Galop op verharde??

Moderators: C_arola, Coby, Nicole288, Dyonne

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
Tiko

Berichten: 3706
Geregistreerd: 17-11-01
Woonplaats: Utrecht

Galop op verharde??

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 26-07-02 23:30

Omdat ik tijdens buitenritten vrij endurance gericht wil trainen, wil ik graag een behoorlijk stuk achterelkaar in een constant tempo galoperen (onderdeel van de training, is voor Tiko en mij lekker ontspannend, maar zorgt tegelijkertijd voor de conditie).
Omdat de uitrijmogelijkheden vrij miniem zijn, moet ik het hebben van bermen, af entoe onderbroken door opritten naar boederijen, sommige zijn echt geasfalteerd, of van klinkers, ander alleen hard. Hoeveel kwaad kan het, als ik deze opritjes in galop oversteek??

Als ik hem elke keer terug neem, is het een stuk minder fijn en relaxed voor ons beide.

Verder heeft hij toch al redelijk geharde pezen, ik stap zo'n4 dagen per week zowat een halfuur over het verharde (heen en weer naar de bak) en rijd vrij veel buiten, waaronder ontzettend veel stap op het verharde, en langzaam aan steeds meer draf.

Ben erg benieuwd!!

Tiko is BOKTTINKER 2003!!


Nimber

Berichten: 26547
Geregistreerd: 10-01-01
Woonplaats: Apeldoorn

Link naar dit bericht Geplaatst: 27-07-02 08:54

Wij hebben dat soort dingen ook.
gelukkig kan ik wel mooi in het bos rijden maar het komt wel eens voor dan mijnpaard schrikt en een paar passen over zo'n oprit of een stukje de weg op springt in galop.
super goed lijkt het me niet je komt vanuit een zachte ondergrond ineens op iets keihards.
Tot nu toe heeft die van mij er niets aan overgehouden maar ik blijf 'm in het geval dat eigenlijk altijd terug nemen voor dit soort plekjes.
kun je meteen mooi je overgangen oefenen Lachen

http://www.kimtelgen.nl
Cranio sacraal therapeut en instructrice

pmarena

Berichten: 47962
Geregistreerd: 09-02-02
Woonplaats: Onderste eiland van ZH

Link naar dit bericht Geplaatst: 27-07-02 09:26

Ik neem ze wel eens mee , in principe liever niet en alleen vanuit een heel rustig galopje en als ik zeker weet dat ze 'm goed gezien heeft.
Blij ben ik er niet mee maar anders galopperen we NOOIT eens meer dan 100 meter.....

Ik zal er ook alleen 1 meenemen als het echt op een fijn galopbermpje ligt , niet als je er achter elkaar van die dingen hebt.

Navy

Berichten: 4501
Geregistreerd: 10-03-01
Woonplaats: Voorthuizen

Link naar dit bericht Geplaatst: 27-07-02 10:21

Het zijn er dus wel veel achter elkaar.

Naar mijn mening kan het minder kwaad om gewoon op het verharde te galoperen, dan steeds de overgang van gras naar verhard. Lijkt me elke keer een klap geven, op de pezen dus.

Liever zou ik het niet doen, alleen heb ik Navy niet altijd goed in hand (ben me erbvan bewust dat daar aan gewerkt moet worden Haha! ) en komt het hier ook op neer. Ook heeft vay van die dagen dat ze denkt dat ze alles wel aankan met d'r hoefkatrol. Drafje wordt uitgestrekte draf, uitgestrekte drag wordt galop (dit dus op het verharde). Dan neem ik haar dus wel terug (zo goed en zo kwaad als het gaat..).

Endurance: je paard, jij, een prachtige omgeving en heel veel kilometers worden samen één.

pmarena

Berichten: 47962
Geregistreerd: 09-02-02
Woonplaats: Onderste eiland van ZH

Link naar dit bericht Geplaatst: 27-07-02 10:35

Marena is ook nogal een heethoofd en een angsthaas , en wil nog wel eens opzij springen voor iets in de berm als we een galopje pakken.
Ze galoppeerd dan liever op de weg en springt dus ineens op het asvalt
als ze wat engs ziet.
Ik laat haar meteen weer terugspringen in die berm , dat is nu een keer of 5 gebeurd en ze wil wel op het asvalt uitwijken maar ze houdt zich nu net in , pure beleefdheid door haar angst heen Lachen

Rena heeft er ook een handje van om steeds iets zenuwachtiger te gaan draven , maar in galop overgaan zonder dat ik het vraag dat lef heeft
ze toch niet , dat is voor mij uit den boze.
Een gestrekte draf pik ik ook niet trouwens.

Als ze het met draven ook al te bont maakt , dat ik zo'n Shetlander-gevoel dreig te krijgen dan is het ook over , gewoon normaal doen , niet zeiken.

Je weet het zelf waarschijnlijk ook wel Knipoog
maar ik zou het zeker niet zover laten komen , besluit voor jezelf hoe hoog het draftempo mag zijn en ga daar niet boven.

Bij Rena ook , als ik haar zelf het tempo zou laten bepoalen dan zouden we steeds iets harder gaan en als je pas DAN terug gaat nemen zijn ze al zo blaaskakerig dat dat niet meer meevalt..

Ook doe ik tussendoor eens halthouden en achterwaarts , waarna we weer vlot verdergaan.
Dan blijft ze opletten en geinteresseerd.

Als je telkes van die betonstukjes hebt dan zou ik niet gaan galopperen.
Zeker als je 'm niet helemaal in de hand hebt nog , dan is het erg link omj wat te ongecontroleerd van gras naar asvalt te gaan , behoorlijk slipgevaar !

En met aardig wat snelheidkrijg je idd behoorlijke klappen , ga je er rustig en beheers overheen , het paard ziet wat er aan komt , dan valt dat allemaal best nog mee , heb je er weinig last van.

Geef je na het harde gewoon weer een beetje gas bij Knipoog

Dolores

Berichten: 97
Geregistreerd: 12-07-02
Woonplaats: Brabant

Re: Galop op verharde??

Link naar dit bericht Geplaatst: 27-07-02 13:22

Tiko schreef:
onderdeel van de training, is voor Tiko en mij lekker ontspannend, maar zorgt tegelijkertijd voor de conditie.


even een ander fabel uit de wereld helpen: Paarden krijgen conditie van de stap, en niet van draf of galop.

Een paard heeft nergens om gevraagd.....

Elles_Vrijenesse
Berichten: 56
Geregistreerd: 24-06-02
Woonplaats: Leiden

Link naar dit bericht Geplaatst: 31-07-02 23:51

is dat echt waar? Dat wist ik niet!:( Kan iemand mij dat uitleggen?
Want bij ons krijgen die dravers toch wel degelijk conditie van het uitrijden op het strand...

"De kracht van een vlieg is genoeg om een paard zijn staart te laten bewegen..."


Karin

Berichten: 65335
Geregistreerd: 10-01-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 01-08-02 01:15

Veel stappen is vooral goed voor de pezen en de doorbloeding is mij altijd verteld, en niet zozeer voor de conditie. Ik heb me ook eens laten vertellen dat stap de vermoeiendste gang is voor een paard. Yeah right, en daarom stappen we aan een lange teugel uit na het rijden? Kunnen we dus net zo goed gaan draven of galopperen om het paard op adem te laten komen. Oké, stap is misschien de lastigste gang (in de zin van: lastig om zuivere takt te rijden), maar zeker niet de vermoeiendste en ik betwijfel het dus of je door veel te stappen meer conditie opbouwt dan door draven en galopperen. Deze vraag neem ik dan ook mee naar de endurance mailing list, eens kijken wat ze er daar van zeggen.

Back on topic: het lijkt me op zich niet heel slecht om een heel klein stukje over verharde weg te galopperen. In draf komen ze IMO net zo hard neer. Waar ik banger voor ben, is wegglijden. Een clubgenootje van mij is eens ongelofelijk onderuit gegaan op een klinkerweg omdat ze haar paard niet op tijd terugnam toen de berm ineens ophield. Zeker als je paard ijzers heeft moet je dus enorm oppassen. Vlakbij het huis van mijn ouders is een sportpark met een hele brede berm waar je lekker voluit kunt draven of galopperen, maar ik neem 'm toch altijd wel terug bij de stukken waar de opritten naar de parkeerplaats liggen, want: kinderkopjes...

Overigens kun je tijdens een endurancewedstrijd gediskwalificeerd worden wegens (bewust) galopperen over verharde weg. Maar als je paard per ongeluk opzij springt en je herstelt goed, dan gaat dat natuurlijk niet op.

.
If you want to go fast, go alone. If you want to go far, go together. <African proverb>

Deetje
Berichten: 246
Geregistreerd: 10-04-02

Link naar dit bericht Geplaatst: 01-08-02 13:49

Ik ben het voor een groot gedeelte met Karin eens.
Ik zou absoluut niet galloperen over verharde stukken en al helemaal niet in een berm. Wat als je paard opzij spring vanuit de berm op het verharde...je moet er niet aan denken...uitglij partijen etc.
En wat als je paard per ongeluk zich verzwikt door net iets met zijn hoef op de rand van de berm/weg te landen ;-(
Je kunt hierdoor zulke mega blessures oplopen...althans je paard dan!

Stel je het zelf eens voor..je rent op zand, dan weer steen, zand, steen.....ik denk dat je het antwoord zelf dan al kunt geven.

In de endurance is het niet voor NIETS verboden op verharde wegen te galloperen!!!!!

Voor wat betreft het stappen. Stappen is weldegelijk zeer vermoeiend voor het paard, maar niet in de zin van.....ooooh wat een hartslag heb ik.
Uitstappen na bv een training is bedoeld om alle afvalstoffen in het bloed te laten opnemen en zo te laten afvoeren die ontstaan zijn tijdens de inspanning. Tuurlijk komt je paard dan weer op adem.

Maar voor de spieren en de moeite die het paard ervoor moet doen is stap wel degelijk een zeer 'zware' gang (hi hi ook tactmatig is het heel moeilijk deze zuiver te rijden en te houden!).

Na een uurtje stappen is mijn paard net zo voldaan als een uurtje draven.....nou??? misschien is hij na een uurtje stappen nog wel meer voldaan. Na een uur draven wil hij gerust nog een uur terwijl hij na een uur stappen graag op stal wil.
Hij is dan niet echt bekaf/hogehartslag (hoe leg ik dit uit?) maar gewoon moe.

Moeilijk uitleggen ;-(
Ik hoop dat jullie me begrijpen.

Even weer ontopic!!

NIET galloperen over verharde wegen ook geen kleine stukkjes, denk daan je eigen veiligheid en ook aan die van de paard want ik neem aan dat je graag lang van hem wilt genieten

Dolores

Berichten: 97
Geregistreerd: 12-07-02
Woonplaats: Brabant

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-08-02 19:00

Even weer offtopic (sorry!):
Als je kijkt naar het leven van wilde paarden (hebben we die nog???) dan zie je dat zo'n paard vele kilometers per dag in stap aflegt om zijn voedsel bij elkaar te zoeken. Het paard is een vluchtdier, en draaft of galloppeert alleen wanneer het nodig is/wanneer er gevaar dreigt. Die paarden draven niet 'om hun conditie op peil te houden' want dat gebeurt al tijdens het voedsel zoeken.
En ja hoor Deetje, ik snap je!

Een paard heeft nergens om gevraagd.....


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Amazonbot, beestenfreak, Googlebot en 5 bezoekers