Hoe objectief is een buigproef?

Moderators: C_arola, Coby, Nicole288, Dyonne

Toevoegen aan eigen berichten
 
 
Margreet

Berichten: 18325
Geregistreerd: 24-08-01

Hoe objectief is een buigproef?

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 09-02-02 00:34

Dat vraag ik me nou af. Hoeveel waarde moet je daar nou aan hechten? Tuurlijk kan een slechte uitkomst van de buigproef een indicatie zijn dat er iets niet goed zit, maar een paard kan ook net die dag wat stijver zijn, spierpijn hebben etc idem dito betekent een goede buigproef niet altijd dat het paard niets mankeert.
Als de hoefsmid (stel je een boom van een kerel voor die beresterk is) de buigproef doet, dan loopt ieder paard kreupel voor minstens 5 passen. Als de dierenarts (stel je een klein tenger vrouwtje voor) een buigproef doet, dan reageert bijna geen een paard er op. Om goed te kunnen vergelijken zou je zo'n proef dus iedere keer met dezelfde kracht moeten doen en dat is in de praktijk niet te realiseren.
Tuurlijk moet je een graadmeter hebben, je moet je conclusies ergens op baseren, maar is het afkeuren van een paard op een buigproef wel helemaal correct? Of is daar toch meer onderzoek voor nodig?

boemel

Berichten: 8362
Geregistreerd: 13-12-01
Woonplaats: Azewijn

Link naar dit bericht Geplaatst: 09-02-02 09:47

Ik denk inderdaad dat het verschil uitmaakt wie de buigproef uitvoert.
Toch zal een goede dierenarts echt niet al zijn kracht gebruiken. Dus wat dat betreft denk ik niet dat het veel uitmaakt of de buigproef door een man of een vrouw gedaan wordt.

Afgelopen zomer was ik op zoek naar een niet al te oud paard, wat weinig kende, maar wel braaf was in een prijsklasse tot fl. 6000,00.

Er waren totaal 6 paarden op de buigproef afgekeurd. Deze zijn door 5 verschillende dierenartsen gekeurd. Bijna alle paarden werden op beide voorbenen afgekeurd. Het viel me wel op dat het gros van de paarden niet lekker rond te rijden was en er niet fijn door heen te rijden was.

Mijn huidige paard staat op een stal, waar ze ook paarden verhandelen.
Het komt toch regelmatig voor dat een paard tijdens de buigproef wel goed is, maar op de röntgenfoto's toch ergens een 3 voor heeft.

carola

Berichten: 8685
Geregistreerd: 18-04-01
Woonplaats: Putten

Link naar dit bericht Geplaatst: 09-02-02 09:57

Een buigproef is een mengeling van geluk (of ongeluk), kracht, het juiste moment en de grens die de DA stelt om een paard wel of niet af te keuren.
Maar ja, als je de meeste zekerheid wilt, dan moet je foto's laten nemen. (en het liefst door 2 DA's laten bekijken...)

orri

Berichten: 20941
Geregistreerd: 09-01-01
Woonplaats: "the world is my playground"

Link naar dit bericht Geplaatst: 10-02-02 01:40

Het is meestal zo dat je de keuze hebt om na 2 wk terug te komen om te kijken of er dan nog iets 'mis' is.
Maar ik denk dat je de keuze makkelijker maakt door van de benen die niet door de buigproef kwamen zowiezo foto's te laten maken en als die goed zijn door te fotograferen...
Zo had een paard dat ik had laten keuren RV en RA positief, RA op de foto niks te zien terwijl daarna LA een vernauwing neigend naar spat te zien was en beide voorbenen hoefkraakbeenverbening lieten zien.

Cody

Berichten: 20725
Geregistreerd: 20-04-01
Woonplaats: Grolloo

Link naar dit bericht Geplaatst: 10-02-02 02:25

Aldira is bij ons op de buigproef afgekeurd, hartstikke kreupel.
Twee weken later nog eens laten doen, die DA tilde het been nog veel hoger op dan de vorige en wat denk je? Ze liep super en werd alsnog goedgekeurd. Is dus wel een momentopname.

moekoekoeJarig
Berichten: 3433
Geregistreerd: 02-02-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-02-02 00:03

Het hangt er vanaf hoe het gedaan wordt. Ze kunnen elk paard kreupel krijgen in een buigproef!!!!!
Het gaat erom dat de juiste tijd gebruikt wordt en de juiste druk.
Maar als een paard er positief uitkomt zou ik het altijd verder laten onderzoeken, zeker bij een aankoopkeuring.

NiNjA

Berichten: 150
Geregistreerd: 04-01-02
Woonplaats: Haren / Groningen

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-02-02 12:46

Bij Ninja is in een jaar tijd drie keer een buigproef gedaan door drie verschillende veeartsen want ze liep wel eens kreupel.
Uit de buigproef kwam niets aan het licht, maar de DA adviseerde om toch foto's te laten maken.
Daaruit kwam dat Ninja een (zeer ) lichte vorm van spat heeft. Verdrietig
Dus zo kan het ook gaan. Gaaaap

Sando
Berichten: 4312
Geregistreerd: 13-11-01
Woonplaats: Waalre

Link naar dit bericht Geplaatst: 12-02-02 13:21

Sando werd 9 jaargeleden afgekeurd op de buigproef.
Ik heb daar helemaal geen waarde aangehecht. Ik vind het een moment opname, en zo`n buigproef wil eigenlijk heel weinig zeggen.
Ik vind alleen Rontgologisch effectief.

Mickey

Berichten: 34755
Geregistreerd: 25-02-01
Woonplaats: Daar waar mijn huis woont

Link naar dit bericht Geplaatst: 12-02-02 17:28

Wat zou je doen als de foto's en keuring goed is, maar het paard komt om een of andere vage reden niet door de buigproef?

Ik vraag me dat af. Als op de foto's toch niets te zien is, kan het dan dat degene die de buigproef doet het niet helemaal netjes doet?

Ik zit zomaar evenb hardop te denken, maar zou het wel leuk vinden als er reactie op komt.

Desiree

Berichten: 28760
Geregistreerd: 23-01-01
Woonplaats: Twente

Link naar dit bericht Geplaatst: 12-02-02 17:45

foto's zijn ook niet effectief want die geven vaak kreupelheid aan (3 of 4) terwijl het paard in kwestie nog goed loopt, of andersom. Een buigproef is wel objectief vind ik, mits uitgevoerd door een opgeleid iemand. Uiteraard is het heel moeilijk om uit te voeren, je moet je kracht doseren. DAarbij is het ook een momentopname, maar dat zijn foto's ook. maar ja, je moet toch wat he.

Cody

Berichten: 20725
Geregistreerd: 20-04-01
Woonplaats: Grolloo

Link naar dit bericht Geplaatst: 12-02-02 17:54

Moet wel zeggen dat als ik zelf Aldira zou willen kopen ik dan wel foto's zou laten maken, ook al kwam ze met glans door de 2e buigproef. Dan ga je je nl toch afvragen wat er de eerste keer mis was en dat geeft niet een zeker gevoel.

Jolande

Berichten: 1835
Geregistreerd: 05-04-01
Woonplaats: Dichtbij Eindhoven

Link naar dit bericht Geplaatst: 12-02-02 18:11

Een buigproef om iets als hoefkatrol vast te stellen zegt voor mij niets. Raci heeft door de jaren heen diverse buigproeven gehad en ze altijd succesvol doorstaan, terwijl ze toch echt hoefkatrol heeft. In mijn ogen zegt de buigproef dan dus niets.
Nou zijn er diverse buigproeven. en laatst is een ander soort buigproef gedaan bij Raci omdat ze dan wel en dan niet kreupel was. Deze buigproef was gericht op een aantal pezen in de 'knieholte' van het voorbeen. Omdat ze hier erg fel op reageerde (ze kwam bijna niet meer van haar plek) hielp deze buigproef dus wel degelijk de gevoelige plek vast te stellen. Een latere echo van die pezen wees dus ook een peesblessure uit. Kortom, het nut hangt voor mij af van het gene dat onderzocht wordt.

Marije_jiplover

Berichten: 25306
Geregistreerd: 14-01-02
Woonplaats: Ergens onder de zon...

Link naar dit bericht Geplaatst: 12-02-02 21:53

Foto's geven alleen maar informatie over benige structuren en een buigproef ook over de weke delen, dus pezen. Het blijft een moment opname, maar als het dier erop afgekeurd wordt, zit er meestal toch wel iets. Ik heb verscheidene paarden gezien die erst afgekeurd werden en waarmee men dan naar een andere dárts ging en dan werd het dier goedgekeurd. Dus mensen blij, paardje gekocht en een jaar later hardstikke kreupel. Zwakke pezen. Ben je lekker mee, nietwaar?

Margreet

Berichten: 18325
Geregistreerd: 24-08-01

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 12-02-02 22:11

Ik weet dat Gipsy waarschijnlijk niet goed door een buigproef heen zou komen, ze zal waarschijnlijk langer kreupel lopen dan 'toegestaan'. Ze heeft al aardig wat dingen gemankeerd aan haar benen en daar is ze natuurlijk niet soepeler en sterker door geworden. Een buigproef is een vrij zware belasting in een onnatuurlijke positie en dat kan ze waarschijnlijk niet aan, het zij zo. Met rijden loopt ze wel goed, omdat ze dan op een andere, minder extreme manier belast wordt. Een been zo hoog optrekken en dan belasten is immers een behoorlijk onnatuurlijke houding, zo zullen ze niet snel lopen!
Ik ken haar voorgeschiedenis en zou haar daarom niet kopen (ze wordt ook echt niet verkocht!!), maar stel dat ze wel te koop zou zijn, dan zou ze dus onverkoopbaar zijn omdat ze niet door de buigproef heen komt. Terwijl ze, als je haar niet te zwaar belast in extreme posities, dus eigenlijk gewoon 'normaal' gebruikt nergens last van heeft en absoluut niet kreupel loopt.
Ik denk dat het dus ook een beetje afhangt van het gebruiksdoel van je paard hoeveel waarde je aan een buigproef hecht. Al ken je natuurlijk bij een paard dat te koop staat maar zelden de complete voorgeschiedenis (en als je die wel kent is dat ook een goede reden om zo'n paard niet te kopen!) en weet je dus ook niet waardoor de slechte uitslag veroorzaakt wordt.

kebie

Berichten: 1574
Geregistreerd: 16-01-01
Woonplaats: Veluws dorp aan de rijn

Link naar dit bericht Geplaatst: 13-02-02 14:27

Mag een paard dan een aantal passen kreupel lopen na een buigproef? Ik dacht dat ze volledig rad moesten weglopen?? Verward

Margreet

Berichten: 18325
Geregistreerd: 24-08-01

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 13-02-02 14:36

Een paard mag een paar passen kreupel/onregelmatig lopen na een buigproef. Meteen rad is natuurlijk helemaal fantastisch, maar dat hoeft niet perse.
Als ik een tijd op m'n hurken gezeten heb, dan loop ik ook niet gelijk als een kievit, ook al mankeer ik niets, daar heb ik een paar passen voor nodig en dan is het goed, idem dito bij een paard.

Nuage

Berichten: 16585
Geregistreerd: 29-12-01
Woonplaats: Assendelft

Link naar dit bericht Geplaatst: 13-02-02 14:36

Nee een aantal passen is toegestaan, volgens mij is het inmogelijk als een paard perfect wegloopt.

Ik heb mijn paardje ook laten keuren door de D.A maar ik was echt verbaasd over zijn slechte prestatie (van de D.A)
Ze wilde haar benen niet opgetild houden met de buigproef en ging dan dus zitten als hij haar achterbenen optilde. Hierdoor hebben we de achterbenen niet kunnen doen. Verder moest ze wat rondjes rennen door de bak enzo en toen is ze alsnog goedgekeurd!! Dit vondt ik een beetje vreemd omdat de buigproef niet eens was gedaan!
Ik heb haar toch gekocht en nu ook verzekerd, voor die verzekering hoefde ik geen keuringsrapport af te geven gelukkig.

jackbeers
Berichten: 98
Geregistreerd: 28-12-01
Woonplaats: alkmaar

Link naar dit bericht Geplaatst: 13-02-02 21:04

ik heb altijd gehoort dat een buigproef een momentopname is als hij niet goed is kan het een week later wel goed zijn

Merel Blom

Berichten: 1317
Geregistreerd: 21-05-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 13-02-02 23:29

ik ben wel van mening dat een buigproef een paard bij keuring door de mand kan laten vallen of niet, maar ben ook van mening dat je ze ook kreupel kan buigen
Heb zelf gezien hoe voorkeuren hierdoor iets makkelijker goed gekeurd worden, door ze net even iets minder scherp te buigen en de rest echt even door te buigen. Buiten dit om ben ik wel van mening dat het wel een indicatie van het "rad zijn"kan geven.

Sando
Berichten: 4312
Geregistreerd: 13-11-01
Woonplaats: Waalre

Link naar dit bericht Geplaatst: 15-02-02 14:21

Zowel een foto als een buigproef zijn moment opnamens,
Ik hecht dan meer waarde aan een foto dan aan een buigproef hoor.

Gail

Berichten: 2349
Geregistreerd: 03-06-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 15-02-02 16:31

Hoezo? Foto zegt ook niet alles! Je hebt ook paarden die ront. 100% zijn maar klinisch niet!

Alles is betrekkelijk, maar er is zeker een functie in het keuren! Kan geen kwaad je (toekomstige) paard wat beter van binnen te leren kennen!

Sando
Berichten: 4312
Geregistreerd: 13-11-01
Woonplaats: Waalre

Link naar dit bericht Geplaatst: 15-02-02 17:18

Nee een foto zegt ook niet alles, maar laten we even heel realistisch zijn.
Op een foto zie je meer dan dat je kan concluderen uit een klinisch onderzoek. stel, hij komt niet door klinisch heen, en je maakt daarna foto`s, dan wil het niet zeggen dat je op die foto`s iets ziet. Maar als ie iets mankeerd, en je laat foto`s maken, dan zie je vaak veel meer dan bij een klinisch onderzoek. Als ik iets mankeer qua botten en gewrichten ofzo, dan laat ik gewoon voor de zekerheid foto`s maken.

opala

Berichten: 6374
Geregistreerd: 14-06-01
Woonplaats: Almere

Link naar dit bericht Geplaatst: 19-02-02 14:35

echt weer zo'n onderwerp waarvan ik denk "jammer dat de heer Offereins niet reageert". de buigproef wordt slechts gedaan bij aankoop of wanneer je de oorzaak van een kreupelheid wilt weten, maar inderdaad wat komt er tussentijds uit? niemand laat het zomaar doen, het kost immers geld. mijn paard heeft 3x een buigproef ondergaan, 2x door mijn "gewone" dierenarts, 1x door een dierenarts gespecialiseerd in paarden. alle keren bleef ze te lang kreupel. nu weet ik uiteindelijk dat mijn paard een lichte vorm van arthrose heeft en hou in de omgang met haar hier ook rekening mee. objectief, argh ik bedoel subjectief (deze fout maak ik echt niet de eerste keer, schaam), is een buigproef zeker, maar ik ben ervan overtuigd dat er iets in de gewrichten niet klopt wanneer een paard te langzaam hersteld
Laatst bijgewerkt door opala op 10-04-02 23:10, in het totaal 1 keer bewerkt

Desiree

Berichten: 28760
Geregistreerd: 23-01-01
Woonplaats: Twente

Link naar dit bericht Geplaatst: 20-02-02 14:41

maar sando, je hebt ooit een paard klinisch laten keuren. daarna rontgen. die heren veeartsen wisten niet of ze het paard goed of af moesten keuren en durfden het toen niet meer, en toen kreeg hij maar een 3tje. paard afgekeurd. Maar wie zegt dat dat paard ooit ongeschikt zal worden voor de sport? Terwijl er zat paarden die rontg. wel goed waren gekeurd en die later toch ongeschikt blijken te zijn voro de sport. Klinische hoefkatrol bijvoorbeeld. Wat zeggen die foto's nu helemaal?

Mikey
Berichten: 1090
Geregistreerd: 10-03-02
Woonplaats: Goor/Utrecht

Link naar dit bericht Geplaatst: 10-04-02 22:56

Ik ken een paard wat jaren lang (jaar of 7) nooit wat gehad heeft aan zijn benen! Loopt Z1-dressuur (dus redelijk belastend voor zijn benen). Buigproef: Alle 2 voorbenen enorm kreupel!!!! Later hoorde ik van iemand anders dat bij die DA al eerder een paard niet goed liep bij de buigproeven, terwijl die ook zijn hele leven nix aan zijn benen gehad heeft! Mij lijkt het een duidelijk geval van een DA die de buigproeven niet juist uitvoerd. (ik kan het fout hebben, maar dit was echt niet te verwachten)