Vroeger kookte ik de witlof (eerst bij het kontje goed het bittere er uit snijden), en dan rolde ik na het koken de hele witlofjes in plakjes ham en deze legde ik in een ovenschaal. Daarna bedekte ik de hele boven kant met kaas en een paar klontjes boter.
De laatste tijd, snijd ik de witlof in stukjes en dan kook ik deze stukjes. Dan snijd ik de ham in stukjes en ik neem een zakje geraspte kaas. De witlof giet ik af en ik gooi de ham en kaas er bij in de pan, dit roer ik goed door elkaar. Dan gooi ik het in een ovenschaal en leg er panneermail over heen en zet het nog eerst gewoon nog even in de oven en daarna onder de gril.
Ik maak altijd een witlofsalade met vruchten en blokjes ham. Sausje erover van een klein uitje, 4 el mayo light, 2 el ketchup en 2 el yoghurt en smullen maar!
Gekookte witlof lusten wij allebei niet.
Niets is zo eerlijk verdeeld als het verstand. Iedereen denkt er genoeg van te hebben.
wij eten ook altijd witlof salade met ui en appel er door heen en als sausje er door gewoon een sla sausje of een zelfgemaakte saus van mayo light , kruiden ( meestal paprika) en 1 thee lepel water
ik gebruik tegenwoordig vaak een zakje duyvis mix voor sla "uitjes" die meng ik door de slasaus dan twee hardgekookte eitjes erdoor snipperen en een appel en dan de fijn gesneden rauwe witlof er door.....in deze tijd is de lof vaak wat bitter en een ui versterkt de bitterheid van de lof, vandaar. witlof met ham en kaas maak ik traditioneel, de hele struikjes (zonder het bittere kontje) koken en dan in een plak ham wikkelen....plakken kaas erover heen klontjes boter en hup in de oven
*leer van gisteren- droom van morgen-leef vandaag*
Witlof koken. Terwijl de witlof kookt een kaassausje maken... Je begint met een basis witte roux (boter, bloem, melk, peper, zout, nootmuskaat) en daar voeg je gemalen kaas aan toe (naar smaak...bij mij dus nogal veel ) en dat laat je nog eventjes al roerend pruttelen. Daarna rol je de witlof (nadat ie goed uitgelekt is) in ham. Je legt de rolletjes in een ovenschaal, de kaassaus erover, beetje paneermeel daarover en dan de oven in tot er een krokant korstje opzit...
Accept what is, let go of what was, have faith in what will be
Witlof met ham en kaas uit de oven vind ik ook erg lekker... maar wat ik nog lekkerder vind is het recept van mijn mams. Als ik er aan denk zal ik haar morgen even bellen voor het preciese receot (dan kan ik het tenminste ook eens maken), maar het is iig witlof (voorgesneden in grove stkken) met gebraden kipfilet en dan met kaas (en ik geloof een beetje wijn ofzo) in de oven... Zo lekker!!!
Er is van, volgens mij Knorr, een kaas-ham saus uit een pakje te verkrijgen. OOk heel lekker over de gekookte witlof. Er is nu ook dagovenschotel met witlof, ook heel lekker.
Ik maak witlof ook met ham en kaas, maar wikkel het dan ook nog eens in een plakje bladerdeeg. Dan in de oven (half uurtje ongeveer). Dat is erg lekker! Wat ik ook graag lust is witlof in stukjes snijden, koken, goed (!!) uit laten lekker en dan in een champignonsausje met stukjes ham.
Mijn mem kookt de witlof, neemt ham en snijdt plakjes kaas. Dan om de witlof eerst kaas en dan ham, een of twee beschuiten eroverheen kruimelen en dan in de oven.
“Riding a horse is not a gentle hobby, to be picked up and laid down like a game of Solitaire. It is a grand passion.”
Vroegâh had je van die kruidenblokjes, die waren echt heerlijk Witlof heel even roerbakken, beetje water en kruidenklontje erbij en klaar. Maar het ligt helaas niet meer in de winkel... Ik ben trouwens de enige die witlof lekker vindt, dus ik eet het altijd alleen
Wat ik tegenwoordig altijd doe: twee struikjes witlof per persoon overlangs doorsnijden, kern eruit. Met de platte kant in een ovenschaaltje (beetje olijfolie erin) leggen. Honing erover en geitenkaas erover kruimelen. Twintig minuutjes in de oven... Yummie!
Ohoh, ik bedenk me nog iets wat lekker is!! Witlof in kleine stukjes snijden, beetje boter in de pan, beetje suiker erbij tot het begint te pruttelen en dan de witlof er kort in bakken!
Je kan er natuurlijk moeilijk eiersalade van maken (sorry ben in een melige bui)
En ontopic... met die kaassaus kan je ook eindeloos variëren... Je kan er kruiden doordoen (peterselie,...), je kan verschillende kaassoorten proberen (parmezaan, jonge gouda, gorgonzola,...). Dus gewoon eventjes inventief zijn et voila
Accept what is, let go of what was, have faith in what will be