De goede aanleuning bij een snel paard

Moderators: C_arola, Coby, Nicole288, Dyonne

 
 
* Ellen *

Berichten: 1672
Geregistreerd: 09-04-01
Woonplaats: Ommen

De goede aanleuning bij een snel paard

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 11-06-02 12:08

Mijn paard heeft vaak de neiging iets boven mijn tempo te gaan lopen. Maar als ik hem probeer op te vangen met mijn zit gaat hij nog iets te hard.
Ze zeggen dat ik hem toch voorwaarts moet drijven en licht moet zijn in mijn handen, maar dan gaat hij gewoon TE SNEL. En als ik hem dan wil terugnemen zit ik weer ophoudingen te maken en daar gaat hij van hangen.

Hoe kan ik er voor zorgen dat ik hem kan blijven drijven en dus licht op de hand hou maar dat hij toch niet te hard gaat??? Verward


Dees

Berichten: 18907
Geregistreerd: 09-08-01
Woonplaats: Friesland

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-06-02 12:11

Met geduld...
En je kan hem wat afremmen door veel overgangen. Zodra je een overgang naar de volgende versnelling inzet, en je merkt dat hij na twee drie passen al gaat versnellen, dan maak je er gewoon weer een naar de lagere versnelling. En dat dus heel vaak, daar leren ze wachten van.

Ook; een kleinere volte maken, heel goed gebogen vanuit jouw beenhulpen, leren ze been van aannemen....
Geen kleine voltes voor een jong paard overigens!

Blijf kalm, laat je assisteren door de instructeur, en je zult zien, vroeg of laat valt het kwartje en blijft ie bij je. De lichtheid komt dan eigenlijk ook vanzelf....

Wat als.... de wetenschap wel gelijk heeft?

Desiree

Berichten: 28760
Geregistreerd: 23-01-01
Woonplaats: Twente

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-06-02 12:12

je moet eerst beneden zijn tempo gaan rijden. Je ophoudingen met de hand moeten strenger maar vooral kort zijn. Je paard MOET terugkomen, en als hij dat niet doet, is hij ongehoorzaam en moet je nog duidelijker overkomen. Het feit dat je paard gaat hangen op je ophoudingen, duidt erop dat jouw ophoudingen met je hand te lang duren. Je mag als het paard niet terugkomt best even hard met je hand in komen, maar vergeet niet dat het maar kort mag duren en het is ontzettend belangrijk om je hand daarna DIRECT te ontspannen, anders gaat hij inderdaad hangen. Zet hem ook even op een kleine volte, dat is namelijk ook een manier om een paard op te sluiten.

De hond is de betere mens

Katja
Blogger

Berichten: 42175
Geregistreerd: 29-04-02
Woonplaats: Utrecht

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-06-02 13:27

Ben het met het vehaal van Desiree eens. Soms kun je het voor jezelf makkelijker maken door de teugels extra los te houden en nog even niet te veel te letten op de houding van je paard. De de losse(re) teugel merk je sneller dat je paard wil versnellen en kun je gelijk weer met een korte ophouding corrigeren. Ik zou zelf niet te veel onder het tempo rijden want je ziet vaak dat deze paardden later in het basistempo gewoon weer haastig worden.

Mikey
Berichten: 1090
Geregistreerd: 10-03-02
Woonplaats: Goor/Utrecht

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-06-02 13:39

Ik zou hem niet op je hand terug laten komen, maar heeeeeeeeel erg veel blijven oefenen om hem op je zit terug laten te komen. In eens valt het kwartje en daar heb je jaren plezier van. Als je hem met je hand terug wil rijden, krult hij zich op en wordt (logisch) zwaarder op de hand. Een ophouding is er voor om hem op te laten letten en hem verzamelder te laten lopen, niet om hem langzamer te laten lopen (helaas denken nogal veel mensen dat langzamer en verzameld het zelfde is....)

Doe maar normaal, dan doe je al gek genoeg !!!

Desiree

Berichten: 28760
Geregistreerd: 23-01-01
Woonplaats: Twente

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-06-02 13:47

met de zit is ze niet duidelijk genoeg mikey. ik denk dat ze de hand voorlopig echt nodig heeft. Anders kan dat beest altijd zijn zin doordrijven en zal hij het nooit leren.

De hond is de betere mens


musje

Berichten: 295
Geregistreerd: 14-01-02
Woonplaats: Haarlem

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-06-02 14:19

Waarschijnlijk gaat hij als je hem op je zit terug wilt nemen harder omdat hij spanning voelt. probeer je dus niet aan te spannen maar met een ontspanne manier druk te geven met je boven benen. Als je paard meer verzamelt is is het ook makkelijker om je tempo te bepalen. Je moet de snelheid van je paard gebruiken om verzameling te krijgen. Het is vaak makkelijker om een te snel paard verzameld te rijden dan een sloom paard omdat je de voortstuwing mist. Rij daarom veel overgangen en vraag hem vooral op je buiten teugel terug. doe dit heel consequent ho is ho en loopt hij door dan mag je hem best even 2x op de rem zetten en dan probeer je weer een nette over gang te maken. bereid de overgang goed voor dus in draf gaan doorzitten tel tot 3 en sluit je been en hand net zo lang totdat hij stil staat. oefen dit heel vaak. maar natuurlijk niet continue achter elkaar want dan gaat het tenkoste van zijn tact. zou je geen been gebruiken dan is het voor hem alleen maar makkelijker om door je hand te lopen omdat hij zijn rug eruit kan drukken en zich sterk kan maken in zijn mond. doordat je je been aanlegt zethij zijn achterhand er meer onder en maakt hij zijn rug bol doordat hij zijn buikspieren aanspand. bij het rijden regel je je tempo met je buiten teugel (ook wel tempo eugel genoemd) en vraag je hem los met je binnen teugel. als hij over zijn tempo loopt wil langzamer lichtrijden ook wel eens helpen in conbinatie van de druk met je boven been en de ophouding met je buiten hand.
good luck!!

UrbanL

Berichten: 14584
Geregistreerd: 22-02-01
Woonplaats: Somewhere only I know....

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-06-02 15:55

Ik had dat ook heel erg vroeger gaat nu super. Hij was een soort vlucht gedrag. Wat het gevolg vaak was dat ik mijn benen afstak en dat moet juist NIET. Been moet erbij blijven.

Door hulp van mijn fysio ben ik anders gaan longeren hij moest zo verschrikkelijk langzaam lopen dat hij bijna stapte en viel. Hier door werd hij sterker en leerde dat langzaam lopen fijner was voor hem. Na 3 weken longeren merkte ik echt verschil onder het zadel. Hij was 200% sterker geworden in zijn lijf waardoor ik hem op mijn zit kon gaan rijden (naarvoren en terug). Nu ben ik een half jaar verder en hij is super te rijden. Hij was dus altij dangstig om die spieren te gebruiken het is wel met de nodige ups en downs gegaan maar de aanhouder wint.

Gewoon continue TERUG denken.

Leef en Strijd vergeet het einddoel Maak de reis
tem je angst en hou je dromen niet gevangen
adem vrij alles gaat voorbij wat niet geniet dat gaat verloren voor altijd ♥

Leef en strijd - 3JS

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-06-02 17:50

Ik ben het er niet helemaal mee eens dat je terug moet denken en hem vooral onder zijn tempo zou moeten rijden. Je krijgt dan snel een paard dat achter je been kruipt en daar heb je helemaal niets aan.

Tempocontrole is zo'n beetje de basis van alles. Ik heb wel eens horen zeggen dat 90-95% van het rijden eigenlijk bestaat uit tempocontrole. Als je bijv. piaffe of passage wilt rijden is dat in feite terug te voeren op absolute controle over het tempo.

De grootste fout die je kunt maken is je paard continu tegen gaan houden. Je rijdt dan in feite met de handrem erop, terwijl je terugmoet naar een lagere versnelling!

Probeer dus heel duidelijke overgangen, zowel naar voor als terug te rijden. Denk steeds voorwaarts, je paard moet voor je been blijven, ook als je terugrijdt. Ga uit van een contactteugel, en in dat contact kun je je teugel meer of minder aannemen. Als je een ophouding maakt staat er meer spanning op ahw, maar direct daarna vloei je die weer af. Je blijft echter contact houden.

Rijd terug, en blijf even ontspannen afwachten, je paard moet wachten op jouw hulp en mag pas weer naar voor op jouw (been)hulp. Omgekeerd ook: als je naar voren rijdt moet hij door blijven gaan tot jij weer terugrijdt. Het principe is heel simpel, maar als je er echt consquent op wilt zijn is het nog best lastig om uit te voeren.
Ga uit van het ritme van de draf, en ga in dat ritme schakelen met het tempo dat zijn 2 verschillende dingen namelijk. Die overgangen mogen niet te lang duren, hij moet vlot vertrekken en makkelijk terugvloeien.

Het uiteindelijke doel dat je voor ogen moet houden is niet dat je paard in een lager tempo blijft lopen, maar dat jij controle hebt over het tempo van je paard!

veel succes

* Ellen *

Berichten: 1672
Geregistreerd: 09-04-01
Woonplaats: Ommen

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 11-06-02 17:59

Bedankt voor alle tips! Hier kan ik voorlopig wel even mee vooruit Haha!

Ik zal proberen hem minder op de hand en dus meer op het been te rijden.
En zoals al gezegd werd is zitten niet echt mijn sterkste kant Huilen Dus daar zal ik ook veel op gaan oefenen.

Misschien kan ik hem als hij heet is eerst even longeren zodat ik hem met het rijden wat meer aan kan drijven.

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-06-02 18:27

En dan nog iets wat tegen kan werken, hoeveel krachtvoer krijgt hij?
Misschien kun je beter minder krachtvoer geven en meer ruwvoer.
Als een paard teveel krachtvoer krijgt ben je alleen maar tegen de brok aan het vechten, voor beide niet makkelijk.

Desiree

Berichten: 28760
Geregistreerd: 23-01-01
Woonplaats: Twente

Link naar dit bericht Geplaatst: 12-06-02 10:00

Zep schreef:
De grootste fout die je kunt maken is je paard continu tegen gaan houden. Je rijdt dan in feite met de handrem erop, terwijl je terugmoet naar een lagere versnelling!
veel succes


Ik heb niet gezegd dat je er de handrem op moet houden, je moet juist kunnen ontspannen. Maar het helpt vaak bij paarden die te snel gaan, ze onder hun tempo te laten komen zodat ze later op het juiste basis tempo komen. Slome en luie paarden daarentegen kun je in het begin over hun tempo rijden, zodat zij later terugkomen op het basistempo.

De hond is de betere mens

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 12-06-02 10:19

Dat was meer een algemene opmerking Desiree.

Het probleem van als ruiter zo terug gaan denken, is dat je vergeet om nog naar voren te rijden. En het gaat er niet om dat dat paard langzamer loopt, het gaat erom dat ze controle krijgt over het tempo, dat is een wezenlijk verschil.

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 12-06-02 10:21

Moeilijk om je paard terug te nemen als hij geen zithulpen kent, of niet reageerd. Voltes rijden klein maken, en opvangen op buitenteugel, reageerd ie niet, een keer SORRY!! doortrekken, hij moet reageren, zodra hij langzamer gaat, direct mee zijn in de hand. Je zult een paar keer wat groffer moeten zijn, maar daarna begrijpt hij de hulp en kun je weer fijngevoelig gaan rijden. Succes.

Desiree

Berichten: 28760
Geregistreerd: 23-01-01
Woonplaats: Twente

Link naar dit bericht Geplaatst: 12-06-02 10:34

klopt ZEp. Ze vergeten daardoor ook vaak met been te blijven rijden, durven het been er niet meer aan te houden. En dat blijft noodzakelijk.

De hond is de betere mens

Sjimmy

Berichten: 17797
Geregistreerd: 09-03-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 12-06-02 10:46

Dit beschrijft ongeveer de hele fase waarin ik nu zit met Omar. De tips die hier genoemd worden krijg ik ook ongeveer allemaal naar mijn hoofd in de les Haha!
Goed om een keer terug te lezen.
Bij mij komt het vluchten voort uit weglopen voor de zweep die ik bij me heb, maar die hij wel moet accepteren.

:evaw:

Desiree

Berichten: 28760
Geregistreerd: 23-01-01
Woonplaats: Twente

Link naar dit bericht Geplaatst: 12-06-02 11:24

Pipo"]
Moeilijk om je paard terug te nemen als hij geen zithulpen kent, of niet reageerd. Voltes rijden klein maken, en opvangen op buitenteugel, reageerd ie niet, een keer SORRY!! doortrekken, hij moet reageren, zodra hij langzamer gaat, direct mee zijn in de hand. Je zult een paar keer wat groffer moeten zijn, maar daarna begrijpt hij de hulp en kun je weer fijngevoelig gaan rijden. Succes.
[/quote]

[quote="Desiree schreef:
Je ophoudingen met de hand moeten strenger maar vooral kort zijn. Je paard MOET terugkomen, en als hij dat niet doet, is hij ongehoorzaam en moet je nog duidelijker overkomen. Het feit dat je paard gaat hangen op je ophoudingen, duidt erop dat jouw ophoudingen met je hand te lang duren. Je mag als het paard niet terugkomt best even hard met je hand in komen, maar vergeet niet dat het maar kort mag duren en het is ontzettend belangrijk om je hand daarna DIRECT te ontspannen, anders gaat hij inderdaad hangen.


Het is dus niet zo dat je altijd maar van die mond perse af moet blijven. af en toe streng zijn, dat blijkt wel weer.

De hond is de betere mens

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 12-06-02 11:26

Sorry, desiree, ik had je berichtjes niet gelezen, komt op hetzelfde neer dus.

UrbanL

Berichten: 14584
Geregistreerd: 22-02-01
Woonplaats: Somewhere only I know....

Link naar dit bericht Geplaatst: 12-06-02 11:30

Je kan alleen maar aan terug denken als je natuurlijk ook je been er bijhoudt. Daarom zei ik als dat je vooral NIET je been moest afsteken die fout maak je namelijk al heel snel. Ik moest een laag tempo gaan rijden met veel been en daarbij hem te leren hem op te vangen met me zit. Absoluut geeeen teugeldruk want dan dook hij naar beneden. Viel niet mee omdat hij zich gewoon wegdrukt maar door snel te reageren lukte het aardig.

Leef en Strijd vergeet het einddoel Maak de reis
tem je angst en hou je dromen niet gevangen
adem vrij alles gaat voorbij wat niet geniet dat gaat verloren voor altijd ♥

Leef en strijd - 3JS

Desiree

Berichten: 28760
Geregistreerd: 23-01-01
Woonplaats: Twente

Link naar dit bericht Geplaatst: 12-06-02 11:35

Pipo schreef:
Sorry, desiree, ik had je berichtjes niet gelezen, komt op hetzelfde neer dus.


dat is niet erg, het is juist meer een bevestiging. Misschien dat het zo nog duidelijker overkomt. VAndaar dat ik dit onder elkaar zette.

De hond is de betere mens

UrbanL

Berichten: 14584
Geregistreerd: 22-02-01
Woonplaats: Somewhere only I know....

Link naar dit bericht Geplaatst: 12-06-02 11:35

Desiree"]
[quote="Pipo"]Moeilijk om je paard terug te nemen als hij geen zithulpen kent, of niet reageerd. Voltes rijden klein maken, en opvangen op buitenteugel, reageerd ie niet, een keer SORRY!! doortrekken, hij moet reageren, zodra hij langzamer gaat, direct mee zijn in de hand. Je zult een paar keer wat groffer moeten zijn, maar daarna begrijpt hij de hulp en kun je weer fijngevoelig gaan rijden. Succes.
[/quote]

[quote="Desiree schreef:
Je ophoudingen met de hand moeten strenger maar vooral kort zijn. Je paard MOET terugkomen, en als hij dat niet doet, is hij ongehoorzaam en moet je nog duidelijker overkomen. Het feit dat je paard gaat hangen op je ophoudingen, duidt erop dat jouw ophoudingen met je hand te lang duren. Je mag als het paard niet terugkomt best even hard met je hand in komen, maar vergeet niet dat het maar kort mag duren en het is ontzettend belangrijk om je hand daarna DIRECT te ontspannen, anders gaat hij inderdaad hangen.


Het is dus niet zo dat je altijd maar van die mond perse af moet blijven. af en toe streng zijn, dat blijkt wel weer.
[/quote]

Sorry dit hele verhaal werkte bij mij dus niet Boos! . Hij werd heet en boos en ging nog harder rennen (vlichtgedrag). Ik moest hem geduldig leren terug te komen. Die van mij is dus snel gepikeerd en dan ben je hem dus gewoon helemaal kwijt. Het probleem bleek later dus ook gedeeltelijk uit zijn rug te komen dus hoe strenger ik werd hoezo bozer hij werd. Hij kon het gewoon niet aanin zijn lichaam. Nu wel hij is sterker geworden door geduld.

Kan dus ook zeggen dat je zijn rug moet laten controleren door bv een fysio. Dan weetje waar het zit en het misschien met rust en beleid moet oplossen.

Leef en Strijd vergeet het einddoel Maak de reis
tem je angst en hou je dromen niet gevangen
adem vrij alles gaat voorbij wat niet geniet dat gaat verloren voor altijd ♥

Leef en strijd - 3JS

Noukie
Berichten: 10939
Geregistreerd: 27-12-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 12-06-02 11:51

Ik probeer (met de nadruk op Probeeeer) dit soort paarden altijd laag,diep,rond te rijden. Daarmee heb ik zelf het gevoel een paard sneller onstpannen te krijgen en ben ik verzekerd dat ik mijn been eraan moet houden, anders valt hij gewoon op zn neus (bij wijze van spreken). In die hoofd/hals houding ga ik veel schakelen, overgangen, reageren op mijn been en terug op zoveel mogelijk zithulpen. Zolang een paard onspannen in zijn rug is/kan zijn wordt hij ook veel minder snel loperig.

Ook ga ik met Pris mee, als een paard last van zijn rug heeft zal hij sneller vluchten, misschien een idee om naar te laten kijken eventueel als je er niet uitkomt?

* Ellen *

Berichten: 1672
Geregistreerd: 09-04-01
Woonplaats: Ommen

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 12-06-02 18:01

Prisca schreef:
Sorry dit hele verhaal werkte bij mij dus niet Boos! . Hij werd heet en boos en ging nog harder rennen (vlichtgedrag). Ik moest hem geduldig leren terug te komen. Die van mij is dus snel gepikeerd en dan ben je hem dus gewoon helemaal kwijt. Het probleem bleek later dus ook gedeeltelijk uit zijn rug te komen dus hoe strenger ik werd hoezo bozer hij werd. Hij kon het gewoon niet aanin zijn lichaam. Nu wel hij is sterker geworden door geduld.


Mijn paard is ook nogal snel gepikeerd. Hij schok laatst van iets waar hij al 100x langs was gelopen en ging er vandoor. Volgens mij was hij geirriteerd door het terugwerken en terugrijden. Ik ben er toen ook afgevallen aan het eind van de rit Haha! Huilen . Als hij geirriteerd is is hij moeilijk te stoppen maar hij is niet gemeen hoor. En hij heeft dat ook bijna nog nooit gedaan.

Maar erg terugrijden werkt niet goed bij hem.

gomir

Berichten: 25533
Geregistreerd: 13-09-01
Woonplaats: Omgeving Drachten

Link naar dit bericht Geplaatst: 13-06-02 23:19

Prisca en Ellen, dit klinkt ongelofelijk bekend. Eigenlijk loop ik hier ook constant mee te emmeren....Zal ook eens een paar van deze tips proberen *LOL*

UrbanL

Berichten: 14584
Geregistreerd: 22-02-01
Woonplaats: Somewhere only I know....

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-06-02 11:56

Moet je zker doen. Sinds die andere manier heb ik ook een heel ander paard die met veel plezier werkt. Ik heb nu het verschil gevonden in iest moeilijk vinden en lopen zeiken.

Dit alles was me niet gelukt zonder me fysio en goed les.

Leef en Strijd vergeet het einddoel Maak de reis
tem je angst en hou je dromen niet gevangen
adem vrij alles gaat voorbij wat niet geniet dat gaat verloren voor altijd ♥

Leef en strijd - 3JS


Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 71 bezoekers