Wijken

Moderators: Sica, C_arola, Neonlight, balance

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
PinnieLinnie

Berichten: 588
Geregistreerd: 22-01-01
Woonplaats: Schagerbrug

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 15-02-01 14:53

Wie kan mij nog 1 keer de hulpen van het wijken duidelijk uitleggen?
Want volgens mij doe ik het af en toe goed en af en toe fout.

Believe in your Dreams, Never let go and then you'll know...


moekoekoe
Berichten: 3433
Geregistreerd: 02-02-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 15-02-01 15:01

Let erop dat je paard rechtgesteld is. Als je wijkt voor het linkerbeen leg je je linkerbeen iets achter de singel. Je rechterbeen begrenst op de singel. Met je linkerteugel vraag je iets linkerstelling en met je rechterteugel begrens je, zodat de achterhand niet voor gaat.

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 15-02-01 15:39

Zoals ik het geleerd heb:
Niet je paard opzij vegen door je binnenbeen naar achteren te gooien in ieder geval.
als je van ac naar hoefslag wijkt:
Afwenden en door de wending je paard met buitenteugel opvangen, hiermee behoud je ook de controle over je buitenschouder.
Je vraagt lichte stelling naar binnen en drijft met je binnenbeen op de singel je paard opzij. Buitenbeen ligt iets achter de singel en daar mee hou je zijn buitenbeen actief. Ondertussen hou je m wel goed voorwaarts. je kunt jezelf en je paard helpen door de buitenzitbeenknobbel wat meer te belasten. Wees wel voorzichtig want voor je het weet zit je er scheef boven.
Als je paard helemaal nieuw is met wijken is het verstandig om het eerst op voltes en langs de kant te doen.

Jura

Berichten: 10793
Geregistreerd: 16-01-01
Woonplaats: Veluwe en 't Gooi

Link naar dit bericht Geplaatst: 15-02-01 15:51

Zoals Lovely het zegt klopt het. Je binnenbeen drijft maar blijft op de singel liggen. Het paard moet immers iets om het binnenbeen buigen, dat kan niet als je je binnenbeen naar achteren hebt liggen. Het buitenbeen mag wel iets naar achteren liggen en begrenzen. Het paard mag iets stelling hebben. Let er op dat de achterhand niet voor komt, maar hij mag ook niet over de buitenschouder weglopen. Als dat wel gebeurd, laat je het paard een stuk recht vooruit gaan en als je alles onder controle hebt zet je hem opnieuw een paar passen weg. Je kan ook een paar passen wijken, een voltetje rijden en opnieuw wijken, om te controleren of hij goed aan je hulpen is. Ik vraag soms in de training wat overdreven stelling bij het wijken zodat hij lekker los wordt. Maar dit kan alleen als je paard niet over de buitenschouder weg loopt. Persoonlijk vind ik appuyeren een fijnere oefening, maar wijken is ook altijd erg goed om je paard los te werken, ik doe dit in het begin ook veel.

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 15-02-01 16:09

Dank voor de aanvullingen, klopt allemaal. Wijken is iets voor in het begin van de training, en appuyeren doe je later. Niet alle paarden kunnen trouwens appuyern (op de juiste wijze dus), sommigen doen wel iets wat erop lijkt,maar het is het niet. App. is ook redelijk zwaar.

Nimber

Berichten: 26547
Geregistreerd: 10-01-01
Woonplaats: Apeldoorn

Link naar dit bericht Geplaatst: 15-02-01 18:04

oei ik doe het dus weer een tikkie anders
Ik stel 'm recht als ik dus afwend bij a mijn linkerbeen (bij wijken voor het linkerbeen) gaan naar de achterkant van de singel ik vraag dus een tikkie buiging om dat been en met mijn linkerhand een tikkie stelling dat been gaat dus iets naar achter om de achterhand mee te kunnen nemen. Mijn linker had regelt ook het tempo.
Mijn rechterbeen houd ik op de plek en daarmee zorg ik dat ie niet over die schouder wegvalt.soms komt die dus meer in dan anders.
terwijl mijn linkerbeen zijwaartsdrijft blijf ik met mijn zit voorwaartsdrijven.
Wat ik in de rest van de stukjes mis is de rechterhand.
daar sluit ik 'm mee op in zoverre dat ie er niet doorheen loopt en wegvalt door m'n contrahulpen maar ik geeft daar ook mee aan!.
Rechterhand dus iets van de hals Normaal als je je handen op de plek houd sluit je 'm op tussen 2 benen en 2 handen zodat ie kaarsrecht blijft.
dan moet je deze hulp dus niet vol houden met je rechterhand.
Ik geef dus licht aan met mijn rechterhand dat ie daarheen moet en dus niet rechtdoor. zou ik niet aangeven met mijn rechterhand gaar Lodewijk wel opzij maar blijft mijn voorhand niet voor!
groetjes

http://www.kimtelgen.nl
Cranio sacraal therapeut en instructrice

moekoekoe
Berichten: 3433
Geregistreerd: 02-02-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 15-02-01 18:15

Ik doe het hetzelfde als jij Kim en ik heb ook een aantal boeken waarin het zo wordt beschreven en het zo van mijn instructeur geleerd. Ik 'veeg' hem ook niet, want ik leg alleen mijn been iets naar achteren en houd hem voorwaarts met het andere been. Bovendien...als je wijkt voor je linkerbeen, is het linkerbeen ook je binnenbeen...dus leg je het goede been naar achteren..

Nimber

Berichten: 26547
Geregistreerd: 10-01-01
Woonplaats: Apeldoorn

Link naar dit bericht Geplaatst: 15-02-01 18:23

jep ik snap wel wat de rest bedoeld ik zie soms mensen in de proef die hun been een heel stuk naar achterleggen ik leg 'm dus alleen op de achterkant van de singel verplaats 'm dus een heel klein ministukje houd ik echter mijn rechterhand op de plek ga ik wel zijwaarts naar de hoefslag maar gaat die voorhand niet voor.
Dat was in het begin mijn probleem hij boog om m'n been maar die voorhand ging maar niet voor leek alsof ik die kont er teveel bijdreef maar dat was niet zo dreef ik minder ging ie amper opzij toen had ik steeds een 5 of een 6 tegenwoordig alleen maar 7-ens en op de selectie voor het eerst een 8 Lachen daar was ik echt trots op haha

moekoekoe
Berichten: 3433
Geregistreerd: 02-02-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 15-02-01 19:10

Zooooow een 8, das netjes!!!! Ik kreeg eerst 4en voor het wijken, steeds om verschillende redenen, zoals teveel halsbuiging etc. Ik probeerde dan teveel met de stelling op te lossen. Nu merk ik dat de verplaatsing van mijn gewicht (als ik dus maar rechtop zit..grijnz..) voldoende is, alleen dus iets begrenzen met buitenteugel en binnenbeen ietsje naar achteren en rijd ik ook 6en en 7ens. Laatste keer had ik trouwens in BEIDE proeven een 9 (!!! haha, ging uit mijn dak..) voor het X halthouden enkele seconden stilstaan, hihihihi!!!

Groetjes Suzanne

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 15-02-01 23:39

in proeven wordt er niet zo op gelet, er wordt meer gekeken naar wat het paard doet. Soms zie echt wonderen.
Z2 ruiter die binnenbeen terug legt in schouderbinnenwaarts bijvoorbeeld. Fouter kan niet maar ja als hij de juiste been zetting laat zien, krijgt ie een goed cijfer.

Jura

Berichten: 10793
Geregistreerd: 16-01-01
Woonplaats: Veluwe en 't Gooi

Link naar dit bericht Geplaatst: 16-02-01 10:57

Ik deed vroeger ook mijn binnenbeen naar achter, tot ik dat heb afgeleerd. Als je je been naar achter legt, kan je paard nooit goed buigen om je binnenbeen. Het zelfde geldt voor schouderbinnenwaarts, het is eigenlijk heel onlogisch om je binnenbeen naar achteren te leggen.

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 16-02-01 11:39

Juist, daarom dus.
Voor het juiste gevoel is oefenen op een volte het makkelijkst.

moekoekoe
Berichten: 3433
Geregistreerd: 02-02-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 16-02-01 12:31

Maar, dat komt doordat je paard steeds fijner aan de hulpen komt als je verder komt in je training. Ik leg mijn been nu allang niet meer zover naar achteren als in het begin...misschien nu nog 1 of 2 cm achter de singel, anders gooit ie ook zijn kont voor. Om het hem te leren moest ik mijn been wel ver naar achteren leggen van mijn instructeur.

Jura

Berichten: 10793
Geregistreerd: 16-01-01
Woonplaats: Veluwe en 't Gooi

Link naar dit bericht Geplaatst: 16-02-01 12:31

Inderdaad, doe ik ook veel! Wijken op de volte, maar ook het omgekeerde, travers achtig. Dus de achterhand naar binnen zetten.

Nimber

Berichten: 26547
Geregistreerd: 10-01-01
Woonplaats: Apeldoorn

Link naar dit bericht Geplaatst: 16-02-01 14:01

wijken op de volte gebrokenijntjkes wijken dus vanuit de hoek naar X rechtstellen en weer terug de hoek in.
schouderbinnenwaarts moet ik heel goed om m'n hulpen denken wil dus inderdaad m'n binnebeen naar achter leggen maar m'n instructeur trekt dan meteen z'n mond open.. binnenbeen op de plaats buitenbeen alleen naar achterkant singel hulpen voor stelling en buiging met je handen de voorhand van de hoefslag afplaatsen (doen alsofje afwend) en dan een ophouding in de hand sluiten en daar houden..
geven jullie hier ook dezelfde hulpen voor of heb je wat anders geleerd?

http://www.kimtelgen.nl
Cranio sacraal therapeut en instructrice


Jura

Berichten: 10793
Geregistreerd: 16-01-01
Woonplaats: Veluwe en 't Gooi

Link naar dit bericht Geplaatst: 16-02-01 14:10

Bij alle zijgangen hou je je binnenbeen op de singel voor de buiging, bij schouderbinnenwaarts, travers, wijken en appuyeren. Eigenlijk zijn het allemaal ongeveer dezelfde hulpen alleen door je zit en handen bepaal je wat je precies doet. Maar bij alle zijgangen buigt het paard om je binnenbeen.
Ik probeer nu ook zo min mogelijk hulpen te geven voor hetzelfde resultaat. Dus bijv. bij aangalopperen niet meer overdreven mijn buitenbeen naar achter leggen, maar meer op de plek houden en vooral op mijn zit aan galopperen. Ik was net bezig de wissels aan mijn paard te leren en dan moet je de hulpen wat meer overdreven geven dus is het fijn als ze al op bijna niets reageren.
Net als met jonge paarden; in het begin geef je de hulpen overdreven en later ga je het steeds meer verfijnen.

Nimber

Berichten: 26547
Geregistreerd: 10-01-01
Woonplaats: Apeldoorn

Link naar dit bericht Geplaatst: 16-02-01 14:17

Haha op de bokt rit kom jij naast mij rijden toch?
mag je mooi een boel tips geven nee zonder gekheid ik heb een super instructeur maar het is zo moeilijk ik moet leren en het paard ook en daardoor krijg ik op een goede hulp niet meteen de juiste reactie omdat ik 't'het paard ook nog moet aanleren.. en das dus lastig.. had wel vaker L gereden maar nooit M

http://www.kimtelgen.nl
Cranio sacraal therapeut en instructrice

Jura

Berichten: 10793
Geregistreerd: 16-01-01
Woonplaats: Veluwe en 't Gooi

Link naar dit bericht Geplaatst: 16-02-01 14:52

Lachen Ik denk dat als je het met een beetje verstand doet, dat er weinig echt mis kan gaan. Ik lees er ook veel over, heb ook ontelbaar paardenboeken! Lachen

Maar goed les krijgen is inderdaad erg belangrijk! Ik had een tijdje geen les en dan merk je dat er heel wat foutjes insluipen. Verder is dit mijn eerste paard (daarvoor wel pony's gehad, maar vooral gesprongen) en aangezien zij ook pas 3 was hebben we elkaar alles moeten leren. Daarbij heb ik natuurlijk veel fout gedaan, dingen die ik allemaal weer opnieuw heb moeten aanleren, aan haar en aan mezelf. Maar bij een volgend paard gaat het waarschijnlijk allemaal weer sneller en beter. Gelukkig heb ik nu ook erg goed les en dan merk je dat je iedere les wat bij leert!
Toch vind ik het jammer dat ik niet een heel goed paard heb, maar Jur en Razinda zou ik voor geen goud kwijt willen, ook al zijn het geen toppers (hopelijk wordt Razinda al weer wat beter dan haar moeder).

PinnieLinnie

Berichten: 588
Geregistreerd: 22-01-01
Woonplaats: Schagerbrug

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 16-02-01 15:18

Dus als ik het goed bergrijp om even voor mezelf samen te vatten:

Je went bij AC met de buitenhand vang je hem goed op zodat ie niet naar binnen valt.
Want de wending is zeer belangrijk.
Voor Linkerbeen.
Je legt je binnenbeen ietsietsiepietsie naar achteren,tot het end van de singel de drijft haar daarmee richting met hoefslag. Met de binnenteugel vraag je beetje stelling (overdreven voor goede ontspanning) en voorwaarts houden. Met je buitenbeen zorgen dat ie niet over de buitenschouder wegvalt en maar wat heen zwalkt.
Maar wat doe je dan met je handen? Ik bedoel moeten die een beetje over de schouder heen gezet worden richting de buitenkant?
En heb ik dit zo'n beetje goed begrepen?
Want dan ga ik het zondag goed oefenen.
Alvast bedankt voor jullie hulp!

Believe in your Dreams, Never let go and then you'll know...

Nimber

Berichten: 26547
Geregistreerd: 10-01-01
Woonplaats: Apeldoorn

Link naar dit bericht Geplaatst: 16-02-01 16:03

volgens mij heb je dat goed begrepen linkerhand houd je dan op de plek en die vraagt dus de stelling en vangt 'm op.
de rechterhand gaat iets van de hals en geeft aan zodat je 'm de vrijheid van voren geeft om ook echt voorwaartszijwaarts te gaan.

http://www.kimtelgen.nl
Cranio sacraal therapeut en instructrice

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 16-02-01 16:20

vergeet niet dat wijken voorwaarts en zijwaarts is, pasje opzij, pasje naar voren. Je moet ook altijd weer recht naar voren weg kunnen rijden, lukt dat niet dan liep ie toch over zijn buitenschouder weg.

#Ymke#

Berichten: 13943
Geregistreerd: 09-01-01
Woonplaats: In het brabantse land

Link naar dit bericht Geplaatst: 16-02-01 17:09

Hhm.. even denken hoe ik het geleerd heb.

Afwenden bij A, (rechtsom), Rechterbeen langmaken, linkerbeen iets verplaatsen naar achteren. Opvangen met je rechterteugel en toestaan met je linkerteugel.Als je paard in stelling moet lopen, rechterbeen langmaken, linkerbeen naar achteren verplaatsen (ietsje) , linkerhand vragen, rechterhand begrenzen en toestaan.

Op de foto hieronder kan je goed zien wat ik fout doe Lachen ik leg mijn been te ver naar achteren.Daardoor geef ik bram de verkeerde hulpen en wijkt alleen zijn achterkant,Omdat hij van voren niet genoeg drang heeft om opzij te gaan.

Afbeelding

Groetjes Ymke

Where Life begins and Love never ends <3
6-5-2015 papa en mama geworden van Hanne


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 28 bezoekers