vermoeden beginnende hoefbevangenheid, wat doen?

Moderators: C_arola, Coby, Nicole288, Dyonne

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
Ireen_
Berichten: 8251
Geregistreerd: 13-08-01

vermoeden beginnende hoefbevangenheid, wat doen?

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 10-07-04 21:05

Evita staat al ruim 3 maanden stil omdat ze kreupel is (geweest, eerst achterbeen, toen voorbeen). Ze staat nu alleen nog op het weiland, maar ze is daar door ontzettend dik geworden.. Evita wordt al dik van lucht eigenlijk, ze staat op een kaal landje en krijgt verder geen voer, alleen een paar pavo vitaal brokjes (vitaminebrokjes, zit verder niks in). maar ik kan dus niet rijden, en daardoor wordt ze zo dik.

Nou valt het me op dat haar hals hard en dik is geworden, ze heeft altijd wel een dikke hals maar het is nu erger dan anders. op een harde ondergrond loopt ze wat gevoelig (dit kan ook komen doordat haar ijzers er pas sinds kort af zijn, terwijl ze 6 jaar lang op ijzers gestaan heeft.. dacht ik eerst..), ook draaien gaat veel minder soepel dan vroeger. op een zachte ondergrond is er niks aan de hand. ze loopt nog wel gewoon vrolijk en voorwaarts trouwens, als ze niet op de straat hoeft te lopen tenminste. Verder is ze stijver dan vroeger, ze stapt niet meer over met haar achtervoeten (kan misschien ook komen doordat ze niet meer bereden wordt dat ze stijver is?), ze staat verder niet vreemd.. voorbenen onder de massa en niet vooruit gestoken.
De veearts is deze week al geweest voor haar voorbeen, daar heeft ze een ontstekingsremmer voor gehad omdat ze waarschijnlijk in het land over d'r kogel gedraait is. hij vond haar wel te zwaar!

Ik ga proberen of het lukt om haar 's nachts of overdag in de paddock te zetten om af te vallen, maar ben bang dat ze dat niet leuk gaat vinden zonder vriendjes Scheve mond
wat kan ik verder nog doen om hoefbevangenheid te voorkomen, afspuiten? stappen? rijden gaat nog niet door haar been.
en wat zijn precies de symptomen van hoefbevangenheid? (krijgen ze ook koorts?)

tips om haar te laten afvallen zijn ook welkom natuurlijk, maar ze krijgt al minimaal voer.. Scheve mond



Seventje

Berichten: 1005
Geregistreerd: 04-10-03
Woonplaats: ergens in NL

Link naar dit bericht Geplaatst: 10-07-04 21:09

Zou ze niet al wat mogen bewegen (werken)? bijv: freestylen. Dan moet ze op eigen benen lopen en ze hoeft niemand te dragen en toch doet ze wat aan haar conditie.

Paarden geven mij vleugels op aarde!

Ireen_
Berichten: 8251
Geregistreerd: 13-08-01

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 10-07-04 21:11

ja ik mag met haar wandelen, doe wat vrijheidsdressuur en "lange lijnen".. maar daar valt ze dus niet echt van af. ik kan me wel voorstellen dat bewegen beter is voor de doorbloeding (in de hoef)

CM_

Berichten: 26904
Geregistreerd: 19-04-03
Woonplaats: Stal Niveau Herpen !!

Link naar dit bericht Geplaatst: 10-07-04 21:35

idd veel wandelen!!!
en benen vaak koelen ,ook voor de bloedsomloop
en van het gras afhalen en op hooi zetten !

_Margarita_

Berichten: 2332
Geregistreerd: 02-06-04
Woonplaats: Opperdoes

Link naar dit bericht Geplaatst: 10-07-04 23:13

Het aller eerste wat je meteen moet doen, paard van het gras halen! ook niet alleen snachts, savonds of een uurtje, helemaal van het gras af! Anders zal het nooit beter gaan...
En met hooi voeren, opletten dat je hooi heb waar geen kunstmest overgegaan is. Want wanneer jij denk ik heb nu super de luxe fantasisch hooi, is het voor jou paard waarschijnlijk veel te goed. Het beste is lang, tijl hooi, van een dijk of berm.
En idd zoals eeder is gezegd veel wandelen, op nat zand zetten is ook erg goed! maar weet niet of dit bij jou mogelijk is...
Maar wel dus meteen van het gras af!!
Heel veel succes ermee, en ik hoop voor je dat ze er ooit vanaf komt.. sterkte!

Margarita & Zalinda op de eeuwige paardenweide...
Roos mennen dressuur: ZZ+15
vaardigheid: ZZ+14

Aramat

Berichten: 3169
Geregistreerd: 27-01-03

Link naar dit bericht Geplaatst: 10-07-04 23:37

Als je even leest op www.keerhoeve.nl kan je wat meer lezen over hoefbevangenheid. Volgens mij zie je niet echt de ernst ervan in.. Scheve mond

Ireen_
Berichten: 8251
Geregistreerd: 13-08-01

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 11-07-04 07:13

Ik ga haar zo in de paddock zetten.
De veearts is trouwens deze week voor haar geweest en van hem mocht ze nog wel op het kale landje, ze mocht alleen niks meer erbij. hij heeft ook op d'r hoeven geklopt en daar reageerde ze niet op. de hoeven zijn ook niet warm en witte lijn is niet verbreedt, maargoed ik denk dat dat dingen zijn die in een later stadium pas komen.

Ik weet echt even niet wat ik met haar moet nu hoor Verdrietig als ik haar in de paddock zet zal ze waarschijnlijk in paniek raken en rond gaan racen, wat nog niet mag met haar been. hooi mag ze al helemaal niet voor haar bronchitis wat nu juist heel goed gaat, maar dit zal wel even belangrijker zijn..

Dizzy

Berichten: 723
Geregistreerd: 17-07-03

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-07-04 07:43

Als je het voer in een grote cement-ton legt en laat weken in water (minimaal 2 uur), dan uithangen in een hooinet. Dan is het goed te eten voor een paard met bronchitus (dan is het hooi net grof kuilgras)

Hopelijk heb je er iets aan en veel succes.

Wil je Australiƫ op een paardenrug verkennen? Kijk dan op www.horsetreks.com.au
Ze spreken daar vloeiend Nederlands, Duits en Engels.

oberon

Berichten: 759
Geregistreerd: 23-02-01
Woonplaats: numansdorp

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-07-04 12:07

Anderhalve maand geleden heb ik mijn paard ook hoefbevangen uit het land gehaald. Het begon met dezelfde symptomen als die jij beschrijft: stijf, gevoelig op het harde, een harde manenkam etc. Mijn paard was ook echt veel te dik. Het enige wat echt helpt is je paard direkt van het land te halen en in de paddock zetten. Is er niet een ander paard waar ze samen mee kan staan ? Verder alleen hooi voeren. Pas wel op dat je haar niet gelijk heel drastisch laat afvallen (kunnen ze ook heel ziek van worden). Dus genoeg hooi voeren (en inderdaad goed nat maken). Als je beweging geeft dan zoveel mogelijk op een zachte, niet te zware bodem. Met hoefbevangenheid moet je geen enkel risico nemen. Ook haar andere beenproblemen zullen een stuk beter worden als ze afvalt.

Mick en Aidan, mijn grote liefdes!!

Ireen_
Berichten: 8251
Geregistreerd: 13-08-01

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 11-07-04 16:50

bedankt! Evita staat nu in de paddock (vind ze niet leuk Knipoog ), vanmiddag heeft haar vriendje er bij gestaan en toen ging het wel beter, ze was rustiger.
Voor vanacht gaat ze nog terug naar haar kale landje, ik durf haar nog niet alleen in de paddock te laten staan want ben bang dat ze dan uitbreekt (en dan komt ze op heel vers gras terecht, ben ik dus nog verder van huis). daar moet ik nog wat op verzinnen.

oberon

Berichten: 759
Geregistreerd: 23-02-01
Woonplaats: numansdorp

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-07-04 18:10

Dat is tenminste al een verbetering; overdag in de paddock en 's nachts in een kale wei.
Als je zeker wilt weten of ze bevangen is zul je wel foto's moeten laten maken. Mijn paard zat er echt tegen aan, hij was alleen rechtsvoor heel licht bevangen. Nu hij aan het afvallen is heeft hij ook minder last van al z'n andere kwaaltjes.

Mick en Aidan, mijn grote liefdes!!

Dyonne
Moderator Informatief en Markt
May the horse be with you!

Berichten: 30595
Geregistreerd: 10-03-02
Woonplaats: Nijkerk

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-07-04 19:43

Mijn pony heeft ook last gehad van wat kort lopen op het harde. Een harde manenkam, en daarnaast liep hij iets kreupel op de kleine volte in draf. Maar bijna niet zichtbaar. Eerst geminderd met op het gras, tot hem er helemaal afgehaald, en alleen nog hooi. Ik heb mijn pony naar stal gehaald, is voor Evita geen optie vanwege de bronchitus denk ik.
Ondertussen is alles goed met mijn pony, en staat hij op een kaal stukje gras. Dit gaat prima. Helaas afvallen lukt niet. Hij kreeg alleen maar hooi op stal. Maar afvallen doet hij niet, maar hij wordt ook niet dikker.

Ik ben dus tevreden. Maar wees idd heel voorzichtig nu met haar. Als het verergert gaat het fout. Succes ermee. Mijn pony vond het geen leuke tijd zonder gras. Nu op het kleine stukje is ook wel jammer (staat hij alleen), maar het gaat wel beter.

Cob = top! Eens een Welsh Cob, altijd een Cob!
[IM] De strijd is gestreden, rust zacht Maybel |( 10-06-2003 - 10-10-2013

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 12-07-04 17:35

Aramat schreef:
Als je even leest op www.keerhoeve.nl kan je wat meer lezen over hoefbevangenheid. Volgens mij zie je niet echt de ernst ervan in.. Scheve mond


nou sorry, maar als ze 1 ding wel weet, is dat hoefbevangenheid heel ernstig is Scheve mond ze zit alleen met wat dilemma's waar best moeilijk uit te komen is!

judithM
Berichten: 1489
Geregistreerd: 17-02-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 12-07-04 18:07

Dizzy schreef:
Als je het voer in een grote cement-ton legt en laat weken in water (minimaal 2 uur), dan uithangen in een hooinet. Dan is het goed te eten voor een paard met bronchitus (dan is het hooi net grof kuilgras)

Hopelijk heb je er iets aan en veel succes.


Niet langer dan een min of 10 in het water leggen hoor, als je het heel lang laat liggen wordt het niet lekkerder op en zeker niet geionder,

Het gaat erom bij het natmaken dat de stofdeeltjes niet opstuiven bij het eten (daar krijgt ze waarschijnlijk last van) dus als het maar even nat gemaakt is is het ook goed!

Vippie
Berichten: 10408
Geregistreerd: 11-01-01
Woonplaats: Lalaland

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-07-04 06:54

Heeft de veearts ook bloed afgenomen, zo niet dan zou ik dat alsnog laten doen want fjorden lopen door hun eigen pijn heen. Tjo stond 1 juli stijf en blek een bijna dodelijke hoeveelheid gifstoffen in dr bloed te heben (waarvan geen idee), na een week controle want ze was zo fit als een hoentje, maar helaas waarde was nog steeds te hoog, idd nu waarsch door het eiwit in het gras in combinatie met absolute rust.
Ze moest meteen van het gras af en op stal, komende twee weken beetje wandelen maar verder niks...

Dus zou een bloed laten afnemen en controleren, daar zien ze veel meer aan dan een beetje kloppen op de hoef.

De reden dat ik niet meer verander is dat ik mezelf dan niet ben maar een ander!
Bedankt voor alles wat je me hebt gegeven wijffie, dag ezeltje...
Cadiz Ruinenkampioen 2008 en Reserve Ruinenkampioen 2009, 2012, 2014!!!!!
A-zadelproef, STERRUIN!!!!
B+12/ L1+3

Binar

Berichten: 1687
Geregistreerd: 23-12-01
Woonplaats: Schipluiden

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-07-04 07:42

Evita is geen Fjord maar een haflinger Knipoog

Kendra

Berichten: 8713
Geregistreerd: 08-12-01
Woonplaats: Drenthe

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-07-04 09:01

Verschillende dierenartsen hebben ons geadviseerd om hoefbevangen paarden op kale stukjes te zetten. Het is onze ervaring dat dit een verkeerd advies is omdat juist op die kale stukjes ieder nieuw jong sprietje verorberd wordt. Daardoor blijft de vergiftiging in stand of wordt verergerd. Wij zetten paarden en pony's die vatbaar zijn of eerste verschijnselen vertonen daarom juist in heel hoog oud gras - bijna hooi! Sinds wij dit regime hanteren hebben wij vrijwel geen problemen meer met hoefbevangenheid.

Kitten
Berichten: 1717
Geregistreerd: 12-05-04

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-07-04 09:24

Hoera, een VA die mee denkt. Ik vind dit een heel goed idee.

Vippie
Berichten: 10408
Geregistreerd: 11-01-01
Woonplaats: Lalaland

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-07-04 13:51

Binar schreef:
Evita is geen Fjord maar een haflinger Knipoog


zelfde laken een pak Haha!

De reden dat ik niet meer verander is dat ik mezelf dan niet ben maar een ander!
Bedankt voor alles wat je me hebt gegeven wijffie, dag ezeltje...
Cadiz Ruinenkampioen 2008 en Reserve Ruinenkampioen 2009, 2012, 2014!!!!!
A-zadelproef, STERRUIN!!!!
B+12/ L1+3

Ireen_
Berichten: 8251
Geregistreerd: 13-08-01

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 14-07-04 21:24

bedankt!
Evita is gelukkig waarschijnlijk niet hoefbevangen, maar ze blijkt gewoon niet zonder ijzers te kunnen.. Ze staat nu sinds 2 maanden zonder ijzers omdat de hoefsmid dat toch wou gaan proberen (zonder is natuurlijk beter dan met, dat zegt hij zelf ook Lachen ) en in die tijd stond ze alleen maar op het weiland omdat ze kreupel was. Nu gaat ze steeds gevoeliger lopen op het harde omdat haar hoefjes echt te kort zijn geworden. Hij komt er vrijdag weer een ijzertje onder slaan, en dan afwachten of het weer beter gaat.

Het feit dat haar hoeven niet warm zijn en dat ze verder vrolijk is en nog erg graag hard wil Haha! (op zachte ondergrond dan) was volgens hem een goed teken, niet om me zorgen over te maken.. uitkijken moet ik natuurlijk wel want ze is te dik! Ik hoop dat dat er binnenkort langzaam aan weer af gaat, nu ik weer mag opbouwen Lachen

Sosha

Berichten: 3126
Geregistreerd: 31-03-04
Woonplaats: Rhenen

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-07-04 21:42

Het ene paard is er ook veel gevoeliger voor dan het andere. Blijft een heel vervelend probleem als je je paard niet kan laten werken.

Succes ermee !!

Zal ik het dan maar eerlijk zeggen?
Het is allemaal mijn schuld :o

Gracia

Berichten: 2441
Geregistreerd: 15-07-03
Woonplaats: Boskoop

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-07-04 21:48

geeeeen gras meer!!!! geen voer met veel eiwit of hooi!!!

en als ze licht werk dan doen, dan laten werken. dan verbrand ze die eiwitten!!

Gracia & Zizora
Een tuigpaard is goud waard!

tijgetje

Berichten: 35
Geregistreerd: 03-07-04
Woonplaats: rotterdam

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-07-04 22:37

www.hoofcare.nl Hier staat ook veel info op misschien heb je er wat aan.
Succes met je paardje OK dan!

Ireen_
Berichten: 8251
Geregistreerd: 13-08-01

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 17-07-04 11:45

Evita staat sinds gisteren weer op ijzers, en het hele gevoelige lopen is weg.. niet hoefbevangen dus, gewoon te korte hoefjes Lachen


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 13 bezoekers