Wat een lelijk ras! Oh, maar die van jou is wél mooi hoor...

Moderators: balance, C_arola, Sica, Neonlight

Toevoegen aan eigen berichten
 
 
JoSav

Berichten: 4683
Geregistreerd: 08-02-05
Woonplaats: Verweggistan

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 05-08-10 22:44

Nemurin: het is wel zo dat alleen de Turkoman en Akhal-Teke zo'n enórme glans kent, maar ze geven het wel in enige mate door aan andere rassen. Vermoedelijk komt de gouden kleur van het oost-europese Kinsky paard ook van de Turkoman en Akhal-Teke af (diverse Kinsky's voeren tegenwoordig ook nog AT bloed)
Goudkleurige Kinsky: http://www.gestuetgh.de/Bourbon1.jpg
Goudkleurige Budjonny: http://www.equestrian.ru/photo/breed/2?photoid=154783 (vos met goudglans)
Goudkleurige Don: http://www.equestrian.ru/photo/breed/1?photoid=156989 (ook vos met goudglans)
Hopelijk pakt ie de juiste links. :=

Wel moet opgemerkt worden dat de glans toch aanmerkelijk minder is bij de meeste van deze rassen en sommige exemplaren een valse boost krijgen door middel van de zogenaamde "stallion glow of hengstengloed.

Toch is het vooral bij diverse Russische en Oost-Europese warmbloedrassen doorgegeven.

Wat er anders is aan het haar heb ik al genoemd: dat ligt aan de opbouw van het haar. In het kort is de haarkern in tegenstelling tot bij gewone paardenvacht onderbroken en extreem dun in tegenstelling tot een gewoonlijk dikkere kern en de huls eromheen juist extra breed (dit deel vangt en reflecteert het licht)

Ter illustratie foto's van haren van glimmende en niet glimmende Akhal-Teke:
http://www.cgakhaltekes.com/index_Page2110.htm
Vergelijking van haren: http://akhal-teke.org/images/hairs_compared.jpg
Bovenste is van een AT, middelste van een Arabier, onderste van een Appaloosa x Engels Volbloed.

speedfiets: dat is het hem dus net, ze zijn niet altijd duurder dan de meeste andere sportpaarden. Zoals in het artikel staat heb ik AT veulens gezien die voor minder dan 1000 Euro te koop stonden en dat waren prima rijpaarden.

ponies: heb zeker interesse in je filmmateriaal, ook over het Kaspische paard! Wat een geluk dat je Louise Firouz persoonlijk hebt kunnen ontmoeten. :j

Het is inderdaad maar goed dat er diverse smaken en diverse paardenrassen bestaan! Maar dat neemt niet weg dat sommige vooroordelen best eens van tafel geveegd mogen worden.
Of dat ik daar mijn frustratie over uit. :o :))

Yv: ja, de lange dunne hals is typerend voor het ras, al is het in het moderne type (zoals de mijne) wat geprononceerder. Die lange hals is natuurlijk gewoon voortgekomen uit het oorspronkelijke leefklimaat van deze paarden. Net zoals in ons leefklimaat kortere hals en compactere bouw nuttiger is.
Het lijkt denk ik uit proportie omdat je dit type paard niet gewend bent. Als je naar diverse oosterse paardenrassen kijkt heeft het steppe en woestijntype vaak een langere hals. Maar voor de liefhebber is dat eerder een kwestie van smaak dan van gebruiksdoel, want ook de paarden met lange hals hebben voor en nadelen in moderne paardensport, net als de paarden met kortere hals.

Als ik wat meer tijd heb zal ik nog wat voorbeelden van (metaal)kleuren zoeken, zoals ik beloofd had. En, mocht er interesse voor zijn, diverse filmfragmenten.
Vier pagina's vol alweer. Ik ben oprecht blij verrast!

Nummus

Berichten: 13161
Geregistreerd: 27-02-09
Woonplaats: Amersfoort

Re: Wat een lelijk ras! Oh, maar die van jou is wél mooi hoor...

Link naar dit bericht Geplaatst: 05-08-10 22:51

Wauw dank je wel voor de verhelderende uitleg. :) Dat soort haarstructuren noemen ze in mijn tentamen dan weer niet, veel te specifiek voor een eerstejaars denk ik.

Mag ik dan nog vragen wat hengstengloed precies is?

JoSav

Berichten: 4683
Geregistreerd: 08-02-05
Woonplaats: Verweggistan

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 05-08-10 23:13

Mocht je een leuk studieobject zoeken dan kun je je misschien eens verdiepen in het karakter van de haren en haarkern van glanzende paarden(rassen). Ik zie in je profiel dat je diergeneeskunde studeert dus ik weet niet in hoeverre dat binnen je vakgebied valt. Maar het is wel uitermate interessant want naast de glans van de AT (waar nog geen genetische test voor is, al blijft het vermoeden bestaan dat het om een satin-achtig gen gaat) is er de glans van hengsten, en bijv. ook de glans van het champagne gen dat bij de AT aantoonbaar niet voorkomt maar bijv. wel voorkomt bij Iberische rassen. Je kunt het haar van een AT een beetje vergelijken met een mensenhaar; menselijk haar glanst over het algemeen ook veel meer dan dierlijk haar.

En ja, dat mag je gerust vragen. Vind het alleen maar leuk dat je zo'n interesse toont. :D
Hengstengloed (of hengstenglans) is de natuurlijke glans die sommige hengsten in de zomer hebben, ik meen door verhoogde testosteronspiegel. Het is een prachtige glans, maar niet als gevolg van een andere opbouw van de haarkern zoals dat bij de AT het geval is. Verder weet ik het fijne er niet van. Er zal vast een link bestaan met voortplanting.

Nummus

Berichten: 13161
Geregistreerd: 27-02-09
Woonplaats: Amersfoort

Re: Wat een lelijk ras! Oh, maar die van jou is wél mooi hoor...

Link naar dit bericht Geplaatst: 05-08-10 23:23

Ik denk niet dat het heel erg in mijn vakgebied valt, het is tenslotte niet medisch belangrijk, maar mochten ze het gen ooit ontdekken is het natuurlijk wel leuk om daarop te gaan testen voor de fokkerij bv. :) Aangezien ik in het veld wil gaan werken en niet op het lab, ga ik me niet al te veel met genetica bezighouden gok ik. Dat kan ik als eerstejaars nog niet weten natuurlijk maar ik wil echt wel gewoon langs alle paardeneigenaren hobbelen en hun paarden beter maken. ;)

Interesse is me geheel aangeboren, juist daarom vind ik ook maar dat ik me in paarden moet gaan specialiseren hihi. Ik vraag mensen vaak helemaal gek, dus vind het heel gaaf dat je zo mooi en uitgebreid antwoord geeft.
Klinkt inderdaad aannemelijk dat testosteron voor meer glans zou zorgen - dat oogt gezonder natuurlijk voor de merries. ;) Niet dat hengsten en merries elkaar nog mogen uitkiezen tegenwoordig maar daar heeft de natuur geen boodschap aan.

Elanor

Berichten: 6777
Geregistreerd: 25-08-04

Re: Wat een lelijk ras! Oh, maar die van jou is wél mooi hoor...

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-08-10 14:05

Wat een leuk informatief topic dit! Hartstikke interessant om te lezen. Ik vind ze prachtig om te zien, eigenlijk vooral omdat ze als ras zo'n rijke geschiedenis hebben. Het zou denk ik niet mijn keuze zijn, ze hebben mij bijna tevéél mogelijkheden terwijl ik aan ongecompliceerde bosritjes en wat lesgeven aan kids al genoeg heb. :D Zou wel eens een AT in het echt willen zien, want ik ken ze eigenlijk alleen maar van plaatsjes en stukjes film.

Dat boek wordt volgens mij wel een enorme dikke pil Jorieke. :))

JoSav

Berichten: 4683
Geregistreerd: 08-02-05
Woonplaats: Verweggistan

Re: Wat een lelijk ras! Oh, maar die van jou is wél mooi hoor...

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 06-08-10 20:49

nemurin: imo niks mis met aangeboren interesse. :D En als je passie bij paarden ligt dan zou ik me daar zeker op toeleggen als ik jou was. :j (En dan zul je een van de weinige dierenartsen/veeartsen zijn die de Akhal-Teke kent! :)) )

elanor: de meeste Akhal-Teke hebben inderdaad behoefte aan afwisseling. Ze zijn wél erg lief voor kinderen. Mijn eigen merrie had nog nooit een kind van dichtbij gezien (je zag het meteen aan haar reactie) maar ze was er instinctief heel voorzichtig mee. Erg leuk om te zien.
En je bent van harte welkom eens bij mijn merrie langs te gaan hoor. ;)

En inderdaad, zoals het er nu naar uitziet ga ik het boek in meerdere delen moeten opsplitsen anders wordt het voor de uitgever en voor kopers een erg prijzig boek. := := Heb het momenteel vooral moeilijk met het splitsen van het boek... want waar trek ik de lijn van deel 1 naar deel 2 enzovoorts? Juist omdat er zoveel overlapping is tussen de rassen en tradities. Erg lastig.

Thioro

Berichten: 3986
Geregistreerd: 10-05-09
Woonplaats: France

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-08-10 21:00

De AT vind ik gewoon een aansprekend ras. Idd ook 1 van de velen die gefascineerd was door het standaardplaatje en heb lang geroepen dat ik er zo eentje wilde, wat zeg ik, ik ging er zelfs een hele fokkerij mee beginnen :P .
De echte iele bezen vind ik ook niet alles en bvb de bouw van die bruine hengst lijkt wat raar (maar kan ook stand of manier van fotograferen zijn). Maar ik blijf het inspirerende paarden vinden.
Tot nu toe nog steeds geen in levende lijve gezien maar stiekem wil ik er later nog steeds 1 op m'n erf hebben (moet alleen eerst nog een erf hebben) en dan liefst een gouden valk en als het helemaal mogelijk is een hengst (of merrie) uit 1 van de foundation lijnen voor de fok. Ik weet de naam niet meer zeker maar ik heb zo een tijdje de lijnen liggen uitpluizen en je kwam altijd op 3 belangrijke uit, eentje daarvan vond ik wel wat.
*dromen mag, toch?*

spiritxxx

Berichten: 525
Geregistreerd: 13-10-06

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-08-10 21:16

Goed stukje heb je geschreven, heel duidelijk.
Ik vind het zelf geen mooi ras, maar iedereen vind weer wat anders natuurlijk. Ik denk wel dat ze heel geschikt zijn voor de endurance, ik weet er iig 2 die goed presteren in deze sport.
Heb zelf geen ervaring met het ras, volgens mij zie je ze niet zo vaak?

JoSav

Berichten: 4683
Geregistreerd: 08-02-05
Woonplaats: Verweggistan

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 06-08-10 22:34

Bedoel je die Stavropol hengst, Thioro? Ik begrijp overigens niet goed wat je bedoelt wat betreft de foundation lijnen. Een volbloed AT gefokt binnen het MAAK stamboek behoort sowieso tot een bepaalde bloedlijn. Er zijn niet zozeer drie belangrijkste lijnen, maar belangrijke lijnen op dit moment zijn El (en aftakking Sovkhoz II), Gelishikli (en aftakking Gundogar) en een zeer populaire lijn in Rusland op dit moment is Posman. Andere wijd verspreide lijnen zijn Fakirpelvan en Arab. Het wijdst verspreid is Gelishikli. Maar het belangrijkst is dat je je afvraagt wat je wilt fokken en waarom. Wil je showpaarden fokken, sportpaarden, en zo ja, wat voor sportpaarden en voor welke discipline(s) of wil je traditionele (en volgens welke traditie?) AT fokken? Ik zou me dan niet zo snel vastleggen op een bepaalde bloedlijn, maar verder kijken dan dat. Zo is er bijvoorbeeld veel variatie binnen de bloedlijnen: mijn eigen merrie is bijvoorbeeld een Arab lijn merrie uit de Atabai familie, maar er zijn hengsten en merries uit de Arab lijn én/of uit de Atabai familie die van een heel ander type zijn en andere bloedvoering hebben ondanks dat ze uit dezelfde foundation lines en fokfamilies komen. Toegegeven, zelfs met de stamboeken blijft dit ingewikkelde materie. Waar het op neer komt is dat er echt veel variatie is binnen de diverse bloedlijnen. Mijn merrie is weliswaar een Arab merrie, maar voert een goed deel Fakirsulu bloed (Gelishikli en Fakirpelvan lijn) wat terug te zien is in haar bouw en type. Dan is er bovendien ook lijnteelt op stempelhengsten (en in sommige gevallen merries), wat vaak van grotere invloed is dan de vaderlijn. Allemaal niet zo evident dus. Je hebt te maken met bloedlijn, fokfamilie, lijnteelt op stempelhengsten en dan ook nog op showfok, renpaardfok, enz enz.

En dromen mag zeker! Dat heb ik jaren gedaan en doe ik nog steeds. Het eerste gedeelte is in elk geval al uitgekomen dus wie weet voor jou ook ooit. :)

Bedankt spiritxxx. Welke 2 bedoel je? In welk land?
Je ziet ze inderdaad niet veel. Dit komt omdat ze nogal zeldzaam zijn. Tot enkele jaren terug stonden ze op de lijst van bedreigde paardenrassen. Momenteel staan ze wel nog op de "onder toezicht" lijst. Er zijn ongeveer 3.000 volwassen stamboekpaarden wereldwijd. In Nederland zijn ze op een paar handen te tellen.

Thioro

Berichten: 3986
Geregistreerd: 10-05-09
Woonplaats: France

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-08-10 22:52

Toen ik vroeger liep rond te neuzen kwam ik dus ook steeds op die 3 lijnen uit (El, Gelishikli en Arab) en dacht dus dat dat de 3 basislijnen waren. Vermits je in de quarter en engelse volbloedwereld ook zogenaamde foundations hebt, vergeleek ik het daar een beetje mee. Ik dacht dat het vooral de El-lijn was die me wel aanstond maar het is echt te lang gelezen (8 jaar ofzo) om er nog iets van te weten. Wat me toen soms wel opviel was dat men niet verlegen is om serieus terug te kruisen op een lijn en dan vroeg ik me af hoe het zit met inteelt. Ik weet dat het een kleine populatie is maar wordt erop gelet om de genenpool niet te klein te laten worden of fokt men nog steeds vooral op uiterlijk/functionaliteit zonder echt op de heterozygotie te letten?
Ik heb ooit eens gelezen dat 1 van de 'stichtershengsten' van de engelse volbloed een AT zou zijn ipv een arabier. Weet jij of dit ooit bevestigd is of gewoon een enthousiaste veronderstelling van AT-fans?

Als ik ooit serieus verder zou willen gaan met een AT wil ik er dus eerst al eentje hebben. En als ik dan ooit echt serieus over fokken zou willen denken zou ik eerder sport willen fokken (omdat show me bij geen enkel ras en geen enkele diersoort interesseert en zeker bij paarden vind ik dat het functioneel moet blijven) en dan richting endurance of eventueel eventing. Omdat dat me disciplines lijken waarin dergelijke paarden tot hun recht komen. Bij traditionele dacht ik vroeger altijd aan de racepaarden en het ielere type en dat leek mij dan niet 'verkoopbaar' in het westen.
Maar ik zeg het, als en wanneer ik er ooit serieus over begin te denken ga ik me eerst terug inlezen en misschien heb jij dan wel een stalkster :P .

Nummus

Berichten: 13161
Geregistreerd: 27-02-09
Woonplaats: Amersfoort

Re: Wat een lelijk ras! Oh, maar die van jou is wél mooi hoor...

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-08-10 00:32

Haha nou ik kom helaas echt noooooit in de buurt van Amsterdam werken, ben zelf in de buurt van Zwolle geboren en zal nooit verder naar het westen gaan dan dat ik nu ben, dank je feestelijk. :+ Is gewoon niet mijn soort gebied denk ik.
Dus ik zal je AT nooit professioneel hoeven zien (nou hopen we dat uiteraard ook helemaal niet nodig is) maar kennen alvast wel! Mooi zilveren paardje. :)

JoSav

Berichten: 4683
Geregistreerd: 08-02-05
Woonplaats: Verweggistan

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 07-08-10 20:59

Nemurin, ik bedoelde dus idd dat je dan tenminste van het ras gehoord hebt. Hoe vaak ik al niet heb gehoord "een wat??" wanneer ik een DA/keuringsarts/verzekeringsagent/noem maar op vertel dat het om een Akhal-Teke gaat... :)) :=
(Overigens staat het paard momenteel niet bepaald in regio Amsterdam...)

Thioro, ik zal proberen het globaal uit te leggen: Er zijn momenteel 19 (volgens sommigen 18) bloedlijnen. In de komende jaren verdwijnen er mogelijk een paar en er staan ook een paar nieuwe in de planning. De jongste bloedlijn is Gundogar, die pas dit jaar is ingevoerd. En dan zijn er lijnen die in het verleden verdwenen zijn omdat er geen hengsten meer waren (Sluchai, Bek Nazar Dor om een paar voorbeelden te noemen). Een paar lijnen hebben nog maar 1 of 2 volwassen (dek)hengsten bijvoorbeeld. Tot een tijdje geleden was de Posman lijn bijna uitgestorven.

Binnen de door MAAK ruwweg vastgelegde basistypes van windhond-type, medium type en zwaar type zijn wel lijnen ondergebracht, maar zo uniform zijn de lijnen tegenwoordig niet meer.

De lijnteelt (meestal III x IV e generatie) is terug te zien in diverse Russisch gefokte paardenrassen: Russische Arabieren, Tersks en dus ook Akhal-Teke. Dit wordt gedaan om bepaalde eigenschappen te herbevestigen/verankeren.

Wordt er op heterozygotie gelet binnen deze krappe genenpoel? Neen, over het algemeen niet. Is dit een bedreiging voor het ras? Daarover zijn de meningen ernstig verdeeld. Er gaan stemmen op dat de genetische variëteit en gezondheid van het ras onherstelbaar verwoest wordt, maar daar is ook weer veel tegenstand tegen, zo ook tegen de mogelijke oplossingen zoals uitkruising met bijv. Turkomans uit Iran of het opleggen van quota voor populaire hengsten.

Wat betreft de rol van de AT en Turkoman in de ontwikkeling van de EV: steeds meer wetenschappers zijn aanhanger van de theorie dat het aandeel van de Turkomans vele malen groter is geweest dan eerder is aangenomen, en naar alle waarschijnlijkheid zelfs groter dan de invloed van Arabische paarden. Er gaan zelfs stemmen op dat tenminste twee van de drie belangrijkste foundation hengsten Turkomans waren. Hierop ga ik dieper in in mijn boek.
Sowieso is de invloed van Turkomans en AT veel groter geweest in het Europese paardenbestand dan eerder werd geloofd; onder de Osmaanse legerofficieren die met hun legers Europa binnenvielen was de Turkoman het meest geliefde paardenras, niet de Arabische Volbloed. Ook bij de sjahs van Perzië en de Sultans van het Osmaanse Rijk waren de paarden die het hoogst in aanzien stonden in de koninklijke stallen en legers Turkomans, daaronder Bid-Pai paarden en Arabische Volbloeden. Het is dan ook aannemelijk dat bijv. de Beyerly Turk een Turkoman geweest is.

Er zijn diverse stromingen van fok die zich onder de noemer traditioneel profileren: renpaardfok in Rusland en Turkmenistan, Turkoman fok in Iran, en een handjevol fokkers welke probeert volgens de oude richtlijnen van de nomaden te fokken van 100+ jaar geleden. Voor allen valt een en ander voor of tegen te zeggen. De laatste richt zich met name op oorspronkelijke doeleinden zoals lange-afstandsrijden en -racen en endurance. Dan zijn er echter ook AT fokkers die zich weliswaar op endurance richten, maar volgens moderne (warmbloed) principes fokken, het vooral om geld te doen is, of andere overwegingen.

Het fokkerijwereldje van dit ras is een doolhof kan ik je vertellen. Het is erg moeilijk aan goede, eenduidige informatie te komen, om uiteenlopende redenen. Diverse fokkers komen wat betreft hun kennis (of het uitdragen daarvan, dat kan ook nog) niet verder dan een standaardpraatje. Maar er zijn ook fokkers die juist veel kennis hebben, of heel specifieke kennis, en er zijn daarnaast nogal uiteenlopende opvattingen over het ras onder de fokkers, wat ook helemaal niet zo verrassend is.
De geschiedenis van dit ras en de fokkerij van dit ras is complexer (en politieker) dan velen beseffen. En dan nog iets: het stamboek wordt momenteel (in de praktijk) gerund door 1 persoon. Dat is in ons land ondenkbaar. Het komt er dus op neer dat het nogal complex is en op veel fronten absoluut niet te vergelijken met westerse stamboeken/fokkerij. Dat zal mij verder niet afschrikken, want mijn hart is al jaren verpand. :7

Stalkers heb ik niet zo'n behoefte aan. :Y) :+ :+ Maar, mocht je (ooit) verdere vragen hebben of een beetje wegwijs gemaakt willen worden mag je je zeker bij me melden. ;)
Laatst bijgewerkt door JoSav op 07-08-10 21:01, in het totaal 1 keer bewerkt

Nummus

Berichten: 13161
Geregistreerd: 27-02-09
Woonplaats: Amersfoort

Re: Wat een lelijk ras! Oh, maar die van jou is wél mooi hoor...

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-08-10 21:01

Ooooh. Maar ik wist wel al wat een AT was, dankzij de paardenboeken van vroeger. ;) Maar nu weet ik ook dat die metaalglans speciaal is.

JoSav

Berichten: 4683
Geregistreerd: 08-02-05
Woonplaats: Verweggistan

Re: Wat een lelijk ras! Oh, maar die van jou is wél mooi hoor...

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 07-08-10 21:03

Dan weet je al meer dan veel paardenmensen hoor. Zou echt niet meer weten hoe vaak ik al niet "een wat?!" als reactie heb gekregen. :+

Nummus

Berichten: 13161
Geregistreerd: 27-02-09
Woonplaats: Amersfoort

Re: Wat een lelijk ras! Oh, maar die van jou is wél mooi hoor...

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-08-10 21:08

Echt waar?
Kan aan mij liggen maar dan vind ik dat vrij blond...

Maeve
Berichten: 1871
Geregistreerd: 12-06-09

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-08-10 21:41

Wauw, wat een mooi informatief stuk!!
Wist eigenlijk niks van de akhal-teke, had inderdaad wel dat plaatje in mijn hoofd van een slank en snel paard, haha :P Heb ook alle foto's bekeken, lijken inderdaad héle verschillende paardjes!! Leuk hoor, en ik stem vóór om dit over meerdere rassen te doen +:)+

Sanreh_Gek

Berichten: 99
Geregistreerd: 29-07-10

Re: Wat een lelijk ras! Oh, maar die van jou is wél mooi hoor...

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-08-10 23:08

Ik vind het prachtige paarden,mooie bouw leuk karakter
( persoonlijk ) maar zou ze zelf niet als eigen paard willen :P

Ik ben het met Meave eens ;)

Arabian1997
Berichten: 24
Geregistreerd: 07-08-10
Woonplaats: Zwijndrecht

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-08-10 23:17

Ik vind het mooie paarden. :j Het zijn ook fijne paarden onder het zadel, ik heb er wel eens op een gereden en die was erg braaf en deed alles voor je zolang jij hem de goede hulpen gaf. Ik vind het hele bijzondere paarden. +:)+ Waarom zouden ze lelijk moeten zijn, ieder paard is toch anders?? Het maakt me niet uit wat anderen er van vinden maar ik vind het een topras!!! +:)+ :#

Nummus

Berichten: 13161
Geregistreerd: 27-02-09
Woonplaats: Amersfoort

Re: Wat een lelijk ras! Oh, maar die van jou is wél mooi hoor...

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-08-10 23:18

Nee neem dan deze. :+

Afbeelding

Die zou je veel sneller lelijk noemen... en gek genoeg vind ik die ook wel stoer.

Akhal_Teke

Berichten: 2535
Geregistreerd: 22-08-08

Re: Wat een lelijk ras! Oh, maar die van jou is wél mooi hoor...

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-08-10 23:35

Ja ze zijn gewoon iets aparts. Het is ook wel goed dat er niet zoveel van zijn. Als dat wel het geval was geweest zou er teveel zijn doorgefokt. Er zou dan te veel gefokt zijn om het ras te vermeerderen i.p.v. om een kwalitatief zo goed mogelijk ras te krijgen.

Ik zag dat de jouwe,JoSav, ook zo'n mooie metaalglans heeft.

Ik heb zelf een Russische arabier, idd omdat de prijzen van de AT's erg hoog liggen. (die bij mij in de smaak vielen dan ;-) )

JoSav

Berichten: 4683
Geregistreerd: 08-02-05
Woonplaats: Verweggistan

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 08-08-10 20:14

Nemurin, zo blond vind ik dat niet. Nu is de AT wel een van de bekendere oosterse rassen buiten de Arabische Volbloed, maar hoe velen hebben gehoord van de (toch best bekende) Marwari, Karabach of (de toch best westerse) Orlov draver? Laat staan bijvoorbeeld de Deliboz, de Qatgani of het Kalmukisch paard? Waar staat de Akhal-Teke tussen deze paardenrassen? Want volgens mij zijn er genoeg paardenmensen die ook nog nooit hebben gehoord van diverse Europese paardenrassen, of die nu zeldzaam zijn te noemen of niet. Is dat blond? Dat weet ik zo niet...

En de Marwari vind ik persoonlijk ook erg gaaf. :j Je ziet ook dat ze sterk beïnvloed zijn door de Turkoman aan de vorm van hun lijf. Het hoofd is alleen wel vaak wat grover/zwaarder en ze hebben die typische sikkelvormige oren. En velen beschikken ook over een extra gang!

Maeve, ik ben zeker van plan te proberen meerdere oosterse paardenrassen wat meer onder de (positieve) aandacht te brengen. Sowieso via mijn Equus Orientalis project en idd misschien ook wel met nog wat topics in de toekomst, mocht daar ook interesse voor zijn.

Arabian1997: sommigen zijn inderdaad heel pietje precies. Ze willen graag alles voor je doen, maar dan moet je zelf ook wat moeite doen. :)) Leuk dat je al eens op een AT hebt gereden. Dat kunnen maar weinig in dit land ook zeggen.

Akhal_Teke: ha, je boktnaam verraadt al een bepaalde voorliefde. ;) Nu is het feit dat er weinig zijn een beetje een lastig iets om 'goed' te noemen. Rond 1800 werden hun aantallen geschat op minimaal 50.000, maar werd tevens gedacht dat dat een wel erg voorzichtige schatting was. Honderd jaar later waren er nog maar 100. In de jaren van burgeroorlog, Eerste en Tweede Wereldoorlog en de jaren daarna onder Kroetsjov kwamen wederom veel paarden om door oorlog maar ook omdat ze naar de slacht werden gebracht. Ook na Kroetsjov's regime werden veel AT nog naar de slacht gedaan. Dat is dus de eigenlijke reden dat ze zo zeldzaam zijn. Dat het geen goede zaak is om die aantallen nu dan kunstmatig omhoog te krikken door massaal te gaan vermeerderen, ben ik met je eens. Maar dan moet je je ook afvragen wat een kwalitatief zo goed mogelijke Akhal-Teke is, want daarover zijn de meningen ook heel erg verdeeld onder fokkers en liefhebbers. De huidige standaard wordt voor het grootste deel bewaakt, gekeurd en bepaald door Tatjana Riabova van MAAK.

De mijne heeft inderdaad ook een milde metaalglans. Dat heeft ze van moederskant meegekregen. :j

En wat vind je qua prijs hoog, AT? De markt is de laatste paar jaar nogal aan het veranderen en lang niet elke fokker verkoopt (goede) AT nu nog zo duur als een aantal jaar terug, toen ong. 20-30.000 gemiddeld (met uitschieters naar onder en naar boven) nog heel normaal was.
Off topic: wat is de afstamming van je Rus?

Nummus

Berichten: 13161
Geregistreerd: 27-02-09
Woonplaats: Amersfoort

Re: Wat een lelijk ras! Oh, maar die van jou is wél mooi hoor...

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-08-10 20:18

Hm tja wat ik weet is gewoon dat de AT als enige van die rassen die je verder noemt juist WEL in de boeken genoemd werd... Ik denk ook juist vanwege de bijzondere kleuren. Maar ook niet iedereen die met paarden te maken heeft kijkt even leuk die boeken in natuurlijk. :+ Dus daar heb je wel gelijk in.

Ik vind de Marwari ook heel boeiend, iemand in een ander topic bleef er laatst steeds filmpjes van neerzetten, beesten zijn ook al op dezelfde kwaliteiten gefokt volgens mij als de AT - hardheid, snelheid, dat soort dingen. Wat dan wel weer jammer is, is dat die hoofden zo groot zijn in verhouding tot het lijf, want ik vind het verder heel interessante paarden.
Dan heeft de AT toch iets mooiere verhoudingen al zou ik als ik een AT had nog steeds veel te veel eten geven in de hoop er een wat gezondere vorm in te krijgen. :+ Niet de manier dus.

Akhal_Teke

Berichten: 2535
Geregistreerd: 22-08-08

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-08-10 21:14

JoSav schreef:
En wat vind je qua prijs hoog, AT? De markt is de laatste paar jaar nogal aan het veranderen en lang niet elke fokker verkoopt (goede) AT nu nog zo duur als een aantal jaar terug, toen ong. 20-30.000 gemiddeld (met uitschieters naar onder en naar boven) nog heel normaal was.
Off topic: wat is de afstamming van je Rus?


Tja duur.. Mijn budget liet het niet toe een AT te kopen. En ik was ook erg weg van arabieren, vooral de Russische. Deze lagen meer in mijn prijsklasse.
Mijn Russische merrie is een dochter van Gomel X Gomelsska

JoSav

Berichten: 4683
Geregistreerd: 08-02-05
Woonplaats: Verweggistan

Re: Wat een lelijk ras! Oh, maar die van jou is wél mooi hoor...

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 09-08-10 20:35

Dat is ook weer waar Nemurin. Enne, ik heb diverse zéér elegante Marwari's gezien. De fok heeft de laatste tien jaar een enorme opleving gekend en naar aanleiding van het opstellen van raskenmerken en eisen heeft dat bij diverse fokkers geleid tot goede kwaliteit paarden. Maar misschien is dit niet het juiste topic om je te overladen met voorbeelden van Marwari's...

Er zijn ook diverse eigenaren die in hun begintijd de mist in zijn gegaan (sommigen nog steeds) wat betreft het voeren van hun Teke. Sommige zijn chronisch overvoerd, anderen juist ondervoerd omdat de eigenaar denkt dat een Teke er zo uit 'hoort' te zien. Toen een Nederlandse keuringsarts mijn merrie bekeek durfde zij ook te stellen dat mijn merrie schraal was. Schraal is ze wel geweest, maar op dat moment was ze niet meer schraal. Ze is ook een tijdje echt tonnetje rond geweest (wennen aan het rijke Nederlandse ruwvoer) Het is maar wat je gewend bent...

Ah, Gomel dat zegt me natuurlijk wel wat. :)
Mocht je ooit weer op zoek gaan naar een AT, dan help ik je graag op weg, Akhal_Teke. :) :) Er is tegenwoordig voor elk budget wel eea aan leuks te vinden.

Ik zal deze week ook nog even kijken naar de diverse kleurschakeringen van de AT, zoals ik beloofd had. Ik heb momenteel niet bijster veel bokt-tijd.

Mocht er overigens nog iemand zijn met specifieke vragen over het ras of naar aanleiding van dit topic, shoot!

Nummus

Berichten: 13161
Geregistreerd: 27-02-09
Woonplaats: Amersfoort

Re: Wat een lelijk ras! Oh, maar die van jou is wél mooi hoor...

Link naar dit bericht Geplaatst: 09-08-10 20:43

Tja het is lastig. De regel bij ons is ribben wel kunnen voelen, niet kunnen zien. :+ En ik denk dat je ze bij een gezonde Teke ook veel sneller ziet, of niet?