konijnenvraagje

Moderators: NadjaNadja, Essie73, Muiz, Maureen95, Firelight

Toevoegen aan eigen berichten
 
 
pingu
Berichten: 449
Geregistreerd: 15-12-03
Woonplaats: Belgisch limburg

konijnenvraagje

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 16-09-10 12:51

hallo bokkers

wij zitten met een klein dilemma in verband met onze konijntjes

Wij hebben 2 voedsters die sinds enkele maanden buiten zitten (verhuis) en dit gaat/ging super. Helaas is een van de konijnen gewond geraakt en is het noodzakelijk dat ze gedurende de hele winter binnen blijft zitten voor de verzorging. Naderhand valt het nog te bekijken als we het beestje terug buiten kunnen zetten of niet.

Nu zitten we echter met het dilemma: het andere konijn zit nog steeds buiten, maar is niet gewend om daar alleen te zitten (voorheen zaten beide konijnen binnen in ieder een apart hok). Met de winter in het vooruitzicht hebben we wat schrik dat dit konijn het misschien wat koud gaat hebben als ze de hele winter alleen buiten blijft. We kunnen haar niet binnen zetten wegens plaatsgebrek.

Daarom hadden we gedacht om een gecastreerd mannetje bij haar te zetten uit de opvang, zodat ze - als ze het koud hebben- lekker tegen elkaar kunnen gaan zitten. Tot zover geen probleem, vriendlief ziet het ook zitten om nog een konijn aan te schaffen uit de opvang.
Onze vraag/ dilemma is eigenlijk het volgende: stel dat we inderdaad een konijn bij aanschaffen en dat het gewonde konijn in de zomer terug naar buiten kan. Dan zitten we met twee voedsters en 1 gecastreerde ram. Gaat dit goed samen of is dit een situatie die zowiezo ruzie veroorzaakt onder de konijnen? En zal het gewonde konijn geaccepteerd worden door het koppel dat al de tijd samen buiten heeft gezeten?

Wat is nu het verstandigst om te doen? het konijn dat buiten zit gedurende de winter alleen buiten laten zitten en dan de konijnen terug koppelen nadat het gewonde konijn genezen is? Of een nieuw konijn (gecastreerde ram) aanschaffen met het risico dat het gewonde konijn niet meer terug aanvaard wordt als we het terug buiten zetten?

Iemand raad/tips?
Alvast bedankt!

Ibalia

Berichten: 2256
Geregistreerd: 27-02-05
Woonplaats: Een-city

Re: konijnenvraagje

Link naar dit bericht Geplaatst: 16-09-10 12:55

2 vrouwtjes bij elkaar is zowoezo niet zo'n goed idee.
ALs je er een gecastereerde ram bijzet is de kans groot dat het goed gaat.
Kijk anders eens op bunnybunch.nl voor meer informatie

WinSel

Berichten: 20570
Geregistreerd: 28-09-04

Re: konijnenvraagje

Link naar dit bericht Geplaatst: 16-09-10 13:16

Zoals Ibalia ook zegt
2 voedsters gaat vaak niet goed, een gecastreerde ram er bij maakt dat al een stuk beter.
Ik zal dus idd een gecastreerde ram uit de opvang halen ( goed dat je voor opvang gaat )
Die aan je voedster koppelen, en als de gewonde naar buiten mag, opieuw koppelen aan het koppeltje wat er al zit.
Mocht je genoeg ruimte hebben in de tuin
Kun je het beste als de gewonde, beter is, ook voor haar een gecastreerde ram erbij nemen.
Dan hebben beide dames een heer, en heb je een even aantal

pingu
Berichten: 449
Geregistreerd: 15-12-03
Woonplaats: Belgisch limburg

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 16-09-10 13:25

Dus het opnieuw koppelen van het gewonde konijn met het koppel mag normaal geen problemen opleveren? Ook niet als het konijn gehandicapt is? Ze had namelijk haar achterpoot gebroken en die hebben we moeten laten amputeren.
ze is nu binnen aan het herstellen en huppelt al terug rond alsof ze nooit anders geweten heeft, maar ik zou niet willen dat een ander konijn haar aanvalt omdat ze zwakker is omdat ze een poot te weinig heeft.

Ik denk dat de ruimte net te klein gaat zijn voor een 4e konijn na de winter, maar we zijn nu druk bezig met de verbouwingen aan ons huis (we wonen tijdelijk bij de ouders in) en daar gaan de konijnen veel meer ruimte hebben. Dan kunnen we eventueel denken aan een gezinsuitbreiding, maar dat is pas begin 2012 waarschijnlijk.

Weet soms iemand toevallig ook een adres van een konijnenopvang in de buurt van belgisch limburg? Mag ook in Nederland zijn.

WinSel

Berichten: 20570
Geregistreerd: 28-09-04

Link naar dit bericht Geplaatst: 16-09-10 13:29

Opzich zou het geen problemen moeten geven
Is het gewonde konijntje dominanter dan de andere ?
Als je wel voor een 4e gaat, kun je het karakter aanpassen op het gehandicapte konijn, dus een rustig lief rammetje...

http://www.konijnenforum.nl/viewtopic.php?t=935
Hier staat een lijst met opvang centra's

pingu
Berichten: 449
Geregistreerd: 15-12-03
Woonplaats: Belgisch limburg

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 16-09-10 17:00

Ik zal eens kijken op de site, dankjewel!

Hopelijk vinden we een lieve rustige man voor onze bunny!

In het begin dachten we dat het gewond konijn zeker de dominante zou zijn, maar nadat we ze samen hadden gezet, bleek dit niet het geval te zijn. Beide dames laten niet op hun kop zitten, het is niet echt duidelijk wie nu de dominante is.

Faniek

Berichten: 16218
Geregistreerd: 21-07-02
Woonplaats: De Blesse

Link naar dit bericht Geplaatst: 16-09-10 20:15

Zoals aangegeven kan dat zeker, alleen even volgend jaar rekening mee houden dat je ze op neutraal terrein samen zet en niet het gewonde konijn, zomaar bij de anderen, maar wellicht wist je dat al.
Wat wel kan is dat de konijnen haar niet accepteren om haar handicap, maar dat kan ook als je de ander de winter alleen laat. Ik heb hier een voedster die EC heeft gehad en nogal is last heeft van haar evenwicht, ze word absoluut niet geaccepteerd in de groep en zo merk ik dat vaker met konijnen die bijv. geen tanden meer hebben of iets anders.. zo had ik hier een voedster uit een groep, met de poot totaal verkeerd staan ook deze werd verstoten. Dat ligt heel erg aan het karakter van de konijnen.

pingu
Berichten: 449
Geregistreerd: 15-12-03
Woonplaats: Belgisch limburg

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 21-09-10 13:04

Voor iedereen die op mijn vraag geantwoord heeft: Bedankt...

Helaas zal een vriendje kopen niet meer nodig zijn. We hebben het konijn dat nog alleen buiten zat vanmorgen dood gevonden. |(
Wat er precies gebeurd is, weten we niet. Ze lag ver weg van het konijnenren, op de klinkers helemaal aan de andere kant van het huis. Er zijn nergens gangen in de grond (er ligt ook draad op de grond zodat ze zich niet konden uitgraven), de omheining is niet stuk en het poortje was gesloten met het slot er op, dus we vermoeden dat ze opgepikt is door een roofvogel die haar dan vervolgens gedood heeft.

Het gewonde konijn zit intussen binnen, veilig en wel en is gelukkig aan de beterhand. Ze vindt haar evenwicht steeds beter terug en is ook al weer nieuwsgieriger. Voorlopig houden we haar binnen (zowiezo voor de winter) en daarna zien we wel.

Faniek

Berichten: 16218
Geregistreerd: 21-07-02
Woonplaats: De Blesse

Re: konijnenvraagje

Link naar dit bericht Geplaatst: 21-09-10 13:05

Aah wat sneu zeg, sterkte!
Is de ren niet overdekt? Dan is het voor straks als de ander naar buiten mag wel verstandig dat te doen..

pingu
Berichten: 449
Geregistreerd: 15-12-03
Woonplaats: Belgisch limburg

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 21-09-10 13:20

Nee, het ren is niet overdekt. Nooit gedacht eigenlijk dat er roofvogels in de buurt zouden zitten... Het is een harde les geweest... |(

Als het gewonde konijn genezen is en buiten zou worden gezet, wordt het ren zeker overdekt en langs alle kanten verstevigd zodat er zeker niets aan kan. Ook in ons nieuwe huis gaan we het ren volledig afdekken met draad.

Indien we haar zouden buiten zetten, gaan we ook op zoek naar een vriendelijk mannetje zodat ze niet alleen zit. Voorlopig blijft ze echter alleen binnen, ze heeft echt de rust nodig om te herstellen van haar amputatie.