met een gogue rijden?

Moderators: C_arola, Coby, Nicole288, Dyonne

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
sa777
Berichten: 96
Geregistreerd: 19-10-03
Woonplaats: belgie - brussel

met een gogue rijden?

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 22-06-04 13:58

Hey iedereen,

Ik zal jullie in het kort mijn heel verhaal proberen te vertellen. Door een beenbreuk heb ik bijna een jaar met mijn paardje niet gereden.
Nu rij ik al terug 6 maanden maar ik slaag er maar niet in om zoals vroeger te rijden.

Zodra ik wat dressuuroefeningen wil gaan rijden (schouderbinnenwaarts, wijken, enz...) of een beetje lager wil krijgen begint ie tegen te pruttelen in de mond. Ik probeer nochtans zo zacht mogelijk te zijn in de mond (mijn teugels hangen bijna!). Ik geef ook genoeg benen (ik weet het wel, aan de teugel rijden, dat doe je niet alleen met de handen).
Vroeger ging dat wel maar nu doet ie telkens zijn kop naar omhoog en dan geraak ik aan niets meer.

Mijn instructrice (die nochtans tegen bijzetteugels is net zoals ik) raadde mij aan om misschien met een gogue te rijden (welteverstaan helemaal niet aangespannen, gewoon op het laatste gaatje, alleen om te vermijden dat ie zo met zijn kop in de lucht trekt).
Ik heb totaal geen ervaring met dit bijzetteugel. Wat denken jullie ervan?
Goed of slecht idee?


bakkabouter

Berichten: 5298
Geregistreerd: 01-03-03
Woonplaats: Antwerpen - België

Link naar dit bericht Geplaatst: 22-06-04 16:42

zolang het tijdelijk is,zou het geen probleem moeten zijn. Ik ga er van uit dat je instructrice wel weet waarover ze het heeft.

Grammar, it's the difference between knowing your sh!t and knowing you're sh!t.
Mensen met een zuiver geweten hebben een slecht geheugen.

sa777
Berichten: 96
Geregistreerd: 19-10-03
Woonplaats: belgie - brussel

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 22-06-04 17:06

Bedankt voor het antwoord guanacotje! Lachen

Ik wou gewoon eens jullie gedacht horen. Want een andere instructrice sprak me van een slofteugel te gebruiken maar dat vond ik echter niet zo'n goed idee (ik zou te bang zijn iets verkeerd te doen en alles verknoeien). Verward Die andere instructrice die is tegen bijzetteugels in het algemeen dus daar vertrouw ik al meer over.

Maar ja andere gedachten is ook altijd leuk!
*LOL*

SuperPepeijn

Berichten: 13113
Geregistreerd: 21-03-02
Woonplaats: Gouda

Link naar dit bericht Geplaatst: 22-06-04 17:11

als je vertrouwt op je instructie, waarom dan hier de vraag? zij kent immers de praktijksituatie.

je kan wel genoeg been geven, maar het is niet het been maar de reactie erop die belangrijk is. zoals ik het hier lees is het een aanleuningsprobleem. je kan het wel door de hulpteugel laten doen, maar je moet het uiteindelijk zelf leren (dat gaat zonder hulpteugel).

Amor Vincit Omnia

Blijenata
Berichten: 371
Geregistreerd: 16-12-03
Woonplaats: Ridderkerk

Link naar dit bericht Geplaatst: 22-06-04 20:12

Wanneer je de gogue niet te strak zet (wat je zelf al zei) en als deze alleen werkt als ze te ver omhoog komt, dan vind ik dat het een goed hulpmiddel is, maar gebruik het niet te lang, want je paard kan er toch aan gaan wennen

Als alle mensen met hun gebreken, zichzelf bekeken,
dan zouden ze het praten over andere wel laten.

klomp

Berichten: 4998
Geregistreerd: 25-05-04
Woonplaats: Gouda

Link naar dit bericht Geplaatst: 23-06-04 12:10

Hallo allemaal,

Ik vind de gogue een goed alternatief, mits je hem niet te lang en veelvuldig gebruikt.
Ikzelf gebruik hem tijdens het longeren eenmaal in de week.

Succes! OK dan!


Richtje

Berichten: 13117
Geregistreerd: 29-04-02
Woonplaats: Bunschoten

Link naar dit bericht Geplaatst: 23-06-04 12:38

Ik denk idd dat je instructrice dat het beste in kan schatten

Zelf longeer ik elke keer voor het rijden even 10 minuutjes met gogue, daarna stap ik er zonder hulpteugels op. Werkt super OK dan!

Een ongeluk zit in een klein hoekje - Dan blijft er nog heel veel ruimte over voor geluk

sa777
Berichten: 96
Geregistreerd: 19-10-03
Woonplaats: belgie - brussel

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 23-06-04 16:29

Bedankt voor jullie antwoorden Lachen
Ik heb al zoveel gehoord over de gogue: voor en nadelen dat ik niet zo goed wist of ik naar mijn instructrice moest luisteren.
Tuurlijk weet ze van wat ze spreekt maar iedereen kan natuurlijk fout zijn.

cream_1986
Berichten: 706
Geregistreerd: 26-08-03
Woonplaats: Maarssen

Link naar dit bericht Geplaatst: 24-06-04 09:21

Het probleem van een gogue is, dat je zijn hoofd echt vast zet. Met longeren enzo moet dat geen probleem zijn, maar rijden ermee ben ik geen voorstander van. Waarom niet? Je bent namelijk een beetje link bezig, want als hij schrikt en zijn hoofd zit vast en hij kan niet om zich heen kijken wat het nou was, raakt hij alleen maar meer in paniek waardoor je in vervelende situaties kan belanden. Daarom zou er dus eigenlijk niet mee gereden moeten worden.
Maar waarom probeer je geen Thiedemanteugel, een martingaal of zoals je al zei, die bijzetteugel(s)? Ik denk dat die veel beter zouden werken in jou geval.

Ik hoop dat je wat aan mijn response hebt! Lachen

Richtje

Berichten: 13117
Geregistreerd: 29-04-02
Woonplaats: Bunschoten

Link naar dit bericht Geplaatst: 24-06-04 16:12

@cream_1986, ik weet niet hoe strak jij de gogue doorgaans zet? Ik longeer veel met gogue, en heb deze pas ook een keer omgelaten met het buitenrijden. Ik heb de gogue echter zo los, dat ik haar niet in een houding dwing, ze heeft de ruimte om haar hoofd omhoog te doen om om zich heen te kijken, alleen net niet zoveel dat ze de mogelijkheid heeft om haar nek erop te zetten Knipoog

Een ongeluk zit in een klein hoekje - Dan blijft er nog heel veel ruimte over voor geluk

cream_1986
Berichten: 706
Geregistreerd: 26-08-03
Woonplaats: Maarssen

Link naar dit bericht Geplaatst: 24-06-04 16:24

Ooooowww! Haha! zeg dat dan! Knipoog Neej, maar sommige mensen doen hem echt zó strak dat de echt geen kan meer op kunnen, en dan is het natuurlijk wel gevaarlijk. Ik gebruik geen gogue, omdat mijn verzorgpaard dat niet nodig heeft. Hij kan mooi aan de teugel lopen als ik tijdens het rijden goed zit, en we lekker ontspannen zijn. Dus wij hebben hem niet nodig, maar bij anderen kan het idd helpen. Lachen

Richtje

Berichten: 13117
Geregistreerd: 29-04-02
Woonplaats: Bunschoten

Link naar dit bericht Geplaatst: 24-06-04 18:02

Ik weet dat sommigen dat doen, maar daar is imo een gogue niet voor bedoeld. Als je een paard echt vast wilt zetten zijn er wel andere methodes, een gogue gebruik ik iig om mijn paard te leren de ontspanning op te zoeken en haar rug te gebruiken.

Een ongeluk zit in een klein hoekje - Dan blijft er nog heel veel ruimte over voor geluk

cornelie

Berichten: 9349
Geregistreerd: 11-06-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 24-06-04 19:20

Toch zou ik ook voor de zekerheid nog eens een blik werpen op het zadel en het gebit. Het kan ook zijn dat het probleem daar ergens speelt.

Suel

Berichten: 547
Geregistreerd: 20-05-04
Woonplaats: Zuid-Holland

Link naar dit bericht Geplaatst: 27-06-04 18:23

Een gogue is altijd wel goed. Zolang hij inderdaad neit te strak wordt afgesteld. Ik heb veel paarden daarmee gereden of laten rijden omdat ze een beter ruggebruik stimuleren. Persoonlijk ben ik erg tegen het gebruik van een slof omdat je daarbij een paard vast zet. Vandaar dat ik dus bij moeilijke paarden vaak kies voor een gogue om te rijden en een pessoa om te longeren OK dan!

Hij hoeft overigens niet helemaal op het laatste gaatje, want dan kun je net zo goed zonder rijden. Bij een juiste (nageefelijke hoofdhouding) moet hij buiten werking zijn. Zodra het paard zich daar uit haalt, dan moet hij direct in werking treden. Dus niet pas als zijn oren al tussen de sterren staan Schijnheilig

"May the horse be with you"

Nieuwe foto's op www.elisesundance.tk <- zit tijdelijk even redelijk chaotisch in elkaar...

21 aug - SGW / 4 sept - Spr / 2 okt - Spr / 16 okt Spr+Dr /

peggel

Berichten: 1134
Geregistreerd: 12-03-03
Woonplaats: Schijndel

Link naar dit bericht Geplaatst: 28-06-04 16:20

ik vind het geen oplossing. als je de gogue eraf haalt krijg je het probleem weer terug. daarbij kan je veel fout doen bij de afstelling ervan. zoals eerder al gezegt is een martingaal of thiedemann beter. nog beter is instructie die je zonder poespas van het probleem kan helpen.

Suel

Berichten: 547
Geregistreerd: 20-05-04
Woonplaats: Zuid-Holland

Link naar dit bericht Geplaatst: 28-06-04 20:00

peggel schreef:
ik vind het geen oplossing. als je de gogue eraf haalt krijg je het probleem weer terug. daarbij kan je veel fout doen bij de afstelling ervan. zoals eerder al gezegt is een martingaal of thiedemann beter. nog beter is instructie die je zonder poespas van het probleem kan helpen.


Dat ben ik niet helemaal met je eens Een martingaal is leuk als je gaat springen, maar niet met dressuur. Het veroorzaakt een knik in de elleboog-bit lijn waardoor je een verstoring krijgt. Tevens werkt een martingaal vrij heftig in op momenten dat het paard het hoofd omhoog brengt en evt. het bit vastpakt. Daarom is het ook zo geliefd in de springsport of tijdens buitenritten.

Bovendien hef je met het gebruik van een martingaal het gedrag wat het paard vertoont ook niet op . Het coorigeert hooguit eens. Maar ditzelfde effect kun je met een goque op een veel vriendelijker wijze ook bereiken . Een hulpteugel is er NOOIT om gebreken in opvoeding of gedrag op te heffen. Ze zijn er hooguit om de ruiter te ondersteunen, terwijl deze zelf met het paard aan deslag gaat. Door het gebruik van een goque kan de ruiter zich meer concentreren op de basis, terwijl de goque de ruiter daarin ondersteunt. Als de ruiter hier een tijd mee rijdt (dus niet 2 keer ofzo) dan zal deze op het moment dat hij de goque eraf haalt het paard op een juiste wijze door kunnen rijden als op het niveau waarop hij is geëindigd toen de goque er nog aan zat Lachen . Ook zul je zien dat een paard wat enige tijd met een goque gereden is, zowiezo veel minder drang heeft om het hoofd af te steken, gewoonweg omdat het gewend is geraakt aan het rijden met een lagere hoofdhouding en hij geleerd heeft dat hij de minste druk krijgt als hij het hoofd in de gewenste houding houdt. Bij het gebruik van een goque krijgt het paard de mogelijkheid om op eigen benen te lopen en zelf te zoeken naar wat voor hem de "juiste" hoofdhouding is Knipoog .

Dit bereik je met een martingaal niet. Deze ondersteunt hier niet eens in. Dat komt doordat het paard alleen heftig gecorrigeerd wordt op het moment dat het zijn hoofd te hoog brengt. Je krijgt een soort hefboom werking, waaruit de ruiter het paardenhoofd naar beneden zou kunnen halen. Zeker bij een paard wat zijn hoofd van nature al hoog in bregnt loop je het risico dat hij daar tegen in gaat trekken, want een paard zal altijd terug trekken als er aan zijn hoofd getrokken wordt. Dan krijg je zo'n mooi hertenhals/martingaal paardje. Heb je ze nog nooit gezien? Zoals ik al zei, een martingaal is een prima hulpmiddel om mee te springen OK dan! , maar niet voor dressuur .

Over een thiedemann wil ik mij al helemaal niet uitlaten, want daar hou ik zelf helemaal niet van Boos! . Dan is een goque toch echt een stuk paardvriendelijker....

"May the horse be with you"

Nieuwe foto's op www.elisesundance.tk <- zit tijdelijk even redelijk chaotisch in elkaar...

21 aug - SGW / 4 sept - Spr / 2 okt - Spr / 16 okt Spr+Dr /

Suel

Berichten: 547
Geregistreerd: 20-05-04
Woonplaats: Zuid-Holland

Link naar dit bericht Geplaatst: 28-06-04 20:01

Instructie is altijd goed, natuurlijk OK dan! Zeker ter ondersteuning van de ruiter.

"May the horse be with you"

Nieuwe foto's op www.elisesundance.tk <- zit tijdelijk even redelijk chaotisch in elkaar...

21 aug - SGW / 4 sept - Spr / 2 okt - Spr / 16 okt Spr+Dr /

sa777
Berichten: 96
Geregistreerd: 19-10-03
Woonplaats: belgie - brussel

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 29-06-04 08:34

bedankt voor al jullie reakties, ik zie dat jullie niet met elkaar eens zijn!

Ik heb er dus gisteren een te leen gekregen en getest tijdens mijn les.
Mijn instructrice heeft hem heel los geregeld. Ik was dus echt wel gerust gesteld dat ie niet vast zat. Hij kon nog lekker zijn hoofd relaxed en normaal houden. Hij kon hem alleen niet helemaal omhoog zetten (bij omhoog bedoel ik te hoog dus niet in een natuurlijke houding).

En ik moet zeggen het hielp wel. Het is nu te zien of dat ook gaat helpen eens de gogue er terug af is? Verward

PridesRanch

Berichten: 4240
Geregistreerd: 23-05-02
Woonplaats: Nieuwlande

Link naar dit bericht Geplaatst: 29-06-04 11:21

Je paardje is misschien wat stijvig geworden. Misschien je er eerst helemaal van verzekeren dat je paard soepel genoeg is om deze oefeningen aan te kunnen. Als je paard iets te stijve spieren heeft gekregen in de afgelopen maanden doet een gogue ronduit pijn. Misschien gooit je paard zijn hoofd soms omhoog om even de nek te ontspannen.

marianne18

Berichten: 368
Geregistreerd: 21-12-03

Link naar dit bericht Geplaatst: 29-06-04 11:52

een tiederman teugel is veel paardvriendelijker dan een gogue een tiedermanteugel laat tenminste los als ie aan teugel is rij zelf ook mt teiderman en het gaat perfect veel beter dan met de gogue vind ik onvriendelijk voor het paard maar ja het is je eigen paard dus zelf weten ik ga niet vertellen wat je wel of niet moet gaan doen.

groetjes marianne

***GEZOCHT*** paard om op te rijden voor 1 a 2 keer in de week (omgeving Wolvega)

Suel

Berichten: 547
Geregistreerd: 20-05-04
Woonplaats: Zuid-Holland

Link naar dit bericht Geplaatst: 29-06-04 18:31

marianne18 schreef:
een tiederman teugel is veel paardvriendelijker dan een gogue een tiedermanteugel laat tenminste los als ie aan teugel is rij zelf ook mt teiderman en het gaat perfect veel beter dan met de gogue vind ik onvriendelijk voor het paard maar ja het is je eigen paard dus zelf weten ik ga niet vertellen wat je wel of niet moet gaan doen.

groetjes marianne


Lees: "eeen thiedemann laat tenminste los als hij aan de teugel is"
Dat is dus precies wat ik op een thiedemann tegen heb. Hij blijft druk geven en vasthouden totdat een paard nageeft. Op de voorhand, dus!!!

Een gogue loopt rond. Die staat dus nergens vast. Een gogue mag nooit zo worden afgesteld dat het paard aan de teugel "getrokken" weordt. Een gogue geeft een paard de ruimte om zijn eigen balans te vinden, zonder dat hij daarbij in de mond getrokken wordt. Een gogue komt pas in werking als het paard het hoofd te hoog brengt, waardoor hij zijn rug hol trekt. Is een gogue goed afgesteld dan kan het paard zowel lang en laag gereden worden, als wat meer opgericht, zonder dat deze direct in werking treedt.

Een gogue heeft en ondersteundede werking, geen leidende!!!


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: alweerkwijt, Mediatoolkitbot, soesie en 5 bezoekers