Pat Parelli, hoe binnen deze methode "straffen"?

Moderators: C_arola, Coby, Nicole288, Dyonne

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
JoCo
Berichten: 1762
Geregistreerd: 11-03-08
Woonplaats: België

Pat Parelli, hoe binnen deze methode "straffen"?

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 13-09-10 12:13

Beetje een rare titel en ik weet ook niet of het hier goed staat, maar wat ik me afvraag is het volgende:

Ik ben me aan het verdiepen in het NH, met name de technieken van Pat Parelli. Om niet té veel in detail te treden, ga ik maar dadelijk met de deur in huis vallen: hoe straft men hier een paard?

Wat ik begrepen heb, is namelijk dat je streng maar rechtvaardig moet zijn, geeft je paard de gewenste reactie, beloon je hem en laat je hem verder met rust (neemt de druk weg), om hem zo terug in zijn "comfortpositie" terug te laten vallen. Negatief gedrag negeer je, je neemt even terug afstand, en begint opnieuw totdat je paard uiteindelijk de gewenste reactie geeft. (dit bij grondwerken, dus het rijden even buiten beschouwing laten)

Ok, ik ben volledig mee, maar wat ik niet begrijp is, stel je paard hapt of trapt naar je, negeer je dit gedrag dan ook gewoon of grijp je dan wel in door een tik of een stemberisping (want gelijk ik het begrijp, gedraag je je dan niet meer gelijk een paard, en dit mag niet)? Want als je niets doet, laat je hem toch ook terug in zijn comfortpositie vallen (want je laat hem met rust)?

Even geen rekening houdend met dat het paard pijn heeft, getraumatiseerd is of wat dan ook, gewoon een hap of een trap van "laat me met rust, ik heb geen zin en geen respect voor je"... In de natuur gaat een onderdanig paard zijn meerdere niet happen, maar omgekeerd wel, waardoor de mindere in rang schuift... stel de verhoudingen tussen jou en je paard liggen verkeerd, en je paard denkt ik ben de meerdere, dus ik hap?

Vraag het mij dus echt af? Iemand het antwoord???


xmarliez

Berichten: 4088
Geregistreerd: 31-07-08

Link naar dit bericht Geplaatst: 13-09-10 12:57

Hmm.. een paard die gericht bijt komt in jouw personal space. En dát moet je voorkomen. Een paard die bewust bijt en trapt heeft geen respect, en het eerste wat je moet leren is om hem buiten jou persoonlijke ruimte te houden. Dit doe je dmv driving/yoyo game. Komt mijn paard in mijn ruimte dan yoyo ik hem terug en een paard dat geen respect heeft zal niet naar fase 1 luisteren dus een effectieve fase 4 zie ik dan als straffen. Loopt hij achteruit dan neem je de druk weg en is dat de beloning.
Zo weet een paard dat wanneer jij hem niet toelaat in je persoonlijke ruimte hij kan verwachten dat er iets groots komt. De meeste paarden weten na 2 keer een effectieve fase 4 gehad te hebben dat ze moeten luisteren naar kleinere fases en doordat ze gaan luisteren worden ze beleefder en door de rust als ze het goed doen gaan ze beseffen dan bijten niet de juiste oplossing in. Een paard moet die dingen ondervinden en zo leren snappen.

Een paard die gericht schopt, ook die hou je buiten je persoonlijk ruimte en dat ook dmv de games. Als een paard geen respect voor je heeft hou je hem buiten je ruimte en daardoor gaan ze denken. Ze kunnen je niet meer raken dus het schoppen is niet meer leuk (iig niet naar jouw gericht want dat gaat niet meer lukken) dan gaan ze beter luisteren naar jouw aanwijzingen en daardoor gaan ze denken. Door op tijd de druk weg te halen leren ze wat fijn is en dan zal dat schoppen vanzelf weg gaan.

Dit is mijn persoonlijke ervaring en zo los is het altijd op en tot nu toe heeft dat duidelijk zichtbaar resultaat. De sleutel is voor mij toch wel het timen.. Op tijd de druk weg halen en goed opbouwen doet wonderen.

Dressuur is het in harmonie ontwikkelen en verbeteren van de natuurlijke eigenschappen van het paard.

Rumpleteaser

Berichten: 5610
Geregistreerd: 04-09-09
Woonplaats: Randstad

Re: Pat Parelli, hoe binnen deze methode "straffen"?

Link naar dit bericht Geplaatst: 13-09-10 13:00

Eens met bovenstaande. Voorkomen dus door een stapje terug te gaan.
Maar natuurlijk doet ook een paard soms even 'stout'.
In dat geval gebruik ik mijn stem en doe vervolgens dan een oefening zoals de driving game.

Ik specialiseer me in paarden met gedragsproblematiek; van trailerladen tot schriktraining!
Benieuwd waarmee ik je kan helpen? Kijk op http://www.facebook.com/paarden0taal

Habore

Berichten: 1127
Geregistreerd: 03-06-09

Link naar dit bericht Geplaatst: 13-09-10 13:23

stel je doet de allereerste oefening, namelijk je paard overal mogen aanraken. Terwijl je dit doet,
hapt of trapt het paard naar je. Hoe reageer je dan? Negeren of straffen?"

Rumpleteaser

Berichten: 5610
Geregistreerd: 04-09-09
Woonplaats: Randstad

Re: Pat Parelli, hoe binnen deze methode "straffen"?

Link naar dit bericht Geplaatst: 13-09-10 13:25

Je gaat dan te snel/ te ver waardoor je paard zo reageert.
De oefening heeft als basis vertrouwen.
Wat langzamer opbouwen dus, daarmee voorkom je de reactie :)

Ik specialiseer me in paarden met gedragsproblematiek; van trailerladen tot schriktraining!
Benieuwd waarmee ik je kan helpen? Kijk op http://www.facebook.com/paarden0taal

Habore

Berichten: 1127
Geregistreerd: 03-06-09

Link naar dit bericht Geplaatst: 13-09-10 14:13

dus mijn eerste oefening is zodanig rustig opbouwen, tot ik zonder protest alles kan aanraken,
al duurt dit bvb 2 weken of langer?
Hoe pak ik het "niet laten pakken" in de wei het best aan? Volgens Parelli dien je vaker het weiland in te gaan,
maar niet steeds met het doel van paard pakken. Ook eens gewoon aai/iets lekkers geven. Benader paard niet in een rechte
lijn en las rustpauzes in + blijf in het gezichtsveld. Ok snap ik ook, maar wat als ze blijft weglopen? En mag ik met de aanraakoefening
starten als het probleem van niet te pakken krijgen in de wei nog niet opgelost is?"

xmarliez

Berichten: 4088
Geregistreerd: 31-07-08

Link naar dit bericht Geplaatst: 13-09-10 15:33

Ik vind het heel belangrijk dat je alle games kent. Dus eerst de dvd's kijkt en dan gaat oefenen op een mens. Doordat een mens precies kan vertellen wat fijn en niet fijn is leer je er al een beetje iets van kennen. Bijvoorbeeld aanraken (friendly game) raak maar eens een meisje aan rondom haar borsten, je zult merken dat diegene terug trekt of zelfs boos wordt. Zo is dat bij een paard ook. Mijn merrie werd gek als je rondom haar uiers kwam en trapte toen, dat los je op door eerst bij de hals te beginnen en contant op lichaamstaal te letten, je doet approach and retreat. Dus erop af gaan, en terugtrekken voordat je bij het punt bent wat niet fijn/veilig is voor ze. Zo ook bij mensen, weet je waar ze het niet fijn vinden ga je daar niet gelijk aanzitten maar bouw je dat langzaam op totdat alles steeds vertrouwder wordt en door op tijd terug te gaan naar de plek die wel aangeraakt mag worden hou je vertrouwen. Je laat zien dat het goed is zolang diegene het goed vindt.

Het pakken probleem. Ik heb dat opgelost door iedere dag een uur in de wei te zitten, en de 2e dag kwam ze al kijken en ruiken en raakte ik haar niet aan. De 3e dag raakte ze mij vaker aan en raakte ik haar aan als zij mij pas aanraakte. De 4e dag nam ik een halster mee en hield ik in mijn hand, daar rook ze aan en ik aaide haar met mijn hand toen ze mij aanraakte. De 5e dag raakte ik haar met het halster aan bij een fijne plek (zoals ik hierboven beschreef) en dat was haar borst. En de 6e dag deed ik approach and retreat met het halster, dus over haar hals -> niet fijn, terug naar borst. En zo steeds verder totdat ik haar hoofd ermee kon aaien en uiteindelijk het halster kon omdoen. De 7e dag deed ik het halster om en gaf haar wat lekkers en deed het halster weer af en liep weg, ze is tot het hek met mij meegelopen en toen gaf ik haar weer wat lekkers en ben ik gegaan. De 8e dag deed ik het halster om met touw en vroeg ik haar mee te komen. Bij het hek gestopt, alles afgedaan en gegaan. En de 9e dag heb ik haar meegenomen naar de bak en hebben we daar gezeten en heeft zij daar lekker rondgesnuffeld. Nu loopt ze altijd mee en weet ze ook dat we niet altijd dingen gaan doen omdat ik nog steeds lekker in de wei zit of alleen een aai kom brengen of snoepje. En dan wil ze juist iets doen, in de wei spelen we nog want als ik er ben is het leuk, want we gaan altijd spelen ookal moeten ze aan het werk. Daarvoor of daarna gaan we nog leuke dingen doen en dat houdt het leuk en afwisselend.

Dressuur is het in harmonie ontwikkelen en verbeteren van de natuurlijke eigenschappen van het paard.

Rumpleteaser

Berichten: 5610
Geregistreerd: 04-09-09
Woonplaats: Randstad

Re: Pat Parelli, hoe binnen deze methode "straffen"?

Link naar dit bericht Geplaatst: 13-09-10 15:45

Twee weken is echt niets, geef het wat meer tijd :)

Ik specialiseer me in paarden met gedragsproblematiek; van trailerladen tot schriktraining!
Benieuwd waarmee ik je kan helpen? Kijk op http://www.facebook.com/paarden0taal

JoCo
Berichten: 1762
Geregistreerd: 11-03-08
Woonplaats: België

Re: Pat Parelli, hoe binnen deze methode "straffen"?

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 13-09-10 19:21

Ik ben voornamelijk met het boek van Pat Parelli bezig, en probeer me een beetje aan die schema's te houden. Dus eerst de aanraakoefening (vertrouwen) enz. Daarna komen de wijkoefeningen, en zo gaan we dan verder. Zelf heb ik een angstig-dominante arabier, en ik ga proberen mijn band met haar via deze techniek te verbeteren.
Dvd heb ik ook besteld, om toch een beetje een beeld voor ogen te hebben, want ben me er wel van bewust dat verkeerd handelen/reageren nefast kan zijn...

Ik wil gewoon rustig met mijn paard "aan het werk" (eigenlijk bedoel ik meer interactie hebben), waardoor het vertrouwen langs beide zijden een stuk meer wordt.

Wat betreft het pakken in de wei, ze loopt eigenlijk het merendeel van de tijd met halster aan. Breng je iets lekkers mee, lukt dat eigenlijk vrij goed (ze is nu 14 jaar, en tot over een half jaar geleden was dit volstrekt onmogelijk). Soms ga ik ook gewoon naar haar toe, krabbel haar, pak het halster even, en laat weer los. En er zijn ook al weken geweest dat ze zelfs zonder halster kon, maar dit is met periodes en afhankelijk van waar ze loopt (we hebben 1 afgezonderde weide, loopt ze hier een tijdje 'vervreemd' ze weer, en een weide aan huis - is ze daar, is het pakprobleem een stuk minder).


JoCo
Berichten: 1762
Geregistreerd: 11-03-08
Woonplaats: België

Re: Pat Parelli, hoe binnen deze methode "straffen"?

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 14-09-10 12:02

@xmarliez: toch heb ik nog een vraagje, je zegt van de oefening bvb van overal aanraken. Stel, ik raak mijn merrie aan aan haar mond (vindt ze niet leuk) en ze laat dit zien, dan trek ik dus terug. Blijf je dan gewoon rustig doorgaan tot dit uiteindelijk wél mag? En doe je dat dan in éénzelfde oefensessie, of ga je er de dag erna meer verder?

Want als het paard aangeeft: dit is niet leuk, en je stopt met dat te vragen, heeft het dan niet zo iets van "ik krijg toch mijn zin"?

xmarliez

Berichten: 4088
Geregistreerd: 31-07-08

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-09-10 16:10

Niet naar haar mond gaan, als je bijv haar kaken wel aan mag raken blijf je daar en dan ga je telkens approach and retreat richting mond. Dus eerst richting neus -> mag dat dan blijf je daar aaien, dan weer terug naar kaak, dan richting mond maar de mond niet aanraken, bij enige reactie (positief of negatief) direct terug naar kaak of misschien wel naar de hals om even helemaal afstand te doen, dan weer naar kaak en vanuit kaak naar neus, dan terug naar de kaak of hals en weer richting mond. Op een gegeven moment zal ze geen kik meer geven als je richting mond gaat en dan kun je daar gaan aaien masseeren en na genoeg oefeningen zelfs in de mond proberen te komen.

Dit kan ook weer een tijd duren, take the time it takes so it takes less time ;) .

Dressuur is het in harmonie ontwikkelen en verbeteren van de natuurlijke eigenschappen van het paard.

Piloetje

Berichten: 1112
Geregistreerd: 06-02-10

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-09-10 18:46

JoCo schreef:
\

Ok, ik ben volledig mee, maar wat ik niet begrijp is, stel je paard hapt of trapt naar je, negeer je dit gedrag dan ook gewoon of grijp je dan wel in door een tik of een stemberisping (want gelijk ik het begrijp, gedraag je je dan niet meer gelijk een paard, en dit mag niet)? Want als je niets doet, laat je hem toch ook terug in zijn comfortpositie vallen (want je laat hem met rust)?


Hoi, ik heb geen verstand van Parelli hoor, maar als je paard gericht naar je trapt dan mag je je hem zonder schuldgevoel een trap teruggeven hoor. Dat moet je echt niet accepteren, maakt niet uit welk paardengeloof je aanhangt, of welke sport je beoefend.

"Geen enkele briljante ziel kan om een mengeling met krankzinnigheid heen." Aristoteles

xmarliez

Berichten: 4088
Geregistreerd: 31-07-08

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-09-10 18:59

Dat is ook zo :j ! Maar je moet ook daar weer in timen en dat is iets wat de meeste niet kunnen. Mocht je paad gericht trappen dan kun je hem op dat moment best een trap terug geven maar niet 1 minuut daarna.

Dressuur is het in harmonie ontwikkelen en verbeteren van de natuurlijke eigenschappen van het paard.

Piloetje

Berichten: 1112
Geregistreerd: 06-02-10

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-09-10 20:43

Jaja, goede reflexen trainen dus, en elke ochtend 20 kniebuigingen :P Ik doe ze ook. Mijn paard is 1.72 m dus alleen al om snel een schop terug te geven op buik of bil gebied mag je wel van goede atletische huizen komen :=

"Geen enkele briljante ziel kan om een mengeling met krankzinnigheid heen." Aristoteles

JoCo
Berichten: 1762
Geregistreerd: 11-03-08
Woonplaats: België

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 21-09-10 18:09

Nu trappen doet ze gelukkig niet, maar happen wel. Aangezien ze zeer weinig vertrouwen heeft in de mens, wil ik dit koste wat kost proberen recht te trekken.

Op een jaar ben ik er dus in geslaagd dat ik haar vrijwel meteen kan pakken in de wei,mits ik iets lekkers bij heb. Sommige periodes moet haar halster helaas nog aanblijven, andere gaat het zo goed dat ik het zo aan en uit mag doen.

Ik probeer me dus nu meer "paards" te gedragen, ga niet meer in stevige pas op haar toe, enz. Maar hoe moet ik best reageren op de situatie van vandaag:

Ik ga de wei in, zonder doel van haar te pakken, maar gewoon wat op mijn gemakje zitten, observeren en kijken wat ze doet. Beide paarden (de andere is wel heel aanhankelijk) komen meteen naar me toe. Ik zat op een omgevallen boom (vrij laag tegen de grond), ze beginnen met uitgebreid te besnuffelen maar zonder snuiven, dus echt uit interesse. Ik doe niets, blijf gewoon stil zitten. Op een gegeven moment heeft mijn "probleempaard" blijkbaar genoeg van mijn aanwezigheid, en hapt (net langs mijn oor!). Dat doet ze ook naar de andere merrie, als ze die ineens niet meer in haar buurt wil, bijt ze haar en dan gaat die dus weg. Nu ik was totaal niet bezig met haar aan te raken of wat dan ook, ik zat gewoon stil.

Hoe had ik nu hier correct op moeten reageren?? Want ik wil mijn oor niet kwijt! Nadien ben ik recht gaan staan,met mijn rug tegen een boom. Komt mevrouw zo langs me staan van "krabbel me nu", en het was op een fatsoenlijke afstand, dus ik heb dat gedaan. Dat liet ze prima toe, maar op een gegeven moment werd ze opdringerig, echt heel kort op mij staan en boos kijken van "allé nu ga je me krabbelen". Dit vond ik niet leuk, en heb ik opgelost door te "bijten", ttz mijn 2 handen tegen haar borstkast gezet, en flink geknepen met mijn vingers. Ze ging meteen achteruit, maar liep niet geschrokken weg. Ik mocht haar daarna weer gewoon opnieuw aanraken.

Was dit een goede reactie of ook weer fout? Want ik wil ten eerste helemaal niet gebeten worden (alhoewel het tot nu toe zo van die merrieknauwen zijn) en ten tweede wil ik niet dat ze zo kort in mijn persoonlijke ruimte komt?

rakni
Berichten: 2985
Geregistreerd: 29-08-06
Woonplaats: op het dorp

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-10-10 16:00

Ik zou iedere keer dat je de wei ingaat een stick meenemen. Die kun je ook gebruiken voor je eigen veiligheid. Laat je paard niet uit eigen beweging te dichtbij komen, tik dan bijvoorbeeld op de grond met je stick. Dan gaat ze wel achteruit. Of spring omhoog, beweeg je armen. Dus niet slaan maar wel druk uitoefenen om naar achteren te gaan.

niets hoeft, paarden wel

sanne83
Berichten: 5334
Geregistreerd: 22-04-03

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-10-10 19:47

Even heel simpel antwoord op je vraag: Nee, je straft eigenlijk niet binnen deze methode.
Straffen is namelijk het "iets onplezierigs toevoegen of iets plezierigs weghalen" als het paard gedrag vertoont dat jij niet wenselijk vind.
Het programma bestaat voornamelijk uit het toepassen van positieve en negatieve reinforment. Je beloont het paard dus voor gedrag dat jij vraagt.

Stel dat je paard je bijv. wilt bijten, dan vraag je hem simpelweg achterwaarts uit je ruimte te gaan. Als hij niet bij je kan komen, kan hij je ook niet bijten. Daarnaast verbeterd het je communicatie en het respect dat het paard voor jou ruimte heeft. Daardoor zal hij ook minder gaan bijten.
Voor bijten en trappen is meestal een goede reden, zorg dat je uitvind wat die reden is, zodat je wat aan de oorzaak kan doen. Gedrag bestraffen is symptoombestrijding.
Ik zou aanraden om een ervaren parelli-instructeur erbij te halen, zodat die eens met je mee kijkt. Een paard dat snel omslaat in gedrag, maakt het je niet makkelijk om dit te leren ;)

JoyceLa

Berichten: 2123
Geregistreerd: 05-02-09
Woonplaats: Alphen aan de Rijn

Re: Pat Parelli, hoe binnen deze methode "straffen"?

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-10-10 19:52

Pat Parelli 'straft' niet. Bij parelli handel je niet uit emotie. Je carotstick is er bvb niet om je paard mee te meppen. Hij is er als verlengde van je hand. Carot = wortel = lokken, Stick = zweep = straffen. En de carotstick even symbool voor Parelli is de middenweg tussen lokken met oa eten en straffen met oa zwepen (uit emotie)

Voor de wereld maakt één hond niet zoveel verschil, maar voor die ene hond is het wel een wereld van verschil


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 2 bezoekers