hoe krijg ik mn paardje aan mn been??

Moderators: C_arola, Coby, Nicole288, Dyonne

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
marleen_88

Berichten: 14011
Geregistreerd: 21-05-04
Woonplaats: Onder het kanaal.

hoe krijg ik mn paardje aan mn been??

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 04-06-04 11:20

ik heb een haflinger van 5 jaar, alleen heb ik een probleempje...
ik krijg hem niet goed aan mn been. Ik krijg hem el gewoon goed in alle gangen hoor, maar hij luistert gewoon niet goed naar mn been, en omdat ik er nu niet op mag rijden, rijdt een vriendin van mij erop, maar ik zou haar graag les gaan willen geven, om hem wel aan t been te krijgen...
iemand tips??
toen ik mocht rijden had ik elke zaterdag les, dat meisje dat er nu op rijd nog geen les. maar waar ik rijd legt mn instructrice niet echt goed uit hoe ik hem aan mn been krijg...
dus als jullie iets weten waardoor ik hem aan mn been krijg?


MSDH

Berichten: 209
Geregistreerd: 04-06-04

Link naar dit bericht Geplaatst: 04-06-04 11:43

je moet veel schakelen om hem sneller te maken. probeer ook te gaan wijken en vooral er consequent zijn. wat ook wil helpen is voltes rijden en steeds te volte openen en weer kleiner maken probeer eerst zachte hulpen, reageert hij niet geef em dan een 'schop'en doe dit net zolang oefenen totdat het goed gaat. maar maak hem vooral snel aan t been!

Mettetje

Berichten: 759
Geregistreerd: 11-03-04
Woonplaats: Betuwe

Link naar dit bericht Geplaatst: 04-06-04 13:29

Hai,

Met je bovenbenen knijpen, dus tegenhouden, korte ophoudingen maken, onderbenen eraan, naar je ophoudingen toerijden en dan hand ontspannen. Probeer dit goed vol te houden. Komt je paard terug door ophouding, nooit straffen. hij luistert dan naar je zit, dus dan drijf je net iets te weinig. Let goed op jezelf en je paard en ben hem net voor. Werkt bij alle paarden die ik les geef. NOOIT SPOREN GAAN DRAGEN als je die nog niet draagt. Pas als je ze goed voorwaarts kan rijden op been, kan je een spoortje gebruiken om je hulpen te verfijnen. Je ziet zoveel mensen met, en dan echt letterlijk, hun sporen rijden (IPV been). Komt helemaal goed hoor. Haflingers zijn leuke paardjes, maar ook erg slim. En nog niet gaan wijken hoor, eerst lekker rechtuit voorwaarts houden en dan pas andere kunstjes doen, want met wijken kom je meer in met je ene been en loop je het risico dat je je andere been vergeet en dus niet genoeg drijft.

Succes met je haflingertje

Grootse daden leiden tot afgunst, afgunst leidt tot rancune, rancune leidt tot leugens!

Mette doet het weer dankzij http://www.hh-massage.nl/

marleen_88

Berichten: 14011
Geregistreerd: 21-05-04
Woonplaats: Onder het kanaal.

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 04-06-04 14:28

maar het lijkt mij... als ie niet goed aan mn been is, dat ik hem dan kan laten wijken (of heb ik dat nouw verkeerd??)
nee, ik mag ook van mn instructrice niet met sporen rijden, want dat helpt niet zegt ze, en om hem nouw helemaal lek te trappen met die sporen omdat ie niet vooruit wil Verward Bloos! dat vind ik ook zielig!
maar in ieder geval bedankt voor de tips! ik zal het proberen!


Mettetje

Berichten: 759
Geregistreerd: 11-03-04
Woonplaats: Betuwe

Link naar dit bericht Geplaatst: 04-06-04 16:04

Hai,

nee wijken is natuurlijk niet verkeerd! Het kan je zelf helpen meer stelling en buiging te krijgen (als je volte opent/sluit), maar ik zou als je paard zo slecht voorwaarts is vooral in het begin rechte lijnen rijden. Ik heb je natuurlijk nooit zien rijden, dus is het moeilijk oordelen.

Groeten

Grootse daden leiden tot afgunst, afgunst leidt tot rancune, rancune leidt tot leugens!

Mette doet het weer dankzij http://www.hh-massage.nl/

Mies2

Berichten: 339
Geregistreerd: 29-04-04
Woonplaats: Hoofddorp

Link naar dit bericht Geplaatst: 04-06-04 18:20

Veel overgangen rijden!!!
Halthouden en weg naar voren....stappen en weg naar voren en dan niet op haar/zijn tempo maar vlot naar voren!!
En als het niet werk gewoon een keer met een spoortje rijden, en je kan ook overgangen maken aan de longe daar door gaat je paard beter op letten en dat moet hij/zij.
Voor al goed naar voren rijden maar niet alleen maar naar voren maar ook terug en dan niet een overgang maken en dan eerst 2 rondje moeten schoppen voordat je paard weg draafd want dan ben je te laat dan geef je hem/haar een keer een klap met de zweep..
Suc6!!!

ik reageer omdat ik je graag help!!

Ninla_

Berichten: 9006
Geregistreerd: 01-06-03
Woonplaats: Op de rug van een fjord

Link naar dit bericht Geplaatst: 04-06-04 19:29

Hoi,
Ik heb hetzelfde gehad met mijn fjord......Maar geen ramp je hebt ze zo aan je been als je maar goed en consequent bent!
Wat je kan doen; is als volgt:

Rijd veel overgangen, ga stappen houd dan halt,stap 3 passen en meteen vlot weg draven doen ze dat niet *schop* geen reactie *tikje*.
En rijd een verzamelde draf,en dan vooruit galoppeer aan,draaf dan weer.Dan weer aangalopperen en weer draven.En dan weer stappen blablabla Haha! ......
Wijken kan je doen,en een volte openen en sluiten,of gewoon ook is een paar rondjes losse teugel [wel contact] maar wel dat ze goed naar voren kan en een paar rondjes lekker voorwaarts rijden.
Blijven oefenen dan heb je ze zo aan het been ik ben nu ook sinds ik mijn fjord heb [in 5 maanden] heel erg vooruit gegaan!Ze is nog wel lui maar wel aan me been want zodra ik been geef gaat ze naar voren en geeft reactie!En daar moet je naar toe werken!

Sommige roddels zijn te mooi om er geen realiteit van te maken

Charissa
Berichten: 44
Geregistreerd: 20-05-04

Link naar dit bericht Geplaatst: 04-06-04 19:55

veel overgangen rijden, helpt! steeds sneller en dan weer langzamer, draf stap, draf galop, enz. Dit helpt echt, goed je ziet natuurlijk niet meteen verbetering, maar met een paar weken, gaat het steeds beter! Bij mij heeft dit heel goed geholpen!
Succes

marleen_88

Berichten: 14011
Geregistreerd: 21-05-04
Woonplaats: Onder het kanaal.

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 05-06-04 10:55

bedankt allemaal voor jullie reacties
ik zal deze tips opslaan in mn hoofd (hoop dat ik ze over 2 weken nog steeds weet Schijnheilig )
en voltes openen en sluiten moest ik wel al doen van mn instructrice en dat ging altijd wel goed!
ik zal het gaan proberen!

Hayley
Berichten: 444
Geregistreerd: 02-09-01
Woonplaats: De Bilt en af en toe Amsterdam :)

Link naar dit bericht Geplaatst: 05-06-04 18:56

Idd, veel overgangen rijden...

Bijv. van stap naar draf; geef been, als ie niet reageert geef je hem een r*tschop (klinkt misschien zielig, maar is het niet) en evt een tik. Als ie aandraaft neem je hem weer terug naar de stap en probeer je het nog een keer, met dezelfde consequentie als ie niet meteen luistert natuurlijk... Na een paar keer zal je zien dat ie al veel meer op je been zal gaan letten...

Suc6!

QQQQ

Berichten: 3730
Geregistreerd: 17-03-04
Woonplaats: Haarlem

Link naar dit bericht Geplaatst: 05-06-04 20:47

Dit schreef ik al elders en hier kan jij ook wat aan hebben:
Q schreef:
Scherp maken aan het been betekend dat het paard goed genoeg op je let om sneller EN om langzamer te gaan. Tijdens een manegeles, waar iedereen "hetzelfde" moet doen is het wat moeilijk om er specifiek op te oefenen. Met eigen paard kan je het volgende proberen: Maak overgangen stap - halt -stap. Gebruik hiervoor geen teugel en alleen zeer licht been. Terugnemen: maak je naar boven en onderen toe lang (haal eens diep adem, borst naar voren, schouders naar achteren en gebruik je buikspieren om die houding vast te houden (zodat je wel door kan ademen!). Duw je benen iets naar beneden-achter uit). Vertraag de beweging van je paard door je eigen buikbeweging tegen te gaan. Vooruit: hou je kuiten letterlijk van het paard af (moet hier niet trager op worden!). Leg ze vervolgens heel zachtjes aan (klopJE). Geen reactie, dan een kloP. Geen reactie: dan zweep (zie verderop). Krijg je nu een reactie op de actie van je zweep, dan belonen en de hele sequentie nogmaals proberen. Uiteindelijk moet het paard net zo 'electrisch' reageren op het klopJE als ie in het begin op de zweep deed ('schrik'reactie). Consequentie is belangrijk: Altijd de hele sequentie afwerken en na het krijgen van een reactie de benen stil houden. Bij terugval weer benen af, dan weer klopJE etc. Het kuiten af maakt het verschil tussen niet en wel vragen groter en je kan het op een gegevenmoment als 'waarschuwing' inbouwen (dan zal het paard meer gaan werken als je je kuit even snel van het paard AF brengt) Bij geen reactie op een tikje: Ga op zoek naar iets waar ie WEL op reageerd. Tot mijn verbazing reageerde verschillende "zweepdove" paarden wel heel goed op het zwiepgeluid van de zweep. Neem hiervoor de zweep andersom (dus recht omhoog, boven het paard). Om attentie te vragen even kort in de lucht zwiepen. Probeer maar eens! (wel voorzichtig, wees bedacht op eventuele over-reacties!). Enne, kijk uit voor de andere paarden, die zouden er wel eens op kunnen reageren, dus het liefst oefenen in een rustige hoek van de bak en mensen even waarschuwen. Succes ermee!

Denk aan je paard; rij 'm in natuurlijke houding!
Vele wegen leiden naar Rome, maar als je niet weet waar je heen gaat, maakt het niet uit welke weg je volgt. - Q
Les van David de Wispelaere bij Amsterdam? PB me.

hANKY
Berichten: 120
Geregistreerd: 25-05-04

Link naar dit bericht Geplaatst: 05-06-04 20:52

Je moet veel schakelen en veel overgangen rijden en als je Haflinger dan niet wil luisteren tikje met je zweep geven

Sunlight

Hayley
Berichten: 444
Geregistreerd: 02-09-01
Woonplaats: De Bilt en af en toe Amsterdam :)

Link naar dit bericht Geplaatst: 05-06-04 22:31

Citaat:
Dit schreef ik al elders en hier kan jij ook wat aan hebben: Q schreef:
Scherp maken aan het been betekend dat het paard goed genoeg op je let om sneller EN om langzamer te gaan. Tijdens een manegeles, waar iedereen "hetzelfde" moet doen is het wat moeilijk om er specifiek op te oefenen. Met eigen paard kan je het volgende proberen: Maak overgangen stap - halt -stap. Gebruik hiervoor geen teugel en alleen zeer licht been. Terugnemen: maak je naar boven en onderen toe lang (haal eens diep adem, borst naar voren, schouders naar achteren en gebruik je buikspieren om die houding vast te houden (zodat je wel door kan ademen!). Duw je benen iets naar beneden-achter uit). Vertraag de beweging van je paard door je eigen buikbeweging tegen te gaan. Vooruit: hou je kuiten letterlijk van het paard af (moet hier niet trager op worden!). Leg ze vervolgens heel zachtjes aan (klopJE). Geen reactie, dan een kloP. Geen reactie: dan zweep (zie verderop). Krijg je nu een reactie op de actie van je zweep, dan belonen en de hele sequentie nogmaals proberen. Uiteindelijk moet het paard net zo 'electrisch' reageren op het klopJE als ie in het begin op de zweep deed ('schrik'reactie). Consequentie is belangrijk: Altijd de hele sequentie afwerken en na het krijgen van een reactie de benen stil houden. Bij terugval weer benen af, dan weer klopJE etc. Het kuiten af maakt het verschil tussen niet en wel vragen groter en je kan het op een gegevenmoment als 'waarschuwing' inbouwen (dan zal het paard meer gaan werken als je je kuit even snel van het paard AF brengt) Bij geen reactie op een tikje: Ga op zoek naar iets waar ie WEL op reageerd. Tot mijn verbazing reageerde verschillende "zweepdove" paarden wel heel goed op het zwiepgeluid van de zweep. Neem hiervoor de zweep andersom (dus recht omhoog, boven het paard). Om attentie te vragen even kort in de lucht zwiepen. Probeer maar eens! (wel voorzichtig, wees bedacht op eventuele over-reacties!). Enne, kijk uit voor de andere paarden, die zouden er wel eens op kunnen reageren, dus het liefst oefenen in een rustige hoek van de bak en mensen even waarschuwen. Succes ermee!


Ok, dit is zo ong. wat ik hierboven al heb uitgelegd, ik ben het hier dan ook grotendeels mee eens maar heb bij een ding nog mijn vraagtekens... Bloos
Ik kan me namelijk voorstellen dat diverse paarden hierdoor "aan je zweep" worden ipv aan je been. Begrijp me niet verkeerd, ik vind wel degelijk dat bij het flitsender maken op je been men een zweep mag gebruiken, alleen heb ik het idee dat het paard op deze manier niet veel meer respect voor je been zal krijgen...
Daarom heb ik hierboven in het kort verteld dat als het paard na een zachte/normale hulp niet reageert, je hem een flinke schop dient te geven evt gevolgd door een tik met de zweep. Als het paard eenmaal heeft gereageerd en bijv. is gaan aandraven neem je hem terug om vervolgens de overgang opnieuw te maken. (Uiteindelijk zal het paard hierdoor dus meer op jou en je been gaan letten) Maar goed, dit heb ik hierboven ook al beschreven...

JBijl
Berichten: 37
Geregistreerd: 18-05-04
Woonplaats: Amsterdam

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-06-04 17:05

Tja, een stevige aansporing is zo nu en dan onvermijdelijk... Maar vergeet vooral niet duidelijk je tevredenheid te tonen zodra je paard juist/direct reageert! Als het even niet lukt dit niet te veel aandacht geven...
Wat ook wel eens goed wil werken wanneer je je paard attenter wil krijgen is stap / galop overgangen rijden. Dit stimuleert vooral de werking van het achterbeen van je paardje. En dacht je hier nog niet aan toe te zijn..? gewoon proberen, eerst in een hoek. Zeker weten dat je paardje dit kan!

Chantal173

Berichten: 1112
Geregistreerd: 29-06-02
Woonplaats: Leiden

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-06-04 17:21

D.m.v je onderbenen iets aandrukken het paard aansporen,als je na twee tellen nog niet in de gewenste gang zit;tik achter het been.
Daarna weer terugnemen en je zal zien dat ie na de keren daarna wel binnen die twee tellen een overgang maakt.
Daarnaast idd veel overgangen rijden en zorgen dat ie één en hetzelfde tempo rijd(door mee te tellen).
Ik heb dus hetzelfde probleem met Buddy,soms word je er weleens moedeloos van,want als je een keer niet consequent bent geweest,valt ie gelijk weer terug in z'n oude gewoonte.
Wat mijn instructrice altijd zegt;je moet net even ietsje sneller reageren(dus een stapje voor zijn).Ik heb alleen altijd het gevoel dat Bud ook net ietsje sneller dan mij probeert te zijn met z'n trucjes Scheve mond

Saartje1989
Berichten: 71
Geregistreerd: 03-06-04

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-06-04 18:14

Ik ben het met Q eens !

Maar over dat wijken: Hoe wil je een paard laten wijken als hij niet naar je been luistert Verward ? Wijken is alleen maar mogelijk door MET JE BEEN je paard "pootje over" te laten gaan.. Dus kan je beter je paard EERST goed aan het been laten worden en DAARNA gaan leren wijken .

Veel Succes!

Alline
Berichten: 454
Geregistreerd: 28-05-04
Woonplaats: Ferwert

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-06-04 08:53

Je moet r altijd goed om denken dat je je been, als jem niet gebruikt, niet tegen je paard hebt. Als je m aanspoort, vraag je m eerst zacht, reageert ie niet, dan vraag je m wat harder. Als ie reageert, doe dan meteen je been er weer af, zodat ie beloont wordt voor zijn reactie.
IK had het zelfde probleem als jou, en dit heeft super geholpen.

QQQQ

Berichten: 3730
Geregistreerd: 17-03-04
Woonplaats: Haarlem

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-06-04 09:18

Hayley schreef:
alleen heb ik het idee dat het paard op deze manier niet veel meer respect voor je been zal krijgen....

Dat effect zal het wel hebben als je de zweep consequent gebruikt NA been bij UITBLIJVEN van (voldoende) reactie. Da's dus net zoals jij beschrijft met een tikje met de zweep, alleen reageren sommige paarden daar niet of nauwelijks meer op. Zo'n zwiep in de lucht is niet alleen paardvriendelijker, vaak ook effectiever bij de minder voorwaartse varianten.
Zoals jij ook zegt, is het niet de bedoeling dat de zweep de hulp wordt!!

Denk aan je paard; rij 'm in natuurlijke houding!
Vele wegen leiden naar Rome, maar als je niet weet waar je heen gaat, maakt het niet uit welke weg je volgt. - Q
Les van David de Wispelaere bij Amsterdam? PB me.

danifur

Berichten: 2204
Geregistreerd: 25-06-03
Woonplaats: oostzaan

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-06-04 10:41

ik ben het me QQQQ eens.
de zweep moet geen hulp worden, en wat ik nu doe is ook naar voren proberen te krijgen maar zonder teugel, laatst vertelde iemand dat tegen mij, dat ze gewoon een keer haar been aandrukt, reageert hij/zij niet dan wat harder je been aan drukken en even het contact weggooien met je paard (teugels wat naar voren) (niet iedereen is het hier mee eens) maar bij mijn paardje werkt het prima, en ik vind het een vriendlijke manier. en wat QQQQ hierboven zegt, ben ik het ook mee eens

Paardrijden is geen krachtsport, maar gevoel
San Z1+9 Fury M2+6 Haha!
Hoe meer je de mensen leert kennen, hoe meer je de dieren gaat waarderen!!

marleen_88

Berichten: 14011
Geregistreerd: 21-05-04
Woonplaats: Onder het kanaal.

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 07-06-04 11:15

QQQQ schreef: Tot mijn verbazing reageerde verschillende "zweepdove" paarden wel heel goed op het zwiepgeluid van de zweep. Neem hiervoor de zweep andersom (dus recht omhoog, boven het paard). Om attentie te vragen even kort in de lucht zwiepen

mijn pony schrikt zich al te pletter als er iemand anders bij mij in de les zijn of haar pony een tik geeft Scheve mond dan schieten we meestal als een raket door de bak Scheve mond
dus ik denk dat dat niet zo'n goed idee is! Verward want met longeren al geef ik dan een klein geluidje met m'n zweep vliegt ie ook al de halve bak door?? Bloos!

maar voor de rest zal ik het allemaal gaan proberen! en stap/galop kan ie ook al!! dus hij word al wat beter aan mn been!! Lachen
Laatst bijgewerkt door marleen_88 op 07-06-04 11:21, in het totaal 1 keer bewerkt

QQQQ

Berichten: 3730
Geregistreerd: 17-03-04
Woonplaats: Haarlem

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-06-04 11:19

xMarleeNx schreef:
mijn pony schrikt zich al te pletter als er iemand anders bij mij in de les zijn of haar pony een tik geeft Scheve mond dan schieten we meestal als een raket door de bak Scheve mond
dus ik denk dat dat niet zo'n goed idee is! Verward want met longeren al geef ik dan een klein geluidje met m'n zweep vliegt ie ook al de halve bak door?? Bloos!

OK dan! SUPER OK dan!
Je krijgt dus reactie.
In dat geval kan je het wat subtieler proberen, bijv de zweep gewoon vasthouden en in plaats van tikje de zweep even IETS optillen, zodat ie 'm ziet in z'n ooghoek. Grote voordeel is dat het veel sneller werkt dan een tikje.

Denk aan je paard; rij 'm in natuurlijke houding!
Vele wegen leiden naar Rome, maar als je niet weet waar je heen gaat, maakt het niet uit welke weg je volgt. - Q
Les van David de Wispelaere bij Amsterdam? PB me.

marleen_88

Berichten: 14011
Geregistreerd: 21-05-04
Woonplaats: Onder het kanaal.

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 07-06-04 11:26

ik weet echt niet wat het is, maar hij is echt als de dood voor zwepen Verward ik had paar weken geleden onderlinge, ik dacht laat ik eens proberen om te springen!! dat ging allemaal hartstikke goed, totdat hij iets engs zag Bloos! dus ik moest van mn instructrice hem een tikkie met mn zweep geven! nouw dat heb ik geweten! Bloos! Verward we vlogen door de bak zigzaggend tussen alle hindernissen door! Verward

(ik had wel al springlessen gehad hoor, voordat ik die wedstrijd ging springen)

Gulpje

Berichten: 8061
Geregistreerd: 07-10-03
Woonplaats: In Uranus

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-06-04 13:43

QQQQ schreef:
Dit schreef ik al elders en hier kan jij ook wat aan hebben:



Ik wilde hem net weer gaan zoeken Lachen

The nights are long, but the years are short when you're alive

[ITP] Ode aan onze bijna 25-jarige Daisy

QQQQ

Berichten: 3730
Geregistreerd: 17-03-04
Woonplaats: Haarlem

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-06-04 13:52

Gulpje schreef:
Ik wilde hem net weer gaan zoeken Lachen

Haha! Dit keer was ik je voor

Denk aan je paard; rij 'm in natuurlijke houding!
Vele wegen leiden naar Rome, maar als je niet weet waar je heen gaat, maakt het niet uit welke weg je volgt. - Q
Les van David de Wispelaere bij Amsterdam? PB me.


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 12 bezoekers