:
Paarden en kinderen willen duidelijkheid. En zachte heelmeesters maken stinkende wonden!


HELEMAAL mee eens. Paarden zijn helemaal niet zielig als ze eens op hun donder krijgen (niet dat jullie allemaal zo denken)
het kan gewoon niet altijd even lief en aardig. paarden doen dat toch ook niet tegen jouw. Kijk maar naar de westernsport. Dat gaat ook neit allemaal even zachtzinnig maar als het goed gaat word alles wel weer vriendelijk.
BTW fijn dat het de goede richting opgaat.

------------------------------------------
En dit was weer een van de duidelijke uitleggingen van Meneer Steef.. Knipoog *LOL* *LOL*

Dorien

Berichten: 1440
Geregistreerd: 27-04-01
Woonplaats: België 

Link naar dit bericht Geplaatst: 24-05-01 17:19

Jouw paard is helemaal geen uitzondering. Het is niet meer dan normaal dat een paard soms wel eens probeert te profiteren en dan moet je inderdaad eventjes op je strepen staan en dan maakt het niet uit of dat in het begin of het einde van je training is. Mijn eigen paard heeft dat soms ook nodig. Ik denk zelfs dat lang losrijden niet echt goed is, dan heeft hij lang de tijd om maar wat aan te slenteren. Ik doe het zelf zo: ik stap ongeveer 5 minuten aan de lange teugel en daarna neem ik mijn teugels op maat en begin mijn paard los te maken en aan de stelling te werken. Maar ik laat haar nog wel op z'n minst 5 minuten stappen voor ik ga draven.

Een paard zonder ruiter, blijft een paard.
Een ruiter zonder paard, is alleen maar... een mens

Lisette

Berichten: 2676
Geregistreerd: 10-01-01
Woonplaats: Veldhoven

Link naar dit bericht Geplaatst: 25-05-01 09:07

Ik moet ook druk hebben wil Barbje gaan nageven. Van mijn instructrice moet ik hem ook ooit 'doorpakken'.

Mieke
Berichten: 6925
Geregistreerd: 09-02-01
Woonplaats: NH

Link naar dit bericht Geplaatst: 28-05-01 10:50

Ha, ik heb ook twee van zulke paarden! Beiden slecht ingereden en imuun voor beenhulpen die op een normale manier gegeven worden.

Vaak eerst even kwaad worden en dan snappen ze plotseling dat je ergens een been hebt zitten!

Beide paarden hebben geen fijn verleden, dus ben ik gauw geneigd om maar niet te hard op te treden want ze hebben al zoveel op hun lazer gehad... Je komt jezelf helaas wel tegen!

Toon had, na zijn galopgezeur, plotseling weer iets opgepakt wat eigenlijk allang al over was: door mijn binnenbeen heen lopen en geen stelling en buiging meer op mijn verzoek. Ik heb het verzoek toen onmiddellijk omgezet in een duidelijke eis (spoor erin en iets meer teugelhulpen dan ik normaal gebruik) en hij liep toch mooi gebogen en het wijken ging ook meteen flitsend...

Kaminka is moeilijk in de aanleuning en heeft een hele harde mond. Bovendien maakt ze zich heel sterk in haar kaken en laat ze gewoon niet los. Die heb ik een keer uit frustratie (na een half jaar vriendelijk van achter naar voren proberen te rijden met ophoudingen en zo) in haar mond getrokken met mijn linkerhand (kant waar ze het meest stug is). En voila: mevrouw gaf onmiddellijk na...

Ben er ondertussen wel achter dat een verreden paard rijden iets heel anders is als een jong paard inrijden... Bij dit soort types moet je soms wat onconventionele acties toepassen om uiteindelijk volgens het boekje te kunnen rijden. Helaas het is niet anders, bij Waldo denk ik ook!

Groetjes Mieke

Kitty

Berichten: 7695
Geregistreerd: 29-01-01
Woonplaats: Rolde

Link naar dit bericht Geplaatst: 29-05-01 22:45

Ik moet van mijn instructrice Muzefee helemaal voorwaarts laten gaan, het liefst in rengalop, wanneer ze niet naar mijn been luistert. Maar... dan moet ik haar ook na een stukje ineens stil zetten. Dus vanuit de gang waar ik in reed even helemaal voorwaarts racen en dan terugnemen tot stilstand. Hierdoor wordt ze super voor mijn been en reageert ze overal op!

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 29-05-01 23:00

Voor mij klinkt dat een beetje als gas en rem tegelijk Kitty. Dat naar voor snap ik, maar op welke wijze doe je dat dan? Blijf je knijpen of eis je 1 hele sterke reactie? Ik heb altijd geleerd dat je daarna je paard rustig terug moet nemen, juist niet teveel op de rem omdat je hem dan eigenlijk "straft" voor wat je zelf wilde.

Kitty

Berichten: 7695
Geregistreerd: 29-01-01
Woonplaats: Rolde

Link naar dit bericht Geplaatst: 30-05-01 11:00

Ik laat haar, met vrije hand, helemaal naar voren gaan, dus voor mijn part rengalop door de bak en na een korte tijd neem ik haar helemaal terug. Oftewel: ze moet voorwaarts op het moment dat ik het zeg en zodra ik terug wil, moet ze helemaal terug komen.
Dat voorwaarts kan zelfs wel een heel rondje bak zijn (20x60m).
Het moet gewoon duidelijk zijn dat als ik voorwaarts wil, dat ze dan ook gaat en als ik weer terug wil, dat ze dan ook meteen terug komt.


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 74 bezoekers