recht of scheef

Moderators: C_arola, Coby, Nicole288, Dyonne

Toevoegen aan eigen berichten
 
 
musje

Berichten: 295
Geregistreerd: 14-01-02
Woonplaats: Haarlem

recht of scheef

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 30-05-02 13:32

Recht of scheef


Net zoals de meeste mensen recht- of linkshandig zijn, geld dit ook voor paarden.
Het met succes recht stellen van je paard hangt ervan af of je in staat bent de schouders van je paard recht voor de achterhand te houden.

De meeste paarden wenden gemakkelijk af in de ene richting, maar vinden het moeilijker naar de andere kant af te wenden. Tegelijkertijd is er gewoonlijk te veel druk op de teugel aan de moeilijke kant, terwijl het contact op de andere teugel zo licht is dat nauwelijks contact gehouden kan worden. De zijden van een paard dat op deze manier scheef gaat, worden ‘de holle kant’ en ‘de bolle kant’ genoemd. Het probleem ontstaat door de manier waarop het paard de achterhand gebruikt. Zonder uitzondering is er sprake van een ongelijkmatige belasting van de achterbenen. Als je het paard in een grotere verzameling rijdt zal je gemakkelijker in staat zijn aan te voelen hoe hij de achterbenen verschillend belast. Het ene achterbeen lijkt sterk, maar stijf en het andere lijkt relatief soepel, maar zwak. Een ongelijk gebruik van de achterbenen beperkt de optimaal haalbare mate van verzameling en daardoor worden de mogelijkheden om het paard door training te verbeteren ernstig beperkt.

Er bestaat vaak enige verwarring wanneer scheefheid ter sprake komt. Sommige mensen denken dat de meeste paarden linksom stijf zijn, terwijl andere van mening zijn dat veruit de meeste paarden rechtsom stijf zijn. Je zou je kunnen voorstellen dat de helft van de ruiters het fout heeft, maar in feite blijkt dat verschillende mensen het probleem verschillend benaderen.
Als het moeilijker is om linksom te wenden, wordt dat gewoonlijk veroorzaakt door een stijf linker achterbeen, hetgeen het paard stijf naar links maakt en hol naar rechts. Sommige ruiters zijn echter niet in staat het ongelijke gebruik van de achterbenen aan te voelen en denken dat het probleem ontstaat omdat het paard niet in staat is zijn rechterkant tot de gewenste lengte uit te rekken. In dat geval vinden zij hun paard rechts stijf.

Om een goed evenwichtige laterale buiging te verkrijgen door het hele lichaam van het paard, is het van belang dat hij voldoende gewicht neemt op zijn binnenachterbeen. Dit is gemakkelijker te realiseren aan de stijve (bolle) kant dan aan de holle kant waar het achterbeen zwakker is.
In sommige gevallen vloeien de moeilijkheden om een juiste buiging te bewerkstelligen voort uit een zwak achterbeen, maar sommige ruiters wijten dit aan stijfheid aan die kant, hetgeen de verwarring alleen maar groter maakt. Over het algemeen voelen alle ruiters hetzelfde, maar ze interpreteren de signalen verschillend.
We zouden het paard zo recht mogelijk willen krijgen, zodat we even gemakkelijk links- als rechtsom kunnen galopperen, gemakkelijk in beide richtingen kunnen afwenden en uiteindelijk de pirouette in galop zowel linksom als rechtsom kunnen rijden. Scheefheid bederft alles wat we met het paard willen doen, dus het is zeker de moeite waard om dit door training te verminderen.



Ook al train je nog zo veel, je paard zal nooit volledig recht worden, maar toch kun je dit behoorlijk verbeteren.
Sommige van de oefeningen op de hoefstag helpen een beetje, maar echte verbeteringen kun je niet verwachten zonder de zijwaartse oefeningen. Het is dus belangrijk deze te gaan rijden zodra het paard er klaar voor is.
Schouderbinnenwaarts naar de holle kant en travers naar de bolle kant zijn bijzonder doelmatige oefeningen om de ongelijke ontwikkeling van de achterbenen te corrigeren, zodra het paard gemakkelijk recht te stellen is. Niettemin is het even belangrijk om de teugel op de stijve kant na te geven, zodat het paard niet de kans krijgt op het bit te gaan hangen. Sommige ruiters werken hun paard meer op de bolle kant dan op de holle kant, maar deze strategie is niet bijster effectief. De holle kant heeft juist ook training nodig, omdat het achterbeen op die kant zwakker is; het zal pas sterker worden als we het activeren en meer laten dragen.


Dit stukje komt uit het boek; ‘dressuurtraining’ van Michael J. Stevens.
Ik hoop dat jullie er iets aan hebben!
Gr. Marjolein.

gamble
Berichten: 759
Geregistreerd: 31-01-02
Woonplaats: ledeacker

Link naar dit bericht Geplaatst: 31-05-02 10:30

Kijk hier heb ik wat aan, ( ook aan jullie adviezen hoor) Gamble laat zich op de R hand moeilijk 'sturen' en ik was al tot de conclusie gekomen dat je dan met de buitenteugel meer moest doen dan de binnenteugel. Anders vouwt hij zijn hoofd wel dubbel maar loopt rechtdoor. Op de L hand heeft hij veel minder problemen. Hoewel hij Linksom moeilijker galoppeerd.

Bedankt voor je artikel, ik heb hem uitgeprint.
Groetjes en een hoefje van Gamble

musje

Berichten: 295
Geregistreerd: 14-01-02
Woonplaats: Haarlem

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 31-05-02 10:33

dank je wel Haha!