Binnen rijden gaat goed maar buiten .........

Moderators: C_arola, Coby, Nicole288, Dyonne

Toevoegen aan eigen berichten
 
 
Shayla

Berichten: 3896
Geregistreerd: 26-12-02
Woonplaats: Vuren

Binnen rijden gaat goed maar buiten .........

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 29-08-04 23:28

Hallo ,
Ik heb een Tinker die nu zo'n 5 jaar is (bijna 6) Ik rijd haar zowel aangespannen als onder het zadel. Maar onder het zadel hebben we een probleem.
Het rijden binnen tijdens de les op de manege levert totaal geen problemen op. Dan rijden we met een dubbelgebroken watertrens , ze luisterd dan goed en loopt na zo'n half uurtje / 3 kwartier aan de teugel. Ben al erg blij dat ze dit nu doet , we zijn het pas aan het oefenen.
Maar zodra ik buiten(thuis) in het weiland ga rijden. Luisterd ze totaal niet meer. Buigt niet meer in , wil geen voltes indraaien en is moeilijk te houden. Voor de wagen hebben we dit probleem niet en loopt ze zelfs binnen 10 minuten aan de teugel zonder dat ik wat van haar vraag. Voor de wagen loopt ze met een liverpoolstang.
Is het misschien een goed idee om ook tijdens het rijden in het weiland een keer de liverpool te gebruiken om te kijken of dat beter gaat of kan ik dit beter niet doen?

josien
Berichten: 2554
Geregistreerd: 15-08-03
Woonplaats: Uddel (veluwe)

Link naar dit bericht Geplaatst: 30-08-04 09:30

Ik denk eerder dat dit een evenwichts probleem is. In de bak heeft ze steun aan de wand en de andere in de wei heeft ze dit niet.

Zit wat oriontatie punten in de wei waar je omheen gaat rijden. Verde goed voorwaarts en doe weinig met je hand.

Shayla

Berichten: 3896
Geregistreerd: 26-12-02
Woonplaats: Vuren

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 30-08-04 22:05

We hebben het weiland afgezet als een soort bak van 20 x 40 met een paar rijen breed wit lint, dus ik denk zelf niet dat evenwicht het probleem is. Want een deel van het probleem is ook dat ze niet wel stoppen Huilen en dat heeft voor zover ik weet niets met evenwicht te maken toch ? Verward

josien
Berichten: 2554
Geregistreerd: 15-08-03
Woonplaats: Uddel (veluwe)

Link naar dit bericht Geplaatst: 30-08-04 22:21

Toch wel, maar kun je misschien iets duidelijker uitleggen wat ze precies doet. Is ze afgeleid enz enz

Apple

Berichten: 76189
Geregistreerd: 27-01-02
Woonplaats: Bij het strand

Link naar dit bericht Geplaatst: 30-08-04 22:39

In een binnenbak is er natuurlijk ook veel minder te kijken en afleiding. Buiten is het met veel paarden wat lastiger om hun aandacht bij jou te houden, vooral als er veel te zien is.

Daarnaast, is dit dezelfde wei als dat ze gewoon overdag in staat te grazen? Dan kan het zijn dat ze de wei associeert met 'vrije tijd' en wordt het nog lastiger om haar aan het werk te krijgen.

Naomi21

Berichten: 2493
Geregistreerd: 05-08-04

Link naar dit bericht Geplaatst: 30-08-04 23:08

draagt ze voor de kar soms oogkleppen? Misschien dat ze daarom voor de kar buiten makkelijker is dan onder het zadel?

spettic

Berichten: 777
Geregistreerd: 01-07-04

Link naar dit bericht Geplaatst: 31-08-04 21:44

Ga alsjeblieft niet met een liverpoolstang rijden. Waar denk je dan dat het einde is? Trouwens als je wedstrijden rijd, mag je daar niet eens mee starten.

Shayla

Berichten: 3896
Geregistreerd: 26-12-02
Woonplaats: Vuren

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 31-08-04 23:06

Afgeleid is ze niet echt , dan zou ik het nog kunnen begrijpen dat ze zo doet. Ze houd haar hoofd wel bij het werk , maar gaat overal dwars tegen in. Als ik naar links wil , gaat zij naar rechts , ze wil niet halthouden en gaat ervoor het aangalopperen standaard in keiharde draf vandoor en is dan niet terug te krijgen, luisterd totaal niet naar het binnenbeen en noem maar op wat nog meer (hoeken afsnijden e.d) Huilen . Terwijl we in de binnenbak al die problemen niet hebben. Ja , binnenbeen iets maar daar zijn we nu druk op aan het oefenen en dat gaat al de goeie kant op.
Ze loopt inderdaad met oogkleppen op voor de kar , maar zoals ik al zei is afleiding niet het probleem. Heb wel eens met haar in het weiland gereden terwijl in het weiland daarnaast 2 paarden aan het galopperen waren. Die konden met hun neus over de draad heen wat ze dan ook deden. Dat vond ze in het begin iets eng , maar na 3 rondjes hield ze gewoon haar hoofd weer bij het werk. Het vreemde vind ik ook dat het de ene keer wel goed gaat en dan loopt ze echt keurig , maar de andere dag is er weer geen land mee te bezeilen. Jammer genoeg gaat het vaker verkeerd dan dat het goed gaat.
Ik rijd juist altijd in een ander weiland dan waar ze overdag staat te grazen , juist om het voor haar "makkelijker" te maken , zodat ze het verschil ziet tussen vrije tijd en werken.
Ik ben ook niet van plan om standaard met de liverpool te gan rijden (zie ik zelf ook niet echt zitten , maar zoals het woord gaat , een stang is zo hard als de hand van de menner / ruiter) Maar het is meer voor een vergelijk of dat het aan het bit ligt of dat het probleem ergens anders zit.

Naomi21

Berichten: 2493
Geregistreerd: 05-08-04

Link naar dit bericht Geplaatst: 31-08-04 23:24

Reageert ze misschien op het weer? Dat is zo wisselvallig laatste tijd, mijn paardje heeft daar weleens last van... Als je gaat rijden in het weiland, heb je dan genoeg variatie in je training? Het zou kunnen zijn dat ze t de ene x goed doet omdat ze zich dan niet verveeld en de volgende x zoiets heeft van "pffh gister ook al". Misschien dat je onbewust al zoiets hebt van daar gaan we weer? T zijn maar suggesties, ik ken jullie niet dus ik probeer maar iets nuttigs op te brengen.. Je klinkt vrij reël over die stang maar als het probleem ook in het door het been lopen zit, vrees ik dat het de oplossing niet is. Ook omdat ze het in de binnenbak wel op de dubbelgebroken trens doet... Anyway, heel veel succes!

Naomi21

Berichten: 2493
Geregistreerd: 05-08-04

Link naar dit bericht Geplaatst: 31-08-04 23:29

En heb je weleens les op die wei? Misschien dat ze wat attenter is in de bak omdat er iemand staat te praten? Dat heb ik nl met mijn paard, als daar een vreemde op rijdt doet ie alles -mits ik les sta te geven-... Heb net je profiel bekeken, tis wel een prachtig beestje! Lachen

wanted

Berichten: 1533
Geregistreerd: 18-09-03

Link naar dit bericht Geplaatst: 31-08-04 23:31

hoi hoi vervelend dat je paardje zo doet misschien moet je eens met een thiedeman gaan rijden (niet te strak doen maar dat je er alleen wat aan hebt als ze het hoofd omhoog doet en er niet vandoor kan gaan, wat ze als het goed is met een thiedeman niet zo makkelijk kan) je kaan ook een keer een correctiebit proberen heb er veel goede dingen over gehoord heb zelf ook met een thiedeman gereden omdat mijn paard eerst alleen aan het steigeren was of haar hoofd in de lucht deed en heel vervelend werd en ik de kracht niet heb om er wat aan te doen, en toen we dachten dat het wel goed ging hebben we hem er weer afgehaald en het gaat tot nu toe heel goed.
veel succes

Naomi21

Berichten: 2493
Geregistreerd: 05-08-04

Link naar dit bericht Geplaatst: 31-08-04 23:39

ik zou nog niet met hulpmiddelen gaan experimenteren als je niet weet waar het probleem zit, niet dat ik daar op tegen ben ofzo maar met een thieddeman kunnen ze er ook best vandoor gaan... En vooral omdat het in de bak wel gaat, hier zit het -denkik- ook echt niet in de kracht van de ruiter.

Shayla

Berichten: 3896
Geregistreerd: 26-12-02
Woonplaats: Vuren

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 01-09-04 00:01

Ik krijg wel eens les in het weiland , maar dat kan helaas niet altijd , het is om het even zo te noemen m'n ëx instructrice" / goede vriendin van me die dan komt helpen. Maar zij kan ook niet altijd komen helpen. En om naast de lessen op de manege ook thuis een instructrice te gaan zoeken , gaat me te veel geld Geld, geld! kosten. Al zit het wel in m'n hoofd zeker als het zo door blijft gaan. Ik doe regelmatig verschillende dingen met haar dus verveling zal het niet echt wezen , rijden doe ik ong. om de dag , tussendoor longeer ik en maak ook buitenritten (zowel onder het zadel als voor de wagen ) maar dan luisterd ze wel Verward (tijdens buitenritten , dan is er nog meer afleiding dan in een weiland.
Thiedeman gebruiken zie ik geen oplossing in , ze gooit haar hoofd ook niet omhoog , dus waarom dan een thiedeman gebruiken?
Het weer is ook het probleem niet want tijdens "stabiel" weer doet ze het ook.
Naomi , bedankt voor het compliment ! Bloos

Naomi21

Berichten: 2493
Geregistreerd: 05-08-04

Link naar dit bericht Geplaatst: 01-09-04 09:17

is ze lichamelijk helemaal in orde, ligt haar zadel enz goed? Als het iets medisch is, is het natuurlijk makkelijker om lekker rechtdoor te lopen (voor de kar) dan wendingen en overgangen te moeten maken omder het zadel...

Shayla

Berichten: 3896
Geregistreerd: 26-12-02
Woonplaats: Vuren

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 01-09-04 23:35

Lichaamlijk is er niets aan de hand , zadel ligt ook goed , heb sinds een jaar een nieuw zadel omdat m'n oude te smal werd , deze past goed.
Denk zelf dat het misschien ook onbewust aan mezelf kan liggen. Waarschijnlijk ben ik in het weiland toch meer gespannen dan in de bak. Merk het soms wel eens aan m'n handen. Zijn in het weiland veel minder los/ ontspannen dan in de bak.

Spaikey

Berichten: 1307
Geregistreerd: 19-01-04

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-09-04 20:49

Staat ze normaal ook in die zelfde wei?
Zo ja dan kan het zijn dat ze slecht luistert omdat dit haar "eigen terrein"is. Zij is hier normaal de "baas" ze bepaalt zelf wat en waar ze gaat in de wei. Misschien de weide kleiner maken 20 x 40 en dan maar eens proberen waarschijnlijk ben je dan minder gespannen omdat ze toch niet weg kan.

Shayla

Berichten: 3896
Geregistreerd: 26-12-02
Woonplaats: Vuren

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 03-09-04 23:39

Ze staat niet in die zelfde wei als waar we in rijden. Kleiner maken vind ik zelf niet zo'n goed idee omdat het rijden dan net zo lekker gaat (voltes e.d. moeten dan allemaal kleiner)

Pellie

Berichten: 16935
Geregistreerd: 19-08-02
Woonplaats: Ouwsterhaule (frl)

Link naar dit bericht Geplaatst: 04-09-04 00:04

wellicht zal ze het toch erg vreem blijven vinden en moet ze er erg aan wennen ookal mankeert er niks aan haar en laat ze ook niks van dit alles merken. misschien moet je het wat rustiger aan opbouwen met de eerste tijd veel stapwerk en overgangen?

grid

Berichten: 8816
Geregistreerd: 10-12-03
Woonplaats: Idyllisch Brabant

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-09-04 00:25

Ja moeilijk te beoordelen van veraf.. sommige dingen als wei = vrijheid e.d. zijn al genoemd...
Het is afgezet dus evenwicht e.d. is minder een probleem MAAR kan nog steeds wel een oorzaak zijn . Als een paard uit evenwicht is/ in voorhand of naar links/rechts over schouder valt, dan is deze vaak heel loperig/ niet meer te stoppen/ dwars ...

Verder wordt mijn Sayla standaard vervelend op 3e dag bakwerk (3 dagen achter elkaar rijden/ longeren) dus dat doe ik nou gewoon niet meer Haha! We willen toch samen leuk rijden Lovers en heb geen zin in vechten en omdat het alleen standaard op die 3e dag bleek te zijn, heeft ze dan rust of ga ik vaker buiten rijden Tong uitsteken ...

Een instructrice die eens mee kan kijken wat er nu anders is buiten, kan misschien wel hulp bieden en het hoeft toch alleen een paar keer of tot het wel lukt. Dat hoeft dan toch niet heel prijzig te worden en misschien hoef je dan tenminste niet zo lang te dubben en komt de geweldige tip wel heel snel Knipoog

Denk niet dat een ander bit (ook niet tijdelijk) de oplossing is ...

Ibbel

Berichten: 49102
Geregistreerd: 01-09-04
Woonplaats: West-Veluwe

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-09-04 09:15

Kan het niet zo zijn dat je paard het gevoel heeft dat ze minder grip heeft op het gras dan wanneer ze in een bak op zand (of wat dan ook) loopt. Als ze het gevoel heeft dat het gras een beetje glad is gaat ze zich misschien spannen uit onzekerheid over mogelijk uitglijden. En heb je eenmaal spanning in je paard, dan worden ze meestal moeilijker te sturen enz.

Als je paard op ijzers staat, zou je een keer met kalkoenen kunnen rijden om te zien of dat uitmaakt.

Maybe

Berichten: 276
Geregistreerd: 10-01-04
Woonplaats: Veen

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-09-04 09:23

Wat Ibbel zegt dat kan ook idd. Mijn verzorgpaard rijd ik altijd in een bak van kleigrond verre van ideaal dus. Als ik op de manege rijd heb ik ineens een heel ander paard onder me omdat ze daar wel "voluit" kan lopen.

promiss

Berichten: 2723
Geregistreerd: 09-11-03
Woonplaats: ( Zeeuws Vlaanderen )

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-09-04 09:33

bij mijn vorrige haflinger was het precies hetzelfde..
zodra je buiten ging rijden luisterde hij gewoon niet meer..
hij ging ervandoor..bokken..of ineens stilstaan en niet meer willen lopen..en dan achteruit de weg op lopen..allemaal van die dingen..
het enige wat dan hielp..was afstappen en hem eens een flinke tik met de zweep geven...zodat hij echt weet dat hij het niet mag..

want als wij een tik gaver terwijl je er op zit..dan begon hij wild te bokken..
en als je er naast staat kon hij eigenlijk niks doen..

grid

Berichten: 8816
Geregistreerd: 10-12-03
Woonplaats: Idyllisch Brabant

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-09-04 23:32

Ibbel schreef:
Kan het niet zo zijn dat je paard het gevoel heeft dat ze minder grip heeft op het gras dan wanneer ze in een bak op zand (of wat dan ook) loopt. Als ze het gevoel heeft dat het gras een beetje glad is gaat ze zich misschien spannen uit onzekerheid over mogelijk uitglijden. En heb je eenmaal spanning in je paard, dan worden ze meestal moeilijker te sturen enz.

Als je paard op ijzers staat, zou je een keer met kalkoenen kunnen rijden om te zien of dat uitmaakt.



idd daar had ik nog niet aan gedacht Bloos! , maar is zeker waar . Bij iets minder evenwicht of minder stabiel paard is gras net de onzekere factor waardoor ze gespannen kan worden en e.e.a. veel moeilijker lukt Scheve mond
--> zo hebben we ook een paardje op stal die in onze bak(niet zo luxe) nog heel wankel/onstabiel loopt, maar op les al veel beter en vrij stabiel wordt, maarja die bodem is natuurlijk ook veel luxer en de bak is ook ruimer dan die van ons maar Haha! daardoor mogen we nu wel bij onze instructrice in de bak gaan oefenen als ze geen lessen heeft *LOL* (woont maar 15 minuten stappen van ons vandaan Bloos )

Is er geen mogelijkheid voor een zandbak of zo, misschien dat dat al heel veel goed maakt ?!

salsalover
Berichten: 110
Geregistreerd: 10-09-04
Woonplaats: gouda

Link naar dit bericht Geplaatst: 12-09-04 18:53

miss vind ze het fijner om bij andere paarden te lopen dan kan ze daar achteraan lopen of heeft ze daar houdvast aan. het zijn natuurlijk kudde dieren. ik denk niet dat het aan je bit ligt want op de manege deed hij het toch ook gewoon goed met dat bid?? je zou kunnen proberen om eens een x met een ander paard in het weiland buiten te gaan rijden om te kijken hoe dat gaat.