Paard op proef

Moderators: C_arola, Coby, Nicole288, Dyonne

 
 

Mag jouw pony op proef als je hem verkoopt?

Ja! neem maar mee....
2 (100%)

Totaal aantal stemmen: 2


Anke

Berichten: 19779
Geregistreerd: 10-05-01
Woonplaats: DL - Havert

Paard op proef

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 24-01-02 13:40

Misschien rare vraag.
ik heb nog nooit een paard op proef genomen dat ik gekocht heb en vrijwel ook niet laten keuren, het ging dan ook niet om hoge bedragen.

Hoe gaat dat op proef: wat komt er allemaal in de voorwaarden te staan, of wat moet erin staan.

Ik koop een pony niet op zijn rijkwaliteiten, maar op karakter.
En wil dus graag weten of het klikt met mij en de andere pony's.

Wat zijn reden om een pony wel / niet op proef te nemen of te doen?

Graag hoor ik jullie meningen en ervaringen over dit onderwerp!

Groetjes Anke

www.immetjeshoeve.com
*Mennen*Centered Riding*Equine Bodywork*


Desiree

Berichten: 28760
Geregistreerd: 23-01-01
Woonplaats: Twente

Link naar dit bericht Geplaatst: 24-01-02 13:44

Het is niet dat ik het niet wil, maar ik durf het gewoon niet aan! Ze mogen wel bij mij komen rijden, zo veel als ze willen.


Anke

Berichten: 19779
Geregistreerd: 10-05-01
Woonplaats: DL - Havert

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 24-01-02 13:57

Maar dan weet je wel niet of het paardje zich ook kan vinden in zijn nieuwe omgeving met zijn nieuwe vriendjes?!

Ik heb iemand meegemaakt die een paardje had gekocht en niet bij hem kon wennen en de dierenarts verklaarde het als "heimwee" Nou had hij geluk en nam de vorige eigenaar hem terug.
Maar voor hetzelfde geld had hij met dat paardje gezeten........

Het is ook zo dubbel wel/niet.

Maar als je toch een goed contract opsteld over de afgesproken proef periode en een gedeelte aanbetaald krijgt.........waarom niet?!

www.immetjeshoeve.com
*Mennen*Centered Riding*Equine Bodywork*

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 24-01-02 14:00

Ik koop zelf ook geen paard dat ik niet op proef mag.
Ik vind het heel belangrijk dat de combinatie ruiter-paard goed is. Bovendien zou ik een koper de kans geven om te zien hoe het paard bij hem/haar op stal is, en om het paard te laten keuren door de eigen dierenarts.

Voorwaarden in het contract:

* Niet in de wei in een groep paarden
* Niet in een loopstal met andere paarden
* Geen buitenritten
* Geen andere ruiters dan de koper op het paard
* Bezoekrecht op elk gewenst moment door verkoper.

En meteen een bepaling erin over de keuring en de kosten daarvan. Dus ook dat als het paard goedgekeurd wordt na de proeftijd, dat het paard automatisch verkocht is (indien niet voor die tijd een aangetekend schriftelijke afwijzing).

Desiree

Berichten: 28760
Geregistreerd: 23-01-01
Woonplaats: Twente

Link naar dit bericht Geplaatst: 24-01-02 14:00

DAt is waar, ik zou daarmee kunnen weten of het paard zou kunnen aarden in de nieuwe omgeving en of het ook echt klikt met de nieuwe eigenaars. Maar ik zou ook in staat zijn om het paard terug te kopen als het niet mocht lukken. Maar het werkt bij veel mensen zo, dat als ze iets hebben van zichzelf, ze er zuiniger op zijn. Dat zou eigenlijk niet zo moeten, je moet altijd zuinig op iets zijn, ZEKER als het om een levend wezen gaat, en ZEKER als het dier niet eens van jezelf is. Maar helaas....

Marja

Berichten: 1692
Geregistreerd: 16-03-01
Woonplaats: Op m'n berg in Spanje

Link naar dit bericht Geplaatst: 24-01-02 14:16

Precies Desiree, daarom zou ik nooit een paard 'op proef' met iemand meegeven.
Het risico is mij dan te groot dat ze het paard als een auto behandelen tijdens een testrit... alleen om te kijken hoever ze kunnen gaan met het dier. Je zou natuurlijk wel op schrift kunnen stellen dat onder bepaalde voorwaarden het dier teruggekocht kan worden door de oude eigenaar.

Ezel trektochten in de Spaanse pyreneeen! Kom langs bij ons: 'Top of the Pyrenees' https://www.topofthepyrenees.com/Products/details/Spaanse_Pyreneeen/Trekkings/Meerdaagse-wandeltocht-ezeltrekking

Dees

Berichten: 18874
Geregistreerd: 09-08-01
Woonplaats: Friesland

Link naar dit bericht Geplaatst: 24-01-02 14:16

Ik wil dat pertinent niet. De koper mag elke dag, de hele dag komen om het paard te bestuderen en/of rijden, maar onder geen geval gaat het dier mee VOOR er betaald is.
Juist omdat nieuwe eigenaren gaan uittesten of het paard wel 'past' in de groep thuis. Juist omdat het paard dan meteen op ander voer kan worden gezet. Juist omdat de bakzwaarte niet hetzelfde is als thuis. Al die plotselinge veranderingen kunnen aanleiding zijn tot ernstige gezondsheidsschade, terwijl ik dan wel een op dat moment goed en gezond paard heb geleverd.

Bovendien, een paard dat veranderd van thuis zal de eerste twee weken heimwee hebben en niet zichzelf prima voelen. Dus de eerste weken komt de ware aard niet naar boven.
Moet er een keuring aan te pas komen, dan breng ik het paard ZELF naar de keuringsarts, zodat als het paard daar kreupel van de kar afkomt, het duidelijk mijn risico is. Ik heb geen zin in discussies, en had een ander de auto gereden dan blijft er ruimte voor vragen....

Vandaar, mijn paard gaat niet eerder met de nieuwe eigenaar mee dan na de betaling. En die nieuwe eigenaar kan binnen dat gebied heus wel ontdekken of het paard bij hem past of niet.

Wat als.... de wetenschap wel gelijk heeft?

Anke

Berichten: 19779
Geregistreerd: 10-05-01
Woonplaats: DL - Havert

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 24-01-02 14:24

Bij het op proef nemen, wordt het paard dan niet al geheel of gedeelelijk betaald?
En na de proefpreiode wordt dan toch besloten om het paard te houden of niet. En als je het niet houdt dat je dan het geld bedrag terug krijgt?

Ik snap Dees ook wel een beetje........ik zou zelf ook erg twijfelen.
Maar als iemand toch een goed tehuis kan bieden voor je paard en het voelt allemaal goed en degene heeft bij jou proefgereden en het klikte.
Je spreekt af dat de koper bijv. drie weken het paard op proef heeft......waarbij een contract wordt opgesteld onder bepaalde voorwaarden. Dat is toch niet vreemd of wel?

Natuurlijk zou ik geen beginneling mijn paardje meegeven, maar iemand die gevorderd is en eigen paarden heeft en er verstand van heeft....
waarom niet.

Het is toch ook in het belang van het dier zelf. Stel dat het niet klikt, dan wordt het weer doorverkocht......daar schiet zo'n paard toch ook niets mee op?

www.immetjeshoeve.com
*Mennen*Centered Riding*Equine Bodywork*

gomir

Berichten: 25523
Geregistreerd: 13-09-01
Woonplaats: Omgeving Drachten

Link naar dit bericht Geplaatst: 24-01-02 14:29

Zelfs als ze vooraf het hele bedrag betalen krijgen ze hem niet op proef mee. Ik heb bij de verkoop van mijn pony voor deze keuze gestaan en besloten om het niet te doen.
Stel je voor dat ze bijvoorbeeld even willen proberen hoe hoog hij kan springen en het gaat helemaal mis. dan krijg jij een paard terug met een blessure of dat niet meer durft te springen. jij zit dan met het probleem en moet het paard weer zien te verkopen en degene die het paard op proef had heeft nergens last van!
Je kan nooit zien wat er met je paard gebeurt als hij op proef met iemand meegaat...

Anke

Berichten: 19779
Geregistreerd: 10-05-01
Woonplaats: DL - Havert

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 24-01-02 14:38

Als je hem verkoopt, kunnen ze hem toch ook uitproberen.
Maar als je dat toch al van de koper verwacht, dat ie gekke dingen zou gaan doen, dan verkoop je je paard daar toch niet aan?

Ik vind dat als je je paard op proef doet en je wilt een goed tehuis, dat je er dan wel zeker van bent, zowel verkoper en koper.

Ik heb veelal geluk gehad met mijn aankopen, maar ook al missers

een 6 jarige pony bereden en betuigd, bleek toen de man van de verzekering kwam maar 2,5 te zijn en niets te kunnen.

Een bereden tinkermerrie.......nog helemaal groen.

een pony die onbeleerd was, bleek zwaar mishandeld te zijn en daardoor onhandelbaar......

Als ik deze pony's op proef had gehad of een afspraak gemaakt dat als ze niet bevielen de verkoper ze terug kocht, hetgeen bij alle drie het geval was, maar uiteindelijk niets van terecht kwam......., dan had ik het geweten. Wil niet zeggend dat ik ze dan niet gekocht had, maar dan had ik wel een eerlijke keuze gehad.

Ik vind op proef nemen niet meer zo slecht, nadat ik zelf enkele ervaringen heb opgedaan een gehoord. Er moet wel een goed contract opgemaakt worden over de eisen, regels, afspraken en voorwaarden.

www.immetjeshoeve.com
*Mennen*Centered Riding*Equine Bodywork*

Desiree

Berichten: 28760
Geregistreerd: 23-01-01
Woonplaats: Twente

Link naar dit bericht Geplaatst: 24-01-02 14:38

Mensen kunnen sympathiek en geweldig overkomen. En dan denk je goede mensen getroffen te hebben en dan zit je er helemaal naast. Want daar kun je je nog eens lelijk in vergissen!

Anke

Berichten: 19779
Geregistreerd: 10-05-01
Woonplaats: DL - Havert

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 24-01-02 14:51

Daar heb je helemaal gelijk in!
Ik heb me al vaker dan 1 keer aan dezelfde steen gestoten.

Maar daarom vind ik het juist zo belangrijk om een dier op proef te mogen nemen of in elk geval afpreken dat hij terug gaat voor dezelfde prijs als er iets mis mee is........of het niet wil klikken, anders zit je weer met een diertje dat doorverkocht moet worden.......

Ik zal het even duidelijker en concreter maken, ik neem niet aan dat sunnylover daar iets op tegen heeft.

Zoals jullie weten heeft zij die arabische volbloed merrie en denkt erover om haar weg te doen om dat het maar niet wil lukken.
Nou is het misschien een leuk diertje voor bij ons, maar ook uit de verhalen van haar, twijfel ik over haar karakter. Ik zou haar dan dus eerst even op proef willen hebben om er zeker van te zijn dat ze niet vals is, dus haar karakter leren kennen. Dat ze bokt met rijden, moet ik er wel uit krijgen en als ze problemen heeft qua gedrag is ook niet zo een probleem, zolang het maar oplosbaar is.
Ik voel paarden goed aan en neem normaal nooit op proef maar koop ze gewoon. Alleen een arabier is wel even iets anders dan een shet, haflinger etc. dus wil ik er wel zeker van zijn. Stel ik koop haar......lukt of klikt het niet moet ze weg......zou ze wel erg vaak van eigenaar wisselen binnen korte tijd en dat wil ik niet.
Zij twijfelt ook erg.....of ze Bo wel of niet op proef moet doen. Maar zover is het ook nog lang niet.
Maar ik krijg nu wel een goed beeld van de meningen over dit onderwerp.

Anke

www.immetjeshoeve.com
*Mennen*Centered Riding*Equine Bodywork*

Desiree

Berichten: 28760
Geregistreerd: 23-01-01
Woonplaats: Twente

Link naar dit bericht Geplaatst: 24-01-02 14:58

nou is het zo, dat je dit paardje best kunt kopen. Want je mag geloof ik je paard in een termijn van 6 weken terugbrengen bij de vorige eigenaar als het niet lukt. en dan krijg je je geld terug. Dus dan heb je automatisch je proefperiode gehad.

Noukie
Berichten: 10927
Geregistreerd: 27-12-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 24-01-02 15:00

nee, sorry mensen, kopen is kopen.. zeker de pony die ik nu heb wil ik dat risico niet lopen, die is al 2keer terug gekomen van mensen die denken dat zij hem wel aankunnen enzo, en alstie terug is issie dus weer helemaal staak, steiger enz, nee dank je

Desiree

Berichten: 28760
Geregistreerd: 23-01-01
Woonplaats: Twente

Link naar dit bericht Geplaatst: 24-01-02 15:09

Ja maar Noukie, ik geloof dat het zo wettelijk geregeld is.

Jasmijn

Berichten: 3744
Geregistreerd: 24-02-01
Woonplaats: Apeldoorn

Link naar dit bericht Geplaatst: 24-01-02 15:25

Als ik een paard zou verkopen zou ik hem ook nooit op proef doen, vanwege de hierboven gegeven antwoorden.
En in dit specifieke geval: je zegt dat als het niet lukt hij te vaak van eigenaar moet wisselen, maar als je hem terug brengt naar Sunnylover kan die er helemaal niets meer mee, haar angst is dan weer extra bevestigd, dus moet ze toch een andere koper voor hem zoeken. Houden doet ze hem dan zeker niet.
Je dekt dus jezelf wel in met een proefperiode, maar de pony absoluut niet.

Navragen is beter dan afvragen.

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 24-01-02 15:44

nee nooit
Ze mogen komen rijden wat ze willen.
Maar ik wil er dus wel bij zijn.
ik wil ook best mee naar een vreemde omgeving maar onder het rijden zou ik er persee bij willen zijn.
Ik heb er 1 gereden gehad en die kwam na 2 weken al harstikke verpest terug.
Die had nog nooit gestopt in het parcours en bij dat meisje was hij al 2 x uitgebeld.
En hij had zen nek leren gebruiken om tegen je te zijn.
Fijn als je zoiets goed wilt maken.

en een ander paard is een keer meegeweest.
was nog niet zadelmak maar ze wilde hem ff los laten springen.
Ze kwam terug en was harstikke bang.
een hoofdstel kon je zo indoen en toen ineens niet meer.

nee dus bij mij nooit.

Gail

Berichten: 2349
Geregistreerd: 03-06-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 24-01-02 16:00

Never nooit krijgen ze m mee! Inderdaad, mensen lijken aardig en zijn het vaak ook echt, tot je tegenvoer elkaar komt te staan. Daarbij gaat een paard juist heel vaak in die eerste weken even lopen testen, wat heb je daar nou aan? + wel risico lopen zeker....ik heb mijn paard aan hele fijne mensen verkocht, tot ze de koop ongedaan probeerden te maken en gingen dreigen met een jurist! Ja hij had spat maar dat wist ik niet (ik had hem ront. laten keuren bij mijn aankoop, zei niet). Dat geloofde ze meteen, maar ze wilde wel haar geld terug want hij zat niet voor 100% in de verzekering….Toen was het aardige er wel af hoor! En wat ik aso vind is dat ik daarna nooit meer iets heb gehoord (dus of hij nu geslacht is bijv.). Never ever dus!
En volgens mij mag je hem alleen bij verborgen gebrek terugbrengen hoor, niet al het toch niet zo blijkt te klikken ofzo!!

liberty

Berichten: 17286
Geregistreerd: 21-09-01
Woonplaats: Breda

Link naar dit bericht Geplaatst: 24-01-02 16:33

Nou nee hoor, bij ons echt niet!!! Je weet nooit wat er kan gebeuren!! Misschien proberen ze hem helemaal uit en krijg je hem harstikke ziek terug, nou nee, dat wil ik niet Haha! Moet er niet aan denken!! Huilen

Ze mogen bij ons altijd zo veel als ze willen rijden, dat is geen enkel probleem, natuurlijk geen maand, maar 2 weken ofzo

gr linda Lachen

Pegasus

Berichten: 1066
Geregistreerd: 28-12-01
Woonplaats: Mijdrecht

Link naar dit bericht Geplaatst: 24-01-02 17:36

Sonja schreef:
Ik koop zelf ook geen paard dat ik niet op proef mag.
Ik vind het heel belangrijk dat de combinatie ruiter-paard goed is. Bovendien zou ik een koper de kans geven om te zien hoe het paard bij hem/haar op stal is, en om het paard te laten keuren door de eigen dierenarts.

Sluit me bij je aan Sonja. Zit nu al drie weken met een paardje in
maag dat ons bij de eerste de beste galop uitbrak. De eigenaar
stelt dat we haar verpest hebben. Hoe kan dat nou na 1 galopje ?
En ik moet eerlijk zeggen, zelfs al zouden we haar verpest hebben,
ik wil geen paard dat zich zo snel laat verpesten. Ga je een weekje
op vakantie, heb je gelijk een verpest paard ? Vaak wordt vergeten dat niet zozeer de nieuwe ruiter de oorzaak is, maar ook de nieuwe omgeving, nieuwe verzorger(s) etc. waardoor het paard zich wezenlijk anders gaat gedragen. En dat kan dan wel eens niet acceptabel zijn voor de koper. Ik vind trouwens de voorwaarden die je stelt wel goed gevonden en prima.

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 24-01-02 21:22

Nee, ik zou mijn paard niet op proef meegeven.
Een vriendin van mij heeft dat wel een keer gedaan en kreeg hem na 2 weken stokkreupel terug met een peesblessure die nooit meer echt is genezen.

Ethelate

Berichten: 21113
Geregistreerd: 02-10-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 24-01-02 21:40

Ik heb Tos niet op proef genomen, we hebben hem meteen gekocht en mocht het niet klikken of dat hij niet goed werdt gekeurd, konden we hem terug brengen!
Uiteraard heb ik dat niet gedaan! Lovers

Ik zou zeggen: je mag zo vaak komen rijden en als je haar koopt en het klikt niet, koop ik haar terug *zelfde bedrag* Maar heeft ze ineens gebreken dan wordt dat wel met de prijs vergeleken!
Zo een contractje opstellen!
Maar zo meegeven zou ik nooit doen!

Je hebt zo een verpest paard en dan moet je dat maar zien te verkopen!

Mijn mini’s & Equi Habitat in ontwikkeling volgen? @ethelate op Instagram

Gelukkig is mijn honger om te leren groter dan mijn ego - Mo Gawdet

Anke

Berichten: 19779
Geregistreerd: 10-05-01
Woonplaats: DL - Havert

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 25-01-02 10:20

allemaal heel reëel.
Ik begrijp he allemaal heel goed.
Als ik zelf een pony zou verkopen zou ik hem ook liever niet op proef doen.

Ik hoor alleen maar negatieve ervaringen over het op proef doen van je paard.

Mijn eerste eigen haflinger......had ik verkocht, ze kreeg een heel goed tehuis, maar na twee jaar had die vrouw er nog maar weinig tijd voor en besloot haar te verkopen. Ze is toen ook op proef geweest en die proefperiode was de nieuwe eigenaars zo goed bevallen dat ze meteen gebleven is. Dat was een hele positieve ervaring. Die haflinger heeft namelijk een zeer apart karakter en is erg eenkennig en moet een consequente baas hebben. Ik ben juist blij dat die mensen haar eerst op proef hebben kunnen nemen om te kijken of ze wel met haar overweg konden.

Dus.......ook nog positieve ervaringen?

www.immetjeshoeve.com
*Mennen*Centered Riding*Equine Bodywork*

Pegasus

Berichten: 1066
Geregistreerd: 28-12-01
Woonplaats: Mijdrecht

Link naar dit bericht Geplaatst: 25-01-02 10:46

Ethelate schreef:
Ik heb Tos niet op proef genomen, we hebben hem meteen gekocht en mocht het niet klikken of dat hij niet goed werdt gekeurd, konden we hem terug brengen!
Uiteraard heb ik dat niet gedaan! Lovers

Ik zou zeggen: je mag zo vaak komen rijden en als je haar koopt en het klikt niet, koop ik haar terug *zelfde bedrag* Maar heeft ze ineens gebreken dan wordt dat wel met de prijs vergeleken!
Zo een contractje opstellen!
Maar zo meegeven zou ik nooit doen!

Je hebt zo een verpest paard en dan moet je dat maar zien te verkopen!

Dat was dus wel op proef. Je kon haar terug brengen als het niet klikte of ze afgekeurd werd. Ik vind het normaal dat je wel betaalt als je het paardje meeneemt. In het contract kun je dat vastleggen als 'borgsom'. En uiteraard ook daar in vastleggen dat eventuele waardevermindering door onoordeelkundig gebruik bij retour van de borgsom afgetrokken wordt.

Kleintje

Berichten: 5763
Geregistreerd: 08-11-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 25-01-02 12:40

Ik zou mijn paard niet zomaar mee geven. De mensen hebben dan een vrijbrief om ermee te doen wat ze willen en nee, daar hou ik niet van.

Ze zouden het paard kunnen betalen en mee mogen nemen. Dan 2 weken kijken of het echt klikt. Ik zou er wel een contract aan verbinden. Het paard wordt van te voren gekeurd. Mankeert het niets, dan mogen ze hem ook niet terugbrengen om een kreupelheid o.i.d. die ze misschien zelf hebben veroorzaakt.
Het paard mag alleen terug als het niet klikt.


Wie is er online

Gebruikers op dit forum: ComscoreBot, ingetje3012, Irma77, Ubermetrics, YandexBot en 17 bezoekers