Nederland kan koppositie in Calgary niet vasthouden

Moderators: Essie73, EvelijnS, Muiz, NadjaNadja, xingridx, Firelight

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 

Sammie

Berichten: 71592
Geregistreerd: 04-06-03

Nederland kan koppositie in Calgary niet vasthouden

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 12-09-10 17:49 Tip de Nieuwsredactie

www.knhs.nl


Het Oranje ruiterkwartet, dat in de met 350.000 Dollar gedoteerde landenwedstrijd van Calgary van start ging, stond na de eerste manche toch iets verrassend aan de leiding. In de tweede manche moest de Nederlandse equipe een stapje terugdoen en eindigde uiteindelijk als vierde. "Ik ben zeer tevreden. Zeker over Jeroen Dubbeldam met BMC Van Grunsven Simon, die samen met Olympisch kampioen Eric Lamaze op Hickstead (Hamlet x Ekstein) als enigen in beide manches foutloos wist te blijven", aldus bondscoach Sven Harmsen. Amerika won, voor de verrassende Ieren, gevolgd door de Canadezen.

Leopoldo Palacio had een zware landenwedstrijd gebouwd, terwijl het deelnemersveld wel eens sterker is geweest in deze stad op de prairies. Vooral de laatste lijn na de sloot, waarin hij eerst een dubbelsprong had gebouwd om vervolgens in de 'roll back' de fiets te bouwen, die ooit onderdeel uitmaakte van de springparcoursen tijdens de WEG in Den Haag 1994 werden gebouwd. Dan een imposante triplebar, gevolgd door weer een dubbelsprong, om vervolgens als laatste een enorm zware, hoge en brede oxer te bouwen. Zes ruiters slaagden er de eerste manche in om foutloos te blijven, waaronder Jeroen Dubbeldam met BMC Van Grunsven Simon (Mr.Blue x Polydox) en heel verrassend de jonge Piet Raijmakers met Van Schijndels Lys Platiere. Gerco Schröder liep met Eurocommerce Pennsylvania in de eerste manche iets ongelukkig tegen twee springfouten aan, terwijl Nathalie van der Mei met 13 strafpunten voor het weg te strepen resultaat tekende met Heechhiem's Tersina (Corland x Nimmerdor).
Nederland was het enige land met twee foutloze combinaties in de eerste manche, had een iets betere tijd dan de Amerikanen, en mochten in de tweede ronde als laatste starten. Groot-Brittannië en België, die als zevende en achtste na de eerste manche eindigden, hoefden hun paarden voor de tweede ronde niet meer te zadelen. Dat was zuur voor Robert Smith, die met Talan (Concorde x Burggraaf) foutloos was gebleven.

In de tweede manche noteerde Gerco naast een springfout ook een fout voor het overschrijden van de tijd. Piet Raijmakers jr. kon zijn voortreffelijke rit niet herhalen en noteerde 17 strafpunten. "Ik hoop dat Nathalie nu een foutloze ronde weet neer te zetten. Dan houden we aansluiting met de kopgroep", verzuchtte Harmsen, toen Nathalie de ring binnenreed. Die hoop bleek snel ijdel, want op de dubbel van oxers viel een paal van de uitsprong, daarna viel de bovenste plank waarop de Zwitserse vlag afgebeeld stond, en daarna sprong Tersina ook de tweede maal niet foutloos over de sloot. Daarmee was het lot van Nederland bezegeld en kon Nederland alleen nog, dankzij de voortreffelijke foutloze rit van Jeroen Dubbeldam met BMC Van Grunsven Simon, aanspraak maken op de vierde plek, die gedeeld diende te worden met de Zwitsers.

In de tweede manche slaagden slechts vier combinaties er in om foutloos te blijven, waaronder ook de Olympisch kampioen van 2000 Jeroen Dubbeldam en de Olympisch kampioen van 2008 Eric Lamaze. De Amerikanen wonnen de landenwedstrijd met twee vingers in de neus en konden het zich permitteren dat Ashlee Bond met Cadett niet de eindstreep haalde. Op de uitsprong van de dubbel van oxers sprong Cadett er zo hoog over dat Ashlee de sprong niet kon uitzitten en er afviel. "Mijn paard sprong op die hindernis gewoon te goed", verklaarde Ashlee haar val later. De Ieren werden uiterst verrassend tweede, voor de sterk acterende Canadezen. Met twee tijdfouten minder zou Nederland als derde geëindigd zijn, maar het Oranje kwartet was tevreden met de vierde plek.
"Ik heb als opdracht van Rob Ehrens meegekregen er voor te zorgen dat we niet als laatste Europese land zouden eindigen. Dan zou de uitnodiging voor 2011 in gevaar komen. Dat hebben we bereikt, want we hebben de Belgen en de Britten achter ons gelaten. Jammer is wel dat we in de tweede ronde net iets te ver zijn teruggevallen. Met wel alle waardering voor de enorme kwaliteiten van Jeroen en Simon. Dat is een combinatie geworden waar we richting het EK komend jaar en de Olympische Spelen van 2012 als Nederland nog heel veel plezier aan kunnen gaan beleven", aldus Harmsen.

Uitslag Landenwedstrijd:

1) USA
2) Ierland
3) Canada
4) Nederland
- Gerco Schröder - Eurocommerce Pennsylvania - 8 / 5
- Piet Raijmakers jr. - Van Schijndel's Lys Platiere - 0 / 17
- Nathalie van der Mei - Heechhiem's Tersina (Corland x Nimmerdor) - (13) / (13)
- Jeroen Dubbeldam - BMC Van Grunsven Simon (Mr.Blue x Polydox) - 0 / 0
4) Zwitserland
6) Mexico
7) Groot-Brittannië
8) België


xxPaige
Berichten: 732
Geregistreerd: 26-11-09
Woonplaats: Ede

Re: Nederland kan koppositie in Calgary niet vasthouden

Link naar dit bericht Geplaatst: 12-09-10 17:55

Zonde van die tijdfouten, maar het zat blijkbaar ook gewoon niet mee in de tweede manche.

--
x

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: bokker88, ElviSiaBijou, flipje33, flora, Gwenvd, Kimmej, meintje, Miran0404, Silly_Woman, Ubermetrics, xdesix en 8 bezoekers