*laxeermiddel voor verstopt veulen???

Moderators: C_arola, Coby, Nicole288, Dyonne

Toevoegen aan eigen berichten
 
 
warren

Berichten: 336
Geregistreerd: 27-04-02
Woonplaats: Gersleat (Fryslân)

*laxeermiddel voor verstopt veulen???

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 06-07-02 04:01

Bestaat er een laxeermiddel voor veulens?

Ons friese merrieveulen (geb.5/7) kan niet poepen. De darmpek is er wel uit gekomen, maar nu is ze verstopt. De va heeft inmiddels twee keer een intraveneuse injectie gegeven met een pijnstiller (koliek) en tweemaal een klisma. Maar er komt niets! Het veulen is inmiddels nogal opgezet en begint nu ook minder te drinken,omdat ze zo vol zit!
We kunnen nog een veulensond met parafine proberen, verder weet de va het ook niet.
Als het veulen staat lijkt het redelijk goed, maar ploft dan neer en gaat rollen, en heeft duidelijk last van volle darmen.
Vraag: bestaat er een laxeermiddel voor hele jonge veulens?
(cory-dieet???)
HELP!

astridh

Berichten: 2635
Geregistreerd: 22-04-01
Woonplaats: nh

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-07-02 08:38

Alsjeblieft ga niet zelf proberen maar ga zo snel mogelijk naar de kliniek (emmeloord)

Loolapelooza

Berichten: 5911
Geregistreerd: 31-12-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-07-02 12:03

Ik heb even in BIT gekeken voor je want daar stond een artikel in over "startproblelen met de spijsvertering" (was in die Bit met de veulenspecial)
Ik weet niet of je er wat aan hebt maar veronderstel dat zowat alle informatie nu welkom is..

Ik heb het even samengevat wat het allemaal zou kunnen zijn;
*een relatief onschuldige verstopping met darmpek (is waarschijnlijk al uitgesloten omdat je in een ander topic zei dat dat er wel was afgekomen, doch deze bestaat uit "2" delen, eerst de harde zwarte keutels en dan de eerste melkmest die eruit ziet als hopjesvla. Als deze er nog niet af is dan zou het dus dit kunnen zijn)
*darmontsteking
*ernstige beknelde darm
*darmpjes nog niet rijp genoeg om de melk goed te kunnen verwerken. (bij te vroeg geboren veulens komt dat vaak voor)

1) verstopping van de darmpek (deze kan er misschien nog niet helemaal afgekomen zijn omdat die uit "2 delen bestaat" eerst de harde zwarte keutels en daarna de eerste melkmest (ziet eruit als hopjesvla) die verstopt het laatste deeel van de dikke darm.
ga niet zelf aan de slag met zeepwater, het is een goed huisjesmiddel zeggen ze maar je kunt het oplossen van zo een verstopping beter over laten aan de veearts die speciaal materiaal heeft want de kans op endeldarm beschadiging is groot.
het kan ook zijn dat ze een gescheurde blaas heeft (en dus geen mooie straaltjes urine plast) waarbij de buik ook is opgezet.Het lastige is dat sommige veulens met zo een gescheurde blaas wel mooi plassen.Een blaasscheur is in vele gevallen goed te opereren.

Een jong veulen is altijd moeilijk om onder narcose te brengen zeker als hij al wat verzwakt is. Gelukkig hebben de meest voorkomende operaties zoals een blaasruptuur of een hardnekkige meconiumobstipatie (dat van de darmpek eruit halen)een goede prognose. Operaties aan een bekneld of gedraaid darmdeel komen bij een veulen minder vaak voor. In die gevalllen is het de dagen na de operatie altijd spannend of de darmen weer op gang komen.

Afgezien vn de sommige geboren afwijkingen is in de meeste gevalen dus nog heel wat mogelijk.

Ik hoop dat je er wat aan hebt, deze dingen zouden het kunnen zijn en dus niet meteen de moed opgeven want dezer tijden is er veel mogelijk.

Succes en ik duim voor je!

Kendra

Berichten: 8730
Geregistreerd: 08-12-01
Woonplaats: Drenthe

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-07-02 18:11

Zoek een dierenarts die hier echt verstand van heeft. Emmeloord of Utrecht dus.

Sampie
Berichten: 358
Geregistreerd: 02-01-02

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-07-02 11:53

ons veulen had dat ook, neussonde met paraffine 2x en klisma's heeft bij ons geholpen. Het duurde weg een dagje voor alles eruit was, maar daarna knapte hij op. Verder kreeg hij pijnstillers. Snel handelen!!!

carlijn83

Berichten: 3514
Geregistreerd: 11-11-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-07-02 15:04

Ga niet te veel zelf doen en vooral niet lang mee wachten.
Als iets van de DA niet helpt zoek het dan verder op dus naar een kliniek waar ze meer gespecialiseerd zijn in paarden.

Is t trouens niet vreemd dat de DA niet zelf op t idee komt op door te verwijzen???

littleroosie

Berichten: 6062
Geregistreerd: 16-05-01
Woonplaats: Oldemarkt

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-07-02 20:50

Werken zemelen niet laxerend?

Kendra

Berichten: 8730
Geregistreerd: 08-12-01
Woonplaats: Drenthe

Link naar dit bericht Geplaatst: 09-07-02 13:11

littleroosie schreef:
Werken zemelen niet laxerend?


Lijkt me niet zo effectief bij een pas geboren veulentje.......

Vora

Berichten: 810
Geregistreerd: 09-11-01
Woonplaats: Hoogezand

Link naar dit bericht Geplaatst: 09-07-02 15:57

Ik heb precies het zelfde meegemaakt met ons veulen. Hij heeft de eerste dag goed gepoept. En ik dacht dus dat komt goed, maar de tweede dag poepte hij niet meer en de derde dag begon hij 's middags hevig te zweten, en te rollen. Na een tijdje was het oevr, maar 's avonds kwam het terug en nog veel erger ook. We hebben direct de VA gebeld. Tegen de tijd dat hij er was lag het veulen in mijn armen onder een wollen deken. Eerst lag hij enorm te beven, maar later begonnen z'n oogjes dicht te gaan. Op dat moment denk je er niet bij na, maar na die tijd stond ik te trillen op 'n benen. Eindelijk kwam de VA en die heeft hem een pijnstiller gegeven en een darmontspanner. Het veulen sprong direct overeind en begon te drinken. Daarna heeft hij een climsma gehad, maar er kwam niets uit. De VA zei dat hij het liefst had dat alles er uit spoot en hij was er dus niet gerust op. Hij gaf ons nog een clisma die we het veulen tegen de nacht moesten geven. Na het tweede clisma kwam er nog niets uit, maar het veulen was enorm opgeknapt. Hij is de dagen erna weer kleine beetjes gaan poepen, maar wel diarree. Hij heeft nu nog steeds wat dunne mest. Wat het is geweest weten we niet.
Het veulen groeit als kool en is hyperactief.
Als jouw veulen niet beetjes gaat poepen zou ik inderdaad naar een kliniek gaan, vooral omdat hij nu ook minder drinkt. Dat is vaak waar de VA op let, zodra een veulen stopt met drinken moet je er snel bij zijn.
Zeker die jonge veulentjes.