Paarden raken tien keer zo snel oververhit als mensen

Moderators: Muiz, Firelight, Maureen95, NadjaNadja, Essie73

 
 
Cayenne
Crazy Bird Lady en onze Berichtenkampioen!

Berichten: 110478
Geregistreerd: 08-08-03
Woonplaats: Haaren (NB)

Paarden raken tien keer zo snel oververhit als mensen

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 29-06-10 17:09

Nieuwsredactie / http://www.horsetalk.co.nz




Een paard en een ruiter trainen op een warme vochtige dag. Wie van de twee zal eerder oververhit raken? Een studie wijst uit dat paarden tien keer sneller oververhit kunnen raken dan mensen.

Professor Michael Lindinger: "Het duurt tijdens een redelijk intensieve training in warm vochtig weer, slechts 17 minuten tot de lichaamstemperatuur van een paard een gevaarlijk niveau bereikt. Dat is drie tot tien keer zo snel als bij mensen. Paarden voelen de hitte dan ook veel sneller als dat wij dat doen."

De effecten kunnen zeer ernstig zijn. Wanneer de lichaamstemperatuur van een paard van de normale 37 tot 38 graden omhoog schiet naar zo'n 41 graden, dan betekent dit dat de spieren al rond de 43 graden zitten, een temperatuur waarbij de proteines van de spieren letterlijk kooktemperatuur bereiken. Paarden die oververhit raken, kunnen last krijgen van hyperventilatie, koliek en nierfalen.

Paarden zijn volgens Lindinger enorm gevoelig voor hitte omdat ze groter zijn en daarom ook meer dan mensen een hoger percentage van actieve spieren hebben tijdens de oefeningen. Wanneer spieren worden gebruikt, produceren ze erg veel warmte.

Paarden kunnen tot op zekere hoogte rekenen op zweetafvoer om hen af te koelen. Ze kunnen 15 tot 20 liter per uur zweten in droge koele omstandigheden, en tot maar liefst 30 liter in warme, vochtige omstandigheden. Het is echter wel zo dat slechts 25 tot 30% van dit zweet het paard effectief kan afkoelen door middel van verdamping.

"Omdat er zoveel meer zweet wordt geproduceerd dan een paard kan verdampen, druipt de rest van het zweet gewoon van het paardenlijf," aldus Lindinger. "Ter vergelijking: bij mensen wordt zo'n 50% van het zweet gebruikt om ons lichaam af te koelen."

Het zoutgehalte in paardenzweet is vier keer zo geconcentreerd als bij menselijk zweet. Lindinger refereert hierbij naar een foto van een plek waar endurance paarden hadden gestaan terwijl hun bezwete lichamen werden gekoeld met water. Terwijl de vloeistoffen verdampten op de grond, bleef er een witte plek over vanwege het zout in het zweet van de paarden.

"Deze zoutaantallen moeten worden vervangen. Alleen water geven helpt een uitgedroogd paard niet. Wanneer je een paard alleen water geeft, raken de lichaamsvloeistoffen in de war, en het lichaam zal hierop reageren door te proberen het water en de al aanwezige electrolyten te verwijderen."

Paarden kunnen ook hijgen om zich af te koelen, maar dit is alleen effectief wanneer de buitentemperatuur minstens 5 graden lager is dan de lichaamstemperatuur van het paard.

Lindinger geeft tot slot nog wat tips om de schade zoveel mogelijk te beperken: "Leer je paard om een oplossing van water en electrolyten te drinken. Begin met een kleine hoeveelheid electrolyten in het water om het paard om het dier aan de smaak te laten wennen. Dit voer je gedurende enkele weken steeds verder op tot je aan de hoeveelheid zit dat de fabrikant of dierenarts verantwoord acht.

Wanneer je je aan het voorbereiden bent voor een wedstrijd, wil hij adviseren om je paard aan de hitte te laten wennen door tenminste drie weken lang, vijf dagen per week ongeveer vier uur per dag in warme omstandigheden te laten staan. Voor het beste resultaat zou je je paard volgens hem rond 2 uur smiddags een uurtje kunnen trainen.

"De meeste ruiters trainen hun paard in de koele ochtend- en avonduren, maar gaan dan op wedstrijd waarbij hun proef wordt gereden op de warmste uren van de dag. Je moet je paard wel de kans geven om te acclimatiseren, anders ben je gewoon niet eerlijk bezig. Een paard dat goed geacclimatiseerd is, zal meer hitte kunnen kwijtraken door te zweten en correct te ademen, en zullen minder snel uitdrogen omdat ze vaak wel willen drinken."

"Wanneer je paard het te warm heeft, zet het in de schaduw en een windje (zonder tocht) om het afkoelingsproces te bevorderen. Gebruik nooit een deken of "cooler" op een paard dat zweet. De beste manier om het dier af te laten koelen is door het te besproeien met lauw water, en het overtollige water van het lichaam af te halen. Op die manier kun je een paard binnen tien minuten al 2 graden laten afkoelen. Blijf het gewoon herhalen tot het dier zich beter voelt. Vooral het verwijderen van overtollig water is belangrijk tijdens dit proces. Het achtergebleven water kan namelijk vast komen te zitten in het paardenhaar en zal op die manier weer te warm worden."

"Net zoals je goed voor jezelf zorgt door middel van waterflesjes, een pet en zonnebrand, is het ook van belang dat je middelen bij je hebt om je paard tegen de hitte en vochtigheid te beschermen. Wanneer je je paard en jezelf goed hebt voorbereid en weet hoe je hem moet afkoelen wanneer hij het te warm krijgt, kun je zelfs tijdens hete en vochtige zomerdagen nog veel plezier hebben in het rijden."

"Alles van waarde is weerloos" ~Lucebert


crazycactus

Berichten: 10927
Geregistreerd: 06-02-05
Woonplaats: Mussel

Re: Paarden raken tien keer zo snel oververhit als mensen

Link naar dit bericht Geplaatst: 29-06-10 17:14

Erg interessant stuk zeg!!!

Deel met de mensen van wie je houdt. Deel je muziek, je eten, je recepten, je talenten. Door de mooie dingen in het leven te delen met anderen verspreid je meer geluk en. liefde.

RoosIris

Berichten: 4719
Geregistreerd: 21-03-08
Woonplaats: Het hoge noorden!

Link naar dit bericht Geplaatst: 29-06-10 17:15

Toch belachelijk dat je een paard moet laten wennen aan de hitte omdat de mens zo nodig wedstrijden moet rijden..

Als het zo warm was als het nu is, dan liet ik mijn paard altijd staan. Ook niet in de ochtend of avond rijden.

Hopelijk gaan er nu een heleboel ogen op bij mensen die beweren dat paarden geen last hebben van warmte

BabbieB

Berichten: 2041
Geregistreerd: 30-07-04
Woonplaats: Zuid Holland

Link naar dit bericht Geplaatst: 29-06-10 17:18

Ik ben toch wel benieuwd hoe dat dan gaat in warme landen zoals Australie. Daar werken paarden toch al eeuwen in de felle zon zonder ernstige schade op te lopen?

Ik merk aan mijn Fries wel dat hij niet zo goed tegen warmte kan. Hij gaat dan snel hyperventileren, maar wordt daar gek genoeg dan heel loperig van.

superpony
Berichten: 25398
Geregistreerd: 25-02-05

Link naar dit bericht Geplaatst: 29-06-10 17:19

Ik vind het ook een interessant stuk. Heb idd altijd meegekregen dat je gewoon kan doortrainen en de paarden het al veel eerder en sneller gewend zijn dan wij. Dit veranderd dan toch wel de zaak. Ik kan zelf slecht tegen warmte en vochtverlies door darmziekte en had al even weinig gedaan door slecht bekappen. Nu dus ook nog maar even rustig aan, want we starten net.

Goed dat men blijft onderzoeken!!

Squawk

Berichten: 5692
Geregistreerd: 01-08-03

Link naar dit bericht Geplaatst: 29-06-10 17:21

Erg interessant!

http://www.vanderwijstfotografie.nl
Prachtige trouwfotografie http://www.theysaidyesfotografie.nl

meggiemeg

Berichten: 12184
Geregistreerd: 08-04-04
Woonplaats: gelderland

Link naar dit bericht Geplaatst: 29-06-10 17:21

Net als bij mensen verschilt het kunnen functioneren in de warmte naar mijn mening ook bij paarden.
Mijn oude merrie kon absoluut niet tegen de warmte, die zette ik dan ook niet aan het werk.
Mijn nieuwe paard kan er beter tegen, merk wel dat hij wat slomer is maar dat mag ook van mij, ik doe tenslotte ook een stapje terug!

Terwijl je inhoudt om iets ernstig te overwegen, fladdert de gelegenheid vaak vrolijk voorbij.

timilon
Berichten: 3594
Geregistreerd: 02-03-04

Link naar dit bericht Geplaatst: 29-06-10 17:24

ik denk dat merendeel van de paardenliefhebbers wel weten dat de ideale temperatuur voor paarden tussen de -5 en +15 graden ligt, een stuk kouder dan wat wij prettig vinden.
ieder logisch nadenkend mens begrijpt dan ook dat de paarden met deze warmte nu niet bepaald prettig aan het werk kunnen gaan.
echter, als je paard 7 dagen per week goed word getraind, kun je het tov je paard ook niet maken om het nu hele dagen stil te laten staan.
een paard is een gewoonte-dier, en zal niet echt gelukkig worden van wisselde trainingsperiodes.
uiteraard dien je zelf wel te zorgen voor een goed tijdstip en voor goede afkoelmogelijkheden.
ik vind dat er in dit stuk terecht op word gewezen dat je je paard aan de warmte moet laten wennen, zeker als je wedstrijden rijd.

er zijn ook mensen die hun brood verdienen met het rijden van wedstrijden, smokey17.

overigens, ik denk dat dit stuk juist is gebaseerd op de enorme temperatuursverschillen in nederland, tussen de ergste kou en de temperatuur nu ligt 50 graden!
tuurlijk verharen paarden, en tuurlijk warmt het "langzaam" op, maar het is toch even wennen, ook voor ons mensen.

wel grappig dat mijn vorige paard, mix arabier, het beter deed in de zomer dan in de winter...hoe warmer het weer, hoe vlotter hij was.
Laatst bijgewerkt door timilon op 29-06-10 17:27, in het totaal 1 keer bewerkt

R.I.P Pebbles Timilon Vollie Spotty speccie Z2+7
Zwart Kentaur Artemis dressuurzadel te koop, voor info pb!

Janine1990

Berichten: 43773
Geregistreerd: 13-03-05

Link naar dit bericht Geplaatst: 29-06-10 17:25

Maar dit had iedereen toch kunnen bedenken? Paarden hebben een vacht, dan werkt alles toch gewoon wat trager met afkoelen dan bij ons mensen? Bij ons loopt zweet zo naar beneden, op de vacht blijft het langer liggen.

Maar dat is mijn idee ervan, kan heel erg mis zitten.
Wat ik mis in het stuk, is, wil je rijden in de hitte, zorg dan dat je paard altijd in een goede conditie is. Een paard in goede conditie kan altijd, in elke omstandigheid, meer aan dan een paard dat in een wisselende conditie is.

bterlaan
Berichten: 810
Geregistreerd: 30-08-06
Woonplaats: zuidduitsland

Link naar dit bericht Geplaatst: 29-06-10 17:28

Ja, logisch, alleen al om zuiver natuurkundige redenen: een paard is veel groter dan een mens en heeft dus veel minder oppervlakte ter beschikking om de grotere inhoud af te koelen. Dat heeft niets met spierarbeid te maken. Dat komt er misschien nog bij, maar de inhoud:oppervlakte verhouding lijkt me toch het belangrijkst voor een goede afvoer van hitte. Inhoud heeft een derde macht, oppervlakte maar een tweede, tenslotte. Elke eenheid verschil gaat voor de inhoud dus met de macht drie, voor de oppervlakte met de macht twee. Kleinere dieren (mensen) hebben een kleinere inhoud:oppervlakte verhouding, die koelen dus sneller af.
Laatst bijgewerkt door bterlaan op 29-06-10 17:32, in het totaal 1 keer bewerkt

Afwezig
Berichten: 3725
Geregistreerd: 17-01-08

Link naar dit bericht Geplaatst: 29-06-10 17:31

Heel interessant! :D

ziamara

Berichten: 866
Geregistreerd: 02-03-10

Link naar dit bericht Geplaatst: 29-06-10 17:31

Ja wie werkt er harder het paard of de ruiter?

Zat er vanochtend om 8 uur op, ze zweette al voordat ik aan het draven was. Volgende keer nog maar vroeger.

I wear this crown of thorns
upon my liars chair:
full of broken thoughts,
I cannot repair.


Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 29-06-10 17:31

Nou zeg!!
Heb hier vandaag toch echt wel het bewijs van gezien. :oo

Had net Kim terug gebracht naar de paddock, komt er een auto met trailer het terrein op rijden.
Paard wordt eruit gehaald en serieus van puntje van zijn neus tot zijn staartwortel drijfnat van het zweet!
Heb gevraagd of dat serieus alleen maar zweet was, waarop ik als antwoord kreeg;"Ja, kijk maar eens naar de plas in de trailer."
Ik keek en inderdaad, de trailer was zeiknat.

Dus als het niet écht nodig is, kun je beter niet weg gaan.

Ikwashier

Berichten: 4015
Geregistreerd: 29-11-07
Woonplaats: Drenthe

Link naar dit bericht Geplaatst: 29-06-10 17:32

Is het dus slecht als ik in de warme dagen 's avonds (rond half 8) ga rijden? Wat moet ik doen om mijn pony niet te warm te maken? Veel stappen, niet veel van hem vragen?

[o]

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 29-06-10 17:33

ik snap ook niet waarom ze wedstrijden niet kunnen verzetten met deze hitte....

Interessant stuk!

marenmar85
Berichten: 1640
Geregistreerd: 23-09-08

Link naar dit bericht Geplaatst: 29-06-10 17:34

onze paarden stonden ook buiten afgelopen zondag en de mijne stond te zweten sindsdien 'rooster'gewijzigd overdag lekker in koele stal en dan s avonds wat later naar buiten :d
ik rij nu of s morgen tot uurtje of 10 half elf max of savonds na 8 uur.

en dna lekker onder douche

Super mooi hulsebos zadel wb 3 , 17,5 inch. zadel is net nog nagekeken door zadelmaker die voor hulsebos heeft gewerkt op gebreken, 100% goed,
medium boom

Zit echt heerlijk als een huis, bij vragen pb.
Zie anaders ook mijn advertenties voor meer spullen

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 29-06-10 17:34

Helmoni schreef:
ik snap ook niet waarom ze wedstrijden niet kunnen verzetten met deze hitte....

Interessant stuk!


En waar wil je het heen verzetten?

Sabin_e

Berichten: 3216
Geregistreerd: 22-01-08
Woonplaats: Leeuwarden

Re: Paarden raken tien keer zo snel oververhit als mensen

Link naar dit bericht Geplaatst: 29-06-10 17:35

Interessant stuk zeg! :j

Cayenne
Crazy Bird Lady en onze Berichtenkampioen!

Berichten: 110478
Geregistreerd: 08-08-03
Woonplaats: Haaren (NB)

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 29-06-10 17:38

Helmoni schreef:
ik snap ook niet waarom ze wedstrijden niet kunnen verzetten met deze hitte....

Interessant stuk!


Lange leve de avondwedstrijden? :D

"Alles van waarde is weerloos" ~Lucebert

claudiaM33
Berichten: 1230
Geregistreerd: 14-09-09
Woonplaats: wilnis

Link naar dit bericht Geplaatst: 29-06-10 17:39

Heb een tijdje in Zuid-Spanje op een manege gewerkt waar we rondritten reden. We reden nooit tussen 12u en 18u, zowiezo houdt dan heel Spanje siesta :Y) maar àls we 's avonds dan de rondritten maakten werden de paarden ipv poetsen gewoon afgespoten (nou ja gewoon, met de brandslang...bijna full power := ) en dan niet water afhalen met een zweetmes maar gewoon zadelen als ze nog kletsnat waren.




*typefoutje*
Laatst bijgewerkt door claudiaM33 op 29-06-10 17:50, in het totaal 1 keer bewerkt

[WN-EV] Les data van Paulette Zorn omgeving Utecht/Amsterdam
http://www.equidact.nl
Gezocht: Bob Marshall westernzadel 15/15.5 inch
Te koop: pony westernzadel, smalle boom, in zeer goede staat en kwaliteitzadel
http://www.bokt.nl/markt/ad/78115/te-ko ... -voor-pony

Posh

Berichten: 1687
Geregistreerd: 24-08-08
Woonplaats: Zelhem

Link naar dit bericht Geplaatst: 29-06-10 17:39

Interessant stuk! Maar er staat me toch een fout in de tekst :=

Paarden kunnen ook hijgen om zich af te koelen, maar dit is alleen effectief wanneer de buitentemperatuur minstens 5 graden lager is als de lichaamstemperatuur van het paard.

"Follow the Horse, Not the Method"
EU & US: Equine Trauma & Behavior Specialist | IET® & ET Practitioner | Shamanic Practitioner
W https://www.zoevanmourik.com & https://www.houseofhorsemanship.nl/
IG @followthehorse.zoe

Cayenne
Crazy Bird Lady en onze Berichtenkampioen!

Berichten: 110478
Geregistreerd: 08-08-03
Woonplaats: Haaren (NB)

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 29-06-10 17:43

Sugarfoot schreef:
Interessant stuk! Maar er staat me toch een fout in de tekst :=

Paarden kunnen ook hijgen om zich af te koelen, maar dit is alleen effectief wanneer de buitentemperatuur minstens 5 graden lager is als de lichaamstemperatuur van het paard.



Dan stuur je even een pbtje naar de NR met de fout :D
Berichten over typvauten (bb) in de tekst worden verwijderd.
Ik zal het even aanpassen :)

Ik vind het zelf ook een interessant stuk, al komt er aan de ene kant toch ook een stukje logica bij kijken.
Het stuk over lichaamstemperaturen en spieren vind ik erg nuttig :)

"Alles van waarde is weerloos" ~Lucebert

myrzzaa

Berichten: 33
Geregistreerd: 16-06-09
Woonplaats: Wapse

Link naar dit bericht Geplaatst: 29-06-10 17:44

Het is idd altijd zo rottig met wedstrijden, zo midden op de dag. In de zomer moet je dan eigenlijk alleen maar avondwedstrijden plannen, anders is het gewoon niet te doen..

Silvester, you're my shining star <3

Grapjasjes12

Berichten: 18642
Geregistreerd: 01-09-09

Link naar dit bericht Geplaatst: 29-06-10 17:46

Wat goed dat de electrolyten nu ook in Nederland onder de aandacht worden gebracht!

Wat ik me wel afvraag: Het lijkt mij dat een paard andere waarden nodig heeft dan wij mensen. Weet iemand hoe dat zit met de waarden van kalium, calcium, natrium etc bij paarden? Want het lijkt mij dat als je de gewone mix voor mensen zou doen, dat je paard dan te veel van het 1 krijgt en te weinig van het ander.

ZusJacobs

Berichten: 8530
Geregistreerd: 31-12-07
Woonplaats: Nederland en Duitsland

Link naar dit bericht Geplaatst: 29-06-10 17:48

Interessant, ik rijd mijn paard nu (ligt eraan hoe warm het is) in de ochtend of laat in de avond. Dan is het vaak rond de 20 graden en nog wel te doen. Veel stappen, buig oefeningen etc. Heb niet het idee dat mijn paard last heeft van de hitte dan.


Wie is er online

Gebruikers op dit forum: _Banjer, Amyyy, Es_ther, GrapeshotBot, Ponytante, ynskek en 16 bezoekers