Vertrouwen+ rust krijgen bij Draver!

Moderators: Dyonne, Apple, Coby, petraaken, SayaJones, A_nouk, C_arola

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
sabrinalover

Berichten: 182
Geregistreerd: 29-04-03
Woonplaats: friesland

Vertrouwen+ rust krijgen bij Draver!

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 08-05-04 14:28

hoihoi,
ik heb een draver van 9 jaar die al een aantal jaren op de drafbaan mee heeft gelopen...
we kunnen niet rustig een ritje rijden of in het weiland rijden...
toen ik hem eerst had hadden we een ongeluk gehad waardoor ik mijn arm uit de kom had en bewusteloos was en Le Bon(mn draver) een paar k. verder was terug gevonden... Ach gut
hij is nooit relaxed en ik moet altijd de teugels strak houden anders raced hij weg hij is ook overal bang voor, telkens snuiven enzo.

ik heb nu een vraagje!!!!!

heeft iemand tips voor mij om meer vertrouwen te krijgen, zodat ik op het laatst zelfs lekker zonder zadel en een halstertje buitenritten kan maken????? Alles is welkom!!! *LOL* hij wordt vanaf volgende week ergens anders gestald, waar ook een binnenbak is, dus dat is ook handig! *LOL*

Le Bon Kievitshof........mijn superpaard
~~*~~de enige man waarbij rughaar sexy is~~*~~


Meisje201
Berichten: 35192
Geregistreerd: 05-09-03

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-05-04 14:46

Wat ik als allereerst zou doen is beginnen met tthouch.
Daar word je paard ontspannen van en krijgt meer vertrouwen in je. (pb maar voor info of gebruik de zoekfunctie)

En dat over het zonder zadeltje en met halstertje naar buiten, niet doen
Zelf het makste paard kan een keer schrikken, en met alleen een halstertje heb je toch helemaal neits.
Je kan echt heel hard vallen.

Wat betreft het ergens anders stallen: Je paard zal wel even aan zijn nieuwe stalletje moeten wennen, en ook aan zijn nieuwe rijomgeving, dus wees daar ook extra voorzichtig mee.

breezerlover

Berichten: 303
Geregistreerd: 31-01-04
Woonplaats: Akersloot

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-05-04 16:00

Ik heb zelf ook eenm draver.. toen ze erg druk werd ben ik gaan longeren echt veel longeren... en om haar energie eerst kwijt te raken had ik soms haar 20 minuten laten rennen in de bak.. toen was ze heel wat rustiger...

Gewoon methodes gebruiken waarbij hij zn energie kwijt raakt...
of iedere keer als ie gaat " racen " stil zetten

succes !

Lieffii, kzOu je missen moppii.. Wie gaat er allemaal naar Geldermalsen ?? Pb me ff..

Duncan

Berichten: 1562
Geregistreerd: 02-05-04
Woonplaats: Nijmegen

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-05-04 17:25

begin met grondwrek (info; site josien...) en dan rustig het rijden opbouwen. als je de tuegels zo strak moet houden, is het niet gek dat 'ie alles zo eng vind...lijkt me trouwens ook niet echt aangenaam, iemand in je mond hebben hangen...

SplashIsLief
Lid Bezwaarcommissie

Berichten: 31751
Geregistreerd: 01-01-04
Woonplaats: Tilburg

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-05-04 17:31

dat aan de teugels trekken heeft geen zin> dan wordt het alleen maar erger> het weg sprinten, alles eng vinden en de spanning ook
je kunt beter met een wat langere teugel rijden en dan maar iets harder en dan eerst de ontspanning opzoeken en als hij de neiging heeft om te gaan rennen dan zet je hem gewoon op een volte aan de lange teugel, probeer zo de ontspanning op te zoeken
als die ontspanning er is kan je langzaam het tempo verlagen

Nuut :+: Een weg met hobbels, maar wat ben ik gek op jou
Splash
Ik zal mijn liefde sturen op stralen van jouw zonneschijn
[VN] Vraag het teamlid: SplashIsLief

Ramoontje
Berichten: 71
Geregistreerd: 10-04-04

Link naar dit bericht Geplaatst: 09-05-04 14:17

ik rijd zelf nu ook al een aantal jaren een drukke draver. Ik heb ervan geleerd dat je een draver nooit moet straffen, ook al doet hij nog zo druk en vervelend. Nee, dit haalt niets uit hij word er alleen maar nog zenuwachtiger van. Maar probeer als hij iets goeds doet hem flink te belonen. Dat mag in het begin best overdreven. Je kunt dit het beste doen door hem te aaien en geen klopjes te geven. Want klopjes voelen paarden eigenlijk als kleine beten. en natuurlijk gewoon met je stem belonen. Dravers krijgen hier een enorm zelfvertrouwen van. je zal merken dat hij na een tijdje rustiger word en niet meer zo zal schrikken. integendeel als jij hem met respect behandelt zal hij voor jou door het vuur gaan. En je moet natuurlijk gewoon heel veel geduld hebben en zelf ook rustig zijn. dan kom je heel ver.
Ik galopeer nu zelfs zonder zadel en alleen een halster aan naar haar wei toe!

Veel succes

Waratje
Berichten: 9796
Geregistreerd: 03-11-03
Woonplaats: Bennekom

Link naar dit bericht Geplaatst: 09-05-04 20:50

Geduld, geduld en nog meer geduld om te beginnen. TTouch doet inderdaad heel veel, altijd rustig blijven, niet gaan hangen aan de teugels, daar gaan dravers juist harder van. Neem de tijd om het paard te leren dat je ook aan een lange teugel rustig kunt lopen. Begin maar eens met (buiten) alleen maar lange teugel te stappen, elke keer dat hij harder gaat terugzetten in stap en weer los. Kan een hele tijd duren. Verder kun je in de bak werken met dingen waar het paard over moet denken, zoals figuurtjes om pilonnen of over balkjes heen, zijgangen kunnen ook aardig wat concentratie van ze vragen, waardoor ze rustiger moeten lopen.
Bedenk dat alles in stap begint, dus draf kan pas als het in stap goed gaat....

Amy77
Berichten: 11262
Geregistreerd: 30-10-03
Woonplaats: Op de mooiste plek in Drenthe :)

Link naar dit bericht Geplaatst: 09-05-04 22:17

Ikzelf heb ook een draver. Mijn ervaring was toen we hem net kregen is, erg veel voltes rijden en andere figuren, dat eerst in stap en als je wilt gaan draven, precies hetzelfde doen. Draaft hij te hard, steeds weer terug nemen in stap en zo telkens van stap naar draf en weer terug. Inderdaa, erg goed belonen en praten, Gossiemijne luistert heel goed naar je stem en vertyrouwt daar ook op. Wat ik altijd deed tijdens het draven en hij ging te hard, hem dwarszitten met lichtrijden, langzamer lichtrijden dan zijn passen zijn, dat is erg irritant voor hem en mindert vaart om zoich bij jou aan te passen..ik weet alleen niet of het een juiste methode is, maar het heeft wel geholpen. Ook goed op de achterhand rijden, zodat hij zn rug ontspant, ze zijn dat niet gewend en is erg moeilijk voor hem. Ook veel longeren en grondoefeningen doen. Oja, een erg belangrijke tip, probeer eerst op de grond vertrouwen te winnen, bv horsemanship o.i.d, zo leert hij je goed kennen en ontstaat er een band en die heeft hij nodig, elk paard trouwens. Heb geduld en wil niet teveel in het begin, het komt vanzelf. Heel veel succes, maar ook vooral veel plezier.

Zelfst. werkende hoefsmid met jaren ervaring (opleiding in Zwolle gevolgd) en veel geduld. Werkzaam in provincie Drenthe, Flevoland en Z- Friesland, van mini's, belgen, hengsten, opfok, gespecialiseerd in gangenpaarden

Westernfreak

Berichten: 5266
Geregistreerd: 06-05-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 09-05-04 23:54

Ik denk dat je bij het begin moet beginnen. Als jij geen vertrouwen in je paard hebt (misschien onbewust ?) breng je dat over op je paard. Elk paard zal daar drukker door worden.
Jezelf ontspannen is dus het eerste punt. Kijk ook even naar het voer wat je draver krijgt, die van mij loopt klasse I endurance op 2 kg basisbrok / dag en veel ruwvoer. Misschien krijgt je draver wel te veel krachtvoer ?
Een draver zal nooit een rustig paard zijn, daar hebben ze het karakter niet voor, ze zijn gefokt om te rennen. (Wat overigens niet wil zeggen dat je ze niet met lange teugel of op een halster kunt rijden !!!)
Nogmaals....als je ergens wilt komen moet je eerst zelf je ontspanning bij je paard weten te vinden. Laat de teugel eens losser en kijk wat er gebeurd....succes!

"The world is best viewed through the ears of a trotter"

petraaken
Moderator Informatief
May the horse be with you!

Berichten: 41428
Geregistreerd: 17-07-03
Woonplaats: Zedelgem (België) provincie West-Vlaanderen

Link naar dit bericht Geplaatst: 10-05-04 07:38

Sorry, maar je hebt dravers die ook rustig van karakter zijn. Ik heb er eentje gehad die 4 jaar op de renbaan had gelopen. Met dit paard kon echt met een gerust hart mezelf op een buitenrit trakteren. Slechts 1 keer is hij eens flink geschrokken en dat was toen we in een bos stapten waar er zonder dat we het wisten een jacht bezig was. Dat moment vloog de hagel letterlijk rond onze oren. Mijn paard draaide rond zijn eigen as maar bleef verder stilstaan.

Aan de teugels blijven trekken of hangen heeft geen zin met een draver die rennen heeft gelopen want dan gaan ze alleen maar harder. Krachtvoer naar een minimum brengen, gewone basisbrok geven, veel longewerk doen, Die van mij heb ik een hele tijd met slofteugel gereden omdat hij moest leren zijn hals te buigen en hij was te sterk voor mij op bepaalde momenten. Ook kon ik het eerste jaar niet rijden met een zweep. Mijn paard was daar hyperbang voor.

inka

Berichten: 937
Geregistreerd: 27-03-03
Woonplaats: Bemmel.

Link naar dit bericht Geplaatst: 10-05-04 08:50

Concequent zijn. Niet de ene dag iets goed vinden en dit de volgende dag bestraffen. Als ik met Inka aan het werk ga moet dit altijd serieus zijn. Ik kan er niet opstappen en een beetje rond rijden. Dan ga ik naar buiten, maar ook daar streng zijn, wat gisteren niet mocht mag vandaag ook niet.
Wat bij mijn paard erg helpt is een ophouding maken en meteen weer ontspannen, ophouding ontspannen. Net zo lang totdat ze op het tempo loopt dat jij wil. In het begin doe je dit op een kleine volte, gaat dit goed maak je de volte groter. Gaat hij weer harder en is hierin niet te corrigeren, dan zet je hem weer op een kleine volte. Vergeet niet na elke ophouding meteen je teugels ontspannen ( in het begin mogen ze best in een boogje hangen, zolang je maar die ontspanning geeft).
Als dit in de bak goed gaat kun je dit ook buiten doen.
Vergeet alleen niet dat dit karakter waarschijnlijk in het dier zit en dat dit slecht of misschien wel niet te veranderen valt. Het zal nooit een slome knol worden, waar je je nichtje van drie rustig op kan zetten.

PAS OP!!!!! zwanger dus alles wat je zegt kunnen mijn hormonen tegen je gebruiken Lachen

Op zoek naar lp's? Ga dan naar: http://www.blue-rain.nl

Haagsemeid

Berichten: 6536
Geregistreerd: 12-05-02
Woonplaats: leidschendam

Link naar dit bericht Geplaatst: 10-05-04 09:11

Ik weet ook niet hoe vaak je rijd, maar dravers zijn paarden die veel beweging nodig hebben. En als ze een eigenaar hebben (zeg niet gelijk ermee dat jij er zo een bent hoor) die ze dat niet geeft kunnen ze dus ook niet hun ei kwijt.

Ook altijd proberen het rijden, longeren, grond werk what ever goed af te sluiten, dus niet ooh het gaat vandaag niet laat maar. Paarden onthouden het als het waren

22 Januari verwachten we ons kleintje

WendyBZ

Berichten: 12849
Geregistreerd: 24-04-01
Woonplaats: Grunn

Link naar dit bericht Geplaatst: 10-05-04 11:29

Ofir was in het begin ook een vreselijke zenuwpees. Met buitenrijden was ie heel druk en wou ie alleen maar hard. Op het moment kan ik er eigenlijk iedereen wel op zetten, en hij wandeld rustig door
Wat bij mij heel erg heeft geholpen is een hackamore. Hij is lang niet zo gestressed als wanneer ik nog met bit reed. Ik ben ook erg veel naar buiten geweest met hem, en daar is hij nu aan gewend. Verder moet je zelf gewoon rustig blijven, niet gaan stressen, ze zijn er nogal gevoelig voor Schijnheilig

ikke

Berichten: 28222
Geregistreerd: 06-03-01
Woonplaats: next to nowhere

Link naar dit bericht Geplaatst: 10-05-04 11:51

sabrinalover schreef:
hoihoi,
we kunnen niet rustig een ritje rijden of in het weiland rijden...

hij is nooit relaxed en ik moet altijd de teugels strak houden anders raced hij weg hij is ook overal bang voor, telkens snuiven enzo.


BLIJF VAN DE TEUGELS AF!!!
Dit zet ik niet zonder reden in hoofdletters. We zijn eens met een groep op trektocht geweest met iemand met een draver erbij. Gelukkig kon ze goed kaartlezen want ze reed constant 100mtr voor ons uit. Ze was zelf ook niet blij met deze situatie, maar wist niet goed wat ermee te doen.
Ik heb toen voorgesteld om een ander bit te proberen. Ik heb er toen een messchep pelhambit in gehangen en vervolgens haar gezegd dat er een staneymes in z'n mond hing. Ze durfde de teugels niet meer aan te raken, de draver slaakte een diepe zucht en heeft de hele rest van de tijd vrolijk achteraan gesjokt.

kennis is ééndimensionaal, kunde is tweedimensionaal, inzicht is driedimensionaal, ervaring is vierdimensionaal.....
Leuke dingen doen met je paard? http://www.nvvr.info

WendyBZ

Berichten: 12849
Geregistreerd: 24-04-01
Woonplaats: Grunn

Link naar dit bericht Geplaatst: 10-05-04 12:04

Maar helaas werkt het niet bij elk paard zo. Ik ben het met je eens dat je zo weinig mogelijk aan de teugels moet zitten (hoe strakker, hoe meer ze denken: rennen!) Maar bij Ofir was het ook zo dat als ik de teugels los had, hij vrolijk ging draven....
Het duurt een tijdje, maar probeer gewoon steeds meer te rijden met losse teugels. Eerst in het weiland, en als je daar met een losse teugel kan rijden, probeer het dan eens buiten.

nickyu

Berichten: 23384
Geregistreerd: 15-03-04
Woonplaats: zeeuwsvlaanderen

Link naar dit bericht Geplaatst: 10-05-04 19:29

allereerst moet je je bedenken dat op de baan alles snel en ruw gaat
dus moet je je paardje eerst laten wennen aan t feit dat je nu alles rustig wilt doen en dat dat mag en juist goed is

hoe harder er aan de teugels (lees mondhoeken en bovenkant van het gehemelte) werd getrokken hoe harder t beestje ging

dus bv een dubbelgebroken bitje (werkte bij mij weel heel goed) oid

en vooral geduld geduld en nog s geduld de meeste (uitzondering daar gelaten) worden/zijn ideale buitenrit paarden (recreatie)

begin met alleen maar stappen en later rustig draven
als alles goed gaat kan je buiten later ook lekker hard draven (kan ik je aanraden zit heerlijk) OK dan!

mijn draver was ook altijd ruw behandeld (let op betekent niet automatisch slecht behandeld)
ik moest op een krukje staan (of zeg eigenlijk maar gerust op en stoel)
als ik het hoofdstel om wou hangen en normaal (rustig) aan het touwtje lopen zat er helemaal niet in
na 5 maanden ongeveer deed ze haar hoofd naarbeneden om het hoofdstel aan te nemen en liep mijn zoontje van toen 4 er mee de wei resp bak door

t is dat t niet meer ging met de mede eigenaar anders had ik er nooit weggedaan (snik) ff offtopic ze is waarschijnlijk bij een handels stal in oostvoorne terecht gekomen dus als iemand op het strand een grote franse zwarte draver (merrie) tegenkomt die luisterd naar de naam blackie ......... Lachen (niet der echte naam hebben we nooit geweten)

zakelijke mail nickyskeet@gmail.com -- http://www.nickyskeet.nl
pbs worden niet beantwoord

GEZOCHT westdorpe- verzorger/bijrijder
of te koop/ruil (tegen 1 / 2 span shet wagen) aangeboden E (ca.153cm) pony
reacties aub per mail keetelaar@gmail.com

inka

Berichten: 937
Geregistreerd: 27-03-03
Woonplaats: Bemmel.

Link naar dit bericht Geplaatst: 10-05-04 21:02

Heb je trouwens ook les. Iemand die je hier ik kan begeleiden?

PAS OP!!!!! zwanger dus alles wat je zegt kunnen mijn hormonen tegen je gebruiken Lachen

Op zoek naar lp's? Ga dan naar: http://www.blue-rain.nl

Westernfreak

Berichten: 5266
Geregistreerd: 06-05-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 10-05-04 22:37

petraaken schreef:
Sorry, maar je hebt dravers die ook rustig van karakter zijn.


Volgens mij zeg ik dus ook dat het geen beperking is om zonder zadel en / of hoofdstel een rustig buitenritje te kunnen maken ?
Feit blijft dat dravers gefokt zijn om te rennen en de meeste dravers dit ook willen doen. En net wat "Haagsemeid" zegt...dravers hebben veel beweging nodig. Veel mensen hebben een paard zonder te beseffen wat de achtergrond van het dier is, wie elke dag een rustig rondje met zijn paard wil stappen kan beter geen draver nemen (nee, ik bedoel hiermee niet de topicstartster! is een algemene opmerking!)

"The world is best viewed through the ears of a trotter"

Judith_W

Berichten: 2769
Geregistreerd: 02-11-02
Woonplaats: Leersum

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-05-04 06:28

Loopt je paard wel voldoende buiten?? Meestal worden ze ook erg druk en schrikkerig als ze niet genoeg buiten lopen.
Mijn paard werd vorig jaar ook steeds drukker en toen heb ik hem een hackamore aangehangen en sinsdien rijden we heel rustig buiten. Ik rijd hem nu weer met bit (K&K) en hij is de rust zelve
Maar inderdaad ze moeten veel beweging hebben
Sommigen mensen laten hun paard onder het zadel eerst even uitrennen om hun energie kwijt te raken, maar dat werkt dus ook niet bij een draver, want die gaat altijd door. Veel stappen worden ze ook rustig
Veel succes met le bon Lachen

Gebruikersnaam veranderd van Mackie in Judith_W

Esmeralda

Berichten: 10615
Geregistreerd: 07-11-03
Woonplaats: ridderkerk

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-05-04 15:45

mmmmmmm heb dit vol aandacht zitten lezen, verzorg sinds kort ook een draver (zij heeft nooit op de racebaan gelopen) en zodra je erop zit, stapt zij snel weg, het draven kan ik bijna niet bijhouden omdat het zo snel gaat. Rij idd ook heel veel voltes, zit niet in haar mond, probeer zoveel mogelijk op me zit te rijden, ze word iedere dag gelongeert en denk ik zo,n 4 keer in de week gereden. zij heeft een gewoon gebroken bit, is een ander bit evt. een oplossing. voor de rest is zij zeer braaf, schiet niet weg , schrik totaal niet, loopt alleen zeer snel. maar wat hier boven staat, veel stappen en voltes rijden en andere figuren helpt dat ook goed??? sorry voor al me vragen hoor en sabrinalover je ziet je bent niet de enige. succes met je paardje het gaat ons heus lukken

Griendheuvels Kate onze eige Shire Topper

inka

Berichten: 937
Geregistreerd: 27-03-03
Woonplaats: Bemmel.

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-05-04 15:51

Haagsemeid schreef:
Ik weet ook niet hoe vaak je rijd, maar dravers zijn paarden die veel beweging nodig hebben.


Inka is dan schijnbaar een uitzondering.
Hoewel ze wel de hele dag buiten staat kan ik er met een gerust hart opstappen als ik een week niet gereden heb ( dit komt een enkele keer voor i.v.m. werk Bloos ). Dan loopt ze nog precies hetzelfde.
Als ik echter heel vaak rij en meer als 2 dagen achter elkaar dressuur rijd, word ze heel erg vervelend.

PAS OP!!!!! zwanger dus alles wat je zegt kunnen mijn hormonen tegen je gebruiken Lachen

Op zoek naar lp's? Ga dan naar: http://www.blue-rain.nl

Haagsemeid

Berichten: 6536
Geregistreerd: 12-05-02
Woonplaats: leidschendam

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-05-04 16:01

Mer heeft dat soms ook, soms kan je tijden niet rijden en dan is ze zo mak als een lammetje.

Ik ging een keer springen, ze vond het zo vervelend, dat ze om de hindernis heen ging en zo de bak uitrende Haha! Ik reed toen nog niet zo lang dus had ik der nog niet helemaal in de hand als ze er vandoor ging

22 Januari verwachten we ons kleintje

inka

Berichten: 937
Geregistreerd: 27-03-03
Woonplaats: Bemmel.

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-05-04 16:09

Haagsemeid schreef:
Ik ging een keer springen, ze vond het zo vervelend, dat ze om de hindernis heen ging en zo de bak uitrende Haha! Ik reed toen nog niet zo lang dus had ik der nog niet helemaal in de hand als ze er vandoor ging


Hihi hier moet ik wel even om lachen. Haha!
Inka kan ook dat soort dingen bedenken. Laatst hadden we les en deed ze net of ze moest plassen. Ik trapte daar niet in maar mijn lesgeef mens wel *LOL* .

Even On-topic. Misschien moet je het werk ook wat meer afwisselen en je niet focussen of een ding ( rustig dressuren).
Hoe gaat het nou?

PAS OP!!!!! zwanger dus alles wat je zegt kunnen mijn hormonen tegen je gebruiken Lachen

Op zoek naar lp's? Ga dan naar: http://www.blue-rain.nl

sabrinalover

Berichten: 182
Geregistreerd: 29-04-03
Woonplaats: friesland

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 11-05-04 18:11

hoihoi, nu gaat het al iets beter. rij vaak gewoon met losse teugels, en hij draaft rustig door. alleen soms krijgt hij opeens weer een 'aanval' en gaat hij weer even racen, misschien is het trouwens wel een idee om met zo'n hackemore ofzo te rijden, maar ik zie eerst wel hoe het verder gaat. het dresuren gaat nu wel super, en het springen gaat ook steeds beter, maarhij is echt eigenwijs als hij geen zin heeft om te springen, dan doet hij dat ook echt niet, loopt hij recht door de hindernis heen.... maar als hij wel zin heeft dan wordt hij ook echt vrolijk, dan neemt hij de sprong wel 3x zo hoog als de hindernis is, en doet hij ook steeds dom met z'n hoofd en oortjes naar voren(heeft hij altijd wel)

Le Bon Kievitshof........mijn superpaard
~~*~~de enige man waarbij rughaar sexy is~~*~~


rustyyy34

Berichten: 55
Geregistreerd: 22-05-04

Link naar dit bericht Geplaatst: 22-05-04 21:49

Ik had ook zo'n race monster maar ga alsjeblieft niet beginnen aan harde hulpmiddelen hier maak je meer mee kapot en daar zal je later weer last van hebben. Als hij iets eng vindt neem dan niet gelijk de teugels strak dat werkt averechts. geef hem gewoon lange teugel ga diep in het zadel zitten en kijk de andere kant op dit doet de leidende merrie ook in de kudde. En dan zal hij eens een keer een paar passen harder lopen nou en. Heus zolang jij niet bang bent en vol met zelfvertrouwen op hem zit zal hij heus niet meer zo schikachtig zijn. En met het rijden, dat komt met veel geduld heus wel goed. Waar ik veel aan had was het boek Verlichte Rijkunst van heather moffett. Een echte aanrader OK dan!
Succes Pling

=CCC= rusty (de allerliefste pony van de wereld) en =XXX= roxy (het allergelukkigste baasje)


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Lootje1991, Roosje1993 en 31 bezoekers