Jaaroverzicht Voorpagina Nieuws 2009

Moderators: EvelijnS, Polly, Ladybird, Hanmar, Shanna, Princesj, Dani

 
 

Sammie

Berichten: 71592
Geregistreerd: 04-06-03

Jaaroverzicht Voorpagina Nieuws 2009

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 31-12-09 16:07 Tip de Nieuwsredactie

Nieuwsredactie


Afbeelding
Meredith Michaels-Beerbaum en Shutterfly,
goed voor ruim een half miljoen

Foto: Kit Houghton / FEI
Na het laatste nieuwsbericht van 2008, namelijk [VN] Jaaroverzicht Voorpagina Nieuws 2008 werd januari begonnen met een hilarisch topic dat de titel "Je weet dat je teveel Bokt als je..." droeg. Hier werd de term "Bokteritus" geïntroduceerd. Aan de hand van een lijst kon je nagaan of je zelf ook besmet was met het virus. Schiet jij wel eens in de lach als je het woord banketstaaf hoort? Of droom je in het lichtblauw; bekijk dan deze lijst nog eens
Momenteel is het ruimen van geiten in verband met Q-koorts volop in het nieuws. Hierop volgen geregeld verontruste reacties van paardeneigenaren die hopen dat hun paarden niet worden geruimd wanneer er onder de paardenstapel in Nederland een ziekte uitbreekt. Begin januari van dit jaar bracht het Ministerie van LNV een concept beleidsdraaiboek Afrikaanse Paardenpest uit. Hierin werd aangegeven dat de adviesgroep binnen het LNV tegen het preventief doden van paarden is.
Op de hengstenkeuring van het Friesche Paarden Stamboek werd in januari de hengst Maurus 441 (Tsjalke 397 x Krist 358) tot kampioen uitgeroepen. Volgens het keurcorps verdiende Doaitsen 420 (Wander 352 x Reitse 272P) de titel reservekampioen.

De maand januari gaat de boeken in als een zeer koude maand. Meerdere topics stonden dan ook in het teken van paarden en vrieskou: [VN] Veel bezorgde mensen bellen de Dierenbescherming , [VN] Pony mogelijk doodgevroren in weiland door vrieskou , [VN] "Paarden met dit weer 's nachts buiten laten onverantwoord" , [VN] Pas op voor vastvriezen van de paardentong . Hierna volgde halverwege januari het bericht dat de Dierenbescherming, De Nederlandse Belangenvereniging van Hobbydierhouders en het Landelijk Kennisnetwerk Levende Have van mening waren dat er meer mogelijkheden moesten zijn voor het plaatsen van zogenaamde schuilstallen in buitengebieden.

Ook kwam een discussie omtrent het tevreden paard volop in het nieuws door middel van een nieuwsbericht aangaande het “Plan van Aanpak paardenwelzijn”. Hieromtrent waren de meningen van verschillende betrokken instanties nogal afwijkend.

In januari werd bekend gemaakt dat er vanaf 1 juli dit jaar een nieuwe Europese regel in zou gaan. Vanaf eerder genoemde datum alle paspoorten voorzien te zijn van een hoofdstuk “Medische behandeling”.

Jaarlijks maakt de Duitse sportbond (FN) bekend welke paarden het meest succesvol zijn geweest. Het meest verdienende paard van Duitsland was Shutterfly. Onder het zadel van Meredith Michaels Beerbaum werd een prijzengeld van maar liefst 650.000 euro bij elkaar gesprongen. Kort hierna volgde ook de bekendmaking van de winnaars van de Rabo Rankings 2008. Bij de dressuur was het Anky van Grunsven die meeste punten had vergaard. Bij de springen was er sprake van een verrassing. Hier ging de overwinning naar Henk van de Pol die met zijn paard Dan 7-T de overwinning opeiste.

Schokkend nieuws deze maand voor de mannen/partners van alle vrouwen die een paard bezitten. Een Engelse community website onderzocht onder haar leden waar het paard in hun relatie stond. 90% van de vrouwen blijkt liever meer tijd door te brengen met haar paard dan met haar partner.


Sjoert

Berichten: 35961
Geregistreerd: 29-07-04
Woonplaats: De rug

Link naar dit bericht Geplaatst: 31-12-09 16:18

Afbeelding
In februari werd afscheid genomen van Spargo
foto: http://www.teamexquis.com
Paardenwelzijn is een belangrijk item in de maand februari. De LID maakt bekend in 2008 een toename van het aantal meldingen met betrekking tot paardenwelzijn te hebben ontvangen. Naar aanleiding hiervan verschijnt op de voorpagina van Bokt een checklist voor de keuze van een pensionstal. Intussen krijgt de LID een klacht aan de broek van de stichting Zinloos geweld tegen dieren, omdat in beslag genomen dieren soms niet goed verzorgd zouden worden. In Beets (NH) is er bezorgdheid over het lot van een aantal paarden, waarvoor de brandweer al tien keer is uitgerukt om ze uit de sloot te redden. De AID zegt een dag later geen strafbare feiten te kunnen vaststellen. In Deventer krijgt een man een boete omdat zijn pony in een veldje stond zonder droge lig- of staanplaats. Aan het eind van de maand blijkt Bonfire het paradepaard te zijn van de nieuwe campagne die de dierenbescherming begint, om paardenwelzijn te verbeteren. In maart werd deze campagne gelanceerd.

Naast welzijn is er veel aandacht voor de verschillende hengstenkeuringen. Zo is er de KWPN Hengstenkeuring, waarvan een uitgebreid (foto)verslag terug is te lezen. Ook het Trakehner stamboek, het NRPS, het Merensstamboek, het Nederlands Welsh Stamboek en het Het New Forest stamboek zijn dekhengsten rijker.

De maand kent ook helden, zoals bijvoorbeeld de brandweer en omstanders, die in Kielwindeweer een paard op het droge weten te krijgen, nadat deze onfortuinlijk met amazone in het kanaal was beland. En op weg naar school hebben twee leerlingen uit Capelle a/d Ijssel twee paarden uit een brandende stal gered.

Helaas loopt niet alles goed af. Zo breekt een zeldzaam Przewalski-veulen in de VS tijdens een transport naar een nieuwe wei zijn nek en overlijdt. Ook wordt een drachtige pony nabij haar weiland in Dussen doodgereden. Een vier jaar oude drachtige merrie wordt dood gevonden met een touw strak om de mond en nek. Een stuk beter loopt het af met een Frans politiepaard, met de opmerkelijke naam Garibaldi, die midden in Parijs zijn ruiter afgooit en de benen neemt.

Sportieve successen zijn er onder meer voor Albert Zoer en Okidoki, tijdens de Wereldbekerwedstrijd in Bordeaux, voor Rieky Young die de FEI Rankings over 2008 op haar naam schrijft, voor draver Tempo Boy, die na een blessure onverwachts het Gouden paard in de wacht sleept, voor Piet Raaijmakers die als eerste Nederlander de Grote Prijs van Neumünster wint en voor Anky van Grunsven die wordt uitgeroepen tot Ruiter van het jaar 2008. IJsbrand Chardon en Koos de Ronde winnen een opmerkelijke prijs. Ze mogen een jaar lang pannenkoeken eten.
We moesten deze maand ook afscheid nemen. Na 40 jaar actief te zijn geweest in de springsport, kondigt Marcus Fuchs het einde van zijn carrière als wedstrijdruiter aan. Briar, de dressuurtopper van Jan Brink, neemt in Zweden afscheid van de wedstrijdsport. Bijna dagelijks wordt er in februari wegens overlijden afscheid genomen van een (ex-)sportpaard. Eén van hen is Exquis Spargo.

Bokt veroorzaakt zelf veel commotie met een nieuwsbericht aan het eind van de maand: het oude logo is aan vervanging toe. Op een oproep voor een nieuw logo wordt massaal gereageerd.

Op de hoogte blijven van mijn rondzwervingen als fotograafje:
Join via deze link

Sammie

Berichten: 71592
Geregistreerd: 04-06-03

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 31-12-09 16:29

Afbeelding
De Barockpinto werd in maart een erkend ras
http://www.bontewillem.nl
In de maand maart lanceerde de dierenbescherming de in februari aangekondigde voorlichtingscampagne om paardenbezitters te informeren over verzorging en huisvesting van hun dier. Speerpunten: een paard moet voldoende beweging krijgen en mag als kuddedier niet in z’n eentje in de wei lopen. Voorzitter Frank Dales: ‘Alleen in de wei, dat is eenzame opsluiting. Zet er desnoods een geitje bij.’

Tijdens de hengstenkeuring voor Deense warmbloedpaarden in Herning, gebeurde een tragedie. Maneur, het bekende juniorenpaard van Camilla Orloff, zakte tijdens een grote show opeens in elkaar en stierf aan een hartaanval.
De Deense Juniorenamazone Camilla Orloff presenteerde haar Deense Warmbloedhengst Maneur (Schwadroneur x Picandt) tijdens de show. Tijdens de laatste lijnen richting de uitgang zakte de bruine hengst in elkaar en viel bewusteloos op de grond. Na een aantal minuten probeerde de hengst weer overeind te komen maar viel opnieuw om. Zijn amazone raakte wonder boven wonder niet gewond en was in staat van het paard te springen en zichzelf in veiligheid te brengen.

De driejarige kloon van de beroemde Hannoveraanse springhengst E.T. stond begin dit jaar voor het eerst ter dekking. De hengst blijkt volgens tests met KI uitstekend vruchtbaar en de eerste merries zijn al gedekt. De 'echte' E.T. is nu 23 jaar oud en werd gecastreerd op driejarige leeftijd. Gereden door Hugo Simon stond het paard maar liefst tien jaar aan de top. Hij was tweemaal de winnaar van de Wereldbekerfinale, en stond drie jaar achter elkaar bovenaan in de wereldranglijst.

Europa werd ras rijker. In deze maand werd de Barockpinto (bonte fries) als erkend ras geregistreerd. De registratie van de paarden, uitgifte van stamboekpapieren en EU paspoorten wordt geregeld door het Dansk Pinto Studbook uit Denemarken. De vereniging is bezig om de registratie en uitgifte van stamboekpapieren en paspoorten al dit jaar in Nederland te regelen.
Sinds de dertiger jaren werd er in Nederland veel gekruist met Gelderlandse en Friese paarden. De meest bekende bonte hengst van die tijd was de in 1957 geboren Bonte Nico van Friesland. Er is altijd veel liefhebberij voor bonte paarden en bonte Friezen geweest. Helaas is er vaak alleen op kleur gefokt, zonder op kwaliteit te letten. Door het vele kruisen van Friese paarden konden de nakomelingen niet meer geregistreerd worden en waren de afstammingen niet meer te controleren. Voor bonte Friezen zonder papieren en alleen een paspoort werd meestal al meer betaald dan een Fries met officiële papieren. Op dit moment zijn er van de meeste bonte (Friese) paarden geen afstammingen bekend.

Anky van Grunsven kreeg het nieuws te horen dat ze definitief niet met haar nummer 1 paard Salinero naar de wereldbekerfinale in Las Vegas mocht afreizen. De amazone had zich wel met haar tweede paard Painted Black gekwalificeerd, maar wilde in eerste instantie alleen met Salinero starten. Haar partner Sjef Janssen nam een advocaat in de arm. ‘Als dit de regels zijn, leg ik me er natuurlijk bij neer. Ik weet nog niet of ik met Painted start in Las Vegas.’ Ironisch genoeg is de regel mede door Anky’s partner en coach Sjef Janssen tot stand gekomen. ‘Daar heb ik mezelf dan mooi mee in de voet geschoten’, aldus de bondscoach.

Er zijn signalen dat, ondanks de grote interesse voor de paardenhouderij- en paardensportopleidingen, er in Nederland een tekort is aan personeel in de paardensector. Leerlingen hebben geen goed beeld van het werken in de sector. Dat bleek uit een onderzoek van Aequor, kennis- en communicatiecentrum voedsel en leefomgeving, in opdracht van de Federatie voor Nederlandse Ruitersportcentra (FNRS). Oorzaak is met name dat het beeld dat leerlingen hebben van werken in de paardensector niet overeenkomt met de werkelijkheid. Maar ook lage lonen en onregelmatige werktijden zijn redenen dat toekomstige en geschikte werknemers afhaken.

- Offline -

Sjoert

Berichten: 35961
Geregistreerd: 29-07-04
Woonplaats: De rug

Link naar dit bericht Geplaatst: 31-12-09 16:30

Afbeelding
Maria van den Dungen ontvangt het NOC*NSF status
Foto: http://www.sjoert.com
De discussie over het welzijn van paarden gaat door in de maand april. Minister Verburg (LNV) speelt hierin een grote rol. Tijdens een debat in de Tweede Kamer zegt zij niets te zien in de adviezen van de SRP die streven naar een verbod op prikkeldraad, controle op trailers, erkenning voor hoefsmeden en een verbod op het couperen van staarten. Dit wekt irritatie bij zowel de Dierenbescherming als bij de Nederlandse Belangenvereniging van Hobbydierhouders.
Verburg belooft wel voor 1 augustus te komen met voorstellen voor identificatie en registratie voor paarden en pony’s om verwaarlozing en mishandeling tegen te gaan. Tevens komt ze op verzoek van de Tweede Kamer met een oproep geen Jakobskruiskruid meer in bermmengels te stoppen. Later deze maand wordt bekend dat de chip vanaf 1 juli het enige middel is voor I&R, de EU ziet niets in een DNA-bepaling aan de hand van haren.

Dat er met afgekeurde paarden volop wordt gesjoemeld, blijkt uit de reacties naar aanleiding van een oproep die op verzoek van de dierenbescherming op de voorpagina van Bokt is geplaatst.

Bokt.nl haalt zelf ook het nieuws. Onze website wordt in het onderzoek ‘Passie voor Paarden’ uitgeroepen tot populairste website voor paardenliefhebbers. Het onderzoek is gedaan door onderzoekers van het LEI en de Animal Science Group (ASG) van Wageningen UR in opdracht van minister Verburg. Eén van de speerpunten van het onderzoek was het informatiezoekgedrag. De belangrijkste manier om informatie te zoeken, is voor de gebruikers van Bokt het persoonlijke contact met andere paardenliefhebbers.
Uit hetzelfde onderzoek komt dat er vier soorten paardenliefhebbers te onderscheiden zijn: degenen met een paard rond huis die bijvoorbeeld via hun kinderen bij paarden betrokken zijn, (voornamelijk) vrouwen die voor hun inkomen deels afhankelijk zijn van paarden, mannen die van huis uit met paarden werken, en manegeruiters. De FNRS, paardenmagazine Bit en Bokt.nl denken naar aanleiding van dit onderzoek een belangrijke rol te kunnen spelen in het verbeteren van kennis op het gebied van paardenwelzijn.

Met betrekking tot het gebruik van bitten veranderen er per 1 april (geen grap) twee dingen: In de springsport worden meer bitten toegestaan, terwijl er tijdens FNRS-wedstrijden en op FNRS-maneges bitloos mag worden gereden. Later deze maand zegt ook de KNHS te gaan onderzoeken of bitloze optomingen kunnen worden toegestaan op wedstrijden.

Medisch nieuws is er ook, bijvoorbeeld over de Afrikaanse paardenpest. De Britse overheid, wetenschappers en mensen uit de paardenwereld maken een actieplan om te voorkomen dat de Afrikaanse paardenpest Noord-Europa bereikt. Ook doen studenten van de Faculteit Diergeneeskundigen een studie naar Staart- en Maneneczeem, enerzijds naar een voedingssuplement als mogelijke therapie, anderzijds naar voorkeursplaatsen van de knutten bij het paard. Wetenschappers in Denemarken onderzoeken het mogelijke verband tussen maagzweren en stress bij paarden. En de GD heeft een test ontwikkeld om insulineresistentie vast te kunnen stellen.

Op sportief gebied was er ook meer dan genoeg te melden deze maand. Zo werd de Wereldbekerfinale in Las Vegas verreden. Dit verloopt allesbehalve vlekkeloos voor het Nederlandse dressuurteam. Parzival raakt geblesseerd, maar het blijkt mee te vallen. Anky, die met haar tweede paard Painted Black derde zal worden, komt vlak voor de proef in het ziekenhuis vanwege een allergische reactie. Uiteindelijk winnen Steffen Peters en Ravel de Wereldbeker. Bij het springen zijn Albert Zoer en Okidoki met een derde plaats de beste Nederlanders. Vlaanderen is in april twee wereldkampioenen reining rijker: Ann Fonck Poels in de Open klasse en Cira Baeck in de Non Pro Klasse.

Deze maand is de vijftienjarige ponydressuuramazone Maria van den Dungen de jongste Nederlandse paardensporter die de NOC*NSF-status voor Nationaal Talent krijgt toegekend.
Commotie is in Engeland over de 162ste Grand National, die wordt gewonnen door outsider Mon Mome. Veel ophef ontstaat niet alleen over deze drie dagen durende slopende race, maar in het bijzonder over de beruchte hindernissen ‘The Chair’ en ‘Becher’s Brook’, waar een ouder paard zijn nek breekt.

Ook heeft deze maand twee opmerkelijke dopingzaken. Na een hoger beroep bij het hoogste sporttribunaal CAS, aangespannen door de Duitse Nationale bond FM, krijgt springruiter Christian Ahlmann geen vier, maar acht maanden schorsing, omdat zijn paard is betrapt op doping bij de Olympische spelen. Zelf houdt hij zich op de vlakte, in tegenstelling tot zijn vader. Omdat de schorsing met terugwerkende kracht was, verschijnt de ruiter eind van de maand weer in de ring.
Ook de endurancepaarden van de echtgenoot van FEI presidente Prinses Haya worden betrapt op doping.

Helaas vallen er deze maand ook overlijdens te betreuren. Sally Swift, grondlegger van centered riding, overlijdt op 95-jarige leeftijd. In Florida zakken vlak voor een polo-wedstrijd pony’s in elkaar en overlijden vrijwel gelijk. Later sterven er nog eens zeven. Eerst wordt gedacht aan vergiftiging. Als gevolg hiervan wordt de beveiliging aangescherpt. Er blijkt echter een fout te zijn gemaakt bij de apotheek die de paarden voorzag van vitamine-supplementen.

Veel Bokkers zijn geschokt door het dramatische ongeluk dat Annemarie van der Toorn overkomt. Op een verkeersdrempel raakt haar trailer los van de auto en belandt in de sloot. De ruin Snapper, die ze veel gebruikt bij shows en demonstraties, lijkt te zijn gered door de brandweer, maar moet ’s middags tijdens een operatie alsnog worden ingeslapen.

Op de hoogte blijven van mijn rondzwervingen als fotograafje:
Join via deze link

Sammie

Berichten: 71592
Geregistreerd: 04-06-03

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 31-12-09 16:32

Afbeelding
Jean Claude van Geenberghe overleed deze maand
foto: http://www.startcirca.ca
De maand mei begon met het bericht dat veel tegenstanders van het chippen teleurgesteld zijn in de nieuwe regelgeving. Per 1 juli 2009 is de identificatie-chip namelijk het enige geldige identificatie- en registratiemiddel voor paarden. Ieder veulen dat na 1 juli in Nederland wordt geboren, moet worden voorzien van een chip ter identificatie. Voor paarden die nu ontheffing hebben, blijft de ontheffing wel geldig.

Een aantal dagen later bereikte ons het droevige nieuws dat de Belgische springruiter Jean Claude van Geenberghe plotseling was overleden. De zesenveertigjarige springruiter die voor de Oekraine uit kwam, stierf in het harnas. Tijdens het afstappen van zijn paard na een concours, werd hij geveld door een hartaanval en overleed ter plaatse.

Veel tumult was er op Bokt na een nieuwsbericht over ezelbasketbal, een nieuwe 'sportrage' uit de Verenigde Staten. "Entertainment" noemde de een het, "regelrechte dierenmishandeling" was het volgens een ander. Dierenrechtenorganisatie PETA was in ieder geval van mening dat de dieren zwaar mishandeld worden.

Op 13 mei kwam het bericht dat de Tweede Kamer een motie tegen het verbod op prikkeldraad als omheining van paardenweiden heeft aangenomen. Alle fracties stemden voor, behalve het CDA.

Bokker Jertadeperta nam een weesveulen op in haar paardenfamilie. KWPN merrie Irma werd moeder van een gezond merrieveulen, maar nam eveneens een tweede veulen liefdevol onder haar hoede. Een paar uur na de geboorte van haar eigen veulen Esprit, kwam de eigenaren van Irma ter oren dat er aan de andere kant van het land een moederloos veulen rond liep. Tot ieders vreugde accepteerde Irma veulen Esty onmiddellijk en zo was dit veulen verzekerd van een goede start.

Gelukkig komt het niet vaak voor dat een paard overlijdt op wedstrijd. Wanneer dit echter wel gebeurt, wil de KNHS meer inzicht in de oorzaak hebben. Daarom besloot de KNHS Ledenraad dat wanneer een paard overlijdt tijdens een KNHS evenement, er sectie moet worden uitgevoerd door de Gezondheidsdienst voor Dieren. Of een paard op het wedstrijdterrein nu een hartstilstand krijgt, geëuthanaseerd wordt nadat het een been breekt of overlijdt door koliek als het op de trailer staat. Elk overleden paard moet worden aangemeld.

Tegen het einde van deze bewogen maand kwam er de uitslag van een onderzoek over luchtzuigers naar buiten. Amerikaanse onderzoekers waren van mening dat dit type stalondeugd een genetische oorzaak zou kunnen hebben. Volbloedpaarden waren met afstand de paarden die het meest lucht zuigen. De onderzoekers waren van mening dat het grote verschil tussen de verschillende rassen niet alleen kan worden verklaard door de omgeving waarin de paarden verkeren. Volbloeds worden namelijk vaak intensief getraind, maar dat geldt ook voor paarden van andere rassen en/of discipline. Daarom denken zij dat verder onderzoek naar de specifieke genen verantwoordelijk voor het luchtzuigen, management van de paarden en de sociale factoren, zou kunnen helpen om dit gedrag verder te leren begrijpen.

- Offline -

Sjoert

Berichten: 35961
Geregistreerd: 29-07-04
Woonplaats: De rug

Link naar dit bericht Geplaatst: 31-12-09 16:33

Afbeelding
Hans Peter Minderhoud en Ucelli T winnen het NK Lichte Tour
foto: http://www.yvonnetermeer.nl
In juni vond het NK dressuur plaats in De Steeg, waar de zegetocht van Edward Gal en Totilas begon. De andere titels gingen naar Kimberly de Jongh (ZZ-L), Johan Rockx (ZZ-Z), Angela Krooswijk (junioren), Lotje Schoots (Young Riders) en Hans-Peter Minderhoud. Kort daarna gaf Totilas zijn NK nog meer glans met een daverende overwinning op het CHIO Rotterdam. Het Nederlandse springteam wist een derde plaats te behalen in de landenwedstrijd. Zeker het live verslag van onze reporters Bonechi_ en Sansje ter plaatse mag niet onvernoemd blijven.

Opvallend waren verder de diverse dopingberichten die voor het merendeel uit Duitsland kwamen. Het meest opvallend was wel de schorsing van Isabell Werth vanwege een positieve test bij haar paard Whisper, maar ook Michael Whitaker werd geschorst. Ludger Beerbaum en Marco Kutscher werden uit het Duitse kader gezet.
Andere geruchtmakende berichten waren de rechtszaak die werd aangespannen tegen dierenarts Gerd Heuschmann en de oproep die voormalige Cadre Noir-lid Philippe Karl deed aan de FEI om de dressuurreglementen aan te passen.

Ook zagen we twee opvallende onderzoeken passeren, het onderzoek door KNHS en de Faculteit Diergeneeskunde naar het carrièreverlooop bij sportpaarden en een Australisch onderzoek naar de rol die paarden spelen in het leven van vrouwen. Verder vond in Epe de traditionele Eper Paardenvierdaagse plaats. Na vier dagen werden de deelnemers als helden ingehaald in een ware triomftocht.Helaas moesten we in juni afscheid van enkele grootheden. Zo overleed de legendarische Ierse renpaardentrainer Vincent O’Bien op de respectabele leeftijd van 92 jaar en in Nederland moesten we afscheid nemen van veelzijdig paardenman Ernest van Loon die behalve als schrijver van Ruiters & Rechters in een verder verleden faam verwierf als veelzijdig ruiter. Hij kwam onder meer twee keer aan de start op de Olympische Spelen, in wat toen nog Military heette.

Paardenwelzijn is zoals in heel 2009 ook in juni weer een hot topic. In Noord-Holland gaat de Dierenbescherming met een heus promotieteam langs maneges om voorlichting te geven over het aanschaffen, verzorgen en huisvesten van paarden. Uit Groot-Brittannië komt het nieuws dat de eigenaar van de 'horror farm' waar in 2008 maar liefst 31 dode paarden, pony's en ezels werden aangetroffen, naast nog een groot aantal zwaar verwaarloosde dieren, is veroordeeld tot zes maanden cel en een boete van 400.000 Engelse pond. In schril contrast staat de open dag die paardenrusthuis De Paardenkamp in Soest organiseerde. Dit rusthuis, dat 47 jaar werd geleden opgezet om werkpaarden een onbezorgde oude dag te laten genieten, biedt nu vooral een goed thuis voor gepensioneerde recreatiepaarden.

De drafsport verkeert in zwaar weer. Naast mooie overwinningen in de Grote Prijs der Lage Landen voor de toepasselijk genaamde Golddigger en de voltreffer in de Gouden Zweep voor Voltreffer met de 61-jarige Willem van der Pijl wordt in juni ook bekend dat de NDR (Nederlandse Draf- en Rensport) in surseance van betaling verkeert. Bewindvoerder Christiaan Mensink ziet kansen voor een rendabele draf- en rensport. Later in het jaar wordt bekend dat de surseance is verlengd tot 9 juni 2010, om de sport een nieuwe toekomst te geven.

In de eventing zien we naast de overwinning van Anouk van Gerwen in de Benelux-cup ook successen voor Bokkers. Zo wordt bekend dat er maar liefst vier Bokkers direct betrokken zijn bij de Europese Kampioenschappen voor Landelijke Ruiters. In eerste instantie zijn dit de ruiters Sabine Franken, Linda Smulders en haar groom Yolien, kort daarna wordt bekend dat ook Jiska Ros afreist naar Nagykanizsa (Hongarije) voor de wedstrijd die in juli plaats vindt. In Nederland weet Renske Kroeze met haar Sunny Girl het KNHS kampioenschap eventing in de klasse Z te winnen. Aan het eind van het seizoen blijkt dat Renske (op Bokt bekend als Renskek) ook de KNHS - Eventing Cup op haar naam heeft gezet.

In de endurance is juni een bewogen maand. Het NK kent een zeer enerverend slot. Hoewel ze pas als derde over de finish komt, gaat de titel naar Lisette van Druenen. Yvonne van der Velde met Joy Escobar en Jeanne Linneweever met Riki’s Macho Man houden een spectaculaire eindsprint, die voor Linneweever eindigt in een vervelende val. In de afsluitende keuring worden vervolgens zowel Joy Escobar (kreupel) en Riki’s Macho Man (te hoge hartslag) uitgesloten waardoor de titel naar Lisette van Druenen gaat. Op deze wedstrijd neemt ook het bekende endurancepaard Joy La Vie en Rose afscheid. Yvonne van der Velde voltooide maar liefst acht 160 km-ritten met de merrie die ongeschikt leek voor de endurance. De combinatie won één keer zilver en twee keer brons op het Nederlands kampioenschap.

Opmerkelijk is het bericht dat het A-kader wordt uitgebreid met een 71-jarige ruiter. Jan Buitenhuis die met zijn paard Patron onder meer succesvol presteerde op een internationale wedstrijd in Denemarken is daarmee het oudste lid van alle A-kaders.

Op de laatste dag van de maand raakt LB No Mercy, het bekende springpaard van de Zwitserse Christina Liebherr, ernstig geblesseerd tijdens het CHIO in Aken. Later wordt bekend dat hiermee zijn carrière definitief voorbij is. Voor Coupe de Coeur van Ludger Beerbaum die geblesseerd raakt tijdens de Duitse Nationale Kampioenschappen lijkt het zich minder ernstig aan te zien.

Op de hoogte blijven van mijn rondzwervingen als fotograafje:
Join via deze link

Sammie

Berichten: 71592
Geregistreerd: 04-06-03

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 31-12-09 16:35

Afbeelding
Wimpys Little Chic heeft ruim 4 ton aan prijzengeld in de wacht gesleept
foto: http://www.wimpyslittlestep.com
In juli hingen er boven het CHIO Aken donkere wolken. De recente (Duitse) dopinggevallen lieten het Aken bestuur ertoe besluiten om extra streng te controleren op dopinggebruik. Het CHIO Aken verliep verder zonder al te veel problemen, er waren alleen wel klachten over de slechte springbodem. De vijfde wedstrijd in de Meydan Nations Cup werd ook op het CHIO gereden. Nederland werd tweede in deze wedstrijd. In de zesde wedstrijd die ongeveer twee weken later in het Zweedse Falsterbö werd gehouden eindigde Nederland op de vijfde plaats.

Bij de dressuur op het CHIO Aken was het Hans Peter Minderhoud met Nadine die Nederland de eerste plaats bezorgde bij de landenwedstrijd. Individueel werd hij tweede in zowel de Grand Prix als de Grand Prix CDI. Steffen Peters won de individuele Grand Prix, Special én de Kür op Muziek met de kwpn'er Ravel.
Tim Lips die voor Nederland in de eventing uitkwam stond na de dressuur en springen op de voorlopige derde plaats. Na de cross belandde hij uiteindelijk op de vijfde plaats.
Bij het mennen werd Nederland eerste, mede dankzij de verdiensten van IJsbrand Chardon die individueel op de tweede plaats kwam te staan. Eind juli zou IJsbrand Chardon zijn 21ste(!) Nationale Kampioenstitel in de wacht slepen.

Juli was ook de maand van het EK voor de Junioren en Young Riders. Het springen werd in Hoofddorp gehouden. De Junioren hadden een lastige start. Ze revancheerden zich tijdens de landenwedstrijd helemaal. In het zeer warme Hoofddorp wonnen zij namelijk goud en werden daarmee Europees Kampioen. De Young Riders deden het in de kwalificatiewedstrijden iets beter, maar kwamen in de landenwedstrijd niet verder dan de achtste plaats. Maikel van der Vleuten werd individueel vijfde.

Een ander EK werd gehouden in het, nog steeds niet uit te spreken, Hongaarse Nagykanizsa. Het EK voor Landelijke Ruiters. Vier Bokkers deden mee. Deze wedstrijd is een CIC eventingwedstrijd op 2* niveau, waarbij met name de zestallenproef voor de deelnemende teams opvallend is. Verder bestaat de wedstrijd uit een individuele dressuurproef op M2 niveau, de cross country over een parcours van 3100 meter met 21 hindernissen en het afsluitende 1.20 m springparcours. Nederland werd niet onverdienstelijk vierde tijdens dit EK.

De proefwedstrijd Bitloos rijden werd deze maand door de KNHS georganiseerd. Negentien combinaties hadden zich ingeschreven. Deze wedstrijd werd door de KNHS geëvalueerd om later een uiteindelijke beslissing over het bitloos rijden als reguliere wedstrijdmogelijkheid te nemen.

De reiningmerrie Wimpys Little Chic behaalde begin juli een mijlpaal door in totaal ruim $400.000 dollar aan verdiensten te winnen.

We moesten helaas afscheid nemen van onder andere de grote maat Hackney Sallandt's Railroadman en na een korte ziekte is ook NRA hengst Romantico ingeslapen. Ook de Paint hengst Mighty Awesome verliet het tijdelijke voor het eeuwige. De dood van een rodeopaard zorgde voor een golf van verontwaardiging bij verschillende welzijnsorganisaties.
Helaas overleed ook de pas zeventienjarige Bokker Jorincka_ tijdens een vakantie in Frankrijk.

Een Amerikaans onderzoek over brandmerken dat veel pijnlijker is dan een chip inbrengen, maakte vele tongen los. Een ander Amerikaans onderzoek ging over de relatie tussen het gedrag van een paard en zijn voeding. Verder nam deze maand een Belgische vrouw een wel hele ongewone route met haar paard, zelf zag ze er geen probleem in. Horsesurfing was op de stranden van Hoek van Holland een vrijwel dagelijks tafereel om te aanschouwen door de toeristen.
De Nationale Dag van het Gelderse paard was eind juli in het Gelderse Hengelo.

De maand juli eindigde met het CDI Hickstead. Een belangrijke wedstrijd voor enkele Nederlanders, om deel te mogen nemen aan het EK senioren in Windsor, moesten onder andere Edward Gal met Totilas en Adelinde Cornelissen met Parzival in Hickstead boven een bepaald percentage scoren. Dat bleek voor beiden geen probleem. Edward Gal en Totilas wonnen de Grand Prix met een score van 79,745%. Adelinde Cornelissen en Parzival volgden op de tweede plaats. Dit tafereel herhaalde zich trouwens in de Kür op Muziek. Edward Gal reed hier zijn eerste wereldrecordscore (89,40% )

- Offline -

Sjoert

Berichten: 35961
Geregistreerd: 29-07-04
Woonplaats: De rug

Link naar dit bericht Geplaatst: 31-12-09 16:36

Afbeelding
Bart en Eline stonden in augustus in de "De hoefslag"
foto: Eline
De maand augustus bleek erg succesvol voor renpaardmerrie Rachel Alexandra. De merrie won eerder dit jaar al verschillende zeer belangrijke rennen, maar tijdens de Haskell Invitational Race gebeurde er iets heel bijzonders. De merrie liep namelijk alle "grote jongens" eraf en eindigde met maar liefst zes lengtes verschil aan kop van het deelnemersveld. Als enige merrie een hele prestatie. De merrie won in het jaar 2009 ruim $2.3 miljoen dollar. In totaal won ze alle rennen met 70 lengtes voorsprong.

Opmerkelijk nieuws was er over dwerg miniatuurpaardje Koda. Het diertje is nog kleiner dan een labrador, weegt amper 35 kilogram en kan makkelijk plaats nemen op een passagiersstoel. De pony werd direct na zijn geboorte gediagnosticeerd als dwerg en zijn overlevingskansen zouden nihil zijn. Een jaar later is het paardje echter nog steeds alive and kicking.

Erg triest was het nieuws over zesenzeventig Arabische volbloedpaarden die in uitgemergelde toestand werden aangetroffen in de Amerikaanse staat Texas. De dieren werden in beslag genomen en waren letterlijk op sterven na dood. Sommige dieren konden niet meer rechtop staan. Een groot deel is later toch nog opgeknapt en werden geveild.

De rechtzaak van Victoria Max-Theurer tegen uitgeverij Wu Wei Verlag ging van start. De Oostenrijkse amazone spande een rechtzaak aan tegen deze uitgeverij nadat zij met haar paard Falcao in een anti-rollkur-video te zien was. Max-Theurer was er niet van op de hoogte dat ze tijdens het losrijden op de WEG in Aken in 2006 werd gefilmd. Ze werd daarvan ook niet op de hoogte gebracht toen de beelden in de film te zien waren en deze werd gepubliceerd.

De bekendheid van Bokt kwam tot nieuwe hoogte nadat er een artikel over de blauwe website verscheen in paardentijdschrift "De Hoefslag." In het artikel gingen beheerders Bart en Eline in op het grote succes en de achtergrond van Bokt, verklaarden termen als "databeest", "peesjes" en "penny", en zij bespraken wat plannen voor de toekomst.

De maand augustus was eigenlijk de maand van het EK dressuur. Er liep op de voorpagina van Bokt een EK-kletstopic van meer dan 350 pagina's, waarin alles uitvoerig werd geanalyseerd en besproken.
Groot was dan ook uiteraard de vreugde toen bleek dat Nederland er vandoor ging met het EK teamgoud! Tevens behaalden Edward Gal en zijn wonderpaard Totilas weer een nieuw wereldrecord. Ook Adelinde Cornelissen was buitengewoon succesvol en wist de gouden medaille in de Grand Prix Special in de wacht te slepen.
Tijdens de finale, de Kür op Muziek, moest zij helaas weer landgenoot Edward Gal voor laten gaan, die opnieuw met Totilas een wereldrecord van ruim 90% uit zijn mouw schudde alsof het niets was. Zij wonnen dan ook het Europees Goud voor de Kür op Muziek.

Het springkwartet van oranje was helaas wat minder succesvol tijdens de Europese Kampioenschappen springen in het Engelse Windsor. Het kwartet bestaande uit Marc Houtzager met Opium VS, Angelique Hoorn met Blauwendraads O'Brien, Albert Zoer met Okidoki en Harrie Smolders met Exquis Walnut de Muze liepen tegen enkele vervelende foutjes aan, die hen helaas net van het erepodium af hielden. Een vierde plaats was dan ook hun deel.

Tijdens de individuele titelstrijd bij het springen kwam Kevin Staut met de merrie Kraque Boom*Bois Margot als winnaar uit de strijd. Albert Zoer en zijn geweldenaar Okidoki mochten het brons in ontvangst nemen. Dit laatste was voor Albert wel even zuur. Door een pechfout op de eerste en relatief makkelijkste hindernis van het parcours, zag hij het goud aan zijn neus voorbij gaan. Grootmoedig verklaarde de ruiter later dat Okidoki de medaille in ieder geval ten volle had verdiend, omdat het paard tijdens het concours geweldig had gesprongen.

Op de hoogte blijven van mijn rondzwervingen als fotograafje:
Join via deze link

Sammie

Berichten: 71592
Geregistreerd: 04-06-03

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 31-12-09 16:38

Afbeelding
Bokker SusanW en Dusty Pebbles Bunny werden Nederlands Kampioen
foto door Jeddah
September zat vol met wisselend nieuws. Zo werden we helaas opgeschrikt door het overlijden van Bokker Obi17, na een lang ziekbed moest zij de strijd opgeven.

Voor het nieuwsteam begon september met een laatste terugblik op het voor Nederland zo succesvolle EK in Dressuur en Springen, Windsor, dat voor diverse bokkers ook een kennismaking met nieuwe media opleverde. Geniet hier nog een keer na. Maar er waren meer EK's, die helaas minder succesvol verliepen. Het EK Eventing in Fontainebleau was een teleurstelling voor Tim Lips en Jan van Beek, maar debutante Iris Pemen eindigde op een eervolle 26e plaats met Roosje Embregts. Ook het EK Endurance was geen succes, geen van de Nederlandse deelnemers wist de finish te halen. Nederland wist met enkele Bokkers in de geledingen wel het Dutch Open Polocrosse Kampioenschap te winnen.

Het overlijden van Isabell Werth's paard Gigolo en de zware blessure van Blauwendraad's O'Brien in Calgary waren vervelende nieuwsberichten. Ook het overlijden van Mozart die eigenlijk die dag zou optreden in een Bokt show op het Horse Event heeft indruk gemaakt.

Uiteraard was er ook goed nieuws. Diverse Bokkers hadden een heuglijk feit te vieren, zo kreeg Sjaad een bijzondere baan, werd Alice01 Allround champion met Jolene's Joy, werd Tinker Tom Nederlands Kampioen bij de Cob ruinen, hadden diverse Bokkers prijs bij het EK American Miniature horses, en Dusty Pebbles Bunny van SusanW werd Nederlands Kampioen bij de Amateur Halter Geldings.

Ook voor Bokt zelf waren er deze maand weer diverse nieuwsfeiten te melden. Uiteraard was het Horse Event met de Bokt Lounge een belangrijk evenement, net als het bereiken van de 50.000.000e post. Het afscheid van de vertrouwde Julius linksboven zorgde ook voor veel reacties.

Het topic dat voor de meest hilarische reacties zorgde was toch de actie van de gemeente Bergen. Een boete van 2250 euro voor paardenmest op de openbare weg leek niet iedereen een goed idee.

- Offline -

Sjoert

Berichten: 35961
Geregistreerd: 29-07-04
Woonplaats: De rug

Link naar dit bericht Geplaatst: 31-12-09 16:40

Afbeelding
Future van Bokker Silvester op stal na het succesvolle EK.
In oktober werd voor het eerst een Flemmingh-dag georganiseerd. Meerdere Bokkers die in het bezit zijn van een Flemmingh nakomeling waren aanwezig op deze dag die onder andere bestond uit een lesclinic van Sander Marijnissen.

Daarnaast stond de maand oktober natuurlijk in het teken van de Military Boekelo. De uiteindelijke overwinning ging naar de Duitse amazone Julia Mestern. Dit was overigens de tweede keer dat zij de cross in Boekelo won. Nederlands kampioen werd Ellen Kloos. Hier kun je alles rondom de Military nog eens teruglezen.

Uniek in de paardenbranche in Nederland is het in het leven roepen van een keurmerk voor zadelmakers. De Nederlandse Vereniging van Zadelmakers en Rijzadelspecialisten (NVZR) heeft in samenwerking met het Hoofdberoepschap Ambachten een beroepscompetentieprofiel laten opstellen waarin wordt benoemd waaraan een zadel- en tuigmaker moet voldoen.

Dat een paard een wonderbaarlijk dier is bewees de Amerikaanse Arabisch volbloed “Eddy” dit jaar weer eens. Door het instorten van een oever viel Eddy in een kanaal waar hij twee dagen later en vijf kilometer verder weer terug werd gevonden. Hoe het verhaal precies in elkaar zit, kun je hier lezen.

Op de voorpagina van Bokt.nl werd een nieuw item geïntroduceerd. Deze “Hoe is het nu met..?” rubriek moet een maandelijks terugkerend item worden. De aftrap werd gegeven door Bokker Diesel54 die betrokken was bij de redding van de paarden in Marrum. Wil je het teruglezen, kijk dan hier.

Dit jaar bestaat het Koninklijk Friesch Paarden-stamboek 130 jaar. Dit werd gevierd met een grote show rondom dit edele ras. De fantastische show was een waar succes.

Deze maand was er ook succes voor bokker Mayflower. Op het EK voor Appaloosa’s veroverde zij met haar paard de bronzen medaille. Op ditzelfde EK won bokker Silvester goud en zilver.

Patrick Kittel kwam helaas negatief in het nieuws naar aanleiding van een filmpje dat tijdens het trainen van de kwpnhengst Scandic is gemaakt. Hierop zou te zien zijn dat de hengst een blauwe tong zou hebben. De FEI kondigde een onderzoek aan. Op Bokt.nl zorgde dit filmpje voor erg veel discussie.


Deze maand overleden helaas meerdere toppaarden. We hebben afscheid moeten nemen van Harmony’s Mythilus, Jumpy des Fontaines, Welt Hit II en Asfour.

Op de hoogte blijven van mijn rondzwervingen als fotograafje:
Join via deze link

Sammie

Berichten: 71592
Geregistreerd: 04-06-03

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 31-12-09 16:44

Afbeelding
Het span lipizzaners van Jozsef Dobrovitz gaat deze maand naar IJsbrand Chardon
foto: Rinaldo de Craen / FEI
De maand november begint met het positieve nieuws dat de merrie Team Harmony Sky High toch lijkt te herstellen van de zware peesblessure die zij vorig jaar heeft opgelopen. De merrie liep de blessure op toen zij na de wereldbekerwedstrijd in Oslo doorreisde naar de Helsinki Horse Show. Op de boot kwam de hengst naast Sky High los en hij deed er alles aan om bij zijn schone buurvrouw in de buurt te komen. Die was daar echter niet van gediend en sloeg flink van zich af.
Een schimmel in het grasland zorgt voor veel bezorgdheid binnen paardenminnend Nederland. In november werd door een dierenarts de noodklok geluid en horen velen de term atypische myopathie voor het eerst.

De sectorraad paarden maakte bekend dat in zij hun ‘Plan van Aanpak Welzijn’ een verbod zouden willen zien op prikkeldraad op evenemententerreinen.

De Nederlandse fokkerij kwam positief in het nieuws toen de WBFSH de lijsten bekend maakte van de meest succesvolle fokhengsten. Jazz bleek de beste hengst te zijn wat betreft het fokken van dressuurpaarden. Bij de springpaarden was het wederom Darco die de lijst aanvoerde. Heraldik xx was de beste fokhengst wat betreft eventingpaarden. Wil je de hele lijst nog eens nalezen? Kijk dan hier.

Veel opschudding op Bokt.nl toen er een melding verscheen over paarden in Den Haag die zouden worden verwaarloosd. Ook de kwestie Kittel en Scandic speelde in november nog door. Zo werd bekend gemaakt dat de Zweedse ruiter veel haat- en dreigmail ontvangt in verband met het filmpje van hem en de hengst.

Emotie was er ook deze maand terug te vinden op de voorpagina van Bokt.nl. De merrie Zenyatta was de eerste merrie die, op de renbaan, de Breeders’ Club Classic wist te winnen. Ze wist vanuit de achterhoede fantastisch terug te komen. Lees hier het verslag. In Engeland bleek uit een onderzoek van de welzijnsorganisatie World Horse Welfare dat paardeneigenaren het moeilijk vinden om een zwaarlijvig paard te herkennen, en dat dit de gezondheid van het paard of de pony in gevaar kan brengen.

Ander opmerkelijk nieuws was het feit dat vanaf 2010 het mogelijk zal zijn om sperma te bestellen waarmee je zeker weet dat je merrie een hengst of merrie krijgt. Hoe het werkt kun je hier lezen. Verder was natuurlijk de zwangerschap/bevalling van Esther Hornerman alias Bokker UltimOo opmerkelijk te noemen. Zij wist niet dat ze zwanger was en nadat zij ’s avonds nog aan een wedstrijd springen had deelgenomen, beviel zij de volgende ochtend van een dochter.

Wie weet eigenlijk precies hoe het zit wat betreft aansprakelijkheid wanneer iemand van je paard valt?

Tweëentwintig pagina’s aan reacties kwamen er van mensen die live meekeken naar de prestaties van de ruiters in Stuttgart. Daarmee lijkt het live meekijken en tegelijkertijd kletsen op Bokt.nl een nieuwe en gezellige trend te worden.
Inmiddels een heuse traditie is de jaarlijkse Bokt veulenverkiezing. Dit jaar ging de overwinning naar het merrieveulen Esmeralda en het hengstveulen Eclipse.

Opschudding alom toen bekend werd gemaakt dat ‘Buut’ toegestaan zal worden in de paardensport. Tijdens een FEI bijeenkomst van de nationale paardensportbonden was de zogenoemde ‘progressieve lijst’ aangenomen, met 53 stemmen voor; er waren 42 stemmen voor het handhaven van de huidige lijst (beter bekend als de 0-optie) en drie onthoudingen. De uitslag zorgde voor heel wat ophef.

Menner IJsbrand Chardon schafte deze maand een nieuw span paarden aan. Het waren de lipizaners van zijn concurrent Jozsef Dobrovitz. Na een ongelukkige val breekt Tineke Bartels opnieuw een ruggenwervel.

Ook deze maand was er weer een “Hoe is het nu met…?” te lezen. Dit keer ging het over alle vorige Boktveulens.

Deze maand overleden er weer enkele bekende paarden: De volbloed Stravinsky xx. Architect en Calvaro Z rennen nu rond op de eeuwige groene weides.

- Offline -

Sjoert

Berichten: 35961
Geregistreerd: 29-07-04
Woonplaats: De rug

Link naar dit bericht Geplaatst: 31-12-09 16:47

Afbeelding
Edward Gal en Totilas waren dit jaar niet te stuiten
Foto: http://www.sjoert.com
De eerste week van december stond compleet in het teken van de mogelijke verkoop van Totilas. Was hij nou wel of juist niet verkocht? Bij navraag aan de eigenaar van de zwarte parel bleek dat de hengst nog niet verkocht is.
Nu Nederland de toon heeft gezet over hoe dressuur te rijden, voelt Duitsland zich toch enigszins in het nauw gedreven. Dit kwam onder andere naar voren in het bericht dat Duitse grootheden zoals Schockemöhle de Duitse sportbond aanvielen.

Alsof het geluk voor Edward Gal dit jaar nog niet op kon, werd hij deze maand ook uitgeroepen tot ruiter van het jaar door het jaarboek L'Année Hippique. Daarnaast werd Edward Gal door het NOC*NSF ook genomineerd voor de titel sportman van het jaar. Iets waar hij overigens heel erg blij mee was! De overwinning ging uiteindelijk aan zijn neus voorbij. De dressuurequipe was genomineerd voor de titel sportploeg van het jaar. Ook hier werd deze prijs uiteindelijk niet aan hen toegekend. Anky van Grunsven maakte bekend dat zij, ondanks haar nominatie, niet aanwezig zal zijn tijdens dit sportgala. Waarom precies kun je hier lezen.
Het is blijkbaar toch geen circuskunstje: onderzoekers hebben kunnen aantonen dat paarden wel degelijk kunnen tellen, ondanks dat men er al ruim honderd jaar van overtuigd was dat dit niet kan.

Vorige maand was het item al eens genoemd; de goedkeuring van het middel ‘Buut’ in de paardensport. Deze maand kwam de FEI echter naar buiten met de mededeling dat zij deze goedkeuring een jaar uitstel geeft. De reden hiervan was dat binnen de FEI er nog veel discussie was over de goedkeuring van dit medicijn. Dat er ontzettend veel kritiek was vanuit vrijwel elke paardentak zal er ook wel mee te maken hebben gehad.

De KNHS heeft eerder dit jaar een proefwedstrijd bitloos dressuurrijden georganiseerd. In navolging hiervan werd deze maand bekend gemaakt dat er op dit moment een voorstel ter goedkeuring bij de Ledenraad van de KNHS ligt om het mogelijk te maken per 1 april 2010 dressuurproeven bitloos rijden in de klassen B t/m L2 dressuur uit te schrijven. De KNHS stelt voor aparte rubrieken te maken voor bitloze combinaties tijdens reguliere wedstrijden.
Hiervoor zijn overigens drie soorten optomingen toegestaan. Dit zijn de sidepull, het kingekruiste bitloze hoofdstel en het kaakgekruiste bitloze hoofdstel.

Deze maand ontvingen de eerste twaalf afgestudeerde Gedragstherapeuten voor Paarden hun diploma. Het nieuwe beroep binnen de hippische wereld is volgens de experts geen overbodige luxe. Door gebrek aan kennis komen vooral de mensen die weinig ervaring hebben met paarden in de problemen.

Voor Imke Schellekens en haar merrie Sunrise kan deze maand een succesmaand genoemd worden. Na het EK had de merrie een rustperiode gekregen. In december volgende tijdens Hippisch Hengelo het rentree. Deze werd winnend afgesloten. Vervolgens werd de Wereldbekerkwalificatie wedstrijd in Frankfurt ook gewonnen door het duo. Alsof het niet genoeg was, wonnen zij eind december ook nog eens de wereldbekerkwalificatie wedstrijd in Mechelen. Een andere amazone die van zich liet spreken deze maand was Lotje Schoots. Zij sloot in Frankfurt haar Young Riders carriere af door hier de Wereldbekerfinale te winnen. Ook in de springpiste presteerden de Nederlanders zeer goed. Zo won Eric van der Vleuten met VDL Groep Tomboy de wereldbekerkwalificatie in Olympia (Londen). Een dag later werd deze combinatie in de Grote Prijs tweede.

We werden deze maand bezocht door Sinterklaas en Zwarte Piet. Het team achter Bokt.nl verraste op haar beurt de gebruikers met een gigantisch grote kerstkaart waarop bijna alle teaMii’s waren afgebeeld. Men is nu nog bezig met het koppelen van het juiste teamlid met de juiste Mii.

Veel reacties en hits op het nieuwsbericht aangaande Power & Paint. Er zou nieuwe informatie zijn aangaande de rechtzaak. Heb je dit gemist; klik dan hier.

Deze maand kwam er een einde aan het leven van het Olympische Grand Prix paard Hiscox Ascari, De Goede Ree’s Vincent , Topsail Whiz en Samber

Als afsluiting van dit jaaroverzicht verwijzen wij naar hét paarden nieuwsmoment van 2009. De nieuwsredactie heeft een lijst opgesteld met memorabele nieuwsfeiten waarop zeer eenvoudig een stem uitgebracht kan worden. Heb jij je stem nog niet uitgebracht; doe dit dan hier.

Op de hoogte blijven van mijn rondzwervingen als fotograafje:
Join via deze link

Sammie

Berichten: 71592
Geregistreerd: 04-06-03

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 31-12-09 16:48

Een vooruitblik op 2010

We hebben zojuist terug gekeken op een bewogen jaar. Internationaal zal het jaar 2009 in gaan als het 'kredietcrisis' jaar. Hoewel daar in de paardenwereld alleen sprake van is als je naar de aan- en verkoop van paarden bekijkt, hebben we in alle takken van de paardensport veel mooie momenten meegemaakt. Zeker bij de dressuursport hebben we hele mooie proeven gezien. Maar er waren ook aardig wat dieptepunten te bekennen. Dopinggebruik bleef noch de dressuur- noch de springsport bespaard. De FEI wist zich op een gegeven moment geen raad meer met het dopingbeleid. Vooralsnog is het een jaar uitsteld. Paardenwelzijn was een hot item, een item dat trouwens nog niet afgelopen is. Goed en wel zijn er op dit moment nog vrij weinig concrete afspraken gemaakt. Wat zal 2010 hierin brengen?

Het jaar 2010 belooft weer voor vrijwel elke tak van paardensport wat moois. De KNHS geeft het bitloos rijden een kans om te slagen. De dressuurtop is breeder dan ooit. Niet alleen bij de Senioren maar ook bij de Young Riders en Junioren hebben we een aantal zeer goede ruiters. Daarnaast zijn zij in staat om uitstekende scores neer te zetten. Bij het springen hebben we ook een goede top. Laten we hopen dat zij hun prestaties van de afgelopen jaar zullen evenaren of zelfs verbeteren. Even eens hoop dat de blessure van O'Brien dit jaar compleet geneest en dat hij wellicht terug kan keren in de arena. We kijken met veel spanning uit naar de WEG 2010, die halverwege het jaar in Kentucky, Amerika wordt gehouden. Bij de endurance en reining hebben we inmiddels een goede tot een uitstekende basis en bij het mennen en de eventing hebben we ook goede ijzers in het vuur. Nederland heeft dus alle kansen om overal in het topklassement te eindigen.

Voordat het zover is hebben we nog de wereldbekerfinale's, waarbij Nederlandse ruiters in het springen, dressuur en het vierspannen op dit moment al aardig wat punten hebben verzameld. Het eerste grote concours waar we ons echter op gaan concenteren is Jumping Amsterdam.

We hebben helaas dit jaar afscheid moeten nemen van veelste veel Bokkers, het geeft je altijd weer het besef dat het leven eigenlijk te kort is. We mopperen wat af op elkaar en op onszelf en staan soms te weinig stil bij de dingen die we wel hebben en de mooie momenten die we samen beleven. Bokkers UltimOo, Silvester, SusanW, Alice01 en Mayflower zullen 2009 waarschijnlijk nooit meer vergeten en Bokker Sjaad beleeft op dit moment haar droombaan in Versailles. Als je zelf even terugdenkt zal er vast wel het een en ander te binnen schieten die zorgt voor die mooie brede glimlach op je gezicht. Laten we in 2010 de stijgende lijn qua gezelligheid op Bokt voorzetten. We zitten hier met elkaar en voor elkaar met de grootste (paarden)kennis die er is. Iets waarvan jullie zelf aangaven belangrijk te vinden. Deel het en beleef het op Bokt.nl!

Voor nu een enorm fijne eindejaarswisseling geweest. We zien jullie in 2010 natuurlijk graag weer terug.

Het gehele Nieuwsteam

Getup

Berichten: 5650
Geregistreerd: 27-01-07

Re: Jaaroverzicht Voorpagina Nieuws 2009

Link naar dit bericht Geplaatst: 31-12-09 19:54

Wow, even vluchtig doorgelezen, ga het morgen eens beter bekijken. Super gedaan en erg leuk!

pubelia

Berichten: 9864
Geregistreerd: 12-03-04
Woonplaats: In een huis

Re: Jaaroverzicht Voorpagina Nieuws 2009

Link naar dit bericht Geplaatst: 31-12-09 20:00

Pfff, hoe lang zijn jullie daar mee bezig geweest! Petje af! Morgen weer iets door te lezen....

Goed 2010 allemaal!!

Sammie

Berichten: 71592
Geregistreerd: 04-06-03

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 31-12-09 20:02

Dit neemt altijd meerdere dagen in beslag := Maar het is zeer leuk om te doen :j

- Offline -

pubelia

Berichten: 9864
Geregistreerd: 12-03-04
Woonplaats: In een huis

Re: Jaaroverzicht Voorpagina Nieuws 2009

Link naar dit bericht Geplaatst: 31-12-09 20:08

Knap hoor! Moeite waard om door te lezen!

hafjelinger

Berichten: 4366
Geregistreerd: 02-02-08
Woonplaats: Utrecht

Re: Jaaroverzicht Voorpagina Nieuws 2009

Link naar dit bericht Geplaatst: 31-12-09 20:16

Wauw, morgen ff goed doorlezen!!

Een paardig 2010 allemaal!!

Sjaad

Berichten: 4709
Geregistreerd: 04-04-04
Woonplaats: Nederland

Link naar dit bericht Geplaatst: 31-12-09 20:45

Heel erg leuk!! Het lijkt me inderdaad enorm veel werk geweest om dit te maken! Alle respect!

Djilna

Berichten: 30694
Geregistreerd: 20-09-02
Woonplaats: On the trails

Re: Jaaroverzicht Voorpagina Nieuws 2009

Link naar dit bericht Geplaatst: 31-12-09 21:22

Super gedaan dit overzicht! Wat een werk moet dat zijn geweest.
Op naar een mooi 2010!

Lightning Rose QA (alias Bliksem) en ik zijn Klasse IV/CEI 3* (160km)
Meer dan 2500 wedstrijdkm samen :D
https://poweredbylightning.net/ Over endurancerijden en trailrunnen :)

haan

Berichten: 3240
Geregistreerd: 22-03-05
Woonplaats: in het hoge noorden

Link naar dit bericht Geplaatst: 31-12-09 21:29

Mooi overzicht, knap gedaan +:)+

Wie glimlacht in plaats van te keer te gaan, is altijd de sterkste :-)

ardo_iggy

Berichten: 2897
Geregistreerd: 05-12-05
Woonplaats: Waar ik wil zijn.

Link naar dit bericht Geplaatst: 31-12-09 22:00

Mooi overzicht.

Maar persoonlijk mis ik toch wel 2 grote gebeurtenissen uit de mensport.

De goude medailes van de 2 spannen paard Harry Verstappen individueel en het team goud en dan heb je nog bij de enkelspan pony Melanie Beckers die ook individueeel goud heeft.

Sorry maar deze momenten mis ik dus echt in het hele voorpagina gebeuren.

Marloes

Berichten: 3625
Geregistreerd: 30-12-08
Woonplaats: Leusden

Re: Jaaroverzicht Voorpagina Nieuws 2009

Link naar dit bericht Geplaatst: 31-12-09 22:48

Erg leuk overzicht :)
Ik ga hem morgen even beter doorlezen!

Beau_Myrthe

Berichten: 2559
Geregistreerd: 10-05-09
Woonplaats: Drenthe

Re: Jaaroverzicht Voorpagina Nieuws 2009

Link naar dit bericht Geplaatst: 31-12-09 23:45

Super mooi overzicht;)


I will respect those who respect me, forget those who forget me
and those who hurt me, just let karma do the job!

Jeddah

Berichten: 14475
Geregistreerd: 17-03-02
Woonplaats: Golden Valley, USA

Link naar dit bericht Geplaatst: 31-12-09 23:46

+:)+! !

Feel the fear and do it anyway
~Accept the things you cannot change and fight for everything else~


Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Adrija, Connaisseur, Duran123, EveliNero, hobbyboerin, PeppySan, Verity en 28 bezoekers