Ik zoek gewoon de verkeerde wedstrijden en ringen uit.

Moderators: C_arola, Coby, Nicole288, Dyonne

 
 
Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 10-06-02 16:08

Toch vind ik dat een mooi paard wat een paar maanden slecht gereden word, echt niet mooi meer is hoor!!, die gaat op de kop lopen..........en alle ellende die er nog meer bij kan.


Gail

Berichten: 2349
Geregistreerd: 03-06-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 10-06-02 16:10

Tja, persoonlijk zie ik altijd liever een gedurfde proef: ik vind dat heel vaak paarden punten krijgen waarbij je echt in slaap valt maar oké het paardje doet alles braaf. Gaap…qua impuls of beweging is het dan slaapverwekkend maar de ruiter doet er ook niks aan om wat meer impuls te krijgen.

Ik zie tien keer liever een meer gedurft gereden proef met een paar foutjes. En die hoort in mijn ogen (maar wie ben ik? Geen jury in elk geval!) hoger te eindigen dan die saaie, brave proef. Zo’n paard of combinatie heeft vaak ook meer potentie voor de hogere klassen, terwijl het saaie duo toch eerder een keer strandt…en laat m dan eens wegspringen of ongehoorzaam zijn, ja, ik zie dat liever in combi met een flitsend geheel dan die gaap-proeven.
Ik rijd dus voor de 8 met kans op een 4, dat liever dan maar voor de zesjes gaan!!

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 10-06-02 16:13

Gail schreef:
Ik rijd dus voor de 8 met kans op een 4, dat liever dan maar voor de zesjes gaan!!


Tja, ik ging voor zesjes zaterdag, maar kreeg 8-en en 4-en Haha! Haha!. Wat betekent dat sommige dingen erg goed uit de verf kwamen en andere dingen niet, maar ja, dat is proefjes rijden nu eenmaal.

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 10-06-02 16:15

Maar als een paard niet meer dan een 6 in huis heeft? kun je moeilijk voor de 8 gaan.
En idd die stranden een keer.
Maar niet elk paard heeft het in huis om met swung dor een proef te lopen.

Maar over het algemeen wint de gedurfde proef het ook wel van de saaie proef.
Laatst bijgewerkt door Anoniem op 10-06-02 16:16, in het totaal 1 keer bewerkt


Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 10-06-02 16:15

Als je alleen maar voor de leut rijdt in die zin dat je niet gericht wilt trainen, ga dan lekker in het bos rijden. Of ga op concours maar zeik niet dat je slechte punten haalt als je gewoon te weinig geoefend hebt

Als je je paard goed genoeg voor elkaar hebt, en je bent door de stress van de eerste paar keer dat je gestart hebt heen, zie je dat je snel hogerop gaat. Als dat niet zo is en je blijft rond de 150 punten hangen, dan moet je niet op jury's gaan afgeven maar eens kritisch naar je eigen proeven kijken.

Ik heb lol in het rijden, maar een deel van die lol komt er uit voort dat ik mijn paard dressuurmatig wil opleiden. Ik wil daar progressie in zien en om die progressie te testen ga je op concours. Als ik 2x per week een beetje ontspannen in he rond zou willen rijden kocht ik een Fjord en ging ik lekker het bos in. Want om resultaten te halen moet je er energie in steken.

Iemand die zijn talentvolle paard aan gort rijdt, haalt op den duur geen punten meer en die zie je dus niet meer op concours, of in ieder geval in de onderste regionen iedere keer. Iemand die een talentvol paard heeft, hard werkt en weet waar hij of zij mee bezig is, vliegt de klassen door, en kan bijvoorbeeld ook bij een kampioenschap eens vooraan meedoen. En het enige wat ik hoor in afgeven op dat soort mensen die zich in de kijker blijven rijden is afgunst.

Jouw voorbeeld over een bok, Prisca, is naar mijn idee onzin. Een bok is verzet, en dat wordt afgestraft, of je nou B of Z of Prix st Georges rijdt. Als je je paard goed genoeg voor elkaar hebt herstel je dat bokje snel en blijft de schade beperkt tot die ene 2 of 3 en die is wel weer op te halen. Als je je paard niet goed genoeg voor elkaar hebt kun je niet goed herstellen, en heb je na die ene 2 of 3 nog een paar keer een 4 of een 5, en is het gedaan met je punten. ALs je je paard goed genoeg voor elkaar hebt, bokte hij al niet in de eerste plaats!! Super vind ik dus een rekbaar begrip.

De moraal van mijn verhaal blijft: als de tendens in je proeven is dat je lage punten haalt, wordt het tijd om eens kritisch naar je eigen rijden te kijken.

Als ik sommige mensen gefrustreerd zie doen op concours snap ik niet dat ze zeggen dat ze voor de lol rijden. Misschien heb ik mazzel dat mijn "concoursvelden" zich vooral in Overijssel en Brabant bevinden. Ik heb het idee dat de sfeer en de mensen daar wat anders zijn dan bijvoorbeeld in de randstad.

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 10-06-02 16:18

Zep schreef:
Als ik sommige mensen gefrustreerd zie doen op concours snap ik niet dat ze zeggen dat ze voor de lol rijden. Misschien heb ik mazzel dat mijn "concoursvelden" zich vooral in Overijssel en Brabant bevinden. Ik heb het idee dat de sfeer en de mensen daar wat anders zijn dan bijvoorbeeld in de randstad.


Nou daar ben ik het volkomen mee eens. Ik reed vorig jaar in Houten, en tja, m'n paard was ietwat fris, dus ging briesend de baan door. Allemaal zenuwachtige gezichten, chagarijnige reacties. HEb hard de opmerking gemaakt dat het toch wel een hele LEUKE HOBBY is. hahaha Haha! Haha!

Waventy

Berichten: 5284
Geregistreerd: 22-04-01

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 10-06-02 16:51

Zep schreef:
Go Kawa!

Je moet of gaan springen, of niet zeiken. Als je standaard lage punten haalt zou ik toch eens gaan nadenken of je niet eens beter moet gaan rijden ipv de schuld bij een ander te leggen.

,


Ik doe het ook voor de lol,. maar er is een verschil tussen laag of laag, Laag prima zit ik niet mee, maar dan wel niet iemand hoog die der paard in de knoop rijdt.

EN ja ik hoop nu eenmaal op een WP punt, das 100X meer waard dan 1ste en je paard over 4 jaar de klitse op ! Zoals bij dat meisje.
Laatst bijgewerkt door Waventy op 10-06-02 17:06, in het totaal 1 keer bewerkt

Z1+4 !!!!
reserve kampioen M2 dressuur!!

Waventy

Berichten: 5284
Geregistreerd: 22-04-01

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 10-06-02 16:58

Verder vind ik het knap dat sommige mensen over mijn rijden kunnen oordelen !. Ik heb de pech dat ik een moeilijk paard heb, een jong paard, maar dat toch voor haar doen ontzettend goed begint te lopen.
Wanneer iedereen zegt dat je op zijn minst een Wp kan verwachten dan ga je dat ook wel verwachten.

Ik heb nu gewoon de pech gehad dat in de ringen (2x) waar ik in gereden heb dat daar gemiddeld 10 punten lager gejureerd werd. En NIEMAND maakt mij wijs de ze de slechte bij de slechte gooien en de goede bij de goede.

bovendien vragen ze in de B geen aan te teugel. Maar wanneer een paard in de krul loopt met zijn hoofd tussen de benen en een sjiek uiterlijk heeft dan krijg je de 8 tens, Heb je een paardje wat er lekker tegen aanloopt zoals het hoort eigelijk in de B en wat een beetje "plomper" is gebouwd, pecht gehad dan heb je voor iets waar de een een 7 voor krijgt, maar totaal verkeerd gereden, en die jouwe heeft dan iets andere gangen werk , niet zo slank,maar toch correct, heb jij een 5 of 6.

En dat is zo jammer.... IK zeik niet, ik vind het alleen jammer ....
Dat mesen die hun paarde de klote op rijden winnen, en de mensen die hun paarden eerlijk rijden het niet krijgen. ( geldt natuurlijk niet voor iedereen he *LOL* )

Z1+4 !!!!
reserve kampioen M2 dressuur!!

Waventy

Berichten: 5284
Geregistreerd: 22-04-01

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 10-06-02 17:02

BTW zep, ik train dressuurmatig omdat ik met haar hoger wil komen.
En er zit een stijgende lijn in, dacht ik zo Lachen
en die 150 ja wat verwacht je met een groen ding wat voor een 4de keer de ring ziet ????????? Daar zal ik zeker nog wel een paar weekjes op blijven. ALs het maar terecht is !!!!

Z1+4 !!!!
reserve kampioen M2 dressuur!!

UrbanL

Berichten: 14584
Geregistreerd: 22-02-01
Woonplaats: Somewhere only I know....

Link naar dit bericht Geplaatst: 10-06-02 17:36

Maar toch Zep vind ik het raar als ik iedere keer weer zie dat mensen met een mooi paard een bok maken en toch winnen ?? Ik heb niet het geluk gehad dat pappie en mammie alles voor me betaalde en me een duur paard en de rest kon kopen nee moet het allemaal zelf doen. Ik les en train hard met hem. En toen ik nog de oude L proeven reed scoorde ik hoger als nu?? met hetzelfde paard. Begin me dan toch hard af te vragen dat we op dit moment iedereen aan het demotiveren zijn voor de dressuursport. Schijnbaar mag je alleen maar meedoen in de wedstrijdsport als je een 2de anky wil worden? Nou dan denk ik dat de slager het druk gaat krijgen. Zeer slechte zaak.

Ik rij voor de leut ikheb er lol in en ik train hard ik weet dat ik geen paard heb voor dikke punten en dat ik een extra beentje voor moet zetten voor die winstpunten. Dat weet ik en ik geef dat niet op. Alleen heb ik bij de laatste paar wedsrtrijden en vooral afgelopen weekend het gevoel van WAT WILLEN JULLIE ZIEN?? Ik heb bij de hele L gezien de mensen die zondag startte startte ook zaterdag en heb redelijk wat gezien. Ik zie paarden lopen met verkeerde buigingen, kantelen en te diep en toch pakken die punten ? Denk dat ik maar weer op die manier ga trainen want schijnbaar mag dat?
Ik wil me paard niet te diep laten lopen ook al wil hij dat graag. Nee hij moet fijn en los zijn en makkelijk door de wending enz... schijnbaar haal ik dat niet tegen die andere paarden dus dan vraag ik me af wat ik verkeerd doe. Ik weet dat zodra ik meer kan doorzitten meer voordelen daarom haalde ik in de oude L proeven ook meer punten dan nu in de L1. Ik kan hem dan meer verzamelen en dan loopt hij gewoon beter. Zodra ik in de L1 proeven moet doorzitten heb ik gewoon 7s.
Ik weet waar me zwakke punten zitten en daar train ik op maar wat ik frusterend vind is dat je aan het einde van je proef wel allemaal hoge cijfers krijgt voor het rijden inhet algemeen en effect van de hulpen ??
Meestel zit ik daar wel op een 6 of 7?? Geef dan daar ook een 4 of 5 voor want dan weet je dat. Nee omdat het een paar onderdelen zijn waar je een 4 of 5 op scoort en daardoor net geen WP haalt.

Nogmaals ik heb geen problemen mee dat iklage punten haal als ik het verdien als ik ontevreden de ring uit kom. maarafgelopen zondag liep hij lekker en braaf en toen vielen me punten idd erg tegen en vooral als je dan kijkt op de laatste onderdelen.

Leef en Strijd vergeet het einddoel Maak de reis
tem je angst en hou je dromen niet gevangen
adem vrij alles gaat voorbij wat niet geniet dat gaat verloren voor altijd ♥

Leef en strijd - 3JS

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 10-06-02 18:23

Wjerdo:

1- als ik je niet persoonlijk aanspreek zoals nu, praat ik in het algemeen.

2- Fijn dat je een goed gevoel hebt, want dan komen die punten vast ook wel. Lachen

3- het argument "ik heb een moeilijk paard" telt niet imo. Het gaat erom wat je in de ring laat zien. Bijvoorbeeld: als ik een paard met heel beperkte bewegingen voorstel, kost dat heel veel training om een correcte uitgestrekte draf te laten zien. Daar krijg je dan een 6 of een 7 voor, want meer dan correct was het niet. Dat spectaculaire paard moet met diezelfde hoeveelheid training voor een 9 kunnen gaan. Als hij iets corrects laat zien en dus een 6 of 7 haalt, heb ik dus niet hard genoeg gewerkt en moet ik zowel in de training als op concours beter mijn best doen.

Prisca: dat mooie paard, (en ik hoop dan dat het een mooi paard met goede bewegingen is want ik ken prachtige bokken die voor geen meter over de benen gaan) heeft dus vaak betere bewegingen etc. waardoor hij makkelijker herstelt en zijn punten wel weer ophaalt.

Voorbeeldje: met mijn vorige paard had ik altijd veel moeite met de voltes. Hij liep er gewoon doorheen en had ook buiging, dus ik snapte nooit waar de slechte punten vandaan kwamen. Als je dan eens kritisch naar je rijden kijkt, kom je tot de conclusie dat hij weliswaar door de volte draait, maar eigenlijk niet genoeg door het lijf loopt, niet genoeg op het achterbeen, en dus met te weinig tact en gedragenheid. Als je dat weet kun je daar aan werken, en dan gaan je overall punten ook omhoog, omdat je iedere wending beter kunt rijden en het totaalbeeld er dus op vooruit gaat. Als je dan bijvoorbeeld Al-Dabaran van Jantien voor ogen houdt, of de Welcome bijvoorbeeld, dan snap je zelf ook wel dat het voor zulke paarden gewoon 10x makkelijker wordt om hetzelfde beeld te laten zien.

Ik weet dus zeker dat als jij echt kritisch naar je proeven kijkt, je nog heel veel verbeterpunten kunt vinden waar je op het eerste gezicht overheen kijkt.

Ik vind zelf de L proeven ook niet prettig rijden, maar vind dat het verschil tussen krappe winstpuntjes halen en goed scoren en vooraan meerijden. Ik ben er van overtuigd dat je met wat goede proefgerichte training Lysander ook veel beter kunt laten presteren dan hij nu doet. En dat begint met kritisch kijken waar je knelpunten liggen, want sommige dingen zijn al heel simpel op te lossen.

Er zitten heus wel wat rotte appels tussen, maar het is echt niet zo dat het totale jurycorps pertinent de verkeerde dingen wil zien.

UrbanL

Berichten: 14584
Geregistreerd: 22-02-01
Woonplaats: Somewhere only I know....

Link naar dit bericht Geplaatst: 10-06-02 18:38

Idd ik bedoel de paarden die duidelijk meer hebben gedaan paarden die bijna automatisch wijken enz..

Tja ik weet waar me knelpunten zitten helaas en die vind ik op zich ook wel terug in me proeven. Het zijn er meestel maar 2 of 3 (wijken ivm lichtrijden) De middendraf is af en toe ook een probleem maar ja afgelopen wekend hadik daar abdsoluut GEEN onvoldoende voor want hij ging ook goed.

Ik train hard en ook proefgericht en vaak gaat het dan ook goed alleen tja dressuurproeven rijden is toch wel een kunst. Ik heb minder problemen met een springparcours dan met een dressuur proef. Waarom doe ik het nog?? Omdat ik weet dat we het wel kunnen en dathet makkelijker wordt in de L2. De M oefeningen pakt hij thuis goed op en krijgt er steeds meer plezier in enik ook. Maar ja de proef is toch wel anders ik span en hij dus ook en laat me dan een beetje in de steek.

Leef en Strijd vergeet het einddoel Maak de reis
tem je angst en hou je dromen niet gevangen
adem vrij alles gaat voorbij wat niet geniet dat gaat verloren voor altijd ♥

Leef en strijd - 3JS

Manon

Berichten: 5495
Geregistreerd: 25-06-01
Woonplaats: IJsselstein

Link naar dit bericht Geplaatst: 10-06-02 19:06

Het valt mij ook vaak op dat mensen op wedstrijden tijdens het inrijden hogere oefeningen doen dan de klasse waar ze in uit komen. Is op zich niet erg natuurlijk, maar even een voorbeeld: Ik was op wedstrijd, in de B, rijdt er een meisje, ook in de B, en die moest van haar instructrice/begeleider al het wijken gaan oefenen tijdens het inrijden, terwijl ze nog niet eens een fatsoenlijke B proef kon rijden. Pony in de stress enzo. Bij de prijsuitreiking had ze dus ook geen wp, en boos dat ze was. Het was een stomme jury en weet ik veel.

Dit zal wel niet zoveel toevoegen aan de verhitte discussie hier Haha! , maar ik wilde het toch even zeggen.

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 10-06-02 19:08

Prisca schreef:
Maar ja de proef is toch wel anders ik span en hij dus ook en laat me dan een beetje in de steek.


Nou ja, daar zeg je het dus zelf al, en ook dit is een punt waar je actief aan kunt werken.

Wat mij opvalt als ik mijn eigen proeven en die van anderen bekijk, is dat het hem meestal zit in de afwerking, en dat verschil lijkt soms maar minimaal.

Rijd jij echt punt voor punt je proef door? Rijd je na het groeten echt recht weg, maak je vlak voor de wending een halve ophouding, concentreer je je op het rijden van de goede wending (die door die halve ophouding al veel beter uit de verf komt) stel je je paard weer recht en ben je gefocused op de volgende hoek die je weer zo geconcentreerd door rijdt? En dat de hele proef door? Waarschijnlijk niet, want het vraagt verschrikkelijk veel concentratie. Toch is dat de manier om het te doen, en maakt dat het verschil tussen vooraan meerijden of krap een winstpuntje halen. 9 van de 10 ruiters, en ikzelf net zo hard, laat op die dingen enorm veel punten liggen. Het zit hem niet in de oefeningetjes, maar in de wijze waarop je je proef aan elkaar rijdt. De betere wedstrijdruiters weten dat en rijden dus zo. Die kunnen hun paard echt pas voor pas door de proef rijden, ze iedere korte zijde een beetje laten knallen, iedere oefening perfect plaatsen en daardoor afwerken. Maar dat betekent ook dat ze hun paarden thuis al een stuk beter voor elkaar hadden. Dat zijn ook de ruiters die zich echt kunnen concentreren om een hele proef lang zo gefocused te blijven.

Probeer het maar eens uit: leer de proef die je die maand moet rijden uit je hoofd, goed uit je hoofd (je moet hem ahterstevoren kunnen opzeggen) en ga hem dan "rijden" in je hoofd. Denk echt stap voor stap en hulp voor hulp. Als je niet totaal gefocust bent dwaal je nog voor het galopgedeelte af en zit je met je hoofd ineens bij de afwas of de boodschappen. Omgekeerd vind ik dit ook een geweldige concentratie-oefening, en probeer ik ook om het te doen voor ik op concours mijn paard ga rijden.

Het gros van de mensen gebruikt de "dode" momenten tussen de oefeningen als ruspunt. "hehe, de schouderbinnenwaarts is weer gelukt"... terwijl je daar juist je proef wint of verliest. Als je de hele proef kunt blijven knallen, is het overall-beeld gewoon 10x beter en dat merk je ook in de punten voor echt 'benoemde' oefeningen.

[/b]

Waventy

Berichten: 5284
Geregistreerd: 22-04-01

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 10-06-02 21:39

Ik bedoel gewoon zep te zeggen dat....

Iemand die zijn paard mega over de loodlijn heen jaagt, nooit een goed gereden middendraf kan laten zien, en die krijg een 7.
Ik kom dan met mijn "karre"paard, en laat een goed uitgevoerde middendraf zien, maar omdat mijn paard plomper is krijg ik een 5 ipv die 6 of 7. En zeker teld moeilijk paard op concour niet, Maar het is gewoon, dus ik train er wel voor, en ik wilde daar mee zeggen dat ik dus veel bereikt heb ondanks die 2x lage K punten.

Z1+4 !!!!
reserve kampioen M2 dressuur!!

Fitzroy

Berichten: 25044
Geregistreerd: 11-01-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 10-06-02 21:47

Als kersvers jurylid kan ik jullie vertellen dat het echt niet makkelijk is om te jureren, dat heb ik zelf nu wel ondervonden.
Er worden zo enorm veel 5-en en 6-en proeven gereden, er zijn maar weinig echte uitschieters.
Ook bij ons op cursus waren er al discussies over de combinaties die voorreden, het blijft nu eenmaal een hele subjectieve sport.

Zelf mopper ik ook op de jury en ik heb dat ook altijd gedaan, maar sinds ik zelf jurylid ben, kan ik me veel beter in het jureren verplaatsen. Het valt echt niet mee om alle beoordelingsfactoren tegelijk te bekijken. Bovendien legt de een de nadruk op bv. de aanleuning, terwijl een ander weer naar de correct uitgevoerde oefening kijkt. Zoveel mensen, zoveel meningen, zo zal het wel altijd blijven ...

Waar mensen vandaan halen dat een paard in de B niet nageeflijk zou moeten lopen, wil ik graag weten. Ook een B-paard hoort 'aan de teugel' te lopen.

En ik sluit me voor de rest bij Zep aan, ik vind haar vergelijking tussen een Trabant en een Ferrari briljant! Haha!

Niets is zo eerlijk verdeeld als het verstand. Iedereen denkt er genoeg van te hebben.

Pava
Berichten: 2064
Geregistreerd: 21-11-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-06-02 08:18

Ik heb zelf ondervonden wat het is om met een minder goed paard te starten. Mijn vorige paard was een schat van een beest, maar miste de souplesse, beweging en uitstraling die je van een goed sportpaard zou verwachten. Ik ben toch met haar gaan starten en idd gestrand in de L. Ik moet er wel bij zeggen dat de problemen mede veroorzaakt werden door spat. Als ik in de L een wereldproef reed, dan scoorde ik 157 punten. Voor de middendraf konden we nou eenmaal niet hoger scoren dan een 5. Ook al had ik haar nog zo mooi in aanleuning, het was gewoon geen mooi plaatje. Ik scoorde toch lager dan een soepeler paard met meer uitstraling, ook al werd die in elkaar getrokken....

Nu heb ik wel een fijn paard met goede bewegingen en ik merk dat ik daar mijn voordeel uit haal in de L. Ook al heb ik geen goed gevoel over mijn gereden proeven, ik haal toch dik 165 punten. Waarom? Ik heb toevallig afgelopen keer mijn jury gesproken en die wist mij te vertellen dat het er allemaal zo los en soepeltjes uitzag.... En er makeerde echt nog wel het e.e.a. aan die proeven hoor.

Feit is gewoon dat je moet accepteren dat je met een minder goed paard ongeveer 2x zo goed moet rijden om aan je punten te komen. Het is en blijft een jurysport.

germie

Berichten: 25887
Geregistreerd: 02-04-02
Woonplaats: Ergens

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-06-02 08:44

En zo'n minder soepel paard rij ik nu ook. Echt waar, ik moet gewoon keihard oefenen om die B uit te komen. Daar komt nog bij dat het paard 6 was, 3 veulens heeft gehad voordat ik haar ingereden heb, en dat ze dus vreseliik lastig nin de mond is, maar ik wil toch ook zo graag naar de M. En het is gewoon zo, als ik een goed gevoel heb over een proef, dan weet ik nog niet waar ik zit met punten.
Ik krijg een 5 op het aangalopperen als ze een halve pas verkeerd springt, en ik corrigeer dat direct. Maar ik krijg diezelfde 5 als het wel goed gaat, of misschien een 6. Nou en dat snap ik niet. Heel vaak staat er niets op m'n protocol en dan heb ik 150-158 punten, maar waar dat verschil inzit?? Ik weet het niet.
in 5 minuten tijd kan m'n houding van een 7 een 5 worden (is al 4 keer voorgekomen) en verzorging van een 8 een 6.
Verder is halsstrekken ook zo'n discutabel onderdeel: de 1 wil een stofzuiger zien, de ander neemt genogen met losse teugels.
M'n verzorgpaard gaat echt diep, blijft constant lopen, zonder op de voorhand te vallen, en toch is het soms een 8 en soms een 6. Terwijl ik zeker weet dat er nooit iemand is die het paard nog verder kan laten halsstrekken. Krijg ik een 8, met de opmerking op het protocol: zo hoort het eruit te zien. Vraag ik mij dan echt af, waarom dan geen 9 of 10?? Maar dat durven ze jury's ook niet aan.
Nee hoor, dit paard is dus niet hetuitgesproken dressuurpaard, en dus moet ik knokken.

Ik rij ook nog een 3-jarige E, die loopt met zoveel souplesse, die zou ik zo tussen de paarden kunnen starten en dan de wp binnenhalen, en dat alleen maar omdat deze merrie betere gangen heeft en meer uitstraling.

Sinds 2014 gediplomeerd instructeur en sinds januari 2021 mag ik zelfs instructeurs opleiden. Ik mag lesgeven in alle disciplines en alle niveaus. Lijkt instructeur worden je ook geweldig? Of wil je gewoon meer weten? Stuur maar een pb.
Alles met respect voor mens, dier en natuur.

Desiree

Berichten: 28760
Geregistreerd: 23-01-01
Woonplaats: Twente

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-06-02 08:59

Je zou eigenlijk van te voren moeten kunnen vragen wta de jury wil zien:
gedurfde proef of brave proef?
een bij elkaar gereden paard of een in elkaar getrokken paard
paard in oprichting, of eentje achter de loodlijn
een goed gereden paard of hoeft hij alleen maar mooi te zijn.
Feit is dat de dressuursport heel erg is veranderd de laatste 10 jaar. ANdere normen en maatstaven zijn ontstaan. Bij het losrijden wordt een paard vaak heel rond en diep ingesteld, en nog niet zo lang geleden was dit uit den boze. Er zijn wat oudere juryleden die nog aan de oude normen vasthouden. ANderen zweven er misschien wat tussen.

De hond is de betere mens

UrbanL

Berichten: 14584
Geregistreerd: 22-02-01
Woonplaats: Somewhere only I know....

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-06-02 09:04

Kijk als je paard slecht in de mond is en daardoor tegen de hand loopt dan krijg je idd slechte punten. Lijkt me heel terecht. Dat is iets waar je aan moet werken en in je proef kost dat punten.

Wat ik merendeel wil zeggen is dat je paarden hebt met flitsende bewegingen van nature. Dus sterk achterbeen mooi front enz.. en paarden die dat niet hebben. Want ik nu gewoon merk is dat de mensen met de mindere paarden een fout maken gelijk flink afgestraft worden met een 2-4 en dat de flitsende paarden wel een 5je krijgen omdat ze weten dat ze het wel kunnen ???? Sorry je moet het op dat moment in de ring laten zien laat je het niet zien slecht punt klaar.

Iedereen moet beoordeelt worden op wat er op dat moment in de proef gebeurt. Ik heb geen moeite mee met een slecht cijfer als ik wat fout doe maar het moet wel terecht zijn en niet omdat het geen dressuurkrack is. Plus dat ik gewoon baal van het feit dat ik onderaan wel goede cijfers krijg voor rijden en hulpen?? Daarmaast is het neer te zetten commentaar ook belangrijk en die is vaak te weinig en onduidelijk wat heb je er dan aan??

Ik heb vaak genoeg geschreven bij jury´s en idd combinaties gezien die hard moeten trekken om iets goed te doen. Die betreffende jury zag dat en hield er toch rekening mee vaak omdat de basis dan wel goed was maar het paard net wat beweging tekort kwam. Ze kreeg dan geen flinke voldoende maar ook geen onvoldoende.

Ik heb gisteren een L2 proef geoefend puur even voor mezelf. Daarin moet je veel doorzitten ik merk daarin dat mijn paard zich beter voelt en ik ook. Ik kan hem meer verzamelen en hij kan zich minder snel sterk en lang maken. We kunnen het wel maar het kost tijd. Ik hoop die ene punt snel te kunnen pakken om dus door te stromen. Ik weet dat ik dan in de L2 niet snel veel punten zal pakken maar ik weet wel dat hij daar beter tot zijn recht komt. De oefeningen zitten sneller achter elkaar en hij en ook ik blijven meer attent en geconcenteerd. Zelfs een middendraf doorzittend gaat beter dan met lichtrijden. Dus wie weet waar we ooit stranden.

Leef en Strijd vergeet het einddoel Maak de reis
tem je angst en hou je dromen niet gevangen
adem vrij alles gaat voorbij wat niet geniet dat gaat verloren voor altijd ♥

Leef en strijd - 3JS

UrbanL

Berichten: 14584
Geregistreerd: 22-02-01
Woonplaats: Somewhere only I know....

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-06-02 09:11

Desiree schreef:
Er zijn wat oudere juryleden die nog aan de oude normen vasthouden. ANderen zweven er misschien wat tussen.


Klopt die had ik dus zaterdag. Bij die man mag je een foutje maken hij straft je dan niet gelijk met een 4 af. Leys kwam namelijk in verzet (slangenvolte 3 bogen) even en ik loste het op dat moment schijnbaar goed op waardoor de oefening toch nog redelijk netjes afsloot. Ik kreeg een 6 omdat hij in verzet kwam MAAR als commentaar: verzet daarna goed (was in de eerste bocht).Daar heb je wat aan. Ik weet zeker als ik een andere had dat ik dan een 4 had.

Die man jureerde duidelijk naar de combinatie en niet naar wat het paard ervoor of erna deed.

Leef en Strijd vergeet het einddoel Maak de reis
tem je angst en hou je dromen niet gevangen
adem vrij alles gaat voorbij wat niet geniet dat gaat verloren voor altijd ♥

Leef en strijd - 3JS

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-06-02 10:31

waarom een paard met betere bewegingen betere cijfers krijgt, is niet "omdat ze weten dat je het wel kunt" Een paard dat van nature los en gedragen door het lijf loopt, maakt een misser, maar omdat hij zoveel baans heeft kun je hem als ruiter veel en veel sneller corrigeren dan dat paard dat er wat meer moeite mee heeft. Daarnaast is alles bij zo'n paard beter, iedere wending die je maakt is gedragen, iedere overgang gaat vloeiender, etc. en het zijn juist die dingen die het verschil maken, en niet net dat ene oefeningetje wijken, etc.

Als een onderdeel uit meer dan 1 oefening bestaat (bijvoorbeeld een overgang en een wending) kun je het totaalpunt optrekken door na een mislukte wending een prachtige overgang te rijden. Echt hoog scoren kun je dan niet meer, maar je hebt nog wel een voldoende. Daarin kun je dus punten ophalen na een fout, maar je moet dan je paard wel snel kunnen corrigeren, en dat laatste brengt een paar basisvoorwaarden met zich mee. Daar heb je dus veel voordeel van een wat spectaculairder paard.

Op die manier vind ik het dus onterecht als een jury een beperkt paard voor een onvoldoende oefening een voldoende geeft "want het paard kan nu eenmaal niet veel beter". Dan zou een spectaculair paard dat niet alles uit de kast haalt zeker een onvoldoende moeten krijgen 'want het paard kan toch veel beter" en daar gaat het toch niet om?

Lisette

Berichten: 2676
Geregistreerd: 10-01-01
Woonplaats: Veldhoven

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-06-02 11:03

Nou dan ook maar goed nieuws over jury's. Afgelopen zondag was ik aan het praten met een jury. En zei verbaasde zich over het lage niveau van de L1 en L2 ruiters. Daarentegen in de B had zie iemand 1e geplaatst die volgens haar niks speciaals liet zien maar waar ook de gehele proef geen fout aan te ontdekken was. Perfect toch zo moeten we meer jury's hebben.

Desiree

Berichten: 28760
Geregistreerd: 23-01-01
Woonplaats: Twente

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-06-02 11:14

Voorbeeld slechte jury:
ik weet zijn naam niet meer, maar misschien dat sommigen hier iets begint te dagen als ik zeg dat een anderhalve maand geleden een jurylid in Paard en Sport stond, die zei:
ik ben geneigd om een paard dat meer uitstraling heeft hoger te waarderen dan een beter gereden paard met minder uitstraling.

De hond is de betere mens

UrbanL

Berichten: 14584
Geregistreerd: 22-02-01
Woonplaats: Somewhere only I know....

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-06-02 11:18

Zep schreef:
Op die manier vind ik het dus onterecht als een jury een beperkt paard voor een onvoldoende oefening een voldoende geeft "want het paard kan nu eenmaal niet veel beter". Dan zou een spectaculair paard dat niet alles uit de kast haalt zeker een onvoldoende moeten krijgen 'want het paard kan toch veel beter" en daar gaat het toch niet om?


Nee zo bedoel ik het niet .

Als een jury een middendraf wil zien moet hij die kunnen geven dus verruiming nu zal het ene paard makkelijk en beter kunen verruimen van nature als de andere ?? Maar we hebben allemaal het ideaal beeld voor ons van een middendraf en ik denk dat veel paarden dat niet halen. Dat betekend dus dat als een paard niet spectaculair is geen voldoende haalt. Ik heb dan zoiest als het paard verruimt en het goed aan de hulpen doet zonder verzet er een voldoende in moet kunnen zitten vooral als het een paard betreft die wat simpeler in de beweging is. Nee we willen allemaal bonfires in de ring hebben ????

Het paard moet goed aan de hulpen zijn en moet reageren en ontspannen blijven dat als het paard geen super dressuurcrack is toch een goed punt verdient. En dat is wat er nu niet gebeurt op dit moment. Je moet echt mazzel hebben wil je met een beetje simpel paard een puntje pakken. Ik spreek dan voornamelijk in de L in de B haal je dan makkelijk een punt.

Sorry ik rij nu al heel wat jaren wedstrijden maar zo laag dat er de laatste tijd gejuryeerd wordt heb ik nog nooit meegmaakt. En dat is niet om mezelf maar ook als ik om me heen kijk. Fouten worden wel heel hard afgestraft en dan kan je wel zeggen dat het niveau laag is misschien is dat ook wel zo. Maar ik vind het verschil tussen een simpeler paard en een speculair paard nu wel heel erg groot worden. Dit werkt ook demotiverend voor de dressuursport een zeer slecht teken.

Leef en Strijd vergeet het einddoel Maak de reis
tem je angst en hou je dromen niet gevangen
adem vrij alles gaat voorbij wat niet geniet dat gaat verloren voor altijd ♥

Leef en strijd - 3JS


Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Ingrid_ms en 10 bezoekers