Hoe Droes te herkennen?

Moderators: C_arola, Coby, Nicole288, Dyonne

Toevoegen aan eigen berichten
 
 
griebels

Berichten: 15354
Geregistreerd: 10-12-01
Woonplaats: Regio Eindhoven

Hoe Droes te herkennen?

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 29-05-04 12:04

Hoe kun je Droes herkennen?
Mijn jaarling heeft opgezette klieren en lichte verhoging gehad. De DA is al geweest en hij wist bijna zeker dat ze geen Droes had, dit heb ik specifiek nagevraagd omdat ze anders geen antiobiotica mocht hebben. De DA kwam overigens voor een bult in haar flank die (nu nog steeds niet) kleiner wordt. Daar heeft ze ook de antiobiotica voor gekregen en onstekingsremmers... Ze schommelt nogal met haar temperaturen, maar heeft geen verhoging meer.
Die klieren zijn al opgezet sinds ik haar heb (1wk) en worden niet kleiner (ook niet groter) volgens mij. Ze heeft een waterig snotneusje, en hoest niet als je aan haar keel zit.

Kitten
Berichten: 1717
Geregistreerd: 12-05-04

Link naar dit bericht Geplaatst: 29-05-04 14:24

Waarschijnlijk heeft jouw DA gelijk en heeft jouw jaarling geen droes, maar gezien het feit dat je hem pas net een week hebt, kan het zijn dat hij bezig is zijn immmuniteit aan te passen aan het voor hem nieuwe bacterieklimaat in jouw stal. Dat gaat vaak gepaard met wat snotterigheid en iets opgezette klieren. Ook de "stress" van een compleet nieuwe omgeving kan voor wat verhoging in de temperatuur zorgen. Ik zou het wel nog even in de gaten houden, omdat hij nu voor die bult wel antibiotica en ontstekingsremmers heeft gehad.
Wij hebben van de winter een zware droes uitbraak gehad in een groep van ca. 30 dieren, die tijdelijk bij ons geparkeerd stond. Het is in 4 weken de complete stal doorgegaan, waarbij alle dieren onder de 3 jaar het behoorlijk te pakken hebben gehad. Van de oudere niet 1, dus die zullen het wel in een eerder stadium gehad hebben. De oorzaak was een erg laat en net gespeend veulen die al verkouden binnen kwam. Hoesten(hoeft niet altijd trouwens), dikke klieren onder de kaak en een dikke vette prut neus. Daarna hoge koorts, (compleet) verlies van eetlust en dan breken de abcessen door en is het meeste leed geleden. Bij degene waarbij de abcessen niet snel rijp worden, worden ze ingesmeerd met trekzalf (of mosterd) om het proces te versnellen. In een enkel geval moet de veearts de abcessen doorprikken. Daarna een hoop schoonmaak werk, want je wil niet weten hoeveel prut er uit zo'n abces komt en ze moeten de eerste dagen open blijven, want de troep moet eruit kunnen.
Zodra de abcessen open zijn, knappen ze snel op, zakt de koorts en gaan ze weer volop eten.
Helaas dat jongste veulentje hebben we niet kunnen redden, ondanks alle zorg, de mensen hebben er een vermogen aan uitgegeven en de VA sliep hier nog net niet, bleek het een verslagen ( naar binnen geslagen) droes en ondanks het feit dat hij net een beetje op leek te knappen, stierf hij heel plotseling 5 weken na de start van de infectie.
Het geheel verloopt erg snel, van licht gesnotter en een kuchje, tot een vieze (groene) drabneus, dikke abcessen en hoge koorts is meestal maar een dag of 4, zodra de abcessen open zijn, knappen ze doorgaans heel snel op. Tenminste, als ze dit op jonge leeftijd krijgen. Volwassen paarden kunnen er echt doodziek van zijn en hebben vaak een zeer lange herstel periode nodig.
De DA zal er vrijwel altijd voor kiezen, om niet met antibiotica in te grijpen en de natuur zijn gang te laten gang, want als ze droes 1x goed gehad hebben, zijn ze levenslang immuun.
Bij oudere paarden zal het afhankelijk zijn van de lichamelijke conditie, of er wel of niet ingegrepen wordt.
Droes is zeer besmettelijk en kan bij mijn weten door mensen overgebracht worden (Snot aan kleren), dus blijf weg van een stal waar droes heerst, of betracht de uiterste voorzichtigheid. Als de besmetting op jouw stal heerst, waarschuw mensen om je heen, ( mestboer, voerleverancier, klanten etc.) en probeer waar mogelijk ze van de stal te houden. Als laatste, heel veel frisse lucht is van levensbelang en (bij droog weer) op het land is veruit te verkiezen, boven de stal, al laat ons klimaat dat in de winter meestal niet toe. Sorry een lang vehaal, maar ik hoop dat je er iets aan hebt.

griebels

Berichten: 15354
Geregistreerd: 10-12-01
Woonplaats: Regio Eindhoven

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 29-05-04 23:09

Ja ik heb er zeker wat aan. Sabiha heeft al vanaf de dag na arriveren die klieren. Dat is was vorige week zaterdag. Het wordt niet erger, en een snotneus heeft ze niet echt... Ja wat waterige snot, maar niet overdreven veel ofzo. Ik blijf haar voorlopig temperaturen, vanavond had ze weer 38,0 graden... Terwijl ze nu nog op de medicijnen staat. Ik hoop maar dat het niet hoger wordt, want bij 38,2 graden moest ik de DA bellen...
Haar eetlust is overigens niets mis mee, ze vliegt me zowat aan als ze haar voer krijgt. Verder staat ze de hele dag buiten op de wei, vanaf morgen gaat ze ook 's nachts de wei op. Ik vind dat ze nu genoeg geaccepteerd is in de kudde dus kan ik de gok wel wagen dat ze niet door het lint (omheining) gejaagd wordt. Ze is namelijk even het pispaaltje geweest...
Als de bult er na een week nog zit, moest ik zo wie zo bellen naar de DA... Dus ik ben benieuwd wat dat nu precies is...

Kitten
Berichten: 1717
Geregistreerd: 12-05-04

Link naar dit bericht Geplaatst: 30-05-04 10:58

38.o als temeratuur is niks mis mee. Pas boven de 38.4 praat je over verhoging en dan alleen nog als het paard op rust is, ( m.a.w. niet net gewerkt of gehold heeft) want dan kan die temperatuur zomers nog best wat hoger zijn. Dit moet dan echter binnen de 45 minuten terug zijn op waarden van 37.6 t/m 38,4.

griebels

Berichten: 15354
Geregistreerd: 10-12-01
Woonplaats: Regio Eindhoven

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 30-05-04 11:18

Hmm mijn DA zei dat een normale temperatuur tussen de 37,4 en 38,0 ligt. Ze had dus 38,0 met die medicijnen die ook koortsverlagend zouden zijn. Vanmorgen weer getempt, en nu heeft ze 37,6... Dat is wel goed dus.

nadezda

Berichten: 1852
Geregistreerd: 10-05-03

Link naar dit bericht Geplaatst: 30-05-04 11:53

Kitten heeft gelijk pas vanaf 38,5 heb je verhoging en 39 is echt koorts.

griebels

Berichten: 15354
Geregistreerd: 10-12-01
Woonplaats: Regio Eindhoven

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 30-05-04 12:25

Dan vraag ik me af waarom ik de DA moet bellen bij 38,2 graden? En is hij gekomen omdat ze toen 38,3 graden had? Niet dat ik jullie niet geloof, maar vind het toch wel raar dan? Kan ik het ergens terugvinden dat van die temperaturen. Als mijn DA het mis heeft, ga ik direct opzoek naar een ander nl...

Kitten
Berichten: 1717
Geregistreerd: 12-05-04

Link naar dit bericht Geplaatst: 30-05-04 15:38

In de meeste boeken die (summier) de gezondheid behandelen moet je dit wel terug kunnen vinden.

griebels

Berichten: 15354
Geregistreerd: 10-12-01
Woonplaats: Regio Eindhoven

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 30-05-04 22:27

Ik heb vandaag een mailtje van de fokker terug gekregen. Voor jonge paardjes is tussen de 38 en 38,5 normaal. Ze wist dat ze iets verkouden was, doordat ze daar ineens 24/7 de wei opging. De bult verklaarde ze als een paardenbeet, die kunnen namelijk ook dik worden. Als ik dit alles zo bij elkaar hoor, is het wrs niet eens nodig geweest om de DA erbij te halen, en de medicijnen lijken me dus al helemaal overbodig te zijn geweest...

Kitten
Berichten: 1717
Geregistreerd: 12-05-04

Link naar dit bericht Geplaatst: 31-05-04 08:00

Ach, je weet nu tenminste zeker dat er niets ernstig aan de hand is, aan de andere kant, vroeg of laat krijgen de meeste allemaal wel een keer droes. En dan denk ik dat je het beter vroeg dan laat kunt krijgen.