Angst tijdens het rijden!

Moderators: petraaken, A_nouk, C_arola, Dyonne, Apple, Coby

 
 
Lccs

Berichten: 258
Geregistreerd: 06-09-04
Woonplaats: Alphen aan den Rijn

Angst tijdens het rijden!

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 08-09-04 12:51

Hoi,

Ik heb een groot probleem

Ik heb angst om te rijden..... Verdrietig Ik ben er een paar keer goed afgevallen en ben dus nu als de dood dat er een paard vandoor schiet. Dus durf ik niet meer te galoperen ect...

Wat kan ik hier aan doen? Verward Ik wil niet stoppen met rijden.

En ben van plan om zelf een paard te kopen om dat mischien wat meer vertrouwen te krijgen..

Wie heeft er goede raad voor mij?


Djammie
Berichten: 70
Geregistreerd: 08-08-04
Woonplaats: Tilburg

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-09-04 13:13

Persoonlijk zou ik pas een paard kopen als je vertrouwen weer wat terug is....

Maar goed, over de anst zelf, het lijkt me het verstandigst dat je gewoon lekker ontspannen gaat rijden, voorlopig dus maar in stap en draf.
Dan komt er vanzelf een moment dat je je weer wat "veiliger" gaat voelen in het zadel, dat je weer vertrouwen krijgt in je eigen kunnen en in het paardje onder je. Dit is het moment waarop je rustig weer een galopje kunt gaan proberen.
Spring de eerste keren aan op de grote volte, en houd hem dan ook op die volte... Een paard kan er op de volte immers niet vandoor.

Heel erg veel succes!!

Nadir

Berichten: 11459
Geregistreerd: 12-02-04

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-09-04 14:23

Als ik jou was zou ik lekker een paar maanden op de manege gaan rijden. Daar moet je op heel veel verschillende paarden rijden, waardoor je hopelijk wat meer zelfvertrouwen krijgt. Lachen

Het lijkt me in ieder geval niet verstandig nu een paard te kopen, wat als het fout gaat? Als het goed gaat op de manege kan je altijd nog een verzorgpaard zoeken en daarmee buitenritten gaan rijden.

Lekker veel ervaring op doen, en dat eigen paard komt ooit wel eens... Als je maar geduld hebt, en niet te veel in 1 keer wilt!

Succes er mee! OK dan!

~ The world is a book and those who do not travel read only one page ~

WormBoy

Berichten: 260
Geregistreerd: 06-08-04
Woonplaats: Midden van het land

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-09-04 14:47

Ik sluit me aan bij de vorige reacties: wacht maar met dat eigen paard tot je vertrouwen weer groot is (en dan misschien eerst een verzorgpaard?).

Overigens maken de meeste (alle?) ruiters wel een periode mee waarin het erg tegenzit en angst de kop op steekt. Heb het zelf ook meegemaakt: het paard waar ik op les was behoorlijk onrustig en had de neiging om uit te breken uit voltes in galop (dus in een klap de kont om en wegspurten, en een stop vlak voor het hek; behoorlijk indrukwekkend Ziek ). Aanspringen in galop was dus altijd weer even slikken voor me Scheve mond en heb er meermalen half-afgelegen (en paar keer helemaal).

Doe vooral veel dingen die wel goed gaan (stap, draf etc.) tot je lekker in je vel zit en je veilig voelt op het paard. Oefen met een instructeur/trice op noodstops; helpt ook om je gevoel van controle te vergroten (ik spreek uit ervaring ). Op een gegeven moment ga je aanvoelen wanneer het paard iets wil uitvreten en kun je op tijd corrigeren, en op een gegeven moment merk je dat ie helemaal niet meer wegschiet. Ik ben nu weer een jaar verder en heb gisteren door de bak gegalopeerd, rechte lijnen en voltes, met losse handen (teugels om de knop geknoopt, ik rij western) Haha! . Zou ik vorig jaar geweigerd hebben om te doen!

Oftewel: ontspan en focus op de dingen die wel lekker gaan! Als je op een manege rijdt: neem een paard dat bomproof is Lachen

"Thirty-five is when you finally get your head together and your body starts falling apart." Caryn Leschen

Lccs

Berichten: 258
Geregistreerd: 06-09-04
Woonplaats: Alphen aan den Rijn

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 08-09-04 15:23

Bedankt voor jullie reacties,..ik ga er zeker wat mee doen.!!

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-09-04 17:41

lijkt me echt NIET verstandig om een eigen paard te kopen! als je voor elk paard bang bent dat die ervandoor schiet, gaat dat echt niet over als het je eigen paard is hoor. dan vind je hem eng, en wat dan? verkopen oid. denk er in ieder geval goed over na.

Ragne
Berichten: 1931
Geregistreerd: 18-09-03
Woonplaats: Holland

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-09-04 18:16

Ik had juist heel veel steun aan één braaf paard waar ik wel alles mee durfde en die me juist weer vertrouwen teruggaf. Enig idee hoe moeilijk het is om op veel verschillende paarden te stappen als je het niet vertrouwd?
ik wel...

ook al is het niet goed, want je stapt dan niet gauw op andere paarden, maar goed, met angst doe je dat ook niet. Een eigen paard is misschien niet helemaal het beste nu, tenzij het een ongelooflijk braaf en eerlijk paard is wat jou niet bang kan krijgen...maar die moet je eerst nog vinden.
Op een manege is altijd wel zo'n paard wat niet van z'n stuk te brengen is te vinden. Zoek zo'n paard en kijk eens hoever je daarmee komt...
suc6 OK dan!

www.dressagedirect.com
Ragne eindstand Z1+3 :D --> nu met pensioen *\o/* nieuwe heldin = Wallenka! Nu M1+5

pevoco

Berichten: 190
Geregistreerd: 12-04-04
Woonplaats: de manege

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-09-04 18:50

Inderdaad, een heel lief paard zoeken. Als je in de buurt woonde mocht je langskomen om op die van mij te rijden. En ik zou wachten met een eigen paard kopen totdat je over je angst heen bent. Sterkte!

Elisa2

Berichten: 17463
Geregistreerd: 31-08-04

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-09-04 20:27

ik sluit me volledig aan bij wat er boven staat en als je een eigen paard koopt.koop dan een superbraaf beest..

Kim82
Berichten: 908
Geregistreerd: 12-12-02
Woonplaats: ENSCHEDE

Link naar dit bericht Geplaatst: 09-09-04 06:24

Ik heb het zelf ook een hele tijd gehad. Ik heb toen maanden op het meest brave paard van de manege gereden. Toen ik daar zo'n beetje alles weer mee durfde ben ik langzamerhand ook weer op de andere paarden gaan rijden. Nu rijd ik ze allemaal weer.
Met springen laat ik het nog wel iets vaker afweten als de rest maar dat gaat ook al steeds beter.

Het belangrijkste is dat je niets forceert. Je gaat pas verder als jij daar aan toe bent.

Hier heb je wel een instructeur voor nodig die achter je staat en je af en toe even overtuigd van je kunnen.

Veel succes

Ook bekend als Kim20!

Nano05

Berichten: 2187
Geregistreerd: 12-02-04
Woonplaats: hier en niet daar

Link naar dit bericht Geplaatst: 09-09-04 09:02

Een paard kopen om vertrouwen terug te krijgen? Nee, geen goeie oplossing

Eerst vertrouwen terugkrijgen daarna pas denken aan een eigen paard .

Wat je ook zou kunnen doen, op zoek gaan naar een braaf paardje, dan wat longelessen nemen. Daarna weer rustig gaan opbouwen zonder longe maar wel onder begeleiding.

Pas wanneer je weer helemaal de oude bent, dan nog niet meteen, rustig aan gaan denken en kijken naar een eigen paardje.

Heel veel succes

ponymeid1
Berichten: 11472
Geregistreerd: 16-06-02

Link naar dit bericht Geplaatst: 09-09-04 13:41

Ik sluit me aan bij ragne! Ik ken het ook, en je stapt echt niet op elk paard Scheve mond

Sannuh

Berichten: 1387
Geregistreerd: 30-10-02
Woonplaats: Nijmegen-Lent

Link naar dit bericht Geplaatst: 09-09-04 13:47

Zitles nemen zodat je zit beter wordt en je op je zit durft te vertrouwen en minder bang bent dat je er gelijk af ligt als je paard er vandoor gaat.

Lauraa91

Berichten: 306
Geregistreerd: 10-03-04
Woonplaats: Westervoort

Link naar dit bericht Geplaatst: 09-09-04 17:13

heyy lccs

zelf ben ik ook een hele tijd bang geweest omdat mijn toen verzorgpony er altijd vandoor ging en ik er ook altijd afviel. Toen dat zo bijna elke les
gebeurde werd ik ook bang. ik ben toen met diezelfde pony weer
helemaal opnieuw begonnen aan de longe. en alleen stappen en draven
meer durfde ik nog niet. Ik weet niet of dat je een verzorgpony hebt maar als dat wel het geval is zou ik gewoon op die pony aan de longe
beginnen met iemand die juh vertrouwt. juh hoeft niet bang te zijn want
mijn pony( erg racemonster =s ) liep gewoon heel relax met zijn neus over de grond later ben ik pas weer gaan galoperen maar dit allemaal nog aan de longe en daarnaar pas tussen andere paarden. Ik raad je wel aan proberen vertrouwen te krijgen in de pony waar je altijd afviel. Ik weet niet of je helemaal bang bent om te rijden of alleen bang bent om op die pony te rijden. Als je nou bang bent voor alle ponys zou ik gewoon eens op een ouwe en hele brave pony gaan rijden in ieder geval heel veel succes met het overwinnen met je angst want ik weet hoe moeilijk het is
kuzz laura

dekoezegtboe

Berichten: 3568
Geregistreerd: 15-12-03
Woonplaats: Vlaardingen

Link naar dit bericht Geplaatst: 09-09-04 20:24

ik ken het... ben ook een tijd heel bang geweest... maar toen "ontmoette" ik op mijn stage bedrijf de maffe haflinger sietske en die heeft met het vertrouwen weer terug gegeven!! rustig opbouwen... en vraag mensen gerust om hulp!! ga met een vriendin aan de longe ofzo, zo ben ik er helemaal over heen gekomen... heel veel succes en weet dat je niet alleen bent er zijn meer ruiters die dit probleem kennen!!

Snowdon, ik denk dat Sietske (28-12-2009) en Netam (21-9-2007) samen op een wolkje naar ons kijken en er altijd zijn om ons te helpen! fijn he


KiWiKo

Berichten: 51674
Geregistreerd: 19-10-02
Woonplaats: Killstraight

Link naar dit bericht Geplaatst: 10-09-04 19:48

Ik heb altijd angst VOOR het rijden Haha! Haha! Haha! als ik er eenmaal opzit dan doe ik het wel, en kan ik gekke dingen ook wel handelen......... maar voor het rijden....... gek he Haha! Haha! Haha!

Nadir

Berichten: 11459
Geregistreerd: 12-02-04

Link naar dit bericht Geplaatst: 10-09-04 19:56

gijsenkim schreef:
Ik heb altijd angst VOOR het rijden Haha! Haha! Haha! als ik er eenmaal opzit dan doe ik het wel, en kan ik gekke dingen ook wel handelen......... maar voor het rijden....... gek he Haha! Haha! Haha!

Huh?! Angst en G&K... Scheve mond Gaat dat samen?! Schijnheilig

~ The world is a book and those who do not travel read only one page ~

KiWiKo

Berichten: 51674
Geregistreerd: 19-10-02
Woonplaats: Killstraight

Link naar dit bericht Geplaatst: 10-09-04 19:57

Jazeker Haha! Haha! Haha! Ik wordt ook wel eens gelanceerd Haha! Haha! Haha! en dan ben ik weer een tijdje extra voorzichtig met mezelf, totdat ik weer overmoedig wordt

pubelia

Berichten: 9834
Geregistreerd: 12-03-04
Woonplaats: In een huis

Link naar dit bericht Geplaatst: 10-09-04 20:03

ik ga in het begin ook altijd met angst op het paard zitten. maar ik ga dan eerst een rondje stappen en zingen dan is het bij mij weg!! *LOL*

LittleKathy

Berichten: 3262
Geregistreerd: 05-11-03
Woonplaats: Weert-Roermond

Link naar dit bericht Geplaatst: 10-09-04 20:31

Zorg iig dat je je veilig voelt op het paard waar je op wil rijden. Doe alles op jouw tempo en laat je niet gek maken.Zing een liedje of ga op je ademhaling letten: adem in....adem uit. Ga met een vriendin samen. Als je naar buitengaat kun je met elkaar kletsen, dit leidt jouw weer af vd spanning.Doe gewoon rustig aan en wanneer jij het gevoel hebt van :en nu wil ik galopperen dan ga je ervoor en probeer er dan van te genieten Tong uitsteken iig veel succes ermee OK dan!

Jeeeeuuujjjjjj! Kei druk bezig met de ontwerpen voor de nieuwe filmpremiere van www.pennyfanshowdag.nl

pubelia

Berichten: 9834
Geregistreerd: 12-03-04
Woonplaats: In een huis

Link naar dit bericht Geplaatst: 10-09-04 21:09

manonnetjoe schreef:
Zorg iig dat je je veilig voelt op het paard waar je op wil rijden. Doe alles op jouw tempo en laat je niet gek maken.Zing een liedje of ga op je ademhaling letten: adem in....adem uit. Ga met een vriendin samen. Als je naar buitengaat kun je met elkaar kletsen, dit leidt jouw weer af vd spanning.Doe gewoon rustig aan en wanneer jij het gevoel hebt van :en nu wil ik galopperen dan ga je ervoor en probeer er dan van te genieten Tong uitsteken iig veel succes ermee OK dan!

idd ik ben vandaag voor het eerst zonder mn vriend gegaan maar met op een paard alleen gestapt ikke af en toe gedraaft om haar in te halen ik heb de pony nou bijna een jaar en ik galopeer nog echt niet hoor in het bos! ongeacht wat andere er van denken ik moet het willen en ik zit er op niet de ander. en dat terwijl mn pony zelf een vlieg geen kwaad doet!!

dekoezegtboe

Berichten: 3568
Geregistreerd: 15-12-03
Woonplaats: Vlaardingen

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-09-04 08:41

pubelia schreef:
ik ga in het begin ook altijd met angst op het paard zitten. maar ik ga dan eerst een rondje stappen en zingen dan is het bij mij weg!! *LOL*


pubelia heeft gelijk Lachen zing eens een liedje op je paard!! door te zingen ontspan je je spieren en zing je je angst weg!!!

Snowdon, ik denk dat Sietske (28-12-2009) en Netam (21-9-2007) samen op een wolkje naar ons kijken en er altijd zijn om ons te helpen! fijn he

KiWiKo

Berichten: 51674
Geregistreerd: 19-10-02
Woonplaats: Killstraight

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-09-04 08:43

Tyrza gaat altijd een heel gesprek met me aan als ik net op Toronto stap Haha! Haha! Haha!

WormBoy

Berichten: 260
Geregistreerd: 06-08-04
Woonplaats: Midden van het land

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-09-04 16:27

dekoezegtboe schreef:
pubelia heeft gelijk Lachen zing eens een liedje op je paard!! door te zingen ontspan je je spieren en zing je je angst weg!!!

Of als je in een groepsles rijdt en je wilt geen idols-taferelen ... je mag ook neurien (doe ik wel eens als het spannend wordt) Haha!

"Thirty-five is when you finally get your head together and your body starts falling apart." Caryn Leschen

Lauraa91

Berichten: 306
Geregistreerd: 10-03-04
Woonplaats: Westervoort

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-09-04 18:30

of fluit


Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Arlette1991, somokkele en 11 bezoekers