Drie paarden uit Roemenie besmet met Infectieuze Anemie

Moderators: NadjaNadja, Essie73, Muiz, Maureen95, Firelight

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
Cayenne
Crazy Bird Lady en onze Berichtenkampioen!

Berichten: 110637
Geregistreerd: 08-08-03
Woonplaats: Haaren (NB)

Drie paarden uit Roemenie besmet met Infectieuze Anemie

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 07-09-10 10:55

Nieuwsredactie / http://www.bild.de


Afgelopen weekeinde zijn drie paarden uit de Duitse deelstaat Hessen geinfecteerd geraakt met de dodelijke ziekte Equine Infectieuze Anemie (EIA). Het ministerie van Landbouw, gesitueerd in Wiesbaden, maakte dit gisteren bekend.

Twee van de dieren zijn afkomstig uit Kassel en Marburg. De beide paarden werden illegaal geimporteerd uit Roemenie. Het derde paard staat in Lahn-Dill en werd eveneens illegaal getransporteerd vanuit Roemenie naar Duitsland. Het paard uit Kassel staat met nog 19 andere paarden op stal. De andere twee paarden kunnen in contact hebben gestaan met 2 andere soortgenoten.

Infectieuze Anemie kan alle eenhoevige paardachtigen treffen. De ziekte heeft meestal een dodelijke afloop. Infectieuze Anemie wordt meestal overgedragen door bloedzuigende insekten.

"Alles van waarde is weerloos" ~Lucebert


mel_

Berichten: 229
Geregistreerd: 08-06-05
Woonplaats: Overal en nergens, dat is toch ook ergens?

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-09-10 10:59

Infectieuze Anemie..wat is dat voor iets engs? nooit van gehoord..hopen in ieder geval dat het niet deze kant op komt! :n

Scaramouche --> M2 + 0

Liesje89

Berichten: 9925
Geregistreerd: 01-12-03

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-09-10 11:01

Citaat:
Equine infectieuze anemie (EIA) is een virale infectieziekte die bloedarmoede veroorzaakt en gepaard gaat met terugkerende koortsperioden. De ziekte komt voor bij paarden, muilezels en ezels en wordt door bloedzuigende insecten verspreid. Bij drachtige dieren kan ook de foetus geïnfecteerd raken. Het equine infectieuze anemie-virus (EIAV) is een lentivirus, behorende tot dezelfde familie als het zwoegerziekte virus bij schapen en het HIV virus bij de mens. Wanneer een paard eenmaal is geïnfecteerd met EIAV, blijft het bloed levenslang infectieus.
Er bestaat geen vaccin of adequate behandeling voor de ziekte. Het is vaak moeilijk om EIA van andere met koorts gepaard gaande ziekten te onderscheiden.
Nederland is officieel vrij van dit virus. In 2006 zijn er incidentele meldingen van EIA geweest uit Frankrijk, Duitsland, Ierland en de UK. In 2007 waren er incidentele meldingen in Frankrijk en Roemenië.

Verschillende stadia van de infectie

Acuut
Wanneer paarden (en paardachtige dieren) met EIAV worden geïnfecteerd, kunnen zij duidelijke, acute symptomen van ziekte ontwikkelen en aan de gevolgen ervan binnen 2 tot 3 weken overlijden. In het acute stadium van de ziekte is de diagnose moeilijk vast te stellen, omdat de symptomen snel verschijnen, en vaak slechts een verhoogde lichaamstemperatuur wordt gesignaleerd. In deze fase van de ziekte bevat het bloed zeer hoge virus concentraties en is het risico van transmissie relatief hoog.

Chronisch
Als een paard niet overlijdt tijdens de acute fase van de ziekte, kan de ziekte chronisch worden met ondermeer de volgende klinische verschijnselen: perioden met koorts, snel gewichtsverlies en oedeem van borst en benen

Paarden kunnen de infectie ook zonder duidelijke klinische verschijnselen doormaken. Zij zijn echter wel drager van het virus en vormen een potentiële besmettingsbron.


Verspreiding
Verspreiding door bloedzuigende insecten van EIAV is afhankelijk van het aantal en de gewoonten van de aanwezige insecten (paardevlieg (daas), mug), de dichtheid van de paardbevolking, het aantal keren dat een insect hetzelfde en andere paarden steekt en de hoeveelheid virus en bloed die worden overgebracht.
Besmetting kan ook transplacentair plaatsvinden (verticale transmissie) of wanneer een geïnfecteerde hengst een merrie dekt.

Mensen kunnen een belangrijke rol spelen in de verspreiding van EIAV door het gebruik van gecontamineerde spuiten en naalden.

Controle van verspreiding
Het controleren van de verspreiding van EIAV impliceert het minimaliseren of het elimineren van verspreiding via geïnfecteerde paarden. Dit gebeurt door positief geteste paarden van negatief geteste af te zonderen. Tot alle paarden zijn getest, moet men ervan uitgaan dat elk paard een potentieel reservoir van EIAV is en voorzorgsmaatregelen treffen.

Eigenaars van paarden
Enkele voorzorgsmaatregelen die de eigenaar kan nemen om het risico van een aanwezige besmetting te verminderen:
• Gebruik wegwerpspuiten en –naalden. Volg de regel: voor elk paard een aparte naald.
• Reinig en steriliseer alle instrumenten na elk gebruik.
• Houd stallen en directe faciliteiten schoon en hygiënisch. Verwijder mest en afval onmiddellijk
• Bestrijd insecten m.b.v. insecticiden of andere insect-bestrijdingsmaatregelen.
• Houd besmette en gezonde dieren gescheiden. Fok niet met EIAV-positieve paarden.
• Zet alle nieuwe paarden, muilezels en ezels apart tot zij voor EIA zijn getest.


Diagnostiek
Over het algemeen is virus isolatie niet noodzakelijk om de diagnose te kunnen stellen. Bovendien is het vervaardigen van benodigde kweek van paardenleukocyten lastig.
Het aantonen van EIAV-specifieke antistoffen d.m.v. serologisch onderzoek is een betrouwbare methode om de diagnose EIA vast te stellen. Doordat het virus persisteert, wordt de aanmaak van antistoffen voortdurend gestimuleerd. Alleen bij recente infecties, wanneer nog geen of onvoldoende antistoffen zijn gevormd, of in uitzonderlijke gevallen bij zeer hoge virustiters, kan het serologisch onderzoek een vals-negatieve uitslag geven. In het geval antistoffen worden aangetoond bij een veulen, dient men te overwegen serologisch onderzoek te laten uitvoeren bij het moederdier. Bij een veulen kunnen maternale antistoffen gedurende 6 maanden of langer worden aangetoond.
Serologisch onderzoek kan worden uitgevoerd d.m.v. een ELISA (“enzyme linked immunosorbent assay) of d.m.v. een agar gel immunodiffusie test (AGIDT of Coggins test). De eerst genoemde test is over het algemeen in staat iets eerder na een infectie en lagere antistof concentraties te detecteren. Daarentegen produceert een ELISA in sommige gevallen vals-positieve reacties (hoge gevoeligheid, maar minder specifiek). Hoewel de AGIDT minder goed in staat is lage antistof titers te meten komen vals-negatieve uitslagen weinig voor. Bovendien kunnen met de AGIDT specifieke reacties onderscheiden worden van a-specifieke reacties (gevoelig en specifiek).

Lynn_Nikita

Berichten: 25452
Geregistreerd: 29-03-06
Woonplaats: Limburg

Re: Drie paarden uit Roemenie besmet met Infectieuze Anemie

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-09-10 11:41

illigaal getransporteerd
ja, fijn he

dat paarden meegenomen worden prima, maar laat ze dan in quarantaine en doe het legaal, zo verspreid je dus allemaal enge ziektes

haan

Berichten: 3245
Geregistreerd: 22-03-05
Woonplaats: in het hoge noorden

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-09-10 11:42

Een goede reden om geen 'zielige' paarden meer uit het buitenland te halen. Zo komen de rare ziektes dus steeds dichterbij :=

Wie glimlacht in plaats van te keer te gaan, is altijd de sterkste :-)

Lynn_Nikita

Berichten: 25452
Geregistreerd: 29-03-06
Woonplaats: Limburg

Re: Drie paarden uit Roemenie besmet met Infectieuze Anemie

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-09-10 11:44

hierheen halen is niet het probleem denk ik, maar het lulkraak inladen en meenemen
zet die beestjes in quarantaine en laat ze inenten ed voordat ze hierheen komen

haan

Berichten: 3245
Geregistreerd: 22-03-05
Woonplaats: in het hoge noorden

Re: Drie paarden uit Roemenie besmet met Infectieuze Anemie

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-09-10 11:48

Waarom uit het buitenland ophalen als ze hier in rijen voor het slachthuis staan ?

Wie glimlacht in plaats van te keer te gaan, is altijd de sterkste :-)

Lynn_Nikita

Berichten: 25452
Geregistreerd: 29-03-06
Woonplaats: Limburg

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-09-10 11:52

tja, je kan nu eenmaal geen paarden bij slachthuizen kopen
ben er ook geen voorstander van om alle zielige paardjes daar hierheen te halen, maar als je het dan doet, doe het op een legale manier enhoud die enge ziektes daarachter!

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-09-10 11:58

haan schreef:
Waarom uit het buitenland ophalen als ze hier in rijen voor het slachthuis staan ?

Exact :j. En voordat ze naar het slachthuis gaan, hebben ze al een tijdje op marktplaats gebivakeerd.

Sjeempie

Berichten: 2187
Geregistreerd: 03-10-06

Re: Drie paarden uit Roemenie besmet met Infectieuze Anemie

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-09-10 12:01

he bah. hopelijk komt het niet deze kant op.

WhySoWhite
Berichten: 3461
Geregistreerd: 09-11-08
Woonplaats: Naast de buren

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-09-10 12:06

Lovely schreef:
haan schreef:
Waarom uit het buitenland ophalen als ze hier in rijen voor het slachthuis staan ?

Exact :j. En voordat ze naar het slachthuis gaan, hebben ze al een tijdje op marktplaats gebivakeerd.



Ja dat vraag ik me ook wel eens af. of er nou echt paarden van marktplaats later bij de slager zouden staan.. ookal staat er veel brandhout

Pas op! Ik bijt!

rockwitch

Berichten: 11717
Geregistreerd: 16-08-07
Woonplaats: Oosterhout NB

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-09-10 12:40

haan schreef:
Een goede reden om geen 'zielige' paarden meer uit het buitenland te halen. Zo komen de rare ziektes dus steeds dichterbij :=


Dit zijn hoogst waarschijnlijk niet de 'zielige' paarden, maar vaak zijn dit soort dingen die illegaal gebeuren handelaren ofzo.
De zielige paarden van ons hebben namelijk deze ziekte niet en zijn ook alles behalve illegaal getransporteerd. Dat is netjes volgens de regels gedaan. En overigens is ons laatste transport alweer 1,5 jaar geleden.

Het blijft jammer dat mensen gelijk denken dat dit komt door de zielige paarden die worden gered, maar dit is vaak niet het geval, maar pure handel.

5/8/14 is onze mooie zoon Morgan geboren. Megatrots!!
21/3/17 is onze prachtige dochter Phoenix geboren. We zijn compleet.
5/8/16 ☆Orlando mijn zwarte parel. Ik mis je.☆


Hope2012

Berichten: 3136
Geregistreerd: 04-02-04

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-09-10 12:46

_/-\o_ rock .

mijn zielige roemeentje staat met blakende gezondheid in de wei .
Maarja deze is ook netjes en volgens de regels naar nederland gekomen .

en niet met de handelaren die snel rijk wilen worden . :(

rockwitch

Berichten: 11717
Geregistreerd: 16-08-07
Woonplaats: Oosterhout NB

Re: Drie paarden uit Roemenie besmet met Infectieuze Anemie

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-09-10 12:47

Hehe die van jou is absoluut niet zielig meer Karina.

5/8/14 is onze mooie zoon Morgan geboren. Megatrots!!
21/3/17 is onze prachtige dochter Phoenix geboren. We zijn compleet.
5/8/16 ☆Orlando mijn zwarte parel. Ik mis je.☆

Ragdollcat
Berichten: 14664
Geregistreerd: 03-08-08
Woonplaats: Daar waar ik woon

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-09-10 12:47

Bij de grens wordt niet meer gecontroleerd en dus lekker alles vrij in en uitvoeren, met dit als gevolg.

rockwitch

Berichten: 11717
Geregistreerd: 16-08-07
Woonplaats: Oosterhout NB

Re: Drie paarden uit Roemenie besmet met Infectieuze Anemie

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-09-10 12:48

Bij welke grens? Want bij Roemenie wordt er dus echt wel gecontroleerd en die zijn niet zo makkelijk die gasten daar.
in Hongarije soms ook nog wel, maar daarna niet meer idd.

5/8/14 is onze mooie zoon Morgan geboren. Megatrots!!
21/3/17 is onze prachtige dochter Phoenix geboren. We zijn compleet.
5/8/16 ☆Orlando mijn zwarte parel. Ik mis je.☆

geerke

Berichten: 31213
Geregistreerd: 06-09-07

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-09-10 18:11

Lynn_Nikita schreef:
hierheen halen is niet het probleem denk ik, maar het banketstaaf inladen en meenemen
zet die beestjes in quarantaine en laat ze inenten ed voordat ze hierheen komen



een coggin's test is voldoende...quarantaine hoeft helemaal niet

Ik ben niet intelligent genoeg om depressief te zijn.Ik begrijp dat soort problemen niet


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: aisie, DeGelukkige4, Elitedeux, gonniee, GoogleAdsense, janderegelaa, JoyenUnory, Julia_, Lieke09, Lonni, Lynnepinny, Monique1963, roosjenat, Rubio, Theseus, Varekaj, YvonneV en 67 bezoekers