Vanavond EIA voorlichting in Ede

Moderators: Essie73, xingridx, Muiz, NadjaNadja, Firelight, EvelijnS

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 

Lolacabana

Berichten: 3169
Geregistreerd: 05-08-09
Woonplaats: Meppel

Vanavond EIA voorlichting in Ede

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 15-09-10 12:29 Tip de Nieuwsredactie

Bron: E-mail van vereniging eigen paard

De vakgroepbesturen paardenhouderij van de LLTB, ZLTO en LTO Noord organiseren vanavond 15 september een voorlichtingsavond over EIA (Equine Infectieuze Anemie). EIA houdt de gemoederen bezig, reden genoeg om u te informeren. Spreker zal zijn de heer Frits Sluyter (veterinair deskundige). Er is ruimschoots gelegenheid voor het stellen van vragen.

Locatie: Restaurant de Kade, Rijksweg 47 te Ede
Aanvang: 19.30 uur inloop; 20.00 uur aanvang presentatie
U hoeft zich voor deze avond niet aan te melden, ook niet-leden zijn van harte welkom

Equine Infectieuze Anemie
Afgekort; EIA
In de volksmond; Moeraskoorts
Letterlijk vertaald; Besmettelijke bloedarmoede bij paarden

Update; EIA tot nu toe 09/09/2010
In Nederland is nog nooit EIA geconstateerd. In Roemenie is EIA endemisch. EIA is afgelopen halfjaar eerder in het nieuws geweest; uit Roemenie afkomstige paarden die in Belgie en Engeland terecht waren gekomen bleken besmet met EIA (8 paarden afgevoerd). Situatie daar is onder controle.

Afgelopen maand is EIA gediagnosticeerd bij twee paarden in Duitsland (omgeving Hessen). Deze paarden bleken ook uit Roemenie afkomstig en waren op illegale wijze Duitsland ingevoerd. Gisteren maakte LNV bekend dat de Britse autoriteiten op 15 augustus een uit Nederland afkomstig paard hebben aangetroffen met een positieve bloedtest voor EIA. Het paard maakte onderdeel uit van een groep van 6 paarden. Omdat de exportcertificaten niet in orde waren is van deze paarden bloed onderzocht. De overige 5 paarden waren gezond. Het besmette dier is geeuthanaseerd. Ter verduidelijking; dit was paard drager van het virus en niet ziek. Het is nog niet duidelijk of het besmette paard gelinkt kan worden aan Roemenie.

Wat is EIA
Het betreft een virusziekte die veel overeenkomsten vertoond met het humane HIV virus (AIDS). EIA wordt overgedragen door direct bloed/bloed contact tussen paarden. Dit kan via dazen en stalvliegen (tussen april en november), maar ook door verontreinigde injectienaalden, bij geboortes en tijdens de dracht, bloedtransfusies, en via chirugische en tandheelkundige instrumenten. In de mond van een insect wordt het virus snel onwerkzaam (4uur). Tussen het moment van besmetting en het ziek worden van het paard (=incubatietijd) zit 5 tot 45 dagen. Er is een incidentele incubatietijd beschreven van 138 dagen. In opgedroogd bloed kan het virus 7 maanden overleven ook bij temperaturen onder het vriespunt. EIA is alleen besmettelijk voor paarden. De mens kan er niet ziek van worden.

EIA wordt in het bloed aangetoond door een specifieke test, deze test is bekend onder de naam Cogginstest. Deze test toont niet het virus zelf aan maar de afweerstoffen (=antilichamen) die het paard heeft gevormd tegen het virus. Een positieve test is een test die aangeeft dat het paard antilichamen heeft tegen EIA (zieke paarden of paarden die vroeger ziek geweest zijn). Een negatieve test geeft aan dat een paard niet met het virus in contact is geweest.

Paarden kunnen binnen 3 weken sterven aan de ziekte (hoge koorts) maar ook echt gaan slijten; gewichtsverlies, vochtophopingen aan de benen en onder de buik. Bloedonderzoek laat bloedarmoede en een slechte bloedstolling zien. Na een jaar kunnen de ziekteverschijnselen verdwijnen en wordt het paard een drager = het virus is nog wel in het paard aanwezig en het paard is nog wel besmettelijk. Dit zijn de gevaarlijke dieren die onopgemerkt EIA kunnen verspreiden.

Hoeveel procent van de paarden er ziek worden of er aan dood gaan is van veel factoren afhankelijk; het aantal steekvliegen dat aanwezig is, hoe vaak wordt een paard gebeten, hoeveel paarden zijn er per m2 aanwezig, welk ras en welke leeftijdscategorie. De kans op ziek worden is maximaal 70 %. De kans op sterven ligt tussen de 0 en 80 %. Er is geen vaccin voor EIA beschikbaar. Er zijn ook geen specifieke medicijnen die het virus aangrijpen.

Regelgeving
EIA is opgenomen in de Europese handelsrichtlijn voor paardachtigen. Er is afgesproken dat landen binnen de EU elkaar vrijwaren van EIA. Voor transport van een paard buiten de EU wordt meestal een negatieve Cogginstest gevraagd. In de landen om ons heen is EIA bestrijdingplichtig; dwz dat bij wet is geregeld dat de overheid maatregelen neemt om verspreiding van de ziekte tegen te gaan. Dit betekent dat de overheid besmette paarden kan laten afvoeren.

In Nederland is EIA aangifteplichtig, dwz dat de dierenarts bij een verdenking of een positieve bloeduitslag de overheid moet inlichten op het landelijk meldnummer 045-5463188. Het bedrijf wordt dan geblokkeerd en er worden Cogginstests voor alle aanwezige paarden uitgevoerd. Wat er moet gebeuren als daadwerkelijk paarden met EIA worden aangetroffen is niet in de wet geregeld. Maatregelen kunnen zijn; afvoer van besmette paarden, zoniet blijvende afsluiting van het bedrijven of blijvende isolatie van geïnfecteerde dieren met vliegengaas om de stal heen. In de US zijn speciale tehuizen waar dragers worden verzameld, deze bedrijven moeten op minimaal 200 meter afstand van andere bedrijven met paarden worden gerealiseerd. Dit is niet wenselijk. We zullen er alles aan moeten doen om paarden eigenaren van EIA positieve dieren ervan te overtuigen om deze paarden af te geven om zo risico’s verspreiding te voorkomen.

De 6 paarden zijn afkomstig van een bedrijf in Ede dat inmiddels geblokkeerd is en dus geen dieren mag aan- of afvoeren. De overige dieren op het bedrijf, 18 paarden, worden door de nieuwe Voedsel en Waren Autoriteit VWA getest. Als ze allemaal negatief testen en dus vrij zijn van EIA, wordt de blokkade opgeheven. Bij positief geteste dieren wordt de blokkade gehandhaafd tot 90 dagen na het afvoeren van het laatste zieke dier. De testuitslag van de VWA valt begin volgende week te verwachten. Belangrijk wordt nu om na te gaan, zsm, hoe en waar dit paard besmet is geraakt. En; wat gaat LNV doen als er meerdere positieve dieren op het bedrijf aanwezig zijn?

Voor Roemenie zijn in juni nieuwe eisen opgesteld voor de uitvoer van paarden. Paarden moeten oa voor transport op een EIA vrije locatie geïsoleerd worden en moeten 2 x met tussentijd van 90 dagen een negatieve cogginstestuitslag hebben voordat ze dan uitgevoerd mogen worden.

Stephanie Welschen


annastasia

Berichten: 9281
Geregistreerd: 04-03-07

Re: Vanavond EIA voorlichting in Ede

Link naar dit bericht Geplaatst: 15-09-10 12:33

Kreeg de mail net inderdaad ook al.
Helaas een beetje te ver weg om heen te gaan.

Mabeth na 346 dagen bevallen van een merrieveulen

CoRiNa1983

Berichten: 1610
Geregistreerd: 24-12-06
Woonplaats: Noord Brabant

Re: Vanavond EIA voorlichting in Ede

Link naar dit bericht Geplaatst: 15-09-10 12:34

jammer dat het zo ver weg is, anders had ik zeker gegaan.

Kwaliteit hoef niet altijd duur te zijn!
Sorry voor de spelfouten of verkeerde zinsopbouw, ik heb daar vaak moeite mee.

Onali
Berichten: 15774
Geregistreerd: 16-03-06

Re: Vanavond EIA voorlichting in Ede

Link naar dit bericht Geplaatst: 15-09-10 12:35

Ik woon in Ede maar zit op dit moment tever weg om erheen te gaan :\

dynamiek

Berichten: 3282
Geregistreerd: 22-09-01
Woonplaats: Harskamp

Link naar dit bericht Geplaatst: 17-09-10 21:33

Is er iemand geweest?

27-11-2015 Welkom home Cruising
13-05-2011 Rust maar zacht lieve Dynamiek, eindelijk kan je nu gaan genieten van de groene weides.


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: 0011223344, Anissa_B, boemel, inge_romeo, JorineV, M_ontana, puppy1128, SunnyHorse, SusanH, Vagabondo, xSannee en 12 bezoekers