Training [***] (franse dressuur/klaus)

Moderators: C_arola, Coby, Nicole288, Dyonne

 
 
Anoniem

Training Lusitano (franse dressuur/klaus)

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-05-10 14:34

Even wat informatie vooraf.
[***] Luke train ik op de Franse Dressuur stijl, met een beetje van klaus gemengd.
Dit betekend dat hij los van mijn hand af moet zijn, en mij nauwlettend volgt op been en zithulpen. Omdat wij ivm omstandigheden even tussenuit zijn geweest, hebben we niet veel kunnen trainen.. Dit is de 3e keer er weer op. Hij is 7 jaar inmiddels (time flies...) We trainen niet specifiek op een bepaald niveau, maar tot M2, zou geen probleem moeten zijn :).

Wat commentaar op mijzelf.. Mijn beenhouding, door enkelblessuren (van paar jaar geleden) kan ik ook niet mooi aansluiten, maar ik vind het niet storen en belet mijn paard niet om vrij te kunnen bewegen, zit hem dus niet in de weg hiermee. Commentaar hierover is dus overbodig.
Ik heb soms mijn handen hoog, dit heeft alles met losgelatenheid te maken, is dus express met een reden :)
Voor de goede orde, ik werk wel met het systeem van binnen naar buiten (binnenbeen, buitenteugel), daarom is mijn buitenteugel soms iets meer erbij terwijl binnenteugel nog op maat is.
Ik zit hier toevallig niet op mijn eigen zadel, deze wordt opgevuld op dit moment.

Waar ik zelf tegenaanloop is dat hij nog wel eens weg kan kruipen, en daarmee dus aangeeft dat hij bepaalde dingen moeilijk vind (van een volledige lengtebuiging naar een SB). Ik denk dat we er met genoeg oefenen wel komen, en dat hij wel erg graag wil, maar nog niet sterk genoeg is om goed mee te kunnen komen. Juist doordat ik geen contact vraag/geef van voren, kan het dus geen hand-opzoeken zijn, en daarom dacht ik zelf in de richting van lastig vinden.
Misschien dat jullie nog goede tips hebben :) (let wel, ik rij dus niet volgends de Engelse dressuur, dus commentaar over dat ik contact zou moeten pakken, heeft ook geen nut)
Graag onderbouwd commentaar :) dus niet alleen wat je ziet dat fout gaat, maar hoe het dan beter zou kunnen.

Afbeeldingeven opstarten, hij is een dieseltje haha..

Afbeelding idem, hierbij zie ik het liefst veel lengte

Afbeelding idem

Afbeelding

Afbeelding hier zien jullie wat ik bedoel met mijn benen :)

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding Ondanks dat hij hier netjes loopt te sjouwen, is dit een beetje een voorbeeld met wat ik bedoel dat hij wegkruipt als ik van de LB naar de SB wil

Afbeelding

Afbeelding


Elanor

Berichten: 6767
Geregistreerd: 25-08-04

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-05-10 16:02

Wat een gaaf paard. :j

Ik ben echt in het geheel niet bekend met deze rijstijl. Is het gebruikelijk dat daarbij wel met een Engels zadel gereden wordt? Dat komt me zo vreemd voor met een rijstijl die meer 'a la brida' lijkt. :) Van 'klaus' heb ik nog nooit gehoord, wat is dat?

Het rijden ziet er vriendelijk uit. :) Je lijkt soms iets teveel te willen reageren met je binnenhand, op zowel foto 3, 4, 7, 9 en 10 haal je die duidelijk meer naar je toe dan je buitenhand. Ik zou die hand dan juist meer naar voren gezien willen hebben om hem zo meer in balans te vragen. :)

Lola. <3

Stilco

Berichten: 120
Geregistreerd: 07-06-09

Re: Training Lusitano (franse dressuur/klaus)

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-05-10 16:17

Het ziet er netjes uit.
Erg mooi paard hoor !

Ik denk dat je met Klaus, Klaus Hempfling bedoelt, klopt dat ??

En Ik zeg je, alles wordt nieuw !!!!!!!!!!

tylando

Berichten: 3839
Geregistreerd: 26-10-08

Re: Training Lusitano (franse dressuur/klaus)

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-05-10 17:40

ik vind het er juist super uitzien!
heb zelf een tijdje een lusitano hengst gereden en ik weet dat ze je juist uitnodigen om die teugels korter te pakken zodat ze lekker opgekropt kunnen gaan lopen...
vond het wel moeilijk om die hals er uit te rijden hoor..maar met een goed tempo en voorwaarts/neerwaarts ging dat steeds beter...

leuk dat je een bruine hebt..ik reed destijds een koffievos...
je ziet ze heel vaak in het wit hier in Nl.

wake_up

Berichten: 2413
Geregistreerd: 03-07-08

Re: Training Lusitano (franse dressuur/klaus)

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-05-10 17:46

Wat een gaaf paard, en wat appart zeg, zo'n rijstijl :j
Vind het er erg vriendelijk uitzien, zo heb je tenminste ook niet dat gedoe met geruk en gepluk wat je veel ziet. :+

Alleen het lijkt me dat je inch van je zadel eigenlijk te klein voor je is. Je neemt nu met je zit het hele zadel in beslag, terwijl als je 1 of 2 inch groter hebt, je waarschijnlijk veel fijner kan zitten, en ook je zithulpen preciezer doorkomen.

Vind jullie een erg leuk plaatje om naar te kijken :D

Relien

Berichten: 2898
Geregistreerd: 28-12-05
Woonplaats: Huis, Stal overal

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-05-10 17:51

wake_up schreef:
Alleen het lijkt me dat je inch van je zadel eigenlijk te klein voor je is. Je neemt nu met je zit het hele zadel in beslag, terwijl als je 1 of 2 inch groter hebt, je waarschijnlijk veel fijner kan zitten, en ook je zithulpen preciezer doorkomen.


er staat in de tekst dat het een tijdelijk zadel is.


ik vind het er echt heel ontspannen uit zien. ik vind het een fijne rijstijl om te zien

You only live once. Make the most of it. Ride as far as you can

Q_vdBerg
Berichten: 25
Geregistreerd: 07-08-09

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-05-10 17:54

Ziet er inderdaad erg vriendelijk en ontspannen uit.
Je hebt zelf het commentaar eigenlijk al gegeven!
Superpaardje :D

Zenna_lover

Berichten: 43
Geregistreerd: 22-07-09

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-05-10 17:55

Je hebt hetzelfde dekje als mij :+ En ook echt een super leuk paard! :P

Even een opmerking: ik vind dat je soms een beetje een holle rug hebt. Dat komt denk ik omdat je geen steun hebt van de teugels en daarom iets sneller je even wicht verliest.

Ik zeg niet dat mensen die engels rijden aan de teugel hangen, maar soms dan heb je zo'n heel klein beetje een ongebalanceerd-gevoel, en die vang je dan op met je teugel. Dat lijkt een ophouding voor je paard, dus is helemaal niet erg, ;)

Maar,. omdat jij dat dus niet hebt, heb je denk ik soms een beetje een holle rug. Probeer daar dus aan te werken, *D

Succes verder, het ziet er netjes uit!!

xxx

Zenna, almost 1 year together ♥~ 17/05/2009

opisop_shop

Berichten: 15057
Geregistreerd: 19-11-08
Woonplaats: Oostenrijk:)

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-05-10 17:56

Wat een leuk en stoer paard!
Deze manier van rijden ziet er erg vriendelijk uit!
Wat ik me afvraag (sorry, beetje offtopic); hoe komt het dat je paard zo loopt qua hoofdhouding terwijl je helemaal geen contact hebt met de teugels?

~ When life gives you mountains, put on your boots and hike ~

Ragdollcat
Berichten: 14662
Geregistreerd: 03-08-08
Woonplaats: Daar waar ik woon

Re: Training Lusitano (franse dressuur/klaus)

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-05-10 18:04

Wat een mooi paardje, en die rijstijl bevalt me wel, een vriendin van mij die rijdt ook op deze manier en ik probeer het te leren.

HippoLogic

Berichten: 9558
Geregistreerd: 15-05-04
Woonplaats: Vancouver, BC, Canada

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-05-10 19:35

Een verbeterpunt is dat je inknikt in je heup tijdens wendingen (foto 1 knikt in op links, foto 3 inknikken op links, foto 4 op rechts. Op foto 5 knik je niet in +:)+ , foto 6 op links, 7 idem foto 8 op rechts, je linker elleboog steekt daardoor af).

Tip: houd je binnenbeen lang en denk eraan je schouders op dezelfde horizontale lijn te houden. Soms is het handig eens je binnen arm recht omhoog te houden in een wending om inknikken te voorkomen en je bewust te worden van het lang houden van je lichaam aan die kant ('binnenkant tijdens een wending'). Daarna hoef je daar nog enkel aan te denken om recht te blijven zitten. Wel je teugels dan even in de andere hand nemen. :P

Je zit is erg mooi (dit is het antwoord voor opisop_shop) waardoor je paard je draagt en jullie samen bewegen. Je paard loopt 'aan de teugel' omdat jullie samen in balans zijn.

Dat je in de problemen komt met lengtebuiging en Sb heeft denk ik met het inknikken te maken. Je verstoort de balans van je paard waardoor buiging bemoeilijkt wordt.

@ Zenna_lover: ik ben het absoluut niet met je eens dat je teugelcontact moet hebben om je evenwicht te bewaren. Dat ze met een holle rug zit, komt mi (misschien vertekenen de foto's/de hoek) dat ze in knikt in haar heup. Dat heeft niets met een los teugeltje te maken. Aanleuning zou haar paard juist verstoren in zijn houding. Dat zie je vaak genoeg: paarden lopen dan achter de loodlijn en niet mer over de rug.

Heel erg mooi paard heb je en ik vind jullie een mooie combinatie. :)

Wordt lid van de HippoLogic Clicker Training Academy HippoLogic Clicker Training Academy voor online R+ cursussen, live groepscoaching en onze Clicker Community <3 met gelijkgestemden .

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-05-10 19:42

@ Elanor, Franse dressuur kan gewoon met een normaal dressuurzadel gereden worden, je kan het met ieder zadel wel rijden, er maar om je paard tot hoger op te leiden maken de meeste gewoon gebruik van een engelse zadel.
Ik kan me indenkden waarom het overkomt alsof ik teveel wil reageren met mijn binnenhand, maar als je er op let zie je ook dat mijn binnenteugel vaker veel slapper hangt dan mijn buitenteugel. Dat ik de binnenhand iets naar mijn te breng, is omdat ik de wendig inga en je dan een soort van "fietssturen" reactie krijgt (als je een fietsstuur vast pakt en je rijdt een bocht, gaat de ene hand naar je toe en de andere hand van je af, anders kun je de bocht niet maken) omdat mijn paard wel heel gevoelig reageert op de miniscule teugeldruk, ondersteun ik haar hiermee, en blijft het rijden voor mij hetzelfde, maar dan zonder contact van voren. Hopelijk snap je wat ik bedoel. :)

@Stilco dankje! Dat klopt ik bedoelde inderdaad Klaus Hempfling, had het er iets beter bij kunnen vermelden.

@ Tylando bedankt, het is inderdaad soms een opgave om wat meer lengte in de hals te krijgen, omdat ze heel werkwillend zijn en overijverig opkroppen.

@ Wake_up dankje! :) Ik zou inderdaad een groter zadel mogen, die komt er ook aan hoor, maar rij nu tijdelijk met dit zadel.


@ Relien, bedankt!

@ W_vdBerg, dankje, ben ook erg trots op hem.

@ Zenna_Lover, denk dat de holle rug een vertekend beeld is van mijn heup die ik (nog te vaak) inknik.. daar wordt hard aan gewerkt!

@ Opisop_shop, dankje, het is ook een hele vriendelijke manier van rijden, omdat ze de vrijheid hebben van voor, en je dus nooit gas geeft met de handrem erop.
Zijn hoofdhouding is puur trainen op deze manier, hij leert jou los te laten en jij hem, en als ik hem uitnodig om onder te treden, dan gaat automatisch zijn front mee.

@ Ragdollcat, wat leuk om te horen, heb jij ook les hierin?

@ Eefje_Mowlgi, dankje :) Kort maar krachtig denk ik haha


Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-05-10 19:46

HippoLogic schreef:
Een verbeterpunt is dat je inknikt in je heup tijdens wendingen (foto 1 knikt in op links, foto 3 inknikken op links, foto 4 op rechts. Op foto 5 knik je niet in +:)+ , foto 6 op links, 7 idem foto 8 op rechts, je linker elleboog steekt daardoor af).

Tip: houd je binnenbeen lang en denk eraan je schouders op dezelfde horizontale lijn te houden. Soms is het handig eens je binnen arm recht omhoog te houden in een wending om inknikken te voorkomen en je bewust te worden van het lang houden van je lichaam aan die kant ('binnenkant tijdens een wending'). Daarna hoef je daar nog enkel aan te denken om recht te blijven zitten. Wel je teugels dan even in de andere hand nemen. :P

Je zit is erg mooi (dit is het antwoord voor opisop_shop) waardoor je paard je draagt en jullie samen bewegen. Je paard loopt 'aan de teugel' omdat jullie samen in balans zijn.

Dat je in de problemen komt met lengtebuiging en Sb heeft denk ik met het inknikken te maken. Je verstoort de balans van je paard waardoor buiging bemoeilijkt wordt.

@ Zenna_lover: ik ben het absoluut niet met je eens dat je teugelcontact moet hebben om je evenwicht te bewaren. Dat ze met een holle rug zit, komt mi (misschien vertekenen de foto's/de hoek) dat ze in knikt in haar heup. Dat heeft niets met een los teugeltje te maken. Aanleuning zou haar paard juist verstoren in zijn houding. Dat zie je vaak genoeg: paarden lopen dan achter de loodlijn en niet mer over de rug.

Heel erg mooi paard heb je en ik vind jullie een mooie combinatie. :)



Hier word ik blij van!
Bedankt voor je Input, en zoals je het hier uitlegt over het inknikken van mijn heup klinkt het ook heel logisch, ik zal van de week weer eens aan de slag gaan om te oefenen met een gestrekte arm.
Zo vanaf de grond weet ik het precies, maar op moment supreme tijdens het aanvoelen, wil het er heel soms nog bij inschieten. Ik wordt te overmoedig en probeer hem teveel bij te sturen met mijn zit en knik dan vervolgens teveel in.
Goed punt! Dat zou inderdaad ook veel kunnen verklaren voor mijn SB oefening!
Bedankt! :)

Mir_horses

Berichten: 1458
Geregistreerd: 13-12-09
Woonplaats: Papendrecht

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-05-10 19:49

Wauw, ik wil je echt een compliment geven hoe je rijd hoor! Je paard loopt heerlijk voorwaarts en mooi ruim.

Op sommige foto's zie ik je ellebogen wel eens wat afsteken van je lichaam, maar dat is eigenlijk de enigste opmerking die ik heb. Ga lekker zo door!

Hoe kan je die fluweel zachte neus en die prachtige sprekende ogen negeren?
I will love you 4ever.. -- || Monty || -- 12 mei 2005
Wij zijn nu: B +12 L1 +20 L2 +20 M1 + 2 :D

sanne83
Berichten: 5334
Geregistreerd: 22-04-03

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-05-10 20:27

Fijne foto's, leuk om iemand te zien die meer frans bezig is ;) Is het een beetje in de stijl van Philippe Karl?

Gebruik je ook overgangen naar achterwaarts om de balans te verleggen? Op een aantal foto's zie ik dat je paard een beetje probeert te duiken, ben benieuwd hoe je dat normaliter oplost?

Heb jij trouwens ooit in Amerongen gestaan?

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-05-10 22:29

@ Mir Horses, dankjewel! Mijn ellebogen zijn inderdaad eerder genoemd, dat staat samen met de heupen.
@ Sanne83, wat grappig dat jij bekend bent met Phillippe Karl! Maar weinig mensen die echt wat weten daarover.
Maar er zit ook een stukje van zijn stijl in verwerkt, voornamelijk het "uitrijden" van de schoft, alleen heeft Phillippe soms (naar mijn mening) teveel druk op de voorkant.
Maar ik werk volgens Nelly Abbenes, weet niet of zij je iets zegt?
Het duiken wat jij ziet, dat los ik normaliter op door hem helemaal los te vragen aan de voorkant, dus uit zijn easy mode te halen en hem van achteren door te vragen. Enkel mijn buiten teugel iets hoger en binnenbeen is vaak al voldoende hiervoor. Maar ik wil hem niet meteen te hard in de training zetten, we zijn nog maar net begonnen. Hij moet eerst nog meer aansterken :)

Klopt dat ik in Amerongen heb gestaan, hebben wij elkaar daar ontmoet?

sanne83
Berichten: 5334
Geregistreerd: 22-04-03

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-05-10 22:39

Ik zal nog eens gaan zoeken op nelly abbenes, wel van gehoord, maar weet niet precies wat zij doet.
Ik ben nog een beetje zoekende, vind Philippe Karl erg fijn ogen, erg simpel en duidelijk voor je paard, alleen inderdaad af en toe nog te veel druk naar mijn zin. Leuk om te zien dat je dit toepast met losse teugel.

Ik probeer het ook te integreren met een stuk NH. Er zijn veel parelli instructeurs die ook bij Philippe Karl trainen.

Ik ben vorig jaar in amerongen gekomen. Volgens mij ben jij vlak daarna weggegaan. Een mooie lusitano valt natuurlijk wel op ;)

HippoLogic

Berichten: 9558
Geregistreerd: 15-05-04
Woonplaats: Vancouver, BC, Canada

Re: Training Lusitano (franse dressuur/klaus)

Link naar dit bericht Geplaatst: 09-05-10 10:34

Sabrinnaatje, leuk dat je wat aan mijn input hebt. Het is heel herkenbaar: het gat tussen je kennis en de uitvoering van die kennis.

Ik ben bekend met Nelly Abbenes. Ik heb een paar keer een clinic bijgewoond en heb alleen al van het toekijken erg veel geleerd. Komt ze nog regelmatig naar NL? Zou best nog wel een keer een clinic willen bijwonen.

Wordt lid van de HippoLogic Clicker Training Academy HippoLogic Clicker Training Academy voor online R+ cursussen, live groepscoaching en onze Clicker Community <3 met gelijkgestemden .

Zamora
Berichten: 8255
Geregistreerd: 22-11-03
Woonplaats: Kampen

Re: Training Lusitano (franse dressuur/klaus)

Link naar dit bericht Geplaatst: 09-05-10 11:52

Had lang geen foto`s meer gezien van Pietje :D Maar het ziet er goed uit, ontspannen :D

Suusje1972

Berichten: 960
Geregistreerd: 03-08-08
Woonplaats: Noord Groningen

Link naar dit bericht Geplaatst: 09-05-10 12:23

Wauw, gaaf paard, leuke combi en lekker ontspannen ziet het er uit. Veel succes samen.
Kende de rijstijl niet dus was even nieuwsgierig.

http://www.amazonexl.nl Voor Ruiters met een Maatje Meer
Rijkleding maat 44 t/m 54 jassen, broeken, bodywarmers,shirts, laarzen, chaps.

TrippleT
Berichten: 159
Geregistreerd: 07-11-09
Woonplaats: Veenendaal

Link naar dit bericht Geplaatst: 09-05-10 19:00

Tja Sab, wat moet ik nou zeggen?! Jullie zijn gewoon een ge-wel-dige combi! Als je het over respect voor elkaar hebben hebt, zijn jullie het voorbeeld!

Liefs, je vriendinnetje:D

marsyl

Berichten: 1635
Geregistreerd: 02-05-09
Woonplaats: Limburg

Re: Training Lusitano (franse dressuur/klaus)

Link naar dit bericht Geplaatst: 09-05-10 19:05

Leuk paardje joh! :)
En ik vindt het e-r-g positief uitzien! Je moet eens weten wat hier op wedstrijden gerukt, gezaagd, en getrokken wordt in de gevoelige paardenmond.
Van mijn part mag iedereen zo rijden als hier! Super! :)

Maris__

Berichten: 1226
Geregistreerd: 24-09-09

Re: Training Lusitano (franse dressuur/klaus)

Link naar dit bericht Geplaatst: 09-05-10 19:41

Jeetje, wat rijd jij je paardje zo op een fijne manier!

Blijf wel recht zitten, verder super netjes!

madelein

Berichten: 1691
Geregistreerd: 29-12-09

Re: Training Lusitano (franse dressuur/klaus)

Link naar dit bericht Geplaatst: 09-05-10 20:09

leuke foto's!
Ik heb echt totaal geen verstand van jouw rijstijl, maar heb een paar kleine commentaartjes :D, dus vergeef me als ik je commentaar geef wat juist bij jou stijl hoort.

Ziet er super ontspannen uit, maar heb het idee dat het paard niet echt actief loopt. Dit zie ik met name op fotos 6, 9 en 10

Daarnaast draai je je bovenlichaam soms ten opzichte van je onderlichaam. Iemand zei al dat je je heup inknikt, maar kan niet zo goed zien of dat het nou echt is. Het lijkt alsof je je borsten zeg maar richting je paard zijn kont draait :D. Kan het niet anders uitleggen ;). Als je in zou knikken met je heup dan zou je je bovenlichaam nog wel in 1 lijn met je onderlichaam hebben, maar meer scheef zitten. Het lijkt nu alsof je je bovenlichaam draait, om mee te gaan in de wending. Probeer dit niet te doen, en alleen te kijken in de richting waar je naartoe gaat.

Verder super! Veel mensen kunnen een voorbeeld nemen aan jouw teugeltechniek!

<3 Love my little rose <3

Yv_
Berichten: 19115
Geregistreerd: 14-12-03
Woonplaats: Westland

Link naar dit bericht Geplaatst: 09-05-10 20:15

Wat word ik blij van deze foto's zeg! Misschien een beetje offtopic, maar zou je me iets uit kunnen leggen van de Franse dressuur? Vind het er erg ontspannen uitzien!

Ik kan je niet helpen met tips, denk dat je veel aan HippoLogic hebt, maar wilde toch even een reactie plaatse ndat ik het erg fijne foto's vind :).

Zenna_Lover: Imo moeten die mensen dan eerst een betere zit leren krijgen :?

♥ Rewrite the Stars ♥


Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 21 bezoekers